Home / Tips Cinta /

ISI HATI LELAKI…adakah anda tahu?

ISI HATI LELAKI…adakah anda tahu?

“Bro Razzi! …Dengan kadar segera pleasssse!” – Haa, itulah kawan-kawan saya dari kaum hawa nihh, kalau nak tahu sesuatu tu mesti nak segera. Sampai yang duk Australia dan Japan asyik bertanya dan kebetulan, gadis-gadis dari Sabah dan Brunei juga turut curious dan menggesa Bro Razzi menulis tentang Isi hati lelaki…

Ok girls, this is special for you!

So, adakah anda tahu isi hati lelaki? bagaimanakah anda boleh mengetahui apa yang lelaki fikirkan? Apakah yang terpendam di jiwa lelaki? Apakah anda sebenar-benarnya tahu kemahuan sebenar lelaki? Bagaimana pula dengan kebencian mereka?

True enough many man, makes women became 3 things… confused, confused and yes confused! Hehehe… well, bagi mereka yang sudah memiliki buku-buku dan ebook Razzi, for sure dia orang sudah ada jawapan secara detail.

Tapi bagi mereka yang belum tahu tu…

The truth …LELAKI IS VERY SIMPLE! …ISI HATI LELAKI, lagi lah mudah untuk diketahui. Tetapi ramai wanita hanya mahu memahami dengan cara mereka sendiri apabila ianya bertentangan, lalu dikatakan lelaki itu complicated!

Mana ada complicated? Lelaki is easy to understand, contoh :-

Contoh 1 : Jika lelaki kata, TAK MAHU. Jangan lah pula tanya “Mengapa tak mahu, pelik lah you ni.” – Aik? Tengok, dah buat complicated. Lelaki cakap TAK MAHU. That’s it, and that’s all…

  • Isi hati lelaki : Apa lagi yang nak confused? Dia tak mahu, tak suka, tak berminat… habis cerita lah. Tak ada reason lain, tak perlu pelik-pelik, just terima je, dia TAK MAHU.

Contoh 2 : Lelaki kata, “Kalau kita ada jodoh ada lah, tapi buat masa sekarang I nak fokus pada kerja I. Sekiranya you bertemu dengan lelaki yang lebih baik, I redha” – Okay, simple habis… ini adalah contoh lelaki yang cakap berlapik dan sopan serta mahu menjaga hati wanita.

  • Isi hati lelaki : Yang sebenar dia nak cakap, “I tak nak kat you, jadi you pergi dengan orang lain je lah!”

Contoh 3 : You syok kat mamat ni, dia okay la layan you. Pastu dia sangat rapat dengan you dan you suka sangat dengan cara dia, kemesraan dia pada you. Tetapi, dia tak pernah cakap yang dia nak kat you. Atau dia tak pernah pun bercerita tentang how he felt for you. So you beranikan diri kata you suka dia, and dia pun kata dia suka you. TAPI, you still confused, samada you dan dia ni bercinta ke?, atau akan ada percintaan ke?, atau maybe dia malu nak cakap dia berminat dengan you ke…you confused.

  • Isi hati lelaki – TAK PERLU CONFUSED! – Dia nak kat you dia akan cakap atau dia akan berkorban apa saja kat you. Dan dia akan jadi giler-giler nak berkepit dengan you setiap masa. Dia akan kelam kabut nak berhubung dengan you setiap hari That’s it! – Kalau dia tak cakap, that means dia tak nak kat you lah… Simple! Segala kemesraan dia hanyalah sekadar kawan biasa, of all you know, dengan all girls kenalan dia pun, dia macam tu.

Contoh 4 : Lelaki ni selalu call you, dia juga selalu ajak you keluar, makan-makan, minum-minum dan sometimes shopping. Kalau ada apa-apa masalah je sure dia akan contact you dah menceritakan segala masalah dia kat you. You become confused sangat… “Kalau betul dia ada girlfriend atau dia suka kat girl lain, pasal apa dia asyik cari aku ek?”

  •  Isi hati lelaki – Lelaki berkawan, BUKAN hanya dengan lelaki saja. Dengan wanita pun dia boleh anggap true friend seperti kawan-kawan lelakinya jugak. Tak boleh ke? Hehe… dia suka keluar dengan you dia suka shopping dengan you, sebab dia suka tengok reaksi dari pandangan wanita, that’s it! It’s got nothing to do with feelings!

Contoh 5 : Dulu lelaki ni beriya-iya sangat menghubungi you, hari-hari call dan berpuluh sms setiap masa. Sampai rimas lak… so after a while, dia dah kurang sms, call pun dah tak ada. You pulak yang asyik call dia, you pulak yang berpuluh sms kat dia. Tu pun dia reply sekali je. Sometimes tak reply langsung. Sometimes berhari-hari atau berminggu dia senyap. You confused… “Apa salah I? Apa yang I dah buat?”

  • Isi hati lelaki – “It isn’t you! It’s me…hehe” – Yaa, the truth is lelaki itu sudah tidak berminat. Dulu yes berminat dan suka sangat kat you, just that maybe ada girl lain yang lebih baik, atau maybe perangai dan cara you membosankan jadi, semangat untuk bercinta dah hilang, nak call, nak sms… jauh sekali la kan. It’s that simple, …dah tak berminat, asyik bertekak, bergaduh bosan!

Contoh 6 : You rasa pelik, lelaki ni…macam biskut, sekejap ada, sekejap tak ada. Sekejap muncul sekejap ghaib, hilang tah kemana. Tak ke dia rindu macam you rindu kat dia? Confused! Confused!

  • Isi hati lelaki – RINDU, bukan tak rindu tetapi lelaki itu sudah beristeri. Atau lelaki itu sudah ada tunang atau kekasih yang cukup ketat ikatannya. Masa muncul tu, masa dia free dari ikatan tu lah. Masa hilang tu, duk dengan bini lah beb… hehe simple! ;))

Contoh 7 : Kat office ada laa seorang lelaki ni, pemalu, cute tapi juga peramah orangnya. Baik hati, sometimes siap belikan you makan dan minuman. Selalu belanja you dan kat meja dia, selalu tersenyum simpul kat you dan kalau dia ada masalah kerja dia pun selalu cari you. Padahal ramai lagi girl lain. Hati pun berkocak, jiwa pun bergelora, teruja dengan sikapnya. Adakah dia syok kat aku? Adakah dia berminat dengan aku, tapi MALU nak cakap?

  •  Isi hati lelaki – YES, lelaki itu berminat dengan you tetapi dia juga berminat dengan girl lain juga. Kalau tidak dia sudah lama cakap, I love you WALAUPUN dia pemalu. Mungkin dia cakap melalui perbuatan. Atau pengorbanan. Since dia tak buat dan tak sanggup pun bersusah payah untuk you. Maybe he JUST BEING NICE saja 😉

Contoh terakhir : You sudah bercinta lama dah…lama sangat! Okay lah you tahu lah you dan dia dah kurang mesra sebab you all pun selalu sangat bergaduh! TETAPI you confused dan geram sebab tiba-tiba je dia menghilang diri lama, dan bila dah lama tu baru cakap nak berpisah. Dia tak explain pun sebab apa nak berpisah, in fact dia tinggal you gitu je, tak ada kata-kata akhir dan penjelasan, how you wish to know apa silap you dan mahu perbetulkan.

  • Isi hati lelaki – TAKUT! …ingat senang ke nak cakap kat girl, “Eh I nak berpisah dengan you!” Takut tau hehehe…itu yang belah gitu je tu. Pastu nak explain apa lagi…dah memang tak suka dah, takkan nak cakap kat you dia tak suka, atau dia dah bosan dengan you? nanti you melenting, menjerit dan cekik dia hahahaha…

Basically…

It’s like my article yang lepas bertajuk, “It’s either YES or NO!” that simple lelaki ni. Kalau dia nak dia akan cakap dia nak, dia syok kat you. Kalau dia tak nak, dia tak berminat dia takkan cakap. End of story.

  • Kalau dia ajak dating just the two of you, ajak keluar dinner hanya berdua, ajak join group holiday, dia berminat untuk memulakan perhubungan cinta atau mengorat lah tu.
  • IF dia tak ajak… walau dia malu atau tidak, that means dia tak berminat. Tak perlu nak confused atau pening-pening kepala… this is all and that is it! Okay? From now on tak perlu lah nak perasan atau syok sendiri ya… all the best and good luck hunting! Hehe 😉

p.s. : Ingin mengetahui kesemua karya Razzi Rahman dengan lebih lanjut? – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

Share this article

Comments

  • February 22, 2011

    bro! i’m back here…

    macam itu kah dalam hati lelaki? hehe…

    i’m in love now… with someone who always take care of me… and the important is… our relationship… family restu… pokok pangkal sabar kannnn =)

  • February 23, 2011

    FIZA – Congrats dear! I’m very happy for you. Hope it will last forever! – Makan nasi minyak tu ajak tau 😉

  • Nur
    February 23, 2011

    Good article. Semoga message dr article ni dpt dimanfaatkan bersama. Keep up..teruskan terbang di angkasa dan mentakluki dunia.

  • February 23, 2011

    Betul Bro…

    Lelaki sememangnya sangat simple… :)

  • February 23, 2011

    bro perlu banyak artikel begini n betul lelaki memang sangat simple … :-)

  • February 24, 2011

    NUR – Wahhh Nur suruh I terbang menakluki dunia gitu hehehe 😀 cayalah!

    Reza – Sentiasa ada, tak pernah miss ek 😉

  • February 24, 2011

    FIRHAN – Thanks Firhan, nanti I tulis lagi some sort like this ya 😉 Thank you for dropping by.

  • Ilyani
    February 24, 2011

    wow!!! lelaki mmg simple :) byk jgk dpt info ari ni..akan di apply dlm khidupan seharian 😀

  • nofear
    February 24, 2011

    tgkla lelaki yg mcmne, n awl2 relationship kebanyakan mcmni, tp bila dah lama kenal, perangai lelaki mmg kompleks jugak!!lebih2 kalo dia dh banyak responsible, masalah duit/family..dgn org yg dekat dgn dia, dia tak boleh menipu or hide la!lagi pun org lelaki bkn pikir pasal relationship dia sgt, especially bila relationship tuh dah agak ‘matang’

  • shima
    February 24, 2011

    kalo that guy tu ckp, “kenal hati budi dulu, then baru decide…sbb sy byk kekurangan”, aftr that dia menyepi tanpa berita selama sebulan..ble kte yg msg dia dulu, baru dia call blk kte…=)

  • eyza za
    February 25, 2011

    knyataan yg pmpn harus aware..
    now i get the answr!
    tq brother love…

  • February 25, 2011

    Ilyani – Great! Glad it helps.

    Eyza – You’re most welcome.

  • February 25, 2011

    SHIMA – Well, betul lah tu maksud dia tu. Dia rasa dia dan Shima ni tidak sepadan dan merasakan taraf dia rendah berbanding dengan Shima.

    Maybe dia pun suka kat you tapi, tak nak lah mengecewakan you nanti jika tarafnya dipersoalkan in the future. So, kalau boleh dia tak mahu go on lah but since you yang contact balik, maybe you dont mind and Shima dah buat dia rasa selesa.

    But deep inside him mesti dia rasa insecure definitely curious for the outcome nanti :)

  • suzy
    February 27, 2011

    yup..saya pon macam tu..kalau betul lelaki tu minat..saya akan tunggu dia bagitau..kalau tak cakap jugak tu maknanya takde ape2 la kan..even usha baik macam mana sekalipon..kalau dah betul2 suka dia akan cakap jugak..malu tak malu, kena reject..tu belakang kira..

  • SUZY – Agreed with you, good thinking though, keep it up!

  • Sara
    March 8, 2011

    betul ker lelaki just get simple mcm tu jer? ntah2 cover line jerk lebih. uhh!!!

  • misfisya
    April 8, 2011

    kalau dia pemalu..pendiam..xbyk ckp..tp senyum2 sja…dia minat ker :)

  • May 21, 2011

    sye dah terkne tempias rejek dlm diam.baru sye tahu isi hati sebenarnya.hampir 2 thn mengejar dia dan skrg sye cbe untuk berhenti sehabis-habisnye.sye nak bina balik hati sye yg dah patah punah ni.^_^

  • little cherry
    August 13, 2011

    begitu kah isi hati lelaki? menarik jugak…. simple berbanding perempuan…..

  • Elhe
    September 10, 2011

    Bro,saya nak mintak 1 pendapat sikit, saya baru je clash dengan bf saya cos dia curang dgn ex dia. Sekarang dia msh call, sms saya. tp bila saya tak layan sms dan panggilan, dia akan sms kutuk2, hina2, marah, dan m’ugut saya. saya tak faham betul dgn situasi ini, dan msih keliru dgn tindakan dia, pe dalam hati seorang lelaki?

  • September 12, 2011

    ELHE – Keegoaan lelaki memang tak boleh nak dicabar. To me that kind of man are weak. Insecure…lack of confident. Lupakan je…

  • bABY bLUE
    September 12, 2011

    huhu..sy berkawan ngan sorang guy,atas perkenalan rakan lain..x pnh jmpe lg.dh knl dlm 5 bulan.die layan sy mcm gf die tp die x pnh ckp syg kt sy.sy jek slalu ckp syg kt die.last2 die kte sbb kteorg x pnh jmpe lagi,ade jodoh ade la…tp sy rasa die x pnh syg sy..die byk pilihan len cme die x ckp..camne 2 en razzi?..klu sy nk undur diri leh?..

  • September 17, 2011

    BabyBlue : Dia tak berminat lah tu, kalau dia minat dah lama dia akan cakap macam-macam tentang cinta kat you. “Berundur je satu tapak, melangkah ke depan menghala ke arah lain, 10 tapak!”

  • hanna
    September 18, 2011

    assalamualaikum..
    pendapat hanna..

    1. ble lelaki kata die nk fokuskan kat keje atau mase dpn smpai lupekan kte, hilang atau tglkan kte, tp leh lyn gurl lain, let them be.. xyah nk tgu lah.. pnat tau..

    2. die slalu x de, mcm biskut bak kata abg razzi, tp leh lyn gurl lain dr msg kte even a single msg.. kol, msg x de respon.. kat fb, die block kte.. so, jgn pk mcm2.. thats mean ‘he left u’.. but myb die x sampai ati nk ckp..

    3. jgn sekali2 tny mcm2 atau serabutkan lelaki.. sbb slalunya laki ske pmpn yg tenang, a good listener n always smile..

    4. kalau ada perkara yg gurls sme nk tny, lagi2 kalo laki 2 wt slh.. jgn serang trus.. sbb mgkin dr laki 2 nk jwb baik2, trus mara2.. choose a perfect time.. ask nicely..

    5. kalo da pts ngan bf, its ok 2 miss him BUT dont u ever try 2 find him back coz its only make u hurt lagi2 kalo br ptus atau ditinggalkan..
    (gurls kan kuat.. :) jgn biarkan dr anda dilukai lg ya)

    6. gurls, slalu berikan lelaki masa utk diri mereka sndr ya.. (mcm kite sume la, ada ms nk hang out ngan kwn2, ada ms kite moody, ada ms kite nk wt kje sndr, ade ms kte x rs nk msg atau kol ngn die..) lelaki pn cm2 jugak..

    hanna bkn bg cadangan utk ‘manjekan’ lelaki, tp kite kan pmpn… pmpn kan kuat, memahami, tenang n feminin (dr segi sikap ya..)
    so, mstlah kte patut bsikap cmni kan? :)
    harap2 ni membantu gurls sme.. hihi..
    assalamualaikum..

  • redrose
    September 20, 2011

    mmg susah faham lelaki jwpan yes no tu xda makna sebab bf sy xnph bagi jwapan yang pasti. dia curang kata nak putus tapi tak penah putus2 pun kata tetap nak sy. but bila dah blarutan dia curang tetap dengan pempuan yang sama last2 dia bingung kot kata nak dua2..?gila ke, pmpn tu pun tetap setuju kalo dia nak dua2. dah la mrampas xsedar2 diri.

    kesimpulannya dia xpenah bagi kata putus yg sebenarnya buatkan sy masih mgharap dia akan berubah. hari ni bgaduh lagi pasal kecurangannya tu, dia pla senang2 kata klu nak dengan dia nak kalau tak nak blah.

    ape mksud dia yg sbnarnya?? kdg2 sy rasa ni taktik dorg kot nak buat sy mgundur diri…kalau iya pun jujur lah ckp baik2 ni tak. tapi sy tahu ni bkn jwpannya yg tetap jg dia ttp cari sy.

    sy bingung lah…apa sbnrnya bf sy mahukan ni?dia xsedar ka kecurangannya tu myakitkan hati..bagaimana pla dengan isi hati pmpuan tsebut?sy skrg ni nak lepaskan dia susa xnak lepaskn dia pun susa…kan baik jujur terus terang xpayah susah2 gini.

    bro apa komen..pls

  • redrose
    September 20, 2011

    kalau boleh berilah artikel kenapa pihak ketiga(pmpuan) ni tetap nak kekasih org lain walaupun tahu dia sudah bpunya dan teruskan juga smpai lelaki tu sendiri tperangkap. pls ye bro..

  • Putri
    September 25, 2011

    Hai Bro Razzi,

    My relation with my bf baru sebulan. isunya my bf diam je dh 4 hari.I sms dia update my aktiviti bersama kawan2 girl tapi tak reply pun.

    actually dia berkali2 ckp yg dia syg saya tp saya tak penah ckp kat dia yg saya syg dia jgak( saya tergamam )

    dan dia pernah sms dia cintakan saya tp saya tak percaya tp dia ada ckp dia akan tunggu saya buktikan cinta saya padanya.

    and i noticed dia ada berbalas komen di fb dgn sorg girl ni tp saya ignore je sebab that girl pun jenis layan org lain jugak.
    saya terfikir mybe dia mahu menguji tahap cemburu saya.:(

    what should i do? berdiam seketika atau terus call dia? even lelaki is simple sometimes is complicated…

    Thanks bro Razzi.

  • September 27, 2011

    REDROSE : Kalau your bf cakap “Okay, kita putus sekarang!” – You boleh terima ke? hehe…

    Apa you nak dia cakap sebenarnya? Because apa yang dia lakukan ni seolah-olah he is ENOUGH with this relationship dah sebenarnya.

    CUMA, to him, dia tidak mahu menyakitkan hati you dengan memutuskan perhubungan tu, it’s much better kalau you yang buat keputusannya…tak rasa bersalah sangat.

    Ramai lelaki yang agak pengecut! Tidak mahu menggariskan line… konon-konon tidak mahu menjadi jahat… jadi, dia hanya nanti je bila you yang akan putuskan hubungan.

    That way, dia tak bersalah…you yang bersalah. Inilah salah satu cara lelaki untuk breakoff…Berlaku curang tu bukan untuk menyakitkan hati you tetapi itu yang dia mahu lakukan, perasaan dia…

    Basically… the relationship is over dah I rasa Redrose, sorry :(

  • September 27, 2011

    PUTRI – Jika masih belum dapatkan kepastian dan segala-galanya pun masih baru, better call dia and ask!

    Minta dia terus-terang dan jangan selindung-selindung apa-apa lagi. IF not, better break it off sebelum berpanjangan dan menyakitkan jiwa.

  • kikilalala
    September 28, 2011

    redrose..
    same sgt situation kite. cuma saya dah jumpa titik noktahnya. dat guy choose sy lepas sy kata dah penat dgn relationship tu. xtaw ape punca die sanggup tinggalkan girl tu and kitorang btunang (pmpuan tu way better than me).dat guy skrg mmg sgt berubah dan sgt cintakan sy.

    satu je..
    saya rasa mnyesal terima dia semula sbb terlalu banyak perkara yang terlalu buruk berlaku berkali2 sampai tahap menghina sy (sbb sy terlalu syg dia smpai jd bodoh dan ye.. die penah reject sy cara sopan tp sy tak paham. saya mmg xle lupa ape yg berlaku sampai skrg.mayb sampai bila2

    sekarang kami dah bertunang jadi dah terlambat rasenye utk saya nak patah balik. maybe ada hikmah disebaliknya. jd redrose… awak fikir masak2 utk setia. jgn pada org yg salah. masih byk lelaki berkualiti kat luar sana. :)

    hm. hati saya yang dah tawar sekarang. :(

  • nurin najwa
    September 28, 2011

    kikilala….i dont think so u dah terlambat.u baru bertunangkn…belom ade official relationship…i mean as a wife.so belom terlmbt u nak break it off…u hv to think it very deeply.now pun u dh tawar, xkan u nak korbankn ms depan u bile dh kawen die.u kena igt, once u dh jd wife die, ud h xd kuasa lg utk buat keputusan.coz,pape u sume kena mintak izin suami.n even u nak decide pun, u kena fk anak2 lagi n so on.i dont think u shud go wit ur relationship with him.

  • Delia
    November 25, 2011

    Salam Bro.

    Wonderful articles u have in here. I ada a few Qs that might need some explanation from your perspective.

    Intro:
    I’ve known this one guy like 2-3 years back. And at first I’ve actually rejected him because he likes to provoke me. Then we’ve met again on YM…and we were getting closer since we both now singles.There’s a few things that made me think he deserves a second chance.

    He said he loves me and he wants me to be with him. The questions are:-

    1) He never mentioned on bringing me to meet up with his parents. I did tested him which I said if he wants me, go and meet up with my parents and he just replied “Meet my mom first”

    2) He did asked me “when were u planning to get married” and i said as soon as possible if the time comes. Then he just replied “me too…”

    3) He refused to add me on FB because he doesn’t want to mix things btw personal + friends + work. He said, last time when he was with his ex-gf, everybody new that they were an item and now they broke up. So, he doesn’t want the same thing happen again unless we were married than its ok.

    So, what do u think Bro? Is he serious enough to further this relationship actually? By the way, he’s abroad now as he got better offer to work somewhere in middle east. He’s once said that if we were meant to be together, he wanted me to stay with him. But as for now, no execution yet.

    What should I do? As I don’t want to push him with this marriage thingy. Stay cool?

    Please help. Thanks Bro!

  • December 2, 2011

    DELIA – YA Salam… the story is sounded like a bouquet of thousands roses rite? hehe :)

    Well, love is a risk! Gamble it or not, you’re up there to play the cards right. We can always accept everything he says. We can just ignore and refused to belive.

    BUT… as I always said, give it a shot… You’ll never know whats coming next. Maybe worst! At least you give it a go, so if anything happen later on, you’ve the answer for the “IF” thing, you know what I mean.

    No harm done anyway rite… not yet I supposed. BUT we must always be prepared for the rainy day though… ALWAYS, have some little space in our heart, to heal the pain…some secret place in our own world, that way you’ll be tougher facing the cruel world.

    Good luck and all the best!

  • Delia
    December 2, 2011

    Salam.

    Thanks Bro! Lil advise from u made me feel a bit chillex.. I do hope me and him were meant to be together. Just like he said, we were both getting old and there’s no time for him to play around. He said he’s serious.

    So, I’m giving him a chance and give it a shot. Insyaallah, if we were meant to be together, we will find our way.

    In addition, I do prepare myself for any consequences for any unwanted ‘things’ happen in future (cross fingers).

    Once again, thank u so much Bro! Will update u on our progress later.

  • ms lita
    December 6, 2011

    salam..well sy nk tnya 1 question…xtually i mmg x de feelg ngan sorang guy ni pon..cuma die just left me mcm tu jer…itu yg bt sy tertnya2….xtually weall kenal dlm 2 bln spnjg our relationship i mmg senang ngan die and hari2 mmg die message or call me..and 1 day i decide nk tnjuk gmbr kiteorg msg2 melalui fb..then esok tu die message I itu pon lewat ptg…die msg mcm biasa..but me ler terasa dgn die so i layan x layan jer..ingt ke mlm tu die nak msg i or call i..rupa2 nye x..then after 2 day I decide nk msg die mcm biasa…then 1st day die msg ok next day pon die msg ok..then after that smpai sekarang dah sebulan dah but he still x contact i..saya tertanya2 adakah saya direject,,..tp kalo direject sbb saya x cukup bagus untuk die x juga ler sbb die pon x ler handsome sngt..nak kate backgroung kareer sy x ckop bgus I rasa ok ler…me pon better drpd die…xtually kenapa die left just like dat..bile terpikir adakah saya direject made me feel so bad…tlg abg razzi jawab kekusaran saya ni..and thanks ea…

  • nana
    December 6, 2011

    salam abg razzi,

    sy xtau nk start mcm mane soalan sy, tp situasi nya mcm ni..
    sy xberapa kenal die, n die pon xbrape knal sy..
    die start poke sy kt fb.then we start to poked each other. kami ada bersembang kat fb, xpnah call or even msg. die ade kat luar negara skrang so mmg xde contact thru handphone. cara kami pon biasa jek, cume mngkin nmpak rapat kot..
    1 ari die msg fb sy, dan cara die bg saya agak lain dari hari biasa. n 1 ari saya msg die dan menyatakan sy nak kenal die lebih rapat instead of ckp sy suke die. n die bls die terkelu nk ckp ape. until today, kami xde ber-fb. dh 2 ari kot.. ape pendapat abg ye…

  • Ms Wan
    December 10, 2011

    Salam abg razzi,

    I feel so sad when read ur blog, because I baru baik dgn my bf. We’ve been together for 7 years and lately kami gaduh. the worst fight sepanjang perhubungan kami. Penyebab pergaduhan sbb I kantoi party wif my fwens, and dia marah sgt sampai mintak masa ngan I to clear his head off. I rapat dgn kwn2 dia, I told them that we had a fight and such, and kawan dia convinced me to confront my bf as it looks like my bf also buat something behind my back. 3 hari my bf xnk bercakap dgn i, then i nekad, i buat solat istikharah mlm ke-3 tuh. The next morning i dapat tau the whole truth about my bf. rpe2 nye my bf also gy party, minum just like me behind my back. and he’s been lying to me for the last 6 years dia mmg ade buat mende cmtu. I cm sdey sbb dia sgt x unfair ngan i, sbb ble i nak party dia marah sgt tp actually dia tuh 2×5. i sampai i pergi melaka semata-mata nak pujuk dia, tapi dia? And worst part of it, kwn dia cte kat i yg dia ade something wif 1 girl kat melaka, ble i tanya dia dia ckp just ‘kwn’. it hurts mannn. really hurts. i wanna trust him yg tu mmg kawan tp i xboleh sbb dia marah kwn dia for telling me all these. and kawan dia update status: Seeing lots of guys lying to their girlfriends in front of my fucking eyes. It really breaks my heart. What are you, crocodile? Bastard? I never want to masukcampur but hey guys come on, you cheated on your girlfriend for a girl who looks like cockroach, seriously? Major loser.
    Skang ni sbb i terlalu sygkan dia, i bg dia peluang. i know i’m stupid tp i nak perbetulkan keadaan. i suh dia berubah supaya jaga limit ble nak berkawan ngan pompuan. so i’m giving him 2nd chance sbb mende ni penah jadik b4. then semlm ade my fwen ajak gy event tiesto, i ask for his permission to go but then dia xdpt pergi. maybe its my fault sbb pujuk dia lepas i pergi, then dia sound i culture shocked. i was so furious with him. we had another fight and dia slalu ckp ‘i yg jahat, u jak laa baik’, ‘u pergi laa carik laki len yg leh jaga u, i dun deserve u’. I da byk bsabar mse gaduh, n now dia nak provoke i tgglkan dia?
    i try my best to paham dia. skang ni i da ckp kt dia, i xske dia provoke i cmtu sbb kesabaran i ade limit. i sanggup butakan mata tinge pasal dia, xkn dia takleh nak faham i?
    ntah laa i pon pening ngan situation skang. even though i ckp i da maafkan dia, tp deep down inside i still ase sdey. for what he’s done. i cbe think positive ble dia provoke i suh tgglkan dia, by thinking yg dia maybe terkejut n malu dgn diri dia sendiri ble sme belang dia terbongkar. sbb tu dia down smpi cmtu skali, but ble baca ur article, i plak ase confused. or dia mmg da xnk kat i? thats why dia sgt marah ble dpt tau i gy party, so that dia boleh create a reason utk kami putus?
    sorry for wasting ur time to read my probs, but i da xsanggup nak hidup dlm ase insecure. i tatau sme ade dia btol3 nak kat i wpon dia janji dia akan berubah. u ase perlu ke i bg dia 2nd chance?

  • December 22, 2011

    MS LITA – Bukan tak nak jawab soalan you tetapi takut you terasa, but jarang sangat I tak jawab soalan cuma kadang-kadang tu lambat sikit sebab sememang terlalu banyak soalan if you can see…

    Anyway, here goes nothing 😛

    One thing about man, TO HIM dia lebih layak dengan girl lain. Not you, slowly dia backing off sebab bagi dia, you’re not at his standard.

    TAPI, dia sendiri pun tak berapa nak sedar yang dia tu like you said, bukanlah hensem sangat pun, but again TO HIM, he got what it takes to have better women. – Maybe past experience, he used to going out with a much better looking than you.

    DONT WORRY or feeling sad about it lah. It’s nothing actually. Buat apa kita nak fikir dengan lelaki yang tak menghargai kita?

    If you think you’re better in every inch of ways… well, for sure you are lah kan. Yang penting, what you think not what he think of you.

    Kalau dia tak berminat, ada ramai lagi lelaki lain yang minat. Setiap lelaki mempunyai citarasa berbeza… No worries!

  • December 22, 2011

    NANA – 2 hari ya? Hmm… susah juga nak cakap tu, kalau dah 4-5 hari tu maybe it shows dia tak berminat lah kan. Basically, kat FB ni… susah nak cakap, things happen in a very fast lane!

    Sekejap dia ni nak kat dia tu, sekejap lagi dia dah tak nak sebab nak kat orang lain!

    To me, kalau FB ni jangan serius sangat lah kan. Until dah lama-lama, dah kenal dah keluar ramai-ramai dah tengok hati budi dan kenal keluarga, then baru boleh bercinta 😉

  • December 22, 2011

    MS-WAN – Jangan la sedih-sedih, dunia ini terlalu singkat untuk kita terus bersedih dan berduka, be happy babe!

    Cool lah… relationship are like that. Thats why kalau boleh dont put a high hope sangat if you guys are still young… Im sure you all early 20’s kan? :)

    I pun macam you all juga masa dulu-dulu. Not sure about everything and thought that fighting and arguing is the best solutions for everything.

    In time, slowly we get wiser dan bijak membuat keputusan.

    At this time of stage, going out, sosialising, clubbing, partying… well, it just never ending with happiness! I know I’ve been there.

    Until you change menjadi seorang yang sabar dan bertolak ansur, saling faham memahami until then lah baru boleh happy, if not… you’ll keep on fighting over and over again on the same matters.

    I will not call you stupid, but I’ll say you
    ‘re inexperience, belum dapat nampak what Im talking bout 😉

    But soon, you will if you willing to. For now… giving him a 2nd chance… ya why not! You got nothing to lose anyway… BUT my advise, have some space for yourself in your heart, not just think of him all the time.

    Biar ada masa mencintai diri sendiri, biar ada ruang untuk for your freedom and your own happiness without anyone.

    Also, cuba berkawan lebih ramai… make it casual. You akan lebih relax. – Okay, all the best!

  • ms lita
    January 2, 2012

    thanks to Abg Razzi with ur komen…actually I pun fikir benda yang sama..tapi I cuma nak m’confirmkan lagi…anyway elokler die backoff awal2…drpd dah lama2 kawan and I pun dah falling in love..da susah plak…maybe jodoh I dengan someone yg cintakan I…but thanks a lot…

  • January 19, 2012

    Hi bro!
    I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your post….

  • January 20, 2012

    AIDA – Awesome! great to know that you enjoyed it. Thats a big thing for me. Drop by anytime ya…

  • noella
    February 1, 2012

    Salam bro. Ella dh baca sumenye. Sedihnya bila dpt tau klu hati dia btul2 mcm ni. Contoh kelima dan contoh terakhir. Ella tk tau nk buat mcm mna, dh mati akal je rse. Ella slalu gado dgn bf sbb ella dh tkde kepercayaan pada dia lg. Sbb dia penah tipu ella, hidup2 dia tipu ella. Smpi skrg pun dia masih tipu, ella tau dia tipu, tp terpaksa buat taktau sbb tk nk gado dgn dia. Truk ella jd, sbb stress dgn dia smpi gastic nthen muntah2 bro. So, skrg ni ella nk dia jd mcm dulu. Skrg ni dia dh mcm tk appreciate ella. Seriously sedih, kita dh syg dia mcm nk gila, dia slow2 buat kita mcm ni. Klu ada mslh, ella nk slow talk dgn dia, dia lari2. Dia kata, kita tkde mslh sbnrnye, you tu yg slalu fkir bukan2. Mcm mna skrg ni? Tak fhm la :'(

  • Rina
    February 5, 2012

    Salam.. saya ada kenal sorang lelaki nie.. baru kenal 3 bulan.. mula2 kenal kitaorang biasa2 je.. saya pernah suka dia, tapi semenjak tahu dia dah berpunya, saya undurkan diri.. saya dapat tahu, dia mengaku dengan kawan saya cakap perempuan tu bukan awek dia.. beria2 dia cakap.. saya buat tak tahu mula2.. baru je 3 minggu lepas dia mengaku dengan semua kawan2 dia cakap saya nie awek dia.. tapi dia tak pernah luahkan apa2 dekat saya.. bercakap pun tak pernah.. saya dah binggung.. ape maksud dia nie sebenarnya..??

  • Pakja
    February 5, 2012

    Salam Brother Love,

    Sy ade kemusykilan skit la berkenaan girlz ni..hehe
    Mcm mane cara yg efektif utk ajak girlz keluar ek? (cth: kuar minum/mkn utk kenal hati budi)
    Sbb sy ade try msg sorg girlz ni kt FB,nk ajak jumpe..tp die ckp bz la and beri ajak time lain, die beri alasan yg lain pula. Adakah die xberminat nk jumpe? @ girlz akan mengelak kalu die dpt detect ade mamat cuba nk tackle die?

    Sekian :)

  • February 7, 2012

    Perspektif yang menarik. Good job Bro Razzi.
    Tengah belajar tulis karya cinta, tapi bukan mat jiwang sebenarnya 😀
    Banyak boleh belajar di sini.
    Keep it up Bro!

    s.k
    skausari.blogspot.com

  • ija
    February 8, 2012

    Salam, sy ada bkenalan dengan seorg lelaki di laman sosial. 1st chat dgn dia, byk benda boleh dborakkan. Tetapi ketika itu, dia kurang active di internet. Dan oleh kerana dia tak active sy delete dia dr list kwn sy. Selepas sthn dia muncul semula, dan cuba menjadi kwn sy. Ketika itu sy sudah tukar nama n profile pic dan dia manage utk mencari sy mlalui chatting history. Bermula dgn chatting d YM bleh dikatakan setiap hari…beborak perkara general – keja, keluarga , hobi etc… tiada yg melibatkan hati n perasaan. Seterusnya kami btukar no phone.. skarg sudah 2 bln kami bhub setiap hari… tp x pnah dia menelefon cuma sms. Dia bkerja d Terengganu dan sy d KL peluang utk bjumpa mmg sukar. Melalui msg n mutual friends sy yakin dia real orgnya… semua yg dia share dgn sy align dengan activiti dia, kami pnah berjumpa 2x dlm hari yang sama, ketika dia punya tugasan d KL, kedua-dua pjumpaan dia yg ajak. Tp bukan bdua .. dia ada teman dan sy juga mmbawa teman sy. Selepas ptemuan itu.. dia masih melayan sy sperti biasa.. selama 2bln persahabatan kami… sy perasan dia hanya akan sms sy ketika dia sendiri (i’m not sure .. maybe perasaan sy sje kot), masalah sy, sy tak tahu apa tujuan dia bkwn dgn sy. Kalu psahabatan ini blarutan ada bsar kemungkingan sy akan bmain ngan perasaan… dan sy tak ingin ia blaku slagi sy tak mengetahu isi hati dia…tp agak sukar nak mengawal perasaan… I’m addicted to him… kalu dia tak btanya kabar satu hari sy akan ttunggu-tunggu sms drnya… Soalan sy:
    1)Selain btanya straight to d point ada cara lain tak utk mengetahui isi hatinya.. sy x nak psahabatan in tputus dsbbkan sy sendiri syok sendiri :)
    2)Bagaimana caranya sy ingin menunjukkan yg sy bminat utk mengenalinya dgn lebih rapat?
    3)Mungkinkah dia ni jenis lelaki yg suka bkwn sj tp bukan utk serious dgn kita? Sbb sy tahu dia ada pilihan lain dan keep his options open…

  • syasya
    February 12, 2012

    my problem pun sama sngt mcm problem noella.
    kdg2 xboleh nk tau ape di fkiran lelaki.brpuluh2 kali i minx break dgn my bf tp die xnk.now kteorg ego.bile die call n text u byk kali i xangkt or xreply.tp i syg sngt dgn die.cuma die byk alasan yg dia bz.bkn xde org yg nk kt i.trlalu rmai tp i xpnh buka ht i utk org lain.i cuma nak kan dia wlaupun dia xhrgai i.i dh brdoa supaya jauhkn diri dr dia tp kteorg selalu trjmpe.pnh break 3 bln tp die still cari i.tp my bf slalu tipu i.slalu kate dh bosan dgn i.bile i minx putus baru die cari2 i.tp i rase kteorg xjmpe sebulan pun xpe.dh xde cinta cuma i brharap i dpt lupakn die.i cuba xnk angkt bila dia call.tp hati i lembut sngt,kembali jgk kt dia.mcmmane nk keraskn hati n bukakan hati utk org lain.

  • February 14, 2012

    NOELLA – Lelaki yang benar-benar sayangkan wanita adalah lelaki yang sentiasa memberi ruang kepada wanita itu untuk meluahkan perasaan sedih, kecewa dan segala permmasalahnya, apa yang terasa di hati dan sebagainya.

    Jika untuk berbincang pun dia tidak beri peluang pada you macamana you all nak mendirikan rumahtangga di kemudian hari kalau sekarang pun tiada komunikasi yang baik? susah kan?

    Sometimes, kita kena terima kekalahan itu untuk kita berjaya melalui laluan lain…

  • julia
    February 14, 2012

    Lelaki kata, “Kalau kita ada jodoh ada lah, tapi buat masa sekarang I nak fokus pada kerja I. Sekiranya you bertemu dengan lelaki yang lebih baik, I redha” – Okay, simple habis… ini adalah contoh lelaki yang cakap berlapik dan sopan serta mahu menjaga hati wanita.

    My bf pernah cakap mcm ni, tp bila i tny dia kata syg dekat i.Tak tahu nak teruskan hubungan lagi atau x sbb i pun x pasti dia syg kat i ke x. atau terus sj terima my ex-bf yg mmg bersedia nak kawin dgn i bila2 sj n sgt syg kat i

  • February 16, 2012

    RINA – Lelaki ni selalunya memang suka mengaku girls yang lawa-lawa dan sweet tu girlfriend dia. I’m sure bukan you sorang yang dia kata macam tu. Sorry to say this…

    Kalau dia benar-benar serius dengan you dari awal-awal lagi dia akan all out crazy for you la kan… So, it’s better you jangan letakkan harapan dulu.

    It’s good kalau you back off lama-lama sikit, to see if he really serious about you. Kut terus diam tu maknanya dia tak berminat lah tu.

  • February 16, 2012

    Salam PakJa – Hmm… The best way untuk ajak girl is kena guna perkataan MEET UP!

    Supaya, situasi tu tidak tertekan sangat. MEET UP ni macam saja-saja nak jumpa. Tak plan untuk keluar makan atau minum.

    Bila kita SET the place and time, dah macam nak keluar dating. So, kalau DATING, if girl tu memang dah dari awal syok kat kita, dia akan suka sangat la kita ajak dia dating…

    Tetapi jika respon dia kurang, nak dating ni akan buat dia rasa tertekan… so, kena buat seperti cool and relax sikit.

    TAPI, kalau I jadi you… once the girl dah say no 2-3 kali macam-macam alasan gitu, I dah takkan follow lagi. I akan choose next girl la. Tak suka buang masa la kan. Sebab ramai lagi yang lebih mesra. Betul tak? 😉

  • February 16, 2012

    IJA – I’m gonna give the same answer that I always gives…

    LELAKI, akan contact girl tu giler-giler kalau dia berminat. Dia akan sms, dia akan bbm, mms, inbox, chat, etc and definitely call!

    IF dia tak buat begitu but still ada contact sms sahaja means… minat tu ada, tetapi agak kurang!

    3 persoalan you :

    1)Selain btanya straight to d point ada cara lain tak utk mengetahui isi hatinya.. sy x nak psahabatan in tputus dsbbkan sy sendiri syok sendiri :)

    – So soalan ini, I dah jawab kat atas… As usual, Lelaki is simple, kalau dia nak, minat, in love, dia akan contact, mahu berhubung setiap masa dan mendengar suara orang yang dia minati. Kalau tak berminat tu… tak ada lah all that. Nak tahu further more? – Jangan berkawan lagi dengan dia… tinggalkan dia…avoid dia… jangan reply sms dia, see if sms dia berbeza nanti, atau dia akan mula give you a call. Kalau terus senyap tu means, dia tak berminat la tu… so, you know you syok sendiri. BUT at least you tak perlu luahkan perasaan pada dia kan…

    2)Bagaimana caranya sy ingin menunjukkan yg sy bminat utk mengenalinya dgn lebih rapat?

    Dengan sentiasa memberi responsed interested dalam segala perkara yang dia cakapkan, itu sudah cukup. – Cuba care lebih-lebih sikit, tapi jangan OVER!

