December 2009


Yes! Razzi jatuh cinta sekali lagi…huhu!! Bestnyerrr…dan kali ini I’m very sure, I takkan dikecewakan seperti selalu. I sangat sure dia akan sentiasa setia pada I, no doubt!

  • Nak tahu jatuh cinta dengan siapa? …Well kali ini, I jatuh cinta dengan Hotel JW Marriot! Oopss…sorry for those who seeking gossips, actually I jatuh cinta pada hotel mewah ini lah hehe… “Buat suspen je la Bro Razzi nihhh!”

Memang i cukup facinated dengan rasa peacefulness hotel ini. Terasa kesibukan kota hilang, hanya sejurus melangkah masuk ke lobi ia sahaja. Check it out, can you feel it? 

but why I jatuh cinta dengan hotel Marriot KL? Well…1st of all, the elegant of the place…and next is bilik tidur dia. Fuhh!! amat selesa sekali, degan extra king size bed yang you all tengok, boleh muat 3 orang dewasa hahaha…dan I sorang-sorang je, pusing 360 darjah pun tak jatuh-jatuh katil 😀

Bantal-bantal punya besar dan banyak pulak tu…and then, bantal jenis letak kepala je kita terus tenggelam dalam bantal tu hahaha…awesome! Dan bilik ini pula adalah yang the lowest rate, which is Rm400++ atau almost Rm500 per night. MAHAL!!…tapi, few nights here are just like I’m lost in a fantasy world…alone but happy!

another thing yang I suka sangat is the room ada SOHO. Large table, leather seat for bosses and with very fast In House Internet connection. Broadband ke, streamyx, wifi ke…tak leh challenge! sangat laju 😉 …beside it ada large Plasma TV and dekat wall ada large mirror, wahh…perfect! So auspicious!

Bathroom, are awesome! Lengkap dengan Garam Kristal imported from Mountain of Himalaya, khas untuk kita berendam in a bathtub. Not many hotel yang sediakan garam mandi ni. Yang I remember ada, is Tanjung Jara Beach Resort, tu pun, Rm1000 per night, ingat lagi my old post tu? Click here to see

Out door Pool side dia memang breathtaking, especially bila cuaca panas and its at 6th floor…here also Marriot cafe, dimana I makan Nasi Ayam yang berharga RM22… “Wal mahal ni wal nak mampusi” haha 😀

“Well that’s about it. My business and pleasure time last weekend in JW Marriot KL. All in all i give… JW MARRIOT 10 STAR! They are really making it worth to stay and their facilities are outstanding!”

On top of that, upon checking out…Jw Marriot did left me some special moment and sweet memory for me to return there again with a definite impact! hehe…

Before i end my post, just to let you all know, salah satu apointment I this week, adalah me and Ik telah dapat dapat masuk final contest BlogFt dengan lagu I LOVE YOU KL… (picture of me and Ik upon ceremony of us receiving few big gifts) Click here to read more about the ceremony  have fun reading!

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [6] Comments


Tip Cinta dari Razzi RahmanSelalunya apabila kita begitu serius untuk memiliki cinta, kita akan menjadi tidak tentu arah dan kelihatan agak terdesak. I don’t blame you, sebab I pun sama hehe… Fikiran kita mula bercelaru memikirkan jalan terbaik memilikinya, kan? :)

Lebih-lagi jika yang kita minat atau idam-idamkan tu, I seh man…SUDAH BERPUNYA! …bila ditanya, “Sorry, I dah berpunya!” or “Sorry I dah kahwin!” or “Can we be just friend? Because I berminat dengan orang lain…”
 
Aduuuhh….Frustnyaaaa! So, I’m very sure, tentunya you all ingin mengenal mereka yang belum berpunya lagi, kan? Sudah tentunya anda mahu mencari mereka yang masih ‘kosong’ untuk anda mencuba peluang anda, betul tak?!

Well, untuk mengenali mereka yang masih ‘available’ dan  mencari-cari seperti anda, kita hanya perlu bertanya! Tanya dia tentang everything, tanya tentang latar belakangnya sedari awal-awal pengenalan lagi… tanya dan tanya…takkan sempat dia nak reka cerita punya. Dan the minute you rasa, “Eh rutin dia ni seperti orang yang sudah berpunya…”

…BAMM!! That’s the 1st sign! Percaya kepada naluri anda beb, dia memang sudah berpunya. 

