October 2011



Bagi aku saat yang menggembirakan adalah sewaktu memandang wajah dia yang berseri ceria apabila memandang wajah aku yang muncul apabila setahun sudah berlalu…

Tanpa ku duga,  saat itu bagai lenyap hanya dalam sekelip mata…, pabila sekilas senyuman pun tidak ku dapat gilapi, jauh sekali untuk kukecapi…

Bagi insan-insan yang dalam perlumbaan cinta, saat inilah yang ditakuti…saat apabila rasa cinta sudah tiada…

Jauh disudut hati aku mahu merasakan kasih darinya… tetapi, keceriaan itu rupa-rupanya bukan milik aku.

Terasa seperti aku kehilangan sesuatu yang tidak pernah aku ada… bayangkan betapa pilunya rasa… cinta itu pun tidak pernah aku miliki… kini aku terlepas jauh pula untuk memilikinya.

Kadang terasa adakah aku begitu buruk untuk dia? Adakah aku ni tidak bisa memberi sepenuh kebahagiaan kepadanya?…

Aku selalu berdoa moga suatu hari nanti aku dapat melihat dia melompat kegembiraan apabila melihat aku setelah sekian lama tidak berjumpa…

Sedih…sedih sangat, menghadapai wajah tanpa cinta… aku tidak mahu itu… wajah tanpa rasa… tiada sinar….mendatar tanpa cahaya….  Bukan wajah sebegitu yang ku harapkan tetapi itulah yang aku dapati…wajah yang tidak menginginkan aku di situ…

Namun… aku pun tidak mahu dia berlakon suka, sedangkan hatinya pada yang lain… Jadi, tak apalah… biarlah kejujuran dari wajahnya yang tidak segembira mana melihat aku itu… aku simpan di dalam hati menjadi pemberi semangat untuk aku…

Kerana, aku memilih untuk pergi…pergi buat untuk kesekelian kali. Bukan aku menyerah kalah tetapi lebih baik begini… perit untuk aku terus mengharap bulan jatuh ke riba… sedangkan aku tahu jiwa bulan sudah mengambang disebelah sana.

… Mungkin inilah takdirnya…aku tidak mahu hanya menjadi pengubat rindu dikala kau sendu, dilaku senda kala kau bahagia… Ya, aku sayang kamu, tetapi memilih untuk pergi, kerana itu yang terbaik…

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : No Comments



Bersambung kita dari artikel semalam, jika nak baca PART 1 klik di sini

5 pembunuh cinta, sudah kita ketahui semalam… persoalannya, adakah anda juga salah seorang yang telah secara tidak sengaja menjadi pembunuh kepada perhubungan cinta anda?

Jika ya… seharusnya kita mesti merasa risau dengan sikap kita itu, dan berubah kearah kebahagiaan bersama. Jika kita okay, tetapi pasangan kita yang sebegitu, seharusnya kita kena mencari penyelesaian yang sewajarnya. Fikirkan jalan terbaik, samada untuk teruskan atau sampai di sini sajalah…Keputusan di sini teramat penting untuk menentukan masa depan yang membahagiakan…

So, 5 lagi pembunuh cinta yang perlu kita sedari adalah :

