Salam to all Brother Love’s fans, friends and bloggers! …minta maaf terover due pulak artikel bro Razzi kali ni. Too busy menyiapkan proses akhir buku-buku terbaru yang bakal berada di pasaran December ini. Di samping, recording lagu-lagu terbaru…BUT, I came out with a very SPECIAL 5 HOT TIPS this week… “Bagaimana menjadi The Charmer”…

Maksud The Charmer di sini ada few… :-

  • Penarik – Mereka yang mempunyai daya tarikan yang hebat
  • Pengayat – Mereka yang bijak menggunakan kata-kata untuk memikat, hehe kaki ngayat la tu 🙂
  • Pesona – Tanpa rupa yang hebat, anda dapat mempesonakan orang hingga mereka terpikat pada anda!

So, adakah anda “The Charmer?” …adakah anda pandai mengayat? adakah anda memiliki daya tarikan orang? adakah diri anda mempesonakan?

Jika tidak, then artikel dan tips-tips ini adalah untuk anda, no doubt! :-

Tip 1 : BERCAKAP DENGAN SEMUA ORANG – Malu nak menegur dan bercakap?? …hehe, simple je tu. Mulakan dengan eye contact…bila saling berpandangan, senyum…sure ianya bertambah mudah untuk anda memulakan perbualan. CUMA, kita ni kan, hanya nak menegur dengan yang hensem/lawa sahaja. Kalau yang tak lawa, tak bergaya, pandang pun tak mahu. That’s wrong! …get to know everybody, talk to everyone! 😉

  • Kita kena bercakap dengan semua orang setiap masa. You all jumpa sesiapa sahaja, hitam ke putih, lawa ke tak, senyum dan tegur. Kemudian berbual-bual lah. Then jumpa orang lain pula, tegur dan berbual-bual lagi. Jika you all selalu menegur orang di sekeliling you… selalu berbual-bual seketika dengan sesiapa sahaja yang anda jumpa, tanpa you all sedari…you sudah menjadi seorang yang menarik, cara you bercakap juga akan lancar/smooth dan relax!

Tip 2 : CAKAP APA YANG DIRASA – Malu?  Cakapkan apa sahaja yang berada di fikiran you all di ketika itu. Let’s say… masa tu you tengah fikir nak makan apa, then you pergi ke restoran…then nampak seorang lelaki/wanita yang sedang beratur untuk membeli makan, terus cakap kat dia, “Saya suka makan nasi, awak suka makan apa?” ….the simple line macam ni pun, you all sudah boleh memulakan perbualan. Takut? Cubalah dulu…soalan macam tu, sure dia akan beri jawapan….

  • Or, you pergi shopping …membeli pakaian. let’s say pergi Parkson lah… “lelaki pergi ke section wanita, wanita pergi ke section lelaki” baru boleh berjumpa pasangan, betul tak?? 😆 ..then you all nampak seseorang yang berkenan di hati.  So, what you do is, pergi rapat dengan dia dan minta tolong konon-konon you nak belikan hadiah buat kawan,  kalau wanita buat-buatkan nak beli kemeja la, kalau lelaki buatkan konon nak beli dress la, “Excuse me, I nak belikan hadiah kat kawan tetapi I tak pandai pilih pakaian yang sesuai , you boleh tolong?” <— this line sentiasa menjadi!! I dah buat banyak kali 😀

Tip 3 : BERTANYA PENDAPAT – Selalu menjadi satu soalan yang PASTI akan memanjangkan perbualan…dengan bertanya pendapat. Dan ia boleh dilakukan kepada sesiapa sahaja. Dengan bertanya pendapat tentang berita semasa, apa yang berlaku hari ini, berita sensasi…you all dengan mudah dapat ‘break the ice’ atau memulakan sesebuah perbualan dengan mudah.

  • Why mudah? sebab you hanya tanya…let’s say, you guys talk about KERETA. “Eh, What do you think of the new Exora?” Pastinya dia akan memberi jawapan dan cuba explain pendapat dia, so dia yang bercakap panjang bukan you. You hanya keep on asking je. The next questions will be, “Tak mahal ke kereta Malaysia macam ni?” ….then, “Kalau I pakai you rasa elok ke tak? Or maybe I beli kereta Honda atau Toyota?” …you see, mulakan dengan bertanya pendapat then you akan end up with a long conversations, …from there, tukar pula kepada dia, “Jap-jap…i rasakan kalau you yang pakai kena tau…sesuai dengan figure you” —— Well, actually…you boleh tanya just about anything, tanya tentang food preference, life, family matters, IT, work, fashion…anything beb! 😉

Tip 4 : MENUNJUK MINAT – Situasi yang paling ikhlas dan mudah untuk mesra adalah apabila you benar-benar showing to him/her yang you berminat dengan apa yang diminatinya at that time, contoh…

  • Apabila you all nampak lelaki/wanita ini sedang melukis atau sedang designing something di komputer, cepat-cepat cakap pada dia, “Wow!…I sukalah kerja you ni, hebat sangat. I wish I pun boleh buat apa yang you buat. Very interesting!” …again, simple line macam tu, boleh charm dia untuk terus berbual dengan you dan berkenalan. probably untuk have a meeting or even a contact number 🙂

Tip 5 : CARA MEMUJI – Ramai orang bila tengok yang lawa, yang hensem mulalah tersengih-sengih, mulalah nak menggatal or nak berbaik, kemudian mulailah memuji tak tentu pasal. hehehe 🙂 Well, itu boleh dibuat TETAPI ada lebih baik jika anda lakukan different sedikit. Contohnya…

  • Hari tu Bro Razzi pergi Subway sandwich kan, the girl yang buatkan sandwich tidaklah lawa…tetapi, rambut dia menarik tetapi dia memakai topi subway. So, what i said to her, “Kalau you buka topi ni, mesti nampak lagi lawa rambut you, kan?” …simple line, tetapi I terus buat dia ketawa besar sambil menutup mulut! 😆 …terus je i dapat lebih isi steak hehe, you see… I memberi pujian kepada dia, refering kepada sesuatu yang benar-benar patut dipuji! Memang rambut dia lawa, dan dia tahu tu… that’s why dia terus suka! Jangan puji muka dia jika dia banyak jerawat… sure dia tahu you tak ikhlas dan saja nak mengayat!

So, begitulah beberapa HOT TIPS menjadi “The Charmer” …latihkan diri anda dengan ayat-ayat dan line-line yang simple-simple je, jangan jiwang atau berbunga-bunga…tu semua dah out of date dah beb, abang, kekanda, dinda, “Kaulah permata hati dan pengarang jantung ku” WO!!…stop there!

Buku Cinta Razzi RahmanItu dah berlalu… nowadays kita kena lebih santai, relax dan banyak charm kan dengan actions dan sikap mengambil berat serta ingin tahu the opposite sex, then you akan jadi The Charmer in no time 😉

Wooo…dah banyak dah tip Bro Razzi bagi kat you all nihhh, hehehe, uihhh habih secret-secret semua 😛 Cukup-cukup… ke nak lagi??

IF nak lagi kenalah tunggu buku terbaru Razzi laaa… InsyaAllah, by December atau New year akan berada di pasaran, tungguuuu…

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [38] Comments