January 2010


Salam to all Brother Love’s fans, friends, bloggers and all…this time around bro Razzi menulis topik yang agak ringan, tidak menyentuh emosi sangat I hope, dan juga kerana sudah beberapa kali menjadi permintaan you all. It’s about “FIRST LOVE”

First and foremost, bro Razzi harap sangat untuk you all juga turut berkongsi cerita atau kisah cinta pertama you all…mesti ada yang interesting, yang tidak dapat dilupakan, mungkin juga agak memalukan sedikit…but the most important thing here is to let it out and share with the world!

As my story goes, I would like to share something that has been said to me before…’SHE’ said, “First Love Never Dies” …and you know what, masa tu I percaya kat dia…I do! But, selepas beberapa tahun dan dia pun dah hilang tah kemana hehe…I would say first love adalah hanya EFFECTIONS sahaja…but giler la hehe :)

Zaman persekolahan dulu cukup bermakna…keterujaan bercinta bagai lemas ketiadaan udara untuk bernafas. Sedetik, sejalur kata terucap, “I love you” …bessssst sangat!

Apatah lagi pertama kali kata-kata cinta diresap masuk ke dalam jiwa dan sanubari ini fuuuuhhhh…. melompat-lompat kegembiraan. Maklum lah, Cinta Pertama… belum pernah rasa lagi, belum pernah alaminya, tak tahu apa yang nak expect…TERUJA SANGAT!

  • But as time goes by…I realised, my first love is bad, and dies! Huhu…tapi I treasure the relationship, the experience, the friendship…even now…believe it or not, we are still good friends!

Okey, I’ll stop there hehehe…now it’s time untuk you all pula bercerita tentang you all punya first love, kisah pertama kali anda jatuh cinta okey? Cool!!…i’ll be waiting to read and enjoy your story, and this going to be interesting! 😉

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [26] Comments


  “Penantian dan tiada pengesahan itu amat menyeksakan batin!”

Beberapa soalan yang memenuhi email bro Razzi sepanjang minggu ini, ingin I jawab di sini khas untuk semua wanita yang I sanjungi :-

  • Mengapa saya ditinggalkan tanpa sebarang berita?
  • Mengapa tiada respon? sms/call/email/ym/chat semua tak jawab!
  • Mengapa tak ambil tahu hal saya lagi? tidak mengambil berat? walau saya telah meminta maaf, dan lakukan apa saja?
  • Mengapa biarkan saya kesunyian, kesepian, mengapa menghilangkan diri?
  • Mengapa sudah tidak semesra dulu?
  • Mengapa biarkan saya sendiri merindu cinta yang semakin sepi?
  • Mengapa buat saya menangis sepanjang masa??

Sebenarnya, kesemua soalan ini hanya ada 1 jawapan sahaja. Apakah jawapannya?? I yakin jauh dilubuk hati you all, pun tahu mengapa, kan?

Memahami lelaki adalah cukup senang…kerana, lelaki akan bersungguh-sungguh menunjukkan dia cinta jika dia benar-benar cinta. Jika tidak cinta…berbagai-bagai alasan diberikan untuk menolak sebarang cadangan!

Jika cinta, sayang…dia akan mengambil berat, dia akan sentiasa call berkali-kali, sms, email, chat selalu dan dia akan mahu sentiasa bersama anda. Dia mahu jumpa setiap masa dan dia akan bercakap tentang perhubungan anda berdua pada setiap masa. Jika berjauhan pula, mahu mendengar suara anda setiap hari.

 Jika LELAKI sudah tidak lakukan itu semua?…Jawapan kepada soalan anda ialah…

“…maknanya, dia sudah tidak berminat sangat dengan anda. Sudah TIDAK CINTA …ATAU kemungkinan besar dia sudah mempunyai kekasih yang lain.”

Anda tidak perlu memberi apa-apa alasan lagi. Dan jangan pula menjawab untuk kaum lelaki pula. Cakap dia tak gitu, dia tak gini. NO!!

