Tips Cinta


gambar_blog14

Bercinta bukan untuk sehari dua, berkahwin bukan untuk seketika. Cintalah untuk selama-lamanya. Kahwinlah sampai ke tua, sampai bila-bila. Mohonlah selalu pada yang Maha Esa, agar bersama sampai ke syurga, InsyaAllah.

Pesan ibu dulu-dulu, “Esok Razzi kahwin, carilah pasangan yang bukan hanya bercinta untuk hari ini atau esok lusa saja, jangan juga cari yang sibuk dengan lelaki-lelaki lain pula! Cari yang benar-benar serius dan bukan untuk suka-suka!”

Ya lah, siapa yang nak cari pasangan yang hanya nak bermain saja, tak pasal nak suka-suka saja, sampai bila? Ada ke orang nak bercinta hanya untuk sementara? Pastinya tak ada namun, selalu terjadi perhubungan yang hanya sementara saja hangatnya. Sekejap je dah putus! Bercinta bagai nak gila, tengok-tengok seminggu dua dah hilang?

Memanglah kalau kita awal-awal tu terus khayal dan hanyut dengan kemesraan dari chatting di facebook, chatting di whatsapp, melayan bergayut berjam-jam, memang kita tidak akan nampak REALITI yang sebenar. Ada sedikit cara-cara untuk anda lakukan jika anda mahu melihat dialah THE ONE! (more…)



Apa komen anda? : No Comments


gambar_blog23

Hanya kepada Allah s.w.t sahajalah tempat mengadu, bila sedikit kata bertanya khabar, dihentak marah katanya, “Jangan sibuklah!” …wah, apa salah si isteri ya? Tanya khabar pun tak boleh, tanya buat apa pun marah, tanya kemana pergi tadi pun dianggap  nak menyiasat 😀 aisehman… macamana nak hidup bahagia bersama apabila sudah sampai ke tahap ini hubungan rumahtangga yang asalnya amat bahagia dan mesra selalu kini kian retak menunggu belah… (ada ke situasi begini terbalik, berlaku kepada suami? I wonder…) (more…)



Apa komen anda? : No Comments


seperated
Pernah merasa, suami tercinta berada di depan mata tetapi seperti tidak ada? Dia yang tersayang berdepan dengan kita tetapi seolah-olah entah kemana lamunannya? Apa yang kita kata, bagai berkata-kata seorang sahaja! Sudahlah terlalu lama tiada mesra, tiada lagi kata-kata cinta, semangat berkasih sayang yang menenangkan jiwa pun tah lenyap kemana…

Sebagai manusia biasa, lemah dan tidak sempurna, pastinya kita akan mengharapkan penghargaan dan kemesraan dari insan tercinta, dari kekasih, dari suami or  dari seorang isteri! Dan selain cinta, kasih dan sayang, KEMESRAAN ITU pastinya adalah satu kemestian. Jika tidak ada lagi mesra-mesra, apakah itu boleh dikatakan satu perhubungan yang membahagiakan?

Bukan mahu segunung emas dan selautan permata pun. Bukan mahu bagai belangkas berkepit siang dan malam, bukan mahu bercinta berasmaradana sepanjang zaman… tetapi sekadar secubit mesra, secalit cinta, pun sudah memadai sebenarnya… …TETAPI, yang peliknya, KEMANA PERGINYA KEMESRAAN CINTA YANG DARI AWAL-AWAL DULU TERSEMAI CANTIK? (more…)



Apa komen anda? : 1 Comment


gambar_blog15

Tersenyum lebar kakak-kakak dan isteri-isteri membaca topik Bro Razzi kali ni kan… semua suka semacam je. Tengok tuhh… dah hint kat suami masing-masing dan suruh hafal, well… sememangnya artikel Razzi kali ni khas untuk semua, especially nak-nak dekat raya ni kan 😀

Bagi yang sudah bertahun-tahun follow penulisan Razzi semenjak 2006, dari buku-buku dan ebook-ebook saya, dari blog Brother Love dan facebook, pasti tahu apa yang selalu saya bentangkan. Santai dalam panas, macam tengah berjemur kat tepi pantai gitu…

So, SUAMI! Husbands and what a great father you’re… juga harus senyumlah bila membaca saranan saya ni. Bukan apa, sememangnya kita tahu tanggungjawab seorang suami dan betapa banyak perbelanjaan di dalam sesebuah rumahtangga. Lebih-lebih lagi mereka yang sudah memiliki anak-anak yang bersekolah. Persediaan masuk sekolah pun dah ribu-ribu.