    3)Mungkinkah dia ni jenis lelaki yg suka bkwn sj tp bukan utk serious dgn kita? Sbb sy tahu dia ada pilihan lain dan keep his options open…

    Only you know la kan, coz I tak kenal dia. BUT if tak ada call langsung tu, SAMADA dia tak ada duit, kedekut… atau memang ramai awek yang kena dia contact kut hehehe…

    p.s : USAHA itu sudah cukup menggambarkan segala-galanya. Tiada usaha maknanya tiadalah minatnya.

  • February 16, 2012

    SYASYA – Rasanya dah banyak I beri pendapat dan nasihat kat you kat fb kan? :)

    Soalan you, “Bagaimana nak keraskan hati dan bukakan hati pada orang lain?”

    HANYA jika Syasya sendiri ada keinginan untuk tabah, sabar dan cekal hati untuk berubah, hanya masa itu, you boleh keras hati. Jika tiada keinginan yang tinggi tidak mungkin boleh.

    Bukakan hati pada yang lain juga sama… you sendiri kena membuka hati you, kerana you sendiri yang mahu. JIKA tak ada keinginan bukalah seluas-luasnya pun, takkan jumpa dia yang tercinta.

    UNTUK MUDAH : Cuba buat kawan-kawan baru. JANGAN terus duduk di dalam circles of friends sekarang ni terlalu lama, instead mulakan dengan environment baru, kawan-kawan baru… soon you akan punya keingingan baru!

  • February 16, 2012

    JULIA – Jangan pilih jalan mudah hanya kerana nampak sesuatu yang cantik di depan mata kerana, perjalanan cinta amat panjang dan berliku-liku.

    Tidak mustahil pergaduhan dan perpisahan akan berulang jika bersama dengan yang lama.

    JADI, jangan pilih yang tiada kepastian! Pilihlah yang punya kesungguhan yang jitu untuk memulakan cinta yang mempunyai masa depan.

  • ija
    February 16, 2012

    Salam bro,

    Sukalah feedback you, sbb sy dah act mcm bro ckpkan… sy stop reply dia punya msg n sbb tak jwp dia sms plak… sy tunggu n lihatlah apa akan jadi… biar senyap lg nak tgk sampai mana phujungnya… kalu ada jodoh tak kemanalah kan… i take it slowly skrang :) tq ya.. on top of that, u ada mention pasal kalu ada sms meaning minat ada tp kurang… so mcmana nak pbyakkan minat tu?

  • February 17, 2012

    IJA – Nak perbanyakkan minat ni… actually, agak susah sebab hanya orang itu sendiri yang akan buat keputusan.

    Tapi boleh cuba korek or spy apa yang dia suka, dan lakukan supaya dia akan merasa ada keserasian. Try pergi ke tempat yang dia selalu pergi, makan di tempat yang dia selalu makan, buat perkara yang dia selalu buat.

    NAMUN…. if it’s me, I akan buat apa yang I suka, jika dia tak minat, it’s okay… I akan tunggu sampai yang lain datang, yang lebih berminat daripada dia. 😉

  • February 17, 2012

    Oh begitu, simple je rerupanya.

    Abg Razzi, saya suka sangat dengan blog ini. Entrinya ringkas, padat dan menarik. Abg Razzi pun ramah =)

    Semoga Abg Razzi terus maju. Amin

  • February 25, 2012

    SHA – Welcome and thanks. Please do drop by anytime 😉

  • February 27, 2012

    salam..
    bro razzi..
    i got a big problem..
    i think i’m fall in love now with my senior.
    masalah sekarang saya takot nak luahkan mt feeling to him..the way hee treat me mcm he have a same feeling to me.tapi saya nk tahu perasaan sebenar dia pada saya.macam mana? saya takot kalau nanti tiba2 saya hanya bertepuk sebelah tangan.saya nk text him o col him but saya tak nk menganggu dia.really needs ur help.

  • February 28, 2012

    IENA – BIG ke problem tu hehehe… small je tu 😉

    Now, tanya dulu 1 perkara PENTING ni :-

    1. Adakah dia ingin selalu menghubungi aku? SMS, CALL, BBM, FB MSG, YM? – Ada ke tak ada? Jika tak ada maknanya dia tidak minat sangat, kerana jika dia benar-benar berminat dengan you, tak perlu tunggu you buat, dia yang buat dulu.

    Perkara ini perlu kita terima kenyataannya untuk mengelak diri dari malu bertepuk sebelah tangan!

  • Pakja
    March 1, 2012

    Thnx a lot, bro 😀
    -Ada betulnya explanation anda bab girls rasa tertekan kalu kite ajak kuar..mcm nk ajak dating lak tu :) mungkin sblom ni cara sy ajak kuar tu..x kena cara kot..hehe
    -Cool gak idea guna perkataan “MEET UP” tu..hehe
    Nnt nk try praktik kn pasnih..trima kaseh byk!

  • Rina
    March 2, 2012

    salam bro..

    ade sorg laki nie, slalu contact sy, gayut smpai sejam dua jam.. minggu lepas dia ajk sy kuar ngan dia.. mula2 sy ingat dia bawak kawan dia, rupa2 nye kami berdua je.. dia pernah tanya sy samada sy nk terima dia ker x.. sy tnye trime sbg ape?? dia jwb sukahati sy nk trime dia sbg ape.. sy ckp sy terima je sbg ape yg dia nk.. semenjak dr tu, dia cakap dengan semua orang sy nie gf dia.. tapi tup tup, sy dpt tau dia ade perempuan lain.. dia sendiri yang hantar sms tulis cinta dia bukan untuk saya dan memang betul perempuan tu gf dia.. sy mula berhenti berhubung dgn dia.. sekarang dia sibuk cari sy blk, sy mara dia.. dia jawab sy tak percaya kan dia, mmg sy ngan dia tak ditakdirkan bersama.. dia cakap, dia nak balik kampung, taknak jumpa saya lagi.. saya bingung sangat.. ape masalah dia nie sebenar nye??

  • whiterose
    March 5, 2012

    salam
    Bro Razzi

    I dah couple with him almost 2 years..dlm percintaan kami ade org ketiga(bapuk)..die ckp ngan sy,die duduk ngan family angkat die dr kecik but tu sume tipu…kite org jarang kluar date,kalau kluar pun nk kena cover ngan “bapuk” tu..I penah tyer die kapel ke ngan “bapuk’ tu..n then die ckp dh lame breakoff..”bapuk” tu jer syok sendiri..byk kali bro I tyer die but he always give me same answer..
    Sy seolah2 bercinta dg suami org until 1 night..I dpt msg from “bapuk” yg dia mrh sy nape call my ex..and from that night I dpt tau yg dia tido 1 bilik ngan “bapuk” tu…
    sy kecewa sgt ngan dia..selama 2 thun dia tpu sy…

    Tapi disebabkan terlalu sygkan dia..sy terima dia…after 3 days..I bace kt wall fb dia khas untuk bapuk tu and he said ‘saya xsanggup tgk awak menangis lg,dan sy akan cube perbaiki hubungan kite” pada mase tu bro hanya Allah jer yg tau betapa sakitnyer hati ni..

    Tapi sy sabar lagi..until 1 night I dpt msg from “bapuk’ yg my ex cakap dia dh break ngan I..and I’m directly call him..

    He said ‘ dia sayang dua2 coz ‘bapuk” byk tolong dia…and dia cakap xsanggup tgk “bapuk’ tu nangis..and yg paling sy xboleh trima he said ‘ dia mcm perempuan’…hancur hati saya bro…malam tu jugak sy putuskan ngan dia..

    Dia cakap sayangkan saya and saya xboleh tinggalkan dia…sy sebenarnya xfaham ape istilah sayang and cinta pada sy…dia byk kali ckp ngan sy ‘tolong jage hubungan yg xseberapa ni’ tp dia jugak yg hancurkan hubungan kami…

    Saya terlalu sayangkan dia bro…tolong ar sy mcm mane nk terus lupakannya…

  • lov
    March 14, 2012

    salam bro..
    help me please!!!!masalah sy same cm mslah2 kt ats…pasangan berlaku curang n at last sy dpt tahu sndiri…sakitnye tuhan sj yg tahu..menggeletar 1 bdn nih bila dpt gmbr die brdua ngn prmpuan tuh..bile die jelaskn sume..die syg sy..mahu jdkn sy isteri..die kate die dgn prmpuan tu hanya main2..utk cr kegembiraan disebabkn die ade mslah dgn fmly dia…tp mslahnya,sy xckup menggembirakan die ke????????sy suruh dia tglkn prmpuan tu..die ckp xperlu tergesa2..dia suruh sy jgn risau sb dia hnya main2 ngn prmpuan tu..dia kate lg..dia lyn sy lebh dr prmpuan tu…tp bro…sy dpt rsa yg die tipu…utk pengetahuan semua…dh brape kali kami ambik keputusan bepisah…tp msing2 xsmpai 2,3 jam..baik semula…kami mengakui yg kami saling xbleh berpisah…tp jauh di sudut hati sy bro…sy nk sgt tinggalkn dia…tp sy tkut nk hadapi hari2 tanpa dia…sy dh buat istikharah…tp xtaw smada tu petunjuk atau tak..bro.kalau ade doa yg boleh sy amalkn utk buat sy btol2 tabah utk tinggalkn die,tlg la bg kt sy bro..sy nk tinggalkn dia bro…please help me…

  • Cahaya Terpelihara
    March 16, 2012

    Assalamualaikum Bro Razzi..

    Suke sgt dgn entry ni. Byk jugak kes yg sy lalui sama spt org lain. Sy agak tertarik dgn soalan ni dan sering kali b’tanya di dalam hati.

    1. Adakah dia ingin selalu menghubungi aku? SMS, CALL, BBM, FB MSG, YM? – Ada ke tak ada? Jika tak ada maknanya dia tidak minat sangat, kerana jika dia benar-benar berminat dengan you, tak perlu tunggu you buat, dia yang buat dulu.

    Sy juga ada praktikkan perkara ni:

    1) For now… giving him a 2nd chance… ya why not! You got nothing to lose anyway… BUT my advise, have some space for yourself in your heart, not just think of him all the time.

    2) Biar ada masa mencintai diri sendiri, biar ada ruang untuk for your freedom and your own happiness without anyone.

    3) Also, cuba berkawan lebih ramai… make it casual. You akan lebih relax.

    Alhamdulillah sy rsa semakin tenang.. But somehow sy x dpt elakkan diri dr terkenang akan memori2 sy dgn exbf. Sy dh cuba sedaya upaya utk avoid dia, x msg or even call him. Sy confused, kenapa bila sy menyepi, dia dgn muka xmalu muncul balik? Penah dia call & msg time sy tgh kuar dgn seseorg.. Sehinggakn kwn sy tu hairan knp sy xjwb call. So sy ckp sy xknal nombor sape.. heheh..

    Actually Bro, sy dgn exbf clash dh stahun lbh.. Clash tu pn sbb dia t’kantoi ade gf lain dlm FB.. (FB salah 1 pengaruh negatif yg bleh wtkn hidup kucar kacir but kebaikannya, pecah tembelang org yg kuat menipu tu).. Ada ke patut dia xnk lepaskn sy atau gurl tu.. Memang sakit utk sy undur diri coz sy rsa mcm tak fair la,ktorg couple almost 2yrs tp dia couple with that gurl just for 5mths at that time.. Tak faham juga dgn gurl yg mcm tu coz sy pnh msg kt fb gurl tu, sy bg 1 link videoclip sy dgn exbf.. For sure dia akn buka link tu tp still xfaham2 lg.. Tetap nk jugak kt bf org.. Hmm.. mgkn bkn jodoh ktorg la kot kn.. so mls nk buang mse fikir psl lelaki cmni lg.. Ramai lg lelaki diluar sana yg tahu m’hargai wanita.. Setiap individu sudah ditakdirkan seorang pasangan hidup..InsyaAllah.. (Rasanya spt x sabar menunggu pasangan sy tu datang..hehehe!)

    Sy susah payah try utk jd cekal & tabah.. Bila terbaca entry Bro ni, semakin kuat hati sy utk berusaha m’jd seorang yg lebih cekal.. Thanks a lot Bro..XOXO

    p.s: Sy nk minta tolong Bro 1 bende.. Bro tolong doakan sy bertemu dgn pasangan hidup sy eh? :)

  • sakura
    March 17, 2012

    salam bro razzi..;p

    ok..ada x istilah llki “pemalu” klu hya stkt nk bkwn??kkdg sy cnfius..bla sy cba ckp dgn dorg bla msa ada aktvti kump ke pe,dorg mcm terkelu ceh (prsn la pulak);p,tpi klu kita as a girl x ckp akn buat dorg sush nk dkti utk bkwn..jd kmgknan bleh tmbul “bdk nie smbog btol”..then lps2 bla dh trsmpk tpi xtgor 2 jd srba slh la pulak..kekok pon ade,xtau nk act mcm mner sbnrya..jd sbnrya ape yg trsirat dlm ati llki nie..?hee..lg 1,ape sbnrya yg buat llki sush nk bkwn dgn kita tpi dan apa yg hrus dbuat utuk tgninya..?thnks :p

  • PAKJA – Semoga berjaya! hehehe… You’re welcome. All the best to you.

    RINA – Tak perlu buang masa lah nak fikir pasal dia. Nak fikir apa yang dia cakap dan buat. Semua tu AUTA sewaktu girlfriend tak ada lah tu. BIla girlfriend ada balik dia buang je la semua yang skandal-skandal ni.

  • WHITEROSE – Bagi pendapat saya, sekiranya you masih lagi putus hubungan dengan boyfriend you ni, better kekal putuslah. Sebab, I tengok ianya tidak membawa sebarang kebaikan malah, sekiranya berkahwin esok hari pun mungkin dia akan suka kepada hubungan sumbang juga. Sebab apa yang saya dengar-dengar dari mereka yang pernah terlanjur ke jalan ini, apabila pernah mencubanya, tidak suka lagi kepada jalan yang benar ini.

  • LOV – Pertama sekali yang you takut fikir hari-hari mendatang tanpa dia tu sebab apa? Apa yang you takutkan? Sebelum you bersama dia, you hidup dalam ketakutan ke? Jika begitu susahlah nak bantu.

    Sebab, yang perlu kita takutkan hanyalah ALLAH swt. Dia yang menjaga kita, dia yang menurunkan bala pada kita jadi tak perlulah kita nak rasa takut apa-apa jika kita tidak berbuat salah.

    Kerana yang bersalah sekarang adalah boyfriend anda. Doalah banyak mana sekali pun jika kita masih berpendirian sebegitu, sampai bila-bila kita akan lemah!

    Jadi, dari hari ini saya minta tolonglah tabah dan bertekad untuk memulakan hidup baru. Rapatkan diri pada keluarga dan kawan yang boleh dipercayai. Cuba lalui hidup ini tanpa seorang kekasih. Hidup di dunia ni bukan hanya kena berdua saja. Seorang diri pun boleh bahagia.

    Solat pada Tuhan dan sujud kepadanya memohon ketenangan jiwa dan kebahagiaan yang kekal InsyaAllah, anda akan berjaya.

  • CAHAYA TERPELIHARA – bestnya baca cerita you ni, I’m very happy for you too. Dan rasa bersyukur kerana sedikit sebanyak dapat juga membantu.

    InsyaAllah I doakan kebahagiaan dan kejayaan you dalam cinta. As long as you mahu, dan ada keinginan untuk berjaya. Jika kita terus yakin, percaya kita boleh bahagia bersama orang baru, dan kita yakin kita boleh melepasi dugaan maka kita boleh melepasi segala-galanya. And I believe you can! 😉

  • SAKURA – banyak soalan you ni…. kena bayar ni hahaha 😀

    Lelaki malu… hmm, to me lelaki hanya malu bila dia tiada keyakinan untuk memikat girl yang dia suka. Tapi kalau dia tak suka, dia tak malu mana pun so, istilah lelaki pemalu tu tak ada la bagi I.

    Ada 2 sebab mengapa lelaki mahu berkawan :-

    1. Sebab tak nak tunjuk sangat dia sebenarnya ingin bercinta, so takut kena reject, dia cakap mahu berkawan dulu.

    2. Sama macam sebab no 1 hahaha – Basically, lelaki TIDAK MAHU berkawan dengan wanita jika sekadar berkawan sahaja. Apabila lelaki mahu berkawan dengan wanita ianya MESTI sebab dia syok kat girl tu lah. Kalau dia tak suka means berkawan pun dia tak mahu.

    Just be yourself seperti yang sudah pun you lakukan. Katakan apa yang rasa dan apa yang difikirkan. Senang!

  • Puteh Pucat
    March 18, 2012

    Salam bro. Saya nak tnya saya ader berkawan dengan seorang lelaki ni. Di awal perkenalan kami selalu jugak jumpa dan kadang2 kuar makan bersama.

    Dulu selalu jugak mesej atau ym. Dia selalu share problem tentang kerjaya dia yang baru nak bermula kat satu company ni. Baru-baru ni dia kena tukar tempat kerja dan selalu balik agak lewat malam.

    Semenjak dia bertukar tempat kerja dia dah jarang mesej saya. Call apa tah lagi.

    Tapi saya nak tahu jugak ada kah dia berminat dengan saya atau hanya kawan.

    Tapi tiap kali saya mesej dia akan balas cuma dia sudah tidak mesej saya seperti di awal perkenalan kami.

    Saya ada terbaca lelaki yang sibuk tidak akan ada masa untuk memikir perkara lain selain daripada kerjayanya dan cara untuk mengukuhkan ekonomi mereka. Selagi mereka tidak mencapai apa yang ingin mereka sasarkan selagi itulah mereka tidak akan memikirkan perkara lain termasuk teman wanita dan untuk mendirikan rumah tangga.

    Soalan saya, adakah dia memang cuma menganggap saya hanyalah kawan???

  • Cahaya Terpelihara
    March 18, 2012

    Bro Razzi..

    Thanks Bro sudi baca cerita sy.. Hari2 sy masuk blog ni utk tgk komen Bro.. HIhihi..

    Bro nk tahu tak? Dah bape lame sy x contact dia tp smlm dia call sy.. Dia gtau tgh tggu abah dia naik bas g ke airport utk fly ke Mekah wt Umrah.. Dalam hati sy kata, “ingat jugak dia kt sy” (sambil tersenyum nih..) hehehe..
    Tapi betul la Bro.. Cinta tu xperlu dipaksa dan ia akan datang sendiri as long as kita sentiasa percaya bahawa sume org berhak utk rsa bahagia, dicintai & m’cintai.. Skrg kn Bro, sy nk slalu fikir positif je.. Bila kita lepaskn sesuatu yg xpasti tu dr fikiran, mmg rsa lega sgt2.. Mcm beban kt bahu ni hilanglah sdikit.. So xperlu nk pening2 kpala fikir psl pkara2 yg complicated kn Bro? Just wt neutral je.. Mesti pnya sesuatu yg x disangka2 akn tiba.. Perhaps, it’s a good news.. Who knows? :)

    InsyaAllah sy akn trus b’usaha gigih sambil ikut tips Bro.. Gurls out there, u also can do it!! :)

  • PUTEH PUCAT – Cuba ingat balik, ada tak apa-apa yang terjadi sebelum ini? Mungkin ada perkara yang membuatkan dia berubah… mungkin ada kejadian atau apa-apa yang you cakap ke? Berapa kali you all meet up? Mungkin ada perkara yang sebelum jumpa lain selepas jumpa lain?

    KERANA, lelaki kalau dah suka, minat dan tergila-gila tu, busy macamana pun dia akan selalu ingin berhubung dengan girl tu. Malah jika sibuk mengukuhkan ekonomi dia, girl yang disukainya inilah yang boleh memberi dia semangat untuk bekerja dengan lebih tekun.

    Kalau dia kata sibuk bekerja tu, means dia sudah tidak berminat dengan girl tu lah simple. Logik kan? 😉

  • CAHAYA TERPELIHARA – True! Who knows kan, anything can happen as long as we really believe and focus on what we really wanted!

    Thank you so much for visiting my simple blog. Keep sharing ya 😉

  • Puteh Pucat
    March 19, 2012

    Hi bro. Seingat saya tak de lak salah ckp. Kami kuar dlm 5,6 kali. Sy pun dah lupa. Lagi pun kami baru kenal. Oh tapi kali terakhir dia ada mesej saya 2 minggu lepas. Itu pun hari dia tidak bekerja dan tgh tgk bola kt kedai mamak. (hehehe siap mentioned tgk bola). Biasannya kt org byk b’tegur sapa kt ym. walaupun duduk dkt, dia jarang ajak keluar sejak dia start kerja kt tempat baru. Masalah skang bro, dia dah jarang msj sy. Sy pulak start msj dia dulu.Tp bila saya msj biasanya dia akan reply msj sy bro. Soalan sy patut ke sy wat macam biasa just msj dia tnya khabar mcm seorang kwn sekali sekali atau berhenti je drp msj dia.

  • Puteh Pucat
    March 19, 2012

    oh satu lagi bro, dia tak la ckp dia busy. Tp biasanya kalau saya msj, dia akan reply dan bg taw dia still kat ofis. Dan saya tahu dia ckp tu btol sebab pernah gak hantar makanan kat dia (hehe), jmpa dia dengan pakaian kerja lagi dia baru balik daripada kerja tp dia sudi jugak nk ambl makanan drp sy. Hehe.

  • sakura
    March 19, 2012

    salam bro razzi heheh..kira blnja la XD..sy ada bc dlm 1 artkel,klu girl 2 jns pndiam or pmlu pon bleh buatkn llki rsa segn nk bkwn(lg soln)..btul ke?thnks..:)

  • Cahaya Terpelihara
    March 24, 2012

    Salam Bro Razzi….

    Hmm… Arini kan sy dh start nk lupakan dia la Bro.. Semalam 4jam mmbr sy bg ceramah kt sy… Dia dh x kasik sy jwb call exbf tu sbb dia kata exbf cari sy just utk hilangkn boring je… Dia kata dia bercakap sebagai seorg lelaki, lelaki xpnh ckup dgn seorg wanita.. Betul ke Bro? Sy ni xnk jugak percaya ckp org lain sbb sy nk dengar dr mulut exbf sndiri.. Smlm sy tnya pe function sy dlm hidup dia but then dia jwb jgn wt dia tension.. Tu bkn jwpn yg sy nk Bro.. =(
    Sbb tu sy wt keputusan nk belajar utk lepaskn exbf selama2nya.. Kali ni sy betul2 pasrah dgn ketentuan Ilahi, jika betul la sy xde jodoh dgn Exbf.. Tp sy tetap akn berdoa, jika jodoh sy ialah Hazlami Asyraf, hrp2 Allah ketemukan sy dgn dia suatu hari nnt.. JIka Hazlami Asyraf bukanlah jodoh terbaik sy, jauhkan dia dr kehidupan sy ni.. Amin..

  • PUTEHPUCAT – What I understand, lelaki ni tak berminat dengan you. Semua yang dia buat hanya nak jaga hati you. Stop je la kan. Don’t waste time. I’m sure ada lelaki lain lagi yang lebih menghargai you.

  • SAKURA – Bukan segan nak berkawan cuma lelaki akan rasa boring dan menyampah bila wanita tu terlalu penyegan sangat. Ya la kan, nak berbual pun susah kalau apa yang ditanya semuanya segan nak jawab.

    CAHAYA TERPELIHARA – Tak nak Amin doa you sebab you masih berharap… All that hanya buat you semakin lemah sebenarnya. – Yang you gi tanya apa function you dalam hubungan tu sal pa laaa…. sampai serendah itu ke you letak diri you? Mana maruah you sebagai seorang wanita? – Apa jawapan yang you harapkan?

    Dah lah dia tak nak jawab pulak tu, dan Kalau dia jawab, YOU TAK ADA FUNCTION APA-APA! apa you nak buat? camana you rasa? – Please la ada sedikit dignity terhadap diri you sendiri.

  • Cahaya Terpelihara
    March 24, 2012

    Salam Bro..

    Salah ke if sy tnye soalan cmtu.. Mmmm.. Cedihnye.. Bro pn marah kt sy jugak.. :(

  • Puteh Pucat
    March 25, 2012

    Hmm BRO Love. Thanks ur advices. At least sy taw apa dalam kepala otak dia dan isi hati dia skang. Walaupun kenyataan tu kan kadang-kadang pahit. Hehehe…

  • CAHAYA TERPELIHARA – Bukan marah cuma kecewa dengan sikap you bila you terlalu lemah dan meletakkan diri terlalu bawah seperti seorang yang tidak bermaruah dan boleh dipijak-pijak.

    Saya di sini mahu membantu you all semua supaya menyedari di mana silap anda. Dan bagaimana hendak berubah untuk memilih pasangan yang menghargai anda.

    Sebaliknya, anda hanya menjadikan diri anda seperti tiada harga apabila bertanya seperti itu. – Apa fungsi you dalam perhubungan seperti you ni BENDA, bukan manusia yang punya perasaan.

    SEDARLAH, apabila sebuah percintaan dan perhubungan itu dihargai dan dihormati… anda TIDAK PERLU bertanya pun soalan sebegitu. Anda berdua akan sama-sama membuat keputusan akan status perhubungan itu. Bukan sampai kena tanya sebegitu rupa.

  • Cahaya Terpelihara
    March 25, 2012

    Salam Bro Razzi..

    Emm.. Sy tanya dia soalan cmtu bkn utk menunjukkan bhawa sy ni lemah, bleh dipijak2, xde maruah sume tu.. Sy tahu prasaan sy ni bkn barang mainan.. Niat sy cuma nk jwpn plg simple dr dia.. Xkisah la jwpn tu 1 jwpn yg menyakitkan hati atau tidak.. Sy cuma nk tahu je pe yg ada dlm hati dia tu.. Katakan dia ckp sy ni xde fungsi pn bg dia, sy nk sgt2 berhenti b’hrp.. Sy xnk terus menerus jd beban utk dia.. Sy rela korbankn cinta sy utk tgk dia gembira.. Mlm tu bila dia xnk jwb soalan sy, sy dh wt kputusan, sy ckp kt dia ckup la stkt ni je sy tggu & b’hrp kt dia dan sy xkn sesekali contact dia lg (wlaupn slama ni dia yg slalu contact sy..) Pstu dia kata plak, knp perlu sy fikir/nk wt cmtu.. Mksudnya disini dia mcm xnk sy b’henti b’hrp kt dia atau tglkn dia.. Kalo xnk sy tglkn dia, knp susah sgt dia nk jwb soalan sy tu?
    Susah btul bila fikir ttg status hbgn ni sbb dia still dgn gurl yg dia bru couple tu.. Sy pnh tnye dia, cane dgn hbgn ktorg & dia jwb, “kita wt mcm biasa je sbb sy xnk wt awk rse cemburu”.. Wlaupn dlm kes ni dia yg b’slh sbb curang kt sy, tp jauh di sudut hati sy, sy masih percayakn dia.. Dia bkn lelaki jenis yg suka b’janji bagai, dia xromantik sgt pn, tp bila brada dkt dgn dia, sy rsa selamat.. Slama ni dia la tmpt sy luahkn smua suka duka sy.. Sy xpnh sembunyikn apa2 hal pn dr dia.. Mmg sy cintakn dia spenuh hati, bkn stakat nk main2 je Bro.. xpnh sy rsa cmni kt exbf yg lain.. Sy tahu dia fhm ttg prasaan sy ni.. Cuma nasib je yg xbrape menyebelahi sy sbb wujudnya org ketiga tu..
    Mase New Year aritu, dia ada b’janji dgn sy bhwa dia akn b’kahwin dgn sy suatu ari nnt.. Tu la satu2nya janji yg dia wt spnjg perkenalan kami dr thn 2009.. Sy plak disuruh b’janji utk belajar smpai sy b’jaya.. Slalu dia ingatkn sy ttg janji sy tu.. Sy serba salah skrg ni Bro.. Nk tglkn dia, tp sy syg sgt2..Kalo xtgl, takut sy ni jd batu penghalang utk dia dgn gurl tu pulak.. Sy btul2 xtahu pe perasaan dia t’hdp sy ni.. Parents sy tahu psl dia coz dr awal perkenalan sy ada crita kt family.. Akak sy plak ciap simpan barang2 hantarannya utk sy guna nnt bila sy nk b’tunang.. Sedih sgt2 hati ni bila balik umah dan t’nmpk barang2 hantaran tu.. Bila sy xdpt jwpn yg pasti dr dia, sy jd t’kial2.. Smpai bila sy nk t’kial2 cmni? Mmg pnh dia kata syg kt sy, prasaan syg tu ada tp sy nk tahu syg dia tu stakat mana? Wanita bila dh tahu lelaki tu sygkn dia, bila dirasakn lelaki tu dh lama x ungkap kata2 syg, dia psti akn b’tnya lg soalan yg sama, kalo bleh stiap hari nk lelaki tu slalu luahkn prasaan syg t’hdp dirinya.. Bro tnye la smua wanita, dorg msti nk cmtu gak.. Tp lelaki knp susah nk luahkn/tunjukkn prasaan syg tu Bro? Knp smpai nk rse fedup bila wanita b’tnye soalan cmtu? :(

  • Arnova
    March 26, 2012

    Salam bro. Sy nak tanya, saya ada kawan dengan sorang lelaki. Lelaki ni baru nak bina kerjaya. Simple je soalan saya. Apa maksud bila lelaki ckp dia pun tak tahu apa dia nak dlm hdp di skang? Dan bila dia bg taw dia belum buat apa2 lagi dalam hidup dia. Adakah maksud kat sini, lelaki mcm ni tak akan fikir benda lain selain mengukuhkan kerjaya dan ekonomi mereka?

  • Level Tiga
    March 26, 2012

    As salam bro Razzi. Saya sering mengikuti blog saudara mengenai masalah percintaan sesama manusia ni. Saya juga turut mengikuti blog-blog lain mengenai permasalahan cinta sesama manusia ni.

    Saya tertarik dengan satu topik bagaimana untuk mengetahui sama ada lelaki itu berminat/sukakan seorang perempuan atau pun tidak.

    Kebanyakan pandangan saudara Razzi menyatakan apabila seorang lelaki menyukai seorang perempuan dia akan selalu mesej, call, bbm, ym, akan ajak kuar dan berusaha untuk selalu dekat bersama perempuan tu.

    Tapi bro, daripada pengalaman rakan saya, ex bf dia selalu buat macam tu, tp rupa-rupanya lelaki tu akhirnya ingin tinggalkan dia.

    Persoalannya boleh ker kita nilai semua perkara yang dilakukan diatas menandakan lelaki tu berminat dengan seorang perempuan.

    Saya pernah terbaca satu pandangan di satu blog ni. (http://theotherkhairul.blogspot.com/2011/05/cara-nak-tahu-lelaki-betul-betul.html)
    Cara nak tahu lelaki suka atau pun tidak.
    Memang lelaki akan buat macam itu. Tapi perlu juga diingatkan, KEBANYAKAN LELAKI ADALAH PELAKON DAN PENIPU KELAS PERTAMA.

    Even dia orang buat semua perkara diatas belum tentu menjamin lelaki ni betul2 minat dekat kita. Sebab lelaki tu kan sifatnya memang pandai berlakon dan menipu (bukan semua lar)

    So apa pandangan bro Razzi mengenai perkara ini.

  • ARNOVA – Bagi seorang lelaki yang benar-benar ingin berjaya, dan bertnggungjawab, apabila mereka tidak mempunyai apa-apa di dalam hidupnya yang boleh dibanggakan, susah buat mereka untuk bercinta, jauh sekali untuk fikir tentang wanita. – Mungkin mereka akan fikir, tak ada masa, tak ada duit dan sebagainya.

    Mungkin selepas dia agak stabil sedikit, barulah mereka boleh mulai berkawan.

    Jika wanita menemui situasi begini, jika masih mahu meneruskan usaha untuk memilikinya suatu hari nanti, apa yang anda perlu lakukan adalah buat dia rasa selesa dan tidak tertekan dengan perhubungan cinta.

    Beri sokongan kepadanya atas apa saja usaha yang dia lakukan dan jangan sibukkan diri bercakap soal perasaan.

    Risiko di sini, anda mungkin dapat / tak dapat untuk bercinta dengan dia. BUT at least, anda telah melakukan satu usaha yang mulia. jika lelaki sejati, dia akan hargainya.

  • LEVEL TIGA – simple je, dalam dunia ni ada yang baik ada yang buruk. Ada penipu ada yang jujur.

    So, seperti yang you kata, KEBANYAKAN… means tak semua. jadi, jika you follow me all this years, maknanya you mesti tahu bro Razzi ONLY reply perkara yang positif. ONLY layan benda baik. ONLY refer pada lelaki yang betul-betul genuine.

    Jadi, MAYBE you belum go through betul-betul semua my article. It’s okay, I faham… takkan nak baca semua kan. –

    Okay, selalu i tekan kan… BERCINTA, jangan bercinta seorang diri. Maknanya, kena masukkan keluarga, ibu, bapa dan sebagainya.

    Jadi jika sesiapa sahaja ingin tahu lelaki itu betul-betul serius, selain dari BBM, MSG, SMS, YM, all that… dia sanggup berbaik dengan ibu dan bapa anda. Dia juga bawa anda menemui keluarganya. Thats why… ambil masa untuk berkenalan dan bercinta.

    Orang sekarang kenal sekejap, terus bercinta. Hari-hari sms, dah feelings… keluarga pun tak kenal lagi. Keluarga kena kenal dulu, barulah mereka boleh beri feedbacks. because hanya orang luar dari perhubungan itu yang boleh tell us the truth. dan kita kena berfikiran terbuka… JANGAN bercinta dulu baru tanya pendapat keluarga… okay?

    p.s : anyway, BLOG tu mengata lelaki pelakon & penipu kelas pertama, SANGAT NEGATIF statement sebegitu I rasa dia hanya mencari publisiti.

    Just my 2 cent.

  • Natasha
    April 2, 2012

    Sy Dh bertunang Dan sepanjang pertunangan dia telah berlaku curang dgn meniduri perempuan yang dikenali di YM utk suka2 tanpa ada perasaan even si ppuan murahan itu tahu yg tunang saya berpunya tapi masing2 coverline.tunang sy terkantoi sbb kawan ppuan dia bgtau saya sbb sedih bile tgk tunang sy curang kat sy.sy nekad utk lepaskan dia tapi dia merayu utk peluang kedua,sy bersetuju dgn syarat dia tak mengulangi kesilapan lalu.perubahan tunang sy mmg ketara selepas itu, dia caring and loving.tapi lately sy tgk dia selalu on YM tapi sy tak mahu rasa curiga tapi sy terbaca msg dia kat Hp yang dia selalu msg girls lain yang nampak mcm per islam seorang kawan tapi mahu keluar minum2.sy buntu sekarang, perkahwinan kami hujung tahun ni, tapi mcm dia tak berubah sepenuhnya. Dia pernah bercakap dia belum kahwin means dia ade hak nak berkawan dgn ppuan lain lainla kalau Dh berkahwin mmg dia takkan wat camtu Dan saya Ada hak nak control dia kalau sy Dh sah jadi isteri dia.persoalannya apa yg patut sy buat , sy takut dia mengulangi perbuatan dulu sbb sy Serik tapi bila dia dgn sy dia sgt menyayangi saya.tolong la sy Abg razzi;((((((((

  • Natasha
    April 2, 2012

    Typo error * selalu msg girls lain yang nampak mcm per islam seorang kawan tapi mahu keluar minum2.rite word> selalu msg girls lain yang nampak mcm seorang kawan tapi kenapa mahu ajak gurls tu keluar tapi kenapa dia nak merahsiakan kalau Kawan ppuan itu just seorg Kawan.

  • NATASHA – Hi, sedih rasanya bila tahu perkara sebegini kan, Abang Razzi pun rasa cam terkilan lah kan… nak suruh break, you all dah bertunang. Tak suruh break, takut pula ianya akan menyeksa jiwa you di kemudian hari.

    Mungkin tunang you ni belum bersedia lagi. Jiwanya masih orang kata darah muda, belum puas enjoy…

    Orang yang sudah bersedia untuk mendirikan rumahtangga tidak perlu untuk pasangannya berpesan atau menegur pun, dia sendiri akan sedar dan tahu apa yang elok dan tak elok untuk dibuat.

    CUBA Natasya buat macam dia, cakap yang you belum kahwin jadi dia tak boleh halang you mesra dengan lelaki lain, dan buat segala maksiat… macamana dia rasa agak-agak?

    Lelaki ni selalunya, NEED A LESSON dan kena ada rasa takut kehilangan sikit barulah dia sedar dan akan berubah. Selagi dia tidak ada rasa takut semua tu… dia tidak akan berubah walaupun sudah kahwin 20 tahun!

    Jadi, fikirlah semasak-masaknya… adakah Natasya mahu putus selepas kahwin atau sebelum? Jika mahu meneruskan juga, dia kena berubah sekarang bukan selepas kahwin… it’s either NOW… OR END OF STORY!

  • anis
    April 8, 2012

    salam bro razzi..
    sy ade masalh cket n nk mintak pandangan dari bro..sy dah cpl dgn sorg lelaki ney dah hmpir 2 tahun..dia ade sorg abg angkat yg brumur awl 40an..kluarga kami masing2 dah mgetahui hubungan kami..tp masalhnye,dia ingin merahsiakan hubungan kami dengan abg angkatnya dgn alasan abg angkatnya mnyuruhnya fokus dulu dlm plajaran..hmpir setiap hari dia balik ke rumah abang angkatnya,dan selama berada disana dia xkan berhubung dgn sy..dulu dia setiap mse berhubung dgn sy tp skrg setiap hari cume ade dlm berbelas msg shaja dan kmudiann dia akn bagi alasan ade hal atau tertido..dia pun dah jarang utk call sy,,dia gtaw even jrg contact tapi hatinya masih lagi untuk sy sorg dan dia tetap mnyayangi sy..pintu hatinya xkan terbuka utk org lain..kdg2 sy selalu menangis tapi sy tidak pernah memarahi sikapnya..sy yakin dia tidak ada prempuan lain krn sy pernah cuba mengujinya..tp sy keliru adakah dia dia mmpunyai hubungan dgn abg angkatnya atau sikapnya memang sebegitu?adakah dia benar2 mncintai sy?sy pernah ckp..kalu dah xde persaan kt sy,,trus trg jer dgn sy..sy akan terima,tapi dia mgaku yg dia sygkan sy sgt2..sy pernah terfikir utk tinggalkan dia,tp sy xe kekuatan untuk lakukan nye..bantu laaa sy bro..

  • ANIS – Hanya Anis yang dapat bantu diri Anis sendiri kerana KEINGINAN itu ada pada you… Jika Anis tidak kuatkan semangat diri sendiri, tidak katakan Anis boleh, sesiapa pun tidak akan dapat membantu Anis…

    Jadi di dalam hal ini, ANis kena buat keputusan sendiri samada ingin meneruskan perhubungan yang tidak seberapa ini atau sebaliknya kerana, kemungkinan besar dia ni GAY atau cenderung kepada lelaki… mungkin abang angkat dia tu adalah boyfriend dia? Mungkin sebab itulah dia takut ‘boyfriend’ jeles atau marah jika dia menghubungi Anis?

    Allah waaalam… cuba kita fikir dari perspektif berbeza pula. – Jika Anis benar-benar sayang dan cintakan orang itu, adakah Anis sanggup tidak menghubunginya, dan boleh menahan diri dari mendengar suara atau, berjumpa, atau mendapat sebarang sms darinya? Mesti tak tahan kan? Mesti nak aje hubungi betul tak?

    SIAPA yang Anis tak mahu hubungi dan boleh hidup tenang walaupun Anis tidak hubungi dia? … NOBODY! TIDAK ADA SESIAPA… so bagi dia Anis ni, nobody la kan? Adakah lelaki sebegitu yang ANis inginkan?

  • Nadrah
    April 13, 2012

    assalamulaikum Bro,

    sy tak tau nak stat solan ne dari mana,so nak dipendekkan cerita saya jatuh cinta dengan sorang mamat ne.dah lama since tingkatan 2 lagi(8 tahun lalu). mulanya fikir tu kira cam sekadar minat or suka2,but bila umur da makin meningkat sedar x sedar saya masih ingatkan orang yang sama.

    dulu2 masa sekolah,kitorang xda la nak contact sangat. lagipun dia tu dah berpunya.masa pun berlalu cmtu jer. sampai la 2 tahun lalu, kitorang stat contact balik.tak kira la via hp or FB.mcm2 cerita kitorang ble share, dan kadang2 dia tu ambil berat sgt dengan saya. so,saya terfikir dia ne maybe menyimpan perasaan yg sama.atau dia ne sebenarnya anggap saya ne sorang kawan baik jer.(sy xtau menilai)

    bila dah yakin tu,saya buat la move. terus terang dengan dia yang saya sukakan dia.tapi dia reject dengan ayat2 sopan “maaf,bukan saya xsuka tapi sy xmau jatuh cinta kerana rupa.kita berkawan dulu,kenali hati budi masing2″

    malunya masa tu tuhan saja yg tau.sejak hari tu,kitorang dah jarang contact.maybe sebab tindakan sy luah perasaan kot.dan waktu raya tahun lalu,sy dapat tau yang dia dah balik dgn GF lama dia.saya ckp dgn dia “tahniah” lepas tu dah xda contact langsung smpai la sekarang.masing2 menyepi.dah xda harapan kan?patut ke kena lupakan dia or cuba pikat hati dia sungguh2? saya ne bila dah suka mmg ssh nak lepas.walaupun sebelum ne ada saja lelaki yg nak mnghulurkan salam perkenalan tapi sy tolak.jadi,nak minta pandangan Bro ttg hal ne. maybe sy ne buta hati ke?

