April 2011



Adakah anda seorang yang pemalu? Adakah anda merasa tersangat susah untuk memulakan perhubungan dengan kenalan lama? Atau memulakan persahabatan or even perkenalan yang lebih erat dengan teman sepejabat? Sekuliah? Ex school mates? Whoever!?

Sehingga anda merasa amat segan, takut, malah risau orang yang anda minati itu tidak akan melayan anda lagi, adakah anda begitu?

Memulakan langkah pertama untuk memiliki cinta seseorang itu, as old saying, “Break The Ice” la tu ya… Satu perumpamaan yang memberi maksud memecahkan benteng ilusi yang menjadi penghalang kita dari berani serta penuh yakin menghadapinya.

Okay, “no worries…get help from me, Bro Razzies” hahaha,

Breaking the ice ni SANGAT PENTING, especially kita baru-baru nak tunjuk kita ni bagus, baik dan worthy to be with kan. Because, “First impressions, LAST!” So, it’s crutial kena tunjuk TERBAEK punya lah kan hehe…buat lagi suspen lak Bro Razzi ni kan.

Apa-apa pun, kalau nak berjaya kena ada kemahuan, ianya simple je…JIKA MAHU. Tetapi ianya akan menjadi susah JIKA TIDAK MAHU! Jadi kena ada kemahuan yang tinggi, then for sure anda akan berjaya melakukannya. Alrite, ready? Here goes :-

  • 1 – PALING PENTING, ini ramai yang buat silap… awal-awal lagi dah nak bercakap tentang feelings. Nak jatuh cinta terus… Relek dulu beb…unless dia ada macam mesra semacam je and probably dia berminat. BUT selagi dia tidak berminat… You all kena bercakap seperti bercakap kepada seorang kawan. BUATKAN DIA RASA SELESA dengan anda. That’s the most important things to do first.
  • 2 – SANGAT PENTING, jadikan hari itu adalah HARI DIA, bukan hari you all. Show that yang you interested giler nak tahu tentang apa saja yang dia hendak perbualkan. Make it like dia adalah seseorang yang amat menarik kepada semua orang di sekeliling anda di ketika itu. Seolah-olah, hanya berita tentang dirinya sahaja yang penting. Tapi kena ikhlas lah, baru showing real sikit… nanti kalau buat-buat, dia tahu you only fake…lemas lah! Hehe…
  • 3 – Kalau boleh SPY dulu, get all the details about dia dan kalau boleh tahu sebanyak-banyak yang mungkin secretly. So nanti bila jumpa…you dengan mudahnya hanya akan berbual sesuatu yang RELATED kepada dia atau perkara-perkara yang menarik bagi dia.So, baru interesting dia nak berbual dengan you.
  • 4 – HUMOR kan dia…MALU? Cara untuk hilang malu adalah BUANG perasaan syok kat dia, minat atau cintakan dia. Tak nak buang, letak tepi dulu! Barulah you akan confident dan boleh mulakan menegur dengan sesuatu yang boleh buat dia tersenyum. ATAU share dengan dia cerita pendek maybe something kejadian yang memalukan anda before,  sure dia akan ketawa punya. Jokes you all tu better BUKAN yang dibuat, lawak bodoh atau yang cerita dongeng ya…A good jokes is something about your daily life! Ceritakan dengan cara humor. Sure dia akan terhibur dan terpikat pada anda.
  • 5 – Another mistakes yang selalu berlaku – ELAKKAN dari menjadi orang lain! Katalah, ada seorang kaya atau seorang lawyer yang berminat dengan dia yang anda juga minat. JANGAN tiru lawyer tu, atau nak jadi macam dia. Dia bagi hadiah Blackberry bold, Ipad, Iphone, you pun nak ikut, koyak la beb. Instead, approach dengan cara yang totally berbeza supaya you akan kelihatan unique!
  • 6 – MINTA BANTUAN! – Yes, ianya tidak rugi sekiranya kita ‘buat-buat tak pandai’ …kononnya, tak tahu itu dan ini. Ianya satu jalan yang terbaik untuk break the ice dengan orang yang anda dah kenal lama tetapi segan nak bercakap. So, just Tanya dia “Hi, boleh bantu…I tak tahu lah nak buat macamana ni?” Simple…lepas dia ajar, boleh show kat dia you terer punya cepat, semuanya kerana dia yang ‘AJAR’ hihihi…big bonus lah kan.
  • 7 – TANYAKAN PENDAPAT- Satu lagi cara untuk membuatkan dia bercakap dengan anda tanpa ada BENTENG, malah ianya so ‘profesional’ la konon. Padahal, you nak dia bercakap dengan you kan hehehe…so, tanyakan banyak-banyak pendapat dengan dia. At the same time, you telah buat dia merasa Inteligent dan SUPERIOR kerana memberi pendapat kepada you 😉 cool kan.
  • 8 – HADIAH – Semua orang suka hadiah tetapi, jangan berikan hadiah yang obvious sangat sehingga menampakkan yang anda berminat dengan dia. Instead berikan hadiah-hadiah seperti contoh…something yang boleh menyenangkan kerjanya. Make it macam ‘nothing’ je… let’s say if you nak berikan hadiah PEN, beri je…tak perlu balut. Beri hadiah kecik-kecik hehe… your name will be remembered percayalah!
  • 9 – BELIKAN AIR/FRUITS/KUIH etc – Choose lah nak beli apa, can always beli semua! TAPI secret dia kat sini, belikan untuk semua orang yang ada bersama dia. So, ianya tidak nampak sangat you nak memikat. Make it like you ni seorang yang friendly dan suka membeli those things. Sambil-sambil memberi minuman atau buah-buahan kat dia tu, main-main lah mata sikit dan senyum lebih sikit kat dia…kat orang lain sikit-sikit sudah hahaha 😀
  • 10 – FINALLY, mengajak dia keluar… you ONLY can do the 10th step setelah you lakukan 9 cara yang lain tu. Setelah you succeeded with all that, barulah boleh you mulai nak mengajak dia keluar. Biarkan kemesraan you all bersemi lama-lama sikit dulu. And then cara mengajak keluar ni pun still maintain, ‘Keselambaan’ you all tu…make it relax je. Sure, ianya akan Berjaya!

