urrghh…lama betul rasanya tidak berada di blog sendiri. Frust juga tengok lengang je. Hope lepas ni adaΒ banyak masa kat sini. Alright…minggu ni special sikit.Β 

Masa bro belajar menulis dulu, bro ada belajar tentang formula tau…haa. Menulis fiksyen pun ada formula macam matematik lak. Jadi bro nak kongsi dengan u all sume πŸ™‚ Ini formula yang paling simple dan sangat berjaya dalam sebuah fiksyen :-

  1. Hero dan Penjahat mesti sama-sama terror dalam bidang masing2
  2. Tapi hero mesti ada kelemahan iaitu emosi, selalunya penakut.
  3. Hero mesti ada 3-4 kawan-kawan yangΒ punya perangai dan tabiat berlainan
  4. Kawan-kawan Hero mesti ada yang jatuh cinta
  5. Dalam penjahat cuba nak bunuh hero, 2 orang kawan hero mesti mati
  6. Hero bangkit jadi berani kerana nak revenge balik.

Simple je kan?!…cubalah tulis dan buat nota pendek. Jalan cerita dia mengikut formula ini. Anda pasti boleh menulis cerita apa sahaja!

Ok, Minggu ini bro nak ajak you all, masing-masing pilih karektor sendiri yang berpandukan pada FORMULA di atas.Β Mesti ada perangai dan tabiat tersendiri. Kemudian baru kita buat ecerpen ok. Contoh :

Dini – Sebagai Suria, seorang manager yang berjaya tetapi mempunyai perangai benci kepada lelaki. Tabiatnya suka memuncungkan bibirnya setiap masa.

Lizz – Sebagai Joy, seorang gadis tomboy yang lari dari rumah dan pemarah.

Nissya – Sebagai Joyah, gadis kampung yang bercita-cita tinggi. Tabiatnya suka menggaru punggungnya yang besar.

Ok??…itu semua contoh je. Alright…berikan karektor anda, ciptakan watak dan tabiat karektor anda sendiri. Tulis secara terperinci lagi bagus. Ok…best ni…mari kita sama-sama tengok karektor ciptaan masing-masing. πŸ™‚

Jom bikinΒ e-cerpen : Your comments

New Logo



Apa komen anda? : [71] Comments