INGAT…ITULAH LELAKI …that’s it. Tiada jawapan lain, tiada alasan lain lagi. Very simple. Dia nak…dia akan tergila-gila. Dia dah tak nak…dia buat dek, dia hilang, no calls, nothing!

Pendapat Bro Razzi, meratapi si dia yang hilang entah kemana, mengenang segala kenangan manis bersamanya, menanti sehinga bertahun-tahun namun dia tak masuk-masuk meminang…HANYA MEMBUANG MASA!

“Dia dah bahagia dengan hidupnya…percayalah! Lelaki tidak akan menunggu lama seseorang wanita itu jika dia sudah tidak cinta. Kecuali, dia tiada pilihan yang lain.”

In my further opinion :-

Cari yang lain dan jangan berhubung dengan dia lagi. Kerana ianya hanya akan menghancurkan masa depan anda. Ingat, makin lama umur anda semakin meningkat. Mulakan hidup baru…dan lepaskan kenangan lalu.

Memang susah jika anda masih solo. Ianya lebih mudah jika anda mulai membuka hati dan meluaskan pandangan anda. Yang penting, anda mahu. Kena ingat, tidak semesti orang yang berkahwin itu jodoh dia. Mungkin mereka akan terpisah, bercerai dan kahwin baru. Jadi, anda kenalah mencuba, barulah anda tahu itu jodoh anda atau tidak. Kemudian, usahakannya.

Jadi, anda harus memberi peluang kepada diri anda sendiri untuk mengenali orang baru, membina satu perhubungan baru. Please…janganlah duk meratapi cinta yang dah berkulat dan masih di takuk lama.

ANDA MESTI MOVE ON! best thing, make a new friend, thats a start! :-

  • Apabila dia tidak jawab call/sms/email…boom, you cari kawan baru!
  • Apabila dia hilang tah kemana je…you cari teman baru!
  • Apabila tak mengambil berat lagi…cari yang care lebih kat kita!
  • Apabila asyik jawab nanti, nanti, nanti…boom, tinggal dia!
  • Apabila break aje…MOVE ON!
  • Apabila dikecewakan…cepat-cepat mula hidup baru, dunia baru, kawan baru, cari boyfriend baru :)

BUT, jangan cepat-cepat nak bercinta balik, sebaliknya, Ingatlah… anda berhak untuk enjoy this moment, berkenalan dengan lelaki dan have fun while you single!…and find your Mr Right!

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [145] Comments


As many of you tahu kalau Razzi menulis kisah cinta, all of it adalah kisah cinta saya sendiri. I share my old story, my true experience…segala kejayaan dan kegagalan di dalam mengharungi sebuah percintaan…

Kali ini, I nak take you all back to my sekolah time! Masa dalam antara lepas exam dan menunggu result. As I recall… masa tu I sangat-sangat interested with one girl ni, I call her N!

N is the most beautiful girl in school laaa…gorgeous sangat sampai not many guys yang nak kat dia sebab awal-awal lagi dah mengaku kalah, terlalu lawa sangat kira bukan level mereka la and mostly sebab takut kena REJECT!

According to this guys, N jenis snob and perasan……but to me, she just being a beautiful girl dan paling lawa dalam sekolah..mesti sombong or in another word is Mahal!

To me, kalau dia tak macam tu maknanya she just not that pretty la kan. And because of that too, I fall for her…I ni dari dulu hingga sekarang pun I will go beyond my level hahaha… I jenis tak kira punya. Kalau orang kata she’s too good for me or too high level, too lavish, out of my league…lagi lah I nak try! 😉

Obviously…I know, I akan di reject, crash and burn…thats for sure! Tapi the thrill of it makes me emotionally stronger! Well that’s me…that’s why lah all my school friend and hers too tahu yang I tergila-gila sangat kat N. Everyone knows I’m so much in love with her…

Tapi, being a school kid…for sure masih ada malu-malu, takut nak luahkan perasaan, tapi being me, I guess I was born to be Brother Love, sebab I memang selalu konfiden semacam walau I tahu I akan dikecewakan, so…i ending up with sending NOTA CINTA…atau love cards…dan I believe I can win her heart!