You must be asking, “Habis tu bila nak bercinta ni? Asyik kawan je…” – hehe, semua buat relek, selamba, cam member je kan, bila nak serius. —

  • “Kan nak break the ice je dulu ni. All this untuk buat you berani dan confident la beb!”

But the truth is…SERIUS dalam CINTA itu telah terbina dan akan ujud sendiri sepanjang waktu you all memecahkan benteng ilusi itu, dan berkawan. Cuma kena ingat ONE IMPORTANT things, you all kena selalulah juga bertanya citarasa dia…sekiranya dari awal lagi, citarasa dia tidak bertepatan dengan anda, well…mungkin 10 cara breaking the ice ini, hanya setakat boleh berkawan saja lah, can’t go further…

If that so, it’s better kita break other ice lah pulak hahaha… alrite? All the best to you all and good luck trying!

p.s. : Ingin mengetahui kesemua karya Razzi Rahman dengan lebih lanjut? – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [9] Comments



Apabila kita bercerita pasal kesedihan ni berbagai-bagai cara kita bersedih kan, dan berbagai-bagai perkara pula yang orang lakukan kepada kita hingga membuatkan kita tersangat sedih dengan perbuatan mereka… yang kadang-kadang tu tak masuk akal malah langsung tidak mempunyai rasa belas dan kesihan sesama manusia…

Tidak terdetik pun dihati mereka, mungkin kita ni akan teramat kecewa ke… atau mungkin kita akan amat berkecil hati dengan perbuatannya. Malah, bila dia rasa dia nak buat apa-apa, dia buat je lah… tak fikir pun kat kita yang juga punya hati dan perasaan.

Mentang-mentanglah kita dah sayang, kita dah cintakan dia… dia fikir, dia boleh buat apa saja! BIl kita buat kat dia juga, tahu pulak marah dia…

Whatever it is, sebenarnya, setiap kali kita bersedih, 100 KALI LAGI keluarga terdekat kita turut bersedih. Ibu dan bapa kita…adik-beradik, malah kawan-kawan dan teman karib juga ikut bersedih. Sometimes, dalam diam dan tanpa pengetahuan kita…insan-insan terdekat kita inilah yang amat sedih dengan kegagalan kita.

