June 2010


Salam you all….

Apa khabar hari ini? Bro Razzi ni tengah selesema semasa menulis note ini. Saja teringat kat you all yang selalu drop by kat sini, so ingat nak remind for those yang belum menonton video-video Nota Cinta Brother Love, bolehlah menontonnya.

Setiap minggu saya akan uploadkan video nota cinta yang memberi cara-cara saya handling relationship saya, also some tips yang interesting that maybe you all can do the same. Okey, untuk menonton kesemua video nota cinta, klik link di bawah ini :-

http://www.youtube.com/brotherlovetv

Bro Razzi juga mempunyai page Brother Love di facebook, di sini saya selalu membincangkan topik pendek, pastinya tentang cinta. Here…you’ll get my answer almost instantly hehe cepatlaa sikit. Also video nota cinta will be showing here every week.

Pastinya saya juga mempunyai akaun peribadi yang KHAS untuk friends…

Jadi, kepada you all yang mahu mengenali bro Razzi dengan lebih rapat lagi…nak tengok gambar-gambar saya dari dulu hingga sekarang, private untuk friends only. Or nak berinteraksi secara terus…well senang je, just be my friend di facebook. “Dalam request please letak RR fan” Ok? :) ready? go here http://www.facebook.com/razzirahman

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [5] Comments


Banyak kisah mistik yang cukup menarik tentang burung Phoenix. Dengarnya, bulu burung ini sangat cantik dan berwarna-warni tetapi rupa parasnya amat menggerunkan!

Ada yang mengatakan burung ini boleh hidup hingga 1000 tahun lamanya. Ada juga yang kata apabila ia tua, ia akan terbakar dan kembali hidup semula di dalam telur dan sarangnya akan dibakar api yang sangat panas untuk menetaskan telur itu.

You know, all kind of stories was told in many mythological creatures books dan juga berbagai-bagai jenis novel, movie, even lagu-lagu.

But, kisah yang paling menarik bagi I adalah kisah cinta Burung Phoenix yang diceritakan oleh Brother Love, nak dengar? Kikiki 😆

Kisahnya bermula begini…

Kesunyian Puteri Burung Phoenix yang tinggal jauh tinggi di langit Firdausi telah membuatkan dirinya bosan dengan alam mistikalnya. Kegelisahannya telah memberanikan dirinya untuk cuba-cuba menjenguk ke lapisan-lapisan langit di bawah. Perasaan ingin tahu nya memberontak untuk turun ke dunia nyata.

Suatu hari,  nun jauh di bawah lapisan langit, si Puteri telah ternampak seekor burung helang yang terbang dengan begitu tegap dan mantap sekali, membuatkan hatinya tiba-tiba terus saja terpikat. Jiwanya begitu meronta kegembiraan dan amat teruja untuk mengenali si burung helang yang kelihatan gagah perkasa.

Terbanglah ia dengan begitu laju turun ke bumi menghampiri helang itu. Malangnya, sesampai saja ia mendekati helang itu, tiba-tiba kelihatan pasangan kekasihnya telah muncul dari sebelah sana dan terbang bersama penuh mesra.

Sepanjang hayat Puteri Burung Phoenix, ia tidak pernah sekali pun merasa kecewa. Malah ia tidak tahu pun bagaimana perasaan kecewa. Namun, peristiwa ini telah membuatkan dia merasa tersangat kecewa dan hampa…satu perasaan yang sangat asing baginya.

Tiba-tiba, dengan hati dan jiwanya yang parah… Puteri Burung Phoenix merasa tersangat panas dari dalam badannya, bahangnya mulai menular, terasa pedih sekali ke seluruh tubuhnya…bulu-bulunya kepanasan, warnanya mulai bertukar kehitaman, lalu perlahan-lahan terbakar membakar seluruh tubuhnya!

Puteri Burung Phoenix terjerit-jerit kesakitan, suaranya teramatnya nyaring, kuat dan bingit sekali. Bagai bergegar seluruh alam mendengar jeritannya dan merasa sakitnya… hinggalah ia lenyap menjadi abu.