the little cronology is this :-

  • After several notes, N telah respon cantik, I was so very happy! Among all the guys, I got to be closed to her
  • Later…i got her phone number yeayyy!! Since then kami selalu berborak on the phone.
  • We got more closer till she visited me and my mum kat rumah. Me too visited her family…
  • In a way, to me kami ni dah kira couple laa…but to her, I’m not sure! What I can remember…we never say “I love you” to each other…
  • Time goes by…I’m tremendously in love with gorgeously N… we practically together most of the time. Wherever she goes and whatever she do, I’m there…Bessstnyerrr!!
  • Sehinggalah pada farewell party sekolah. Saat-saat akhir kami meninggalkan persekolahan…dan kawan-kawan yang sekian lama bersama…something hit me hard…

I still remember pakaian dia… Blaus biru shining dengan seluar hitam style mc hammer. Itu kan hehe zaman dulu cukup popular la pakaian cam tu…and her hair, I cukup ingat her long beautiful hair….but yang I paling ingat sangat adalah, saat kami bersalam…

I pun tak tahu mengapa waktu nak balik dari party tu di depan kawan-kawan semua tiba-tiba N mengunjukkan tangan untuk bersalam…I dalam terpinga-pinga menghulurkan tangan dan bersalam dengannya…

  • “…friend?” sasys N, short and simple…

Masa tu, bergelombang satu tenaga dari dalam diri ni rasa bagai nak pengsan, bagai nak terkeluar balik apa yang dah makan tadi. Berpusing-pusing dewan I rasakan. Amat terkejut sehingga I tak lepaskan salaman itu…N menarik-narik tangannya sambil ketawa kecil bagai sekelumit rasa cinta pun tiada di dalam hatinya….

Saat itu…I mulai sedar, she just not into me! She never love me…Hanya I saja yang tergila-gilakan dia selama ini. Sedangkan dia hanya menganggap I hanyalah sekadar KAWAN!

I memandang dia melangkah pergi… tanpa menoleh ke belakang lagi dengan seluarnya terbuai-buai ditiup angin…kawan-kawan mulai menepuk bahu menyabarkan Razzi…

  • “…aaah…aaahhhhh….sedih…amat sedih…” …I menerima kekalahan terunggul…

Beberapa tahun kemudian, I dah berkerja dengan MAS di Passenger Handling Services dan I find  out dia menyambung pengajian dia di salah sebuah Universiti…entah mengapa I ni beranikan diri, menghubunginya kembali…

Best part… we meet again! Tapi…you guys tahu apa, she still the same. She still beautiful as before…her face is the same her look is still gorgeous…her hair style pun sama…

Yang paling sedih sekali, kami bersalam sekali lagi dan dia reminded me of the old word, “Friend!” …yes!!…she said that again! Dia ingatkan I sekali lagi beb!!

Hey, I tahu laa, dia nak remind I yang kita hanya kawan tidak lebih dari itu. So don’t put a hope to have any love relationship with her la kan…hey, I KNOW!

And guess what…after berbelas-belas tahun tak jumpa we meet up again! But this time around things are different. I’m a totally different person…I’m at a whole new level. And I dont really bother dia berjaya atau tidak dalam hidup dia. To me, kita kawan dari zaman sekolah lagi…which is its very meaningful to me…

BUT, its kind of funny…nak tahu pasal apa? She reminded me again of this word, “FRIEND!” yup…she says that again?! “Kita kan kawan”…

Hehehe, come to think back, she may keep saying it HANYA KAWAN, maybe sebab dari kelakuan I yang ramah, baik, romantic kind of guy…it’s showing that I masih menaruh harapan. Mungkin itu yang difikirkannya, lalu takut menyakitkan hati I, or lose a friend hanya kerana hati I yang jatuh cinta padanya…lalu dia terus memperingatkan situasi kita.

Padahal,  for sure lah I will not crazy for her after she broke my heart couple of times already, kan? Or is it she thought that Razzi ni masih macam masa sekolah-sekolah dulu? hehehe…I don’t think so! She just being a true friend.