    THANKS!

  • MynameisLili
    April 13, 2012

    salam.i’m new here.my problem is i’m in love with a close friend who is gay.dia slalu citer masalah dia-like he wants to get out from this abnormal lifestyle and i pity him-lama2 i fell in love with him coz we have this chemistry yg i cannot find with any guys. He make it clear that he can’t love a girl tho he tried, i was broken hearted tp still masih ada dengan dia.xtau kenapa.recently dia ajak balik kampung meet his family and i agreed.then months later i join his family vacation.i know he’s like using me but i can’t help it.maybe i like his attention tho i know he’ll never be straight and be mine.~sigh..

  • NADRAH – Setakat ni lah, statistik mereka yang berjaya setelah di reject ni… 1/10 sahaja means 9 lagi adalah yang kecewa, ditolak cintanya berkali-kali, yang putus asa dengan cinta. Nadrah ni tabah ke orangnya? Kalau berani boleh try, tapi kena prepare for more rejections la kan.

    1 peluang yang ada itu adalah apabila orang itu juga turut kecewa dengan pilihannya. Kerana dah tak ada orang lain lalu dia terima sajalah orang yang dia pernah reject.

    Basically… I tak sampai hati nak cakap kat you BUT, you sendiri pun sedar yang cinta you sudah ditolak. Jadi, lebih baiklah KESUNGGUHAN yang ada itu dicurahkan kepada orang yang lebih menghargai you.

  • LILI – I feel for you babe… sedih kan, tapi tu lah bila kita sudah cinta, sayang, kita sanggup berada di situ demi kasih kita padanya. Walau kita tahu kita dipergunakan tetapi kita rela…

    Namun Lili, yang sudah tu sudahlah, masa untuk fikirkan diri Lili pula okay. Sayangi diri you sendiri… cintai diri you, hormati maruah you dan keluarga you.

    Tak sedih ke keluarga you jika mereka tahu pengorbanan you sebegini rupa…

    Also you see, sometimes kita fikir kita boleh ubah seseorang itu dengan kasih yang kita ada, dengan mengambil berat dan sebagainya, namun… bila kita sudah sampai ke satu tahap, ada lebih baik kita wake up and move on, because it’s over!

  • MynameisLili
    April 14, 2012

    you’re right abg razzi.sangat penat utk bertahan.i dont’t want to lose him as a friend.but i need to kill this feeling.thank you for your thoughts

  • hannie
    April 16, 2012

    Askum..sy hannie..sy sblm nh couple n clash sbb sy bru taw yg kami salah phm..sbb clash yg pertama adalah disebabkan sy fikir die xske sy n die pn igt sy xske die…yg kedua..sy nh ske lyn kwn2 laki dari bf sendiri..kemudian die bgtaw sy die dh bg sy byk peluang tp still wt cmtu lg..sblm nh sy pnh sms die..sy tnya terus terang yg die nh dh xnk sy lg ble die terbuka hati..dan die jwb maybe sy x terima awk lg kot..n kemudian de msg kedua dari die..iaitu sy dh bg peluang mcm2 kt awk tp awk still cmtu lg..dan terkini sy call..sy tnya die pe status sy pada die?Dan die jwb kwn jela sbb tu yg awk nk..selepas itu sy tnya die samada die mmpunyai gf bru atau tidak sbb sy terdengar dari kwn die yg die de org bru..die jwb balik kenapa percaya sgt pd org len?sy ckp hanya sekadar nk tau..so die jwb klu de npe?Dan sy ckp klu de xpela..n ttbe secara pantas die tnya sy klu xde gf Npe?sy jwb..klu de sy nk awk balik..Dan die jwb nnti sy fikirkan dulu yer..n pastu tnya sy de bf bru atau x..n tnya ttg diri sy..n tnya sy chat atau x..n bru2 nh deal nk jmpe tp x jadi sbb die xde transports..selepas nk pertemuan xjd tu..sy call n msg xangkt..so sy xtawla pe masalahnye..Dan sy juga mudah percaya pd org len dari bf sendiri..jadi sy nk taw mcm mana sy nk pujok die balik supaya terima sy..

  • HANNIE – Lelaki ni biasalah ego je lebih. Sebenarnya dia memang nak dan berminat sangat dengan girl tu tapi tak nak tunjuk, lepas tu buat-buat mahal.

    Kalau dia tak berminat dengan you tu dia takkan sibuk nak bertanya you ada boyfriend ke tak atau nak merajuk, kononnya kita kawan sajalah sebab you nak macam tu.

    Sebenarnya dia bengang tu…hehehe :)

    Simple je, for now ni kalau you nak pujuk dia, you mesti kena buktikan pada dia yang you dah berubah untuk dia… show to him that you tak ada sibuk nak berkawan ramai-ramai dengan lelaki-lelaki lain lagi…

    BUT, if you still nak berkawan juga you kena bawa dia sekali dan buat dia percaya pada you. Kenalkan pada semua kawan-kawan lelaki you tu. SIMPLE! 😉

  • shima
    April 24, 2012

    bro razzi…shima suka dgn seseorg ni..dia tua 20tahun dr shima..umur shima plak lewat pertengahan 20 an la..dia ni bujang lagi…mula2 ni shima just nk usik2 dia je…alih2 lama2 tu shima jatuh cinta plak dgn dia..shima jadi malu nk berdepan dgn dia..mmg shima dah luah kan shima suka dia..tapi shima takut dia ingat shima usik dia je…tolonglah bro…stlah lama shima x rasa perasaan cinta..kini ianya datang lagi..shima nak tau mcm mana perasaaan dia pada shima itu je..

  • SHIMA – sorry lambat balas, tak perasan pulak soalan you ni… so, nak bantu you macamana ya, you dah luahkan dah tu kan perasaan you tu hehehe… dah terlambat lah nak plan apa-apa 😀

    So, apa status sekarang ni ya? Jika dia masih anggap you usik dia je… tak apa, teruskan lah memikat dia dengan cara perbuatan pula. Jangan cakap je… biar dia dapat rasa CINTA you pada dia with all kinds of ACTIONS…. lagi power! 😉

  • bencisakura
    May 6, 2012

    salam bro razi..

    thanks for having such a wonderful website. sgt2 membantu kot :)
    situasi saya ni, sy kenal this guy through ym and fb. we chat n then exchange phone no. and keep in contact for a few months. this guy pernah ajak untuk jumpa n kenal face to face, but sy xnak coz takut??… actually sy ni xberapa nak confident about my physical appearance sbb i’m an overweight girl..so sy rasalah, mesti lps jumpa nti, that guy mesti dh xnak kwn dgn sy. after that, saya hantar eail kt dia bgtau yg kalau kita ni ada jodoh, maybe kita akan jumpa lagi. lps tu masing-masing terus senyap, dah tak ada msg or chat. sebenarnya saya masih lagi nak berkwn dgn dia. tp sy takut kalau dia xnak…sbb lps sy hantar email ckp nk stop tu, sy trus unfriend fb dia n delete his ym my my friend list.

    mcm mana ni?tolong….

  • mar shinwa
    May 10, 2012

    salam..bro radzi..

    sy ade prob..tpi xtaw lah cm ne nk mulakan..sy makin tertekan dgn keadaan skrg…sy cuba muhasabah diri..tpi sshnya..
    sy ade bf, xlama lg kitaowg da nk sethn couple..tpi sbln yang lepas dia bt hal, dok mesej2 gurl len dgn bersyg2..dan paling menyakitkan hati dia mesej ex-gf dia balik..n ingt kenangn manis diowg..utk ape?
    sakitnya hanya allah je yg taw..mengigil sy taw sume tue…mlm tu sy tampar dia, tnya ape salah sy..dia cuma diam..dia minta maaf n janji xkan buat lagi…sy da maafkan dia n bg dia peluang lagi..lately ni kitaorg ari2 gado..dgr ckp dia..dia ckp sy xdgr ckp dia n suka tuduh bkn2..sy da cuba yang terbaik..sy xsnggup kena tipu lagi..mcm2 sy da lakukan utk dia..n then dia kata sy kongkong dia..sy bt sume tu sbb xnk dia tinggalkan sy..now dia jrg contact sy..katanya bz..sy taw keje dia bz…sy cuma nk taw dia masih sygkan sy lagi ke x?..

  • BENCISAKURA – The best thing to do adalah di awal-awal persahabatan tu, kena tunjuk who you are, how you look like. Even di facebook pun jangan letak gambar orang lain kat profile picture tu. Jangan letak gambar yang bukan-bukan.

    Semua tu, buat orang tak suka juga, PLUS buat you merasa selesa tidak dikenali.

    THE TRUTH WILL SET YOU FREE!

    kalau ada yang masih nak berkawan alhamdulillah, kalau tak ada… kita kenalah cuba perbaiki diri perlahan-lahan tengok apa yang kurang.

    Always believe, setiap orang akan ada orang yang sukakan dia…

  • MAR SHINWA – LOVE mungkin always ada, tetapi tekanan surrounding mungkin membunuh cinta itu.

    At your part tak salah sebab you cuba untuk mempertahankan perhubungan cinta itu. But at his part, maybe dia belum bersedia untuk setia pada yang satu.

    Lelaki boleh luahkan rasa cinta kepada beberapa orang wanita sekaligus, tak menjadi masalah punya. NAMUN, jika dia sudah bersedia, dia akan hanya cinta pada satu.

    Jika dia masih berhubunga dengan other girls tu… I rasa, buang masa you je lah kalau you nak terus tunguu dia.

  • shikin
    May 24, 2012

    sy pn de prob yg sy sndri xleh nk settle psl laki ni..pening sy dok fikir pe yg brmain dlm fikiran die..bf sy tbe2 brubah sikap dh jd dingin n mcm xpduli sngt tntg sy..puas sy tnye bru die kta yg die keliru krana tbe2 tringt ex gf die..mngkn sb slh sy jgk yg slama ni asyik mrh2 sb die xalert tntg pe yg sy rasa d sebabkn oleh kesalahan die jgk..sy bnyk kali menangis n merayu utk perbetulkn keadaan..tp die still xmahu n jawapan nye still “keliru”..bile sy diam xhubungi die,die sms sy tnye khabar sy..die buat sy menangis bile msg sy..sy jd keliru plk..bile sy tnye lg tntg relationship ni die ttp dgn jawapan yg sma..sy da letih mengalah n merayu,letih terangkan kesilapan n slh fhm dlm hub ni..skrg sy hnya mndiamkn diri n mnta die jgn hubungi sy..tp sy sngt merindukn die..pe lg yg ptut sy buat???

  • SHIKIN – I rasa you belum menerima situasi ini sebagai satu kekalahan, atau kehilangan yang abadi.

    Mungkin belum redha… The only way untuk face this adalah kena terimalah, dia bukan untuk you.

    Sebaik-baiknya, kena mulakan hidup baru, cara baru… BUT memang susah dan memakan masa yang lama. NAMUN, selagi kita tidak terima, tidak redha, selagi itu ianya akan tersekat dan kita akan merasa seperti TERSANGKUT!

  • shikin
    May 25, 2012

    terima kasih ats nasihat ni brother razzi..mmg sy sedang terima dan redha..mmg btul sngt sush rasanya..sunyi dan asyik tringtkn die je..mmg btul memakan masa utk sy..thankz bro..

  • alia
    May 29, 2012

    wah…baru sya tau ape isi hati lelaki…karang ni sye dh fhm dh..:)

  • SHIKIN – You’re welcome!

    ALIA – All the best lah kalau dah tahu tu 😉

  • Min
    May 29, 2012

    Salam bro. Im new here. Wt a great blog u have. Sedikit sebanyak agak membantu. Sy ada problem sikit. Well. Ex sy ni pernah tunggu sy for 3 years. Masa dia tunggu sy.dia dgr evry single thing apa yg sy cerita semua. Then. Dia tahu.sy jenis layan semua lelaki yg minat kat sy.but still dia tak kisah semua tu. Lepas tu.at last.ktorang couple jugak. Time ktorang couple. Sy susah utk berubah dgn perangai tu. TAPI. Sy tetap beritahu dia dgn siapa sy keluar. Apa sy buat. Sy tak pernah buat semua tu diam2. But dia tak pernah cakap yg dia marah or apa2. After one year.dia dgn tibe2 minta break. Sebelum sy masuk uni. Dia cakap nanti lagi ramai akan nak kat saya. At thesame time.ayah dia meninggal. N things jadi more complicated. Dia berubah jadi hot tempered. Walaupun ktorang da break.dia tetap layan sy macam gf dia. N one day.sy terserempak dia dgn prempuan lain. Then dia explain kat sy dia just kawan. Rupa nya dia tipu.dia couple dgn prempuan tu. Skrg da break dgn prempuan tu.dia still cari sy. Almost everyday dia akan call. Tapi dia tak banyak cakap. Sekadar tye sy sihat tak. Da setahun lebih dia buat macam tu. Time dia couple dgn prempuan lain pun.dia tetap call. N dia akan cari sy time dia sgt sedih. Cth nya.ingat kat arwah ayah dia. Apa yg dia nak sebenar nya?

  • MIN – ‘Apa dia nak?’ tanya dia lah Min, tanya direct je. Apa hal call I selalu ni you nak apa? 😀

    Haha… macam-macam hal la kan orang lelaki ni. 😉

  • Min
    June 7, 2012

    Haha macam tu eh? Macam brutal plak. Da la dia suka tye sy yg sy da ada lelaki lain ke. Contact lagi ke dgn lelaki yg kawan dgn sy dulu. Lepas tu.sy rapat jgk dgn kakak dia. Evry time sy baru lepas jumpa kakak dia.dia dgn busybody nyaaa..tye sy macam mana,

  • MIN – Brutal eh… 😀 – sometimes, kena sedikit ‘keras’ supaya diri tidak dipermainkan.

  • Min
    June 9, 2012

    Ohhhh… Hahaha okay okay. Thanx bro! :)

  • rina
    June 11, 2012

    salam..bro… mcmne klu bercinta hampir sthun tp xpnah jmp,,,dduk jauh,,kbtulan dpt keje 1 ngeri,,tp die xpnah kate nk jmp…bila sy nk jmpa,,,dy bagi alasan kata gaji xkluar lg,,tarikh yg djnjijan cancel sbb xd krete,,kate prtgahan bulan,,tp cancel lg,,, dh 6bln saya dkt negeri die,,, tp xpernah pulak die tnjuk yg die xsesius dgn saya,,hari2 cll,,mak die pn ade cll sy,,,die nk dekat saya ke tak? saya cnfius

  • NN
    June 12, 2012

    Abg razi, nk tny..sy br putus dgn sorg guys ni thun lps afta 4yrs kwn..mmg xde kserasian lgsg..die cmburu buta..so lps break off ngn die, sy xde sorg pn kwn llaki..awl tahun ni sy ade knl dgn sorg guy ni..at 1st jmp,seriously sy btl2 jth cnta kt die..sbb prwtakan die bt ht sy tenang dan senang..so i ask Allah kalau dia baik akhlak dan agma..dkatkn ht kami..sbb sy xkn jd perigi cr timba..tp tu la..boy ni die penah ptus 1st luv,kene tggl ats sbb yg sy xpasti.so skrg ni die mmg ade bwk sy kluar ngn fmly die jmp n knl fmly die..cume ht die je sy xpasti btl2 ke x..die sms sy skali shari tu ade la..tp mmg sepatah2,call lgla xpenah..klu ade pn skli dua kot spnjg dr awl tahun kwn..huhu..tp sy xtw knp ht sy tkut sgt kecewa dan gagal lg..sy tkut klu sy hilg die..tp dlm ms yg sama sy xsuke tnjuk prasaan sy lbh2 kt die wlupn sy suke die sgt2..huhu..bile abg razi ckp klu laki ni minat kt kite..die akn brsgguh..sy xnmpk pn sume tu ade pd die..cume bwk sy jmp fmly..tu je yg ade.kdg sy rs situasi sy sama sejibik mcm lagu aweera andaiku bercinta lg..bile laki tu susah nk lupekan awek die dan trpaksa jg ht sy yg die mgkn trsalah pilih..huhu..sedih..tp xnk nangis lg krn lelaki..huhu

  • RINA – Dia ada isteri dah kut…. don’t waste your time lah kalau macam tu.

  • nnz
    June 13, 2012

    salam,

    sy dah 3 bulan kenal dgn one guy … kwn yg kenalkan … kami selalu msg … chat, call … die kat jb n saya kat kl … die tau sy single mom n accept me …

    few days ago , kite org decide utk jumpa n die dtg kl … semuanya ok … keluar mkn n jalan same2

    but after blk jb … die silence … just msg n kejutkan pag i… die kata die busy n ade mslh kat off .. die tak nak jwb call … just reply msg … for ur info die goverment servant n keje shift …

    now sy tak tau nak wat mcm mana lg …

  • June 15, 2012

    Salam Abg Razzi,

    My problem is i dh ade bf n dh couple almost 3years, but at the same time i baru sbln lebih knl lelaki lain,, then my bf ni i xnmpk kesungguhan die nak kawin ngn i, i xnmpk usaha tu ((mls berkerja)).. i salu mrh2 punce die mls kje! sometimes i dh mls sgt nk bgdh bende yg sm, advice byk kali pn xde improvement!!

    sy ngn laki B plk salu contact n he dono i already has bf! i tkt sgt kalo2 1day ‘kantoi’, i dh start suke ngan laki yg bru ni coz he’s a gentleman! n 1thing i knl die pn link with my cousin, n my relative,auntie2 try to match me n him.. hmm

    so how with my bf now?? i dh try slowtalk about it with him, die xleh trime! die ssh nk lpskan i.. tp die mls kje i pn umo dh 25thn, smpai bile i nk tgu die? :(

  • NNZ – Mungkin dia bertukar fikiran kerana dalam pertemuan tu ada sesuatu yang tidak disukainya. Nak cakap kat you, mungkin dia takut you terasa hati. Selalunya begitulah bila dia berdiam diri. – The only way you nak closure, is to ask him to tell you the truth.

    But selalunya, ia agak menyakitkan jiwa… to me, since you havent lost anything yet, lebih baik buat tak tahu dan let it go je.

    tak guna kita nak tahu atau nak buat apa-apa dengan orang yang sudah tidak berminat dengan kita.

  • MIZZ WANIE – Selagi you tak berkahwin selagi tu you bukan milik sesiapa. So, kalau yang sedar you kenalkan tu betul-betul serius dan sudah bersedia untuk meminang you, jadi ada lebih baik terima saja.

    Boyfriend you tu just tell him lah you nak break dan nak ikut pilihan ibu bapa you. TAPI, kena pastikan lelaki B tu betul-betul, jangan pula nampak je serius, tapi sebenarnya saja-saja nak main-main.

  • Julia Hani
    June 23, 2012

    Well, thanks a lot! It really helps. Bila dah tau kenyataan mmg susah nak terima. Tapi dia memang no 6. Thanks for waking me up and I love you blog!

  • ema_harbour
    June 25, 2012

    salam,nak tanye je.sy ade sorang kawan rapat lelaki masih bujang.sy slalu luahkan masalah dgn die.die memang akan bagi respon punye.kalau sy minta pertolongan, die tlg n ambil berat..kalau sy ajak kuar, die ok je..die kate, ‘dari ko je’..klu sy pakai baju jubah,die rase besalah plak x pakai songkok.hehe..sy agak confuse la..die ni nak kat sye ke atau sebab sy ni memang kawan baik die je? Boleh tlg describe x?

  • Lyana Nawi
    June 26, 2012

    wahh !! very g0od explanation .. saye amat tertarik ngan inf0-info yg bernas yg abg razzi berikan ..ini byk membantu saye dlm mengekalkan hubungan saye ngan si dia.. thank you so much abg razzi.. keep it up!!

  • JULIA HANI – Again, you’re welcome 😉

    Lyana Nawi – GREAT! You’re much welcome…

  • EMA – So far dah banyak kali explain dalam banyak artikel-artikel saya, tu boleh go thru then. Tapi kalau nak cepat, tanya je dia, buatkan joking-joking and tanya! hehe :)

  • ema_harbour
    June 27, 2012

    Terima kasih.:-)

  • ema_harbour
    June 27, 2012

    Erm..sye dah tnye dah secara joking2la samada die nak kat sye ke x..jawapan die, sy nak kahwin dalam 2, 3 tahun lagi. Ade harapanke ni?

  • ema_harbour
    June 28, 2012

    Terima kasih sebab jelaskan dalam artikel terbaru.
    Nak tanye lagi, jika lelaki mengatakan dia masih sayangkan kita, n bile ade konflik, dia kate, ko jela yang buat keputusan. Die xkol, tapi, die bls sms..dan die tnye kite, ko masih sayang sye tak? Pe maksud die ni ek?

  • EMA – Sorry to say this but lelaki macam tu, belum matang lagi la, tak gentleman dan tidak ada karisma sebagai pemimpin keluarga. Memang tak boleh buat suami.

    Seorang lelaki yang layak dijadikan suami adalah lelaki yang tidak akan bertanya “Ko sayang saya ke tak?” Cause dia tahu dan yakin you sayangkan dia.

    Dia mestilah seorang yang bertanggungjawab dan penuh dengan keyakinan. Tahu menjaga dan memimpin sesebuah perhubungan, if macam yang you describe tu… ‘Dont waste your time!’

  • masrina
    July 7, 2012

    salam;

    sy ada bf,kami dah 4tahun in a relationship. dia pernah cakap, dia nak berkahwin dgn sy tahun ini.tapi, takde ape persediaan pun.bila sy tanya, u sure nak kahwin this year? he said, ‘yes’. sy tak faham, kenapa lelaki mahu bercinta lama2 dan takut nak habiskan zaman bujang dia? :)

    fyi, dia lelaki yg agak hensem, dan ramai sgt girls gilakan dia, tapi sy masih bertahan sampai skrg.dia x pernah curang dgn sy. cuma dia cakap, dia x boleh control feelings org kat dia, tapi dia cuma boleh ignore dorang dan setia dgn sy.

    lagi satu, apa pandangan u as a guy, bila awal2 bercinta, lelaki akan focus 100% kat gf dia. bila dah bertahun2, dia sms/call mcm dulu. still hari2 sms/call, tapi tak mcm awal2 couple dulu, adekah itu maksudnya dia sudah tidak syg, atau sebenarnya lelaki itu rasa yg gf dia dah strong dgn dia, so x perlu nak beria-ria sms/call mcm dulu lagi.

    thank you. :)

  • Lyn
    July 9, 2012

    Salam bro Razzi…

    Sy kenal this guy thru a dating site…we getting to know each other melalui ruang chat n phone…after almost 6 months kami suke antara satu sama lain..this guy luahkan perasaan syg n everythin…sampaila at one point decide to meet up…dating la tu…

    Masa first date tu boleh dikatakan ok lah…nk kate mesra sgt idaklah, ade malu2..tp tidak lah meluahkan perasaan syg atau suke seperti di chat box..maybe dh byk sgt ckp mase chatting agaknya…jd bile bertemu kelu gak la…

    at the end of the meeting, that guy spontaneus genggam tgn n kiss at my cheek…
    I tergamam gak..

    Persoalannya, after tht meeting/date tht guy terus menyepi jer, tk balas lgsung msj yg i antar…n i tanye dia directly if tak suka lg berkawan ngan I just say it and I can accept it,jgn diam jer cam ni…but still x de respon..

    Its almost a week plus after tht date..
    So whts ur suggestion/advice bro..thanks.Pls reply ASAP…

  • MASRINA – Lelaki ni, simple je… bila dia tak dapat memang dia akan bersungguh nak memikat nak romantik, tapi bila dah dapat, mulailah dia rasa malas. TAMBAH you beri je selalu apa yang dia nak… lagilah dia berubah jadi, OVER CONFIDENT, sehingga tak rasa perlu pikat you lagi.

    Im sure sayang tu ada lagi, cuma kurang dah kut. If not sure masih seperti dulu. Logik la kan. Baru make sense.

    lagi satu, apabila lelaki dapat ‘merasa’ seolah-olah hidup seperti orang yang sudah berkahwin, dia akan berfikir, BUAT APA NAK KAHWIN LAGI? 😉

    Jadi, sebab itulah dia susah nak kahwin atau melepaskan status bujang dia tu… or maybe dia masih muda dan tak puas enjoy… well thats always the case la ..

    .

  • LYN – I wonder one thing.. is there any chance that, your picture are different from the real you?

    MAYBE, apa yang dia expect all this while is different? Maybe your face different, or your body? If there’s any much different, maybe dia rasa tertipu.

    OR, maybe bila di luar perangai atau cara tuturan you berbeza?

    at the end dia dont see a way of being with you is the right choice, so thats why dia SILENCE kut?

    Anyway, is he the right guy for you or not? Are you really happy dengan dia? Sebab I rasa maybe you two tak serasi kut? Anyway, the relationship still new kan, tu la kalau boleh jangan bercinta cepat sangat…

    Kena jumpa 2-3x dulu, kenal dulu, baru boleh consider to be a couple… memang biasa orang chat lama-lama bercinta online, dan apabila betul-betul jumpa, terus berubah… semuanya kerana online lain, offline lain sakan!

  • Lyn
    July 10, 2012

    bro razzi…

    For ur info I tak pernah tipu my profile lam tht site..all my pic n everythin is real me!
    Entahlah I pun tak faham…bfore jmpe dia mcm suka sgt kt I…lepas jmpe…dia terus diam..
    or maybe dia expect too high kt I agaknya…
    I just be me…but at least tell me/hint me any sign ini tak diam aje..

    tak apa lah…betul kata bro the relationship is stil new…

    anyway i wonder at the end of the meeting hari tu, why dia hold my hand and kiss me at the cheek..whts tht mean bro love?

    Thank you very much….

    • LYN – Maybe that is the sign of saying goodbye. Dia mungkin rasa bersalah, kerana tak sampai hati untuk cakap kat you yang dia tak boleh nak go on.

      Most probably ada la apa-apa yang you cakap maybe to you its normal, tetapi maybe bagi dia it’s not… maybe something yang dia tak boleh terima ke you know… but this is a blessing in disguise. Setiap kegagalan yang kita hadapi, adalah sebab kita menghampiri kejayaan.

      Anggap ni as your precious experience, ambil ia sebagai pedoman, bukan senang nak ada pengalaman sebegini.

  • Lyn
    July 10, 2012

    ok..i get it now…thts wht i said to him just tell me the truth i can accept…but he kept his silence..tak apalah…

    tapi apa salahnya if we just keep in touch as a friend…kan…ni diam jer..say hi pun tak nak jwb…teruk sgt ke i ni…ermmm.

    betul kata bro..bukan senang ada pengalaman mcm ni…

    i suka ur blog and all this tips evrythin is really helpful…

    tq bro razzi…. : )

  • Lyn
    July 14, 2012

    salam bro razzi..

    in my case…boleh ke i still harap lagi kt tht guy..wlaupun stil no respond from him..because i rase dh suke sgt kt dia..susah nk luper dia…

    and i stil tertanya2 mne silapnye i masa pertemuan ari tu…

    tq bro love..

  • LYN – It’s not you lah, dont ever feel its your miskate ke apa…

    It just not the right person, not the right time. AND I hope you can move on je… ramai lagi lelaki lain if you open up your heart. Tak perlu lah nak fikir kat this guy lagi, not worth it!

  • ira
    July 23, 2012

    salam bro. Nak bertanya. Bro ckp klu lelaki tu suka kita, dia gila2 akan mesej kita, call, ym, bbm. Tp mcm mana ngan sorang lelaki yg sy knl ni, dia mcm x minat dan jarang wat semua tu. Tp bila sy stop contact dia, dia pulak sibuk2 contact sy. Kami memang jarang jmpa. Tp walaupun jarang jmp, sy rasa dia mcm ingat kat saya dan minat nk terus rapat dgn sy sebab sekali sekala ada jugak bnda dia nk bg kat sy. Cth, klu dia blk kmpg kdg2 ada buah tgn dia bg kat sy. Klu mcm ni, isi hati lelaki mcm ni mcm mana pulak?

  • Lyn
    July 23, 2012

    tq bro love…4 the advice n tips..
    i hope u’ll keep on writing…

    anyway selamat berpuasa n soalan cepumas tak nk menyanyi lg ke,wat come back album baru…just ask.. :)

  • ira
    July 26, 2012

    Salam bro. Saya dah dapat jwpn yg sy cr selami ni bro. Thanks for the latest article, SAYANG, SUNYI DAN SIMPATI. Dan kesimpulannya lelaki tu cuma sunyi je. Apa2 pun thanks for the article. Sngt2 membantu utk faham isi hati lelaki yg sbnrnya mcm mana :)

  • sue
    July 26, 2012

    wah..tips2 yg sangat berguna haha…dulu saya follow tips2 ni..hasilnya sangat memberangsangkan…idup xpenah sunyi..kawan silih berganti…tenang..damai…jiwe kacau pun cepat pulih…dengan hanye terima hakikat je “kalau ko suke aku ko kompem kejo..ko xsuke ak ko blah..” kecewe tu confirm ade la tapi xdela sampai nak tertanye2 cm org bodoh..huhu…amek mase sket luke dihati pun baik..idup kembali normal…wah zaman remaja saya sangat best =)

    kini saye sudah pun berkahwin…asyik melayan cinte gan suami je…fokus pada yg satu…hehe…syukur Alhamdulillah semua baik2 je…n hope agar sume ok2 sampai bile-bile…Semoga cinta kami xpernah kurang n x di uji gan hal yg berat2 amin..

    tq Bro.!!!

  • hani
    July 27, 2012

    apa maksud kalau lelaki 2 cakap..dia xnak bg harapan kat kita,biar Allah tentukan sedangkan kat kwn dia,dia ngaku kite ni awek dia

  • zety
    July 28, 2012

    salam bro love…

    saya nak tanya. saya pernah berhubungan rapat dengan 1 guy ni… dia mintak no sy, then kami berkenalan mcm orang lain… masa memula tu, mmg saya da mula rasa rindu kalo dia tak kol.. senang cakap, ari2 dia contct saya… tapi masa tu saya tak nak ngaku lagi perasaan saya kat dia.. oh btw, dia ni mmg berumur lagi dari saya. bila ada kawan dia yg tanya pasal saya, cepat2 dia gtaw saya awek dia. bila saya pertikai dekat dia, nape cakap mcm tu… dia gelak. dia cakap dia takkan kata dah. yela… masa memula perhubungan kami, sya xnak la saham jatuh, lagipun kami xada declare apa2 pun.. lama kelamaan kami mmg da rapat sgt2 da… da mmg macam couple. mmg dia betul2 nak. dia meluahkan dia mmg syg sgt kat sy. tp kami xpenah declare…mungkin sebab dia bukan jenis romanttik. tak kisah la yang itu, kan. declare ke tak declare ke, no hal. kami ada gak gaduh besar , tapi sume tu hanyalah dalam fon. dan 2-3 hari, dia pasti akan contact saya balik. sehinggala berlaku satu kejadian yg agak remeh, tapi dia sebagai lelaki, mungkin ego dia tk dapat terima. saya mgaku saya punca hubungan kami retak. terus tinggalkan dia masa kejadian. senang cakap, benda ni kami gadoh berdepan dan bukannya dalam fon. start haritu, dia wat balik perangai dia, iaitu bila gaduh je, dia akan senyap. dia takkan respond langsung kalo saya kol or msg. tapi lama sgt bro… last2 saya decide pi rumah dia dan bersemuka. sebab saya tahu saya salah. bila jumpa, dia seolah tak nak pandang saya. oh ye. kami tak declare kata ptus. tapi bila saya tanya, hubungan ni mcm ne , ptus dah ke apa. dia tak nak jawab. dan dia cakap, nanti dia akan hubungi saya semula. msalahnya sampai ke sudah dia tak hubungi. kali ke 2 saya pi lagi umah dia, nak tanya lagi, masa tu la dia ada sebut hal yg seolah mghina saya wp nada yg biasa, dia pertikai kejujuran saya dan seolah2 ada orang jadi batu api… seolah2 dia termakan fitnah.. saya ingatkan hubungan kami retak disebabkan punca masa hari kejadian… ni tak, disangkutnya yang saya ni tak leh nak percaya, pembohong , ramai orang dah cakap… hakikatnya, mmg ramai tak suka kami.. maklumlah, dia berumur, saya muda.. malah ada kawan dia yg jugak jeles . saya kecewa sangat2. saya cuba lupakan dia. tp sukar… kali ke tiga plak saya pi lagi sekali, kali ni, saya tak berani nak tgok muka dia dan tak tegur dia, dengan harapan dia tegur sy dlu, tapi dia boleh je kuar dari situ tanpa tegur saya seolah2 saya tak wujud. hingga hari ni, dia berdiam diri dah nak dekat 2mgu… bila saya tanya, kita ni da dikira ptus ke, katanya nanti dia akan contact saya balik…dan dia masih myiasat. siasat apa pun saya tak taw. saya cuba lupa kan dia. mula2 mcm berjaya, tapi sampai terbawak2 dalam mimpi. saya sentiasa berdoa. kalo dia bukan jodoh saya, jauhkan la dia dan supaya saya senang lupa dia. tapi mmg kami da tak berhubung, tapi kerap sangat termimpikan dia… setiap apa yg dia buat dlu utk saya, saya xdapat nak lupa.. skg ni, hadir pula sesorang… yang muda , yang hampir sempurna.. tapi saya plak mmg xada feeling langsung kat dia. skg ni saya xtaw nak buat apa. bantu , bro.

  • a.j
    August 3, 2012

    hhmm..kalo kes saya plak..i mmg x da prblem dlm hbungan but..yg i x fhm nya why dia susah sngt nk mesej kalo i mesej ssh nya nk reply..call pon jarang sngt..yg slalu is me…..tp kitaorg mmg couple laaa dia yg declare first…alasan dia slalu bg mesti sakit x pon i sedang keja syg..kalo sakit mesti dia akan ckp..jng mesej apa2…tggu i mesej u ok..itu je..but this time is to much…dh hmpir 1 mggu tggu..x bls..sakit sngt ke???tp yg i thu mmg slalu masuk hospital…just bila tya u sakit apa..dia akan ckp nothing serius i normal..demam panas je..so..should i trust him….ini pon wat i confused..

  • a.j
    August 3, 2012

    lg satu..yg i nk tmbh..mmg awal2 perkenalan lg…he is a guy yg mmg ssah nk reply mesej..but if he send a mesej..mesti dia ckp jngn tgglkn dia..so perlu ke i risau kalo dia jrg mesej..and now…3 months couple..still remain the same..jrg mesej..tp kalo i mesej dia reply tp sngt lmbat..x pon kna call first..but now x da plak mesej u..jngn tgglkn i lg..should i worried…yg i nk thu…should i trust this guy..

  • sya
    August 4, 2012

    Hi bro Rizza..!

    Okay first time jengah blog ni. Quite amaze! hehe. Sya confused sebenarnya. Sya dgn crush sya da kluar date 3 kali. Tp, still wondering either is it a ‘friend date’ or actual date. To be frank, sya da confess kat dia yang sya syg kat dia. And, dunno sama ada sya yg x perasan or dia yg xbg apa- apa respon. So, mcm mana nak tahu sama ada dia ada perasaan ke x kat sya? Risau jugak kalau2 sya yg syok sorg.

  • anis
    August 7, 2012

    saya terbaca benda ni and nice..:)
    cumanya saya keliru dengan sikap seorg lelaki yang saya kenal, dia tak pernah lepaskan saya dari zaman dia bujang hingga dia kawin. Dia pernah cakap dia sukakan saya tapi tak tahu kenapa dia kawin dengan perempuan tu. Dia keep sms saya walaupun saya marah, saya tak reply. Dia tak pernah cerita hal isteri dia pada saya, pernah dia bagitahu isteri dia marah dia berhubung, tetapi dia kata ” kawan..tak kan tak boleh”. Hal ini buat saya rimas, dah berbuih saya tanya dia kata “kawan” tapi bila saya bagitahu dia jgn hubungi saya, dia tetap juga hubungi saya.

    Saya bagitahu saya nk bertunang, tiap2 minggu dia tnya jadi atau tak, dan dia bagitahu lepas saya bertunang dia akan sms saya sebulan sekali. Tapi masih macam biasa… Kemudian dia kata dia akan stop hubungi saya bila saya dah kahwin, tapi syarat saya kena bagitahu dia. Saya dah emo, menangis dan marahkan dia (sebab dia tau saya dulu sukakan dia)pun tak jadi apa.HIngga saya fikir saya kena tukar no. telefon, saya dah buntu nak selesaikan masalah ni sebab dia bersikap macam tiada ada apa-apa.Apa komen bro? kenapa susah sangat dia bagi saya ni hidup aman?sedangkan berbuih2 saya bagi tahu saya tak mahu berhubung?

  • August 14, 2012

    IRA – Glad that you dapat jawapannya 😉

    LYN – InsyaAllah akan buat lagu baru nanti. Menyanyi memang kesukaan Razzi sebenarnya hehe…

  • August 14, 2012

    SUE – You’re welcome and good luck! 😉

    HANI – Mungkin dia ada beberapa pilihan. Bukan you sorang yang dia minat.

  • August 14, 2012

    Zety – Nak bantu macamana? You nak yang mana satu? :) Yang nak tu luahkan la perasaan, habis la cerita. Kalau nak buat nak, tak nak cakap tak nak… you tell like that to the guy… suruh dia stop talking so much. Banyak sangat alasan.

  • August 14, 2012

    A.J – Dia dah ada bini tu kut, mana ada lelaki susah nak sms kalau dia betul-betul nak. Tak logik langsung … :)

    Sya – it’s Razzi not Rizza 😉 – Masa you luahkan you sayang sangat kat dia tu apa respon yang dia beri? kalau tak ada respon means you syok sendiri la

  • August 14, 2012

    ANIS – Yang you jawab call dia tu buat apa? Kalau you tak nak jangan jawab, jangan reply message, jangan balas sms, jangan bagi respon kat fb, jangan balas email, IGNORE HIM 100%… itu baru betul. Kalau you menjawab, means you melayan. Itu yang buat dia call lagi, dan hubungi you lagi. Cara untuk stop orang hubungi you BUKAN dengan cakap kat dia… tapi JANGAN LAYAN lagi, IGNORE HIM tottally ignore, baru dia give up.

    Kalau nak cepat telefon bini dia je …MUDAH! hehe

  • dellion
    August 22, 2012

    huh…may i get sum advice…i ade kwn ngn sorang boy nie…die lyn i mmg mesra mcm gf die…die selalu ckp yg die syg sy..die salu msg sy..tiap2 ari..call sy…tp ble sy tanyer pe status kteorg dua..die ckp kwn jer dulu…dy ckp die xnak hilang sy…tp die xnak couple..x ke pelik tu? syg tp xnak couple…any comment dear bro?

  • cahaya....
    August 27, 2012

    Salam..
    Saya sedang mengalami dilema dalam pertunangan saya.Kami sudah setahun bertunang dan akan berkahwin tahun hadapan.Mslahnye,saya sedang keliru dengan sikap dan tingkah laku die.Daripada gaya die,memang setiap masa akan msg,kol sy.Naluri saya kuat mengatakan yang die mmpunyai no tel yang lain tp x bgtau sy.Sy dh penah tanye,tp die ckp xde.pastu tanye2 lg,wat gaduh je.Sy nk sgt percaya tp sy yakin yg die memang ade no tel lain.Kenape die rahsiakn drp sy wlaupun mgkin hp yang tu die gune utk keje?sy curiga tkut2 die msg dgn pmpuan lain.Sy tau die sygkan sy tp knape die nk sorok2 mcm tu?

    Ade satu lg,saya ade bukak die punye laman sosial,tgk msg2 die.nape die nk mintak no tepon pmpuan lain sdangkan dah nk kahwin pun.Sy sgt sygkan die,sy tgh cuba untuk fikiran positif,tp perkara tu sering mengganggu.mcmane nk wat ni?

    Adakah tunang sy tu setia ngan sy?
    Ape yg die fkirkan dan ape die nk sebenarnye sedangkan dah bertunang,nk kawin dh pun.

    Sy harap sgt, tolong bg nasihat dan ape yg patut sy fikirkan skang nie…

    time kasih…

  • Lyn
    August 29, 2012

    salam bro…….

    its me again… that guy dtg balik la…just masa raya ari tu dia call gune no baru…and we start chatting..again..mcm x de ape yg brlaku…u know cam base jer dia…. i ckp kat dia u ni cam biskut jap ada jap x de…n now u rindu kt i ke, dia tanya i balik why x boleh ke…

    so…wht do u think…sukati dia jer..kan…

  • syima
    September 1, 2012

    sy da brumur akhir 20-an n da bcinta dgn bf yg sbaya slama 7 thn..dia cinta ptama sy..sy kenal erti syg, cinta, rindu dan cemburu setelah bcinta dgnnya.kami mmg saling syg n bsedia utk brumah tgga..tp disebabkan sikapnye yg pnas baran n keje nye yg x mjamin masa depan, my parents x bkenan dgn dia n suh sy ptuskan hub dan cari yg lain..pkara nie bkn baru tp sbb syg sy pekakkan tlinga n truskan hubungan sampai skrg..tp skrg sy mula brasa penat..penat sgt2 coz x nampak phujung hbungan cinta kami..btambah penat bila salu gaduh hal remeh temeh dan tersgt penat menunggu utk mlihat dia brubah dan majukan diri utk msa depan kami yg lebih baik..tambah memenatkan lg hub cinta kami jarak jauh dan hanya bjumpa 2 3 kali setahun..namun sy tau dia sgt cintakan sy coz selama nie dia sgt ambil berat pasal dri sy dan sentiasa bertnya hal ksihatan sy slalu btnya hal ekonomi sy..dia akan bank in duit bila sy memerlukan, sguhpun dia sdri x brape nak bduit..kami bhubung stiap hari mlalui sms dan kol,kcuali gduh, kami x bhubung kdg2 hingga seminggu..namun sebalik panas barannya sy tau hati dan cintanya ikhlas hnya utk sy..psoalannya skrg, sy smakin tua dan x nampak jalan utk kami bsama….dan kami harus trima hakikat tu..sy ingin mngundurkan diri drpd perhubungan nie supya dpt mencari cinta lain yg direstui kluarga sterusnya brumah tgga..sy da tlalu penat utk ptahankan cinta kami lg..tp masalahnye skrg, sy x sampai ht utk tinggalkan dia..sy x sampi hati utk hancurkan hati dia..sy x nak dia bsedih dan derita sbb sy..slama 7 thn tlalu byk memori yg xdpt dilupakn..bro Razzi ape yg perlu sy lakukan..usha menmbt hati parents sy skian lama x mbuahkan hasil..bgaimna harus sy lakukan spya dpt akhiri hub nie tnpa mninggalkan parut mdalam pd hati msg2?trutamanya ht dia..bgaimna kalo dia x dpt trima perpisahan nie?actually kami penah cube bpisah sblom nie..tp hanya btahan hampir sbulan pastu smbg kembali..sy trima dia kembali sbb ksiankan dia yg xdpt lgsg trima perpisahan kami..bro..please help me..