Tetapi dari abu itu, dengan tiba-tiba…ia kembali bercamtum dan hidup semula! Bulu-bulunya kembali bersinar dan berwarna-warni. Badannya kembali pulih seperti sediakala.  Puteri Burung Phoenix, amat hairan dengan kejadian itu…namun dia tersangat gembira. Tetapi, dia kembali teringat akan kekecewaan cinta pertamanya, dia begitu hampa kerana tidak dapat bersama si helang perkasa…

Tiba-tiba, tubuhnya kembali terbakar…bulu-bulunya hangus serta-merta sehingga sekali lagi menjadi abu. Tetapi, ajaibnya, ia bangkit semula dari abu dan hidup kembali. Ia amat bingung dengan apa yang telah terjadi, lalu ia terbang kembali dan terbang ke arah mencari si helang tadi.

Sekali lagi ia kecewa melihat helang-helang itu yang begitu mesra bersama. Dan setelah beberapa kali lagi dia terbakar hingga menjadi abu, kemudian bangkit hidup kembali, Puteri Burung Phoenix mulai memahami yang rupa-rupanya, sudah menjadi resmi Burung Phoenix, ia akan terbakar jika merasa kecewa atau hampa.

Akhirnya,

Puteri Burung Phoenix bertekad, mulai hari ini, ia tidak mahu lagi memikirkan tentang kekecewaannya atau apa sahaja yang menghampakan dirinya. Sebaliknya ia mahu terus terbang tinggi dan memandang ke arah mana sahaja yang boleh menggembirakan hatinya, kerana ia tahu, jika ia memilih arah yang mengecewakannya, ia akan hanya membakar dirinya sendiri!

The end. 😉

REMINDER : “Lucky for her, ia dibangkitkan semula dan hidup kembali setelah terbakar hingga menjadi abu. For us? Di dunia realiti…bagaimana? Hehe… not a chance babe! ;)”

  • Jadi,  choose wisely your path. Jangan continously melakukan kesilapan yang sama. Malah memilih berulang kali mengecewakan hati sendiri again and again…LEARN FROM YOUR MISTAKES! CLICK HERE

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [4] Comments


 

 

 

Harian Metro 18 Jun 2010
Oleh – Esme Johari Wahab

“SAYA tidak pernah terfikir untuk menjadi penyanyi. Duet bersama Razzi dan Irfan bertujuan menyampaikan mesej kemanusiaan mengenai nasib menimpa kanak-kanak didera, ditinggalkan ibu-bapa dan kes buang bayi,” kata Tuah.

Walaupun bukan penyanyi atau pernah menyertai program realiti TV, Tuah atau Tuah Zoqarnain Idris, ingin mencuba nasib melalui paduan suara pula bersama Razzi Rahman dan Irfan Khairi lalu membentuk kumpulan baru dikenali Pagi Band.

Dengan single bertajuk Jeritan menjadi taruhan, trio itu yakin ia mendapat sambutan pendengar dan peminat tidak lama lagi. Lagu serta klip video Jeritan kini sudah boleh ditonton menerusi YouTube serta laman web sosial paling popular, facebook (fb) http://www.facebook.com/fb

Tuah, deejay kacak radio segmen 8-11 malam di Suria FM menyertai mereka bulan lalu. Dengan identiti suara rock, Razzi, penulis lirik dan penulis buku cinta dikenali Brother Love, adalah finalis Anugerah Juara Lagu 1992. Dulu Razzi pernah merakamkan album dan popular dengan lagu Rembulan Kesiangan. Irfan seorang ahli perniagaan Internet dan penulis buku motivasi adalah gitaris kumpulan itu.

Kata Tuah, idea menghasilkan single menjadi realiti sejak Razzi dan Irfan melihatnya menyanyi lagu Datuk Shake, Kau Bungaku dan Hasnol, Lagu Untukmu dalam video muzik fb, April lalu.

“Sewaktu mengikuti kursus perniagaan melalui Internet yang dikendalikan Irfan, baru-baru ini, kami akhirnya berbincang mengenai projek ini. “Untuk memberi kesan lebih mendalam, kami menyertakan klip video. Saya harap pendengar memberi sokongan terhadap paduan suara kami itu. “Kalau ada rezeki dan mendapat sambutan baik, saya bercadang menyanyi lebih banyak lagu untuk album penuh Pagi Band. Setakat ini, masih dalam perbincangan,” kata Tuah, 34, dalam satu wawancara di pejabat Harian Metro, di Balai Berita, Bangsar, baru-baru ini.

Beberapa bulan lalu, Razzi dan Irfan pernah menghasilkan album bertajuk Razzi Rahman dan Irfan Khairi memuatkan tiga lagu iaitu Kerana, Misteri dan Akustik Sepi. Klik untuk mendengar KERANA

 Irfan berkata, mesej Jeritan mengenai gejala buang bayi dan penderaan kanak-kanak jarang diberi perhatian masyarakat berikutan kesibukan manusia mengejar kebendaan.

“Kami merasa terpanggil mencipta lagu khusus menyatakan rasa sedih terhadap sikap pihak tertentu yang tidak bertanggungjawab bertindak luar batasan membuang bayi hasil keganasan orang dewasa. “Penderitaan kanak-kanak perlu dipapar lebih kerap. Jadi single disertakan dengan video klip mengukuhkan lagi penyampaian mengingatkan orang ramai dan golongan muda supaya tidak melakukan kerja yang salah di sisi agama,” katanya.

Kata Razzi, penyertaan Tuah dalam Pagi Band menguatkan range paduan vokal. “Kalau dulu kami berdua, sekarang bertiga, bermakna lebih baik, lebih banyak idea. Suara Tuah serak basah memberi impak lebih baik terhadap nyanyian dalam Jeritan.”

“Pemilihan nama Pagi Band menggambarkan satu perasaan segar dan baru setiap hari. Paling penting memberi gambaran positif. “Apa kami lakukan dengan tujuan baik supaya masyarakat menilai, prihatin dan menyayangi kanak-kanak,”

Pada masa sama, Razzi menafikan dia ‘menggunakan’ Tuah untuk memudahkan lagu mereka diputarkan di stesen radio tempatnya bertugas.

Kata Razzi: “Tidak timbul sama sekali. Kami mahu buat lagu tanpa sebarang unsur ada udang sebalik batu dan kami tidak menggunakan Tuah bagi memudahkan Jeritan kerap diputarkan di radio. Lagipun ini bukan pertama kali deejay radio menyanyi.

“Setiap stesen radio ada polisi mereka, terpulang kepada mereka. Buat masa ini, kami menggunakan YouTube dan fb untuk menyampaikannya.”

PERINGATAN : Bagi mereka yang berminat untuk mengikuti perkembangan Pagi Band serta mendengar lagu single terbaru JERITAN, boleh melayari laman facebook, klik di www.facebook.com/pagifb 



Apa komen anda? : [2] Comments


November 2008 – Semenjak pulang dari ibukota dua hari yang lalu, aku merasa agak kaku berada di kota sendiri. Funny aku rasa…hehe, dari seorang yang selalu aktif dan punya berbagai rancangan, aku mulai merasa sedikit kemurungan. Mungkin aku kerinduan dengan kesibukan kota itu yang aku benci selama ini.

Peliknya, aku tidak menghubungi sesiapa pun yang aku kenali sepanjang berada di  sana. Bukan seperti selalu. Aku sendiri pun tidak faham apa yang aku rasa sebenarnya. Apa yang aku dapat katakan, mungkin…just mungkin kerana hati aku yang pernah terluka dulu, kembali terasa pedih di parut lama.

  • “Betul juga kata orang tua-tua, sekali terluka sampai bila-bila kan terasa pedihnya”

Maaf pun sudah, terima pun sudah, melupainya pun sudah tetapi kembali juga rasa kecewa, frustrated dan kesedihan yang mendalam akan kisah lalu.

