March 2009


1st and foremost, Brother Razzi nak ucapkan JUTAAN TERIMAKASIH di atas kiriman email feedback you all few days back. Menggeleng kepala bro tengok inbox!! :) …mau tak nya, sampai 2-3 page inbox, email sekali masuk. Also, terimakasih juga dengan semua email yang tidak pernah lekang memberi sokongan. Anda tahu siapa anda šŸ˜‰

Buat bloggers Brother Love yang menghantar kiriman email masalah cinta… please, Jangan risau jika bro masih belum menjawab. Akan diusahakan nanti untuk menjawabnya. Diharap dapat bersabar. Maklumlah, masalah cinta ni kena selesai pelan-pelan…one quote khas untuk you all…

“Bukalah mata kamu melangkaui dunia yang fana ini dan lihat siapa yang selaluĀ di sisi kamu? Dekatilah dia…”

*Updates Razzi.Muz.Ik

Hari ini, lepas solat Jumaat nanti…sekali lagi InsyaAllah, me and my boys, band Razzi.Muz.Ik akan masuk studio untuk recording lagu terbaru kami. Single ke 3 yang bertajuk ‘Voices of Gaza’.Ā 

razzimuzik

Kami juga sudah menjalankan proses susanan muzik yang mana bro Razzi dan Ik sendiri bertindak sebagaiĀ producer untuk lagu & lirik ciptaan bro Irfan Khairi ini.

Jadi, tiada apa yang Bro Razzi minta, cuma doa restu dari you allĀ semuga perjuangan kami diberkati Tuhan yang Maha Esa. Recording hari ini bro rasa akan memberi seribu makna, kerana lagu ini sangat menyentuh hati, mengungkap segala penderitaanĀ Umat Islam yang terseksa di dalam peperangan Gaza, Palestine. Semuga bersama-sama kita sedar akan…realiti kehidupan ini šŸ˜‰

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
http://www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [6] Comments


Dalam duk sibuk sangat menyiapkan eBuku terbaru, bulan inilah paling banyak sekali bro Razzi menerima email masalah cinta, hingga banyak yang tak terjawab. “Minta maaf sangat-sangat.” Bukan tak mahu jawab, tetapi hampir semua lebih kurang sama masalahnya. Cuma situasi sahaja yang berbeza. Cara pasangan masing-masing melayan…adoi, kesian bro baca.Ā 

So, i decided untuk menjawab di blog sahaja. harap semua yang menghantar email masalah cinta masing-masing dapat membaca jawapan bro di sini dan sama-sama berkongsi pendapat serta berbincang. To tell you all the thruth, all this 10 cara lelaki ngayat, sebenarnya sudah berkurun lamanya cara ini diamalkan lelaki šŸ˜† tetapi …

wanita tetap termakan juga cakap lelaki yang memang terer memperdaya kaum wanita, adesss…Because of that, bro Razzi telah personally memberi jawapan kepada anda dengan harapan, “Ingat ya…kalau ayatnya macam gitu, so jawabnya macam ginilah!” šŸ˜‰

Razzi Rahman

1. Ayatnya : I cintakan you, tapi I tak boleh bercinta dengan you.
Bro love jawab :Ā Menipulah tu, samada dia dah ada girlfriend lain atau dia sudah kahwin. Sebab dia cakap macam tu? Suka-suka, boleh mengorat 2-3 girls in one time. So? Cari boyfriendĀ lainlah!

2. Ayatnya : I sayangkan you kerana you buat I happy sangat tapi i tak nak ada komitmen.
Bro love jawab : Sebab tak nak ada komitmen adalah kerana dia mahu ‘his options open’ so, kalau-kalau dapat jumpa girl lain yang lebih dari you, dia tak perlu nak break off dengan you, kan? Sebab tu lah tiba-tiba je hilang tu, šŸ˜†

3. Ayatnya : I sibuk sangat dengan kerja. Tak sempat nak call you.
Bro love jawab : Dah mulai bosan dengan you lah tu haaa…nak call pun tak sempat? Mengalahkan Perdana Menteri! Mana ada orang yang sibuk sangat sampai lupa nak call orang tersayang…Tak sayang lah tu sebab tu lupa! šŸ˜€ Jangan terima je ayat dia yang lemau tu…

4. Ayatnya : I malas lah nak text you, nak kena type sms letih lah.
Bro love jawab : Sekali lagi tak logik! Lelaki, kalau time dia nak kat any girls, sms 20x betul tak? So, bila dah dapat, malas pulak nak sms? Haa…ada minah lain lah tu. Cari boyfriend lain lah cepat-cepat!

