October 2010


zl11bwak

Apabila terlanjur beberapa hari tidak menulis mengikut rutin di blog Brother Love ni, rasa rindu mulai menyelubungi jiwa. Rasa seperti ada yang tidak kena… dalam studio, library, even masa travelling pun, terfikir “Eh apa lagi yang belum aku lakukan?” Bila letakkan kepala ke bantal, “Alaaaa…aku belum tulis lagi artikel terbaru!”

  • Can you guys imagine? Kita belum pernah bersama, belum pun berjumpa, jauh sekali membelangkaskan diri kita…NAMUN, rasa rindu menyentuh kalbu…even menulis di blog sendiri pun bagai rindu untuk berhubung…

I’m very-very sure, ramai yang begitu…

  • Bukan ada hubungan, bukan kenal…tapi rindu.
  • Berchatting tiap masa, namun belum jumpa, belum kenal, katanya, “I miss you”
  • Hanya kenal pada suara, bergelak ketawa di talian mobil… habis saja perbualan itu, rasa rindu mencengkam kalbu, “Ahhh…I miss you so much, I miss your voice!”
  • Ramai juga yang melihat dari jauh, kenal dari sekitar, tapi… “Oh God…I miss you.”
  • Malah, ada yang sudah putus cinta…sudah hilang lama, tapi masih… “I miss you”

Bagi Bro Razzi…itulah indahnya rindu! Tanpa jumpa, tanpa bersama, tanpa sentuhan, tanpa kucupan, rasa rindu dari kesepian yang tercipta dari keindahan cinta itu bisa membuatkan kita mengucapkan, “I miss you…”

Kawan-kawan dan teman pasti marah, pasti cuba menasihati,

  • “Eh pasal apa kau nak rindu dia? Dia tak rindu kau pun.”
  • “Kau kenal dia pun tak, boleh kau rasa sayangkan dia? Rindu dia?”
  • “Dia sudah lama pergi, buat apa kau nak merindui dia lagi?”

Well, to me…jika anda tidak merindu, maka keringlah hati anda, jika susah untuk mengucapkan “I miss you…” well, you’re such a boring person! :)

hey, apa salahnya merindu? Apa salahnya I miss you? Rindu pada suaranya, rindu pada kata-katanya, rindu pada gelak ketawanya yang selalu mencuit hati, rindu pada manjanya…rindu pada caranya mengambil berat, rindukan sentuhannya.  APA SALAHNYA? …its sweet though, Go ahead babe!

Pabila ujud rasa rindu dalam diri kita, biar pun hanya kita sendiri….Itulah tandanya kita punya perasaan yang sangat suci dan berkualiti kerana kita menghargai seseorang beb. What a great person we are!!

…Kita rinduinya, hargai dirinya, kita kagumi caranya! Itu sesuatu yang sangat mulia di sisi Tuhan yang Esa! Kalau sudah begitu, masa bisa ianya tidak baik? Pasti, rindu adalah sesuatu yang amat baik!

Asalkan ia tidak memudaratkan kita, maka it’s better for us to miss someone daripada merintih sedih. Take it missing the loved ones tu sebagai keindahan kita, nikmat kita dalam cinta. Biarlah dia sudah pergi, biarlah dia kecewakan kita, tetapi kita treasure the moment!

“Biarlah kita belum betul kenal, belum jumpa lagi… namun itulah kita, itulah perasaan kita, itulah diri kita yang sangat mulia, amat prihatin dan penuh dengan kasih dan sayang…penuh dengan keindahan cinta, Treasure it!!”

Now the question remain is, “Do you even miss someone?”

~ Untuk mendapatkan tip & cara memikat pasangan lelaki anda dengan lebih romantik lagi, penuh intimasi dan seksi, dapatkan ebuku 101 cara “how to keep your man” , sila klik di sini! Brother Love menjawab segala masalah cinta anda di dalam ebuku ini!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [31] Comments



If you tertanya-tanya apakah the best way untuk memenangi hati kekasih, mengembalikan cinta dari yang tersayang, jawapannya sangat simple! JANGAN jadi “Desperado dalam Cinta”

Maksudnya, you kena berubah hari ini juga dan AVOID being desperate! Ubah diri anda dari menjadi seorang yang terdesak atau seorang yang terlalu mengikut emosi sehingga kelihatan lemas dan over reacting. Dalam ertikata yang sama, DESPERADO!