Kisah yang aku sebenarnya, tidak suka sangat tetapi it’s okay to talk about or think about sebab semuanya sudah tidak bermakna bagi aku. Well, siapa suka apabila cinta kita ditolak, siapa yang tidak kecewa apabila cinta suci kita dianggap sejati namun tidak dapat menerimanya kerana cintanya sudah untuk orang lain…Frust! Memang frust!

Tetapi, setelah sekian lama tiba-tiba kita dapat tahu yang cintanya kepada yang lain itu juga ditolak, lantas dia pula yang kecewa dan keseorangan…hati mulai tertanya-tanya, hati kelonjakan sendirian,

  • “Masih ada kah peluang untuk aku bersamanya? Adakah dia akan menerima aku kali ini?”

Nun jauh di sudut kebiruan kalbu ini, satu bisikan menghantui ku…

“Bukankah dia pernah mengecewakan kau? Mengapa masih mahu kembali kepadanya walau dia sudah sendirian? …tidakkah kau masih terasa luka lalu? Tidakkah kau ingat betapa hancur luluh perasaan mu? Tidakkah kau ingat bagaimana susahnya kau mengharungi hidup setelah dilukai dulu? Kau masih inginkan nya?”

Fuhh…it’s not easy apabila hati pernah terluka, perit rasanya. Walau aku tahu kini dia keseorangan, dan aku tahu peluang untuk bercinta kembali terbuka…tetapi berat rasanya untuk mengorak kembali cinta lalu. Walau jelas sekali dia sedang di dalam situasi yang agak lemah dan pasti menerima saja cinta yang hadir akibat dia juga dilukai….BUT, mungkin aku tidak akan kembali menagih cintanya.

Berat hati memikirkannya, berat lagi jiwa ini yang pernah dilukai. Kekecewaan lalu tidak mungkin dapat aku lupakan. Mungkin aku dapat bersatu dengannya, mungkin cinta kami kan mulai berputik dan dipupuk semula, tetapi tidak mungkin aku bahagia bersamanya.

Hati aku yang pernah dilukainya pasti akan bangkit memberontak, mengingatkan aku kembali bagaimana saat-saat dia membuang aku, menolak cinta ku, menyisih segala usaha ku, menganggap segala tindakan ku bagai debu-debu yang tertiup bayu sendu, berterbangan lenyap di kedinginan senja kali, hingga hancur sebuah harapan suci…

Tapi aku masih cintakan dia… ya, aku masih sayangkannya. Rela aku berkorban apa sahaja untuknya, rela aku bersusah payah deminya, mahu ku habiskan segala harta untuk kebahagiaannya… namun untuk aku bersamanya, memilikinya, mungkin tidak! Keperitan hati ini yang pernah dilukai, terlalu pedih walau pun untuk menyapu sedikit penawar untuknya…

Apa yang harus aku lakukan? Mandikan diri ku dengan kegembiraan selagi boleh dan sejauh yang terdaya kerana…kemurungan ini mungkin akan terus berpanjangan, kehadirannya mungkin akan terus ku rasai, cinta ini mungkin akan terus bersemadi di hujung-hujung jari jemari, ditepi-tepi kepiluan hati yang pernah dilukai… so,

“Life is too short, enjoy it while you still can!”

p.s. – Ingin memiliki peluang bersama your Personal Brother love? click here

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [25] Comments


  • 1st sekali thank you very-very much to all friends, fans and bloggers yang telah memberi sokongan padu dengan terus membeli buku terbaru saya.
  • Tanpa  mengetahui pun bagaimana isi kandungannya tetapi you all ramai-ramai telah mendapatkan buku 101 Nota Mencari Cinta – Untuk wanita (101NMC).
  • Bro Razzi sangat terharu sekali. I do really appreciate it very much! 😉

