10 Pembunuh CINTA – part 1


Most of the time kita akan fikir, nak mendapatkan cinta tu dah satu hal susahnya…kemudian dah dapat bercinta, fuhh lega la, settled la kononnya. Sekali BOOM! … rupa-rupanya, lebih susah lagi bila kita nak menjaga pulak perhubungan tu…It’s not easy, keeping the love save and sacred is so MUCH HARDER!

Cuba anda tanya soalan ini pada diri anda sendiri,  “Adakah percintaan ini, cukup baik untuk aku sebenarnya? Adakah pasangan aku tu worth saving? Adakah dia akan menghargai perhubungan ini lebih-lebih lagi selepas aku tangani kesemua ‘pembunuh-pembunuh cinta’ ini?”

Well, pastinya setiap kesusahan dan cabaran di dalam cinta boleh kita atasi… NAMUN, ada lebih baik kita tahu, apa dan siapa pembunuh cinta itu, sekurang-kurangnya kita boleh bersedia untuk menhadapi rintangannya, moga-moga dengan izin Allah, kita dapat atasinya dengan tenang dan dihargai pasangan kita pula…HERE GOES the list…

  • 1. SIKAP BENCI PADA APA SAJA YANG DIA SUKA – Tanpa anda sedari salah seorang pembunuh cinta yang sebenarnya adalah diri anda sendiri! Yaa… mungkin anda benci dengan kariernya, benci dengan pendapatnya, benci dengan sosial life dan cara dia berkawan. Kesemua sikap benci anda kepada apa saja yang sudah sekian lama menjadi kesukaannya, hanya akan membunuh perhubungan cinta anda. TERIMA je laa…atau break je kalau tak suka.
  • 2. MELAYAN BEKAS KEKASIH – Hehe…mungkin di depan anda pasangan anda akan kata it’s okay, I tak jealous pun…as long as you tak buat apa-apa I’m good. Yaaa right! …cuba dia pula yang melayan bekas kekasih dia, macamana pula yang anda rasa? Siang malam ex dia asyik call je…konon nak minta bantuan. Lepas tu pasangan anda pula kata, “Jangan risau I Cuma nak tolong selesaikan masalah dia je” …hehehe, well jika anda sayangkan perhubungan tu, jangan bawa masuk pembunuh cinta anda ke dalam perhubungan itu…. “Let gone…be by gone!”
  • 3. SIAPA YANG SALAH – Jika sikap ingin mencari salah siapa ada pada both of you…dan both of you lah pembunuh cinta itu! Cari solusi…dan selesaikan masalah yang berbangkit. JANGAN sibuk nak mencari salah siapa. You kata dia salah, dia kata youuuu yang salah!… setiap masa pulak tu. ADOI!! BOSAN BEB…  nanti partner you cakap, “kalau berterusan macam ni, baik aku cari lain!” haaaa…. Kan dah terbunuh cinta tu. Sedangkan anda berdua sebenarnya amat mencintai antara satu sama lain, tetapi hanya kerana keegoaan tidak mahu kalah…anda kematian sebuah cinta sejati!
  • 4. TERJUN DALAM DIRINYA – Seperti seorang yang CONTROL FREAK! Segala-gala dia nak kawal, sehingga dia masuk dalam hidup anda…malah dia ada semua password anda, email, facebook, twitter, youtube. Lepas tu dia boleh menyamar jadi anda pulak! Habis semua orang dia maki hamun guna nama you. Lepas tu phone you pun dia kawal… asal ringing, dia yang jawab. Sms masuk dia yang baca dulu. Habis segala-gala tentang hidup you semua dalam tangan dia… obviously, percintaan sebegini, JAMIN tidak akan kekal lama. Dia adalah pembunuh cinta anda!
  • 5. SUDAH TERLALU TERBUKA – Nak tahu mengapa cinta anda dan dia hambar? INILAH SEBABNYA! Apabila sudah tiada misteri lagi, apabila sudah tiada rahsia lagi, segala-gala sudah begitu selesa bersama sehingga tiada lagi perasaan malu antara satu sama lain, maka dalam diam-diam, terbunuhlah cinta yang sudah sekian lama berputik. Anda fikir, kerana cinta anda mahu memberitahu segala-galanya pada dia maka dia akan cintakan anda sampai bila-bila… well you’re DEAD wrong! …save a little bit of yourself for yourself! Minta dia respect privacy anda jika dia benar-benar cinta. DON’T tell everything about yourself… or your past! Kalau dah lama bercinta… atau sudah lama berkahwin, biar sentiasa ada rasa malu… contoh : Jangan amalkan ‘melepas angin’ begitu saja atau jangan tonjolkan keseluruhan tubuh badan anda tu… Jika sudah begitu… apa ada lagi yang tinggal? NOTHING! …macamana nak hangat lagi percintaan tu?

There you go 5 pembunuh cinta… and you’re one of them! Anyway…topik ni memang panjang, Razzi boleh tulis satu buku baru hanya dengan topik ni saja hehehe…tapi tak pa lah…Razzi pendekkan, jadi… untuk mengetahui, 5 lagi ‘Pembunuh Cinta’ tunggu artikel sambungannya soon…

For now, cuba hayati betul-betul apa yang ditulis dan ubahkan sekarang sebelum anda kematian cinta anda yang telah lama bersemi itu…

TO BE CONTINUE…

p.s. : Dapatkan beratus-ratus tip cipta dari Razzi Rahman – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *