April 2010


“Nikmatnya apabila memberi tanpa mengharap balasan”

Bertemu lagi kita kali ini dengan satu lagi kisah benar, kisah cinta Razzi yang telah lama terpendam di jiwa dan akhirnya terselongkar jua. Muga ianya memberi manfaat pada semua…

Aku dan Sarah, sudah terlalu lama bercinta. Apa saja perkataan yang keluar dari mulut aku pasti bersama namanya yang aku puja. Bagi ku, dia lah gadis yang paling cantik pernah aku bersama, she’s mix. Well, memang dia cantik…follow mamanya yang berasal dari Europe.

Boleh dikatakan aku tersangat gila kan dia… gila dengan ketinggiannya, gila dengan kulit putih gebu dan kemerahannya, matanya, hidungnya, gila dengan kejelitaannya, manisnya, manjanya, bibirnya yang lembut… dan yang paling aku gila kan adalah kematangannya! Yes… she’s older than me! Much older…but she take a good care of me…

At that time, aku masih muda lagi… masih tengah jahil, masih mentah, masih melompat siang dan malam. Itu yang buat perhubungan kami very interesting. Walaupun dia sudah agak berumur dan aku masih muda , we love having fun dan kami happy together dan enjoy our relationship to the fullest!

  • Namun, jauh di sudut hatinya…aku tidak pernah menduga apa yang selalu difikirkannya. Yang aku tahu, aku amat cintakannya, terlalu sayangkannya. To me, there are no other girls can compete dengan dia. Memang tidak ada girl lain pun yang aku pandang or even sekadar berkawan. And yes… aku mahu mengahwininya!

TETAPI…satu kejadian yang tidak pernah terfikir oleh aku telah terjadi. Segala-galanya berlaku sewaktu aku bercuti beberapa hari ke kampung dan sekembalinya aku ke Kuala Lumpur, aku masih ingat lagi pagi itu…aku terus saja membuat panggilan kepadanya subuh-subuh pagi…

  • “Razzi, I need to go…”

Aih? Apa hal ni tiba-tiba je…. Aku amat pelik dengan kata-kata itu di talian sewaktu aku bertanya bilakah boleh bertemu. Tidakkah dia rindui aku yang begitu merinduinya, dan tidakkah dia mahu bertemu? Seperti aku yang amat mahu bertemu dengannya?

  • “Maafkan I Razzi, I tak tahu nak explain…” Aku agak terkejut dengan perubahan Sarah… hati aku mulai berdebar-debar, aku kegelisahan… wondering, apa yang telah berlaku ni?! …kami bertingkah lagi dan akhirnya,
  • “I’m not happy…I’m so sorry…I terpaksa fikirkan masa depan I, Razzi…”

…saat itu, nafas aku semakin mendengus kelemasan, sebak di dada tak terkira, kebiruan jiwa… bingung dengan kata – katanya. Nada sendunya mulai kedengaran,

  • “I kena buat pilihan ini, walau sudah bertahun-tahun bersama you.” …itulah kata-kata akhir darinya.

Entah mengapa, aku yang rockish, aku yang brutal dan happy go lucky guy… tiba-tiba menangis, meraung-raung seorang diri. Seolah-olah aku memahami yang sudah tiada peluang lagi untuk aku bersama dia yang aku amat cintai, dan paling sayangi. Lalu tiada jalan lain yang boleh aku fikirkan, hanyalah kepada Tuhan aku memohon…

“Ya Allah, jika benar ini takdir dari mu ya Allah, maka berilah petunjuk untuk aku menanganinya dan berilah kekuatan untuk aku tabah menghadapinya!”

Berkali-kali aku mengucapkannya, antara percaya dengan tidak kejadian yang berlaku, aku berserah kepada yang Esa! Sehinggalah aku tertidur dengan linangan air mata…

Tersedarnya aku semula adalah sewaktu azan solat Jumaat bergema, seperti biasa dalam malas aku ke bilik air, bagai terasa berpuluh-puluh ekor syaitan di belikat aku, di bahu ku… namun, ku gagahi juga mengambil air sembahyang dan kemudian nya ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat.

Di dalam khutbah Jumaat yang jarang-jarang sangat aku fokus itu, terpana aku kali ini dengan kata-kata dan hujah Imam. Dan yang paling aku ingat adalah Islam mengajar kita,

“Jika kau memberi, berilah seikhlas hati, tanpa mengharap sebarang balasan… dan jika kau menyayangi, maka sayangilah tanpa mengharap sebarang balasan, kerana itulah pemberian dan kasih sayang yang semulia-mulianya dan yang sebenar-benarnya!”

Aku mulai terfikirkan Sarah, kekasih ku yang amat aku sayangi… apakah cinta dan sayang aku kepadanya selama ini, lebih mementingkan diri aku sendiri? Apakah cinta aku ini sebenar-benarnya cinta? Jika ya, mengapa aku menangis apabila dia tidak bahagia bersama ku? Sepatutnya aku buat dia bahagia! Barulah itu semulia-mulia cinta!