  • 2nd Ingin saya meminta maaf banyak-banyak kerana buku ini terpaksa di NAIK KAN HARGA dah…
  • Like I said 2 weeks ago, bila buku ni masuk bookstores, tak boleh elak. My contract dengan my distributors Mph Bookstores is like that.
  • So, I hope for those yang belum mendapatkan lagi harap faham. Harga di kedai-kedai buku sekarang adalah :-

All book stores : RM24.90
Secara Online     : RM30.00

Efektif belian secara online Rm30 adalah pada 14th June, so you all ada 2 hari sahaja lagi untuk mendapatkan buku 101NMC ini dengan harga promosi Rm20 + 3 free bonus :-

Free 1. Album Razzi Rahman & irfan khairi ( 7 lagu termasuk lagu hit Kerana)

Free 2. Ebook Rahsia Lelaki

Free 3. Ebook Mutiara Cinta

so grab it now before the deadline! Click here

Ogos ini genaplah 3 tahun Bro Razzi menulis tentang cinta. Pasti ramai yang tahu bagaimana setiap artikel, buku dan ebook saya ditulis, kan? Tahu tak?

You see, cara penulisan dan pemikiran Razzi Rahman @ Brother Love amat berbeza dan lain dari yang lain! So, sekiranya anda mencari kelainan di dalam pembacaan, RR is your answer!

Cuba renungkan sejenak…imbas kembali setiap penulisan saya. Apakah bezanya penulisan saya dengan tulisan-tulisan penulis lain di Malaysia ini?

Cara penulisan Brother Razzi, sangat santai, blues, rock, pasar, rojak, whatever I feel comfortable with, at that time kerana I membayangkan yang kita sama-sama sedang berbual mesra, as friends and as brother to sisters, so secara asasnya, penulisan razzi seperti I sedang berbual-bual dengan you dan membincangkan topik cinta…kemudian memberi tip-tip cinta, that’s it!

So, if you ingin merasa perbezaan cara penulisan yang benar-benar santai…dan cara pembacaan yang seolah-olah sedang berbual-bual dengan saya, well, this book is for sure untuk you!

You see, buku I ni cantik atau tidak cantik cover dia, kertas dia tebal atau nipis, berkualiti atau tidak penampilannya, itu atas individu punya citarasa  dan tanggapan, but What I can promise you adalah,

  • My writings untuk membantu, bukan untuk mengata, menghina, jauh sekali menyakitkan hati sesiapa. And this new book of mine very sure untuk menggembirakan wanita!
  • My writings no doubt adalah untuk membuka mata wanita yang sekian lama bagai hanyut terkena pukau kaum lelaki.
  • The fact is I menulis semata-mata mahu membantu golongan wanita dari terus tertipu dengan lelaki. And most of the tips yang I tulis adalah untuk wanita mengelak dari terkecewa dengan sandiwara lelaki, menjauhkan dari terpedaya dengan lelaki lagi.
  • Apa yang kaum wanita dapat pelajari di dalam buku ini adalah berbagai-bagai cara membuatkan lelaki cepat dan mudah suka dengan anda. That’s all and that’s it!
  • No sajak, no pantun, no bunga-bunga, no tanam pinang, no belah dua, no sivik nasihat, no square, no lemah longlai, NO!…all you got is SEMANGAT UNTUK BERJAYA dan semuanya straight forward!

So please, search diri anda, tanya pada diri anda adakah anda bersedia untuk menerima satu kelainan? Satu perubahan?…Satu perbezaan? jika anda bersedia untuk satu kelainan, perbezaan rasa, perubahan dunia…maka dapatkan buku ini sekarang juga dimana-mana kedai buku MPH, Popular, Kinokuniya, Borders, where ever…

reminder : PLEASE ORDER…jika tidak ada stok, pergi sekejap jumpa girls yang kat kaunter tu, buat pesanan okay.