NAMUN, janganlah sesekali merasa gusar atau takut untuk berbelanja kepada keluarga especially isteri. Secara logiknya, setelah isteri yang bertungkus lumus menjaga rumah serta anak-anak, menyiapkan segala keperluan suami dan sebagainya, “She deserved a great treatment from her husband!.”

Pesan ibu saya :
“Esok Razzi kahwin, janganlah takut belanja isteri dan anak-anak, InsyaAllah! berkat dan akan bertambah lebih banyak rezeki nanti!”

(more…)



Apa komen anda? : [2] Comments


Cinta Razzi Rahman 01

Bayangkan sekejap, dulu-dulu waktu awal-awal perkenalan. Bagaimanakah keadaannya? Rasa kalau Abang Razzi cakap, awal-awal jatuh cinta dulu pastinya kerana terpikat kepada Ketampanannya/Kecantikannya? Betul kan?

Selalunya tanpa kita sedari itulah yang membuatkan kita tersenyum. Bila kita berseorangan tak fikir apa-apa, atau masa kita tengah berjalan relek-relek, tiba-tiba terpandang seraut wajah. Boom! Kita tersenyum lebar, wah…sebab apa?

Sebab kita terasa seperti ada sesuatu mencucuk-cucuk di jiwa. Hati kita terbuak-buak tak semena-mena, mulut mulai berkata tanpa bersuara “Yes! Yes!… dialah!” Ya…dialah yang telah lama menjadi impian kita. Kan?…pernah rasa begitu betul tak hehe samalah kita huhu…

  • Tapi itu DULU. Memang seronok dan asyik sekali bila mengingati saat manis dan memberi debaran itu. Namun, biasalah baru-baru memanglah jatuh cinta itu indah. Bercinta dan berkasih sayang, couple, semua tu memang best sangat. Tambah menyeronokkan lagi adalah apabila percintaan itu membawa ke jinjang pelamin.
  • Tapi SEKARANG? Apa sudah jadi? Mengapa sebuah perhubungan yang mengasyikkan itu, perhubungan yang penuh dengan cinta dan kasih sayang itu berubah menjadi seolah-olah tidak pernah ujud cinta itu?

(more…)



Apa komen anda? : No Comments


Razzi Rahman - www.cintagrafik.com

Perkahwinan bahagia bermula dari bijak membahagi masa. MASA adalah PETANDA CINTA buat seorang isteri. Mengapa? Sekejap lagi saya ceritakan. For now,  satu soalan bro Razzi ajukan kepada anda, “SUSAH KE KAHWIN NI?”

Apa yang saya lihat, nak kahwin mudah je, janji suka sama suka, ada sedikit duit untuk bayar mas kahwin, dah boleh kahwin. Nilai mas kahwin di Malaysia sebenarnya cukup murah. Jika anda di Johor, mas kahwin yang ditetapkan pada tahun 2013, adalah serendah rm22.50 sahaja. Yang paling tinggi adalah di Sarawak iaitu hanya Rm120, sudah boleh menikah! Negeri-negeri lain adalah di antara nilai-nilai itu. (Senarai mas kahwin penuh boleh lihat di akhir artikel)

Like I said, kahwin itu mudah, yang susahnya adalah SELEPAS KAHWIN! Tanggungjawab anda terhadap pasangan anda… terhadap rumah tangga yang dibina, adakah anda boleh tanganinya?

Antara MASALAH yang sering berlaku di dalam rumah tangga sekarang :- (more…)



Apa komen anda? : No Comments


belon

Melepaskan sebuah cinta yang begitu bermakna sekali adalah sesuatu yang amat sukar dilakukan. Bro Razzi sangat respect tabik kiri kananlah kalau ada yang boleh buat kerana ia sesungguhnya bukan kerja senang! NAMUN, ianya boleh dilakukan, JIKA kita mahu hidup kita jadi lebih teratur dan bahagia di kemudian hari kelak. Kerana, bila kita tengah jiwang dalam cinta ni, bila terlepas atau putus cinta, macam zombie lah kita ya… hidup tanpa jiwa, sakit wo!