  • haleeda
    September 3, 2012

    mcm tu klah hati laki? kalo misalnye kte kuar sama2 tp ade kawan yang lain tu …lelaki tu jd ego ngan kte…sdgkan tu kwn dye je…dye troz jd lain ta sama mcm time keluar berdua sje..lelaki tu jenis yg mcm mne :( urmmm

  • ZIRA
    September 4, 2012

    i komfius dengan my ex bf, die layan i ok..selalu keluar dengan i, belanje makan utk ape semua tu??die ade perasaan lagi ke kt i? ke sbb die masih belum jumpe the right person once die dah jumpe girl tu die blah tinggalkan i je, mmg la i ade simpan perasaan lagi kat die..tp die tu yg kompius ape yg ada dlm hati dia..sekadar keluar dengan i utk melepaskan rasa bosan ke masih sygkan i?help me?

  • Lyn
    September 5, 2012

    its me again… that guy dtg balik la…just masa raya ari tu dia call gune no baru…and we start chatting..again..mcm x de ape yg brlaku…u know cam base jer dia…. i ckp kat dia u ni cam biskut jap ada jap x de…n now u rindu kt i ke, dia tanya i balik why x boleh ke…

    so…wht do u think…sukati dia jer..kan…

  • September 9, 2012

    DELLION – Sayang tapi tak nak couple… Sayang tapi nak kawan saja dulu ya… :)

    Selalunya lelaki sebegini dia macam insecure, serba-salah because dia ada banyak pilihan. Dia ada ramai girls yang dia berminat.

    Kalau dia pilih salah seorang untuk dia couple means dia kena setia pada yang satu, takut terlepas yang lain. At the same time, dia terfikir takut ada yang lebih bagus pula datang nanti…

    So, the best is kawan saja dulu… see the market, test the water… bila dia rasa dah tak ada apa-apa lagi for him, then he can decide… that’s the ugly truth about man, sad but its true 😉

  • September 9, 2012

    CAHAYA – If you really love tunang you… apa kata you buat tak tahu saja semua tu. Tak perlu check his personal message, tak perlu nak survey-survey handphone dia, tak perlu nak tahu apa yang dia berbual dengan girls yang lain.

    Sebab, kalau you tahu pun apa you nak buat? The fault is not others is you and your partner.

    You all kena discuss on this, tell him you tahu dia ada berhubung dengan other girls tapi, you nak kepastian yang dia tidak akan ada affair dengan orang lain. Lepas tu ask him to promise you betul-betul setia pada you. IF NOT, tak perlu kahwin je…habis cerita.

    Kobek sana-sini tu, tak matang sangat la Cahaya, berdepan terus… talk it now or break it off!

  • September 9, 2012

    SYIMA – Serba salah juga nak bagi pendapat pada you, BUT selalunya, apa yang ibu dan bapa kita advise tu, cukup bermakna. Kerana orang yang berada di luar perhubungan selalu nampak apa yang kita tidak nampak.

    Jadi, ada baiknya mendengar dan mengikut nasihat ibu bapa you. And even now pun you sendiri boleh lihat, apa yang your parents katakan … it’s true right?

    BUT at the same time, kesian pada boyfriend you pula kan. Tapi yang hairannya, dia sendiri pun tidak kesiankan pada dirinya sendiri. Sepatutnya dia berusaha lebih-lebih sikit demi untuk masa depan you all… maybe dia rasa relax, sebab tak ada tekanan dari your side.

    HOW about you try berikan tekanan sedikit… contohnya, berikan kata dua pada dia, Let’s say, berikan masa sebulan atau 2 untuk dia berubah dan tunjukkan dia boleh menaikkan taraf hidupnya. Kemudian datang bertemu keluarga you untuk merisik.

    dah 7 tahun ni beb, berapa lama lagi nak tunggu… Jika dalam 2 bulan dia tak boleh lakukan, maka putuslah perhubungan itu.

    See what happen! If he really loves you, dia akan usahakan, if not dia tak cinta sangat la kan.

  • September 9, 2012

    HALEEDA – Jelousy type la tu :)

    ZIRA – Tahu tak pa :) … sementara tak ada awek lain la tu.

    LYN – Dont waste your time.

  • nur
    September 11, 2012

    hi bro :)
    saya dah cple 19 month.. tp saya pelik dgn pakwe saya ni. susah sgt nk msg and call.. waktu dia rindu je beriya sampai 5-6 kali.. kalau x, sampai 3 4 hari dia x cntct. kitorang sama universiti and sama cos, maknanya stiap hari dan stiap kelas mesti nampak. dia suka sangat marah2 saya bila berdua, and kadang2 bila saya rindu, dia malas layan saya.. saya banyak kali mintak putus, sbb saya rasa dia x sygkan saya, tp dia menangis. saya pelik, kalau x nk kenapa x lepaskan je? bila depan kawan kawan, pijak semut pun x mati. kalau depan saya, garangnye bukan main. saya rasa dia jenis lelaki ego tinggi menggunung. mcm mana saya nak handle dia? kadang2 hati saya sayu sangat bila dia tglkan saya dalam 3 4 hari tu. pernah sekali dia mintak putus, itu pun sbb saya marah dia setiap hari sbb x msg n call. tp x brtahan lama pun. sejam lepas tu dia datang balik. penat je nangis. mcm mana ni bro? resah hati saya fikirkan dia

  • ain
    September 16, 2012

    hai mr. razzi..
    boleh bagi idea tentang my probs tak?
    saya dah couple dgn lelaki ni beberapa tahun lepas. everytime he call and sms me..boleh dikatakan setiap hari. but dia tak pernah ajak kuar face to face dgn dia. bila saya ajak dia kuar, macam2 alasan dia bagi. saya nak sangat tahu kenapa. saya terlalu sayangkan dia.

  • FR
    September 16, 2012

    Salam Bro.

    Lama saya tak komen blog Bro, dah lupa apa username sendiri. Haha.

    Cerita saya, saya rasa saya macam ada perasaan suka dekat seseorang ni. Dia satu sekolah dengan saya dulu, tapi kita tak berkawan pun dulu.

    Lepas bertahun2, dengan wujudnya fb, kita jadi lah friends. Hobi dia ni suka like status orang. Saya aware je benda tu, tapi aftersome time, saya rasa dia berjaya mencuri perhatian saya dengan like tu tak kesah la status ke, gambar ke, wall post kawan satu sekolah ke. Saya sedar mungkin dia buat semua orang (read: perempuan) macam tu, tapi entahlah.

    Lately dia dah start tegur & komen pulak sama ada di facebook, instagram atau twitter. Tapi at most sekali sehari je la.

    Bro rasa saya ada chance tak? Saya nak je tarik diri sebelum perasaan saya ni kembang setaman,tapi bila dia keep on berinteraksi ni rasa macam ada harapan la pulak. Latest dia kata kitorang ada impian yang sama tentang masa depan.

    Saya syok sendiri je ke bro?

  • enda
    September 17, 2012

    As salam mr.razzi …saya nak kata ada masalah..tak la sgt..cuma nak pendapat mr.razzi…saya ada berkenalan dgn 2 pemuda.pemuda A adalah ex-bf,kami pernah bercinta selama 4 tahun.kami mengejar cita2 masing2 dahulu..sehingga dia tamat belajar,dia memberitahu dia akan berkawen dgn perempuan lain.hancur hati sy tetapi sy redha.skarg hampir 8 tahun kami terputus hubungan dan dia ingin kembali pada saya selepas dia sudah bercerai dgn wif dia. Manakala pemuda B pula…kami telah berkenalan selama 2 tahun.dari dia tgh belajar hingga tamat blajar.dia skrg sudah bekerja selama 1 thn.kami merancang untuk berkawen.tetapi dia. Memberitahu kewangan dia blom stabil…dia telah berjumpe dgn family saya sebanyak 2 kali tetapi sy tidak pernah lagi berjumpe dgn family dia.dia jarang tel atau msg..sy yg akan tel dia @msg…saya rasa dia seperti tidak mengambil berat pasal saya.tetapi selama kami berkwan dia tidak pernah berkasar dgn saya…berbeza dgn sya.saya selalu menyakitkan hati dia….skarg family saya mula bertanya kan hal kami….Pemuda A juga tahu yg saya ada pemuda B.tetapi pemuda B tidak tahu pasal pemuda A.Pemuda A bersungguh untuk mengambil saya sbagi isteri….tetapi saya tetap menunggu pemuda B..Pemuda B kerap menyatakan kewangan masih tidak mencukpi..minta saya bersbar..dan family pon tidak tahu pasal hubgan kami…saya rasa kecewa…saya mkn hati..manakala pemuda A..makin kerap memujuk hati saya untuk terima dia semula.apa yg perlu saya lakukan..

  • September 18, 2012

    Hi Bro! I luv this article, especially the last phase “From now on tak perlu lah nak perasan atau syok sendiri ya” Sentap dengar. Heheheheee…

    Come on girls! Open ur eyes, open ur heart. Jangan ditunggu orang yang tak nak kat kita. Bukan kita yg rugi tak dapat diorang tu tapi diorg yg rugi tak dapat kita sebab diorg tak tau betapa bagusnya kita ni. :-)

    To Bro Razzi, keep on writing Bro!

  • syitah
    September 22, 2012

    salam abg razzi…
    sy nk tnye 1 soalan nie sy dgn bf sy dh lama couple 4 tahun,keluarga sy dgn kelaurga die masing2 dh knal dan dh terima kami berdua pun hubungan sy dgn family die mcm sy dh jdi ahli keluarga die je tiap2 ari lak tu family die call sy……tpi masalah sekarang nie die dh xlyan sy selama seminggu dan xde lak msg or call sy ke ape ke,sy call die balas..yg sakit hati sy sekarang nie die leh lak lyan dan chating dgn perempuan lain dgn sy xde lak dn die xde lak buang relationship kami dua tu maksud nye erk sy xfham la….kakak die ckp kat umah die mcm biase je bila kakak dan mak die tnye sal sy die jwb mcm kami nie berhubung je,sy pelik la dgn die mcm tu…ape sbb die buat sy gtu erk?dh la sy dgn die dh lama kwn family pun dh knal…bleh tlong terang kat sy x ape sbb die bt sy gtu…

  • Missing
    September 22, 2012

    Macam mana yea nak tahu lelaki tu cakap benda betul ataupun menipu ? Kadang-kadang bersungguh sangat kata cinta . Tapi selalu hilang . Tu maksudnya dia bersungguh luahkan cinta dengan semua prempuan ye ?

  • Missing
    September 22, 2012

    Seronok lahh bace article pasal lelaki ni . Macam kejam pun ada kan 😀

  • Dragon ball
    September 23, 2012

    Salam , abg razzi . nak tanya lah . dulu ada sorang lelaki ni dia ajak sy jadi gf dia . tapi sy taknak sebab masa tu sy tak suka dia . lepas tu dia diam je . sekarang sy dah mula suka kat dia . dia tak buat apa-apa pun untuk buat sy terpikat kat dia . dia diam je . contact pun sekali sekala . tak tahu macam mana sy boleh sayang kat dia . dan sampai sekarang dia masih takde gf .

    emm , dia suka kat saya lagi tak ? hati sy betul-betul dah terbukak untuk dia .

  • mia
    September 23, 2012

    assalamualaikum mr Razzi..

    sy nk tny pendapat abg..

    Baru2 ni, ex boyfriend sy datang cari sy balik..kami dh putus dekat 4 tahun..n sbb putus dia ada orang lain..

    then, skang ni dia cari sy sbb dia kate dia sebenarnya x penah lupe kat sy and now dia dh single..dia byk kali mintak maaf kat sy pasal kisah dulu..n dia bagitahu sy dulu dia dicabar utk curang n dia sendiri xtahu knp dia ikut..dia mintak putus sbb dia xnk tipu sy n sakitkn sy lg..wlpn sbnrnye dia masih sygkn sy..

    and now, kami start over and sy rase lain sgt dr 4 tahun dulu..kami semakin matang..xde gaduh2..makin mesra..n lebih nk perbaiki kesilapan masing2..sy penah tny dia serius ke dgn sy..n dia respon dia serius n dia mintak sy tggu dia..penah sekali sy tny dia what happen if jadi mcm dulu(dia jmp org lain)..then, dia ckp dia dh x mcm 2..so, now ktrang hepi lalui hari2 mcm biase..

    but, sy still rase ragu2..sy percayakan dia tp dlm masa yang sama sy takut kisah lalu berulang..n ktrang jauh..

    so, sy nk mintak pendpt abg razzi..what should I do..

    thanx..

  • yati
    September 24, 2012

    Salam…
    Sy ade knal sorang laki ni…. kwn ngan die dlm 2 bln…. tiap2hr msg… almost 24hrs dok msg… bgn pg je trus msg, mlm nak tido msg… n almost sume mende yg die buat die akan bgtau…. die ade cite pasal sy kat family die… n dlm 2 bln ni kitorg byk kali kua… rase sgt serasi… ramai yg ckp kitorg nampak serasi…. tp lps 2 bln tu, die dah start jarang msg…. bile sy tanye, die ckp die bz… n pd satu hari, die ckp die pelik ngan relationship kitorg… terlalu cpt progressnye… so die nak back off n nak kwn dulu n die ckp die still suke sy … tp die perlukan mase tuk pk lg… n mgg lps adelah hr last die keje kat tpt same, sy send msg ajak jumpe…. tp kebetulan mmg bz, so die ckp bknnye lain kali takleh jumpe…. bile sy msg die reply, tp die takkan msg dulu…. adakah die perlukan mase lg tuk wat keputusan or die mmg dah wat keputusan tuk ilang trus?

  • bunga
    September 27, 2012

    Assalamualaikum wbt. bro, terima kasih atas entry ikhlas dan bermakna nie :)

    saya dah kenal dgn seorang nie sejak form 4 lagi tapi kami dari sekolah berlainan. 1st time jumpa bila dia bawa saya makan dgn familynya waktu preparation ke luar negara beberapa tahun lepas. sekarang kami berdua dibenua yg berbeza. dan perhubungan setakat biasa, sebulan sekali atau bila ada keperluan lebih kepada tanya khabar atau minta pandangan.

    Satu hari dia tanya saya, bagaimana dgn jodoh pilihan keluarga? saya katakan alhamdulillah memang terbaik sbb restu keluarga penting. dan dia kata saya pilihan emaknya. terkelu lidah saya waktu tue.

    untuk pengetahuan bro, keluarga saya dan keluarganya dah pernah berkunjungan ke rumah dan menjalin hubungan baik.

    tapi sebulan lepas saya dapat pinangan daripada senior seuniversiti dan sekarang saya perlu memilih.sejujurnya memang dari dulu saya menunggunya, tapi dia tak memberi sebarang kata putus. saya memang tak pernah tanya pasal perasaannya sebab terlalu malu dan takut untuk mengharap.

    Apa pandangan bro?
    Jazakumullah khairan jaza :)

    *pertama kali menjengah blog nie hati dah tertambat, tahniah!*

  • October 3, 2012

    NUR – Sometimes, bila kita in love, couple, kita anggap dialah yang segala-galanya sampai mati. Tak ada orang lain lagi…

    Walaupun kita tak bahagia, kita kegeraman, kita sakit hati, kita tidak dilayan, tapi kita masih menunggu.

    Semua ini berlaku adalah disebabkan EGO kita sendiri yang tidak mahu dilihat gagal. SEDANGKAN perhubungan itu sudah lama ‘Retak Menanti Belah’ – Apa kata be a single girl for now sampai you dah stabil dan mempunyai karier. You’ll see life you akan berbeza dan lebih membahagiakan.

  • October 3, 2012

    AIN – So, Ain boleh sangat sayangkan dia walaupun tak pernah berjumpa ya hmm… boleh percaya ke dia SINGLE? Mungkinkah sebab dia tak pernah mahu berjumpa kerana dia sudah beristeri?

  • October 3, 2012

    FR – Secara logiknya, you have the chance JIKA dia masih single. Jangan kerana dia buat all that sebab dia kesunyian sewaktu ketiadaan orang tersayang saja. So better check first.

    BUT overall… dia takkan melayan kalau dia tak suka… so SUKA is there lah good luck! 😉

  • October 3, 2012

    ENDA – Memang kena kahwin sekarang ke? Atau masih boleh tunggu lagi? Umur dah lebih 30 tahun? Atau masih 20’s?

    Semua itu boleh membezakan jawapan saya!

    Tetapi secara general saya boleh katakan, JANGAN berkahwin kerana sebab yang salah. Kahwin kerana sama-sama ingin kahwin, kerana sama-sama sayang dan terasa rindu setiap masa.

    Kalau kahwin sebab dulu tak berpeluang untuk bersama, Kahwin kerana dah bercerai, Kalau kahwin kerana kesihan, Kalau kahwin kerana semua kawan-kawan dah kahwin… BAIK JANGAN KAHWIN…

    So far both of them are not convincing enough to be your husband.

  • October 3, 2012

    AIDA – Sentap ke hehe, tak sengajaaa 😉

    MISSING – Sebagaimana yang ditulis, itulah yang sebenar-benarnya :)

  • October 3, 2012

    SYITAH – Mungkin sebab sudah lama bersama, jadi mungkin dia sudah mulai merasa bosan dengan awak? – Kalau tak serasi, sememamng dari awal-awal lagi kita akan dapat rasa kebosanan.

    Tapi sekiranya meman ada keserasian, walau sudah berapa lama pun hati tetap kasih dan sayang. Sorry for you…

  • October 3, 2012

    DRAGON BALL – So, err… dia tak buat you happy, dia tak berusaha untuk pikat you… So you nak kat dia sebab apa?

    MIA – Kalau you ragu-ragu, itu sebab NALURI you berkata-kata yang you tidak boleh percayakan dia… Naluri tidak boleh menipu… jadi itulah yang you rasakan. That you masih dapat rasa dia boleh curang bila-bila masa pun you tak tahu… seperti mana dia pernah lakukan.

    A relationship without trust, is not a relationship at all… samada you kena percaya pada dia atau… forget about him and start a new life!

    YATI – Jangan buang masa lah dengan lelaki macam ni, tinggalkan je dan bina kehidupan baru yang lebih memberangsangkan.

  • October 3, 2012

    BUNGA – Yang mana satu pun pilihan you, I doakan you bahagia!

    KERANA, tanpa rasa bahagia, tak guna kita pilih dia. Macamana nak tahu boleh bahagia? Kenalah cari yang bersungguh-sungguh dan punya keyakinan. Serta, saling cinta mencintai dengan sepenuh hati…seikhlas-ikhlasnya.

    Kalau dia malu, lembab je macamana nak menjadi Ketua Rumah?

    So, take your time….perlahan-lahan pilih. MASA boleh mengeluarkan perangai sebenar seseorang itu. From there, you boleh cari anglenya.

  • iris
    October 4, 2012

    salam..hai bro . nak tanya . ada istilah malu kat perempuan tak dalam hidup lelaki ni ? ada tak yang semuanya dia harap perempuan yang start dulu ?

  • Fier
    October 6, 2012

    Kalau lelaki dah tunjuk respon xnak, jgn lagi ditanya. Kalau hak duk keep tanya tu yg buat haru. Percayalah, lelaki tu dah buat yg “terbestest” dah utk jaga hati hampa..the silent.

  • October 6, 2012

    bro cinta..macam mana nie?

    sy ad masalah..sy dgn lelaki A dah bcinta 3 thun lebih..tp hubungan kita mkin dingin..in fact sy yg tak mudah nak contact dgn di lg..tp dlm msa sma,sy suka dekat lelaki B yg dh kawen..sy sgt suka dia,mcm kite ni obses lah..tp dlm msa yg sma jugak,sy luahkn cerita kt lelaki C,tp cemburu bila dia ckp sal gf dia or rasa teramat terganggu bila dia ckp dia nak pindah..meaning that dia nak pgi jauh..

    mcm mana? ap mksd nya tu?

  • citra fasz
    October 10, 2012

    nk tnye kt mr.razzi..

    sy berumur 21thun.bf sy 26thun. sy masih blajr, n mngikut prncgn, akn tmt degree on next july 2013. kami sdg mrncg perkhwinn. bf sy mnetapkan hujung thun 2013 adlh triknye, ttapi sy berase seolh blm bsedia sbb baru hbis bljr..kwangn pn tk kukuh lagi..sy mghargai pngorbanan dy mnnti sy tmtkn plajran..tp sy tk pasti adakah sy cukup bsedia utk mnjadi seorg istri. nk mintk bg cadangn atau pndapat atas kkeliruan yg sy alami ni…

  • annur
    October 12, 2012

    salam,sy nk tanya mr.razzi..
    saya ad kenal dengan sorang laki ni..kami pernah bercinta dan berpisah selama 4thn..dia berumur 23 thn..tp mslhnye,kdang2 dia lyn sy elok tp kadang2 smpai 3 4 hr x angkt call n reply messange..dia ckp dia nkkan sy,tp perbuatan dia lgsung x menampakkan yg dia nakkan sy..sy keliru,saya xtaw ap perasaan dia sbnarnye,dia ambil berat psl sy..sy pn dlu pernah kecewakan dia..hrp abg blh bg pendapat pasal prsaan dia yg sbenarnya..dan ap yg perlu sy lkukan.dia seorang yang ego.susah sy nk fahm dia..

  • one
    October 12, 2012

    hai bro razzi..
    saya ada masalah,sy confused dgn bf(wlaupun xpenah dclare)..kami dh kenal lama..sy masih blajar dan dia baru saja berkerja..sy xtahu ape prasaan dia..asyik2 ckp pasal kawin ajak sy kawin dan mahu tunggu sy abis belajar..bila sy msj dia ttg prasaan dia, dia xbg respon pun..hanya sekadar jwb OK dan xpernah bagitahu perasaan sebenar dia..sy xfaham apa yg dia mahukan..apa maksud sebenar disini??

  • dila
    October 13, 2012

    saya perlukan pendapat bro razzi
    bila lelaki marah dan say bosan dengan kite adakah ia “mean it” or hanya disaat dia marah.

    saya akui saya suka tanya benda sama dan ali ne dia mrh dan jwb ‘i bosan dengn you sebab benda ne je asik you pk”

    is it hya waktu mrh atau dia memng dah bosan..

  • aimie
    October 13, 2012

    salam, bro razzi

    saya pernah jumpe guy yg suka pandang saya dari jauh..gaya die cam pemalu je.byk kali jgk terkantoi dgn saya.tp sampai skrg xpernah pulak die luah perasaan die tu.

    finally, saya dah dpt jwpnnya dari bro razzi..
    btw nice blog

  • October 13, 2012

    Bro razzi ! Sye dgn die xckap pun putus. tp die dh ckp jgn tgu die, jgn hrp die.. die nk sye cri org len. tp tp tp dan tpi nye.. knp die slalu ckp cmni ‘wlupun xsnggup tp terpaksa’.. and naluri sye kuat mgatakan die still syg sye, .. die slalu ckp die nk single, nk kwin umur 30 nt.. tp dlm mse 2 minggu die ley brubah.. die still lgi sebut syg, die still lyn sye baik.. sye bkn xley terima tp knp sye masih lagi rasa die syg sye tp die ttp nk tinggalkan sye ?? pleasee,, sebulan lebih sye berfikir xhenti2, stiap hr menangis.. xkn semua llk sme spt bro razzi mention-kan… :(

  • zara
    October 17, 2012

    Salam..last 2 months there’s a guy call&text me and ask to be my friend..at first he pretended to call a wrong number and just drop a random text said want to be my friend. I didn’t reply. but then he admitt that he actually got my number from my friend, said that he saw me alrdy and he knw that i’m taking my mba right now, and know other things bout me.but then he refused to tell me which one of my friend that give him my number . I just drop him a text said that i’m not interested. Fo me at my age i’m looking fo a husband not a boyfriend,and i don’t hv time to playing around.some more he’s non malay and non muslim, i’m afraid that this r/ship hv no future.but then he believe that it’s not wrong fo him to be my friend. Yet i dont believe with the term’hanya kawan’. Few days ago he call&text me back..until now i still can’t figured it out who he is..what do u think?

  • mimie
    October 18, 2012

    Salam..Bro Razzi.sy mgenali seorang lelaki hmpir setahun lamenye..wktu sy mula2 knl die sy xpnh terfikir nk bcinta dgn die sbb sy baru pts cinta..die bersungguh2 mgejar sy amik brt psl sy shinggalah tbuka pntu ati sy trima die.die minta sy tggu die blik berkursus after abis berkursus die dtg umah sy utk bincangakn hal pertunangan kami..pihak fmly sy dan die dah bersetuju..cume baru2 ni die ckp kat sy die mkin xde ati dgn sy bila hbgn ni mkin serius..bkn sy yg bg arapn tu semua tapi die..die kate die xleh tipu sy..spttnye sy sdr hint2 yg die nk jauhkn diri dr saya..die kerap marah2 sy..dan die xnk sy tlalu menjaga ati die sbb xnk sy kcwa..salah sy ke bro ble sy bk pintu ati sy n trima die..cadangan nk btunang bkn dtg dr sy tp pihak die..ble sy dah mula syg die tggalkn sy.. alasannye die mmg xde ati..die juga bagitau sy die jwb kol dan sms sy smata2 nak jaga ati sy je..sy rase dpermainkan..ble sgala psiapan sy dah buat..malu sy rase..die dump sy mcm tu dan enggan bjumpa dgn mak abah utk selesaikan mslh ni

  • lia
    October 18, 2012

    owh…tp kalo awal2 knl dh ckp psl kahwin sgala macam cmne??

  • fiefi
    October 18, 2012

    assalam abg razzi…

    td ada jupe kat pej post kota bharu tp segan nak tgur rasa bersalah betul ke or tidak? so i just tgk dari jauh jer la heheee. gini adalah prob sikit actually not mine tp my sis…well umur my sis 30++ dia ada kawan lelaki tp selalu sgt menipu. tak tahu dari segi latar belakang sampai la keluarga pun nak menipu jgk. dia kata nak kawin dgn my sis next year bln 3 tp keluarga dia x pernah la plak nak masuk meminang ke or merisik tetiba dia boleh cakap dgn my sis mcm tu masuk akak ke? i mmg tak phm apa yang dia nk sbnrnya dalam hidup dia. kalau serius dgn my sis suppose kenala bukti kan utk my sis and also for my family sake too.
    so pd pandapat bro razzi la kan this guy adakah dia serius dgn my sis?
    adakah faktor umur menyebabkan dia rasa terlalu awal utk pkrkan soal komitmen? (he still 24 years old)
    dia status fb dia dia ckp dia engange dgn one lady which is he said itu makcik dia…masuk akal ke?
    i rasa this guy complicated sgt2..i pun dah ckp dgn my sis tp my sis terlalu sygkan sgt dgn lelaki nie…pening2.
    kesian dgn mak ayah coz pkrkan nasib anak dia ni yg x kwin2..hurm hope bro razzi boleh bantu dan bg pndapat dari pemikiran orang lelaki…tq so much

  • aira
    October 20, 2012

    haii abg “brother love”
    saye aira, 19 tahun
    i ade problem sikit ni. . .
    ok, macam ni cite nye, ada sorang mamat nie,dari tahun lepas dia tunggu untuk ‘couple’ gan i, dia baik sangat,dia selalu ada time i perlukan, time i ‘happy’ or sedih. . .
    dia sangat2 memahami i
    tapi 1 masalah i ialah, i TAK ada apa2 parasaan “SAYANG” kat dia
    i dah pon jelaskn kat dia, tapi dia kata dia tak kisah and dia akan tetap tunggu i. .
    apa i harus buat ???

  • October 23, 2012

    – KEPADA SEMUA : Terimakasih yang tidak terhingga di atas kesudian you all visit my blog. Hargai sangat!

    ALSO, Minta maaf banyak-banyak jika ada yang terlepas pandang atau tak terjawab soalan-soalan yang diajukan. I will try my best to answers all, InsyaAllah!

    TIP : Please read jawapan-jawapan sebelum ini yang telah dijawab dari soalan-soalan yang lebih kurang sama. I’m very sure, most of my answers are very HELPFUL.

  • October 23, 2012

    AIRA – JANGAN layan lagi, jangan bagi harapan pada dia. Kalau you masih menjawab call dia, masih reply message dia itu you beri harapan pada dia… dan dia akan berharap suatu hari hati you akan berubah untuk sayangkan dia.

  • October 23, 2012

    FIEFI – handsome ke tak yang you tengok tu? Kalau handsome betul la hahaha 😀 …guraux2 :)

    Anyway, kalau belum kahwin pun dah menipu macam-macam buat apa tunggu lagi? You tell your sis, kemungkinan besar lelaki tu dah ada bini la tu!

  • October 23, 2012

    MIMIE – Anggap ini satu hikmah… Tuhan tunjukkan pada you awal-awal lagi. Kira nasib you baik tak jadi kahwin dengan dia. Imagine jika dia tak ada hati kat lagi selepas kahwin? Lagi haru!

    LIA – Walaupun awal-awal, jika dia serius, hantar peminangan semua, okay lah. Kalau setakat cakap saja… ayat je lebih tu.

  • October 23, 2012

    ZARA – My opinion, DONT WASTE YOUR TIME!

    If you do really want to look for a real man to be your husband then look for one.

    Look for man that have the guts to show himself, to tell the truth and to bring the real wedding to you…not just a an empty dreams!

  • October 23, 2012

    AIMIE – Thank you so much! 😉

    SYUHADA – Don’t live in denial! nanti you juga yang akan kecewa nanti.

    DILA – Pretty sure dia memang BOSAN dengan you! Sebab lelaki takkan cakap macam tu unless dah tak tahan sangat dah tu 😉

  • October 23, 2012

    macam mana nk thu org lelaki niey jujur dengan kita or x…

  • Siti
    October 28, 2012

    Salam,

    Encik Razzi, saya nak tanya soalan. Bleh encik Razzi translate kan maksud ayat ni:-

    Masa si lelaki ni bertunang dengan sambadi else:-
    -Saya rasa saya dah mula sukakan awak. Apa yang ada pada awak tidak ada pada orang lain.
    -Saya rindukan awak. Saya tunggu awak kol and msg saya tapi tiada.

    Selepas berkahwin dengan tunangnya:-
    -Ya, saya bahagia. Tapi nape saya still ingat kat awak?

    Bleh terangkan sedikit sebanyak isi hati si lelaki ini? macam mana perasaan dia terhadap isteri dia skang ni? Saya selalu berdoa agar diberi petunjuk mengenai si dia. tapi saya dapati yang petunjuk tu membawa saya ke arah dia. Saya konfius sebab dia sudah bergelar suami kepada orang lain. Mohon bantu. Terima kasih.

  • October 29, 2012

    SUE – Boleh ke tahu lelaki maupun wanita jujur atau tidak?

    Mungkin kita boleh mengagak…tetapi kita tidak boleh 100% sure rasanya. Mungkin kita ada lagi at least 20-30% kurang yakin…supaya kita sentiasa berjaga-jaga dan tidak mudah terpedaya.

  • October 29, 2012

    SITI – First sekali… dalam bertunang, dia sudah mengayat awek lain, who is, YOU…

    Secondly, bila dah kahwin, dia mengayat lagi awek lain, who is, YOU TOO…

    TETAPI at the end, it’s NOT YOU yang dia kahwini, dia kahwin ORANG LAIN… so what is that tells you?

    Bukankah jelas dia ni hanya suka main ayat manis saja-saja… kata-kata yang KOSONG dan langsung tidak ada makna apa-apa baginya… tetapi kalau awek dengar memang cair laa…

    My advise, JANGAN TERPEDAYA! – ‘A PLAYER’ macam ni memang ramai, habis main dia tetap balik dengan wife dia jugak… yang merana awek yang kena ayat itu tadi la kan. 😉

  • October 29, 2012

    As’kum abg Razzi .

    Sy ad problem yg xdpt diselesai kan.Sy ada la knl ngn sorang guy nie.Kiteorg da knl 2 bln lbh n 1 kolej ngn sy.1st sy nmpk dye sy memang da jtuh hati kt dye.tp sy buat xthu jew. tba lah 1 masa tu, member sy ckp yg guy nie mintak mmber sy tlong rapatkan sy dgn dye ni.Then bla kite org da knl isi hati masing2,slalu brcrita tntang kluarga msing2 n dlu dye slalu mcg sy ajak jmpe la,prgi gim sma2 la.Sy snang dgn prangai dye.Tp ape yg sy confuse ialah, msa 1st knl tu guy nie pnh ckp dye bkn mcm lelaki lain,1st knl dh mintak couple2. N dye jgk ad ckp dye nk sy dan dye nie brkwn hinggalah satu masa kite org couple dgn trsendri.Secara logikal dye nak mgenali sy dgn lebih lanjut.Tp yg pelik nye, skarang kite org da jarang text2 nie. tp bla da jmpe dye mcm da stahun x jumpe sy.Slalu pndang2 sy,curi pndang kt sy,bgi nasihat kt sy,slalu nyanyi tuk sy,n slalu tnya sy da solat ke blm. Tu bla dye ada kt dpan sy. Bila xdew , dye jarang mcg kt sy.Sy pun pening dgn sikap sidia . Adakah abg Razzi blh tlong sy ?

    Sekian trima kasih :)

  • Sunshine
    November 1, 2012

    Salam, abang love,
    Sy perlukan pandangan/nasihat/motivasi tentang situasi yg sy lalui skrg..harap abg sudi w/pun sedikit..

    Sy bersama ex-bf sy selama beberapa bulan sebelum sy melanjutkan pelajaran ke luar negara selama setahun. Kami terlalu rapat, tp tak pernah declare depan org lain bhw kami bercinta. Dia tolong sy byk sangat, bersama sy susah dan senang. Dia pernah ckp ‘you are my soulmate’ dan berbincang untuk berkahwin..masalahnya lebih kurang 3bulan sy di luar negara sy dpt tahu dia ada cuba tackle beberapa org ppuan (rakan sekerja) dan mngucapkan kata2 cinta..sy dpt tahu dr msg2 di fb dia tp dia xtahu..sejak hari tu sy sgt2 patah hati dan bertekad melupakan dia..bila sy tanya dia asyik nafikan dan kata sy ‘assume things’..sy terima je sbb sy tahu kebenarannya.tp kemudian bila sy dah ok sket sy maafkan dia dan meneruskan hubungan sbg kawan sbb we’re best friends dan mengenali dia, sy yakin dia punya hati yg sgy penyayang..y seriously I think sy faham tindakan dia yg mungkin kesunyian, cuma sy takut dia akan mengulangi perbuatan tersebut di masa hadapan. hubungan dia dgn ppuan yg dia tackle tu xmenjadi…

    Lebih kurg 6bulan lps tu muncul seorg lelaki yg ikhlas ingin menyunting sy sbg isteri dan sy kenal dgn keluarganya.. InsyaAllah sy yakin dgn pilihan ini w/pun bkenalan x lama.. Manalah sy tahu exbf kembali menagih syg dan dia ingat sy xserius waktu sy memutuskan utk remain as friends dulu. Bimbang berlaku xadil dgn si dia yg baru bertakhta, sy berterus ternag dgn exbf cuma sy xluahkan kenapa sy kecewa dgn dia..tp melihat dia spt menyesal dan hilang arah bila tiba2 sy buat pengakuan macamtu buat sy rasa amat bersalah..sy harap dia bertemu yg terbaik buat dia secepat mungkin..sy sgt2 sygkan dia tp sy betul2 takut akan ditipu lagi…

  • sara
    November 2, 2012

    salam abg razzi. sara ade mslh jugk. sara kenal sorg mamat ni dlm 2 bulan. sara kenal die melalui org tgh. org tgh yg sgt blh dipercayai. first month tu ok. second month die lmr sara. mula2 sra xtrima, then, sara trima. then, fmly die dtg jauh2 semata2 nk jumpa sara. everything was getting serious. fmly 2 2 phk dh stuju. cmnya kdg2 kmi selisih fhm. coz he always bz.lgpon dlm proses memahami. msuk bulan ke3, i could see changes. dlu die bz. tp sempt contc. last2 entah la. hbg kmi jd hambar. mcm mne nk tackle hti laki, supaya jauh di sudut hti die tu, kte jer yg ade? mcm mne nk grip hti lelaki? sy xde x-factor. sy ni blh kata a plain person. help me.

  • mun
    November 3, 2012

    salam..saya nk tnya pendapat sket..situasi die mcm niey..kami bermula sbagai rakan biasa..namun saya selalu terharu dgn cara dia melayan saya..kmudian kami mnjadi rakan baik..jiakalau dia mmpunyai msalah dia slalu akn mmbuat luahan pada saya.begitu juga dgn saya..si dia telah mmberi harapan pad saya dgn x sngaja..pd 1 hri saya mngajak dia untuk menyertai rombongan d tmpt kerja kami..pd mulanya si dia x mahu..naman setelah dipujuk akhirnya dia pergi..namu semasa menyertai rombongan tersebut dia langsung x bertegur sapa dgn saya..jika kami berselisihan kami hanya berbalas snyuman..kwn sya juga mengatakan dia sering memerhatikan saya..slpas pulang dari rombongan itu saya mghantar sms sya mungkin akn berhenti kerja di tmpt tersebut..dn si dia bertiindak gelisah mndengar statement tersbot..dia mnghantar sbnyak 6x sms untuk brtanya mengapa..shingga lah die menelefon sya buat kali pertama..namaun selepas itu..kami lost contact..sya konpius lah..sama ada die cuama menganggap saya sbgai rakan baek dn tdk mhu menghampakan saya..ataupun lebeh dri itu…saya perlu kn sngat pendapat bro..sbenarnye sya juga menaruh perasaan terhadap si dia..:)

  • MisZ GoGgIe
    November 4, 2012

    salamun alaykum razzi..
    i’m in a confused state.. and after reading ur blog i realised my situation is Contoh 5.. The difference is bila sy tny kenapa.. dia cakap dia sibuk sibuk sibuk bekerja..~
    sampai 3 hari sy anta thru whatsapp pon tak perasan… die cakap notification tak naik..~
    i agreed ape hanna said kat komen ke 24 tuh..

    “1. ble lelaki kata die nk fokuskan kat keje atau mase dpn smpai lupekan kte, hilang atau tglkan kte, tp leh lyn gurl lain, let them be.. xyah nk tgu lah.. pnat tau..”

    sy pon rs sakit ati jugak.. tgok kat fb senang senang je boleh amik gambar dengan girls reramai kat tempat kerja.. tapi bila nk balas whatsapp sehari pon susah..~ape yang sibuk bekerja nye?

    sy tau susah jugak jarak jauh ni.. sy kat London dia kat Malaysia… tapi dulu dia yang suruh sy ade whatsapp pastu mcm gni pulak byk alasan.. asyik sibuk kerja.. dan balik rumah cakap tido je..~ huhu.. terima kasih razzi.. it helps me a lot to understand lelaki.. ape yang dia PK.
    betulla kot dia tak berminat.. dan sy tak kisah.. sebab sy pon dah tukar number.. dan kalo blh insyaALLAH tak nak ade pape dengan die..~ tolong doakan sy razzi jumpa lelaki lebih baik dr die..(he’s my first love) huu..~
    thanks nice blog though.. truly meaningful~

    -MiSz GoGgIe-

  • -sara D-
    November 6, 2012

    salam…
    first time baca blog nih..and it’s quite interesting..thanx en razzi for giving us the girls guidance in understanding the guys!!!

    actually i ada satu soalan..confused tuh ada la..but just nk tau ur opinion..actually..ada one guy nih..ktorg knl since practical training dlu..so it’s been 6 years gk la kitorg knl..ktorg totally friends..before this ktorg lost contact sbb masing2 busy keje…but recently..raya haji ari tu ktorg jmp balik sbb kwn ktorg wt mkn2 skit..but actually before that die tny nombor i from one of our friends..tp die x msg pape pun..i yg msg dlu..then raya haji br nih..dia ajak dating..siap nk amik i skali..i plak time tuh ade hal..i ckp kite jmp ari esoknye..die ckp xnk..sbb ada hal..so i igt mmg xde rezeki la nk jmp die kan..then tup2 the next day our friend invite us for mkn2..die bleh plak dtg..but then jmp semua and act cm biasela..so now i cm terfikir perlu tak i ajak dia keluar pasni sbg ganti rugi i x keluar dgn die ari tu???sbb lps jmp tuh i msg..tny dia free ke weekend?sbb keje dia yg sgt busy tuh kan..tp dia x reply..just want to know..why suddenly he asked me out even we haven’t met each other like 3 years kot..siap nk amik segala..ok..gentleman la..kot..tp ktorg kwn kan..so boleh je pegi sndri..

    itu la yg nk tny..sbb kdg2 we the girls cannot predict what are the guys doing..hope en razzi leh rungkaikan kekeliruan ini…and at the same time dlm usaha utk mencari jodoh..so let say la he’s the one that i’ve been looking for..what should i do next???not desperate..but i believe jodoh juga perlu dicari…

    tq!!!really enjoy reading ur writing..:)

  • November 6, 2012

    SHA – Hmmm…depan lain belakang lain ya, pelik pulak kawan lelaki Sha ni hehe…

    Honestly apa yang I dapat agak dan rasa adalah lelaki ini dan maybe Sha sendiri pun masih muda sangat la kan? Maybe you all masih belasan tahun kut…atau pun maybe early 20’s?