  • 6. TABIAT SUKA MENIPU – Bukan menipu besar-besaran ni… menipu yang kecil-kecil. Yaa… kita ingat tak pa lah tipu sikit-sikit… The fact is, seorang yang sudah terlalu banyak sangat menipu ..akan menjadi seorang yang sudah tidak tahu lagi yang mana satu yang dia tipu dan yang benar. Tabiat menipu dia sudah sampai ke tahap kritikal. Sampaikan benda yang dia tak perlu tipu pun dia menipu. Apabila pasangan bertanya, “Lunch kat mana tadi?”… automatik terkial-kial menjawab soalan, “Tak makan pun” – Sedangkan anda keluar makan dengan kawan-kawan. Benda yang sekecil itu pun sudah menjadi tabiat anda untuk menipu… Mungkin sebab tak nak dia marah or terasa hati… namun, cuba teruskan amalan menipu kecil-kecilan ni, jika anda mahu membunuh percintaan anda suatu hari nanti.
  • 7. CEPAT COUPLE – Belum pun sebulan anda sudah falling in love, belum pun kenal muka anda sudah tak mahu kenal orang lain. Baru chatting siang malam, dan belum pun berjumpa anda sudah anggap dialah cinta anda, siap jeles-jeles lagi. Lepas tu siap rindu-rindu lagi… I miss you so much gitu! Jumpa keluarga anda pun belum tapi sudah declared COUPLE! ..lalu bercintalah. NOW, perangai sebenarnya mulai terbongkar… sikap pemalas, tak suka berusaha kurang bertanggung jawab… muncul satu persatu. Anda kata, “Dulu dia tak macam tu… tapi sekarang semenjak couple ni jadi macam ni, harap-harap dia berubah”  – YANG sebenarnya beb, perangai dia memang macam tu dari dulu lagi… tapi takkan nak tunjuk! Sikap cemburu giler, kedekut, pemarah, anti sosial…all that is out! Now, nak salahkan siapa? …salahkan diri sendiri je lah kerana, anda yang membunuh cinta anda itu kerana TERLALU CEPAT COUPLE! Proses mengenal isi hati dan budi pekerti…mengambil masa yang lama…sangat lama, minimum 1 year at least laa…in fact, sesetengah suami isteri YANG SUDAH 10 TAHUN KAHWIN pun masih belum betul-betul kenal antara satu sama lain, inikan pula anda yang baru berkenalan beberapa bulan…dah nak couple? Biar betul…
  • 8. SIKAP SUKA MEMBANDING – Mungkin secara tidak sengaja, anda terbuat dan teramalkan perkara ni selalu…suka sangat membanding-banding segala kejayaan dan kebahagiaan lalu yang pernah anda kecapi dengan orang lain atau dengan your ex…. Obviously sikap seperti ini hanya akan membunuh cinta anda.The best thing to do adalah CREATE A NEW MEMORIES, tak perlulah nak hidup di zaman lalu… hidup di zaman sekarang dengan mencipta segala kenangan-kenangan baru yang manis dan sendu untuk menyemarakkan lagi percintaan itu serta menyimpan CITA-CITA untuk bahagia di masa hadapan, cara begitu lebih menyelamatkan cinta.
  • 9. MEMBUANG DUNIA ANDA Sebaliknya, hidup hanya dalam dunia dia! Honestly jika berlaku perpisahan… bukan dia yang bersalah beb… YOU! Anda yang bersalah, kerana anda telah membunuh dunia anda sendiri… membuangnya jauh, hanya kerana cinta. – SEDANGKAN, dengan memiliki dunia anda, pasangan anda akan lebih menghormati. Tanpa anda sedari dengan membuang dunia anda, anda sebenarnya mencipta pembunuhan terhadap percintaan anda. Anda punya keluarga, anda pinggirkan mereka. Anda punya teman-teman yang selalu menyokong anda, anda sudah tidak berkawan lagi. Anda punya karier yang anda amat cintai, anda berhenti. ANDA BUANG DUNIA ANDA sendiri semata-mata mahu membahagiakan dia… sehingga anda terlupa yang anda juga perlu dibahagiakan. Well, pada awal perhubungan mungkin anda merasa selesa BUT trust me… bila perhubungan anda sudah memakan usia… di saat itu baru anda sedar betapa pentingnya dunia anda, keluarga, kawan-kawan, pekerjaan yang anda suka, betapa rindunya anda melakukan segala-gala benda yang anda suka …anda rindu dunia anda! NAMUN, segala-galanya sudah terlambat.  Ramai juga yang putus arah apabila putus cinta atau yang bercerai… pabila sudah lama membuang dunia mereka sendiri… again, andalah pembunuh percintaan anda sendiri!
  • 10. OBSESSI KERANA CEMBURU Ini adalah yang paling ramai berlaku dan PALING KRITIKAL! Berjaga-jaga dan syak wasangka itu bagus…tetapi apabila ianya keterlaluan, anda hanya sekali lagi… membunuh perasaan cinta pasangan anda. Sejujur-jujur ayat yang boleh Bro Razzi katakan adalah, “RIMAS GILER BEB!” hehe… yaa, it’s true. Setiap orang memerlukan kebebasan untuk bergerak, especially dalam kerja, pergaulan dan kehidupan seharian, jika anda asyik nak check 24/7 apa dia buat, dengan siapa dia jumpa, siapa yang hubungi dia, kemana dia pergi hari ni, berapa tempat dia pergi, mengapa telefon dia engaged, mengapa dia tak jawab call, apa yang dia bualkan dengan kawan-kawannya, apa yang dia sembunyikan dari anda, mengapa dia begitu, mengapa tidak begini? … fuhhh, Razzi cakap semua ni pun rasa tension beb, I’m sure anda sendiri pun rimas, kan?! Jadi mengapa mesti lakukan? Kalau anda tidak percaya kepada pasangan anda mengapa mahu bercinta dengan dia? Dan sampai bila anda nak syak wasangka ni? Sampai bila-bila? …bila nak bahagia kalau macam tu? Baik cari orang lain saja yang anda tidak ada rasa takut dia dirampas orang, that way… anda selamatkan perhubungan itu. Now choose! You see… Sekiranya pasangan anda atau anda sendiri memiliki sikap prasangka buruk sebegini…maka dialah pembunuh terunggul percintaan anda… lambat laun akan hilang segala-gala kemanisan cinta yang dikecapi… I call it “SLOW DEATH of LOVE”