Apa yang sebenarnya dia mahu? …Obviously, tiada apa yang wanita mahu, selain daripada mengetahui yang hidupnya secured. Know where to go back to, who to go with, yang mana ianya boleh dilakukan jika bersama seorang yang bergelar suami!

TETAPI, i’m so very young…baru berkerja, baru mengenali kota, baru menakluki dunia kononnya. How can I marry her now? Aku masih nak relax and enjoy life’s around me…

Selang beberapa hari tanpa panggilan, tanpa berhubung… akhirnya dalam aku kebingungan, tiba-tiba telefon berdering, aku menjawab dan begitu gembira sekali mendengar suaranya. Happy sangat! Dia juga sounded happy…jelas sekali kami masih saling cinta dan sayang. Tetapi, di akhir perbualan,

  • “Razzi, I’m getting married!”

– BOOM! Bagai satu bom meletup dalam kepala aku…bagai berkecai jantung ini, rupa-rupanya panggilan telefon itu adalah panggilan selamat tinggal darinya… sedih…dan tiada yang lebih sedih sekali, apabila perpisahan berlaku dikala sama-sama masih cinta. Tetapi, mengingatkan kata-kata imam di masjid tempohari, aku tenang menghadapi. Selepas terdiam agak lama, Lalu aku menjawab,

  • “I’m happy for you…very happy!”
  • Tiba-tiba Sarah menangis teresak-esak dan amat terkejut sekali dengan kata-kata ku. “You happy for me? How come?!”
  • “Well, Inilah yang terbaik buat you sayang… I takkan menghalang you, I want you to be happy, I rela lepaskan you kerana I terlalu sayangkan you!” Itulah kata-kata aku yang paling ikhlas pada Sarah.

At this time, aku hanya mahu dia bahagia…walaupun jika keputusan itu hanya akan mengecewakan aku. Kerana… jika dia bersama aku, mungkin lambat lagi sebelum boleh mendirikan rumahtangga dan Sarah pula sudah berumur. Daripada menerima tekanan dari keluarga yang begitu dasyat…ada lebih baik dia berkahwin dengan pilihan keluarganya.

  • “Thank you sayang… ” Itulah kata-kata Sarah mengakhirkan perbualan kami…penuh dengan tangisan kesedihan, tetapi amat menghargai aku yang memahaminya…

At my side, terbukti, setelah aku bertahun-tahun mencintai Sarah, lalu TANPA mengharap balasan darinya, kemudian aku melepaskannya pergi pula, membuatkan aku merasa nikmatnya…nikmat sebuah pengorbanan, betapa bahagianya aku kerana dapat membahagiakan orang yang aku sayangi!

Rupa-rupanya, walau kita kehilangan orang yang kita cintai, tetapi jika kita dapat membahagiakannya tanpa mengharap sebarang balasan, rasa kepuasan dan rasa bahagia adalah jauh lebih bermakna dan menusuk jauh ke dalam jiwa!

Itu yang kadang-kadang aku terfikir, ramai orang sanggup merampas milik orang dengan memburukkan kekasih orang, kekasih yang sedia ada dikatakan tidak cantik, tidak baik dan tidak bagus sangat untuknya…hanya kerana mahu memiliki dia yang diidamkan. Akan bahagiakah orang yang begitu? Sedangkan aku amat berpuas hati dan bahagia apabila memberi kekasih aku berkahwin dengan orang lain demi kebahagiaannya…

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

p.s. Ingin membaca kisah cinta Razzi yang lain? Klik di bawah :-



Apa komen anda? : [42] Comments


“Dia bukanlah orang yang terakhir kau cintai, dan bukan hanya satu cinta itu sahaja yang kau akan bercinta.”

 Selalu sangat, apabila seseorang itu yang pernah jatuh cinta dan kemudian dikecewakan cinta, akan memberitahu orang di sekelilingnya dan juga kepada dirinya sendiri yang bekas pasangannya itulah yang terhebat :

“Dialah yang terbaik, tiada lagi orang sepertinya. Tiada siapa yang dapat menggantikan cintanya yang luhur, hatinya yang lembut, layanannya yang terbaik dan perangainya yang lucu dan menawan hati! Dia The Best!”

Tidak kah pelik? Walau dikecewakan, walau dibiarkan begitu saja, walau sengsara hidup TETAP… yang mengecewakan dia itulah yang terbaik, cinta yang suci dan luhur!

  • Kalau baik sangat pasal apa dia kecewakan anda?! Kalau suci sangat pasal apa anda ditinggalkan? Kalau hatinya lembut dan baik, mengapa sanggup membiarkan diri anda terseksa?

Jelas sekali dia TIDAK BAIK, habis cerita!