Well, itulah kisahnya…as to all of you, I must remind you that kalau seseorang yang tahu kita jatuh cinta dengan dia tetapi, respon dia dengan mengatakan,

  • “…friend?”
  • “Can we just be friend first?”
  • “kita kan kawan…”
  • “Kita kawan dan tengoklah kalau kita boleh pergi lebih dari itu”

Well all this adalah satu cara baik untuk mereka menolak perhubungan cinta yang bakal terjadi. And I respect N for doing that to me. I may sakit dan torture dengan kemesraan dia, kelembutan dia yang cute itu, tapi at least…

I tahu Hakikatnya… dia tiada rasa cinta pada kita. That’s it…and that’s all. Tidak perlulah kita merasa pelik,  bingung atau confused, “Eh dia layan aku best je tau, kita berdua rapat sangat…all the time together…pasal apa dia tak nak aku ya?”

We are just friends…HANYA KAWAN…kawan biasa, tiada rasa cinta, hati dan perasaannya terhadap kita hanya sekadar kawan. Tiada penjelasan yang lebih jelas dari itu. Apa yang kita perlu lakukan? Well, dengan berat hati…it’s hard, it’s tough…but ada baiknya menerima kekalahan ini dengan hati yang terbuka, agar kita lebih tenang menghadapi hari-hari mendatang! Err…sapulah airmata yang berlinang tu…

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

p.s. Ingin membaca kisah cinta Razzi yang lain? Klik di bawah :-



Apa komen anda? : [39] Comments


Sejujurnya, melalui pengalaman dan my own research, YES!!…PENTING! Wajah yang hensem mansem atau cantik menawan, cute mute, sweety beauty…akan selalu menjadi pilihan lelaki/wanita yang juga good looking and pretty!

Lelaki lebih memilih gadis cantik dari yang tidak, lelaki lebih memilih yang manis dan menawan dari yang tak lawa dan masam mencuka. Yang sexy are the 1st one they looked, That’s a fact!

Wanita yang lawa dan attractive juga sangat memilih lelaki yang handsome, yang cute, body lawa dan ada 6 ketul abs kat perut mereka. Also they will go for rich and famous guy…and kalau tua but kaya pun mesti ada rupa yang tak termuntah la kalau kissing hahaha 😀

‘Tapi kan, bagaimana nak buat kalau kita tidak memiliki semua itu? Adoi… macamana ya??!”

  • Kita tidak lawa / tidak hensem, tidak pun average…body pun out! Malah maybe jauh sekali dari ada rupa. Kita juga tidak mempunyai karier yang baik, tidak kaya, tidak berilmu…all of those people look for, kita TIDAK ADA! How? What can we do about it?

Actually nak cerita you all, I’m writing this articles while watching one group of people kat Kopitiam ni hehe…. there’re not many people at this moment that’s why i terus terpandang kat dia orang tu hehe. As for those who knows me, I memang suka sangat tengok gelagat orang…

I ni bangsa yang boleh duduk alone for hours just watching people. Even kalau at my condo pun I like to hang out at the balcony just to watch peoples around hahaha! 😆

Anyway, this chinese guy…memang power! He’s alone with 4 girls around him in this place beb!!. Damn lucky guy! And Im all alone by myself hayyee… (Just wanted to be alone actually)

BUT…this chinese guy are FAT, tak ada pun SIX packs abs kat perut dia that for sure, and they came by Honda Civic 100k but the girl yang drive. And on top of that, 4 girls around him and the girls are not bad kind of girl. Can laaa…sweet-sweet juga. And one malay girl yang hot, chinese also cute laa….tapi EMPAT orang tuuu…

Best part…all the girls seems to be really enjoying this guy punya company. And dari jauh I can know that guy hebat BERCERITA, sebab the girls tak berhenti ketawa dari mula datang. Dia orang makan biasa-biasa saja…but they laugh and laugh…macam banyak sangat jokes lelaki cina ni bagi…fuhhhhh….hebat!