  • So now, dia sudah berpunya…what shall we do? Penyelesaiannya…

Well, jika you don’t mind if she/he available or not…then go ahead!! just enjoy the moment, feel the ride! If you don’t mind to go on walaupun you tahu dia ada someone special…teruskan perjuangan beb, tapi…you must be ready for the risk laaa 😉
 
Dari pengalaman bro Razzi, boleh dikatakan, 90% girls yang I minat, kebanyakannya sudah berpunya. Mestilah sebab yang I suka tu semua lawa-lawa sure laaa dah ada balak!!. Jika masih solo, maknanya tak cantik sangatlah!  Hehehe…tak semestinya gitu. Saja gurau, just kidding!! 😛

TAPI,  ada beberapa persoalan kat sini…

  1. Bagaimana untuk kita rasa thing is okay…meaning, eventhough dia sudah berpunya but kita nak go on juga?? Boleh ke??…
  2. Bagaimana I nak girl yang masih single kalau semua sudah berpunya?
  3. Bagaimana pula wanita-wanita nak mencari lelaki single jika semua the good man sudah berpunya?…Is it okay, kalau girl still nak juga?

 JAWAPANNYA…

  • “…kalau sekadar sudah berpunya, maknanya dia masih single!”

BIG BUT HERE IS…kalau dah bertunang atau dah mendirikan rumah tangga tu janganlah beb… Remember ya, I bukan suruh you rampas kekasih orang, tunang atau isteri orang. Tak baik tuuu… Cuma saya minta anda menganggap sesiapa sahaja yang anda minat, jika BELUM berkahwin, maka dia masih solo, masih single! That’s all… barulah ramai sikit yang masih available 😉

From here, it’s all up to you. Kalau rasa-rasa risiko untuk kecewa tinggi, then be prepared. Tapi kalau rasa-rasa, “Ishh boleh try nihhh!” …then bring it ON!

Kena terima risikonyalah. Anda mungkin akan kecewa, mungkin tidak. The best thing in my experience, boleh jadi kawan baik pun or a good companion, teman berbual, menjadi tempat untuk dia meluahkan perasaan pun itu sudah cukup baik!!… dari situ, you boleh slow-slow ‘masuk daun!’ kikiki :)

Hey, best man/woman wins!…be a risk taker, that’s what love is all about! Lagikan orang yang berpuluh tahun kahwin pun boleh divorce inikan pula yang belum kahwin…

Harapan untuk dicintai tetap ada…Peluang sentiasa ada di sekeliling kita, “Bukan siapa cepat dia dapat…Siapa yang paling bersungguh dan sangat mengambil berat, dia yang dapat!”

p/s : Untuk mendapatkan tip-tip cinta yang lain lagi, sila klik di sini 

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [40] Comments


Apabila kita benar-benar sayang, dan amat menyintai seseorang, dalam diam, dalam tiba-tiba perpisahan berlaku. Kecewa dengan cinta, kekasih hambar, lenyap kemesraan… Malah, kadang tanpa dipinta, tanpa info, tanpa ruang atau sebarang perbincangan… bamm! HILANG!

Best kan? Siapa kata kecewa cinta itu menyakitkan? Yes…betul…apabila kecewa, kita akan berduka, buat apa pun tak kena, yang hidup bagai tiada guna, sorak sorai bagai sunyi saja, malah letih dan kerinduan untuk bercinta…

TETAPI, cuba keluarkan diri anda seketika dari tubuh yang dikecewakan itu dan perhatikan kenikmatannya…

  • Berjurai-jurai air mata yang jatuh dari mata…puas rasanya
  • Rindu sehabis rindu yang tidak pernah orang lain dapat rasa dimana-mana
  • Sakit hatinya tak terkata, bagai mahu meletup jantung
  • Kegelisahan, keresahan, tercari-cari mana silapnya
  • Menjerit, meraung sekuat hati dengan satu kekuatan yang tiada siapa boleh menghalang dan Seribu satu rasa lagi yang kita dapat alami…