Now, apa yang penting di sini untuk kita semua fikirkan dan renungkan sejenak adalah… “BUKAN HANYA SATU CINTA” – Maksud Bro Razzi di sini adalah, di dalam hidup kita ini, sepanjang perjalanan mengorak langkah di dalam semak, onak dan duri kehidupan ini… BANYAK cinta yang kita akan temui, percayalah! 😉

Jangan lah kita hanya menganggap cinta dia seorang itu lah yang satu-satunya cinta. Maka kalau tak menjadi dengan dia, tak ada lagi lah peluang anda untuk bahagia bersama pasangan yang lain?!

Dari pengalaman I sendiri, kita akan bercinta dan kecewa dan bercinta kembali, kemudian berkali-kali lagilah kecewa, berkali-kali lagilah putaran percintaaan itu sebelum kita bertemu dengan cinta yang sebenarnya cinta. Iaitu cinta sejati, TRUE LOVE!

So, for the mean time tu, kita cuba kenali pasangan kita sebanyak-banyak yang mungkin. Ketahui tabiaatnya, kenali cara pemikirannya, fahami keputusannya. Dari sini lah dalam sedar dan tak sedar kita mengembara mengenali erti percintaan yang sebenar. Dari sinilah kita mulai perlahan-lahan belajar erti bertolak ansur. Dari kekecewaan kita akan kenal pasangan yang mana lebih baik lagi, dari kegagalan kita mengenal orang yang mana patut kita kahwini.

YANG PENTING : JANGAN PUTUS ASA! Berkenalan lah dengan sesiapa sahaja yang menarik dan baik pada pandangan anda. Kemudian, jangan pula cepat jatuh cinta dan jika bercinta jangan pula beri habis keseluruhan cinta anda, simpan sedikit untuk anda cintai diri sendiri.

“Bercinta dan terus bercinta walau beberapa kali gagal sekali pun.” You know, apa selalu berlaku pada I, setiap kali I breaks?, the next person yang I jumpa selalunya yang lebih baik dari yang sebelumnya. So, JANGAN sesekali menganggap cinta bekas kekasih anda itu sahajalah yang terbaik, kerana…

“Dia bukanlah orang yang terakhir kau cintai, dan bukan hanya satu cinta itu sahaja yang kau akan bercinta…RAMAI!”

p/s : Anda juga ingin mendapat tip & nota cinta? klik di sini untuk dapatkan secara PERCUMA

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [20] Comments


Apabila bro Razzi bertanya a friend of mine about things that she hates the most, dia jawab… “Lelaki yang lupa janji dan tidak pernah dapat memenuhi segala apa yang dijanjikan!”

In a way, I dapat rasa betapa sakitnya hati kawan I ni bila segala-gala janji-janji yang telah terpateri, terpahat di jiwa dan sanubari, akhirnya tiada titik noktah.

Malah tiada sebarang penyelesaian, jauh sekali penjelasan, MENGAPA dan APA yang telah terjadi?

Sebenarnya, each and everyday I menerima banyak masalah cinta yang hampir sama, which is lelaki berubah dari janjinya yang sebenar. Malah ramai girls di antara kita selalu berdepan dengan EMPTY PROMISES…seperti janji-janjinya, Nothing! None! ZERO!

Akhirnya selalu soalan yang ditanya agak cliché, “Mengapa dia lupa janji-janjinya? Mengapa dulu dia tidak begitu? Mengapa dia berubah?”…well, kalau nak Bro Razzi berikan sebab-sebabnya, I can give hundreds of reasons why dia lupa janji, why dia tidak memenuhi janji-janjinya… TETAPI, trust me, it’s not going to help. You tetap akan bertanya dengan soalan lain pula dan hati serta perasaan you tetap sakit dan kecewa…

NAK TAHU JUGAK? Hehe…okey, I faham, you girls nak puas kan hati yang tidak tenteram tu kan, yang kebingungan, kegeraman tapi sayang, kebencian tapi cinta…okey, I’ll tell you :-

  • Mungkin dia tiba-tiba takut – ‘having a cold feet’ kerisauan, kegelisahan memikirkan tanggungjawab atau komitmen yang bakal di tanggung.
  • Mungkin juga dia merasa terlalu berat janji yang telah dijanjikannya. Lalu dengan sendiri menyepikan diri. Nak explain, sure malu sebab dah berjanji, tu yang buat senyap je.
  • Mungkin dia ada seseorang yang lain di dalam hidupnya yang probably muncul kembali dalam hidupnya. Lalu dia jatuh cinta kembali kepada dia yang telah lama diharap-harapkan.
  • Malah mungkin juga dia sudah bosan dengan apa yang dia ada bersama anda, lalu dia mengambil keputusan untuk tidak mahu bertanggung jawab lagi. As simple as that!
  • Nak lagi simple… dia saja-saja MEMANG seorang yang suka-suka berjanji kosong! Zero janjinya…walau kelihatan serius, sebenarnya tidak ada makna langsung bagi dia. All those janji hanya untuk mendapat apa yang dia mahu sahaja. Bila dah dapat…chiaow!