“I tak terdesak, tak desperate…tak kisah pun!” – is that what you’re saying? Great! Tetapi, adakah you di dalam golongan seperti di bawah ini? Jika ya…that means, you’re Desperado dalam Cinta ngeh! ngeh! ngeh! 😀 :-

So, adakah anda :-

  • Selalu mahu bersama dengan yang tercinta 24/7? Setiap masa asyik nak bersamaaa aje sehingga mengadu tidak cukup masa berkasih sayang? Adoi!
  • Menyambar handphone kekasih anda semata-mata mahu tengok siapa yang call? Melompat  ke atas dia untuk merebut membaca message yang diterima? Adakah anda sentiasa membaca dan memeriksa handphone dia? Adoi sekali lagi 😀
  • Tidak membenarkan dia keluar bersama kawan-kawannya? Tidak suka dia keluar tanpa anda? “I nak you bawak I sekali keluar dengan kawan-kawan you!” Haaaa… sedangkan anda tahu ianya membosankan? Jelir sekali 😛
  • Hanya lakukan apa yang anda suka lakukan?, dan tidak mahu melakukan apa yang dia suka? Adakah anda tidak membenarkan dia lakukan apa yang dia suka lakukan?
  • Mengajar pasangan anda untuk berkelakuan seperti suami isteri walaupun anda hanya sepasang kekasih? Berambil, berantar, sambil memanggil diri ‘Mama & Papa’ ? Adoi!
  • Selalu merajuk, menangis dan buat-buat minta dilepaskan… sedangkan anda belum pun berkahwin?

JIKA YA, JELAS SANGAT…you all are too desperado beb! Jika all in this list, you all sedang melakukannya, it’s so obvious you all sedang Desperado dalam Cinta yang mana hanya akan membawa Disaster in a relationship. I’m pretty sure you… mungkin perhubungan anda tidak akan kekal lama.

Simple point to be consider :

  • Lagikan binatang sukakan kebebasan. Ini pula manusia! Apabila terpaksa berkepit dengan loved ones 24 jam, itu tak boleh buat, ini tak boleh, kawal itu dan ini, mana freedom nya? Baik lelaki, mau pun wanita… semua ingin lakukan apa yang mereka suka, dan semua mahu berkawan, keluar dengan kawan-kawan, tanpa sebarang halangan dari sesiapa.
  • Apabila menerima panggilan atau message, yes probably ada yang nak mengorat. Biarlah, tengok pasangan you handle macamana. Tengok dia flirt sampai mana…kalau betul-betul dia cintakan you, dia layan sekejap and thats it la. Itu biasa la, ramai peminat. So, di sini lah letaknya kepercayaan. Jika you all tak boleh nak trust, you all will never be happy. Then forget it la beb.
  • Sekiranya pasangan you tu memang jenis gatal or suka melayan sampai terjadi skandal… well, if you know that sedari awal, why you nak kat dia lagi? Belah la… tak perlu nak ubah dia, tak perlu nak kawal dia, nak control the relationship and hope things change, itu yang akan buat you jadi DESPERATE. Buat apa? …masih ramai yang baik-baik di luar sana. Just get over it and start fresh!
  • Another important point yang I nak cakap…Jika you all dah nak kahwin, lain lah…tetapi, If you all masih coupling, masih boyfriend, girlfriend… nasihat I, enjoy your youth, have fun with you all punya relationship beb, feel the young love…JANGAN desperado nak act like a married couple. Adoi!!…Belum kahwin, jauh sekali ada anak sudah panggil diri, ‘Mama & Papa’ laa… ‘Mommy & Daddy’ laa… create nama anak-anak laa… Bila merajuk, bergaduh, minta dilepaskan seolah-olah isteri minta cerai. Padahal nak sangat lagi, cuma nak test mamat ni nak lepaskan aku atau tidak…adoi kali kedua! Desperado habis… orang dengar pun geli beb. :)

LOOK! Lelaki atau wanita yang berkelakuan desperado ini, suka control, suka buat apa yang hanya dia suka buat. Act like old people sedangkan diri masih muda. Semua ini hanya akan menghancurkan perhubungan you all je.

Relek beb… be cool, lepaskan dia dan have some trust. Jangan terlalu emotional sangat dan jangan sibuk nak mengawal perhubungan anda. Yang nyata…kalau nak jadi curang, jadi jugak! Kawal lah macamana pun. You ingat dengan check handphone, stop dia dari keluar dengan kawan-kawan, you all selamat lah?

“The truth is, you can never control him/her or your relationship but you can control yourself to be better, and make the relationship happier and interesting!”

Makes him/her loves you more… that you can do! Dengan cara… :-

  1. Memberi kebebasan kepadanya tanpa you membebankan fikiran sendiri.
  2. Relax and set your mind : I do love you, but if you dont really loves me.. masih ramai yang will love me!
  3. Tell yourself everyday, “I’m charming, great lover and loveable!”
  4. Jadikan dia yang menagih cinta dari you dengan buat, seolah-olah you endah tak endah cinta darinya.
  5. Finally, inside you…Feel young and free forever macam Bro Razzi ni. Enjoy life to the fullest dan jangan act macam orang dah tua, longlai, terkurung dalam penjara yang dibina sendiri!