    Kesimpulan I boleh kata kat sini, you all maybe belum ready… at his part maybe juga dia tidak nampak bagaimana untuk serius. Masih belum faham erti relationship yang sebenar.

    Apa yang boleh Sha lakukan sekarang ni… BE OPEN for anything. Maksud I jangan berharap pada seorang sahaja. Sebab you ni masih dalam pencarian, jadi bila begitu kena tengok secara ‘BIG PICTURE’ kerana masa depan you begitu luas untuk settle hanya seorang sahaja yang belum pasti akhirannya.

  • November 6, 2012

    SUNSHINE – Tidak salah untuk memilih yang betul-betul serius untuk bersama kita. Cuma, jangan tersalah pilih itu sahaja. Jangan terlalu cepat membuat keputusan, takut menyesal di kemudian hari.

    I would suggest, friended with both first. Kenali betul-betul, lihat sejauh mana kesungguhan mereka. Tidak guna mengikat perhubungan jika tiada kesungguhan yang jitu, hanya sekadar cakap sahaja tak guna.

    Mesti ada pengorbanan, mesti tunjuk plan masa depan…struktur kehidupan yang ingin dilalui.

    There’s NO such thing, “Takkan nak cakap, or takkan nak tunjuk”

    Kalau nak bercinta sebab nak berkahwin, tunjuk lah kebenarannya, buktikan usahanya! JANGAN TAKUT kehilangan dia hanya kerana segan bertanya rancangan masa depan… atau tidak mahu dia terasa hati tertekan dengan soalan anda…

    Must think of your future! 😉

  • November 6, 2012

    SARA – Waalaikum salam, FIRST sekali both family dah setuju dan suka, it’s a good sign dah.

    Sekarang ni, Sara tak boleh lah lagi jadi plain person… kena ‘COLOURFUL’ kena bijak membuat diri Sara lebih menarik, lebih mempesona untuk dia.

    Usahakan lebih dari biasa, jangan hanya tunggu dan lihat saja. Kena ambil tahu soal penampilan, soal perbualan, soal peribadi. Kena ambil tahu tentang diri dia, apa yang dia suka dan tak suka… Kena bijak mengambil hati dia, cari jalan bagaimana boleh pikat dia…buat dia rindu kat you dan tergila-gila kat you semula…

    Semua ini boleh diusahakan dengan banyak bertanya dan membaca serta menyelidik diri kekasih yang disayangi tu… okay, all the best! 😉

  • November 6, 2012

    MUN – Selama ni, you tak pernah beri peluang kat dia untuk keluar just the two of you ke?

    Mungkin dia adalah dari golongan yang segan tapi mahu, dan takut ditolak cintanya… Well, kita tak boleh tahu la kan unless you all pernah berbincang soal ini.

    I would say dia mengambil sedikit masa untuk mengenali you dan at the same time dia juga segan di depan kawan-kawan. BUT, it’s up to you la kan, you sure ke suka kat dia? Kalau suka… bagilah peluang kat dia kan? :)

  • November 6, 2012

    SALAM Miss Go Girl ? betul tak how I pronounced it? Hehe… 😀

    Well, you know the answers already la kan, it’s that simple la. Tak complicated sangat kalau nak faham what is going on dalam kepala otak lelaki nehh!

    Don’t worry babe… take is as it is a good experience yang you cannot get anywhere else, kecuali melaluinya sendiri. The fact is you’ll meet all kind of man, macam-macam jenis lagi… just becareful, take your time, slow and steady you’ll be fine! 😉

  • November 6, 2012

    SARA D – 😉 Have to use D coz ada 2 Sara on this week answering time hehe…

    1st of all – Don’t call me Encik Razzi ayo… so formal one, I know I’m the CEO but call me Razzi is great enough :)

    2nd of all – You’re very lucky today, terus dapat answers sebab kebetulan today is my ‘MENJAWAB SOALAN DAY’ some of them have to wait for weeks 😉

    Well, Sara… give it shot beb! You’ll never know until you try. Kalau gagal well at least you cuba daripada duduk menunggu tak tahu whats gonna happen, betul tak?

    Love is about taking chances… yang rancang bertahun-tahun pun boleh tak jadi dalam sekelip mata. So, try lah see how it goes. Of all you know, dia dah ada yang punya… but maybe on the rock? Tengah gaduh dengan girlfriend ke apa ke kan hehehe… You’ll never know.

    Maybe dia juga thinking perkara yang sama dengan you? maybe dia juga tengah fikir nak pilih yang mana satu?

    The best is, to be at the right time, in the right place, with the right things to say… The LOVE can just ‘CLICK!’ 😉

    Good luck!

  • nad285
    November 7, 2012

    Salam,

    A very good article to apply to my situation. Sy dgn si dia dah bercinta hampir 5 tahun sejak tahun pertama di Universiti. Memang matlamat kami ialah utk berkahwin. Tapi, ketika semester terakhir, si dia sibuk dengan perempuan lain rakan sekelas kami sebabnya mereka satu kumpulan tugasan. Saya tak syak apa2 sehinggalah bulan 7 (dah habis belajar) yang lepas saya terbaca msg di dalam fb beliau yang dihantar kepada seorang penulis menceritakan dilema beliau sama ada ingin memilih saya atau perempuan yang lagi satu itu. Saya katakan padanya, kalau dah taknak dengan saya, beritahu saya, tapi dia merayu-rayu kata dia inginkan saya dan nak berkahwin dgn saya. Sepanjang bulan 7 hingga ke akhir bulan 9, si dia asyik bercakap pasal perkahwinan dan memberikan saya harapan. Beliau di Ipoh dan bila dia datang ke KL atas tugasan, dia akan sanggup datang ke Bangi untuk berjumpa dengan saya. Sepanjang 3 bulan itu, saya tak tau siapa perempuan tersebut kerana ketika kantoi, dia tidak meletakkan nama. Saya cuma tahu siapa orang itu pada malam sebelum saya start kerja dan rupanya rakan sekelas. Dan beliau turut bekerja bersama saya sehingga ke hari ini. Saya ingatkan mereka dah tiada apa2 sepanjang bulan 7-9 tetapi rupanya masih bermesej. Saya dapat tahu apabila ketika minggu kedua saya bekerja, saya ternampak emel chat delivery bbm antara mereka berdua dan saya nekad untuk memeriksanya. Akhirnya, saya dapat tahu yang mereka masih bermesej, dan si dia menipu perempuan itu dengan menyatakan yang kami dah putus dan beliau balik semula kepada saya kerana saya ada financial problem dan si dia kononnya dalam dilema. Saya tanya kepada si dia, kalau taknak, katakan taknak, saya boleh pergi dan tak kacau lagi. Tapi dia kata dia nak saya dan sangat sayangkan saya dan nak kahwin dengan saya. Sy cuba terima dia semula tapi saya masih tak percayakan dia. Sejak kejadian, saya tahu dia berusaha untuk datang jumpa saya almost every week dari Ipoh, hadiahkan cincin, dan talk about marriage all the time. Tp sy tak tau saya boleh percaya dia lagi atau tidak memandangkan saya kena tipu untuk kali ketiga (yang pertama tak diceritakan sbb kejadian berlaku 3 tahun lepas). Apa pendapat bro Razzi?Dia betul2 dah tetap hati ke? Saya terima je dia asalkan dia tetap hati. Tapi saya tak tau dia tetap hati atau tidak.

    Terima kasih.

  • November 8, 2012

    bro razzi . kalau pakwe kita suka dekat perempuan lain macam mana pulak . dia cakap dua dua dia sayang . terangkan please :’/

  • -sara D-
    November 9, 2012

    Salam Bro Razzi..thanx..hihihi..yep..will call u bro from now on…

    ok..tq so much for the advice..ok started to follow what have u said…

    tp..if can la..i nk tau gk cara2 nk kwn rapat ngn lelaki…i mean cmne usaha nk tackle hati die without showing us too desperate to them…

    u know what??after u replied,i pk jap and after that dgn lafaz bismillah i terus text to that guy..at first he replied..tp cm sepatah2 gk la..and taking so long to reply my msg…then finally i asked him out..sbb sbg ganti i x keluar dgn die ari tu..nk msg ngn mamat nih punya la payah actually..rs cm dh give up pon ade..but i follow what u said la kan…trying taking chance..and later after i asked him to go out..he didn’t reply…ok..and now rs cm xde harapan dh…hahaha…

    just kdg2 tuh nk tau gk diorg nih suke ke x kte msg..even kwn je kan..tp..ish…feel like give up dh tbe…

    tq:)

  • Simsimi239
    November 10, 2012

    Salam bro,

    Saya tertarik dengan page ni. Ada this one guy, i kinda like his style. Kami baru keluar 2 kali. First date, kita g makan2 je..then balik tu respond okay, dia kata dia nak jumpa i lagi. The second date pula, i tak tahulah kenapa, dia mcm dah tak eager mcm hari tu. Am i thinking too much? Tapi..dia ada sebut2la nak keluar lg dgn i.. BUT..dia memang bukan jenis yang sms dan call u 24 hours..mcm mana tu?

  • MisZ GoGgIe
    November 11, 2012

    haha.. salah la razzi sebutan tu GoGgIe(googie) actually pronounced nye..~
    hmmm….i like these phrases brother bagi kat sunshine->There’s NO such thing, “Takkan nak cakap, or takkan nak tunjuk”

    Kalau nak bercinta sebab nak berkahwin, tunjuk lah kebenarannya, buktikan usahanya! JANGAN TAKUT kehilangan dia hanya kerana segan bertanya rancangan masa depan… atau tidak mahu dia terasa hati tertekan dengan soalan anda… Must think of your future! 😉

    berbalik pada hal sy di atas, sy jadi confuse nye sebab pihak lelaki ni die dah bgtau his mom yang dia dah ada saya time umi dia nk carikan untuk dia. When it comes to me, of course la sy tak bgtau parents lagi. And nak jadikan cerita lagi, dulu pon dia pernah tolak this 1 girl yang suka dia, bila girl tuh tanya dia sebab saya ke, dia cakap ya.

    tapi sebab sekarang dia sibuk bekerja kam, and razzi memang betul ke ada lelaki yang jenis pasif yang dia sayang tapi tak suka cakap thru words and all that sebab sayang bagi dia bukan melalui perkataan? mohon penjelasan..

    because this guy is that type. hmm,tapi sya akui dia tak de orang len dia cakap kat saya diz bz bz kerja pon. macam mana tu?

    mohon jawab ya brother love. terima kasih :)

  • lala
    November 11, 2012

    salam bro… hihi ramai jgk yg mempunyai mslh cinta ni..termasuk lah me.. :).. sy nk tny pendapat bro.. sy ada minat kat sorang mamat ni..mulanya sj2 je..tp xth plak blh minat btl..mybe sy th dia xada sape lg.. so apa lg terus lah minat btl2..sy yg mulakan perkenalan dl..sy yg msg dia dl..(malu tu jgn ckp lah).. dia bls tp xrancak.. n kdg2 xbls.. so agak2 3bln tu sy direct( bkn ap nak kepastian je..) tny dia msg sy berbunyi mcm ni’rasanya dia pon th sy nk knl rapat ngan dia.cuma sy nk kepastian yg dia nk berkwn yg mcm mana.. klu dia nk berkawan biasa2 just bgth.. sbb sy pon xnk tertny2..sbb sy pon xpasti dgn cara dia..sy cuma xnk terlalu mengharap.. so… dia pon bls blk msg sy mcm ni ‘dia amek ms fikir msg sy..dia anggap sy kwn saja buat mas ni..kita kan kwn dan dlm usaha nk mengenal..jgn kecil hati kdg sms dari sy lmbt dia bls atau xberbls… apa maknanya???

  • kamisah yaacob
    November 13, 2012

    as salam. ank saya janda muda yg sudah setahun bercerai..baru bertunang dgn ank sedara saya yg masih teruna..masaallah nya ank saya sudah mula hilang minat kpd tunang nya..nmpk mcm tidak serasi dn ank saya tidak suka lifestyle hidup mereka…tunang nya amat menyayangi nya dan sanggup memelihara anknya..ank saya tidak yakin dn beranggapan janji2 manis akn tinggal janji sahaja…bagaimana saya hendak meyakinkan dia yg tunang nya ada lah lelaki yg benar2 bole d harap…mereka akn bernikah tidak lama lagi dn saya sedang membuat persiapan. masaalah ank saya ni ramai pulak yg meminatinya walaupun dia bukan seorag yg bebas..itu lah sbb nya dia tidak mahu bekerja dan sambung belajar krn ramai yg akn cuba tackle.

  • November 15, 2012

    Hi Mr.razzi,
    Ur blog very useful to me. Actually i just broke up wth my bf bebrpa mggu yg lalu.kmi berpisah kerna perbezaan agama..walaupun kmi saling mencintai..cinta kmi bertahan slama 1 tahun lbh. dia yg mula kan semua ini untuk berpisah kerna x tahan sa slu dmarahi oleh bpa sa..dn kmi adalah sppu kedua.sa pernah mrayu spya dia xtglkn sa.tpi dia pujuk sa untuk brpisah.dia kata, walaupun suda berpisah kmi masih boleh berhubung sbg cousin, boleh bsms, dn berjumpa.tpi sa larang dia untuk bhubung dgn sa lg .spya sa boleh Lupakan dia dn x ganggu dia lg.persoalanya dsini, adakah tindakan sa betul?apa perasaanya skrg? Dn apa yg harus sa lakukan? Help me..

  • zati safri
    November 15, 2012

    salam..hyee MR.RAZZI…
    actually, ni baru 1st time sy bce blog awk & sy rasa mcm trtarik dgn respon awk..
    ok. sy nk mnx pndpt..
    sy student dekat 1 kolej ni. dan sy mmg rpt dgn clasmte sy(laki). kami mmg berkawan rapat dlm 2sem. dan sy jatuh hati dekat dia. waktu cuti sem2 dia prnh mntak couple dgn sy coz dye br clash dgn GF dia masa tu tp sy tolak. then kami still rapat mcm biasa sampai habis sem3. then start cuti sem3 je dye mntak cple lg dgn sy dan sy terima. sy mcm xsangka bila dia rasa same dgn apa yg saya rasa. dan sy mmg betol2 sygkan dia. tp sayangnya hubungn kami hnye brthn slame 20hari je.spanjg kami couple kmi tak pnah brgaduh atau kluar brdua .dia yg mintak putus coz dye kate dia tak mampu nak jaga sy dgn baik dan dia takot if dia trbuat someting yg bkn2 if kami jumpa.even sy mmg kcewa dgn dia tp sy terima je..dan masa sem4, spanjg sem tu kami xbrtgr. tp sy mmg still sygkan dia. mase seminggu sblm final exam sem4 dye contact sy balik, dia ckp dia still syg sy dan sy terima dia buat kali kedua. mcm 1st couple jugak, kami xpnah brgaduh or jumpa brdua even 1 kelas. hbungn kami ok je tp cuma brtahan 19hari je. then dye mntak putus lg.dye kata dia dah xde feeling apa2 kt sy & sy trima je kptsn dye even sy sedih. slepas sminggu kami clash, dye contct sy balik, dia kate actually dye clash ngn sy sbb dye kate takot trbuat sometg yg bkn2 if kmi jmpa(sme je mcm mse 1st cple). tp mmg dye prnh ajk sy buat bnda bkn2 tp sy tolak secara baik.
    skrg kami sem5(short sem), dia slalu msg sy & sy akn rply mcm byase. dia ckp yg dia still syg kt sy lg tp waktu awl2 sy dah twr hati dgn dia & nk lpakan dia. tp bila dia slalu contact sy, sy jd syg balik kt dia. dia cakap dia still sy sy n nk couple balik dgn sy tp dia takot xdpt jga sy dgn baik coz dia kata dye ssh nk kawal nafsu dia. sbb sy still syg kn dia kami brbincg n sy ajk dia nikah gantg lps habis diploma dan dia stuju then kami couple buat kali ke3. tp esokya, dia mntk putus balik sbb dia kata takot kami trlnjr & rosakkan masa dpn sy. dan sy trima je kptsn dia coz sy fhm. tp sy mmg still syg lg dkat dia dan ikls cintakan dia..so sy nk minta pndapt, patut ke sy tunggu dia sampi kami habis diploma?. if dia xnak kmbali pd sy, baru sy akn lupakan dia sbb ssh sy nk lupakan dia skrg, coz dia kami slalu jumpa dalam kelas.. so,patut ke sy tggu dia or xpatut langsung?

    ##tlg lah bg pandangan..tq##

  • November 18, 2012

    NAD285 – Mulianya hati you kerana masih sanggup terima dia walau sudah 3 kali terpedaya dengan lelaki ni. Kalau I jadi you dah lama I angkat kaki hehe 😉

    But seems you still nak terima dia, well there’re consequences that you have to face.

    Contohnya, feeling yang you rasakan sekarang ni akan sentiasa ada. Perasaan ragu-ragu, tak percaya, prasangka buruk, akan sentiasa bermain-main di jiwa you… Walaupun dia sudah berubah sekali pun, pasti ianya akan terselit di hati you samada dia menipu you lagi atau tidak.

    If you rasa that is worth it for you untuk terus go on dengan dia. You kena terimalah kan perkara ni. But if you rasa tak boleh terima. I suggest better you forget about everything and start a new life… new boyfriend, new relationship. :)

    But like I said earlier, kalau I la kan… I kawan je la paling kuat pun. To have a serious relationship… tak mungkin lagi la kan. Because it’s so obvious that he is not ready. Coz orang yang ready ni dia akan tetap pendiriannya… bukan tak tahu nak buat keputusan atau tak tahu nak pilih yang mana satu.

  • November 18, 2012

    MAISARA – “Kalau pakwe kita suka kat orang lain dan dua-dua dia sayang?”

    ITU GELOJOH NAMANNYA! 😉 …buat apa ada pak we macam tu? Macam dah tak ada lelaki lain yang lebih baik pada dia kan. I’m sure ada yang lebih elok, lebih menghormati you…

    Imagine jika you terus dengan dia, esok dia sayang yang lain pulak, lepas tu dia buat perkara yang sama pada gadis lain pulak, camana? …respect yourself and your dignity girl!

  • November 18, 2012

    SARA D – Hey, good for you… MENCUBA tidak semestinya kita berjaya, tetapi kalau kita putus asa, pasti gagal sampai bila-bila.

    At least you try betul tak… mungkin kita akan gagal dan gagal lagi, TAPI one day, SURE akan berjaya punya sebab suatu hari nanti kita pasti akan bertemu dengan orang yang citarasanya adalah orang seperti kita!

    Most of the time, bukan gagal sebenarnya kita bukan dalam kategori yang diingini… tetapi bila dah bertemu… tak perlu buat apa pun orang akan suka dan mahu berkenalan, berjumpa dengan kita. JUST KEEP TRYING!

  • November 18, 2012

    SIMSIMI239 – Ada ke orang yang tak suka sms kalau dah syok kat seseorang? Unless kalau tak suka, tak sms la kan…

    Apa kata, jangan berharap pada satu orang saja. Now you bukan ada ikatan apa-apa dengan sesiapa so…my suggestions, you bukakan peluang kepada ramai sikit agar you punya banyak pilihan, sebelum you benar-benar terikat dan jujur pada yang satu.

    Cuba berkenalan dengan beberapa orang yang serius untuk mengenali you dengan lebih mendalam lagi. Bukan yang hanya ‘suam-suam kuku’ – Good luck! 😉

  • November 18, 2012

    MISS GOOGIE!! hehe salah pulak ya…

    YA, memang ada lelaki yang tak suka cakap, or say I love you! TAPI actions dia dan apa yang ditunjukkan adalah lebih dari segala-galanya.

    Tak perlu cakap pun kita dah tahu yang dia benar-benar in love! Dengan pengorbanannya, dengan usahanya, dengan kaum keluarga yang begitu juga turut serius about the girl yang dia nak sangat ni…

    So the questions is… Does he do that to you? Do you feel it? – Tak suka cakap tak apa, tapi kenalah tunjuk dan buktikan!

    Bukan sekadar kata-kata hambar 😉

  • November 18, 2012

    LALA – Sorry to say this, tapi dari pengalaman Razzi, it sounded like dia cuba untuk tidak mengecilkan hati you, but the truth is dia tak berminat untuk bercinta dengan you.

    Hope you bersabar dan jangan putus asa okay. It’ll come a day where you meet your real prince charming.

  • November 18, 2012

    KAMISAH YAAKOB – Pada pendapat Razzi kak, tunang anak akak ni kena lebih banyak berusaha lagi untuk memikat tunangannya yang sudah semakin hambar perasaannya itu.

    Kalau akak sendiri nak yakinkan dia tu boleh yakinkan dia dengan pelbagai perkara dan janji…tetapi, ianya tidak akan berkesan jika tunangnya tidak menunjuk yang dia lebih baik dari yang lain.

    Im very sure jika tunang dia bukan sekadar kata-kata sayang, sebaliknya pamerkan, tunjukkan dia benar-benar layak menjadi seorang suami yang mengambil berat ke atas isteri dan anaknya… InsyaAllah akan berjaya.

  • November 18, 2012

    MISS GIRL – Thank you for your visit dan appreciate kerana found that my blog useful to you.

    Btw, in your situations, I tak boleh katakan tindakan you betul atau tidak. However, it’s good to take this time untuk lihat in a bigger picture. See new wide world. Mungkin untuk mengenali dan berkenalan dengan orang-orang baru… namun, berkawan dan berhubung dengannya, tak salah kan lagi pun you all sedara.

    Tapi ada juga orang tua-tua kata tak berapa elok berkahwin dengan sedara dekat, takut dapat anak yang lembab mindanya.

  • November 18, 2012

    ZATI – Bagi pendapat saya, patut atau tidak patut tunggu dia tu adalah terletak pada hati Zati sendiri.

    Saya juga faham ianya agak susah untuk berpisah saat ini kerana masing-masing masih ditempat sama dan akan bertembung dan bersua muka…

    Cuma yang saya tak faham… mengapa sampai berkali-kali putus, hanya kerana takut terlanjur?

    Jika takut terlanjur, tak perlu berjumpa sajalah sehingga you all kahwin. BUT tak perlu putuskan perhubungan, masih boleh sms, chat, calls, jika benar-benar sayang. Betul tak?

    Anyway, jika saya jadi Zati… saya ingin bersama dengan orang yang tetap pendiriannya dan kuat imannya. Barulah saya akan merasa selamat dan percaya kepadanya setiap masa. Jika tidak… susah untuk kita mempercayai satu sama lain jika, lemah imannya. What if kalau ada orang lain yang seksi, cantik dan cuba seduce him? Adakah dia boleh tahan nafsunya?

    But it’s all up to you Zati, if you rasa dia memang berbaloi untuk you, well go ahead. BUT be sure that you know… dalam dunia ni, masih ada ramai orang-orang yang benar-benar menghargai cinta yang sejati… you just need to believe!

    All the best ya 😉

  • WaWa
    November 18, 2012

    Assalamualaikum..

    Bro Razzi…cm ne plk kalu kite kwn ngn guys yang hnya msg n x pnh2 nk call or answer call…dia jujur or just main2

    Answer me plezz…TQ

  • hamba Allah
    November 19, 2012

    abg razzi .. sy nk tnya plak ..situasi’y cmni. sy pnah minat ngn boy ni since 3 years ago. klu cuti kmi slalu msg tp x penh kol. until one nite, end of last year dia kta mau kol. oh sy apa lg, ckp pn x pnh. mllui hp smata-mata. then masa kol 2 dia ckp yg dia x dpt nfikn yg dia ada feeling ngn sy. masa 2, adalah minggu terakhir p’sekolahan .. since then, dia jnji yg insyaAllah klu ada jodoh, dia akn jdikn sy (insyaAllah) yg halal bginya. so dia mnta sy tunggu lpas studi. besides diapn 2 thn older than me..so sebenarnya dia yg perlu tunggu sy jgk. skarang sdh lbih sthn kmi b’kwn. kami x kapel. juz simpan niat 2 get married in da future. tp jark kmi sy rasa turut m’jarakkn hubgn kami. dia sy yakin InsyaAllah sorng lelaki b’iman dan mmpu m’bimbing. sy kenl dia. bcoz dia 2 femes gila dkt skul. nobody else even know about us. juz the two of us .. dia even pnah suruh sy kol ngn ibu dia, but i refused sbb takut t’lampau awal.. tp kebelakangn ni, i doubt his feeling 2 me. dia x ckp pn apa2, tp yalah hati pmpuan.. manalh tau dia jumpa ssomeone yg that’s much better than me ? sy perlukn perspektif sorng lelaki yg memahami jiwa lelaki seprti anda. im very verryyy confused .. please ..

  • November 21, 2012

    WAWA – Kalau macam tu lah dipanggil bercinta…tak bercinta pun tak pa hehe… ORANG BERCINTA macamana agak-agak Wawa? 😉

  • November 21, 2012

    HAMBA ALLAH – The minute you start writing to me, YOUR DOUBT sudah lama menebal sebenarnya. Naluri you juga sudah lama berkata-kata… Yang mungkin ada sesuatu yang tidak kena di dalam perhubungan you all BETUL TAK?

    Kalau everything is okay, you pun rasa okay, dalaman you, hati dan jiwa you semua bahagia… I’m sure you takkan pun tercari-cari jawapannya, kan?! 😉

    Minta dia berterus-terang je la kan. It’s better that way.

  • ima
    November 22, 2012

    salam, sy nak minta pendapat admin :
    saya ada tunang.. dia mmg ada sifat ego. bg nya marah i2 tdk ptg. one day saya marah dan dia tidak pujuk saya selama sbulan. one day family tnya mcm mn phubungan sy dan dia… so sy mgalah dan kol dia 2,3 kali minta explain nk truskan @ tak.. dia ckp malas nk fikir dn give him alone. so km putus tanpa kata ptus.. sebulan kemudian dia cr sy balik dan minta maaf. tp sy dah tawar hati… ptt ka sy beri peluang ke dua?

  • ima
    November 22, 2012

    salam, sy nak minta pendapat admin :
    saya ada tunang.. dia mmg ada sifat ego. bg nya marah i2 tdk ptg. one day dia buat salah saya marah dan dia tidak pujuk saya selama sbulan. one day family tnya mcm mn phubungan sy dan dia… so sy mgalah dan kol dia 2,3 kali minta explain nk truskan @ tak.. dia ckp malas nk fikir dn give him alone. so km putus tanpa kata ptus.. sebulan kemudian dia cr sy balik dan minta maaf. tp sy dah tawar hati… ptt ka sy beri peluang ke dua?

  • WaWa
    November 23, 2012

    Thanx admin…:)

  • lala
    November 23, 2012

    ok..tq bro Razzi.. mmber pon berpendapat mcm bro Razzi jgk.. :( .. so maknanya saya xperlu mengharapkan or menanti si dia lagi??

  • ginger
    November 24, 2012

    hm..klu dia xnk msj, n kol pon jrg. bila sy kol dia, dia layan elok je.. n dia xde pulak cam restrict time bila sy bleh kol dia atau time bila sy xleh kol dia. penah sy mintak putus tp dia xnk. dia bsungguh2 xnk putus.

    sy sayang dia. tp klu btollah dia dah ade isteri atau seseorang y da kuat ikatannya dgn dia, sy rela bpisah.sy penah tye dia, dia da ade isteri ke. dia ckp xde.

    tp masalahnya saya xsure btol ke dia dah ad bini atau tunang. sy pon xsure sama ada sy ni sparepart dia je.. sy tkot klu sy mtk ptus skali lg, sy akan kehilangan dia walhal dia dah jujur ngan saya.

    saya xtay nk wt cane ni… hrap abg razzi phm karangan sy ni. dan harap abg boleh tlg sy

  • hamba Allah
    November 24, 2012

    tq abg razzi .. so patutkh sy trus istiqamah dlm penantian ni @ redha sj .. sy sebnrnya segan nk tanya .. sbb tkut ganggu dia n pembelajarnnya .. tp klu mmg 2 yg patt, sy akn usahaknlh (wlaupn sebnarnya kecut jgk ..) sy try laa ..sy ikut nasihat yg lebih arif ni .. :)

  • confiusing girl
    November 29, 2012

    tlong bri pndapat kpd sy…jike laki 2 brkate..
    ” sy ade prasaan pd awk tp tlong anggap sbg kwan,,,sy xnak bri hrapan pd awak,,kalu ad jodoh,,,pasti kite akn brsame..saya xnak lakukan kesalahan yg sma pd awk,,terasa bersalah teramat sngat,,,lebih selesa kalu kite berkawan…”…
    …sy bt0l2 xpham tntang ap yg die fikirkan…setiap hari kami akan mesej…kedekatan die buat kan saye suke pd nya,,dn jwppan die seperti di atas…semue kwan nmpak care die yg anggp saye lebih dr kwan tapi jwapan seprti diatas…saye bet0l-2 xpham….
    adakah saye patut lupekan die dan bukakan hati untuk org laen….
    *tlong bantu sy dngan pndapat anda scepatnyeee….saye xnak melukakan hati saya sndirii :(

  • zati
    November 29, 2012

    okay bro razzi..now, sy rse dye mmg xsyg sy kot coz las week ayah sy meninggal..but, he doesnt contct me..even msg ucp takziah pn x…its okay lah..sy rse jln yg tbaik, sy lupakan dia..tq so much bro.. :)

  • miss pink amraa
    November 30, 2012

    Salam abg Razzi,

    saya nak tanya, lelaki tu serius ke bila dia nak kahwin dgn kita?

    firstly, he is my mom’s friend.he is 20yrs older than me..he is my fb fren too,and, he knows sy dah ada bf. one day, kawan dia bagitau mama,dia suka saya. mama likes that, so mama and diorang nak match kan kami lah kiranya. mama tell me abt this w her excited face..im happy that she is happy :)so to respect my mom’s decision,, saya tukar my relationship to single, and HE likes it on fb. sbb for me, my mom before anything.

    this man mesej my mom -> (‘.. nanti nk bincang pasal tunang kahwin semua..seganlah..haha)
    and dia tanya bila saya abes belajar. mama ckp,4thn.. then dia ckp lama..setahun dia boleh tunggu..so mama kata.. ok.

    probs here.. kitorang cuma pernah jumpa sekali je bila saya dah jadi anak dara ni.. dulu saya pernah comment2 gamba dia(masatu saya cuma anggap dia kawan mama, saya panggil dia CIK.K je), tp dia x balas yg tunjuk dia suka saya pon -_- sekarg bila dah tau, kitorang cuma like2 gambar je. segan. xtau nak ckp camne.. dia 40,saya 20.. tp saya xkesah sbb dia xnmpak mcm 40 pon..and saya xkesah kahwin as long as dia betul2 suka saya,

    so, dia betul2 serius ke? sbb dia xtunjuk any sign pon to me..kalau dia serius, saya patutlah kan putuskan hubungan saya dgn bf? or saya xpatut putuskan hubungan dengan bf sampai kitorang bertunang.. ? sebab saya tak sure dia betul2 nak kat saya. bf saya satu tempat belajar

  • miss pink amraa
    November 30, 2012

    btw abg razzi :) i appreciate it if abg helps me but keep my question private,, abg just reply.. ‘to miss pink amraa,…’ but if you cant, its ok.. i appreciate the answer :)

  • miss pink amraa
    November 30, 2012

    btw abg razzi i appreciate it if abg helps me to keep my question private,,or just remove it after you read.. abg just reply.. ‘to miss pink amraa,…’ but if you cant, its ok.. i appreciate the answer

  • miss lavender
    December 1, 2012

    salam abg razzi

    sy nak kongsi kisah sy dengan abg razzi..harap abg boleh bagi pendapat tentang apa yg sy alami ni..sy ada brkenalan dgn seorang lelaki menerusi sebuah laman sosial. sy dan dia selalu je chat brsama. kami juga selalu sms dan call setiap hari..kami selalu berkongsi masalah masing2. dia selalu brcerita tentang masalah dgn gf dia yg sudah lama mengabaikan dia. dia ada bgtau yg gf dia dh x pedulikan dia lg. sy selalu dgr masalah dia dan memberi nasihat dan semangat pdnya sbgai seorang kwn. dia jg selalu dgr masalah sy dan memberi nasihat sampaikan sy rase kami merupakan sahabat yg baik dan saling memahami. dia juga pernah ckp dia suka kwn dgn sy dan dia sgt berterima kasih sbb sy sering menjadi pendengar setia trhadap smua masalahnya. dia berharap kami dpt jadi sahabat smpai bila2. dia jg ada ckp nk jmpa sy. pada suatu hari, kami akhirnya jumpa bt pertama kali. mase first date tu, kami sgt hepy dan nmpak mcm serasi. tapi selepas first date tu, dia mula menjauhkan diri. die dh x on9 mcm dlu..dia ckp umah dia dh tak ada internet lg dh..sy percaya sbab sy tgok memang btol dia dh lama x on9 laman sosial tu. tp dia berubah..dia dh x call dan sms sy mcm dlu lg..sy sms pon dia x balas. tp bila sy call, dia still jawab call sy tu dengan mesra dan kami masih bergelak ketawa. tu pon kdg2 je dia jwb kol sy..mybe dia bz kot..sy x amik hati sgt sbab kami cuma kwn. sy ingat lagi masa lepas firts date tu, sebaik je sy on da way nak balik umah, dia ada call sy, dia ckp dia nk bgtahu sy sesuatu tp dia ckp nnti dia akan bgtau sy lain kali. sy btol2 x paham. persoalannye adalah dia dh tak sudi nk brkwn dengan sy lgi? mengapa dia mcm menjauhkan diri dan langsung x menghubungi sy mcm dlu?adakah sy kurang sempurna pada pandangan matanya?setahu sy, sy tak ada pon melukakan hatinya.. skrg sy dh lama x menghubunginya sbab sy segan takot kalau sy mengganggu hidupnya. harap abg boleh bg pandangan tentang situasi ini.

  • miss iza
    December 2, 2012

    salam abg razzi…
    iza pun ade something yg xphm sal lelaki… mcm ni..iza dah bertunang pun skang.. sbnrnya die adalah first love iza jugak la.. semasa tahun petame kat universiti iza knal die..kami bercinta jarak jauh selama setahun.. coz tunang iza ni ambik no fon ngn kwn iza tu.. kami pula jauh..jd nk jupe tu memang susah la… tibe2 die bgtau iza die kne bertugas di negeri yg iza ngah belajar..kami jupe n mcm biasa org bercinta.. tp xlme lepas tu die mintak putus ngn iza coz die ckp die kne khwn ngn org pilihan mak die..tp iza ase maybe die jupe pmpuan yg die suke kat cni.. lgpun mase tu iza ngah study n die dah bekerja… iza xreply pun msg die tu.. padahal mase tu iza ngah exam final untuk semester tu… kejam kan… memang iza terluke sgt2.. sampai kan result iza down untuk semester tu..lepas sebulan die kol iza balik.. tp time tu iza buat2 xkenal die… n maybe die pun sje je kol iza pun xtau la… kami xberhubung langsung selama 3 tahun walaupun iza n die duk area yg same… masing2 xambik tau…iza pasrah sebab iza pk itu mungkin pengalaman bercinta untuk iza..n iza xsimpan dendam pun…lepas tu iza memang jd giler2.. iza asik kapel putus kapel putus..iza xjupe org yg tol2 iza leh percaya kot.. n sampai la iza jupe seorang laki ni..die amat caring ngn iza n kami merancang nk khwn pun.. tp disebabkan hal yg iza xleh cite disini.. iza putus ngn laki tu… then iza disapa oleh tunang iza skang selepas 3 tahun tanpa kaba berita..itupun thru fb.. coz iza letak name penuh kat fb iza.. die search name iza n sapa iza… die letakkan no hp die kat wall iza suh iza miskol..lme jugaklah iza ambik mase untuk pk.. dkt sebulan jugak bru iza miskol die coz iza wondering pe yg die nk dr iza? adakah die nk tunjuk yg die dah berkhwn atau sje nk sakitkan hati iza lg…emm lepas iza miskol die, die kol iza n kami sembang sal dulu2.. then sampai satu tahap die luahkan kat iza yg die masih syg iza n nk iza jd isteri die…maybe sebab iza penah syg die jd iza mudah nk time aslkan die jujur… dlm 5 bulan kami bercinta.. die bgtau iza mak die dtg nk meminang iza..so kami pun bertunang la.. tp mase tu iza final year.. hubungan kami baik je..iza xnmpk pape perubahan dr die dr awal kami bertunang sampai la skang dah 9 bulan…tp abg razzi .. yg iza musykil nape die sgt2 relax n mcm xambik port je… lau iza ade xpuas hati ngn die… die mesti wat xtau n terus suh iza p tido.. kadang2 geram jugak.. bile dah byk kali iza kne mcm tu iza pk die xsensitif la ngn pasan iza.. bile iza tanya die ckp die xmau gaduh.. iza cume xphm selalunya lau dah syg mestilah mesra selalu kan..lagi satu die xtunjuk yg die syg iza… iza skang ni duk jauh plk dr die.. jd iza pk mcm2 xbaik.. bile iza nk discuss ngn die iza takut jd gaduh plk.. memangla die selalu akan jwb kol atau msg iza dgn cepat walaupun die bz.. tp xkn selalunya iza je kne phm die n time die.. walhal iza sakit hati.. ramai dah iza tanya ..tp diorang ckp tunang iza memang perangai mcm tu.. wat dek je… tp bile time die mesra sgt tu ade la jugak..tp jarang.. so cmne iza perlu buat untuk menghangatkan hubungn iza n die.. n iza pun dpt ase kehangatan tu walaupun dr jauh.. coz tunang iza ni tersgtla bz ngn keje… n cre cmne iza perlu lyn die? kadang2 ego die tu wat iza jd geram… adakah die xsyg iza?

  • ries
    December 2, 2012

    Salam,

    Sy ag pelik, ade bf tua umo 38, katanya bujang..2 bln dulu salu call n msg..pernah jumpe pampers & tuala wanita dlm kete..tapi dia ckp adik dia punya. Sy salu tinggalkan sepit rambut dlm kete xde lak tjukkan yg brg2 tu disorok..tp dlm hp salu xde log call…msg pn hye no sy je yg msg dia..tapi peliknya bila dia blk rumah sy call salu tak berjwp..ssh nk jwp call mau pn msg sy…lagi teruk skrg asyik mintak2 sy banje dia je..tp sy anggap gurauan sambil sy bebel pd dia. Sikap dia makin lama makin lain..mmg pelik lebih ag bila sy call dia, membuatkan sy kurang percaya pd dia..

