www.razzirahman,comAgak lama dah bro tak menulis TIPS CINTA 101 ni kan. Maafkan Razzi, kebelakangan ni memang agak kelam kabut sedikit. Jangan marah aaa…

So now you sedang bercinta, berapa umur you? berapa umur pasangan you? :D Aik, tak pernah kira…i seh man! Maybe tak pernah menjadi masalah kepada perhubungan cinta anda kut?

Or actually you tak sedar, perbezaan umur itulah punca pertelingkahan dan pertengkaran yang berlaku dalam perhubungan you?…tak? ye ke? :lol:

Di dalam kursus kahwin yang pernah bro hadiri dulu, Ustaz tu adalah cakap,

“Kalau cari jodoh tu biarlah yang lelakinya berumur paling kurang pun, kena lebih 7 tahun dari wanita, barulah si wanita tak jadi mak!” kekekeke…

JADI MAK? Adoi…jadi mak macamana tu ya…hmm bro pun pelik tu. Kut-kut jangan jadi macam kes di Johor dulu, seorang ibu bersekedudukan dengan anak lelakinya sendiri sehingga mengandung…alaaahai, nanguzubillah! Simpang malaikat 44!!

So, what I did was…lepas je balik dari kursus kahwin tu, bro terus jumpa my mother and asked her about this matter. “Ibu, betul ke wanita kalau nak bercinta, kena cari lelaki yang berumur lebih 7 tahun dari mereka?” So my mother cukup bersetuju dengan ustaz tu dan dia punya 2 sebab utama :-

  1. Wajah wanita cepat tua ~ “cinta bisa lari dong!”
  2. Lelaki lambat matang ~ “hancur!”

Sebab no1 ~ Kata my mother, disebabkan wajah wanita cepat tua…so wanita kena cari lelaki yang jauh lebih tua darinya. Minimum 7years lebih tua. Mengapa minimum 7 tahun? Sebab apabila wanita berumur 30 dan lelaki 37…wajah mereka akan kelihatan SEBAYA! BOOM! Haaa…baru sebaya tu. bayangkan kalau terbalik…wanita 37, lelaki 30 adoi…nampak cam lelaki tu adik la pulak. Buatnya lelaki tu baru 20tahun, tak ke jadi macam mak dengan anak… itu yang ustaz duk takut tu :D

Tapi sekarang ni, macam-macam adaaa… botox lah, colagen lah, wanita berubah nampak muda cari lelaki muda! Hehe…lepas 6 bulan, berubah jadi macam nenek kebayan balik. Lama-lama nampak macam hantu! :oops: eeeeiii…minta jauh laaaa…

Sebab no2 ~ Lelaki sememangnya agak lambat matang, dalam erti kata, “Gua mau enjoy lebih dulu sikit beb…cinta tuu…nanti wa kahwin laaa” :lol: Tengok-tengok, minah yang dia duk enjoy tu mengandung…dah terpaksa kahwin. Muda-muda dah kahwin, …orang muda, darah muda…panas baran! Cepat je tangan nak naik…nak marah je… last-last bercerai!

Setiap tahun, dari 13ribu hingga 16ribu pasangan bercerai. Semenjak dari tahun 1999 hinggalah ke akhir tahun 2005 sahaja, statistik Jakim menunjukkan hampir 100,000 pasangan berbangsa melayu sahaja telah BERCERAI!

100 ribu beb!, melayu sahaja, tok sah cakap lah bangsa lain tu. Dan semua pasangan yang bercerai tu berumur dalam linkungan 20 ke 35tahun…MUDA-MUDI gitu yaaa. So, adakah pasangan lelaki anda tu lebih muda dari anda? …apakah jarak umur anda berdua? Janganlah sesekali kita menganggap perbezaan umur itu perkara remeh. kerana pengalaman hidup bukanlah sesuatu yang boleh dipelajari dimana-mana…

So, bagi bro lah…ini pendapat peribadi…

LELAKI adalah ketua keluarga. Lelakilah yang menentukan dan membimbing baik atau buruknya sesebuah keluarga itu. Jika seorang lelaki itu masih terlalu muda dan sudah berkahwin, ada lebih baik dia selalulah refer dengan orang yang lebih tua dan berpengalaman sebelum membuat sebarang keputusan.

Bagi wanita untuk mencari cinta…

WANITA, kalau boleh carilah lelaki yang agak jauh jarak umurnya dengan anda agar perhubungan anda itu lebih tenang dan teratur dengan orang yang lebih berpengalaman. Juga supaya, wajah anda tidak kelihatan lebih tua dari suami.

Nanti asyik terkecewa dalam cinta je apabila bertengkar, tiada kesabaran, tidak berpengalaman dalam berbagai perkara. Tidak puas di ranjang…Pasangan lelaki anda kelihatan lebih muda, nanti rasa gusar je bila ada gadis-gadis yang duk usha-usha…so siapa yang susah? anda juga yang susah! Siapa yang kena tolong? Brother love juga yang kena jawab :D

“Alright, all the best dalam mencari pasangan hidup yang ideal untuk masa depan anda!”

p/s : Ebook tulisan Razzi Rahman telah terbukti membantu ramai memiliki cinta sejati. klik disini untuk mengetahui dengan lebih lanjut! 

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [26] Comments