  • Ini selalu berlaku, apabila mereka  benar-benar menyayangi kita, jadi sudah pastinya mereka akan turut bersedih. Sebab itulah, sekiranya kita bercinta dan berkahwin, JANGAN sesekali pinggirkan mereka yang menyayangi kita jauh dari kehidupan kita.

Sekiranya kita berjauhan dari mereka, bukan mereka yang akan 100 kali sedih, kita pulak yang akan beratus-ratus kali sedih apabila kita dihina, dicerca, dikecewakan, apatah lagi ditinggalkan! Lebih-lebih lagi apabila kita keseorangan….fuuuu, sunyi giler hidup ini beb! Kepada siapa kita nak mengadu, nak melalui saat-saat paling down dan amat menyedihkan itu jika tiada siapa yang rapat dengan kita? Bro Razzi jugak lah tempat you all mengadu…hehe, tambah lah sedih I kat you all.

Kalau boleh, I would suggest 5 perkara… and this is very important ya, apabila mula bercinta tu, yang paling penting :-

  • 1. Sekiranya baru-baru bercinta, dekatkan dia kepada keluarga anda sedari awal. Jika itu tidak disukainya, maka jelaslah dia bukan calon yang baik. So, better avoid dari menjalin apa-apa hubungan kerana in the future, pasti… kesedihan yang amat sangat akan you akan lalui.
  • 2. Sedari awal, kenalkan dia kepada kawan-kawan, teman taulan, lihat cara pergaulannya. Adakah dia ikhlas mahu berkenalan dengan kawan-kawan anda. Dengan cara itu juga ianya akan mengelak diri anda dari mudah dipermainkan. Dapatlah mengelak dari melalui saat kesedihan…
  • 3. Bawa dia melawat saudara mara anda. Jika ada rumah terbuka, atau wedding… masa baru-baru berkenalan itulah, bawa dia bersama. Jika dia tidak segan dan selesa bergaul dengan kesemua kaum keluarga dan sanak saudara… InsyaAllah, sampai selepas kahwin pun dia akan sebegitu.
  • 4. Sekiranya anda berkahwin tetapi tidak pernah cuba untuk merapatkan dia dengan keluarga. Tidak terlewat lagi untuk mencuba. Ingatlah …100 kali sedih ni…adoi, kesian keluarga tau.
  • 5. Last but not least…sebenarnya Bro Razzi sendiri pun akan turut bersedih jika anda atau ada di antara bloggers, fans and friends yang dikecewakan…dan memang Bro Razzi akan 100 kali sedih… sedih kerana tidak dapat membantu untuk anda berjaya dan bahagia. Maybe I did try tapi tidak kesampaian… kerana kebanyakan yang datang bertanya atau meminta nasihat selalunya apabila sudah kritikal, most of them sudah terlalu lambat… macamana nak bantu? Sedih be…sangat sedih…So, kalau boleh awal-awal tu selalu-selalu lah bertanya pendapat orang-orang yang boleh dipercayai dan berpengalaman. Okay… jangan tunggu dah hancur berderai baru nak meminta pandangan…

Well, life goes on…sedih beratus kali sedih pun we have to move on. Continue with our life’s kan…hopefully along the way kita bisa bertemu kebahagiaan yang sejati. But please la, jangan sesekali pinggirkan keluarga dan kawan-kawan yang selama ini menyokong kita….

“CINTA MEMBAWA MAKSUD MEMBINA SEBUAH KELUARGA… JIKA KEBAHAGIAAN KELUARGA YANG SEDIA ADA KITA SENDIRI HANCURKAN, SEDARI AWAL TIADA PUN CINTA UNTUK KITA BINA KAN”

Di sini I doakan you ALL semua semoga bahagia-bahagia selalu bersama atau tidak bersama insan tercinta. Kerana doa untuk kebahagiaan sesama manusia itulah satu doa yang sangat mulia di sisi Allah s.w.t

All the best and good luck!

p.s. : Ingin mengetahui kesemua karya Razzi Rahman dengan lebih lanjut? – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [5] Comments



Wahh, ramai betul yang menggesakan Abang Razzi menulis artikel dan tip-tip cinta untuk diaplikasikan di facebook ni hehehe… Maybe ramai yang tahu macamana nak mencari cinta di facebook atau nak mula berkenalan, but bagi yang masih belum tahu…

tu lah akhirnya, I siapkan juga artikel ini dan hopefully tip-tip ini semua dapat membantu anda semua yang sedang mencari cinta ya.