  • apple hijau
    December 3, 2012

    salam bro,
    saya ada berkenalan dengan seseorang dia seorang duda mula mula kawan biasa agak serasi lama lama jd rapat n ada perasaan dia memang bz keje dari mula sya kenal dia sya suka dia sebab dia suka bergurau n melayan kerenah sya kami hanya bertukar gambar berhubung melalui sms dan panggilan telefon.. dia pernah mengatakan untuk berkawan dan kalau bertemu jodoh dengan sya dia terima…dia bagi harapan pada sya.. dia bekerja di selatan dan selalu sibuk dengan kerjanya.. tapi setiap kali dia balik ke kampung atau ke rumah kakaknya mesti panggilan atau sms sya susah nak dijawapnya.. bila sya tanya jawapan dia sibuk aja.. baru baru ni saya ada berjumpa dengannya hubungan kami masih seperti dulu juga dia banyak cerita mengenai dirinya bekas isteri dan kerjanya… kadang kala dia rajin sms dan telefon kadang kala tak dilayan alasan bz keje atau bz dengan ahli keluarga baru baru sya ada terjumpa gambar majlis perkahwinan keluarga nya di fb dan ternampak ada gambr dia bersama seseorang sya tak pasti siapa wanita di samping dia di majlis perkahwinan tu mungkin kawan atau sedara nak ditanya nanti dia kata investigate dia pulak apa pendapat bro sebab saya dah menyukainya

  • chunie
    December 10, 2012

    assalamualaikum encik..saya sekarang dalam confiused…

    saya ade kenal dengan sseorang llaki ni..bulan 9 lau x silap saya..dia jatuh cinta pada sy bila pertama kali dia melihat pic kawan sy kt fb bersama sy time tu, jadi dia memberanikan diri meminta fb sy daripada kawan sy tu..kiranya, kawan sy knal kn dia ngan sy. mula2 kami berkawan jer..tp x sampai seminggu berkenalan, dia ckp dia suka kt saya n ingin berkahwin dengan sy. sya cakp la beri tempoh kepada sy, tetapi dia asyik push saya.saya pn da mulai cintakan dia sb sebelum ini saya tidak pernah bercinta. kemudian saya mengatakan masalah sy, saya perlu menanggung adik saya yang masih belajar dan saya juga mempunyai masalah keluarga- berilah tempoh masa kt saya selama setahun. insyAllah lau xde masalh, kami leh berkahwin. mula2 dlu dia salu msej dan call saya..tpi lama kelamaan dia mula x balas msej dan x call saya. saya da mula gelisah, tapi saya masih bersabar. dia berada di sarawak kerana mengajar, dan saya pula di kuala lumpur. sepatutnya bulan Nov kami berjump, dia salu mengatakan dia rindu dekat sya. tp tu sementara saja, dia lagi tidak membalas mesej saya dan lau msej pn jarang2. akhirnya semua terjawab apabila dia msej saya dan mengatakan dia tidak dapat meneruskan hub ini lagi. saya tergaman, apa salah saya? dia ckap, dia x boleh terima melihat pic saya dengan llaki lain di fb. pic tu adalah pic da lama sebelum saya berkenalan dengan dia lagi. banyak kali saya explain tapi dia masih tidak mahu mengalah. akhirnya saya berputus asa. then saya terima , kemudian x lama dia call saya ckap dia nk ajak saya kawin. saya cakp la saya masih tak boleh berkahwin selain drp masalh kewangan – kami masih berhub dan dia ckap dia masih sukakan saya. tapi saya selalu makan hati dengan dia, dia xreply msej saya, saya plak yang terhegeh2 dekat dia. sepatutnya bulan Nov kami jump dia balik perlis.tapi kami tak berjump sebb dia terus naik flight ke kedah, so skunk ni saya sanggup untuk turun perlis semata2 untuk jump dia. dia skunk tgh cuti sem. saya xtau apa yang harus saya buat..bila saya tnya dia masih marah pasal pic tu?? dia ckp dia x marah. tapi dia fobia. sebb sebelum ni dia pernah dipermainkan seperti itu. saya dah cakap macm2 untuk menyakinkan dia. tapi dia still ngan perangai dia. hubungan kami tegang, tapi saya masih bertahan dan bersabar. saya xtahu sampi bila saya leh bertahan. 2 mggu lagi saya akan ke perlis utk jump dia. saya harap dapat menyakin kan dia. tapi saya confiused, apa masalh dia.lau betol dia x suka saya lagi, mengapa x lepaskan saya? adakah dia ingin mempermainkan sya? plesz saya betol2 buntu…

  • December 10, 2012

    IMA – Peluang ke 2 is always a good thing to try. Tapi kena letakkan syarat2 agar tidak terjadi perpisahan yang sama lagi.

    HAMBA ALLAH – Teruskan dengan niat menimba pengalaman. In Shaa Allah, akan lebih tenang.

  • December 10, 2012

    GINGER – Sekarang ni, selain daripada tidak pasti samada dia sudah ada isteri/tunang, adakah you happy dengan dia? Perhubungan you all macamana? bahagia atau tidak? Cukup atau tidak masa bersama? Atau asyik susah nak jumpa, susah nak berhubung saja? Kalau asyik susah itu dan ini, adakah perhubungan sebegitu yang you perlukan?

  • December 10, 2012

    CONFUSING GIRL – Mengapa nak pening-pening, dia dah cakap seterang-terangnya. Dia hanya nak berkawan, kalau ada jodoh ada lah, kalau jodohnya dengan girl lain tu, tak leh nak marah la kan. SIMPLE is that… no commitment. Kalau you nak tunggu…boleh tunggu, tapi tanpa sebarang kepastian lah. Kalau tak nak tunggu pun tak pa…kalau ada orang lain. Itulah yang maksudnya. Layanan mesra ni biasa la tu…

  • December 10, 2012

    MS PINK AMRAA – Kut your mom yang interested dengan dia kut? hehe just joking… I guess kalau macam tak serius dan tak ada sign apa-apa tu means, dia tak bersungguh sangat la kan.

    Orang kalau dah nak kahwin, mesti tak senang duduk punya dan nak beritahu satu dunia kalau boleh yang dia nak kahwin…

    BUT mungkin juga dia malu dan segan orangnya, tak salah jika you bertanya dan minta dia jelaskan dengan terang agar tidak ada masalah salah sangka dan sebagainya.

  • December 10, 2012

    MISS LAVENDER – Mungkin dia mengharapkan Miss Lavender ni macam supermodel kut, atau puteri kayangan hehe 😀

    Whatever or however yang dia harapkan, itu bukan persoalannya dan I harap you pun tak perlulah nak fikirkan lagi. Lagipun dia sudah punya girlfriend, lebih baik jangan ambik tahu lagi.

    Also, kalau dia nak buat keputusan tak nak ada hubungan lagi pun you tak boleh nak buat apa kan, sebabnya you all hanya kawan secara online saja… better fokus kebahagiaan untuk diri you betul tak? 😉

  • December 10, 2012

    MISS IZA – Kadang-kadang tu ada lelaki yang tak suka tunjuk sangat perasaan dia atau cuba untuk elakkan dari memberi muka pada tunang/isteri supaya mereka terus dahagakan kasih sayang dari pasangan lelakinya hehe 😉

    I rasa, dia sayangkan you cuma dia adalah jenis lelaki yang agak kurang ‘memberi’ kurang romantik…caranya lebih kepada lelaki yang biasa-biasa saja… sayang sikit-sikit cukup.

    Well, if you nak lebih, you kena explain kat dia macamana perasaan you yang sebenar. Cuba amalkan rutin mingguan. Contohnya, setiap minggu kena dating tempat-tempat yang berbeza. Atau carilah jalan untuk bersama setiap masa yang dirancang. Perkara ni boleh dibincang dengan lebih rational… don’t worry sangat. 😉

  • December 10, 2012

    RIES – Bila you rasa pelik, itu menunjukkan naluri you berbisik perkara sebenar kepada you… dan you harus percaya kepada rangsangan naluri you yang berkata-kata…

    Jika you rasa dia sudah mempunya isteri… kemungkinan besar itulah kenyataannya!

  • December 10, 2012

    APPLE HIJAU – TaNYA direct je apa nak susah-susah… 😉 – Tak tanya tak tahu betul tak? :)

  • apple hijau
    December 10, 2012

    salam first of all boleh minta alamat email abang razzi tak n saya berterima kasih sebab abang razzi buat blog ni yang sedikit sebanyak menjadi panduan untuk say hope abng razzi rajin2 la menjengok sini ya hehe.. abg razzi seminggu lepas last saya jumpa dia lepas tu dia dah tak angkat kol atau sms sya sya pun try cri kat intenet jeng jeng jeng rupanya dia dah ada awek anak orang kaya lagi tu sya pulak jadi orang ketiga geram sya..hari ni tengok status dia dah gabung nama ngan nama aweks tu sya tak marah.. saper la sya yang serba kekurangan berbanding ngan perempuan tu… tapi cuma hati saya berkata sampai hati dia buat saya mcm ni dah la menipu tabur janji mcm mcm pulak tu ntah berapa ramai lagi perempuan kawan chating yang dia tipu kawan baik dia sama bersekongkol sya percaya kawan dia tu pun dah ada anak isteri tak rasa bersalah ker menolong kawan buat benda tak elok nanti kesannya pada keluarga dia mcm mana asgfirullah.. kebetulan sya lmbat siasat dah la jatuh sayang mmm dari minggu lepas memang saya down tak boleh wat keje tak larat makan tak boleh tido… depan orang lain sya boleh la cover tapi perasaan sya sya aja la yang tanggung segala kesedihan sakit hati dan keluh kesah sya rasa sunyi sgt n terkdng berkata naper la tuhan uji sya smpai mcm ni.. bulan lepas dia ada nak pinjam duit sya rm2k katanya buat belanja kawin adiknya tak cukup dia suruh sya wat loan kat bank lagi sya tak wat pun kalau tak dah la hati perasaan kena tipu duit pun kena tipu mcm nak report polis jer rasa haha tapi saya dalam usaha memulihkan diri sendiri banyak baca tulisan abang razzi berdoa sembahyang baca ruangan motivasi hope saya cepat pulih abang razzi doakan la sya cepat bertemu jodoh dengan lelaki yang baik ya..

    dia taktau pun saya dah tau tapi dia mcm pelik kenapa sya nak juga jumpa dia mcm dah tak sabar sabar lagi dia elak berjumpa kol or sms pun tak bg paper hal dia akan hubungi saya… lelaki ni kalau dah kawin ker ada tunang ker gf ker sorok tu ada niat tak baik la tu kan kalau dia ckp awal say tau border kat mana walau saya dah suka sgt kat dia ni dah jatuh syg plk n percaya sebab dia bagi harapan bukan senang nak hilangkan rasa sakit hati ni.. sya taknak ckp dlm phone or sms saya tunggu aja jumpa dia nak tengok muka dia masa clearkan benda tu tatau la dia berani jumpa saya ker tak lagi… dia ngan saya menyembah tuhan yang sama paper hal dalam diri kita ada fitrah yang baik dia tak akan tenteram seumur hidup dia sebab dah buat saya mcm tu… sampai hati dia menipu dan mempermainkan perasaan sya..walau suka sgt pada dia peliknya setitik air mata saya tak keluar agaknya belum lagi kot…

    sebelum saya tau dengan sahih pun naluri saya dah berbisik hati tak sedap badan menggigil rupanya ini la yang naluri saya cuba katakan … sya tahu mcm mana seksanya nak tanggung rasa mcm ni and i hope tak ada girl lain yang rasa mcm ni selepas sya… sekarang kalau tengok orang lelaki pun saya rasa fobia n takut perasaan tu datang sndiri…

    abang razzi apa saya nak buat nak cepat hilangkan rasa sayang pada dia rasa keciwa sakit hati sedih rasa dikhianati rasa dipermainkan saya cuba lawan tapi makin saya rasa sunyi makin saya rasa tak berdaya tak tertanggung dah rasanya…

  • apple hijau
    December 10, 2012

    oh ya abang razzi saya ada tanya naper saya tak boleh jumpa dia dia kata sekarang dia bad mood n dia ada benda nak settlekan bila dah settle baru dia akan kol saya perangai dia skrg amat menyakitkan hati ikut sesuka hati dia jer chating layan perempuan n sms pempuan lain boleh plk dasar penipu.

  • misschicky_blue
    December 11, 2012

    salam .. sy nak tye .. sy pelik la dgan lelaki ni .. knape msti die tk nk dgar ape yg kite nk bertrus terng .. sy penng skarng ni ..

  • butterfly
    December 11, 2012

    salam abg razi.. blog ni sgt mndpat sambutan hangat… tahniah.. :)

    sy pun inginkan pendapat abg razzi… kalau lelaki tu baik, tak berani sentuh sy sbb sy x suka, tp kalau bbual dlm phone suka bbual ada unsur2 lucah tp dlm bgurau. Adakah dia berniat x baik pd sy?
    and apa sebenr isi hatinya?..huhuhu

  • fana
    December 12, 2012

    Salam bro,

    saya nak tanya..saya ada kenal lelaki ni..atas recommend kawan… selepas sebulan saya ada tanya dekat lelaki ni selesa tak berkwan dengan saya..then dia jawab jujur biasa2 saje… xfham maksudnye…perlukah angkat kaki je ke nak teruskan?

  • Leos
    December 13, 2012

    Salam, bro. nak tanya. lelaki even dah ada gf pun diorang still akan usha awek lain eh? cthnya, view profile awek lain??

  • Laily
    December 13, 2012

    Bro,

    Saya sedang mengalami proses putus cinta, boleh dikatakan kemungkinan kami dah putus .kami gaduh besar.Sebab sebelum ne saya always mengalah n kali ne kemarahan saya x dat di bendung lagi.lepas saya marah n luahkan semua ketidak puashatian saya dia diam smpai sekarang.dia diam2 delete me from BBM n Twitter..saya redha bro jika dia n saya xde jodoh ..kami dh bersama 7 years…sebelum ne saya banyak solat sunat n istikharah minta petunjuk..yang peliknya saya xrasa apa2 sedih pun just sikit dan saya redha n terima..saya harap itu salah satu petunjuk yg saya should be leave him..saya nk minta pendapat bro apa patut saya buat just biarkn dia je ke menghilangkan diri

  • Dyla
    December 13, 2012

    Bro,

    Saya sedang mengalami proses putus cinta, boleh dikatakan kemungkinan kami dah putus .kami gaduh besar.Sebab sebelum ne saya always mengalah n kali ne kemarahan saya x dat di bendung lagi.lepas saya marah n luahkan semua ketidak puashatian saya dia diam smpai sekarang.dia diam2 delete me from BBM n Twitter..saya redha bro jika dia n saya xde jodoh

    ..kami dh bersama 7 years…sebelum ne saya banyak solat sunat n istikharah minta petunjuk..yang peliknya saya xrasa apa2 sedih pun just sikit dan saya redha n terima..saya harap itu salah satu petunjuk yg saya should be leave him..saya nk minta pendapat bro apa patut saya buat just biarkn dia je ke menghilangkan diri

  • Bubble
    December 13, 2012

    salam bro sy ada masalah sama macam komen2 kt atas, tapi sy nak minta pendapat skit..

    sy da 4 tahun bsama dgn bf sy, n kitaorg da plen nak kawin, but tetiba dia bubah hati da xnak kawin sbb alasannya x boleh terima perangai sy selalu bpikiran negetif suka berprasangaka buruk, iya sy mengaku sometimes sy ada bfikiran negetif n bprasangaka x baik sebabkan dia selalu tipu sy,

    sy da bekali2 kata nak putus but dia x respon.. buat dekk aje, dia ttp mcm biasa call n sms every time but sy rasa serba salah sbb da bkli2 kata da nak minta putus n buat kptsn sdiri tinggalkan dia, sampaikan sy pernah off tel x nak cari dia lagi..

    tp sbnarnya jauh disudut hati kami masing2 xnak bpisah sbb perasaan sayang tu masih ada sy percaya dan sy x boleh tipu diri sy sdiri..

    but noe sy confiuse adakah kmi boleh teruskan hubungan sma spt mcm dulu… syd a bkali2 kata nak pisah.. tp dia buat mcm benda x ade ape2 yang blaku..

    sy harap abg razzi boleh bantu sy apa perlu sy buat..

  • ijan
    December 13, 2012

    Assalamualaikum…
    saya berkenalan dgn seorg lelaki ni di laman sosial… mula2 cuma berbual shj.. lama2 dia terus nak ajak kawin… saya rasa pelik… dia juga mengaku dah berkahwin… saya bertnya ada masalah ker dgn isteri.. dia kata tak ada masalah…cuma nak kahwin lg satu jer.. saya fikirkan cuma kwn2 biasa shj.. tapi dia mahu berkenalan dan berjumpa.. kalau rasa setuju.. boleh berkahwin terus.. saya cuma berkenalan dgnnya belum sampai setahun..
    boleh ker saya percaya kata2 nya…

  • December 15, 2012

    Hai , nak tnye cket ,
    bile gf tue mintak putos kat bf dye , n bf dye tu senyap aje ,
    Mksod nyer ape ?? yes or no ??

  • December 16, 2012

    Assalamualaikum…
    just na tanye pandangan dari abg razzi..

    saya ade suka dekat sorang lelaki ni, dia abg kawan baik saya. bila jmpe dia berdepan, dia suka bergurau smpaikan gurauan dia tuh sgt sgt sgt la mmbuatkan saya ni terjatuh hati kat dia. ada sekali tuh, dia penah puji saya semakin comel la. penah jugak dia main flying2 kiss la, ade jugak nmpak concern sgt ajak saya makan time kenduri akak dia kawen aritu, then lagi bila bergamba kadang dia suka amek pose yang wat saya macam alahhaihhh hati pmpuan mane yg ta jatuh hati,,,,

    then saye pon branikan diri msg dia dulu….
    1st saye msg dia, dia kat hospital sbb sakit time tuh, lepas dah kua hospital, sye pon msg dia lg. tapi jarang2 la, kadang seminggu sekali. tanak dia pk saye annoying pulaknya. penah dia tanya kat saye,camney *kenapa awak msg saya? tak la slalunya laki akan msg pmpn dulu*
    saye pon blasah je la jwb ayat slmat, sbb na brkwan la kan.
    and selang seminggu saya msg2 lagi, ala kalau msg pon 5 6 msg je, dia penah tanya jugak saye blaja katne suma. then last saye msg dia saye tanye pasal jmpe dr semalam, so cemane ok?

    malam esoknye baru dia balas, dia tulis camney, “hye.sory xreply msg semalam, sye penat bekerja. jgn ambil hati ya kalau ta reply msg. ok goodnight. bye”

    pada abg razzi, confused ni. adekah dia cuba na mengelak atau macam mane kalau ikut pandangan seorang lelaki cm abg razzi?

  • nak myvi,,,
    December 16, 2012

    sambung. heheh
    tapi before this pon penah je bila saye msg dia sebelum na habes msg tuh, dia penah ckp cmney “sory lmt reply. sy tetido la. xpe, len kali kita msg lg. awak blajar rajin2 ya..”

    yg mula2 saye msg dia dulu pn dia ade ckp cmney “hye, sorilah time time macam ni saya ta dpt na msg awak sbb saye ta bape sehat ni. takpe nt ade msg saya msg kita msg ya.”

    tapi tuh la, mmg dia sakit pon. adik dia yg gtau saye….

    ape lah pandangan abg razzi aek tentang kondisi senget saye ni… pening peningggg

  • December 16, 2012

    MISSCHICKY BLUE – Tak perlu nak pening-pening, lelaki yang tak nak dengar apa yang you nak jelaskan atau nak terangkan tu adalah lelaki yang bukan sayang sangat kat you. Lelaki yang punya perasaan ikhlas menyayangi wanita, dia yang lebih-lebih ingin mendengar apa yang wanita mahu perkatakan. That’s it!

  • December 16, 2012

    BUTTERFLY – Baru-baru ni Abang Razzi dapat tahu ada seorang yang sedang menuntut di institusi agama dan bakal menjadi Ustaz, pun suka cakap-cakap pasal seks/lucah dengan wanita yang disukainya, cuma caranya tidak lah direct, berlapik dan double meaning gitu, sekadar untuk membuat kelakar dan secara bergurau.

    To me, sekiranya tidak keterlaluan, ianya tidak membawa maksud apa-apa cuma yang jelas, dia orang ni cuba memikat wanita dengan cara begitu. Entah mana deorang ni belajar pun tak tahu lah 😀 …is it working?

  • December 16, 2012

    FANA – berkawan je lah dulu, at the same time, berkawan juga dengan yang lain. Kemudian buatlah perbezaan, baru boleh lihat yang mana terbaik 😉

    LEOS – I think that’s normal. Wanita yang dah ada boyfriend or dah kahwin pun ramai juga check out lelaki hensem punya FB profile kan 😉 …tapi bukan ada apa-apa pun right? Sama lah tu. BUT this kind of thing boleh lead to somewhere yang not so good la kan :)

  • December 16, 2012

    LAILY – I think if you dah tak ada rasa apa-apa, better move on, hilangkan diri you dari hidup dia. Biarkanlah dia… better fikirkan your future, your own happiness, betul tak? Lagi best!

    SUE – Selepas you minta putus, dia senyap?! Baguslah…tak ada banyak kerenah. Selesai masalah. Tak perlu nak bertekak. It shows dia pun dah lama tunggu saat tu. 😉

  • December 16, 2012

    BUBBLE – Apa kata you betul-betul BREAK IT OFF! Bukan main-main. pernah putus cinta ke tak ni? Sure belum pernah kan. hehe….

    Ini kalau you betul-betul nak break laa… JANGAN ada apa-apa hubungan lagi. JANGAN jawab call, JANGAN balas sms, jangan baca pun! AVOID HIM, IGNORE HIM in total! Jangan pulak survey facebook dia lah pulak… layan tweeter dia, adoi! Tinggalkan semua tu… BINA HIDUP BARU! Boleh? Kalau tak boleh, jangan buat main-main perkataan PUTUS tu…nanti ianya tak ada makna apa-apa :)

    Tapi mengapa nak putus? Dia ada awek lain ke?

  • December 16, 2012

    APPLE HIJAU – Jangan risau lah kalau setakat lelaki macam tu… tak perlu nak sedih or nak bengang pun. Dia tak layak untuk you rasa begitu.

    You’re better than him. Dia yang rugi kerana kehilangan you, seorang insan yang ikhlas dan mulia.

    Lebih baik tidak bersama orang yang tak jujur dan ayat je lebih macam tu, esok-esok lagi pening, awal-awal pun dah menipu macam-macam kan.

    It’s all good lah Apple Hijau, you’re gonna be okay. Believe in Allah, believe dengan jodoh dariNya! 😉

  • December 16, 2012

    NAK MYVI?? hehehe…nickname gitu ek, best ke MyVi? 😀

    Okay, for your situations ni… in my honest opinion, err…jangan frust pulak… well, cukup jelas yang dia ikhlas anggap you sebagai kawan adik dia…tak lebih dari tu. Dia nice to you tu, Im very sure dia buat yang sama pada yang lain juga.

    Dari sms-sms dia pun it’s obvious yang dia hanya menjaga hati you…

    TAPI satu kepujian buat you kerana mencuba nasib, good job! Jangan hanya kerana I cakap macam ni semua ni you putus asa pulak okay….keep on trying, who knows, one day dia boleh berubah perasaan.

    Dalam masa yang sama… berkawanlah juga dengan lelaki-lelaki lain yang mempunyai potensi dari dalam segala segi… jangan cari yang cute and hensem je :)

    All the best and good luck!

  • SRK
    December 16, 2012

    salam..abg razzi,sy nk tny opinion abg dlm situasi saya nie,saya ade berkenan dengan someone nie,sy jumpe dia waktu di wedding kawan saya,1st time sy tgk die saya rase ade something yg buat sy tertarik dengan die,,and mase dkt wedding tu sy asyik dok tengok die je, and die perasan sy selalu perhatikn die..pstu dah habis mjlis die dtg kt saya n bg business card die..of course sy suke sbb xsngke die akn bg business crd kt sy,,n sy nekad if die xbg bsns crd tu,sy mmg nk mntk no fon die..xkesah la org nk ckp sy perigi cari timba or what..lps die bg bsns crd tu of course la sy strt text die dulu..pada seminggu yg pertama die mmg layan sy baik la kn,kiteorg siap keluar bersame dlm 2x mcm tu,,,pd ketika tu sy mmg dh strt sukakn die…ad sy ckp kt die sy sukekan die…tp die cerita kt saya yg die pernah kecewe bila tunang die tingglkn die lg 3bln dieorg nk kawin,,n pada masa tu die sngat frust and until 3 years die xpercaya perempuan..pd ketika tu sy terpikir,mst ssh die nk sukakn saya and die ckp die just anggap sy nie kawan die and die tkt nk letak harapan kt sy sbb xmau kecewa lg..at that time sy bole terima la jawapn die tu sbb mmg msh terlalu awl untk die nk suka kn sy,,tp yang sy pelik,die lyn sy x seperti kwn..if betol die anggap sy kawan je,mustahil die boleh spend almost rm500 untk blikn sy barang2..sbgai pmpuan,bile llaki tu lyn kite baik cmtu,mst kite terpikir yg die sebenarnya sukakn kita..tp lps 3 or 4 mnggu sy berkwn n text die,die dah mula untuk jauhkn diri dari sy..bila sy text pn die ssh nk bls,,alasn die bz..mgkn btol la kot sbb die photogrher,tp lame kelamaan die semakin mengelak dgn sy,,if sy cll die xangkat.tp sy slalu tgk die online fb 24..xkn bz sngt smpai xbole nk angkat cll sy…lps tu sy nie jenis hot temp yg amt sngt,,,bile sy cll die and die angkat pstu sy strt mrh die asl xangkat fon smue kan..padahal pd masa tu sy ngn die msh mmber and xde special relationship..tp sy pn xtau knp sy bole mrh die mcm die tu pkwe sy…lps dr kejadiaan tu die terus block sy kt fb and xbls and angkat cll sy ..dah hmpir sebulan jugak la..pada pndapat abg,ape yg harus sy buat..sbb sampai ke hari nie sy still sukakn die..adakah sy patut pujuk die and minta maaf or let him go mybe die sememangnye tak suka saya..

  • nak myvi,,,
    December 16, 2012

    myvi biasa je tapi myvi comel. nak myvi kuning. hehhe

    tenkiu abg razzi. in shaa Allah tak frust.. saye cuba utk terima ape je impact nye sama ade diterima atau sebaliknya. bila dah bace ape yg abg razzi tulis, skang saye mcm dah nmpak jalan la jugak kan. jalan supaya jgn letak harapan pada dia. tapi kalau keep on trying tuh takpe kan. hahah! ne la tau, tuah saya nmpak bukan kat kaki tapi kat jinjang plamin kahkahkah! joke~~

    by the way, thanks a lot abg razzi. belum give up ni,,, cuba je kot slagi belum terkeluar dari mlut dia “err saya na kawen la tak lama lagi” muahhaha
    ha time tuh mmg dah boleh wish semoga bahagia bersama bakal isteri lah kat dia utk the last msg kikikikiii….

  • Lovely_gurlz
    December 18, 2012

    Salam…sy br bc artikel kat ats ni…sgt menarik…sy nk tny pndpt..sy ad kwn laki nie..da knl lama 4 thn yg lps..mula2,knl sbb dia suka sy dulu..tp sy x lyn..lps tu after die x lyn sy da,br sy perasan yg sy pn sk die…lps tu ktorg x berhubung selama 2 thn…lps tu,sy cuba contact die blk n sy ad ckp kat dia sy sk dia..mula2 dia ckp dia x layak utk mn2 prmpuan..tapi after that dia bgi no phone dia..so,sy pn try la contact…so,ktorg brhbng blk selama 9 bulan…cara dia layan sy,kadang2 mcm kwn biasa tpi kdg2 mcm lebih..ble sy tny die sk x,die jwb sk sbg kwn n terbaru belum lbh lagi sbg kwn..bila sy tny ap mksd belum,die trs diam…Skrg,ktorg x contact dah..sbb ari tu,ms die tgh exam sy kacau dia n dia ckp jgn serabutkn die..lps die ckp mcm tu,sy hntr la msj yg x nk kacau dia dah slamanya..tapi,after that lps sy tau sy yg slh,sy mnt maaf..tpi,sejak ari tu,die x reply lgsg…kdg2,sy trfkr nk lpkn dia,dah deleete semua no,unfriend fb,tapi x smp beberapa ari sy contact blk…kwn2 sy ckp,lupakan je la dia…tpi,bukan sng…so,ap pndpt anda?

  • lala
    December 18, 2012

    nak myvi,,,,

    same with me 😉 ….

  • -sara D-
    December 19, 2012

    hello bro razzi!!!

    dh lm tak bc blog..kdg2 baca gk nsht yg bro bg kt other girls about their issue sume tuh kan…sgt2 la membantu…

    just nk tanya la kan..this is utk kwn sy la bro..knp eh lelaki nih dh kawen..tp dok gatal p ngorat girl lain…x igt bini ke hape..actually my fren tuh sgt la baik kot.masak layan suami layan mentua sume bagus la…tup2 die dikejutkan dgn berita and dpt tau hubby die dok gatai sms dgn pompuan lain..smpi that girl can fall in love gk la..sadis kan????so in that case kan..what my fren shud do???i just advice her tp be strong and byk2 sabar la kan..sbb dh kawen..kalo tak kawen…lain la kan..

    your opinion pleasee..

    tq so much once again!!! :)

  • December 21, 2012

    Abg razzi , sue nk tnye lagy niy
    sue dah sminggu putos ngn bf sue niy
    sminggu tak contact , tapi tetiber pulak ari niy dye muncol
    cakap2 mcam bese sket pastu tetiber dye ajak kluar pulak
    Sue pelik sgd dgn dye niy , ari tue mnx putos , senyap ajer
    So , skrg niy sue nk tnye pndapat abg razzi .
    bf sue niy syg sue cam dlu lgy ker ?
    N patot ker sue trime dy balek ??

  • nuur
    December 22, 2012

    Bro.. Sy nk tny pndpt bro..

    Actly i knl this guy since my degree as my classmate..i know his gf his character also which are someone yg agak kasar n slamber..lps abes blaja i know dis guy getting eggaged wif his gf n skang ni that guy contact me back and told me if anything happen btwn him n his fiance, he will take me as his wife, since now this guy hv a prob wif his fiance..since that i dgn dis guy getting close n close…dia byk bg nasihat n also ingtn2 to me sampai satu tahap kdg i stress dgn cr perckpn dia yg agak kasar..dia pnh bgtau kt i..dats the way he treat his x-gf n his fiance.. Kdg2 tpikir btul ke dia ni..sbb cr lynan dia yg kasar (ataupn mmg lelaki mmg suke mlyn gurl cmtu n suka cr pasal dgn gurl?) i x la mngharap sgt dgn dia sbb dia msh blm putus tunang lg walaupun dia pernh mngaku dia da xde hati lg dgn fiance dia ats sbb his fiance yg buat hal. I xtau nk buat cmne skng ni..dia mmg baik cm perlakuan, gurauan n bhsa dia yg agak kasar buat i kecik hati sometimes..

  • December 22, 2012

    hai bro,,i nak mntk your point of view bout my situation now.

  • December 22, 2012

    i was 18teen now n amik form6 at local scool…recently i berkenalan nan seorg student uitm shah alam di laman social.dea berumur 19..dipendekkan story,smpai sekrg i masih kwn dea dah nak dekat sebulan kot stat 2/12/2012.dea org pahang n i org johor.msa mula2 kwn i rasa selesa coz dea ni type yg suka melawak sgt hilarious.sense of humour yg natural dea buatkan i rasa seronok chatting nan dea every second.i just chat nan dea via whatsapp,viber,and skype,but skype tuh yg plg rare skali lah.coz mcm vlog plk pnig i tgk skype tu lme2..video mcm cetk rompak..lama2 berkwn then one day he letk status kat whatsapp ckp dea fall in love with me..perasaan i tk mendalam sgt msa tu.i cuma teruja sikit.dalam pertengahan bulan tu masa tu dea msg i tnya buat apa.i ckp kt dea i tgh kemas umah jap lgi nk masak.okay..then dea ckp bgs lah ada wife macam nie kalu lah i dew kat umah sewa dea time tu dea ckp boleh makan msakan i n tlg dea prepare apa yg patut..then dea ckp boleh save duit sikit ada wife tk suka jalan2..satu hari tu i ckp nan dea tk sabar nak jmpa dea.dea ckp bnda yg sama.tggu lg setahun je katanya sblm i degree..dea pnh ckp dea sgt cintakan i.tp i tk tau mybe dea just nak sedapkan hati i or betul2 jujur nan i.dea bhsakan i wife,honey,mama .tp yg i musykil knpa dea tk nak buat relation nan i kt facebuk.tu je i nk tau.but tkkan i nk tnya direct je kat dea enn.i tk mau dea rasa terpksa buat semata2 nk jaga hati i..n satu hari tu dea ckp dea tkkan cri awek lain.beberapa kli jugak dea ckp cuma ada i je dalm hidup dea.dea ckp dea akn setia.dea ckp sggup tggu dlm msa setahun nie sblm i degree n dpt menapak kt uitm shah alam tuu.so dlm tempoh yg pnjg tu kami tk akan brjumpa,tkkan moment bersama,apaataah face to face atau dating..untuk buat dea terus ingt kt i,i pun bg dea dga stu lgu nie menyambut janji/letto..hahaha.dea suwo i dga lgu ku tiba lg/hyperact untuk trus igt kt dea.persoalannya sejauh mana dea akan suka dga lgu tu.tk kan tk bosan kot asik2 lgu tu je dga bila igt i..i pun ada sent beberapa pic kt dea..i takut dea akan bosan.bukan bosan sebab dah ada awek lgi cun yg dea sapu blkg i,but bosan dgn keadaan kami yg sekrg nie tk dpt lgsung berjumpa.mybe skrg boleh ckp macm2 janji macm2,tp sapa lah yg tau sebulan akan dtg apa akan trjadik dgn hubungan nie.u rasa mcm mana i nk survive our love hari demi hari,coz i tk fhm isi hati dea bro.apa yg dea nak mybe i tk dpt beri coz jark yg berbatu2 nie menyusahkan i.misalnya kalu dea sedih at that time tk de sapa yg fhm dea,mybe dea rasa sgt2 perlukan i,tp i tkde disisi dea.dea akan berdiam diri.i tk tau bila dea bersedih sbb org laki nie base ah akn semunyikan kesedihan dea coz malas nak share nan org lain even gf sekalipun..bro razzi.plese help me.i sgt2 perlu jwpn drpd u..

  • afifah
    December 24, 2012

    semua lelaki yang saya nak, semua tak nak kat sya..tunggu je la…

  • Shasha
    December 28, 2012

    Lelaki mmg complicated! Tak faham….
    Bro..nk tnya,apa maknanya kalau laki ni smpai sanggup upah spy utk spy kita?sb dia berada di luar negara?adakah dia betl2 sygkan kta or tidak pcyakan kta?

  • jia
    December 30, 2012

    Haiii…info yg menarik…thanks…;) kat opis i ada sorg mamat nih…praktikal…tp tua setawun dari i…pnah jugak i discuss dgn one of my officemate lelaki n still single…mamat yg praktikal tu tiap ari jumpa mesti nk jgk borak dgn i…sometimes dia ada jgk puji…jia cun lh arini…something like that…i just ignore…xkisah sgt…sampai lh satu ari i tgh borak dgn opis mate lelaki dia dtg n ckp kat opis mate i jgn borak dgn i dia jeles lalu terus pergi…im not sure knp dia buat camtu…bgurau ke apa…after that ada senior kt opis ada pnggil i.dier tnya i ada apa apa ke dgn my opis mate…i ckp xda..then my senior ckp ada seorg ni minat i.so dia nk kepastian lh. Im clueless.dia xpna tnya i sendiri.cuma pna tny i bila jia nk kawin itu sj.

  • alieya
    December 31, 2012

    cinta……..tak perlu d cri,nya otomatik baa..cthnya rama2,smkin d kejar smkin jaoh nya lari..coba kta x kejar nya,,nya kan gatal2 hinggap d tgn kta…cinta ini mmg brmula dr kbhagian tp akn brakhir dgn ksdihan..inilh dugaan dlm brcinta yg harus kta ambil sbgai ikhtibar dlm kkhdpn..alieya harap,,kalian brsbar mghadapi dugaan dlm brcinta…

  • January 1, 2013

    dear bro, i had read few of your articles. NICE!! the more i reading the more i thinking..hu3..ok..that the problems!!
    after i break up..im totally avoid any men that try to approach me..except a guy that put big effort along 2months to get to know me.
    1st 2 weeks : calls everyday (he calls..i never make a call for him)

    3rd week : very insist to see my parents

    6th week : slowly disappear (call x pick up, text mmg x reply la kan), then i stop calling n texting

    8th week : his dad admitted to ward..heart attack he totally disappear..(i x gnngu lngsung dia within that month!!..no call, no text)

    when i was totally away from him, he came along all of sudden like nothing happen.
    he had told me b4…”i dgn u skang..no matter la apa org nk ckp, kahwin ke tak..tu belakang kira”…itu katanya..

    but he insist to let me know his friends, people around, but not his family.
    when i provok i nk tinggalkan dia..he will said..”betul ke u dah xnk kt i?”….adushh…i yg complicatedkan keadaan ke mcm mana?

    i thought i be as simple as i can..when he said no text, no call…i dont even make any
    he said ok..im ok…he said later, i wait..
    i think the best thing that i ever done la with a guy dgn dia ni la…sbb i give 100% tolerance when he said..he got lots of kawan perempuan & peminat…

    by right, he also the one who asked me to open back my heart for him la n bla3…

    any words from u bro??

  • razlin
    January 1, 2013

    salam, nak tnya pendapat juga..kalau a guy cakap “kalau i tau u macam ni, dari dulu i tak nak”. apakah tak ada harapan langsung dia akan balik pada sy? sebab i masih ada la sikit mengharap dia kembali. thanks in advance.

  • January 4, 2013

    saya ny sudah 2 tahun suka ngan ngan sorang pompuan ny .. saya slalu bersms n call dia .. mcm biase kami gelak ketawa bersama n buat joke.. satu hari ny saya buat joke ngan dia pasal nak meminang dy .. tp dy kate nant curang .. saya ta pasti dy joke or not.. klu betul saya sngat sedih .. ap yg harus saya lakukan .. (saya sngat mencintai nye spenuh hati saya) … hrrmmmmmm..

  • isma
    January 4, 2013

    salam….saya sekarang tgh sedih…saya tak tau apa dan mengapa saya ditipu oleh si dia….perancangan kami nak bernikah bulan 12…tp sebaliknya…dia menikahi perempuan lain….bila sya gaduh pada dia n minta putus pada 27.12.2012 sebab dia selalu ungkit kisah silam saya sebelum saya kenal dia lagi…dia terlepas cakap..dia kata iya…kita putus…dan saya telah pun berkahwin 24.12.2012…terkejutnye saya…saya merayu…tp dia kata jodoh dia dgn owg lain….
    dia kata kita kawan je dulu…sukarnya saya terima hakikat itu…
    seminggu selepas dia nikah….dia msg saya kata x bahagia…mungkin jodoh tak lama. dia kata makan minum dia x terjaga…dia pergi kaunseling di JAIS…saya tanya kenapa….dia diam…..saya tanya lagi kenapa apabila balik rumah x balas msg sedangkan dia kata isteri dia msg lelaki lain tapi main delete…saya tanya lagi adakah kita mungkin boleh bersatu lagi…dia diam….sehingga hari ini….dia tidak balas msg saya…saya minta dia bagi 1 ayat yang membuat sya putus harapan dan tidak fikir dia lagi…
    saya risau dengan tahap kesihatan saya…makan x lagi selepas tahu dia kawen…saya benci dengan keadaan saya yang kurus dan tidak fokus belajar…

  • perempuan itu
    January 5, 2013

    Good info bro….thx sgt…i mmg suka update perkara mcm ni bila i start on confuse on relationship….

    100percent i percaya… tiada istilah lelaki pemalu…
    Come on lar… sikit2 malu…
    Pls jd gentlemen boleh?
    Everything nk perempuan mula dlu? Tmsk ajak mkn….
    Itu dh kenapa ?

    Yes lelaki mmg simple….
    Klo dia nk kt kite…. dia akan ckp straight to the d point…
    As a perempuan pls jgn cpt sgt letak harapan….
    Self reminder~~

    Sy nk dia…. pls bro share …
    Mcm mne sy nk tambat hati dia….? Hati dan minda lelaki tu?

    Sy ase dia suka kt sy…sbb sgp call sy…gayut lama2 smpi 1lbih pg..sdgkn dia kena bgn 5am utk training….

  • January 5, 2013

    SRK – Sorry to say this, tapi it’s obvious la kan dia sememangnya sudah tidak mahu berkawan dengan you lagi. TETAPI mungkin dulu tu, dia sukakan you, tetapi nak la tengok dulu keperibadian you macamana kan.

    Sebagai seorang lelaki yang betul-betul serius mencari pasangan, dia tidak akan terus membuat keputusan untuk bercinta atau terus couple.

    I guess you sudah GAGAL di dalam waktu pengenalan anda tu. So sorry… I harap perkara sebegini, tidak akan berulang la kan kesian you… BUT don’t worry la anggap ini adalah satu pengalaman yang berharga okay. Something yang you boleh belajar darinya. All the best!

  • January 5, 2013

    LOVELY GURL – I think I pun sama macam dengan kawan-kawan you. Mereka sure boleh nampak lebih jelas dari kita yang dalam berserabut ni. So my advise, listen to all your friends.

    Lagi pun buat apa nak susah-susah dengan sesuatu yang tiada kepastian? Bukankah lebih baik you pilih orang yang mudah untuk berkomunikasi dengan you?

  • January 5, 2013

    SARA D – Suami curang ni susah nak cakap la kan, kadang tu the wife punya lawa, punya cun dan seksi pun, si suami boleh bercinta dengan awek yang tak lawa pun..,

    I guess sesetengah lelaki mereka inginkan THRILL dalam perkahwinan. Bukan setakat lawa tetapi kena buat dia teruja, kena bermain, kena ada misteri sikit agar si suami akan selalu tertanya-tanya…

    NAMUN, sekiranya wanita itu bertemu jodoh dengan lelaki yang boleh jadi best friend dia… itu susah nak curang, lelaki cam ni dia takkan kisah wife dia tu dah tua ke, dah tak cantik ke…

  • January 5, 2013

    SUE – Yang sudah tu sudah lah, jangan buang masa 😉

  • January 5, 2013

    NUUR – You nak kat orang kasar yang boleh buat you kecil hati ke? Tak ada lelaki lain …yang bukan tunang orang… yang baik kat you? TAKKAN you nak kepada lelaki yang buat you as sebagai ‘PEMAIN SIMPANAN’ …bila player lain sakit, you ganti. You tak nak jadi PEMAIN UTAMA?

    Im sure ada lelaki lain yang lebih baik dari itu. You just need to open your eyes WIDER, BIGGER 😉

  • January 5, 2013

    MISS USIN BOLT -Your BF 19 tahun? Hmm… too young to tell samada dia serius dan boleh bertahan lama menyintai you yang baru 18 tahun ni but… so far I rasa you all cam really in love kan, who knows, you guys might end up together and kahwin! Bukan tak ada, memang ada yang terjadi, so keep the faith!

    AFFAH – Mungkin semua yang you nak tu, sememangnya tidak sesuai untuk you. Cuba, Siapkan diri dan buka minda kepada citarasa yang berbeza, mungkin selama ni you hanya lihat sebelah saja 😉

  • January 5, 2013

    SHASHA – Maybe dia tengah crazy in love dengan you.