You all mesti cakap, cina tu kaya kut, bapa ayam kut, handsome kut?…must have something la! hehe…i can sure you, he is none of all that! He just a young straight guy! Baik punya muka, from his shoes I’m very sure tak kaya…and definitely not the type yang can drive a car in fact…

So, the conclusion nya adalah simple je…Be a joker, buat cerita kelakar, tell a lot of jokes! Making jokes is one of the best tools dalam memikat wanita mau pun lelaki. In fact, kalau girls terer cerita jokes, pandai buat kelakar, bro Razzi yang terpikat dulu kat dia hahaha! 😀

Kalau serious je, jiwang ke, cintan je kan…ayo, boring la beb… As simple as it is, untuk memiliki cinta dan dicintai…kita hanya perlu…JADI MACAM CINA hahaha, joking!!….

Kita hanya perlukan gelak ketawa di dalam perhubungan mau pun yang baru ingin menjalin hubungan. Ketawa adalah ubat penyembuh duka… so buatkan dia ketawa setiap kali bercakap atau berjumpa dengan anda, hey…im sure dia akan menjadi milik anda… forever!

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [11] Comments


Yup…itu sahaja yang saya inginkan sebagai hadiah harijadi saya, hari ini! Dan itu jugalah JAWAPAN kepada soalan bro Razzi tempohari, “Apa lagi selepas jatuh cinta?”

I bet my life, the next thing after fallen in love adalah you akan amat perlukan DIA menjadi your REAL BEST of FRIEND! Jika tidak, perhubungan you all akan base on lies, lakonan, control ayu or control macho,…BORING!

Di sinilah kesilapan yang sering berlaku kepada pasangan yang membuat keputusan untuk mendirikan rumahtangga. Mereka ingat they all dah in love, saling rindu, saling cinta, that’s it! KAHWIN TIME!

NOOO… That’s not it… apa yang perlu kita pastikan adalah pasangan kita dan kita sendiri juga sudah menjadi diri sendiri…BUKAN SEPERTI :-

  • kalau keluar dengan dia, kita kena bersiap berjam-jam
  • kalau nak jumpa kena set a  date
  • then kena tukar contact lens, kena pakai kemas, tak boleh jeans & tshirt je.
  • Berjalan kena control, bercakap kena jaga…

“uuuuhhhhh…letih tuuu…”

PALING BEST, a lot of things yang dah tak kisah! Seperti kawan baik kita…macam tu la. Like, kita pun nak juga pakai apa sahaja, dan dia dont mind. Nak juga keluar pakai bedak je tak yah nak full make up, or just wear tshirts, jeans lusuh, cermin mata tebal…Dan kita pun nak juga bualkan apa sahaja, dan dia willing to talk and listen… that baru relax and free je kan?!

Sebabnya, selepas cinta, selepas a great companion, there’s nothing else left yang you all inginkan, HANYA seorang teman istimewa yang boleh menemani you seumur hayat you. Apa lagi nak buat? Takkan nak asyik bercinta, berkepit siang malam…kalau yang dah kahwin tu kan, takkan asyik nak duk ‘buat kerja’ je kan…BORING!

“What you need is a real best friend! That’s it and that’s about it.”

Especially bila membuat keputusan untuk mendirikan rumahtangga…make sure, dia boleh jadi kawan you, dan at the same time dia macam, dia lah ibu, dia lah bapa, dia lah adik, dan dia lah your best of friend, yang you boleh bersama dia siang dan malam, yang boleh you berborak tak kira masa, tak kira topik apa, dan at the same time yang you boleh make love at the end of the day with full of nasty love… baru best!!

…INI TIDAK, kita nak cakap apa-apa pun takut tak kena topik la, takut dia terasa laaa.  Itu tak boleh, ini tak boleh…Then decide nak kahwin hanya kerana cinta??..hayya!!! Camana tuuu…

Nak bertunang, or nak kahwin…kita nak pasangan kita tu cukup memahami kita, banyak perkara yang dia boleh terima of us. Boleh borak pasal fesyen, pasal shopping, pasal makan, sex, life, relationship, borak apa sahaja dia happy, and say, “Lagi! lagi! lagi!…talk some more!” 😉 hehehe baru interesting!

