October 2007 / 3 posts found

Cinta Zulaikha

FOR STORY TREE & GUIDE PLEASE CLICK HERE Taman Danau Permai tidak sebingit mana apabila dipenuhi bacaan Yaasin dari seorang Imam yang kelihatan tersengguk-sengguk mengantuk, duduk bersila di ruang tamu. Tidak pernah tercapai dek akal aku, untuk melihat sebuah majlis tahlil yang begitu lengang dan dihadiri hanya beberapa orang sahaja dari ahli jemaah surau. Ibu kelihatan sugul, putih merah seluruh wajahnya, bengkak sekeliling matanya menangisi anak yang disayanginya terbalut rapat dengan kain…

Formula sebuah fiksyen

urrghh...lama betul rasanya tidak berada di blog sendiri. Frust juga tengok lengang je. Hope lepas ni ada banyak masa kat sini. Alright...minggu ni special sikit.  Masa bro belajar menulis dulu, bro ada belajar tentang formula tau...haa. Menulis fiksyen pun ada formula macam matematik lak. Jadi bro nak kongsi dengan u all sume :) Ini formula yang paling simple dan sangat berjaya dalam sebuah fiksyen :- Hero dan Penjahat mesti sama-sama terror dalam bidang masing2 Tapi hero mesti ada kelemahan…

Too much thinking…

Kenal tak gambar di sebelah ni siapa? Cuba teka siapa...hehe, maybe susah kut kan.  :) Okey, dia sebenarnya adalah seorang penulis berbangsa Perancis. Dialah juga orang pertama sekali yang telah membuat penemuan di dalam cara penulisan romantik. Haaa...sebab itulah barangkali french people ni, romantik-romantik belaka kan. Nama beliau ialah Francois Rene de Chateaubriand. Bagi saya, mutiara kata darinya sangat bermakna. Katanya... The original writer is not one who imitates nobody, but one whom…