OR…mungkin juga seperti Bro Razzi, Why Razzi menyanyi semula selepas berjanji dengan seseorang yang saya tidak akan menyanyi lagi? Well…manusia ini ada evolusi, sampai setiap peringkat dia akan berubah dan akan melupakan janji yang lalu.

Sebagai contoh :
“Mengapa orang yang sudah berjanji setia dengan isterinya tetapi berkahwin 2-3 lagi?”

…adakah dia dulu berkahwin dan berjanji,
“okey nanti I dah kahwin dengan you kemudian I nak kahwin lagi dua ya!”

Hahaha…no way punya…

Pasti dia berjanji setia dengan satu sampai bila-bila, tetapi along the way… he get bored, he’s feeling horny, gatal nak pompuan lagi… or maybe the wife dah not functioning well…so dia kahwin lagi. The facts is, its just Human Evolutions…

Setiap manusia lelaki atau pun wanita, kita akan berubah-berubah mengikut peringkat evolusi dalam diri kita.
So, memanglah kita tidak dapat memenuhi janji yang telah terukir before. Hari ini mungkin lain, besok hari pasti lain… bukan kah fikiran kita sendiri pun selalu bertukar-tukar? Sekejap nak itu, nak ini… orang pompuan lagi lah, especially apabila pergi shopping… selalu bertukar-tukar fikiran. It’s the same thing…

  • So, nasihat I di sini, apabila anda bertemu seseorang yang mungkin pada fikiran anda dia adalah pasangan anda, soalan pertama that you should ask, “WHAT ARE YOU LOOKING FOR?”

Maksud I di sini, “Apakah yang you cari di dalam sebuah perhubungan?” …itu adalah soalan pertama sebelum apa-apa lagi. Minta dia jawab dengan jujur dan ikhlas. Di sini, lihat matanya dan cara tubuhnya bergerak… I yakin you all dapat beza kan jika dia menjawab dengan serius, jujur atau pun menipu… Ini kerana soalan ini boleh membuatkan dia terfikir seketika dan mulai kena mereka-reka jawapannya…

So, Jawapan yang mungkin secara realitinya anda akan berdepan, apabila di tanya… “Apakah yang you cari di dalam sebuah perhubungan?”

  • I mahu skandal dengan you
  • I mahu just have fun
  • I saja nak cari girlfriend, untuk bercinta
  • I saja cari teman, sebab I terlalu sunyi
  • Tetapi yang pasti ramai menjawab adalah, “TAK TAHU” – jawapan inilah yang you tidak mahu. This is jelas, jawapan dari seorang yang pasti akan LUPA JANJI!

So, that’s your real psiko soalan untuk kali ini hehehe, psiko dia sikit dengan pertanyaan, “Apakah yang you cari di dalam sesebuah perhubungan?” atau “Apakah yang you cari di dalam percintaan kita?” …then you tengok dia tumbang dari menara kebanggaannya lalu rebah tersandung!! 😉

p.s. : *DAPATKAN beberapa -ENOTA CINTA karya Razzi Rahman secara PERCUMA dengan sign up, my newsletter –> sila klik di sini 

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [9] Comments


1. NIKAH is EASY…tetapi, adakah dia betul-betul mahukannya?

Apabila kita bercakap soal lelaki itu susah nak buat keputusan untuk berkahwin, lelaki ini yang selalu avoid dari bercakap soal perkahwinan, dan lelaki sana yang belum bersedia untuk berkahwin…

well, THAT IS ALL BULLSHIT!!

NIKAH is so EASY! …and a real man, yang jujur, yang serius in the relationship, yang benar-benar cinta, PASTI mahu berkahwin secepat mungkin dengan girl yang dia nak sangat tu.

You girls ingat dia tak takut ke hilang girlfriend dia? And surely dia nak ‘tuuut’ kan?

TETAPI, oleh kerana kebanyakkan girls nowadays, terlalu sayangkan pasangan dia, so mereka telah begitu tidak terkawal dalam membiarkan diri di perguna sewenang-wenangnya. And why man tak nak kahwin walau pernikahan itu sangat mudah? :-

  • Dia sememangnya, tidak berminat untuk berkahwin…sebab suka womanising.
  • Dia sebenarnya sudah bosan dengan perhubungan itu, lalu tak terfikir kahwin, sebaliknya fikir macamana nak breakoff ni hehe…
  • Dia dapat apa sahaja yang tidak sepatutnya wanita berikan (faham-faham lah apa)

MAKA… pernikahan itu bagaikan begitu sukar sekali.

Please laaaa… apa logiknya yang susah untuk berkahwin? I cinta you, you cinta I…jom pergi pejabat kadhi, ambil saksi…wali bapa…or bapa saudara, then bayar mas kahwin, ucap akad nikah, NIKAH!