Bukankah semua ini hanya dapat dilakukan jika kita dikecewakan? Siapa yang dapat merasa seperti kita rasa? Perit, pedih, sakit, sedih, jiwa lara, hati luka…tiada siapa yang dapat merasakannya melainkan kita yang kecewa… BESSSST!! 😉

Honestly, Bro Razzi selalu terima 3 pertanyaan ini,

  • “Bagaimanakah untuk melupakan dia yang pernah kita cinta?”
  • “Bagaimana untuk hilangkan rasa rindu pada bekas kekasih?”
  • “Bagaimana untuk jauhkan cinta padanya dan kekecewaan lalu?”

My answers to you, especially to all girls yang selalu bertanyakan soalan ini, “TIDAK PERLU!” YES!…Tidak perlu lupakan, tidak perlu hilangkan dan tidak perlu jauhkan!

Why??…the answer is easy!

1 ~ Dia yang sekian lama kita cintai, bertahun sayangi, berkurun lama kasihi…Mana mungkin kita lupakan? Orang yang kita benci pun kita tidak dapat lupakan, inikan pula orang yang pernah kita cintai? So, tidak perlulah kita bersusah payah untuk melupakannya. Okey, aku dah break…damned! But, lebih baik aku nikmati pengalaman yang tidak ternilai ini 😉

2 ~ Rindu akan bertamu setiap kali kita kesunyian…so biarkan, enjoy it! Yes, dia kecewakan kita..dan biarlah dia tak rindu kita, kita nak rindu dia…kita nak have fun with this feeling, so what?! It’s my life…Bila ada yang lain …aku rindu orang lain lah pulak haha :)

3 ~ Menjauhkan diri dari pengalaman cinta yang lalu dan kekecewaan dulu tidak akan membuatkan kita bahagia, sebaliknya jika kita take it as a lesson…something yang dapat kita pelajari dari kesilapan lalu, maka ianya akan menjadi sesuatu yang menguntungkan! Embrace it!!

SO, Sometimes, kita kena hargai saat kenikmatan ini, nikmat kecewa, saat yang amat menghancurkan jiwa. Ingatinya, abadikannya…it makes us wiser, YES! Kerana nikmat dikecewakan akan menjadikan kita …seorang yang lebih strong, lebih bijak dan lebih berjaya di dalam percintaan yang akan datang!

“Berlakunya perpisahan, kerana akan berlaku satu pertemuan baru. Berlakunya kekecewaan kerana akan berlaku satu kebahagiaan baru!”

…so kenalah rasa Besssstnya kecewa, sebab Bestnya kita nak akan dapat cinta yang baru , YAHOO!! 😀

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [37] Comments


Petikan dari Harian Metro – 12December2009

Oleh Riadz Radzi, Rashidi Karim dan Irma Ernany Mohd
am@hmetro.com.my


KANGAR: Hanya tiga jam. Itulah tempoh sempat dinikmati seorang lelaki untuk bergelar suami sebelum menemui ajal dalam kemalangan ngeri apabila kereta dinaikinya bertembung sebuah bas persiaran di Kilometer 7, Jalan Kangar-Padang Besar, dekat sini, semalam.Dalam kejadian jam 1.05 tengah hari itu, Mohd Ariff Ab Kadir, 23, dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Taman Melati Indah, Beseri, dekat sini, selepas majlis akad nikah di masjid berhampiran rumah keluarga isterinya, Teh Affifah Shahirah Abd Hamid, 23, di Taman Berlian, Alor Star, kira-kira jam 10 pagi.

Turut terbunuh kedua-dua ibu bapa Mohd Ariff iaitu Apsah Othman, 58, dan Ab Kadir Awang, 55, serta rakan karibnya, Mohd Farhan Musa,18.

Mohd Ariff yang baru saja menamatkan pengajian dalam bidang kejuruteraan mekanikal di sebuah universiti di United Kingdom, tahun ini, sepatutnya memulakan tugasnya sebagai pensyarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Arau, dekat sini, Rabu depan.