    JIA – Senang cerita pergi direct kat dia je and tanya, malu sangat buat apa cakap dia hehe :)

    RAZLIN – VERY DEEP kata-kata lelaki tu, seolah-olah dia sudah lama memendam rasa kecewa dengan sikap dan perangai wanita yang dia maksudkan itu.

  • January 5, 2013

    CATERINA – My best guess you all are still very young kut? Thats how youngsters punya style conversations hehehe…

    Sorry kalau salah. BUT you see, I sentiasa support sesiapa sahaja, at any age… as long as above 18… to me love can come at any age young or even very old.

    So in your case, my advise take it slow laa… I think you sendiri pun not really sure about love, relationship, marriage all that right?

    Be cool with it… see the world, know all kind of people first, make yourself wiser 😉

  • January 5, 2013

    SHAUQI – Nanti CURANG? Apa maksud dia eh, Abang Razzi pun tak berapa faham tu…

    Anyway,. if you really interested dengan dia, why not you guys ‘IKAT’ dulu, you see setiap perhubungan tu, tidak akan sama selagi ianya tidak terikat, bila ikat kita tengok samada kita masih boleh happy dan bergelak ketawa bersama atau kita asyik bergaduh saja… see, from there kita tahu if she’s the one or not! 😉

  • January 5, 2013

    ISMA – Abang Razzi nasihatkan Isma please jaga diri you sendiri dan lupakanlah orang yang sebegitu pada Isma.

    Orang yang betul-betul cinta ni takkan sanggup untuk bercinta dengan orang lain apatah lagi untuk mendirikan rumahtangga senyap-senyap. Itukah CINTA?

    Hargai diri you sendiri dan hormatilah keluaga you yang telah membesarkan you dengan sepenuh kasih sayang, jagalah maruah mereka…Don’t worry tentang jodoh, InsyaAllah Tuhan ada rancangan yang lebih baik untuk anda.

  • January 5, 2013

    PEREMPUAN ITU – Situations you sekarang ni quite good. Looks like he’s very interested in you.

    So, jika benar begitu, tak perlulah you nak tambat hati dia lagi, dia dah terpikat kat you tu. Cuma masa ini lah you kena bijak, ‘Jangan terlalu mahal, jangan terlalu mudah memberi’ – Tetapi be friendly…nampak macam senang untuk rapat tetapi susah untuk dimiliki.

    That works everytime 😉 All the best and good luck!

  • isma
    January 6, 2013

    terima kasih atas nasihat abang…..pilu hati saya baca nasihat abang….saya akan cuba berhenti msg dia…saya akan cuba….

  • nur
    January 7, 2013

    salam.. aii Dr lurve

    nk tye.. cmne ye kalo sy slalu mintak izin nk bela kucen pas kawen nti dgn calon suami tp dia xmo..dia kata dia xleh ngan kucen..allergic..

    pastu asek gtau bende sama je sampai 1 masa tu dia bengang n xchat dah pastu.. sy tanye dia nape.. dia marah ke.. dia kata ” xmarah tapi menyampah,tlg la paham sy xleh ngan kucen”.. pas dari tu mmg jrg gile contact..n dia xmesra dh cam dlu..

    adakah dia mmg xmau dah diganggu .. ape perlu sy buat.. nk tye dia mmg xberani la..sbb org dh menyampah.. perlu ke jauhkan diri selama2nye

  • litz
    January 9, 2013

    salam..

    tnx so much for the info.. i rasa now i da tau nk pegi mana lepas baca everything.. he really not interested anymore although everyday he bbm me that he loved n missed me.. cause lately ni.. everytime i ajak dia meet up he keep give me excuses.. padahalnya bukan meet up tempat yang susah2 nak pegi.. just hang out at my place.. maybe dia nak i yang say brake up dulu.. yeah

  • wana
    January 10, 2013

    salam bro,sy memg da ad y special…tp dye ne pendiam….kdg2 rase mcm ckp2 sorg2 tyme kol..kdg2 bengang jgak la…cam ckp ngan patong pn ad gak..sometimes dye dgr ap y sy ckp…sometimes dye xtw nk ckp ap ngan sy…so,bro,mcm ne nk ajak dye borak same2 ngan sy means dat xda la dye diam je…kdg2 sy rase mcm beria2 je ckp sorg2..pdahal dye diam je..ap agak ye cara nk tarik minat dye supaya dye berusaha ckp byk ngan sy..pning da kpale ne=(

  • Shasha
    January 10, 2013

    Wana: i dh ade experience mcm tu…at last,i dh tingglkan dia…sb bosan…mmg dia sygkan kta,tp bila brgayut je takde modal nak borak…bosan…mcmane nak kwin kalau ms brcinta pn dh bosan?…
    But now tgh merayu accept dia semula…

  • January 12, 2013

    bro….tapi an sekarang i nan dia dh takde msg or call lgsg.masing2 nan hal sndri…u kan tau i dah la bkn setkt x dapt jmpa dia lgsung tp nk share mslh nan dia pun xleh…last time msg ritu 7/1/2013 n dia still pggil i dgn pgglan yg sweet tu.walaupun i xmulakan pggl dia dgn glrn tu..hehe..i pcya ckp dia yg dia xlyan pmpn lain..mgkn sab i buat perkara yg sama/xlyn laki lain..so pndagn u pe yg i ptot buat…i xpndai buka cita klu nk bebual nan dia kt telpon…sab i xde apa2 yg dbuat brsama2 dia..rasa janggal tu mmg ada…tlg i bro..i need your feedback dgn cepat…thanks:)

  • maria
    January 12, 2013

    salam…
    situasi sy mcm ni…sy dh ada bf n kitorang da brkwn 3 thn. kitorang masih study tp lain uni. bf sy baik sgt n spnjang tmpoh 3 thn ni kitorang x prnah brgaduh…dia sgt sbr n syg sy. mslhnya skrg ni, ex lecturer sy suka sy. skrg sy da final year. even dia da x mngajar sy tp kitorang slalu jgk jmpa sbb dia byk involve dlm aktiviti course sy. dlu msa dia mengajar sy ada la jugak sy suka2 n minat dia tp kitorang x rapat, berborak pn kurang sbb gap umur dia dgn sy 3 thn je…rsa segan. bila sy da final year bru dia berani ckp dia suka sy n hasrat nk isterikan sy after sy habiskan study. dia baik.., bf sy baik. sy buntu…hati sy dah berbagi antara 2. sy tak tau nk pilih yg mana. any advice?

  • January 13, 2013

    Good info…. I rase sgt sedih cz ramai yg nak kenal hanya sementara je excitement pastu senyap :(

  • enda
    January 18, 2013

    Assalamulaikum Abg Razzi,

    Terima kasih reply no 186. …baru sy membacanya….
    saya brumur 32 skrg…masa sy berkenalan dgn pemuda A, sy bumur 23 thn….pea B sA skrg brumu 334..dan pemuda B brumur 33.sehingga skrg pemuda B masih dgn alasan yg sama…suruh sy bersbr…namun baru2 ni pemuda B ada menyatakn…mahu bernikah samada bulan 3 atau bulan 6…namun dia masih sama…jarang menhubungi sy…walau melalui call atau pon tel apatah lg bersua……sehingga sy merajuk dan mengugut untk tdk mahu jumpa pemuda B ini buat selama nya…barula dia tel…dn nk berjumpa.selepas tu sikap dia masih sama…..sy faham da melakukn 2 pekerjaan…demi mengumpul wang…tp tak akan x ada masa untuk btanya kbr….baru2 ni pemuda A…seperti membakar lg rasa hati ini….seperti mempersoalkn kesungguhan pemuda B.

    sy sebenarnya ingin berumahtgga pemuda B…sebb saya syg pemuda B dan dia menyatakn rasa yg sama.dia merindui n sygkn sy sgt2…cuma kwangan yg menjd penghalang..sy ada juga menyatakn untuk bkongsi…namun dia tidak mahu menerimanya…sbb dia nk cr wang dr usaha dia sendirisy pernah minta dia cr org lain….tapi dia ttp mahukn sy..dan minta sy bsabar.

    saya sebenarnya mahu mempunyai keluarga sendiri….dgn org yg sy syg….tp sy keliru…apakah pemuda B. …mempunyai org lain?dh byk kali sy tanya, namun jwpn yg sama sy dpt…..malah dia menanyakan sy yg tdk sygkn dia…..mcm mn bro razzi…sy sedey dan semkin makn hati dgn sikap dia….

  • enda
    January 18, 2013

    skrg sy berumur 32, pemuda A 34,manakala pemuda B 33 s

  • liya
    January 19, 2013

    saya nak tanye kalau perempuan mntak putus then lelaki tu diam je ..dah 2 bulan xcontact..saye yg mntak putus..then,dia diam je…adekah dia akn cari saye balik .? mmg saye syg dia lg,..tp die jnis suke mgurat n nak bkwan ngn ramai prempuan…dulu pnah putus 5 bulan..pastu,dia cari sye balik…dulu sye free hair..so mgkin die dia cri blik sbb nak bseronok ngn saye..tp kiteorg xpenh wat yg bukan 2 tuu..now,sye da brtudung…tp sye tngok bnyk gak die nk knal bdk yg btudung..hummm..ntahla…sye rase semua laki same je.humm

  • liya
    January 19, 2013

    lagi satu..sye mntak putus time bfday sye..hummm..sye sedih sngat..dia just col kol 12 pagi..tp kawan sye col dulu..jdi sye angkat la..n pastu,sye dapat msg maxis dia pun ade col sye kol 12 pagi..pastu,dia msg dia wish bfday saye,..n 1 hari tu dia xde pon nk jmpe saye..dia msg dia cakp die busy..dia dak uitm..sye lak time bulan 11 tu bru nak amik stpm..then dia msg ckp agi dlm sebulan exam stpm die xnak ganggu sye..pastu,time da abis exam dia cri saye balik..tp sye trus msg nk putus ..jgn cri sye sampai bila 2..coz kwan sye nampk dia kat setia city mall…ngn kwan 2 dia n ex dia gak tp diorg only frnd coz ex die pnah couple ngan kwan bf saye gak dulu..tp now da ptus la…sedihh hati sye..time bfday sye dia xde mase nk jmpe saye,..tp ley lak lpak ngan kwan 2 die kat shopping mall..tp dai ckp nak cri saye balik lak…sye connnfusss laa..sedihh sngat..tp alhamdullilah mase exam sye ley control sdih sye..cume skrg sye da keje…nthhlaa..sbb sye ngan die da lame da 3 tahun gakk

  • liya
    January 19, 2013

    sampai skrg die diam jee…hummm…ramai mmbe ckap nnti dia cri sye balik mcm dulu..tp dah couple pastu..pastu couple ..pastu putus…nnthhllaa..rimas pun ade gak..tp sye geramm..,bengang..kecewa..tp sye msh syg die..hummm sdhh snggt..

  • nea
    January 19, 2013

    salam abg razzi..
    byk info yg sy bole bljar dr blog ni..thanx ya..kbykkn mslhdh ada jwpnnyee cuma hati ni nk kn kepastian.apa2 pn sy dh lega dh lebih tenang skrg..kalo seseorg tu btol syg perlukn kita dia xakn tgl pergi mcm tu aje dr idup kita kn.kalo seminggu yglps sy asik tertyer2 apa silap sy sdgkn last dia msg xda tanda ygdia akn pegi mcm tu aje..xpala..dia pn dh unfriends fb.jd sy dh phm la..cuma sy terkilan cra diapergi mcm tu aje..dia ygmemulakn dia yg nokhtahkn hbgn tnpa kata..:-(

  • January 20, 2013

    NUR – Paling mudah adalah betul-betul meminta maaf. Mungkin bagi kita perkara tu adalah sesuatu yang tak bermakna apa-apa tetapi bagi dia sangat penting.

    Tetapi selalunya… apabila seorang lelaki sudah bosan dengan wanita yang selalu mengulangi perkara yang membosankan dia… agak susah untuk mengambil hatinya semual kecuali dia sanggup memberi peluang sekali lagi… :(

  • January 20, 2013

    LITZ – Sorry if I dah buat you tahu dan menyedihkan you… tapi tu lah kan, TRUTH HURTS :(

    LULABY – don’t be sedih, BE HAPPY… let’s look at this in a different way. It’s hurts, it sad…tetapi sekurang-kurang kita terlepas dari mereka yang hanya main-main, PASTI akan muncul yang betul-betul juga suatu hari nanti.

  • womanizer
    January 20, 2013

    Salam abg razzi..
    Tertarik dgn semua soal jawab..
    Sini nak luah..sy dah berkawan lebih 7 tahun..
    Sejak skolah lg..awal perkenalan mesti slalu call,sms..
    Pertengahan banyak suka duka..gaduh2 hal kecik j.
    Bila start dah bekerja, plan nak kawin, kami start cari rumah nak beli..
    Then semua dah okay..cuma ade sikit masalah duit..
    Masing2 nak berikan yg terbaik n tidak pikir sangat..
    Hubungan mcm biasa..kejap gaduh kejap ok..
    Tapi sekarang perangai si dia cepat melenting n kuranf memujuk…if masa mula kenal tak melenting lansung..
    Sekarang dah lain sikit..si dia mmg jarang memujuk..
    Sy lah yg slalu lembutkan hati..cth mlm td, sy dia si dia suruh si dia beratur bli sbb sy nak jaga meja..dia ckp jap lg tunggu org dah takda..sy suruh lg..dia ckp relax lah..sy okay je..
    Pastu lama baru si dia pergi..tba2 dah hbs..
    Dia ckp dah hbs..sy tanya, klau beratur awal td hbs jgk ke?
    Dia tba2 marah..sy okay n nak bg keadaan ok..then terus ajak blk..
    Sy senyap sampai rumah n terus klua..dia pergi mcm tu je..

  • January 20, 2013

    WANA – 😀 funny laa you… senang je, WANA kena KURANG BERCAKAP tentang diri Wana, sebaliknya, BANYAKKAN BERTANYA tentang diri dia.

    Minta dia ceritakan tentang apa yang dia lakukan seharian hari tu dan Wana kena respon baik-baik la dengan jawapan dia tu.

    Also minta dia ceritakan tentang kerjanya, atau tempat dia belajar/kerja, ceritakan tentang kawan-kawan dia, orang-orang di sekelilingnya… SEMUA ni Wana kena ingat dan respon dengan penuh minat.

    Minta dia ceritakan juga, minat dia, kesukaan dia, apa yang dia suka buat, mana dia suka pergi, apa makanan kegemaran dia, hobi dia, segala-galanya lah…

    Takkan dia nak senyap lagi betul tak? 😉

    Ramai girls suka bercakap tentang diri mereka, tentang kisah silam mereka, kenangan pahit la all that, sebab nak lelaki faham… TAK PERLU 😉

  • January 20, 2013

    MARIA – Pilih yang bukan saja boleh jadi suami you tetapi juga boleh menjadi teman akrab you sampai akhir hayat. Yang you boleh luahkan segala masalah you kat dia, yang sentiasa support you no matter what!

    MISS USIN BOLT – Tak perlu nak fikir banyak-banyak, kalau nak usaha sungguh-sungguh 😉

  • January 20, 2013

    ENDA – I rasa banyak kali dah sangat I jawab soalan sebegini dari ramai girls… basically my answers is like this.

    Kalau lelaki tu betul-betul cinta, nak menikah ni murah saja. AKAD NIKAH kalau di Selangor ni baru RM80 takkan itu pun tak leh nak buat. Kalau dah miskin sangat takkan tak boleh nak bayar akad nikah?

    Kalau tak ada duit sangat jangan bercinta la kan. kalau banyak alasan tu memang tak nak kahwin lah tu. Simple je… lelaki mana tak nak kahwin? KECUALI dia memang tak berminat 😉

  • January 20, 2013

    LIYA – It’s over, MOVE ON!

    NEA – Ya, Salam… no worries lah kan. There are always a better life ahead than the life that you left behind! 😉

  • January 20, 2013

    WOMANISER – Semua orang buat salah… tapi semua orang juga tak suka ditegur betul tak? …anyway, tengah marah lah tu kena sound kan hehe… just be cool and pujuk je la…tak rugi apa pun. Kata sayang! :)

  • enda
    January 20, 2013

    ok. tq…

  • ain
    January 20, 2013

    abg razzi..
    could i share my problems here? ain couple hampir 5 tahun dengan si dia but sekali pun dia tak pernah ajak face to face. Kami kenal pun melalui phone. Setiap masa dia call dan sms even selepas jam 12 malam pun. But I’m still confuse with his perangai dan status sebenar dia. Adakah dia hanya main-main? Or seriously he loves me? Ain sayangkan dia tapi dia langsung tak de usaha untuk jumpa Ain. Alasannya, terlalu sibuk dengan kerja. Sunday pun dia bagitahu dia kerja. Boleh bagi sebarang pendapat? Adakah tindakan ain minta putus adalah keputusan terbaik?

  • liya
    January 21, 2013

    emm..mcm mne ??…kwan sye semuanye back up die…sye yg keseorangan..sye hnye ade ibu je yg boleh pham persaan sye..semua tuduh sye..sediihhh snggt…lau abg razzi kat tmpt liya rse nak jee g terjun bnngunan..tp xde la nk wat cm tu.. T_T

  • January 21, 2013

    AIN – Boleh tahan ke bercinta sampai 5 tahun tapi tak pernah jumpa? Macamana nak kahwin? I rasa dia ni penipu la… Mungkin dia sudah ada isteri?

    Anyway, better fikirkan diri Ain la kan, jangan sampai dah tua pun masih menunggu akhirnya putus, jadi anak dara tua… masa tu nobody wanted you anymore.

    BUT it’s all up to you. I dont know how people can feel love tanpa mengenali seseorang secara terang-terangan. Dimana letaknya kejujuran dan keikhlasan?

  • January 21, 2013

    LIYA – You nak rasa sedih kerana lelaki macam tu buat apa? Nak terjun bangunan semua? …jangan buang masa meratapkan lelaki yang tidak menghargai Liya… Seorang lelaki yang betul-betul ikhlas cintakan wanita tidak akan sanggup pun untuk berpisah, inikan pula dengan mudah-mudah dia putus lepas tu sambung balik lepas tu putus balik…

    Macamana kalau dah kahwin nanti? Asyik nak cerai je pulak… Love yourself more Liya!

  • riza
    January 21, 2013

    Salam..

    I punya no.5 hahaha.. dia pun lebih muda.. dalam 4 tahun.. pelik sebab dia suka kat i.. sebab i mmg byk kekurangan.. even mase dia dapat lesen terus drive jumpa i.. bukan dekat.. so one day dia confess that he love me.. after 2 weeks tiba2 dia senyap.. bila tanya dia cakap sebab i dah berkerjaya.. education tinggi dari dia.. and dia xada apa2.. but b4 we declare i dah cakap dgn dia.. usaha sama2.. tak tahu apa masalah dia.. last call i ckap i ok.. i faham yang dia xnak dah kt i.. cuma i terasa dan kecewa.. sebab dia yang bagi harapan.. so dissapointed.. now i live my life..

    syukur Allah sentiasa bagi kekuatan pd i..

  • nina
    January 21, 2013

    salam..
    cmne lak klu die sket ptos cnte kne tgl ngn ex die..then die lyn kte mle cm nk kwn n die kata law xd jdoh pon die still akn jge kte..n then die gtaw yg die syg kte..die ckp sal mse hdpn klu kwen sume..kdg salu j ad mse ngn kte p kdg elok2 mcj die diam j.. tsrmpk kt fb pon xtgor kata kredit abez k ape..mcj kt fon xblz..pastu bsoknye dtg bg alsan tdola xd kdt la..cmne tu

  • miss pink amraa
    January 22, 2013

    abg Razzi. this is ms Pink amraa ;)(no.257)
    tq for the response..
    yes, dia dah tunjuk sign. such as.. phone messaging, deliver bunga to me 😀 and etc. i dah spend a day ‘dating’and makin kerap ber mesej. cuma. we are long distance relationship. i dont know if dia boleh tunggu setahun or not. but thanks abg for your response :))

  • echredz
    January 25, 2013

    hello there, i have a few questions is there any possibility he afraid to approach you
    1. ad kemungkinan awek tuh dah ad bf/family
    2. because he’s too shy? afraid of comittment? afraid of being rejected

    why lelaki umur sudah 29 masih tiada gf? like never got one? is it because too shy?

  • sassy
    January 25, 2013

    Salam, abg razzi i wanna ask u somethin. i dah kawan dgn senior i about 3years. and we’ve been close about 7months. and dia dah pun minta couple. but he’s not actually ask for couple but to make me as his wife to be. (he’s now working, umur dia 26; me 23(still study)) ok lama2 tu biasalah kitorg gaduh baik gaduh baik. dulu masa awal2 luahan cinta dia tu dia very sweet. like everyday text to wish morning n nyte even dia sangat busy and i know it. but now dia dah x mcm dulu. i ada sit and discuss dgn dia pasal ni, he told me that dia actually tak bole go trou lebih dr sorang kawan even dia anggap i lebih dari sorang kawan. for him bila i ngn dia, dia rasa sgt senang. tak mcm dia rasa bila dia ngn pompuan lain. dia cakap dia belum boleh bagi full komitmen sebb pernah frust ngn ex dia since 8years. dia cakap after i dia memang xpernah ada pompuan lain.family dia suka i, baru 2 kali jumpa. i ni jenis yg xpernah marah, tapi merajuk banyaklah. easy going. xpernah kongkong dia. cuma, i nak tau dia tu jenis yg ikhlas ke tak. sebab dia pernah take a silent action and not contacting for a week or couple. hmm.. hopefully abg razzi dpt tolong yakinkan saya apa yg perlu saya buat. TQ.

  • rina
    January 25, 2013

    Assalamualaikum..Bro Razzi..
    contoh kalau saya minta nombor telefon lelaki yang saya suka, dia terus bagi dan tak komen apa-apa, dia just bagi macam tu je.. dia pun tak minta nombor telefon saya balik.. maksudnya dia memang tak berminat ke? saya masih simpan nombornya tapi tidak pernah telefon atau sms dia.. saya harap Bro Razzi boleh selesaikan dilema saya.. :-) hehe thanks

  • cahaya keimanan
    January 26, 2013

    salam..sy ad sorang kwn laki ni..sy xfhm dngn dy y sush nk cakap ngn sy apath lagi lau sy anta msj nk tnya ttg krja ke..ssh sgt2 nk balas…kdg2 sy pelik dy ni ad mslh ke dgn sy???sy ad tnya gak dy tp dy kata ok je…kdg2 sy trsa gak seolah2 sy ad wt salah czdgn sy je bersikap cam tu..ngn org lain ok je..kwn sy ni pemalu ttp knp msa kitaorg g hangout main boling dy blh plak tgur kwn sy y xknl sgt tp ngn sy xtgur langsung..lau sy wt lawak pn dy just senyum je…kdg2 sy stress gak dgn org cam ni..blh xbgthu sy cara nk hadapi mslh ni???

  • cahaya keimanan
    January 26, 2013

    sambngan dr soalan sy td..sy persan sikap dy berubh sjak ktaorg blik dr holiday faculty kt pankor..kt sna dy byk tegur sy then ari u tiba2 sy nk join gak amik gamba ngn kwn sy time tu dy ad sklaitiba2 msa nk snap dy duk tepi sy..bg s xda pe2 la tu..msa g main boling sy bual mesra ngn kwn laki y lain tiba2 semua org kt tmpt sama boleh pla dy duk kt tmpt lain..muka cam resah je bila tp bila tnya kata xcukup tido la…enth la sy pn xfhm..kdg2 geram nk tnya skli lg ap y dy xpuas ati dgn sy tp lau tnya dy msti bg jwpn sempoi je..cam xda pe2 lah..sakt ati raanya…

  • nina
    January 29, 2013

    dlu sy smpt mengajar 1 skolah ngan sorg cikgu lelaki..ckgu tu ada la tgur sy mcm tanya soalan y kdg2 x perlu tanya pun..tp sy jwb x jwb jelah..sbb sy bru kat tmpt tu..sy perasan cikgu tu slalu tengok sy..even klas bertentangan blok sy perasan die tengok sy..dan setiap kali kiteorg btemu, die akan tenung mata sy..so mr Razzi, sy nak tau adakah dia suka sy? dah tak mengajar 1 tmpt ni,sy mcm slalu teringat kat dia..huhu..seksanya rindu y terpendam..adakah sy y perlu mmulakan dulu untuk bkenalan dgn dia? sbb kdg2 sy tfikir kalau die suka kat sy,mst die cari sy sbb member sy still kat skul tu..so mbe die tak suka sy pun..sy je perasan..huhu..

  • January 29, 2013

    hi big bro.. i am still young with “isi hati lelaki” so.. hmm haha hmm i dont know how to cerita with you..

    ive a bf lah dulu. then dia cakap he really dont wwant me anymore. then i okay and left him. after 2 weeks dia datang balik dekat i. i terima dia. tapi we all tak buat apa apa relationship. dia masih buat perangai yang sama. Menipu, mengelat.. after that we broke up again. lepas sebulan dia datang lagi cari i. i tak tahu nak percaya atau tidak dgn dia lagi. haih.. banyak sangat soalan dalam hati ni nak tanya dekat you bro. what should i do with him :

    1)Dia ramai kawan perempuan, kenapa setiap kali dia chatting mesti nak cerita pasal “jodoh” “bf/gf” dengan perempuan lain. I Asked him to delete semua nombor kawan perempuan yang pernah dia dapat on fb. kenapa dia pertahankan? Saya dissapointed :(

    2)Kalau dia tak nak saya. kenapa dia merayu-rayu macam orang gila nak gettin back with me? tapi when i accepted dia langsung tak hargai peluang yang i bagi?

    3)kalau dia cakap dia nak kawin dengan saya, patut ke saya percaya? sebab dia betul2 menunjukkan dia nak kawin dengan saya. tapibetul ke? atau lelaki nak memain?

  • little sue93
    January 31, 2013

    Hello bro….. Sue perlu bantuan bro..sigh.sue tgh dlm dilemma.frust. Dan menaruh harapan…sue suka ka seorg boy..sue rsa mcm nk luahkan perasaan sue kat dia .tp sue x brani..takut dia menolak ..apa harus sue laku kan..coz sue slu ingat kat dia.

  • little sue93
    February 1, 2013

    Bro….klo boy ckp yg dia dah berpunya,dah da org milik.tol ka apa dia ckp????..erm klo boy tu ..time ngn awek bru dia,dia slu ungkit citer lma dia ngn ex gurl dia..kdg2 saket jga…pe maksud nya?

  • ipin
    February 4, 2013

    Saya kenal ngn sorang dak niew, dia suka saya tapi hati dia bukan milik saya.

  • Emma Ishak
    February 5, 2013

    RR. sy dh berkawan dgn bf sy dkt 2 tahun..selama tu juga kami tak pernah bergaduh ( mcm x caya jer)..tetapi recently saya marahkan dia sbb dia takmo tolong sya wat satu perkara sbb dia kata benda lst minute. so, sy bengang gila sbb dia takmo tolong. Skrg dah dekat sebulan lebih dia tak call and kitorang stop dating dan berjumpa walaupun dia tinggal atas tingkat umah sya jer…tp kalau saya sms ke, dia reply. tp dia still x call sy. Xkan nak tggu saya call dia kan? ada ker sy yg kena pujuk dia plk…hmph! Dalam dekat sebulan lbh dia x call n dating cam selalu, ada seorang kawan lama sy yang dah banyak kali propose saya and dia propose sy lagi. Masalahnya sy takleh accept dia sbb dia kristian. And sy pernah cakap dgn dia kalau nak convert bkn atas dasar nak berkahwin. And dia kata dia hanya akan convert bila saya nak kahwin dgn dia. Baru2 ni dia ada tunjukkan rumah baru yang dia beli. Its nice and suitable for someone who wanna settle down like him. btw, saya still sayangkan bf saya. Cuma saya risau, dia dah start looking for another option since dah dekat sebulan stgh tak bercakap and berdating nih…so, what am i should do? pls advice. TQ

  • Elle
    February 5, 2013

    Salam…Abg Razzi..sy berkawan dgn this guy almost 1 year..Family pun dah kenal.. Kisahnya lately saya nampak dia berubah since kami gaduh n almost break tapi dia bagi peluang. Malangnya sy rasa kesal pulak kembali pada dia memandangkan sy selalu makan hati.. Pernah sy talk to him n dia hanya suruh saya sabar n terima seadanya sebagaimana dia boleh sabar dgn karenah sy sblum ni..Apa yg sy nampak ,dia more secretive,dingin n dh jarang spend time sama..Jumpa pun kejap2 n pastu masing2 buat hal sendiri.Alasan bz kerja..sy tahu kerja dia mmg x tentu masa n perlu bergaul dgn ramai org tapi saya x suka bila dia gunakan alasan itu.pernah kami gaduh dlm sms bila dia cakap sy ni suka ganggu dia keje padahal sy hanya sms tanya khabar..n dia mudah nak melenting n mula tuduh sy control dia sedangkan sy x pernah halang dia buat apa yg dia suka..Apa yg dia buat kalau boleh dia nak sy pejam mata tapi bila time sy dia nak amik tahu..n dia selalu nak cari point cari salah sy.. Entah laa Abg Razzi… smpai satu tahap kami gaduh besar n dia naik tangan. After that dia minta maaf n time tu sy mmg dah tawar hati sangat tapi dia pujuk n tanya saya hubungan yg camne saya nak..Tapi saya pulak buat slack disebabkan marah pada dia.. sy buat hal n dia dapat tahu.. Dia langsung x bagi peluang jelaskan apa2 n malam tu dia sms kata dia dah x tahan dgn saya n lepaskan saya..dlm masa yg sama dia bgtau dia x ada perempuan lain selain saya sbb sy pernah tanya dia.Kdg2 sy rasa dia berubah mungkin kerana org 3.. sy rasa bengang sbb bagi saya…dia nak saya jaga hati dia n berubah tapi hati sy dia lgsung x amik peduli..salah sy dia nampak tapi salah dia? Apa pendapat Abg Razzi..

  • dila
    February 6, 2013

    assalamualaikum…. saya cuma nak minta pndapat pada abg razzi secara ringkas ttg masalah saya. hujung tahun lepas saya telah menerima ujian Allah yang paling besar dlm hidup saya sehingga membawa perubahan pd hidup saya. ianya berlaku ketika saya menjalani kursus di suatu tempat.mmg saya rasa terkesan dengan semua ni.apatah lagi setelah balik dari kursus saya lost contact dengan bakal tunang saya.tapi saya anggap mungkin kami tak serasi. jadi akhirnya saya lepaskan dia dgn cara baik tanpa ada perasaan benci.sebenarnya saat inilah saya perlukan sokongan dn semangat darinya. saya lebih byk memanjatkn doa kpd Allah agar saya sentiasa kuat. tapi dlm masa yg sama bila saya terkenangkn seseorang yg saya kenal, hati saya terasa tenang dn segala kekusutan yg ada lari entah kemana.apa maknanya? sedangkan saya belum mengenal lelaki itu secara rapat.saya tak nak menaruh harapan kerna saya nk kehidupan yg tenang dn bahagia bersama keluarga yg menyayangi saya.saya hanya inginkan pendapat dari Abg Razzi..

  • fafa94
    February 8, 2013

    assalamualaikum…
    soalan saya simple jer…

    saya knl seorang lelaki melalui alam maya je..kmi kwn selama dua minggu…lps tuh msing2 jujur dgn hati masing2…skunk nk genap sebulan…dye slalu mnyatakan dye syg saya n cintakan saya…sblom mengetahui perasaan masing2 sblom nie pon dye suka mnyatakan *i love u* tpi saya anggap dye mnyatakan sbagai kwn…slps dua minggu dye mnyatakan dye suka kn saya…dye akan mngalirkan air mata apabila dye rasa saya tidak mengendahkan dia…dia seringkali mnyatakan perasaan kpd saya…tpi sy was2 dgn percintaan jarak jauh nie…skunk nie dye kt singapore buat operation hati…dye sanggup col sye lps dye abis operation…dye rajin kirim mes jiwang2..ayt2 dye mmg mendalam…setiap bait kata dye dpt trasa mkna nye…dey sering mnyatakan perasaan cinta nya kpd saya…mcm saya katakan kmi bercinta jarak jauh…

    soalan pertama saya..
    -boleh ke hubungan kami kekal wlaupun bercinta jarak jauh??

    soalan kedua..
    -adakan dia benar2 ikhlas dan jujur mencintai saya??

    #hanya inginkn pendapat en tntg ini…walaupun sya tahu x spatot nye sy was2 dlm perhubungan nie…

  • nad
    February 9, 2013

    salam..
    abg i hv crush on this guy about one years ago until now we still together i mean keep in touch always but we are friends not more than tht. when i apart from him my feelin towards him was gone .he knew about it kinnda dispointed n merajuk bila dgar nad ckp mcm tu.and tht time i was at indon studied.but now i do really2 like him for the second time.i told him and i know he like me too but it seems he never express his feelin to me.and i dont know y.i was thinking maybe he not a person tht simply talk about feelin. because for the first crush on him pun he never said anything eventhough i knew he likes me too. when we went out together he treat me very well n friendly.n not more than tht just like friend.but in certain time he treat me like he wants me but he never say i love u or what.never.but seriously abg i want to be with him.hm. and our age is very far. im 19 and he’s almost 26.
    this my stories.can u give a advice about it?

  • daniela
    February 12, 2013

    salam abang razzi,

    saya ada berkenalan dengan seorang lelaki melalui laman sembang dia duda anak dua dia baru setahun lebih bercerai saya tahu dia sangat sayangkan keluarga dia lagi mereka bercerai pun atas sebab kewangan…

    di awal perkenalan dia agak mesra selepas itu dia agak dingin dia ada berterus terang dia kata sya ni cepat mesra dengan dia dia takut saya terluka katanya dia tak bersedia lagi ada komitmen dengan sesiapa termasuk saya kata nya bukan sebab saya tapi sebab diri dia tak stabil dari semua segi…

    saya mulai menyukai dia tetapi selepas dia ckap macam tu saya agak sedih la dan keliru adakah dia memang betul tak mahu ada komitmen buat masa ini atau ianya sebab dia tak suka diri saya saya ada bertanya pada dia dan dia kata bukan sebab saya tapi sebab dia memg dia mahu menstabilkan diri dia dulu sekurang kurangnya dua tiga tahun dia mahu bersendirian saya masih tak berputus asa dengan dia

    apa pendapat abang razzi?

  • jack
    February 19, 2013

    yer, lelaki macam aku ni sngat simple.. yes is yes and no is no, kdag2 prmpuan ni membantutkan usaha aku jer.hehe

  • February 20, 2013

    RIZA – Dont worry dan no need to be frustrated. Patutnya bersyukur kerana terlepas dari seorang lelaki yang tidak kuat semangatnya. Orang seperti dia, kalau nak kahwin pun mungkin tak jadi… lagi teruk!

    NINA – Pada pendapat I, lelaki atau wanita, jika betul-betul dia takkan banyak alasan, kalau macam-macam alasan like your bf tu… means AUTA LEBIH lah tu… forget it la kan.

  • February 20, 2013

    MISS PINK AMRAA – You’re always welcome ya and good luck! 😉

    ECHREDZ – Ada 2 kemungkinan jika lelaki sudah berumur 29 tahun tapi tak pernah ada kekasih.

    1. Dia mungkin punya banyak kekurangan diri lalu kuranglah keyakinan diri untuk memikat sesiapa.

    2. Dia mungkin sentiasa dapat apa yang dia nak dengan girls, so to him buat apa nak ada girlfriend? 😉

  • February 20, 2013

    SASSY – Mungkin betul la dia tak ready… atau mungkin dia punya pilihan lain yang lebih baik, lalu dia memberi alasan yang dia tak nak ada komitmen for the meantime…

    If I be you… I takkan tunggu lagi la kan, unless if you have a lot of time to wait and see. BUT if umur sudah semakin lanjut atau diri sendiri terasa sudah lambat, better make your move.

    Coz, a guy that really love a girl and crazy for her, takkan lepaskan peluang untuk ‘IKAT’ the girl to him sebab takut dapat kat orang lain… TAPI ini seolah-olah he don’t care anymore, kan?

  • February 20, 2013

    RINA – Simple! You got his number you call la dia, or text him. Tunggu apa lagi :) – Kalau dia melayan kemain lagi you know la dia suka kat you. BUT if dia tak jawab, sms pun tak reply… well you know apa maksudnya tu kan 😉

    LITTLE SUE93 – Same story, same case dengan Rina juga… all because takut rejections hehe… Buat apa nak takut, rejections tu normal la kan. Ianya termasuk dalam steps bercinta. Forget about it, JUST DO IT! Kalau dapat, dapat laa kalau tak dapat, dia yang rugi…dan ramai lagi orang lain yang lebih baik, PLAIN and SIMPLE!

  • February 20, 2013

    CAHAYA KEIMANAN – Kalau orang dah tak suka kat kita, takkan dia nak cakap direct kan? Mestilah dia buat macam ni lah… perlahan-lahan tarik diri, menghilang dan tak melayan… itu tak nak dah lah tu.

    Mungkin dulu dia suka kat you sebab belum kenal you yang sebenar lagi. Tapi bila dah kenal, dia tak suka… siapa tahu kan?

    Tapi ini bukan salah you, sometimes people see us differently. To us semua okay but to him maybe ada perkara yang dia tak boleh terima. TAPI tak gentle la lelaki macam ni… kalau tak nak, tak suka, cakap la terang-terang, dayus tul!

  • February 20, 2013

    NINA – Lelaki ni suka admire keindahan alam dan kecantikan insan… so maybe dia admiring you dari jauh.

    If you nak tahu samada dia suka kat you atau tidak, you tak perlu mulakan dulu, tetapi you boleh bukakan jalan untuk dia la…

    Kalau dia berminat, sure dia grab peluang tu, tapi kalau no response tu well you pun tak malu kan. Just make it like normal friend la…buat simple-simple meet up with friends kat sana… see if he’s there again, find a way untuk memberi peluang kepada dia, memberanikan dirinya 😉

  • nina
    February 20, 2013

    yup..seperti mr razzi cakap..jangan terlalu berharap..mungkin sbb sy tak layan sangat mamat tu waktu sma ofis dulu..so mamat tu mls dh nak lyn sy..huhu..dulu slalu sgt tenung mata sy..tp skrg dh jumpa kat luar..die tgok jap nterus bpaling..setiap kali mcm tu..so rsenye dia tak bminat lg kot..hmm dulu bkn sy nak jual mahal..tp mse tu sy dh ade bf..so skrg dah xde bf..mamat tu buat perangai mcm tu…so better jgn berharap kan bro..sy tak tau apa mksud tindakan dia bpaling kalau lepas tgok sy..so sy judge die menyampah kot dgn sy..dh la lama sgt xnmpk die..mmg btul2 mgu y sma sy clash..maybe tuhan temukan sy ngan mamat tu nak bg petunjuk kot y mamat tu pun bukan jodoh sy..

  • nina 1
    February 20, 2013

    dah la sy rse terkilan ngan xbf sy..caner tah sy tiba2 tbuka pintu hati nak bdoa pada Allah spy di beri petunjuk..sma ada sy patut teruskan hubungan dgn xbf sy y dh lbh 4 thn lbh atau putuskan je..so keesokkan hrinya..mcm ada hint bf sy mengelak dr msg/kol sy..so esoknye lg die sendiri y putuskan hubungan kteorang..alasan die lepaskan sy sbb die cakap mbe kteorang tak sesuai sbb tu rezeki sy susah nak masuk n susah nak dpt keje. bkn sbb die ada bf lain ke ape..tp 1st die cakap sbb die nak ushar opismate die n lps tu bru die gtau alasan sbb kiteorang mgkin x sesuai bsama..dan 1 lg alasan die sbb mle2 mmg die syg sy as gf..tp dh lme2 rse syg mcm syg kat adik..hmm ..sy tanye..nape tak bgtau dr dlu lg..die cakap sbb die takde kekuatan nak gtau sblm tu..dlm 2 3 hari la sy sdih sgt..haha..tp sy tau sy sendiri pun xde lah jatuh ht kat mamat tu even konon2 kapel sampai 4 tahun lbh..mbe kapel sbb bosan sunyi n simpati..tp sy sgt x ske dgn alasan y xbf tu bg..dah tak nak..cakap jelah direct kan..xyah la beralasan itu ini bagai..hmm..cukup cakap mmg xde jodoh je pun cukup

  • February 21, 2013

    ATIKOT – Not sure how young are you guys BUT, I might say THE VERY 😀

    Okay, my answers :-

    1. Dia pertahankan nombor phone girl lain, sebab dia suka berkawan dengan semua girl tu la simple je… kalau you tak boleh terima, why you nak kat dia lagi?

    2. Lelaki akan merasa tercabar bila tak dapat, bila dah dapat, hilang cabaran datang rasa bosan. That’s why tak boleh senang-senang terima any guy… bagilah masa dia memikat you 6 bulan ke setahun… 😀 … if he still around, itu baru cinta!

    3. KAlau lelaki mana sekali pun SEKADAR CAKAp nak kahwin…tapi tak ada apa-apabenda yang dia prepare or ready… Semua tu AUTA je la lebih. What make you say dia betul-betul nak kahwin? Apa persediaan dia? Family dia dah sedia nak masuk meminang?

  • February 21, 2013

    EMMA ISHAK – Lower your ego, forget about everything, buang semua siapa yang kena mula dulu… itu semua useless rules…

    Kalau you nak kat dia, you have to fight for him la… why tunggu sampai begitu lama? Since dia pun baik dan tak pernah gaduh before that means dia ni is someone that you need to fight for him to be with him. Come on babe!