Basically, ianya tidak perlu mengambil orang lain, atau tidak perlu melihat jauh untuk mengenali siapa pembunuh cinta itu sebenarnya. Ia samada anda atau…err anda atau dia…atau kedua-duanya sekali! Hehe :)

  • Jadi, apa yang perlu anda buat? Apa pula yang perlu pasangan anda lakukan? …simple je JAUHKAN DARI MENJALANI HIDUP SEPERTI SEORANG PEMBUNUH CINTA… hindarkan jika anda benar-benar cinta. Jangan beri makan keegoaan anda itu… jangan suap nafsu sarakah anda dengan ketaksuban cinta sehingga membunuh segala-galanya…

Ini adalah untuk anda dan pasangan anda… adakah anda mendapat kepuasan hebat dari sikap anda yang sebegitu? …atau, tidakkah ianya sesuatu yang bernilai jika anda hindarkan?

Razzi tinggalkan persoalan ini kepada anda sendiri untuk membuat keputusannya…  all the best and always, BELIEVED!

p.s. : Dapatkan beratus-ratus tip cipta dari Razzi Rahman – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [4] Comments



Most of the time kita akan fikir, nak mendapatkan cinta tu dah satu hal susahnya…kemudian dah dapat bercinta, fuhh lega la, settled la kononnya. Sekali BOOM! … rupa-rupanya, lebih susah lagi bila kita nak menjaga pulak perhubungan tu…It’s not easy, keeping the love save and sacred is so MUCH HARDER!

Cuba anda tanya soalan ini pada diri anda sendiri,  “Adakah percintaan ini, cukup baik untuk aku sebenarnya? Adakah pasangan aku tu worth saving? Adakah dia akan menghargai perhubungan ini lebih-lebih lagi selepas aku tangani kesemua ‘pembunuh-pembunuh cinta’ ini?”

Well, pastinya setiap kesusahan dan cabaran di dalam cinta boleh kita atasi… NAMUN, ada lebih baik kita tahu, apa dan siapa pembunuh cinta itu, sekurang-kurangnya kita boleh bersedia untuk menhadapi rintangannya, moga-moga dengan izin Allah, kita dapat atasinya dengan tenang dan dihargai pasangan kita pula…HERE GOES the list…