Sebenarnya, bukan  tak mahu tulis awal-awal tetapi, CINTA di FB ni tersangat luas topiknya. Ada 2 lagi topik on my list bakal di tulis :

  • How to maintain percintaan di facebook
  • Kecurangan di facebook

Bukan hanya sekadar mencari cinta, tetapi how to maintain percintaan di facebook pun satu lagi topik besar. Sebab ramai juga yang bercerai dan putus cinta akibat percintaan mereka begitu terbuka di fb ni. Begitu juga kecurangan yang begitu mudah dan berleluasa di facebook berlaku.

  • But for this week, I just nak tulis about mencari cinta di facebook, sebab tak nak tension-tension dulu la kan, kita relax-relax, tenangkan diri dan happy-happy. Ok here we go :-

1. PROFILE PICTURE : Alright, first thing first! Even facebook studies shows… gambar profile yang unik dan menarik adalah yang pasti membawa ramai orang terpikat kepada anda. So, gambar profile is the first thing you nak kena tukar! Facebook juga memberi advise sekiranya anda mahu orang ramai berkawan dengan anda, jangan letak gambar orang lain! – Put your own picture, yang terbaik, yang paling cantik, yang show who you are. Jangan la letak gambar binatang ke, cartoon ke, kereta ke, nombor ke, boleh letak kalau anda anti sosial. Also, if you nak show you are looking for love…jangan letak gambar anda dengan orang lain… dengan anak buah ke, kawan ke, artis ke, no! Studies shows, gambar yang closeup, smart, sweet dan single akan lebih mendapat ramai kenalan yang sebenar!

2. INFO ANDA : Well, kita semua tahu betapa bahayanya meletak alamat rumah atau no telefon sebenar, atau apa-apa info peribadi. Banyak kejadian jenayah telah berlaku akibat kita asyik memberitahu info sebenar kita. Di Oprah Show hari tu says, 90 ribu jenayah berlaku dari facebook status dan info. Siap cerita rutin harian kita, kat mana kita berada, baru masuk hotel, tinggal rumah kosong seminggu, hmm… bahaya! BUT… kita masih boleh menggambarkan what type of person we are. Contoh di dalam info kita ada apa yang kita LIKE. Letak as many as what you like, in arts, movies, songs, books, tv’s. This akan relate to the person yang akan juga suka dengan apa yang anda suka. Kat sini, juga boleh menjadi bahan perbualan semasa baru-baru berkenalan. “You suka movie twilight? suka novel cinta? suka tv series Friends?” – padahal you dah tahu hehehe 😉

3. KATA-KATA : Not sure you all bangsa tak kisah, atau kisah dengan cara dan kata-kata yang anda gunakan. Maybe anda rasa all this people tak tengok dan tak mungkin dia sedar… tetapi on facebook, everything is open wide and huge! Satu komen anda, akan dapat dibaca oleh beribu orang… so from here, orang dah dapat meneka anda dari jenis yang macamana. So kena jaga kata-kata tu… sometimes tengah marah atau geram, memang kita tulis ikut suka je …then menyesal, kita delete. BUT once kita tulis, even dah delete pun, orang dah dapat baca semuanya! Choose your choice of words carefully. Selalu guna positf approach dan kompromi…lembut-lembut gitu hehehe.