Memanglah melepaskan cinta untuk dia dicintai dan disayangi oleh orang lain yang lebih layak itu, satu perbuatan mulia…

PLUS, kita sanggup dan rela berkorban, biarlah kita yang kehancuran asalkan dia bahagia. The fact is, bila cakap kita biarkan dia bercinta dengan orang lain pun dah terasa senak di dada, bagai tertusuk pisau kat jantung kita ni kan… adoi! SAKIT!

Tapi itulah namanya cinta sebenar-benarnya cinta. Tapi apa boleh buat dia tidak nampak itu, yang dia nampak kuman di seberang laut, gajah punya besar depan mata tak nampak…eee geram kan 😛

Jadi, untuk teman-teman dan followers Brother Love sekelian, yang tengah kecewa semua tu kan, I hope sedikit kata-kata di sini boleh menceriakan malam you all… “10 Hikmah dari Melepaskan Cinta” (more…)



Apa komen anda? : 1 Comment


gambar_blog2

Sebagai wanita yang berilmu dan berpendidikan, mempunyai kerjaya dan bijak dalam urusan seharian, …adakah anda tahu keistimewaan anda sendiri?

Sekiranya saya minta anda senaraikan apakah kehebatan yang anda miliki, keistimewaan yang anda ada, bolehkah anda menulisnya? Adakah anda boleh menyenaraikannya, atau anda tak berapa yakin yang anda mungkin ada, mungkin tidak ada keistimewaan?

Setiap manusia yang dijadikan punya keistimewaan mereka tersendiri. Punya kepandaian semulajadi, bakat terpendam dan sebagainya. Lebih-lebih lagi kaum wanita. Mereka telah dianugerahkan dengan keistimewaan hebat yang tidak ramai wanita menyedarinya. Apatah lagi, pengalaman bersama pasangan lelaki yang telah melayan buruk, menyeksa, brainwash, membuatkan minda mereka terus ‘blank’ dan hilang keyakinan dalam hidup.

Episod duka, dikecewakan, terseksa batin, pengalaman ditipu, dicurangi, akan membawa trauma dan kesan yang amat buruk di dalam hidup wanita sehinggakan ada yang menganggap diri mereka seperti kain buruk, terbuang dan tidak bernilai lagi. Sedangkan wanita sebenarnya amat berharga! (more…)



Apa komen anda? : No Comments


blog8

Bagaimanakah scenario PERCINTAAN di PEJABAT? Pernahkah anda alaminya?  Ingat tak betapa malu dan segannya untuk memulakan percintaan bila satu office ni? Dan bagaimana pula rasa peritnya bagi yang berlaku perpisahan pula. Sakitnya hati tak terperi bila ianya dicurangi, lebih sakit hati lagi apabila terpaksa berjumpa setiap hari dengan dia yang dibenci. Namun memang syok la bagi yang masih bercinta datang kerja bersemangat je, sebab pasti jumpa dia yang amat dicinta. Macam-macam cerita kan 😉 …cinta di Pejabat! (more…)



Apa komen anda? : No Comments


gambar_blog16
Jodoh, pertemuan, ajal dan maut semuanya adalah di tangan Allah. Dia Maha Pencipta dunia dan rahsia alam ini. Semuanya milik Dia… kasih, sayang, benci, rindu dan pastinya Cinta adalah milik Allah. Dalam Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, dianugerahkan pula kepada kita, hambanya ini dengan segala rasa yang ajaib dan bisa menggegarkan jiwa.

Mungkin rasa pelik sekali imbas, melihat akan kehidupan kawan Razzi ini, let’s call her Diah (Don’t worry D, i replace nama sebenar you dah )  😀 – Well, kisah Si Diah ni adalah tentang JODOH sebenarnya.

(more…)



Apa komen anda? : No Comments


« Previous PageNext Page »