  • 1. SIKAP BENCI PADA APA SAJA YANG DIA SUKA – Tanpa anda sedari salah seorang pembunuh cinta yang sebenarnya adalah diri anda sendiri! Yaa… mungkin anda benci dengan kariernya, benci dengan pendapatnya, benci dengan sosial life dan cara dia berkawan. Kesemua sikap benci anda kepada apa saja yang sudah sekian lama menjadi kesukaannya, hanya akan membunuh perhubungan cinta anda. TERIMA je laa…atau break je kalau tak suka.
  • 2. MELAYAN BEKAS KEKASIH – Hehe…mungkin di depan anda pasangan anda akan kata it’s okay, I tak jealous pun…as long as you tak buat apa-apa I’m good. Yaaa right! …cuba dia pula yang melayan bekas kekasih dia, macamana pula yang anda rasa? Siang malam ex dia asyik call je…konon nak minta bantuan. Lepas tu pasangan anda pula kata, “Jangan risau I Cuma nak tolong selesaikan masalah dia je” …hehehe, well jika anda sayangkan perhubungan tu, jangan bawa masuk pembunuh cinta anda ke dalam perhubungan itu…. “Let gone…be by gone!”
  • 3. SIAPA YANG SALAH – Jika sikap ingin mencari salah siapa ada pada both of you…dan both of you lah pembunuh cinta itu! Cari solusi…dan selesaikan masalah yang berbangkit. JANGAN sibuk nak mencari salah siapa. You kata dia salah, dia kata youuuu yang salah!… setiap masa pulak tu. ADOI!! BOSAN BEB…  nanti partner you cakap, “kalau berterusan macam ni, baik aku cari lain!” haaaa…. Kan dah terbunuh cinta tu. Sedangkan anda berdua sebenarnya amat mencintai antara satu sama lain, tetapi hanya kerana keegoaan tidak mahu kalah…anda kematian sebuah cinta sejati!
  • 4. TERJUN DALAM DIRINYA – Seperti seorang yang CONTROL FREAK! Segala-gala dia nak kawal, sehingga dia masuk dalam hidup anda…malah dia ada semua password anda, email, facebook, twitter, youtube. Lepas tu dia boleh menyamar jadi anda pulak! Habis semua orang dia maki hamun guna nama you. Lepas tu phone you pun dia kawal… asal ringing, dia yang jawab. Sms masuk dia yang baca dulu. Habis segala-gala tentang hidup you semua dalam tangan dia… obviously, percintaan sebegini, JAMIN tidak akan kekal lama. Dia adalah pembunuh cinta anda!
  • 5. SUDAH TERLALU TERBUKA – Nak tahu mengapa cinta anda dan dia hambar? INILAH SEBABNYA! Apabila sudah tiada misteri lagi, apabila sudah tiada rahsia lagi, segala-gala sudah begitu selesa bersama sehingga tiada lagi perasaan malu antara satu sama lain, maka dalam diam-diam, terbunuhlah cinta yang sudah sekian lama berputik. Anda fikir, kerana cinta anda mahu memberitahu segala-galanya pada dia maka dia akan cintakan anda sampai bila-bila… well you’re DEAD wrong! …save a little bit of yourself for yourself! Minta dia respect privacy anda jika dia benar-benar cinta. DON’T tell everything about yourself… or your past! Kalau dah lama bercinta… atau sudah lama berkahwin, biar sentiasa ada rasa malu… contoh : Jangan amalkan ‘melepas angin’ begitu saja atau jangan tonjolkan keseluruhan tubuh badan anda tu… Jika sudah begitu… apa ada lagi yang tinggal? NOTHING! …macamana nak hangat lagi percintaan tu?

There you go 5 pembunuh cinta… and you’re one of them! Anyway…topik ni memang panjang, Razzi boleh tulis satu buku baru hanya dengan topik ni saja hehehe…tapi tak pa lah…Razzi pendekkan, jadi… untuk mengetahui, 5 lagi ‘Pembunuh Cinta’ tunggu artikel sambungannya soon…

For now, cuba hayati betul-betul apa yang ditulis dan ubahkan sekarang sebelum anda kematian cinta anda yang telah lama bersemi itu…

TO BE CONTINUE…

p.s. : Dapatkan beratus-ratus tip cipta dari Razzi Rahman – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [3] Comments



Khas buat my special readers yang tak henti-henti mengunjung blog Brother Love ni… Thank you so much, for being my fans, my friends …my everything!