4. ADDING FRIENDS : This part, I jarang add friends. I rasa masa awal-awal dulu tak tahu sangat pasal facebook I did add friends, tu pun tak ramai sangat. Okay, for all of you yang sedang mencari-cari cinta tu. Don’t add friends first BUT, berkenalan through messaging dulu. Private message tu kan… okay. From here, anda could always say hello saja ke, hi, hey you, Salam, hello there… THAT’S ALL! Jangan lebih-lebih, “boleh berkenalan” AYO! Itu tak mau haaa, zaman dolu-dolu tu hehe… the first thing they do lepas dapat message dari you is to check you out, for sure. Tengok gambar you dulu, tengok info you dulu…then tengok wall you, cara you bercakap, dan menjawab soalan… that’s why I tulis semua tadi, preparations for people yang akan check you out before replying to your message. – THE PROBLEM IS… you buat your profile PRIVATE, macamana orang nak reply message you? Hehe…so the best thing here, show what you want people to know about you even bukan friends. Dengan cara ini, orang mudah mendekati anda. Dan mereka akan balas your message, so after berbalas message…kalau you interesting, dia akan ADD you la kan.

5. 100 MESSAGE : Bukan 100 message kena hantar, maksud I tu banyak la. Okay, ini adalah satu cara yang tidak salah sebenarnya. But it may look desperate kalau orang tahu so keep it to yourself hahaha… in one time, hantarkan banyak-banyak message ONE to ONE ya…bukan bulk. So, dalam ramai-ramai tu, surely satu dua akan sangkut untuk berkenalan dengan anda. In case kalau you hantar satu atau 2-3 message je, just imagine semua tak reply… boring la kan, that’s why hantar banyak-banyak. So most probably dari pertanyaan anda, atau perbualan anda itu, you all akan hook up dan get to know much closer. DON’T BE SAD kalau dia still tak add you, itu mungkin dia rasa tak mahu share dia punya personal life… it’s okay, you ada berpuluh-puluh peluang lagi menanti kan. BUT once you dah jumpa yang baik dan enjoy to read message dia. Fokus on it la, jangan la melayan sampai 4-5 orang sekaligus adoi… itu Bro Razzi tak rekomen ya.

6. WHAT TO TALK ABOUT? : I rasa inilah satu masalah yang dihadapi ramai kan? Maybe ramai mudah berkenalan tetapi, ramai yang lose the opportunity kerana tidak tahu apa yang nak diperbualkan. Okay… what I would suggest kat sini, TALK WHAT THEY WANT TO TALK ABOUT! – Mistake selalu terjadi bila kita yang lebih bercerita tentang diri kita, kesedihan kita. LET her/him bercerita lebih pada kita… dan tugas kita adalah sedar dengan apa yang dia minat. Engaged to the conversations dan minat dia. Banyakkan mendengar isi hatinya… be a good listener. I cakap you all… I bukan saja a good listener to girls je…even kepada kawan lelaki pun, I focus to what they want to talk about. That way, the person akan lebih suka in contact dengan you.

7. JOKES : Buat lawak…takkan tak pandai? Hehe… kalau tak pandai susah la sikit. Because satu cara yang pasti akan buat orang terpikat adalah dengan melawak. Sebab tu pelawak-pelawak kat Malaysia ni, tak hensem pun tapi ramai awek syok hahaha…tambah hensem pulak dan pandai melawak, memang orang mudah suka la kan. Same goes to girls too…kalau wanita pandai buat lawak, lagilah mudah dapat berkenalan dengan lelaki. Banyak kisah-kisah kelakar kat internet surf, read and learn… senang! :)

8. JEALOUSY : Part ni I nak sentuh sikit sebab ianya bersangkut dengan next artikel nanti. Di facebook, kalau bercinta, kena banyak sabar dan tak boleh nak jealous-jealous. Kalau nak cemburu buta, deactivate je facebook anda dan anda tidak perlu tahu apa pasangan anda lakukan. Jadi, yang baru-baru berkenalan ni lagi lah tak boleh nak jealous. Baru je berkenalan, terus nak cemburu sebab dia kenal orang lain…hayyo mana boleh. It’s cinta di facebook… it’s open source beb, semua orang mesti ada kawan lain yang juga sama dengan anda yang turut dan sedang mencari cinta. So the best man/women wins!!… How to be the best? BE THE BEST FRIEND FIRST! … bila anda adalah orang yang tempat dia refer, tempat dia menceritakan segala masalah, tempat dia meluahkan kesedihannya, dan anda tampil menjadi orang yang paling bijak memberi keselesaan kepadanya, orang yang buat dia rasa happy… one day, dia akan realised, buat apa nak kat orang lain lagi, you ada and you are the best!