5. Ayatnya : I nak kahwin dengan you tetapi bukan sekarang.
Bro love jawab : Adoi!!…klasik!! Mengapa bukan sekarang? tak ada duit? Pinjam lah! Akad nikah RM88 je beb…kalau tak ada duit sangat jangan bercinta in the first place. Buat sakit jiwa orang perempuan je :)

6. Ayatnya : Nanti I ada duit banyak, I akan belikan you gelang emas okey sayang.
Bro love jawab : Haa…ini nak ‘makan’ dulu lah ni. Yang girl ni pun percayalah…terus bagi pinjam duit, then mamat ni pun lesap! be strong…jangan sesekali bagi pinjam duit kat boyfriend anda!

7. Ayatnya : I nak kat you, tapi Mak I tak suka kita bersama.
Bro love jawab : Salah satu cara untuk break off ATAU stay not commited…yang mana girl ni tak boleh nak marah kat lelaki. Trick dia, put the blame on someone else, dalam kes ni, put on his mother…paling kuat, girl boleh marah kat mak lelaki tu je lah. Si lelaki, lepass…Yang mamat ni pun, sama-sama berlakon, “Tu lah mak i ni teruk lah!” Selang few days, dia pun hilang…yang girl ni pulak terus duk maki mak lelaki tu tak habis-habis, adoi!

8. Ayatnya : I belum boleh bersama you buat masa sekarang sebab I masihĀ belajar.
Bro love jawab : Ini ayat, mungkin boleh percaya, mungkin juga tipu. Selalunya yang jarak jauh, ni lah alasan dia, masih belajar! kalau betul okeylah…tapi kut belajar pun tak, kerja pun tak, hampeh!

9. Ayatnya : I letih-letih pergi kerja, you sibuk je nak sayang-sayang, rimas lah.
Bro love jawab : Hmmm…memang rimaslah tu, tok sah tanya bro mengapa lah…pasal, im sure you all dah bertahun bersama dan duk buat rutin yang sama. mesti rimas, mesti boring…cuba buat interesting things sikit. Unusual staff..

10. Ayatnya : I sayang sangat kat you baby, I tak happy dengan wife I, bila dengan dia, I selalu teringat kat you je…tapi I belum boleh cerai dia lagi sekarang ni, ia mengambil masa!
Bro love jawab : Haa…yang ni puas dululah lelaki tu ratah girl ni, adoi! Yang girl ni lak sayang punya pasal…bagi, bagi, bagi, pasal duk diberi janji nak kahwin lepas cerai bini ni. Tapi bertahun tak cerai-cerai. Aduuhhh…

Basically, semua alasan lelaki ini, cara mengayat…or whatever you call it…hanya akan menghancurkan masa depan wanita yang percaya dengan kata-kata lelaki ini. BUT, not all lelaki jahat, suka mengayat macam ni…UNTUK tahu dia genuine atau tidak? real or penipu?…

Apabila keraguan mulai menular di dalam jiwa anda, dan naluri anda tertanya-tanya seorang diri, maka PERCAYALAH kepada naluri anda itu yang dia sebenarnya PENIPU!

The minute anda mulai tergerak hati untuk email kat bro masalah you tu, itu sudah menunjukkan yang pasangan anda tidak ikhlas sehingga membuatkan anda berniat untuk mencari jawapannya. You can ask me any questions, tapi the answers selalunya bukan yang anda cari because, “The Truth… hurts!”

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
http://www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [29] Comments


“What you thinking is what actracted to you!”

Pernah dengar? Okey, kali ini bro Razzi nak kongsi dengan you all yang selalu melawat blog bro ni, tentang satu tip motivasi diri yang telah bertahun-tahun bro amalkan. Ianya cukup menjadi sebenarnya. Yang penting, you all kena selalu amal, selalu bayangkan, selalu khayalkan, selalu impikan secara TERPERINCI.

Contohnya :
Pada setiap pagi, you all bangun tidur, masuk bilik air, tengok cermin je terus cakap pada diri sendiri,
“Aku muda, cantik, lawa, kaya, manis, berjaya, disayangi dan dihormati semua orang!”

Haaa….apa yang nak cakap tu up to you guys laa, itu kira atas individu lah apa yang nak achieves. Bro punya? I seh,
secret!! :)

Actually, apabila setiap hari anda mengatakan begitu kepada diri sendiri setiap kali anda memandang kepada cermin, anda telah menyedarkan minda separuh sedar anda untuk sentiasa berfikir ke arah itu, dan secara psikologi nya ia telah menggerakkan otak anda untuk berusaha ke arah itu.

Mengapa kita gagal? tak kiralah dalam kerja ke, dalam test ke, dalam cinta ke…it is because, kita asyik cakap pada diri kita, “Habislah aku kali ni, gagal lah…kecewalah aku kali ni rasanya, dia macam buat tak tahu je kat aku.”