“Hidup ini terlalu singkat untuk kita terus berduka… gembirakan lah hati, bahagiakan jiwa abadikan Nota Cinta yang penuh dengan kegembiraan cinta!”

Terimalah hadiah istimewa dari Razzi buat you all… dengarlah lagu Nota Cinta… khas untuk mata manja mu 😉

Jom tonton!

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this at your facebook…



Apa komen anda? : Comments Off on Nota Cinta untuk Mata Manjamu…



Mungkin kita sedar dan mungkin tidak… dalam niat baik kita itu, mungkin tindakan kita hanya akan membuatkan pasangan kita menjadi menyampah dan benci dengan cara kita.

Kerana itu jugalah, kita sepatutnya, bukan hanya patut tahu cara menjaga cinta, kita juga patut tahu bagaimana cara, boleh kehilangan cinta itu, agar, kita tidak melakukan kesilapan itu di masa hadapan. 😉

Kita tidak mahu, yang sudah bercinta boleh menjadi hambar, yang baru nak memikat, terus saja ditolak dan yang baru-baru rapat tiba-tiba hilang atau tidak semesra dulu lagi. Betul tak?

Jadi, ada baiknya kita berhati-hati dan elakkan beberapa cara ini atau perangai yang tidak ramai orang boleh terima ini. Mungkin bagi anda, ianya mesti dilakukan atau mesti cakap, atau pun mesti mengajar…tetapi, sebenarnya untuk menyampaikan maksud anda kadang-kadang kita kena biarkan pasangan kita belajar melalui pengalaman. Biarkan dia tahu melalui perbuatan dan kesilapan. Kadang-kadang cara begitu lebih berkesan.

Jadi, Elakkan 8 cara ini. Moga-moga Percintaan anda terus hangat! :- (more…)



Apa komen anda? : [19] Comments


Apabila pulang dari kenduri kahwin kawan Bro Razzi semalam, teringat kembali REAKSI wajah my friend ni, pelik sangat… gelisah, risau, …seperti ada yang tak kena. Nak tanya, obviously not suitable place to ask la kan, orang tengah bertemu saudara mara selepas bersanding… My friend yesterday…he’s totally not himself. When I got back…fikir-fikir balik, memang kena call la kan… tapi member tak jawab, tak tahu nak cakap apa. I hope he will open my blog and read what Im blogging right now hehe…

Anyway to my friend, “S”“In case kalau kau baca ni…this article is meant for you lah my friend, no hot feelings ya!”

So, why the title is sooo like that one? hehehe… well, it’s about perkahwinan obviously. You see, bukan I tak sokong berkahwin ni… I lagi nak all of my fans and friends kahwin cepat-cepat, supaya semua dapat baby dan rezeki murah belaka. TETAPI, yang I tak sokongnya adalah apabila berkahwin for the wrong reasons…

  • Ada yang berkahwin kerana, sebab sudah bercinta so kena kahwin lah walaupun usia masih muda remaja.
  • Ada juga yang kahwin sebab dipaksa kahwin… yang ini banyak bercerai ni…
  • Kahwin kerana harta, wang ringgit… adoi! “Dia bagi aku kereta sebiji, rumah sebuah…beres kahwin!” – Yang ini paling ramai TAK BAHAGIA!
  • Ramai yang berkahwin kerana, semua kawan-kawan sudah berkahwin.
  • Dan yang paling kahwin for the wrong reason is… sebab untuk TIDAK BERGADUH LAGI.  “Pada fikirannya, perkahwinan itu boleh membaik pulih perhubungan mereka yang sudah retak!”

“PERKAHWINAN IS NOT THE ANSWER kepada semua masalah itu!”

Kesucian perkahwinan itu hendaklah dikotakan terlebih dahulu sebelum anda berdua kahwin, mengapa harus fikir dengan berkahwin maka segala-gala masalah akan selesai?