It’s so easy… i cakap you all, i pernah duduk dalam bilik khadi, bawa my friend kahwin…adoi beb…tak sampai 10 minit, done! And berapa ramai pasangan yang nak kahwin lagi lepas tu…

You see, tak ada duit, …akad nikah dulu macam my friend ni. Takkan tak da 2-3 ratus untuk mas kahwin? Akad nikah dulu, then duduk lah serumah! barulah HALAL!

Ini ramai sangat yang duduk serumah dulu…tak kahwin-kahwin bertahun-tahun. How laaa Brother Love nak tolong…kalau semuanya you girls dah beri? Hati, jiwa, perasaan, harta, wang ringgit, tubuh badan dan maruah semua tergadai… akhirnya ditinggalkan begitu saja… macamana sesiapa pun nak bantu? It’s too late! That’s why, sebelum apa-apa biar ala kadar sudah yang diberikan…

OKEY, kepada any girls yang dah bertahun-tahun menjalin perhubungan cinta tu, tapi tak kahwin-kahwin… ajak boyfriend you all kahwin hari ini jugak! Kalau dia tak nak… break! If not, you hanya akan kehilangan masa muda anda dengan sia-sia sahaja. Beb, masa tidak akan menunggu anda beb…DECIDE TODAY!

2. NIKAH is EASY….but keeping the marriage is HARD!

Perkahwinan adalah seperti MINUM KOPI. Panas-panas tu sedap diminum…pahit-pahit manis. Memang best! Tetapi kalau tak pandai bancuh memang tak sedap langsung!

  • Ramai di antara kita selalu kerisauan, kegelisahan dan takut tentang betapa susahnya untuk memilih  pasangan untuk mendirikan rumahtangga… Berbagai-bagai alasan diciptakan, just because diri you all ni dipenuhi dengan negativity vibes…. penuh dengan aura negatif yang mendorong anda menjadi, ‘andartu’ .

berbagai-bagai alasan yang selalu bermain di dalam hati you all…

dia ni muda sangat, dia tu kurus tak boleh, dia ni tak kena, dia tu tak lawa, dia tak funny sangat, I tak suka begitu….i tak suka begini…i suka yang itu, I suka yang ini…

At the end….sorang pun tak ada yang berkenan, yes…anda bukan memilih yang kaya, bukan memilih yang lawa, yang hensem…tidak pandang pun pada harta atau rupa…tetapi hakikatnya, anda terlalu memikirkan benda-benda kecil yang tidak sepatutnya anda fikir hanya kerana tidak ada kesesuaian, …MEMILIH jugalah tu beb!

HEY!, just go for it beb!…if he/she interested…serius nak kahwin GO AHEAD! Kahwin, nikah! Tak perlu fikir, takut dia gini, takut dia gitu…Marriage is about EFFORT! You kahwin dengan yang perfect with your taste pun…kalau both of you tak try to work it out…you will bercerai selepas sebulan kahwin, I’m dead serious!

That’s why I said, NIKAH is EASY…but keeping the marriage is HARD! – berbagai-bagai dugaan akan anda hadapi. Masalah orang ketiga, masalah kewangan, masalah mertua, masalah anak-anak…do you still can keep the marriage kukuh jika tidak sama-sama membancuh kopi tu?

Some people always said to me, “Terimalah I seadanya….” The thing is, you boleh terima I seadanya? Before I terima you seadanya? Belum apa-apa pun you dah risau itu dan ini, tak suka itu dan ini….but you nak I terima you seadanya?

Yang penting is keeping the marriage…Masalah sentiasa ada, tetapi how you handle it, how you work things out together. Sebelum anda kahwin, anda cuma perlu suka sama suka…ada rasa cinta, tengok dari jauh je terus naik nafsu syahwat, it’s good enough!!…hehehe

Then selepas kahwin, kenalah sama-sama BERUBAH, berubah menyesuaikan diri dengan pasangan masing-masing…handle masalah bersama-sama. THERE ARE NO SUCH thing… terimalah I seadanya!

Berkahwin dengan sesiapa pun, masalah akan ada…Bila berkahwin, semua orang mesti cuba berusaha bersama-sama menangani masalah yang berbangkit dan cuba tangani dengan berubah untuk menyesuaikan diri, demi mengekal kan rumahtangga… IF NOT, better dont get married, just Stay single…

p.s. : *DAPATKAN beberapa -ENOTA CINTA karya Razzi Rahman secara PERCUMA dengan sign up, my newsletter –> sila klik di sini 

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [13] Comments


Many of us selalu mengatakan, love your God first barulah love your partner. Sayangi dan cintai Allah bagi yang Islam, bagi yang bukan Islam maka cintai Tuhan mereka dulu, barulah boleh mencintai pasangan mereka.

In my humble opinion…

Cinta kepada Allah, atau Love for Allah, or Love kepada Tuhan mereka dulu ni… “It goes without saying!”  – apa yang I maksudkan di sini… Cinta kepada Tuhan itu, TIDAK PERLU diperkatakan lagi kerana ianya adalah wajib! IT’S A MUST!