I============================I

Amat memilukan hati saya apabila membaca berita yang terpapar di dada akhbar Harian Metro kelmarin. Terus saja terbayang betapa sukarnya nanti hidup si isteri yang baru sahaja diijab kabul …betapa peritnya menanggung berita kematian suami yang baru dinikahinya 3 jam lalu…

Begitulah mudahnya kita kembali ke rahmatullah, bila sudah sampai ajalnya. Maka, hargailah masa yang ada bersama yang tersayang, penuhi lah dengan kebahagiaan. Pergaduhan, pertengkaran, hidup dalam berduka, berdendam, tidak akan memberi keuntungan.

Pesanan ikhlas dari Razzi Rahman buat Teh Affifah Shahirah Abd Hamid :

Aku tidak mengenali mu…tetapi aku amat terasa begitu besar dugaan dari Allah buat mu, begitu perit menanggungnya hanya Tuhan saja yang tahu… aku turut bersedih Affifah, namun, walau berat dan perit menanggung pemergian suami tercinta itu, PASTI Tuhan ada menyediakan satu rancangan yang lebih besar buat mu, lalu…redhalah dengan ketentuannya. Hanya itu yang dapat memujuk lara, menyembuh duka. Takziah buat suami mu dan seluruh keluarga mu, muga-muga suatu hari… kebahagiaan jua kan jadi milik mu, InsyaAllah.

Dengan rasa tanggungjawab terhadap sesama insan, marilah kita sama-sama mengucapkan takziah dan ramai-ramai memanjatkan doa, kepada arwah suami Teh Affifah, Mohd Ariff Ab Kadir …muga rohnya dicucuri rahmat hendaknya, InsyaAllah. Amin!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [14] Comments


That’s all it takes, just a phone call! Nak tahu dia berminat atau tidak, you just need a phone call. Nak tahu dia suka, dia rindu, dia nak kat kita… you just need a phone call, That’s all! :) Hehe…

Kalau tak juga phone, tak ada call, tak nak lah tuuu… boleh perlahan-lahan cari yang lain. Sebab, tidak ada apa-apa alasan jika tak boleh call. Everyone ada handphone yang melekat bagai tertanam kat tubuh sendiri tu. Kalau tak call juga, samada dia tak berminat, atau dia tak serius sangat ataupun “Al khedekhut ni wal mampusi”  😛 hahaha!!

Apabila rasa cinta mulai bersemi, rasa exciting, punyalah suka, rasa macam naaaaak sangat kenal… PASTI dia akan call. Kita tidak perlu untuk menunggu lama actually, dalam seminggu dia dapat phone number you, definitely dia akan call. Some of them, dalam sehari dua dah call ATAU akan sms dulu bagi ayat-ayat memikat…

  • “R u watching d moon rite now? Coz I think I saw yr beautiful reflections”
  • “Sori xsms u awal2, xtahu nk sms apa… how’s things?”
  • “Bestlh trjumpa u hr 2, so u rasa leh jumpa lg?”

If its me, I akan sms something like this,

“Can I just put myself in a box and wrap it up with a pink wrapping paper n post it to u with a red riben n a rose at d side, some soft perfume sprayed to it…just to make you smile?”

The next step will be definitely a call! It shows, that how much the person suka kat you dan ingin berkenalan dengan lebih lanjut. BUT, another thing yang susah sikit is…the phone number. Susah juga kalau dia tak minta pun phone number you. Sedangkan orang lain semua minta, tapi dia tak minta! Fuhhh…how la? Kita nak dia call kita…

Well, there are so many ways to do it, some of them :-

  • “I got a very serious matter I nak tanya you, so kalau you terima call from my number 0121234567 please pick up!” – Sedangkan you tak ambil pun nombor phone dia haha…
  • “I interested lah dengan your line of work, this is my card. I hope you boleh explain more over the phone.” – Much less nampak nak memikat.
  • “Ini barang yang encik/cik beli dan ini…” – Di plastik atau pembukus tu tulis nombor phone you. Tulis juga ‘I’ll be waiting’ …hehe direct je.
  • “Saya tersilap tempat tulis nombor phone ni, nak buat macamana ya?” – Sambil tunjukkan borang itu kepada dia yang you minat. Haha…
  • “Okey, see ya…call me nanti!” – Sedangkan you tak bagi pun nombor phone you…satu result paling  pantas, dia tanya atau tidak will show dia suka kat you, “Eh you tak bagi pun nombor you?!”SAH! Dia minat…yahoo! :))

NOW, what is your next job?…tungguuuu! Yes…tunggu je lah. Bila dia call berilah suara yang paling romantik, atau sangat manja, suara yang memikat habis! Ketawa manja-manja lagilah menarik haha…The first impression, last! So, you kena make it work on the first phone call! Do whatever as simple as you can jangan look desperate!

