Pernahkah anda mendengar orang tua-tua berkata, nama panggilan itu adalah bagaikan satu DOA? Sebenarnya, setiap apa sahaja yang kita perkatakan, sekiranya ia diulang berkali-kali, ianya akan menjadi satu doa. Ia bagaikan diminta-minta…dan dengan izin Allah, ianya menjadi kenyataan.

Kata penceramah popular, Ustaz Ismail Kamus : “Nama kita atau nama panggilan seharusnya dipilih yang baik-baik. Kerana, apabila setiap orang di sekeliling kita selalu memanggil kita, maka nama kita itu bagaikan menjadi satu doa. Sebab itulah nama kita seharusnya mempunyai maksud yang baik-baik. Bukan pakai pilih ikut sedap didengar”

Seperti nama Junaidah atau Junainah…ramai orang mempunyai nama ini. Best je bunyi nya…Tapi tahukah anda maksud Jun yang sebenarnya? Jun adalah sama dengan JIN, cuma Jun adalah untuk “Jin Betina”. Maka Junaidah? adalah “Anak jin betina” …amacam? :D

Cuba bayangkan dialog ini, apabila kita memanggil namanya.

  • “hi Junaidah” samalah dengan…
  • “Hai Anak Jin Betina” adoi :P

Sama juga dengan nama Maimun. Ramai juga orang yang mempunyai nama ini yang dalam bahasa Arab bermaksud “beruk!” haaa, cuba bayangkan dialog ini pula,

  • “Eh you ni cantik lah macam rupa si Maimun tu.” sama lah dengan
  • “Eh you ni cantik lah macam rupa si Beruk tu!” hahaha :lol:  kan dah lain jadinya.

So, can you guys imagine kalau beratus kali dipanggil, beruk! beruk! beruk! Kalau dah banyak kali jadi macam doa, lama-lama perangai berubah jadi perangai beruk! AYO…tapi rupa tak ada lah nak berubah macam beruk pulak…perangai ler or mungkin nasib yang berubah hehe :P

Same thing happen to my niece, masa baru-baru lahir dulu…dia dinamakan NORWATI. Seminggu my niece yang masih baby ni menangis tak henti-henti. Kakak I risau sangat-sangat, even doctors pun tak tahu nak buat apa. So, at last call our own ustaz…then dia cakap,

“Mengapa letak nama Norwati yang Nor bermaksud Cahaya, cantiklah tapi Wati tu Zina…jadi Norwati, maksudnya CAHAYA ZINA!”

….kakak I macam nak terpengsan dengar Ustaz punya explaination. So, dalam masa itu jugalah, nama my niece ditukarkan kepada NORHAYATI yang bermaksud Cahaya Hidup, dan Alhamdulillah, masa itu jugalah dia terus senyap dari menangis…

PERSOALANNYA DI SINI…adakah anda menggunakan nama, atau nama panggilan yang baik-baik? Apa kah pula panggilan anda kepada yang tersayang? Apakah maksudnya, adakah anda tahu?

~ Abang…dipanggil kepada suami, ok ke? Abang? Better panggil sayang kan? Atau darling or honey ke hehe. Dan kalau yang coupling tu, panggil papa dan mama…aihhh, belum kahwin, belum ada anak dah panggil papa and mama?? So, kira nak doa jadi papa dan mama cepat-cepatlah tu kan hehehe…oklah juga, cuma takut besok dah kahwin…naik muak je.

~ Then nicknames, adakah anda faham maksud-maksud nama yang disingkatkan? Kut-kut nama Zalimah, nak singkat panggil Zal…Or Suria jadi Su, Or Ramlah jadi Ram…apakah maksud disebalik nama yang disingkatkan ini? Cuba tengok buku “Nama-nama Islam yang dilarang”

~ Some of us pula…our bloggers here and other places too, ada menggunakan nickname bahasa kita yang sangat mengharukan to me, contohnya seperti :-

  • Gadis malang, Lia loner, Gadis gemuk, Miss kecewa, Ida sepi, lonely man, – SEMUA nama-nama ini yang memang kita faham dan tahu…membayangkan kegagalan serta membawa aura negatif dalam hidup…mengapa la nak pakai lagi??

Lagi kita pakai nama-nama yang malang, kecewa, sepi dan seumpamanya…kita akan PASTI bertambah gagal. Kalau malang, bertambah malang, kalau kecewa bertambah kecewa dan kalau sepi lagilah berkali-kali ganda sepi.

Kemudian anda tertanya-tanya mengapa lah jodoh aku tak sampai-sampai?, mengapalah aku selalu dikecewakan? …itulah jawapan nya! Kerana anda membiarkan diri anda di doakan oleh orang ramai supaya gagal, kecewa, lonely…dengan mengulangi panggilan nama anda yang negatif tu…

  • Cuba tukar kepada, Mr Right, atau Ieja happy, Lovely girl, Gadis Cantik, Im In love, Puteri Kayangan dan sebagainya yang membayangkan kecantikan dan kejayaan, insyaAllah…nama anda itu akan menjadi satu doa yang membawa anda kepada satu kejayaan atau satu perhubungan cinta yang menjanjikan masa depan yang lebih cerah…

Another example, nama I yang sebenar adalah Radzi yang bermaksud Redha…so agak kurang berjaya apabila orang pijak, hina dan tindas I because I hanya…redha…so I change to RAZZI, yang lebih kurang RAZ’ZIQ yang bermaksud Rezeki. So, Alhamdulillah…rezeki saya bertambah. Sehingga, dah hampir 3 tahun…saya berjaya di dalam bidang yang menjadi gelaran saya, melekat terus dan menjadi kenyataan… “BROTHER LOVE” Can you guys see it? ;)

Ikhlas oleh,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [12] Comments