Mengapa kita perlu usulkan lagi, mengapa perlu kita persoalkan lagi. Mengapa kena cakap, “Cintailah Allah kerana itulah cinta abadi” MEMANGLAH! Sudah satu kewajipan kita untuk mencintai dan menyayangi Tuhan kita. No doubt, Ianya adalah yang paling utama. Tidak kita letak ianya kedua…ataupun pertama, or terdahulu kerana ianya adalah yang terunggul dan teragung! Out of our league, out of options…End of story!

  • Takkan kita begitu jahil sehingga kita fikirkan, “Nak cinta yang mana dulu ya? Kekasih atau Tuhan?” heyye… PASTINYA, kalau I orang islam, My LOVE is for ALLAH!

So, please semua… jangan rasa rendah diri, jangan rasa bagai melakukan kesilapan apabila gagal bercinta atau rasa kegagalan itu kerana kurang mencintai Tuhan… KERANA,

Rasa cinta kita, rasa sunyi, feelings of love kasih dan sayang yang bergelumang dalam diri ini… Kesunyian yang menghenyak tubuh yang longlai… Keinginan yang mencengkam jiwa dan hati nurani yang makin perlahan geraknya… Bukankah semua perasaan ini datang dari Dia yang Maha Esa?

YES, Cinta dari Tuhan itu terunggul, YES, Cinta dari Tuhan itu penuh kesetiaan, keluhuran, kelembutan, Yes Islamic people, Love from Allah, penuh dengan kenikmatan kasih dan sayang yang mengasyikkan…TETAPI, tanya pada diri anda sendiri…

  • “Mengapa Tuhan ciptakan Adam dan Hawa?”
  • “Kemudian memasukkan perasaan cinta?”
  • “Mengapakah Tuhan ciptakan manusia berpasang-pasangan?”
  • “Mengapakah Tuhan telah menulis jodoh mu?”
  • “Mengapa adanya hukum akad nikah?”

Kerana, walau dunia ini hanya pinjaman, tetapi Allah mahu kita menggunakan akal dan fikiran kita agar bijak membuat keputusan dalam kehidupan bercinta…kemudian melahirkan zuriat yang baik-baik untuk memakmurkan dunia ini… BUKAN hanya sekadar duduk dan tengok je dunia ini mentang-mentang pinjam…

Memang apa sahaja yang kita lakukan, mesti kerana “LILLAHHITAALA”, semua untuk ALLAH, akan tetapi…ianya bukan bermaksud, beramal kepadanya dengan sembahyang 24jam, berdoa sepanjang waktu kepada Allah sehingga tak buat kerja lain! Sebaliknya… Allah mahu kita melakukan pelbagai perkara yang telah disediakan di dalam dunia ini, kerana itu juga adalah satu amalan!

  • Mencintai seseorang dengan penuh ikhlas dan jujur…adalah satu amalan suci, yang akan membawa kepada pernikahan yang mana pahalanya seperti mendirikan sebuah masjid! Amalan besar tu…
  • Memberi perbelanjaan kepada isteri tanpa berkira, dan penuh ikhlas…amalan suci jugak! Kerana Allah memberi ganjaran yang besar kepada suami yang suka berbelanja kepada isteri dan membahagiakan bakal ibu kepada anak-anaknya nanti. Di dunia lagi Tuhan akan curahkan rezeki yang melimpah ruah.
  • Kemudian menanam benih-benih yang subur di malam jumaat, sambil membaca ayat-ayat suci alQuran sehingga membuatkan isteri mengandungkan anak-anak yang baka soleh dan solehah. Ini juga sunat, pahala yang besar.

Jadi, dari contoh-contoh ini jelaslah maksud sentiasa mencintai Allah terlebih dahulu itu…adalah melakukan kesemua amalan-amalan bukan saja dari bacaan, doa-doa maupun sembahyang sahaja sebaliknya, KESEMUA SEKALI…termasuklah melakukan pelbagai-bagai jenis amalan lagi yang diizinkan Tuhan…

So, as Islamic man, sebagai seorang lelaki Islam… YES! My Love is For ALLAH for sure! Dan tidak kiralah lelaki atau wanita Islam, LOVE ALLAH is a must. No doubt about it! Nobody can tell us otherwise! CUMA….cinta di sekeliling kita ini juga amat penting dan perlu diutamakan dengan keikhlasan dan keluhuran agar ianya menjadi satu amalan yang diberkati Tuhan, kerana semua ini juga adalah suruhan darinya! InsyAllah!

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta, sila klik di sini 

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [13] Comments


HANYA UNTUK LELAKI…wanita tidak dibenarkan membaca artikel Brother Love kali ini… Strictly FOR MAN! 😉

Wo! Wo! Habis semua wanita berlari nak tahu juga tip ni ya huhu…  Sabar-sabar jangan tolak-tolak, beratur! Beratur! Hehehe… haaaa tersengih je girls tu semua, no peeking ya!