Pada tahun 2008 sahaja, Jabatan Agama Islam telah mengeluarkan statistik bahawa seramai 22,289 pasangan melayu Islam sahaja, telah bercerai…

 Why? why?…in my humble opinion, sebab you kahwin for the wrong reasons! You kahwin kerana nafsu, you kahwin kerana nak ikut kawan-kawan kahwin, you kahwin kerana you nak hidup kaya, you kahwin kerana you asyik bergaduh je, asyik cemburu buta je…so you fikir, KAHWIN je lahhhh… :)

Mana boleh macam tu… perkahwinan yang benar-benar bertahan lama adalah kerana, both of you REALLY IN LOVE! Tak perlu peluk cium, tak perlu sentuh…TETAP CINTA!

I sangat tak bersetuju apabila ada orang…well, wanita lah selalunya berkata, “Zaman sekarang mana ada lelaki yang betul-betul cinta… semua curang, jahat dan suka mainkan perempuan!” – Itu sebab you jumpa lelaki yang macam tu…dan you bagi dia mainkan you… that’s it!

Cuba you mahal sikit, tak bagi peluang dia nak memperdayakan you, tak bagi muka untuk dia kikis duit you, tak bagi langsung dia untuk main-main dengan you… for sure you tidak akan bertemu dengan lelaki jahat tu beb!

 LELAKI yang benar-benar cinta, walau mahal macamana pun you treat him, walau susah nak rapat dengan you, walau perit nak memiliki you, dia tetap mencuba untuk mendapatkan you…walau berapa lama sekali pun, ITU CINTA!

Ini, takut tak ada orang nak kat dia lah… takut tak ada yang berminat lah… takut itu takut ini… adoi! 😀

  • Bro Razzi tulis dah berapa banyak dah buku dan ebook, you tak nak dapatkan, tak nak baca…kalau timba ilmu tu ada lah cara-cara dia, macamana nak dapatkan cinta sejati! adoi…haaa tu lah masalahnya, fikir yang anda sudah tahu, lepas tu diperdaya, …salahkan orang… Mana boleh!

Same goes about marriage, most probably my friend ni…dia punya masalah… sebelum kahwin ni asyik bergaduuuuh je. his wife ni bangsa tak kira masa, asyik nak cemburu, asyik nak komplen, asyik nak berkepit je… kalau tak dapat beri jawapan yang dia puas hati, dia akan tanya-tanya…lepas tu dia asyik tak puas hati je lah…last-last, habislah sure bergaduh.  Mana ada cinta macam tu?

ERTI CINTA ni bila perhubungan tu menghiburkan dan membahagiakan…dan saling cuba faham memahami antara satu sama lain, dalam sebulan tu maybe ada selisih faham sekali dua. That’s all lah. Itu pun sama-sama cuba selesaikan masalah tu. Itu baru cinta!…kasih dan sayang!

Bukan bertekak, bergaduh, meninggi suara, memaki hamun…lepas tu, “Yannnggg…maaf ek, tadi I tak sabar, geram sangat… tak tahan!”  Hello… itu kah cinta? Dah, bergaduh siang malam, berbaik, bergaduh, berbaik… lepas tu bergaduh balik, last-last kahwin je lah! – TAKKAN BAHAGIA punya kalau tidak mahu berubah sebelum kahwin lagi!

That’s why I said, “Perkahwinan is NOT the answer to all the problems” Settle dulu semua problem dan kahwin lah! Semua orang takkan halang punya. Family, rakan-rakan, saudara mara sure nak you all happy in marriage. Tapi kalau sebelum kahwin pun dah curang, dah bertikam lidah, dah cemburu buta, …you ingat lepas kahwin tak ada lagi lah???

LEBIH TERUK LAGI! …that’s why my advise is, fix it first! Then baru kahwin. Friends, fans semua… fikirlah sedalam-dalamnya sebelum membuat keputusan untuk berkahwin kerana perkahwinan itu teramat suci. Kalau tak boleh berubah… better break it off dan mulakan hidup baru dengan orang baru di dunia baru! Revolusi ku! 😉

p.s. : Ingin mengetahui kesemua karya Razzi Rahman dengan lebih lanjut? – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [15] Comments