Tapi itulah… sometimes, things are not meant to be. Jadi, we passes the good thing without we realising it. So like I said earlier, all I wish for my birthday today is…, that I can have A Real Best Friend! …you all mungkin cakap, senang je…hehe, well…

“It’s easy to find a best friend, BUT it’s HARD to find a real best friend that you really can talk with, be in love with, sleep with and don’t feel guilthy about it!”

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi dari Razzi Rahman @ Brother Love, sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [59] Comments


Sepanjang minggu ini Razzi begitu sibuk menguruskan plan promosi bersama PR-PR untuk album Razzi & IK. Dan you know what, sepanjang berada ditengah-tengah ibukota KL, it makes me thinking tentang satu perkara…

Ia lebih kepada satu soalan yang sudah terlalu lama I simpan selama ini, dan semalam kembali tertanya-tanya dibenak sendiri, “What’s left after fallen in love?”

Apa lagi yang tinggal selepas anda jatuh cinta? Selepas anda bercinta…selepas berkasih sayang Apa lagi? Apa lagi yang tinggal?…pernah anda fikir kan? atau anda pakai jalan jeeee…

Okey, katalah sekarang ni.…you all tengah asyik duk usha mengusha…then click!! Terpikat lah kat each other, sukaaa sangat sebab dia pun jatuh cinta kat you all la kan….best!! Then…selang seminggu, you all couple laa…best je, dapat keluar dating, dapat rasa caring, dapat rasa in love dan rasa dicintai, rasa dimiliki…okey…then what? …what’s left after that??

Di sinilah turning point yang selalu all of us buat kesilapan…di sinilah selalunya mana-mana pun perhubungan cinta, …GAGAL! Actually, here is where you should ask that particular question yang telah I asked earlier, “What’s left after fallen in love?”

For that, I leave it to you all to think…dan berikan pendapat masing-masing, sekiranya anda jawab dengan betul, most probably, you akan berjaya dengan your relationship…Nak tahu jawapannya? hehe…esok I jawab 😉

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [7] Comments


Razzi Rahman 2010

Tiada yang paling menggembirakan sesiapa sahaja apabila keinginan untuk bercinta atau rasa dimiliki tercapai akhirnya! Bro Razzi begitu sure sekali that many of us sudah sepanjang tahun mengharapkan cinta itu hadir, kan?

Well, sempena 2010…I doakan you all semuga penantian itu kan berakhir di tahun baru ini, I doakan juga agar mereka yang masih single, kan jadi double kerana menemui NEW CINTA 2010! 😆

  • “Dan salah satu azam this new year pulak, How about kita jadi lebih YES or NO?”

Maksud I, kalau dia cakap yes, kita couple atau yes I love you, bamm!! Kita go on…tanpa sebarang ragu. BUT, kalau dia kata NO, not a chance, atau, NO, kita tengoklah, atau NO, kita kan kawan…Bamm!! …apa kita buat? Kita chiaow terus, tak perlu tunggu lagi, tak perlu mengharap bagai tak laku, tak perlu menanti bulan jatuh ke riba!

Jangan lagi kita jadi lemah, menunggu dan tertanya-tanya :-

  • Masih ada peluang ke tak ada ni?
  • Dia serius nak kat aku ke tak agak-agak ya?
  • Dia ni layan aku best macam kekasih tapi, dia betul-betul ke atau main-main?
  • Adakah aku nak buka hati pada yang lain?
  • Aku masih sayang dia tapi dia…?

NO! NO! NO!…aku tidak akan jadi lemah lagi, aku tidak akan dipersia-siakan lagi!! Tahun baru, azam baru, cinta baru!! …it’s either Yes or NO! Kalau nak…ok on, kalau tak nak…ok, chiaow!

So, to all dengan penuh rasa keikhlasan, terimalah salam kasih dan sayang dari bro Razzi. Semuga tahun baru kita ini, kita semua lebih bersemangat dan lebih berjaya di dalam apa jua bidang yang kita ceburi. So, I tinggalkan dengan ucapan,

“Happy new cinta & Selamat Menyambut Tahun Baru 2010!”

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [26] Comments