Standby simplest line to say about life supaya dia rasa relax, tidak tertekan dan mahu call lagi. JANGAN sesekali anda mulakan percakapan dengan, “Oh God I miss you already, ingatkan you dah tak call I dah!” NOOOO!!!

So, all in all…just a phone call away, to know is he/she or is he/she not interested with you. Simple!… sesiapa saja, kalau suka, masih rindu, PASTI CALL walau jauh di seberang laut cina selatan hehe… ok, Good luck!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [10] Comments


Asyiknya jika jatuh cinta lagi… masa bagai terhenti, hati diulik rindu, jiwa meronta-ronta mahu dipeluk sayang. Kadang, hanya dengan ucapan “I miss you, sayang” …jantung bagai terlompat-lompat suka, diri melonjak girang!

Apatah lagi, bila diri kesunyian di malam hari tiba-tiba wajahnya muncul di ingatan penuh cinta, senda guraunya bagai tiada henti buat kita tersenyum dan ketawa seorang, sekilas lalu senyumannya begitu mencuit kalbu yang begitu merindukan teman yang dapat mencurahkan kasih…

Lalu kita tersedar, itu semua angan dan harapan. Mulai kita tertanya pada diri,

“Mengapa aku masih single lagi?…takkan lah sebaik-baik dan seelok-elok aku ni, tak ada yang nak? Apa silap aku? Mengapa dia yang begitu berminat mulanya, kini menghilang diri?….ahhh, letihnya untuk ku mula jatuh cinta semula!”

Yang sebenarnya, ada 2 faktor yang mungkin kita tidak sedar. Yang tentu pasti menghalang dari kita mempunyai insan istimewa dalam hidup kita :-

1. Faktor paling utama adalah campur tangan keluarga! Apabila kita mempunyai Ibu bapa yang ‘Control freak’ – terlalu mengawal anak.

  • Kemana sahaja mesti ditemani ibu atau bapa. Atau diminta pula bapa/mak saudara temankan.
  • Nak pilih kekasih pun tak boleh, ada je mak cakap yang tu tak suka, yang ni pun tak bagus.
  • Pergi holiday pun kena ikut holiday mak dan ayah, kalau tidak…duduk je la kat rumah.
  • Nak pergi tengok wayang pun kena pergi dengan keluarga.
  • Siapa yang call, siapa yang hantar rumah, siapa yang berbual, semua kena report.

Hehe, you and your parents macam ni ke? Well, it is positive laaa in a way..tetapi…ianya akan membuatkan ramai takut untuk mendekati anda for sure!

My advise : Berhenti jadi pengecut! Mama dan papa you are your parents forever you dengar cakap atau tidak! Kita yang bercinta, bukan dia orang. You kena be firm. Bukan budak-budak lagi…kalau kahwin dah boleh jadi mak/bapak budak! So, Im sure boleh buat keputusan sendiri. Jadi, buat! Jangan pandai cakap saja…tapi bila kena diri sendiri…takut!

2. Faktor kedua utama adalah diri kita sendiri yang selalu menganggap yang hanya kita yang betul! Ini satu penyakit yang susah untuk diubatkan. Ianya telah menular dalam diri kita sejak azali lagi.