Okey…Ramai di antara kita punya rasa malu, takut dan blank tiba-tiba the minute kita nampak gadis lawa, girl yang sweet, wanita yang kazoom!!… Menusuk di kalbu kan?! :)

Biasa sangat orang lelaki, nampak awek cun je, mulailah terseksa jiwa, “fuhh lawa nihh, nak tegur dia macamana? nak kata apa kat dia? Eee…nanti dia tak layan, malu aku!”

Yang geramnya, the girl langsung tak senyum ke, bagi la hint suka sikit. Main-main mata ke…just to give a sign, “Come la pikat aku…sweet talk aku, bagi aku cair” Langsung tak ada, kalau ada at least,  kita ada rasa sure sikit la the girl interested.

So, because of that TIP 3 Saat Mengayat relevan di sini…

You see guys, girls are just the same as you. Dia pun kalau boleh nak mengayat you juga, girls pun nak happy-happy, nak have fun, flirting,  teasing dan sebagainya.

So that is the first thing you all kena ingat! So no worries…

  • Now, why 3 saat? … Dalam masa 3 saat, anda MESTI berjaya memulakan perbualan dengan gadis itu dengan penuh mesra! MESTI! Within 3 second mesti mula, its a must!…barulah anda akan berjaya memikatwanita itu!

Why anda selalu gagal? Dan tidak menjadi cara mengayat? …Cuba lihat ayat yang bermain di fikiran anda mula-mula tadi…

1 saat : fuhh lawa nihh,

2 saat : nak tegur dia macamana?

3 saat : nak kata apa kat dia?

4 saat : Eee…nanti dia tak layan, malu aku!

Nampak? Anda telah GAGAL within 3 saat…hanya kerana terlalu banyak persoalan yang anda mahu fikirkan! Terlebih-lebih sampai berminit-minit memikirkan macamana nak mengayat, last-last girl tu pun chiaow :(

Yang padahal girl tu pun duk tunggu juga, “Ish apahal lama sangat…tak tegur-tegur aku pun, dia tak suka  kat aku agaknya…”

Pulak dahhh… Tak pasal-pasal, yang sepatutnya kita berjaya memikat wanita itu, dah melepas…So dari hari ini, ingat ya Hanya 3 saat untuk menentu kejayaan mengayat anda!! Contoh :

1 saat : Nampak a girl, membuat keputusan – “Yes, awek ni cun giler!”

2 saat : Tanpa berfikir apa-apa, make the move – approach! Rapatinya…

3 saat : “Hi I’m Joe…”

Ayat paling simple… Kenalkan diri je. Hahaha! Kita selalu nak fikir yang berat-berat…relax je beb. THEN dari sini, Im sure you all dah tahu apa nak cakap. You can….

  • Boleh puji-puji keperibadian dia.
  • Hormati cara pemikiran dia.
  • Kagum dengan keputusan yang dia lakukan
  • Anda juga boleh cerita betapa anda telah lama mencari gadis seperti dia.
  • Anda juga inginkan gadis secantik dan seayu dia.
  • Malah anda juga boleh gurau-gurau dengan mengata dia sikit-sikit
  • But untuk paling best dan sure berjaya, buat lawak sampai girl tu ketawa terbahak-bahak! 😉

SURE girl tu suka punya…Apa yang paling worst boleh berlaku dengan hanya kenalkan diri? dan talk about all that? Takkan girl tu nak marah? Terjerit-jerit kat you? “Hoi!! Siapa kau hah?? Kenalkan diri pulak! nak ngorat aku, Belahh arrr!!” …Hahaha itu minah psiko…yang gi tackle dia sapa suruh?!! :)

So, paling worst dia buat diam je…fine lah. Dia tak berminat lah tu. Ok, time to go to the next hot girl. But, kalau girl tu polite, dia akan say hi jugak dan smile… Then slowly jauhkan diri. Well, fine! No sweat la, it’s normal… Dalam topic cinta rejected dah explain kan.

– WARNING – wanita tidak dibenarkan membaca tip ini!! :)
(Habislah trick aku)

Ayat lelaki bernama Razzi Rahman pulak??, yes this is how Brother Love mengayat…aduhhh pecah rahsia aku!! :

“I tahu lah you suka kat I, cuma yang I tak tahunya, macamana you boleh ada rasa nak sangat kat I ni?…I pun suka juga la kat you, but tak sangka pulak you begitu berminat dengan I? Hari tu you said you miss me so much pulak kan?…”

Hahaha ada berani? Haa, girl tu pun naik pening! Apa hal mamat ni nih? Surely dia akan kata “Eleehhh Perasannyerr…mengada tau!…macam bagus je!”