Okay? Alrite itu sajalah setakat ini, itu adalah di antara beberapa cara, tips untuk anda MENCARI CINTA dan kenalan rapat di facebook. Bagi yang dah terer tu, okay lah. Tak perlu follow lah kerana ini bagi yang tak terer sangat boleh follow cara-cara di atas. I’m sure there are many other ways… but basically cara-cara di atas adalah yang terbaik that I can share with you all.

As I always wrote in all my books, ebooks :-

“Cara mencari cinta yang terbaik adalah dengan mengundang cinta itu hadir dalam diri anda” – macamana nak undang? The preparations of yourself itulah caranya! Okay, all the best and good luck. Nantikan artikel saya next changed 😉

p.s : Miliki pakej istimewa – Koleksi 3 ebook cinta popular – KLIK DI SINI

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [7] Comments



Satu soalan yang ramai boleh menjawab tetapi adakah jawapan mereka itu BETUL? TEPAT? Dan BERMAKNA?

  • 1. Sekiranya anda sedang bercinta, mempunyai kekasih yang anda sangat sayangi dan anda begitu yakin dia lah yang bakal anda kahwini seterusnya hidup tua bersama…

Sebelum tu, TANYA pada diri anda sendiri adakah anda sudah berjaya dalam cinta?

BETUL kah jawapan anda itu? Well in my humble opinion, sekiranya anda masih boleh terpikat pada orang lain dan terfikir untuk bercinta dengan orang lain… Maka anda masih belum berjaya dalam cinta..

Anda mungkin fikir anda berjaya…kerana sudah selesa memiliki kekasih dan berpeluang mencintai yang lain pula… No… No… Anda masih gagal sebenarnya… Kerana anda belum puas lagi dan masih belum settledd!

  • 2. Sekiranya anda memiliki pasangan, suami atau isteri atau tunang, dan begitu bangga untuk menceritakan kepada dunia yang anda sudah bahagia, malah done settling down…

Tanya pada diri anda sendiri adakah anda sudah berjaya dalam cinta?

TEPAT kah jawapan anda itu? Maaf bro Razzi ucapkan jika hanya luarannya anda kononnya bahagia, tetapi dalaman anda sangat menderita dan amat berduka cita sekali…

Anda mungkin fikir anda bahagia dan sudah selamat  tetapi jika anda masih dalam kerisauan dan tiada kepercayaan di dalam perhubungan anda, very sure anda masih gagal dalam cinta. Kerana anda sebenarnya masih belum settled!

  • 3. Sekiranya anda masih benci dengan bekas kekasih, atau masih berdendam dengan orang yang telah mengecewakan anda. Anda bersumpah akan membenci dia §ampai bila-bila…

Tanya pada diri anda sendiri adakah anda sudah berjaya dalam cinta?

BERMAKNA kah hidup anda dengan perlakuan anda begitu?

To me anda DEFINITELY masih gagal dalam cinta…kerana, apabila anda masih membenci dan berdendam, jelas sekali anda seolah-olah memberi kemenangan kepada dia dan anda tunduk dengan kegagalan anda dengan menjadi seorang yang menyimpang dari agama yang mengajar kita menyayangi dan menghormati sesama insan… Anda berdendam dan hidup anda penuh dengan kebencian… Jelaslah anda belum settled lagi!

3 kali Bro Razzi katakan dalam 3 situasi ini yang anda belum SETTLED! Settled means SELESAI! Kalau masih playing around, masih hanky panky, not sure dalam relationship, “entahlah bro razzi I tak pasti” …itu bermakna anda BELUM SELESAI lagi dan jauh lagi dari bahagia.

Jika anda berdua betul bahagia dan amat mempercayai antara satu sama lain itu bermakna anda dan dia sudah keluar dari segala jenis kemelut…Jika belum…

  • Mulai dari hari ini, apa kata jika kita semua berjanji pada diri sendiri, “Dari hari ini aku akan membahagiakan diri aku sendiri dan aku mahu benar-benar settled down!”

p.s : Miliki Koleksi ebook cinta Razzi Rahman yang telah banyak membantu ramai orang – KLIK DI SINI

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [8] Comments