If you do all this, pasangan you pula yang menjadi tak keruan…tak percaya? Cubalah!;)

p/s : Checkout keluaran buku terbaru di http://www.razzirahman.com/buku

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [28] Comments



Most of the time, kita sebagai manusia memang suka terseksa. Cuba renung kembali… suka tak masa dikecewakan? It looks like tak suka tetapi kita membiarkan diri kita menangis-nangis tak habis-habis. Berminggu-minggu kita menangis dan bersedih kadang berbulan malah ada yang bertahun-tahun…

Ada pula yang duduk kat balkoni malam-malam dan asyik bermonolog seorang diri

“Aku tetap cinta kan mu walau kau telah pergi jauh, aku tetap sayangkan mu walau kau tidak cintakan ku…aku akan terus menunggu kehadiran mu sayang!”

Hehehe…jom kita ketawakan diri kita sendiri cepat! 😀 Wakakaka… dont worry I pun pernah macam you all jugak. You see, that’s normal la bila dah jatuh cinta, kan? Kita memang suka terseksa, walau kita tahu kita tak suka tapi kita suka membiarkan diri kita diseksa!

Worst part… or should I say, the Final Try…kita dah tahu dia tak nak kat kita, kita tahu dia tak ada perasaan kat kita pun, tapi kita nak juga dengar dari mulut dia sendiri, kita nak juga dengar dia mengatakan, “I dont love you!”

Funny tak? Why kita nak sangat dengar ayat yang pasti mengguris hati kita tu? Adoi… hehehe, I bukan cakap you la ni… orang lain la, termasuk diri I sendiri dulu-dulu laaa hahaha 😆

Tapi serius la kan, remember lagi…what I did, I pergi jumpa that girl dan cakap kat dia,

“Okay, kalau you betul-betul tak ada perasaan kat I, please look into my eyes, look at me straight up and tell me that I’m not good enough for you and tell me you dont love me!”

Hahaha…konon-konon kita rasa kita hebat la, macam kita rasa sebenarnya dia ada perasaan kat kita tetapi segan atau takut untuk meluahkan perasaan dia yang sebenar…

Padahal… memang dia tak ada hati kat kita pun, dan for sure dia tak akan cakap direct kat kita yang dia tak cinta kan kita…its so very kejam, for sure dia pun nak jaga hati sesama manusia…

  • so, what’s her answer, “Please don’t ask me to say that…bukan macam tu, you’re a great person. cuma I rasa ada ramai lagi orang lain yang lebih baik untuk you.”
  • Kita pun terasa la bangga, dalam hati kita, “huh…memang dia ada perasaan kat aku tu, tapi malu nak cakap!”

Hayya…perasan! Why laaa ego kita susah sangat nak menerima bahawa dia tidak berminat dengan kita dan dia sememangnya tidak cinta kan  kita beb? Hey… dia hanya nak jaga hati kita je as friend or terhadap another human being…the fact is, apa yang dia nak katakan,

  • “I don’t love you!” – I don’t love you and thats it! Put it in your thick skull and understand it, i don’t love you…i don’t have any feelings for you, i don’t want you…I’m not interested in anything about you! BOOM!

Apasal kita susah sangat nak faham? Hahaha…well, itulah kita sebagai manusia yang sebenarnya all of us are full of ego, tak mahu menerima kekalahan dan kegagalan…dan asyik bertanya,

  • “why dia buat kita jatuh cinta, why dia beri harapan, why dia layan kita baik sekali, why dia mengambil berat…”

Truth is WHY NOT? why? tak boleh ke another human being care about you? Or memberi semangat sebagai seorang kawan? Or melayan you dengan baik sebagai seorang yang pernah mengalami perasaan seperti you?…that doesnt mean dia loves you babe! – Takkan nak layan dengan buruk?

Now you see? …what Im trying to say is, becareful dan pandai-pandailah membezakan niat seseorang itu …Yang penting, jangan terburu-buru jatuh cinta… Fahami betul-betul setiap actions dia. And always believe dengan naluri kita. Kalau naluri kita rasa dia tidak cinta, pasti ada kebenarannya, sebab naluri bertindak dari hati dan perasaan kita yang melihat dan merasa keadaan yang sebenar di sekeliling kita.

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [26] Comments



I still remember when I was very young tapi gatal nak mengayat awek. Tambah pulak kena pam kat kawan “ayat la… ayat la… Tackle la, mesti dapat kat kau punya!”