Belum apa-apa lagi, kita dah berfikiran negatif, tidak mahu mempercayai yang kita boleh berjaya. Jika kita sentiasa fikir kita boleh mencapai apa yang kita impikan, even walau kita gagal sekali pun…kita akan dapat cari alternatif lain untuk ganti kegagalan kita itu, you see….cukup-cukup menguntungkan beb jika diamalkan what I call this, “CAYA TALK”

So, dari hari ini…praktikkan dalam kehidupan seharian anda, kalau ingin dicintai, “AKU SELALU DICINTAI, DISAYANGI DAN DIKASIHI OLEH RAZZI RAHMAN, SELALU! DIA SELALU MEMBELAI AKU DAN MANJAKAN AKU SETIAP MASA”

Haaa…siap cakap nama lagi, kasi detail habis, dan panjang-panjang pun tak apa. Pejam mata, khayalkan situasi yang anda inginkan, impikannya setiap masa, setiap malam nak tidur….hehe, tapi jangan lah betul-betul sebut nama Razzi Rahman tu, nanti bro pulak yang tergila-gila kat you pulak, adoi hahaha šŸ˜€

Alright? All the best…apa? Nak tahu jugak apa yang bro cakap pada diri sendiri selalu? Hehehe…okeylah bro cakap tapi reveal sikit je,

“I’M FOREVER YOUNG, RICH, FAMOUS & LOVEABLE!” šŸ˜‰

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
http://www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [18] Comments


Minggu ini, bro Razzi ingin kongsi dengan semua pengunjung blog Brother Love ni, info dari buku yang pernah bro baca dulu. Tajuk buku ni ialah, “he’s just not that into you” dah baca ke belum? Kalau belum pergi beli :)

Interesting about this book is, penulisnya Greg Behrendt adalah seorang komedian dan consultant kepada siri komedi cinta popular, “Sex in the city” …jadi, cara penulisannya juga cukup humor dan menggelikan hati TETAPI very straight forward! Mungkin bro suka membaca buku-buku yang jenis seperti ini membuatkan cara penulisan bro Razzi dan segala jawapan kepada email anda juga, lebih kurang laa šŸ˜†

Penting : Di dalam buku ini, Greg betul-betul ingin membuka mata wanita-wanita yang selalu terpedaya, wanita yang sentiasa fikir segala-gala is okay dan juga wanita yang confused dengan status dirinya, samada bercinta? berkawan? atau tiada apa-apa lagi.

Best part, Greg juga telah lampirkan beberapa email pertanyaan bersama jawapan straight forward darinya. Dan dari kebanyakan pertanyaan yang diterimanya, kesemua jawapan adalah sama, He’s Not That Into You!

Maknanya, pasangan anda sebenarnya tidak berminat dengan anda. Cuma anda sahaja yang tidak sedar dan selalu menyangka yang anda berdua masih ada peluang. LALU, kerana mahu memuaskan hati anda sendiri, anda telah membuatkanĀ (alasan) EXCUSESĀ UNTUK LELAKI itu!

Hakikatnya, anda tahu yang :-

  • anda dan dia sebenarnya tidak ada harapan lagi
  • anda tahu yang dia sudah jauh menghilang diri
  • anda tahu yang dia sudah tidak berminat lagi.

Ada berbagai-bagai alasan yang selalu wanita buatkan untuk menjawab pertanyaannya sendiri demi menghilangkan rasa kecewa dan bimbang. Sedangkan apa yang sepatutnya anda lakukan ialah, mulakan hidup baru, buka lembaran baru dengan orang baru. Berbagai-bagai alasan pula yang anda buat untuk tidak memulakannya, letih nak mula bercinta balik lah, sudah bosanlah, putus asa lah :)

Di sini, bro RazziĀ lampirkan 2 keratan dari buku ini, satu pertanyaan dan satu lagi jawapan.

Nampak excuses yang girl ni buatkan? “Maybe he wants to take it slow” :) Now, baca pula jawapan Greg padanya…

Hehehe šŸ˜€ ada banyak lagi alasan-alasan yang selalu wanita buatkan untuk lelaki APABILA lelaki yang diminatinya tidak mesra seperti dulu. Semuanya semata-mata kerana mahu menyedapkan hati sendiri. Antaranya :-

  • Mungkin dia tak mahu merosakkan persahabatan? ~ Lelaki jika mahu, tak kira sahabat atau tidak!
  • Mungkin dia takut dengan kedudukan saya yang lebih tinggi? ~ Lelaki jika mahu, tidak kira pangkat atau kedudukan!
  • Mungkin dia perlukan masa untuk berfikir? ~ Lelaki jika mahu, akan terus mahu, mahu dan mahukan anda …no excuses, that’s it!

šŸ˜€ funny but true! Tak perlu nak buat excuses atau menidakkan apa yang bro tulis ni, semuanya terbukti nyata di dalam buku ini dan beberapa buah buku lain.Ā  Apa yang perlu kita fikirkan ialah, “We got to move it, move it…we got toooo..MOVE ON!” (nyanyi kartun madagascar jap :) )

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
http://www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [21] Comments