  • Sedari kecil, kita suka menegur orang, suka mengkritik.
  • Diri sendiri kita tidak sedar yang kita banyak lagi yang perlu diperbetul
  • Yang kita nampak hanya keburukan orang. Kebaikan orang, langsung tidak nampak.
  • Sehinggakan, apabila bercinta, kita asyik menegur kekasih kita, asyik membetulkannya dalam semua hal.
  • Kita juga selalu tidak bersetuju dengan sesiapa saja, perkataan yang mula-mula keluar dari mulut kita adalah, “Taaakkk…”

Hehe, you ada penyakit ni kan? Koyak lah beb…sampai ke tua lah membujang! For sure, kenal you lima minit, dia akan belah punya. Thats why mula-mula macam minat sangat, tetapi kemudian hambar lalu menghilang…

My advise : Bertenang! Dalam hidup kita ni, tidak perlu segala-galanya perfect. Tidak perlu semua kena betul. Jika ada salah, so what? Jika tak cantik, so what? Berikan peluang kepada dia untuk berubah mengikut caranya. Jangan sibuk nak mengajar cara anda jika tidak diminta. Dia juga manusia yang mempunyai akal fikiran dan berhak mempunyai pendapat dan caranya. Bukan cara awak je yang betul! Berhenti mengkritik, menegur dan memberi pandangan…tidak ada siapa fikir ianya penting, tak perlu!

Kedua-dua faktor ini, boleh dielakkan, JIKA MAHU!. Namun, ramai yang keras kepala, hati dan perasaan. Dalam sambil membaca ni pun, im sure ramai yang cakap, “Susah bro…”

Well, Susah sebab tak mahu, senang sebab mahu… So, kalau nak single sampai bila-bila, go ahead! …TERUSKAN LAH BERADA DI DALAM KEDUA-DUA FAKTOR INI.

p.s. Ada banyak lagi faktor-faktor lain, yang mungkin anda tidak sedar… ‘lihatlah diri di cermin!’

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [22] Comments


  Download lagu KERANA di sini > http://www.razzirahman.com/muzik

Alhamdulillah, bro Razzi boleh merasa sedikit lega setelah segala proses pembikinan album terbaru bersama bro Irfan Khairi dan planning untuk pelancaran juga sedang diperingkat akhir. Hopefully very-very soon kita akan dapat bersama-sama mendengar keseluruhan lagu dari album ini. Klik di sini untuk ke laman muzik

So, dari semua 12 lagu pilihan kami. Jangkaan yang bakal HIT ada 5 …amboi banyaknya hit, nangis arrr haha 😥 but, yang pasti HIT “confident dia huhu 😳 ” lagu dan lirik ciptaan Bro IK yang bertajuk “KERANA”

…video clip lagu ini juga sedang disiapkan, so sementara menunggu untuk mendengar dan menonton video clip nya, apa kata you all hayati dulu lirik lagu cinta ini, “Razzi Rahman& Irfan Khairi style…” 😀 have fun…

KERANA
Lagu/Lirik oleh Irfan Khairi
Susunan Muzik oleh Kyo

Kehadiran mu
bagaikan pelangi pagi
yang menyinari hati ini
Kelembutan mu
mencorakkan hidup ini
kerana kasih mu abadi

Bridge


hebatnya cinta
hingga akhirnya
sampai ke tua
kita berdua…

Chorus
kerana ku tak mahu
terus hidup tanpa mu
kerana ku tak mampu
bernafas tanpa mu

kerana ku tak mahu
rindukan pelukan mu
kerana tak mampu ku
berjauh dengan mu…

 hebatnya cinta
hingga akhirnya
sampai ke tua
kita berdua…

“JOM KITA NYANYI RAMAI-RAMAI…ULANG CHORUS!”

kerana ku tak mahu
terus hidup tanpa mu
kerana ku tak mampu
bernafas tanpa mu

kerana ku tak mahu
rindukan pelukan mu
kerana tak mampu ku
berjauh dengan mu…

TIP : Hehehe 😛 kelakar tak? …minggu ni kita relek-relek ketawa-ketawa. Bercinta-bercinta juga, lagu cinta pun lagu cinta juga, tetapi boring la asyik serius je kan, sometimes kita kena enjoy life, be happy, bergelak ketawa even over something serious… seperti yang I selalu cakap, “have fun and live a little!” 😉

p/s Jom bagi short komen yang happy-happy dan kelakar-kelakar!! Click here

Ikhlas dari,
Razzi Rahman & Irfan Khairi
http://razzirahman.com/muzik



Apa komen anda? : [33] Comments