Kawan-kawan biasa la, dia orang nak tackle sendiri takut. Last-last aku juga yang kena. Dan kita pulak bila kena pam or kena jack up kat member ni, mulai la rasa terer, rasa hensem tak masal! Hahaha 😀

So, biasa lah… Nak memikat tersengih sengsorang, perasan macho, perasan lawa, perasan semua orang nak kat aku, then depan-depan orang ramai tengah beratur nak membayar kat cashier, I pun tegur…

  • ” Hai…”
  • Sekali awek tak layan! Pandang muka pun tak! “HUH!” itu je yang keluar dari  mulut dia adoi mak… Koyak beb!

Punyalah malu tak tahu mana nak letak muka!! Since that day, memang I jadi takut sangat nak tegur girls… Kena jack macamana pun memang undur diri la.

So, setelah I habis belajar dan bertugas di MAS sebagai PSA – (Passenger Services Assistant) I thought I boleh hilang rasa gabra, tetapi tidak! I still fobia nak tackle any girls. But since that I’m working di International airport so I do learn a lot!

I tengok overseas people ni very different the way they think and act. Ada one time tu I tengok satu Japanese guy ni, dengan rendah dia, seluar cerut, pakai selipar, dapat berkenalan dengan satu minah orang putih…yang tinggi dan lawa pulak tu. Relek je…

Then I tengok satu Philipine guy ni hensem macam melayu punya hensem tapi kulit putih. He’s on transit to L.A, so ada banyak la masa dia nak ngayat pompuan. Then dia gagal tackle dalam 4-5 orang awek dari berbagai bangsa, termasuk lah I punya office mate, semua tak layan!. But he keep on trying menegur dan cuba berbual. Lepas satu-satu hinggalah dia bertemu dengan satu girl ni yang cun jugak la, I think the girl is from Korea. This girl memang dari mula lagi melayan dia. Within few minutes dia dah bawa this girl round satu airport, Wow!!

So I wonder la kan, dia tak malu ke berapa kali kena reject, berapa ramai awek yang tak layan dia. When I look at him, setiap kali girl tak layan dia,  as if dia berkata “Next…next…next!” Hahaha FUNNY sangat!

And then I tell myself why not aku jadi macam this Philipine guy. I don’t see dia rugi apa pun, dan mengapa pula dia nak malu walau berapa ramai awek reject dia kan? Nak malu sebab apa?

So, dengan memakai uniform MAS, kot n tie …pakai smart je, setiap hari…  bila free je, itu lah kerja I hahaha …menegur girls dari berbagai-bagai kaum… Stewardest pun wa ayat habis, ground hostess pun kena hahaha… Kalau kawan-kawan yang kerja MAS I yang ada kat Facebook ni baca sure dia orang teringat la Razzi “RICO” yang suka mengayat girls kat International Airport dulu wakaka 😀

Well, the truth is I nak atasi rasa fobia I masa remaja dulu. And It works! The progress is : –

  • Nowadays, I can just tegur je sesiapa saja yang I jumpa dimana saja… Tanpa rasa takut atau segan… I akan tegur!
  • Dia layan okay, dia tak layan then I move to the NEXT one!
  • I also tak ada nak berduka atau bersedih “alamak dia tak layan aku la” – “alamak dia tak bagila no handphone dia” …NO! I will not do that.
  • I don’t care one, If I like I will say Hi and talk to her…and ask her number or ask her for a drink. Dia tak nak…NO HAL!
  • If she suka, okay. If tak suka, means I’m not her type la. So go to the NEXT target…hehe, tak perlu nak gusar apa pun.

The point that I’m trying to make here is, kita tidak perlu terikat dengan satu orang ituuuuuu je! Kita tidak perlu nak memikat yang satu ituuuu je… dan menunggu dia siang dan malam berbulan-bulan dan bertahun – LASTLY, dia tak nak juga kat kita. Hancur juga harapan…  I’ve gone through it before, torture jiwa beb!

“Make youselves available to all and any possibilities, until you found THE ONE!”

Selagi you tak jumpa selagi itulah you kena go to the NEXT one that available. Jangan terikat dengan satu, konon setia dan apa salahnya memikat lebih pada satu jika kita belum milik sesiapa?…Also, mengapa nak tunggu hingga berzaman? Orang tua-tua pun berpesan, “Jangan tunggu lama-lama beb, nanti lama-lama dia diambil orang” – It’s so true! kita ingat kita tunggu, kita setia… dan dia pun sama, tengok-tengok, dia diambil orang atau orang dah ambil dia. Kita?…MELEPASSS!

SO?!… Are you interested? No? …okay. NEXXXXT! 😉

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip lagi , sila klik www.razzirahman.com

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love



Apa komen anda? : [9] Comments