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [5] Comments


Razzi Rahman @ Brother loveSepanjang in KL city beberapa hari ni, I’ve been visiting shopping complexes a lot! Hehe… biasalah kan, catch up movies yang tertinggal, tak tengok-tengok lagi. So dapat peluang free macam ni, watch 2-3 movies sekali gus 😉

But knowing me who, suka tengok gelagat peoples around, and comparing with my book readers and bloggers at my blog, friends and fan kat facebook and for sure those yang menghantar email masalah cinta, also yang mengambil personal advise service with Brother Love…

I must say, most of them agak TIDAK berapa sedar akan potensi diri mereka. Whereby I see in them are much differently. Much-much more potential… Kalau penyanyi, they always say “Boleh pergi jauh lagi ni…”

In our love matters, we say… “Boleh dapat pasangan yang lebih baik lagi nihh!” :)

So the questions is, pernahkah anda terfikir tentang potensi cinta anda sendiri? Atau adakah anda sudah menganggap…what you have is good enough? And tahukah level mana anda berada di dalam memilih untuk bercinta dengan siapa? …atau untuk berkahwin dengan orang yang macamana?

Maybe you rasa you tahu, or you rasa he or she is good enough. BUT, if you tak happy or if you selalu je bermasalah dengan dia. Malah jika both of you susah, even untuk berkomunikasi, tak boleh nak berterus-terang, sentiasa hidup menipu…Well, there’s must be something wrong with your relationship, kan?

  • Tetapi you teruskan juga kerana…bagi you, he or she is good enough. Walhal…yang sebenarnya, you boleh memiliki pasangan yang lebih baik daripada dia lagi!

Kadang-kadang kita melihat di sekeliling kita, couple yang teraniaya dengan pasangan nya yang menyeksa mereka fizikal dan mental. And most of the time pun kita juga selalu melihat pasangan yang tidak layak pun untuk dia. Some of them pula kerana rasa rendah diri lalu hanya memilih ala kadar sahaja. Sedangkan dia layak untuk mendapat pasangan yang lebih baik.

I’m very sure most of us pernah berkata…

“Ishh…pasal apa lah dia masih dengan dia tu, sedangkan dia tak happy… sedangkan dia kena pukul… hidup melarat… ishh why la? Sedangkan dia berpelajaran… berkerjaya tinggi… tapi dihina, eeiihh, macam dah tak ada orang lain!

Well, the answer is… “DIA TIDAK SEDAR AKAN POTENSI CINTA, DALAM DIRI DIA SENDIRI!”

Kadang-kadang, yang kita gila-gilakan tu, sebenarnya, tak layak pun untuk kita. We can get better! Kadang-kadang yang tolak cinta kita itu pun sebenarnya, tidak punya keyakinan untuk memiliki kita, malah segan dan takut kehilangan kita…lalu menolak cinta kita. We thought, kita yang kurang…kerana kita tidak sedar akan potensi diri kita untuk bercinta dengan sesiapa.

  • You see… TIDAK semestinya dia kaya OR tidak kaya OR sederhana, dia boleh bahagiakan anda. TIDAK semestinya dia lawa OR cantik OR hensem OR tak lawa, tak cantik OR sederhana OR WHATEVER…lalu dia boleh bahagiakan anda…

YANG boleh bahagiakan anda adalah yang MAHU membahagiakan anda, yang BERUSAHA untuk membahagiakan perhubungan anda berdua, yang BERUBAH dari masa ke semasa demi masa depan yang cemerlang for both of you, TIDAK KIRA…kaya atau miskin, tua atau muda, hensem atau tidak, cantik atau buruk, hitam atau putih…NO!

Yang dikira adalah kemahuan dia, usaha dia, the effort to change to make the relationship better, the needs and hunger for happiness! Itu yang dikira…

So, jangan fikir anda sudah cukup dengan siapa yang anda ada jika anda tidak berpuas hati atau tidak bahagia bersamanya, think back…dan cuba sedari “Apakah tahap potensi diri aku dalam cinta sebenarnya? Dan siapakah yang benar-benar layak untuk aku?”

p.s. :- Ingin mengetahui lebih lanjut tentang buku-buku Razzi Rahman yang cukup memberi semangat di dalam cinta? sila klik –> http://www.razzirahman.com/buku

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [3] Comments