Adakah anda seorang yang pemalu? Adakah anda merasa tersangat susah untuk memulakan perhubungan dengan kenalan lama? Atau memulakan persahabatan or even perkenalan yang lebih erat dengan teman sepejabat? Sekuliah? Ex school mates? Whoever!?

Sehingga anda merasa amat segan, takut, malah risau orang yang anda minati itu tidak akan melayan anda lagi, adakah anda begitu?

Memulakan langkah pertama untuk memiliki cinta seseorang itu, as old saying, “Break The Ice” la tu ya… Satu perumpamaan yang memberi maksud memecahkan benteng ilusi yang menjadi penghalang kita dari berani serta penuh yakin menghadapinya.

Okay, “no worries…get help from me, Bro Razzies” hahaha,

Breaking the ice ni SANGAT PENTING, especially kita baru-baru nak tunjuk kita ni bagus, baik dan worthy to be with kan. Because, “First impressions, LAST!” So, it’s crutial kena tunjuk TERBAEK punya lah kan hehe…buat lagi suspen lak Bro Razzi ni kan.

Apa-apa pun, kalau nak berjaya kena ada kemahuan, ianya simple je…JIKA MAHU. Tetapi ianya akan menjadi susah JIKA TIDAK MAHU! Jadi kena ada kemahuan yang tinggi, then for sure anda akan berjaya melakukannya. Alrite, ready? Here goes :-

  • 1 – PALING PENTING, ini ramai yang buat silap… awal-awal lagi dah nak bercakap tentang feelings. Nak jatuh cinta terus… Relek dulu beb…unless dia ada macam mesra semacam je and probably dia berminat. BUT selagi dia tidak berminat… You all kena bercakap seperti bercakap kepada seorang kawan. BUATKAN DIA RASA SELESA dengan anda. That’s the most important things to do first.
  • 2 – SANGAT PENTING, jadikan hari itu adalah HARI DIA, bukan hari you all. Show that yang you interested giler nak tahu tentang apa saja yang dia hendak perbualkan. Make it like dia adalah seseorang yang amat menarik kepada semua orang di sekeliling anda di ketika itu. Seolah-olah, hanya berita tentang dirinya sahaja yang penting. Tapi kena ikhlas lah, baru showing real sikit… nanti kalau buat-buat, dia tahu you only fake…lemas lah! Hehe…
  • 3 – Kalau boleh SPY dulu, get all the details about dia dan kalau boleh tahu sebanyak-banyak yang mungkin secretly. So nanti bila jumpa…you dengan mudahnya hanya akan berbual sesuatu yang RELATED kepada dia atau perkara-perkara yang menarik bagi dia.So, baru interesting dia nak berbual dengan you.
  • 4 – HUMOR kan dia…MALU? Cara untuk hilang malu adalah BUANG perasaan syok kat dia, minat atau cintakan dia. Tak nak buang, letak tepi dulu! Barulah you akan confident dan boleh mulakan menegur dengan sesuatu yang boleh buat dia tersenyum. ATAU share dengan dia cerita pendek maybe something kejadian yang memalukan anda before,  sure dia akan ketawa punya. Jokes you all tu better BUKAN yang dibuat, lawak bodoh atau yang cerita dongeng ya…A good jokes is something about your daily life! Ceritakan dengan cara humor. Sure dia akan terhibur dan terpikat pada anda.
  • 5 – Another mistakes yang selalu berlaku – ELAKKAN dari menjadi orang lain! Katalah, ada seorang kaya atau seorang lawyer yang berminat dengan dia yang anda juga minat. JANGAN tiru lawyer tu, atau nak jadi macam dia. Dia bagi hadiah Blackberry bold, Ipad, Iphone, you pun nak ikut, koyak la beb. Instead, approach dengan cara yang totally berbeza supaya you akan kelihatan unique!
  • 6 – MINTA BANTUAN! – Yes, ianya tidak rugi sekiranya kita ‘buat-buat tak pandai’ …kononnya, tak tahu itu dan ini. Ianya satu jalan yang terbaik untuk break the ice dengan orang yang anda dah kenal lama tetapi segan nak bercakap. So, just Tanya dia “Hi, boleh bantu…I tak tahu lah nak buat macamana ni?” Simple…lepas dia ajar, boleh show kat dia you terer punya cepat, semuanya kerana dia yang ‘AJAR’ hihihi…big bonus lah kan.
  • 7 – TANYAKAN PENDAPAT- Satu lagi cara untuk membuatkan dia bercakap dengan anda tanpa ada BENTENG, malah ianya so ‘profesional’ la konon. Padahal, you nak dia bercakap dengan you kan hehehe…so, tanyakan banyak-banyak pendapat dengan dia. At the same time, you telah buat dia merasa Inteligent dan SUPERIOR kerana memberi pendapat kepada you 😉 cool kan.
  • 8 – HADIAH – Semua orang suka hadiah tetapi, jangan berikan hadiah yang obvious sangat sehingga menampakkan yang anda berminat dengan dia. Instead berikan hadiah-hadiah seperti contoh…something yang boleh menyenangkan kerjanya. Make it macam ‘nothing’ je… let’s say if you nak berikan hadiah PEN, beri je…tak perlu balut. Beri hadiah kecik-kecik hehe… your name will be remembered percayalah!
  • 9 – BELIKAN AIR/FRUITS/KUIH etc – Choose lah nak beli apa, can always beli semua! TAPI secret dia kat sini, belikan untuk semua orang yang ada bersama dia. So, ianya tidak nampak sangat you nak memikat. Make it like you ni seorang yang friendly dan suka membeli those things. Sambil-sambil memberi minuman atau buah-buahan kat dia tu, main-main lah mata sikit dan senyum lebih sikit kat dia…kat orang lain sikit-sikit sudah hahaha 😀
  • 10 – FINALLY, mengajak dia keluar… you ONLY can do the 10th step setelah you lakukan 9 cara yang lain tu. Setelah you succeeded with all that, barulah boleh you mulai nak mengajak dia keluar. Biarkan kemesraan you all bersemi lama-lama sikit dulu. And then cara mengajak keluar ni pun still maintain, ‘Keselambaan’ you all tu…make it relax je. Sure, ianya akan Berjaya!

You must be asking, “Habis tu bila nak bercinta ni? Asyik kawan je…” – hehe, semua buat relek, selamba, cam member je kan, bila nak serius. —

  • “Kan nak break the ice je dulu ni. All this untuk buat you berani dan confident la beb!”

But the truth is…SERIUS dalam CINTA itu telah terbina dan akan ujud sendiri sepanjang waktu you all memecahkan benteng ilusi itu, dan berkawan. Cuma kena ingat ONE IMPORTANT things, you all kena selalulah juga bertanya citarasa dia…sekiranya dari awal lagi, citarasa dia tidak bertepatan dengan anda, well…mungkin 10 cara breaking the ice ini, hanya setakat boleh berkawan saja lah, can’t go further…

If that so, it’s better kita break other ice lah pulak hahaha… alrite? All the best to you all and good luck trying!

p.s. : Ingin mengetahui kesemua karya Razzi Rahman dengan lebih lanjut? – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [9] Comments