Hehehe…well, itu cara tarik perhatiannya saja. Buat banyak-banyak seperti dia yang nak kat kita then Say sorry and tell her, “just joking je…let’s start again, I’m Razzi, what’s yours? …jom minum-minum?”

always works with me, sure ONNNNN!!!

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [16] Comments


01 – Three days ago, my ex girlfriend called me up, menangis-nangis… boyfriend dia curang! Kantoi dengan girlfriend yang lebih muda. Adoi… kesian. I know she breaks my heart before, tapi dia terlalu naif sangat…dan the loneliness yang dia akan face tu…sure akan menyeksa jiwa dia nanti…Sampai bila dia mahu mencari cinta? Sampai bila dia kena selalu gagal dalam cinta?

  • All I can say, “She’s full of love…tapi pastinya dia akan kesunyian dalam cinta!” Kesian…

02 – Abang G,  a friend of mine… hampir sama kes. Terperangkap di dalam sebuah perkahwinan yang sudah lama terbina. Cintanya pada isteri dia bukan main lagi, tetapi isteri tiada hormat dan selalu meminggirkan Abang G, semuanya hanya kerana isteri berpangkat besar dan selalu busy dengan kariernya…

  • Well, “He’s full of love… tetapi kesunyian dalam cinta!” again, kesian…

03 – Ann, gadis dari Tawau hanya sempat berkahwin selama 3 bulan sahaja. Walau dirinya dikelilingi ramai kawan-kawan dan sanak saudara, walau punya suami yang amat menyayanginya… tetapi cintanya hanya kepada lelaki yang telah disisihkan keluarganya, lelaki yang dibenci keluarganya. Kerana menghormati ibu yang sudah tua, Ann menerima lelaki pilihan ibunya…akibatnya, dalam sekejap masa, mereka bercerai!

  • “Ako Kesunyian dalam riuh rendah kebahagiaan sebuah cinta yang bukan untuk ako sudah!” itulah kata-kata Ann. Bro Razzi amat pilu bila baca kisah Ann dalam emailnya…

04 – Kisah my silent bloggers A dan S hampir sama. Selalu contact bro Razzi through emails. Dan kali ini, kedua-dua email dari mereka berdua seolah-olah diceritakan oleh orang yang sama. Both of them menceritakan betapa sunyinya setiap kali habis kerja…rasa macam tak mahu balik rumah. Kerana terlalu sunyi…bukan tak ada kawan, ramai kawan! Tetapi sudah terlalu lama keseorangan…especially bila malam menjelma.

  • Their wishes, “Mahu merasakan sebuah percintaan walau hanya sekali dan tidak mahu sunyi lagi…” Hehehe…pernah juga I suggest dia orang berdua ni bercinta sama dia je…aihhh, tak serasi pulak tu. Susah juga 😉

05 – Nor, asal dari Selatan… menganggap nasibnya dengan lelaki bagai terlekat badi. Setiap kali dia mulai bahagia dan memulakan perjalanan hidup sebagai isteri, dia diceraikan! Beberapa kali mula bercinta semula, dia dicurangi lagi dan lagi… Beritahu Nor pada Bro Razzi, rupa parasnya menarik dan tidak susah untuk memiliki lelaki kerana ramai yang berminat dengannya…namun, setiap kali dia rapat dengan lelaki…hanya kesunyian yang dirasainya…

  • Apa yang dapat Razzi tengok, “Walau Nor seorang janda, dia begitu bersedia mencurahkan sepenuh cintanya, tetapi mungkin kerana pengalaman pahit yang lepas….bagai semua lelaki sama saja baginya,,,dia kesunyian di dalam cinta!” …sedih beb!

The truth is…

Razzi sendiri juga kesunyian di dalam cinta… kadang-kadang terfikir, mengapalah aku begini sedangkan aku hampir punya segala? Seriously, I amat bersyukur dengan kurniaan Tuhan to me and my beloved family. BUT…Razzi Rahman juga bukan Superman, I juga manusia biasa yang tidak lepas dari kesilapan…

Sometimes, kita sememangnya akan punya rasa tidak puas…punya keinginan untuk lebih bahagia…punya perasaan ingin tahu jika aku miliki itu dan ini… miliki dia tu dan dia ni…mungkin aku lebih bahagia dan hilang rasa sunyi, hidup dalam cinta yang sebenarnya cinta…

TETAPI, adakah only then kita akan bahagia OR…kita balik kepada asal, setelah punya segala-gala, kita still tak puas? The fact is kita semua akan melalui saat ini..Just be prepared! Be brave and strong untuk melawan nafsu kita yang pasti akan merobek jiwa yang kesunyian jauh di lubuk sanubari. My little advise,

 “GRAB as much chances in love as you can get, while you still can!…KERANA, di saat kita mulai merasa sunyi di dalam cinta, teramat susah untuk kita kembali bahagia.”

Now, tanya pada diri anda sendiri…adakah anda masih sunyi di dalam cinta?

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [21] Comments