  • February 21, 2013

    ELLE – Pendapat I, relationship ni kena sama-sama compromised laaa… tak boleh sebelah pihak saja. Sure akan bergaduh dan tak puas hati sampai bila-bila.

    Tapi I pantang la kalau lelaki naik tangan ni, dayus! Kalau I tak bagi peluang dah babe… Ramai lagi kat luar yang menghormati wanita.

  • February 21, 2013

    DILA – 1st…Pilih hidup yang membahagiakan you! 2nd… pilih orang yang sentiasa buat you rasa happy, selesa, tenang, gembira, ketawa… all that! Tak perlu fikir dah yang lain-lain.

  • February 21, 2013

    FAFA94 – 1. Perhubungan jarak jauh mana pun, kena jumpa, kena kenal, kena berbual, kena selalu berhubung, dan ambil masa yang lama untuk sama-sama kompromi, IF NOT, takkan berjaya.

    2. Kalau setakat 2minggu, I cant say anything yet… tengoklah selepas 6 bulan adakah dia masih sama, kalau sama, then betul la dia cinta. But if 1-2 bulan pun dah berubah… forget it la kan.

  • February 21, 2013

    NAD – You’re sooooo young!! BAru 19! How I wish I’m 19 haha 😀

    Well… love is about MAGIC! The feeling inside that you can’t really describe but it feels underneath your skin…crawling, sracthing… bergetar-getar kat hulu hati! That’s love! Did you guys feels that?

    Anyone yang feels that, ONCE they feel it, they’ll be crazy about it, tak boleh duduk diam!!

    If that so… do you think you or him can just sit and relax, segan-segan nak cakap LOVE….and just forget about the feelings inside, atau just forget getaran di jiwa? Definitely not! BUT if you do, that means it’s not really love is it? MAybe just an affectuations? So basically what I’m trying to say, “Kalau ada MAGIC, you have to go for it… maybe he’s the one, but if you just rasa gitu-gitu je…dan dia pun macam gitu-gitu je jugak maybe it’s time to move on”

  • February 21, 2013

    DANIELA – Ya I would believe what he says. Selalunya duda yang sudah punya anak ni…then kewangan pula kurang stabil, memang agak susah untuk membuat keputusan apatah lagi untuk ada komitmen, ini kerana komitmen pada keluarganya pun tak lepas… pada anaknya lagi lah…. jadi macamana dia nak ada komitmen dengan kekasih pula…. SURE BERAT!

  • q
    February 21, 2013

    salam bro

    minta pndapat sdikit

    adakah wanita memang susah untuk tunjukan rasa syg mereka? kdg2 sy dpt rasakan kdg tidak..untuk mndgr panggilan syg pun susah amat jarang dan kdg2 sms yg diberi pn dijawab terlalu ringkas..tapi sy tahu yg dia memang sygkan sy..

    ape pndapat bro..untuk info sy tua 2 tahun dari dia..
    tq

  • Rain
    February 21, 2013

    Salam…mohon nk mtk share …cool gile bebe

  • Elle
    February 21, 2013

    Sy masih memberi peluang pada dia tapi dia langsung x bagi peluang pada saya dan dengan mudahnya dia singkirkan saya dari hidup dia..Mungkin dia dah bosan atau ada org lain kot! Takpelah..what goes around comes around. Saya pun dah tawar hati dengan dia… wish me luck to forget him

  • penunggu
    February 22, 2013

    salam..

    nk tanya… kalo xbf kite tuh ckp “tankz bg sy semua tue…blajar elok2…blajr rajin..sy doa kn y terbaek utk awk…lepas habis belaja awk nk cari sy balik..cari lah…kalo tanak..tape lah…penting kn keluarge dlu…keyy…”

    kalo mcm nieyy ape pulak maksod nye…n sblm 2 kami dah putus di sbbkn sy menipu dye…tp dye ta tanye sy sendiri..dye bertanye pd owg laen…then sy usaha tok jumpa dye…nk taw cite sbnr..then lepas sy taw cerita…bru lh sy faham..then sy ta dpt terima dye mtk pts ngn sy…sbb dye pon pernah menipu jga…sy menipu dye tentang teksi sahaja…sy ckp y mlm kami gado tuh sy balik naek teksi..sedang kn sy mtk tlg kwn sy y hantar kn..dan dia pula menipu sy dgn mendua kn sy…tp sy masih lg boley menerima dia…kalo xbf kita 2 menangis masa last kami berjumpa then dye kesat air mata kita…then dye mtk maaf…ape pula 2..??masih ada kah peluang utk kami semula..

  • February 24, 2013

    Q – Sesetengah wanita yang punya ego yang tinggi, sudah bertahun-tahun bercinta pun ada yang tidak pernah ucapkan, ‘I Love you’

    Tetapi, punyalah cemburu dan terlalu mengambil tahu. Obviously, dia mengucapkan rasa cintanya melalui perbuatan.

    I would prefer a girl yang CAKAP dan TUNJUK… baru terasa real percintaan itu. BUT ada juga girl yang tak cakap sebab dia tak ada feel kat orang tu. So apa Q perlu perhatikan dan notis adalah perbuatan dia, actions dia, dan pengorbanan dia… Adakah ianya towards you? Otherwise… she’s not really into you. So better hati-hati 😉

  • February 24, 2013

    RAIN – Please do share tho’ 😉

    ELLE – No worries la beb, you can have better than that worthless okay. Just be strong, and believe you’ll be great later.

    PENUNGGU – REPLIED.

  • vell
    February 24, 2013

    hai .. i suka ngn seorg lelaki ..but very difficult to understand his attitude..
    i selalu sms ngn dia,dia akan r’ply,but dua tiga sms,tanpa pentutup dya akan hilang begitu shaja .. kami pernah date sekali n selama perkenalan kami hnya sekali dia pernah cll i ..
    dia seorg yg suka habiskn masanya dengan game,dia juga pernah bagi tahu i yang dia single .. i sngt2 sukakn dia .. tapi sukar untk fhm isi hatinya terhadap i .. :(

  • anggerikwangi
    February 25, 2013

    Bro razzi nak tanya pendapat u nih… I ada kenal seorang sahabat lelaki nih secara online.. dah bersahabat lama bertahun.. tapi baru sekali jumpa dalam satu gath.. tak sembang banyak pun masa gath tuh.. dionline saya ada kenal kawan2 dia juga..ada juga kawan2 dia yang bagitau saya yang sebenarnya dia suka kan saya.. tapi saya buat taktahu saja.. sampai satu hari dia cakap ILOVEU kat saya..tapi saya buat macam bergurau2 saja tak amik port…bro rasa dia serius ke?

  • Shasha
    February 25, 2013

    Salam,bro razzi…betul ke cinta ni myakitkan?semakin lama i smakin confius dgn bf ni…kami brhubungan jarak jauh dan kenal melalui online…kami pernah couple dlu n break disbbkn kantoi mlalui spy dia di malaysia…thn lps kami bertemu semula n sudah selama 4bln kami brgayut setiap hari..dia berada jauh di luar negara.beza 6 jam dgn malaysia..dh 3thn dia xbalik malaysia..dia sgt myayangi sy tp mslhnya smpai skang dia trauma n takut nak confirm dgn i sb takut i curang lg..padahal i dh xde laki lain…mula2 i rs ok..tp makin lama i makin rimas sb dia nak tau semua pergerakan i..pelik…syg,cinta tp trauma nak declare n bila i minta dia balik malaysia dan kwin…alasan dia tetap sama…dia masih cuba utk mbina kepercyaan dekat i atas apa yg i dh pernah buat kt dia…eeeiii..tiap2 ari i brdoa supaya Tuhan bukakan hatinya utk terima i semula…i dh penat menunggu yg tidak pasti…umur pn dh smakin meningkat…lepas tu,sgt cemburu n marah bila ada lelaki lain yg cuba nak dekati i…pelikla…kenapa ada lelaki mcm ni di dunia ni?sgtttt complicated…stiap hari brgayut ym n skype…rsnya kalau i tunggu dia brbaloi ke?i takut lg 2 3 thn i tgu dia tp at last…tak jadi…tolong….untuk pengetahuan bro razzi.kami tak pernah berjumpa sb dia belum balik malaysia lg…dan i tak pernah tgk dia walaupn dlm gmbr…tp psl i n semua psl family i dia tau..bla tnya psl fmily dia,alasan dia..belum confirm,tak boleh cerita lg…eeeiii..sakit jiwa i dibuatnya…rs mcm nak lariii jauhhhhhh

  • annieca
    March 5, 2013

    yeah,,man is simple,,,saya awal2 bagitauk cinta hati saya,,kalau mau berskandal atau dah tak sayangkan saya,,bagitahu saya jer,,apa bleh buat,,daripada saya ditipu dan dilukai dalam diam,,saya akan lepaskan dgn rela,,,dan dia janji kalau pkara tsebut jadi,dia akan bgitauk,,walaupun kita brdua berharap takkan jadi yg sedemikian,,namun tidak salahkan kita saling ada terma dan syarat yg dpersetujui bersama,,,apalah guna dia simpan saya kalau dia suka yang lain,,betul tak?.. kami berdua mjalinkan percintaan jarak jauh,,namun jarak inilah yang mengajar erti kehidupan saya sendiri,,mksudnya,,kalau saya tidak rindu dia,,tapi saya ada memikirkan dia,tak perlu nak mesej slalu,smpai kdg2 saya bosan juga xtau nak msej apa lagi,tapi tidak bermakna saya bosan dgn dia,seronok bcinta jarak jauh,,lebih2 kalau dua2 masih study,,boleh juga elak maksiat,,hehehe,,

  • daniela
    March 12, 2013

    abang razzi abang maksud u SURE BERAT!

  • VELL – First sekali, you kena tahu perkara apa yang membuatkan you sangat sukakan dia. Kalau setakat sebab dia hensem, lawa, …itu tak mencukupi. – Lihat saja dari story you, semuanya itu menunjukkan you TIDAK SUKA DAN TIDAK SEFAHAMAN dengan dia. So macamana boleh you suka kepada dia… apatah lagi mahu memahaminya, betul tak? 😉

    To love a person, you need to be EASY to like him, understand him… kalau susah faham, it shows, he is not for you.

  • ANGGERIKWANGI – Belum couple dah cakap I love you? Mudah je menggunakan kata cinta…

    To me, I don’t trust this kind of person la kan, kalau mudah dia cakap kat you, ianya juga akan mudah cakap pada orang lain.

    Cinta takes time…long time to understand, to feel, to love… bukan mudah untuk menyatakan I love you just to anybody at anytime.

  • SHASHA – Jangan buang masa lah dengan lelaki macam tu. Kenal pun tidak, macamana nak percaya?

  • March 14, 2013

    salam..hi… first time saya jumpe dia dye mmang suka pandang saya,tenung saya and pelan2 dia start caring.. hari2 dia akan duduk sebelah saya ..mesti… n dia selalu cari perhatian saya,kacau saya n sekali skla dia cakap dia syg saya but secara x lansung mcm2 main…so saya buat acuh tak acuh couse dia nampak x serius..but dia nak slalu ada dekat dgn saya..everytime…then dia kadang ada kol,im…but if dye duduk sebelah saya dia tetap suka nyakitkan hati saya dan pujuk balik…n one day after almost 1 year dia buat saya mcm tu… saya dapat tau dia kapel dgn owg laen…tolong jawap erk brother..sorry panjang…terima kasih byk2…

  • ann
    March 14, 2013

    salam..

    Sy pnh kenal seorang lelaki.Tapi tak la btegur sapa sangat. Tapi dia selalu tengok sy. Lepas dh lama tak jumpa, saya dpt la no fon lelaki tu. So sy try msg die. Mule2 ade gak respon. Cuma sy x bgtau sy sape. So esoknye sy bgtau la sape nama sy..die cakap tak knl. dan lepas tu tak reply msg sy lg.So mksdnye die tak berminat la dgn sy kan..huhu..sedihnya sy..

  • singleladies
    March 16, 2013

    Hei.
    I ade knal sorang laki ni.. baru la dkat sebulan knal.. ok jela slalu la jugak kua lpak mkn smua.. mule2 knal tuh die la yg mulekn.. sbb xpnah pon tahu kewujudan diw kat ofis I kerja tuh.. lpas dh lame2 tuh die cm plik.. means la I saje la nk bergurau ckp xrindu ke xjmpe I smua… borak ngn I. Tbe2 die ckp die keliru..n xpham nape I nk tnye soalan cm tuh.. dh I kate pon gurau kn.. ok fine la die jawab. Ok biase je pon.. pastu die kate die xselesa ngn gurauan cm tuh pelik.. so I pon ikotkn la.. cara die. Slain ttuhsblon ni I ade g umah mmbe kawen then I jd pngapit mmbe I tuh. Lpas tuh die ygvmemulakan ayat2 yg mmbuatkn I nk perangkap die.. cm die kate I xkn xd calon kot nk kawen. Then I ckp. Mmg xd..so.. die kate die ngh cri.. mcm you..so I pon ckpla I pon nk cri cm you ttpdh jmpe u..then die kate klu jmpe lagi terbaik cmne.. I pon jawab nth xthu.. dh jmpe u, I xthu nk ckp pastu die kate susahla ni.. tp klu btol jodoh I ngn die.die boleh time.kadg2 I ase mcm die ni men tarik tali.. so I think dr ape yg I ase.. I ase baik I abaikn die. I tahu baru lagi berkawan. Tp cm I ckp la.. die was2.. so dr org xnk.. baik I g je kn..tp I konpius btol ke ape u buat tuh. Sbb kadg2 k ase rugi.. xslah nk kawan.. tp I xnk la kcewa ape2 nnti.. so bg peluang kawan cm biasa.. or ape.. sbb I xthu la ape sbnarnye die nk.. xpham..

  • ieyra
    March 16, 2013

    salam bro razzi, sy nk tnye…sy confius ngn ex sy skunk…kami da break lbh krg 2 mgu lbh…dy tglkn sy…sy tau sy slh then ble sy pujuk2 dy still nk tglkn sy…dy ckp kalo sy syg dy dy suh sy tgu dy…then, sy ckp ok sy tgu…ble pk blk sy da twr ati n sy rse xnk tgu dy da…sy gtau dy…smlm, ktorg chatting dy mrh2 ckp sy ad org len,dy ckp sy janji nk tgu tp sembang je semua tu…sy terus trg sy ckp xd org len cme sy da twr ati nk tgu dy…cara dy lyn sy nk xnk je wtpe sy nk thegeh2 kt dy…n last dy ckp cmni “awk tgu sy..phm?? sy sygkn awk” apa dy nk sbnrnye?? sy bosan da cmni…sy syg lg kt dy tp kalo dy xbuat perangai cmni sy bole je nk berbaik semula…tp perangai dy yg ego ney sy jd bosan…

  • mimi
    March 19, 2013

    salam…saya nk tny..sy dh kapel gn bf sy slma 4 tahun…tp sejak kebelakangan ni dia dh berubah…jarang contact sy mcm dulu…bila sy tny dia knpa..dia ckp xtaw,dia nak hdup dgn cara dia n nk wat pa yg dia suka…tp bila sy mintak nk pts gn dia…dia xnk pulak..sy tahu dia da byk masalah…masalah duet la,masalah dgn keluarga la…tp knpa dia lyan sy camni…dia dah xpeduli kat sy…msg pn dah jarang…padahal dgn kawan2 dia ok ja…kalau betul dia tension dgn masalah dia,knpa sy ja yg jadi mangsa tekanan dia tu..sy takut dia da perempuan lain…betul ke dia da perempuan lain?? bila sy tny dia,dia selalu ckp xda perempuan lain…bila ktorang bergadoh sal ni,dia akan cakap dia nak kt sy tapi cara hidup dia dah berubah..so sy kna terima cara hdup dia yg sekarang…apa sebenarnya yg ada dalam hati dia? adakah dia masih sayangkan saya seperti dulu?

  • March 20, 2013

    salam bro razi. saya harap sangat untuk bro razi selesaikan masalah ni yg agak kekusutan sangat. saya berumur 27 tahun n masih belajar, saya dah kenal dengan mamat ni hampir 6bulan. then masa kami berkenalan dia layan saya sangat baik, sampai rasa terjatuh hati, sangat baik, dia cakap dia x ada gf. dia punya eye contact, senyuman, drp mula2 nak anggap kawan je terjatuh hati, saya confuse dgn layanan dia. sbb layanan dia baik sangat x mcm seorang kwan, then saya berterus terang n bertanya, kenapa baik sangat n saya takut terjatuh hati, kami bergaduh dgn emosi yg saya timbulkan,n sy ckp kalau x da apa2 nak renggangkan, sbb saya x nak saya pun kecewa sbb saya pun ada pengalaman frust,dia cakap ” buat masa ni dia x mahu ada apa2 komitmen, lgpun dia pernah frust dlm 6tahun bercinta tp x ada jodoh, n dia serahkan hal ni pada Allah, jika niat kita baik insyaAllah Allah tolong”dia kata mcm tu pd saya,tapi dia sabar, then tiba2 rasa x bole kehilangan dia, saya pergi pujuk dia balik, n dia layan dengan baik as a friend, dia juga banyak berkias2 seperti suka kan saya. dia sangat caring, kalau saya minta tolong apa2 pun mesti dia ada, n saya terima n anggap dia kawan, saya faham kehendak dia, saya buang perasaan tu, n sy betul2 nak kawan, sbb sy x da kwn lelaki sbg kawan baik.sampai satu masa saya nak keluar dgn dia, x saya duga saya terlewat 30 minit,dia baru habis kerja, fakulti kami dekat je, saya boleh je suruh dia jemput dari kelas, tapi tak saya suruh dia tggu jauh, n memerlukan masa utk sampai pada dia, n dah banyak kali dia nak hanta saya pergi ke kelas tapi saya tak pernah bagi, sbb sy takut susahkan dia, bila smpai then tgok muka dia masam gila, saya cuba2 sembang dgn dia, dah ok, tp muka still mcm marah2, lepas tu saya ingat dah ok saya cerita masalah belajar saya, saya tao tu hal remeh temeh, tp saja mahu berkongsi,saya tak tahu dia x suka dgr, then lepas balik saya hanta msej terima kasih, dia x reply. esok nye saya hantar msej lagi minta maaf sbb lambat n x bagi dia jemput dari kelas. n lepas tu dia terus x blas mesej. smp dah dekat seminggu, dia sebenarnya x nak kawan ke apa bro razi? ckp kan kawan tapi kenapa nak merajuk sampai mcm tu?? saya pelik, n sikap diam tu buat saya rasa tersiksa sangat,6hari berturut2 mcm2 mesej col saya hanta. tp satu pun x bls. sbnrnya dia ni mcm mana? saya x faham. ke saya perlu bg dia ruang?kata kawan tp merajuk bagai apa. dia merajuk ke apa sebenarnya?? saya pun confuse. sekarang saya amik keputusan untuk diam. saya rasa saya perempuan paling bodoh, tolongla. saya tanya nak kwn lg ke tak pun x balas, saya rasa mcm sedih gila dia diam mcm ni. at least bg tao la, saya bole terima.saya ada ckp mcm tu, pun x da respon juga, saya x tahu nak pujuk lg, seboleh2 bolehnya biar la saya dapat ckp sekali je dgn dia, kalo lepas tu saya redha,

  • fida
    March 26, 2013

    salam bro razi,sy ada mslh cket ngn bf sy,(kmi kpl jrk jauh)sjk akhir2 nie sy tgk bf sy sll diam kn dri bla sy try contact dy..sy cba tnya dy elok2 knp dy buat cm tu.tp dy ttp xbg respon msg or call..lma dy diam dkt 3bln,slma tu jgk sy try cntact dy..kdg2 sy tension ngn smua nie jd sy trus buat andaian sndiri,mcm2 sy kta kt dy,sy egt bla sy ckp cm tu,dy akn nafi kan ke atau cba prthan kn dri dy..blek2 dy ttp diam..sy ada try cntact dy gna no fon lain,dy bleh plak reply msg tu..lps tu,sy apalgi trus la kol dy tnya knp,then dy ckp sy tuduh dy y bkn2 n dy mngiyakan smua tduhan sy tu knonnya nk mrendah diri,dy ckp dy dh pnat kna hina ngn sy…adakah ni smua slh sy? skrg sy dh pn ptus ngn dy,tp sy ttp xtrima knyataan ni..sbb sy msh syg kn dy..apa sy ptut buat tuk slmtkn hbungn nie smula??

  • zoey
    March 26, 2013

    Assalamualaikum Bro Razzi,

    Saya suka sorang lelaki ni sejak kali pertama saya nampak dia. Tapi tu sekali je saya jumpa dia at some sport tournament. Saya stalk dia on internet & search semuanya pasal dia. Alhamdulilah nasib saya baik. Dia accepted saya as a friend di muka buku dia. Continue dgn message. Baru2 ni dia bagi ph. no dia pada saya tapi dia tak pernah pun contact saya. Agaknya apa maksud dia bagi ph. no dia ye? TQ bro… :)

  • March 26, 2013

    mcm mana bro razi, dia kata x merajuk pun.cuma mls lyn mesej,, ee sabar je la, sy pun x faham.nama je kwn tp x pun.

  • iqa
    March 29, 2013

    salam brother love… mcm mne nk pujuk hati lelaki? si dia sentap dgn sy bl ckp pasal future…

  • yen
    March 30, 2013

    assalamualaikum…
    bnyak yg hendak sya tanya kn tapi sya takut tuk menerima jawapan,
    1st situation
    sy ada bf, ntah la nak kata bf pn ssh gak, myb sbb sy yg xleh nak trima dia kot, mula phubungan couple ajk pon mcm cara nk ajak 4 just fun, ok fine sy pn xde la srius sgt, klu stkat nk scandal2 anytime je, then ntah mcm mn 1 day sy nk srius 4 me why not try kn, sy pn x pna lg bcinta..tp dia lgsg xde nk rply n agkt phone so 4 me its done, ttp buku la jwbnya.. but now bla da bhbg smula dia bwa hbgan ‘atas angin’ ni k tahap yg lbh srius.. adeyyy… its suck x leh ker just maen2… sy xnak kcwa la sbab 2 la sy x pna tfkir nak serius

  • eena0509
    March 31, 2013

    Salam bro..
    saya confius ni (confius la sangat. Hehe)
    Here we goes.. i ada kenal 1 guy,nice guy mb more den a year already now. He supportive, caring n always there wen I need someone. But we just a fren. Really fren (although 4 my n his fren, we like a couple). Always keluar sama, share prob n he never miss even one day 4 calling me. Slowly I think I’m falling with him (hati perempuan,mudah tersentuh. Hehe)until one day he confes he luv me. (Of coz I do luv him too). But (always have ‘but’) time goes by. We never declare as couple. Dont know y. He bz with his job (he said so) but in one day he still never miss to send me a msg n drop a call. Selalu jugak la gaduh2 coz I ni someone nakal n manja (not nakal yg jahat k. Hehe) n he’s someone yg owest take serius with everythng (even my joke). But den I know he close with 1 gurl. Fine, after all we just a fren.what am I expecting 4. But (also but) his fren told me dat gurl just his fren n I never ask himself until he his self told me he met someone but his time always with me (nothing to proud with it :-( ). Now look like he confuse with his own feeling. I penah a few time not msg o call him but den he will find me. I x payah tunggu even 4 a day, dia mesti akan cari even 4 nonsense reason. I selalu jugak gurau2 “can I miss u” n he owest said “of coz”. So I dont know.. wat 2 think o wat 2 feel (i think u will give me somethng bad news rite? Hehe – prepared 4 it 😉 )

  • emma
    April 2, 2013

    Assalamualaikum bro razzi,

    Fuhh penat baca komen- komen. Secara amnya sebenarnya soalan-soalan yg dikemukakan terjawab je, tapi biasalah kan, perempuan always take everything very complicated.

    My codition mcm ni:

    I baru kenal seorang lelaki ni, lebih kurang 3 minggu macam tu. dia selalu mesej, call and ajak keluar. I layan je la kan, lama-lama biasa la hati perempuan cepat melting.Rasa dicintai la, rasa disayangi la tapi si lelaki tak pernah luah.

    I pulak jenis tak suka ada hubungan persahabatan rapat dengan lelaki. ye la, kalau berkawan dengan lelaki mesti ada tujuan.

    Kalau serasi, menepati semua ciri-ciri, mestila kita nak ada tujuan kan. And I am a very drect person, terus tanya kita kawan ni untuk apa walaupun baru 3 minggu kenal.

    Dia beritahu, kita kawan dulu, kemudian kite tengok macam mane. Lagipun kita baru je kenal. And I bear in mind, ” I dont want to be an option”. semua orang pun sebenarnya, boleh pulak tengok-tengok dulu mcm tu kan.?

    Kali kedua I bagitahu kat dia, kalau dia rasa tak selesa/serasi dengan I, inform I dan tak usah kawan dah. I takut sangat perasaan kecewa kalau dia tak suka I.Then dia bagitahu.

    Dia takut I kecewa kot, dia bagitahu kita kawan jea. I tanya kenapa. (complicated mind I ni.haha). Dia bagitahu terus terang dia single, tapi dia nak berkawan dengan I.

    I tanya..do u rrrealy not ready ?? dia pun begitahu tu jawapan yang tepat.

    Sampai sekarang I masih berkawan dengan dia. Seronok kawan dengan I sebab boleh gelak sama-sama, kongsi cerita pelbagai. Tapi biasalah, perempuan, bila dah rapat ngan sorang lelaki ni, dia takkan keluar dengan lelaki lain, dia akan setia je dengan yg ni.

    What say you, bro razzi ? Terus berkawan je ke? Atau bagaimana? penat betul kalau berkwan, hati jadi beremosi sebab rasa dicintai,rindu-rindu sikit. padahal dia tak pernah bagitahu dia suka I atau tak.

    Hurm, lelaki memang macam tu ke? huhuhu.Lelaki memang susah buat keputusan eh?

  • nurul
    April 9, 2013

    salam bro razzi.. saya ada masalah n sedih sangat2.. saya dah 2 tahun couple dgn bf saya n selama ni hubungan kami tak pernah ada masalah.. tp baru2 ni dia curang dgn saya keluar dgn perempuan lain. dia cakap dia buat semua tu sebab nak mengajar saya supaya saya jadi perempuan yg lebih baik. skrg ini saya masih tak boleh hakikat dia sanggup buat macamtu kat saya. saya sygkan dia sangat2.. bro razzi, kalau ye pun nak suruh saya berubah tapi kenapa dgn perbuatan dia tu boleh keluar dgn perempuan lain.. apa sebenarnya dia nak?? saya setia kat dia, lagi2 saya hampir nak final exam skrg ni. saya buntu, perlukah saya bagi peluang kat dia? saya benci dgn perbuatan dia tp pd masa sama saya sygknnya lagi n x sanggup berpisah :'((

  • MIA – You lambat bertindak sebab apa? – Orang dah masuk lorong, kena buka la jalan… kalau tak ada jalan, dia kena cari jalan lain la kan?

    ANN – Tak berminat lah tu… simple je. Tapi yang you nak sedih buat apa? Ramai lagi yang takkan berminat dengan kita, tapi bukan sebab kita, most probably sebab minat mereka kepada type yang lain. TAPI sure akan ada yang minat type seperti you someday. Be positive!

  • SINGLELADIES – Dia nak kat you tu, tapi tak ada konfiden la tu. Mungkin you ni wanita yang bertaraf tinggi dari segi penampilan dan jelita gitu kan jadi, cuak la sikit dia nak continue. Kalau I, dah lama dah you jadi girlfriend I … hahaha 😀 …tu baru confident betul tak 😉

  • IEYRA – Kalau dah bosan, tak guna tunggu-tunggu lagi atau beri peluang itu. Nanti you juga yang akan lebih terseksa. Percayalah.

    MIMI – Kemungkinan besar dia ada berkenalan dengan girl lain rasanya. Perubahan dia tu seperti tidak logik jika bukan sebab ada kenalan baru. Mungkin belum ada apa-apa lagi la kan, maybe baru-baru ada hati kut.

  • FIDA – Tahap yang you ada sekarang tu tahap kritikal dah tu, dimana memang hanya perpisahan saja yang terbaik. Nak selamatkan macamana kalau orang dah tak suka?

    ZOEY – Orang bagi phone number kat you pun nak tanya Bro Razzi sebab apa? Adoi 😀 …nak you contact dia la kan? Whatsapp ke… sms ke…

  • BLACK – My advise, jangan buang masa laa…

    IQA – You too, jangan buang masa la dik. Cari yang betul-betul serius la you all…

  • EENA0509 – READY? are you sitting down? hahaha 😀 just joking… no bad news!

    BUT why you slow one? You nak kat dia, you grab him la. Don’t waste time, main-main all. I tell you, in this world, YOU tak nak, ada seribu orang lagi yang NAK! You tinggal seminit tanpa sebarang katakunci, boom! Orang lain masuk jarum…

    Hey, a guy will not call a girl all the time, 3-4 times a day if he’s not into you 😉

  • EMMA – It’s okay you just being a girl! :)

    BUT for you to asked, “UNTUK APA PERSAHABATAN INI” itu adalah sesuatu yang sepatutnya semua wanita tanya lelaki kerana itu adalah hak you. Masalahnya wanita ramai takut nak tanya, takut dikata itu ini oleh lelaki… BIARLAH la kan, it’s for your future, mesti kena tahu awal!

    Anyway, kalau nak terus berkawan tu boleh, tapi kena tahu arah tuju. Kena ada progress… also kena tahu, adakah dia ni hanya waiting for a better one ke? or maybe dia ada berkawan dengan 2-3 other girls too? Adakah dia even thinking of marriage at all? SEMUA ni very important to know.

    Because, dari jawapan dia you akan tahu masa depan you dengan dia ni ada atau hanya sekadar ‘sapuan angin berlalu kala bertiup kencang sahaja’ COOL? 😉

  • NURUL – Apa yang buruk sangat perkara you lakukan kat boyfriend you sehingga dia kena mengajar you dengan keluar with other girls?

    What a stupid and lame reason dia bagi you 😀

    Kalau dah curang tu, mengaku salah je la kan, why kena letak kesalahan atas you pulak? And you pun terima pulak alasan dia tu, adoi dik!!… Please put your pride a little bit higher yaa… Kalau you setia kat dia, why you nak rasa macam ni? and kena terima this rubbish excuses. – Kalau I jadi you, dah lama I belah. Ramai lagi di luar sana yang tahu appreciate each other.

  • eena0509
    April 12, 2013

    Bro, is it bad or good news? Hehe.. anyway thanks k.
    Hey, it’s just once call a day k, not 4,5 times a day 😉 I slow ke? Hehe.. maybe coz takut kot sbb sometimes rasa mcm dkt sangat p sometimes ada jugak rasa jauh. I penah cakap “I want u” p dia just laugh. :-( n bila I jauh ati he always said “dont worry. I never forget u” at that time I pulak blh gelak tiap kali dia cakap mcm tu. Hehe.. Bengong x? Dah mcm tarik tali. Hahaha..

  • EENA0509 – Take it this way laa… if it’s not him, NEXT!…and NEXT! and NEXT! … until you’ll find the one. That’s always the way. 😉

  • eena0509
    April 14, 2013

    So, I guess the answer is BAD NEWS right? Hehe.. tapi I just being positive to myself. Yeah..u r correct.. if not him, always have NEXT. I always hope he’s the one but something called ‘LOVE’ is unpredictable. If I meant to be with him,that one is bonus but if it didn’t happen that way, I can accept with open heart. And need to say with clear to him “we just friend.stop do and make me feel like I am more than friend” (hehe.. bleh ke buat mcm tu? ;-))

  • April 15, 2013

    thanks..jawab soalan mia tuh…abis tu nk bgi jalan mcm mana…ni first time owg buat saya macm tu…x tau nk wat ape..lgpown mcm maen2..tapi kalau main2 kenapa dye mcm suka bgi harapan..ke ??? lelaki mmang suka bgi harapan?? yela cara dye tuwh agak2 bro dye suka ke kat saya?? btw thanks 😀

  • mon
    April 17, 2013

    salam..bro nk tnya sket pndapat bro pasai lelaki yg pemalu..si dia sbenarnya sngat pemalu dn x rapat ngan perempuan kecuali saya..cara dia melayan saya seperti lebih dari seorang kawan..kadang-2 dia membuat saya berharap..namun dia sering menyuruh saya mencari jodoh untuknya..kadang-2 tersentap lerr jugak..tapi bila difikirkan balik kami cuma berkawan rapat..but sometimes dia sngat marah dn bengang kalo saya berjalan berduaan dgn lelaki lain..dia pasti akn mrh laki tu kalo brjaln dgn saya..so pokoknya dia sngat ssh diramal dn kuat merajuk serta mood x tentu..tolong saya please..saya sngat memerlukan pndapat bro!!!!!!!!!!!

  • April 19, 2013

    Bro razi hari tu saya buat tindakan berani mati.haha.saya luahkan perasaan dekat dia.sy bg masa.kalo smp2 waktu ni dia x msg sy maknaya dia x syg sy.spnjg sy ckp tu dia diam je bro.x de respon apa2.tp dia dgr.dia fokus.dia tgok muka saya lam.n leppas tu saya ajak dia balik, tp dekat 3kali ajak baru bangun.tp dia diam je.bro.dia x hanta pun mesej. So sy considered dia x syg pun.murahkn duit tu bro rszi beli apa2 bg kita,caring tp sbnrnya x da nilai.bukan serious.bila permpuan tu dah jatuh hati senang2 je dorang tinggal.btul ckp bro razi buang masa.dia layan mcm syg kita tapi x pun.x da erti.x da nilai.dia kata dia busy sbb nak kena submit draft. Before ujung bulan ni.sy masih harap jwpn dia.tp lpas ni kalo x da juvga sy redha.buat masa ni sy x kn cari dia.n smp bila2 klo dia x cari.tp hati sy lega sbb dia tahu.sisah nk baca riak muka dia.sbb kita ckp dia dengar.tp diam je.biar je la bro.

  • April 19, 2013

    Saja buat mcm tu bro.sbb nak tahu isi hati.biar sakit skrg x apg x apa

  • yen
    April 21, 2013

    Bro razzi..I just nak tahu kenapa org yg pernah suka dgn I dulu..skrg I kawan je dgn dia..dia beria2 nak intoduce I dgn kawan dia..actually I masih lagi suka kat dia.:(

  • aleeya
    April 21, 2013

    salam bro razi,jika lelaki 2 kata yang dia sayang kn kita tp bg dia masa,apa mksdnya yer?dia syg je kn?bkn cinta…

  • emma
    April 22, 2013

    Thanks bro balas komen.

    For sure, I still berkawan dengan dia. Jadi kawan yang baik dan membantu.

    Insha Allah, kalau Allah dah tetapkan sesuatu untuk kita, jangan risau , lambat atau cepat sesuatu akan tetap jadi milik kita. Just be PATIENT.

  • mrs bahagia
    April 24, 2013

    Bro,

    Saya lagi confus psl cinta ni..my boy kate sayang saya..nak saya sbg future wife dia..tp bila ada girl lain add kt fb melayan jugak..kata semak byk pikir…tgk mcm ada masalah..bila tnye tak penah nak cerita.mcm ne kite nak thu isi hati dia….saya percaya dia syg sy..sbb byk dia buat kerana saya..tp ada masa sy pelik cara dia…ape tips tu kenal hati lelaki…

  • ladycats
    May 2, 2013

    Assalamualaikum Bro Razzi,

    Best bace article2 bro ni, very informative. Hehe, anyway i pon tk terlepas from having love confusion. Maybe my story is tooooo long, but i really hope that you can give your comment to my situation :)
    Ok..for intro,i already have a steady bf which our relationship dah 3yrs lbeh. We seldom contact each other as i still studying n he works in kl. However, we always meet up at least once a month as die yg slalu tk tahan sgt rindu sdgkan i biase2 je. Die mmg actually almost perfect utk i n have many fans termasuklah guys.. Haha i pon tk taw how can guys (gay kot) ramai minat die,mybe sbb rupe die ade mix kot. I can see that he really love me n da byk kli voice out pasal kahwin. For women, of coz la happy kan ble bf da ajak kawin. But, not really for me. I’m so shocked. Last month,all of sudden he decided to engage with me end of this year n we’ll be married 1 year afterwards. I was totally mad bcoz he doesn’t even ask me first and already made his decision with his family. N his decision was just only switch my heart. I’m not ready actually..first is bcoz i just finish my study n want to build my career as i have to support my family. Secondly, i want him to be more stable, n not too rush. Thirdly, i mcm da boring dgn die sbb he always authorize me n slalu mengongkong actly (cume dah kurang compare dgn dulu, terlalu kuat jealous.fuhh) n actually how bz he is, i want him to always contact me.. Tp ble dah slalu tinggal, i smp dah used to it. Now, ble die da wt i sgt terkejut, i yg decide utk not contact n meet n i give permissions to ourselves to befriend with anyone we want. Yeah, we not break up, but we can be like single. So anyone lah kan,no jealous2 ;). Just to test our heart b4 melangkah ke alam perkahwinan..

    So, i pon brkenalan lah dgn 1 guy ni..knal pon ats kawan as actually kwn i yg minat kat mamat hensem ni. They work at the same place n kwn i asked my advice as she confused bout that guy feelings towards her. So, nk jd crite i pon add mamat hensem ni kt fb as rupenye he’s the one yg pnah jual burger dpan rumah i 3 taun yg lalu. Now, dah jd chef kt hotel. I mmg jnis straightforward, so i approached him first n he seem interestd. Yg peliknye, ble i sebut name membe i yg keje tmpt die tu, punye la susah die nak cam. Ikutkan membe i tu cun je orgnye cume mybe die tk minat sbb free hair kot. I bgtaw jgkla my fren yg i add mamat ni kat fb, tp tk sampai hati nk ckp yg mamat ni tk bpe nak cam die. He “like” almost all pictures n status that i updated on fb. Mcm bangge la sket kan sbb i bkan jnis yg active kt fb. But one thing i forgot, i lupe nk hide status “in relationship” dlm fb. Ofcoz die taw kan tp tk pnah tanye plak. While chatting i saje2 la ajak die join bridge marathon which gonna be held on this nov dkt penang which where he lives. N tk sangka plak he agreed n syarat die if i join, bru die join. Ok very gooood feedback for me :). At first, we just contact through fb n after several days later, he ask me to leave my phone num. Ofcoz it’s a no no 4 me, so i ask his. A few days later, i try my first msg. Ok, we borak2 n most of the topic die cte pasal dri die,future n everything. I pn layan jela dgn pnuh minat hehe. But,disebabkn i ni agk kurg sbar, so awal2 i dah terckap that i really like him n he replied “klau mcm tu u kne knal i lg..:)”

    Then, we always msg n i having fun to be with him. Memang die kelakar n gle2 mcm i. Just i ske bterus terang, so i dah bgtaw die bout my bf nk ajk kawin n all that. Sengal kan? He said he has no comment bout that. After that, i je yg asyk approach die, n ble tnye y tk msg i, die ckp takot bf i serang. Ok i try to convince him dgn ckp “as long as i not married yet, i’m not belong to any men ok”. Pnah la die approach i dulu, but msg je, NEVER CALL AT ALL. Sdgkan msg2 die lg byk dr i rasenye..he always talk bout his future n his msg byk signed mcm nk ngorat i, tk pham btol laa. Pnah die tnye ble exactly date i hbs blaja,n when i ask y, die ckp die nk jumpe parents i but blom mase die lggg. Haha what does he mean huh.. I just take it not too serious as tknk excited trlebih, but mmg tk pham la die ni. Ok,die ckp mmg rmai pmpuan kliling die but die tk layan pon, die ckp layan pon i sorang je. He said ntah mcm mane die rase selesa. N die ckp bkan i yg ngorat die, but die yg ngorat i..haha pelik right? So, i wat2 la main2 bnde tu n die ckp ble die nak org jual mahal plak, so kne sabar jela..its too early he said. Huwaa i dont know what to say, just tknk terlalu berhrap. Ikutkan mmg i dah jtuh hati dkat die. I kne wt pilihan cpt..i taknak sakitkan hati bf i as well. Soal hati mmg takleh tipu kan. I terpakse..cume this new guy is too new and risky for me. He doesnt seem serious. I dont know what lies inside he’s heart. Ble ckp pasal marathon, i ckpla nk ajak kwn pempuan i yg minat die tu but he said no need. Bia die je yg teman i.. He also seem listened to my advice.. Ble ckp pasal kawin, die slalu ckp takde calon lg n tgu pmpuan msk mminang je..so i gurau2 la tnye if i yg pinang die terime tk..haha n he answered..cptnye i kmpul duit..kumpul duit duluuu..adoyaii mystery kan. Die pnah tnye i pndai masak or tk so i ckp la melayu i blehla, so he asked me to cook tomyam his fav. Ble i tanye pape recipe, die ckp nt sume die akan masak utk i.. Hmm,he admitted yg die sgt bz dgn kerja, as dulu break dgn his ex pon sbb bz. So i pon ok jelaa. But skang ni, da 3 minggu we never contact. Mybe if i yg approach dlu as usual bru die contact. Tp i pon jual mahal jgkla sdgkan dlm hati ni rindu yg teramat. I always waiting for him..but still nothing ;(.. Like2 kt fb adela, tp we dont contact each other anymore.. Dulu i trsalah anta msg mlm2 pnah la die ckp yg i ni kelakar gle smpai wat die rase nk kol je..but tk kol pon.. Hmm tk pham btol la.. Why does he never call me?? Cn u explain it?? What does his purpose actually.. our relation just still there bcoz of the coming marathon je.. So, mmg kne tgu smpai this nov bru bleh jumpe.. Mmg i mcm jahat dgn bf i kat sni, but bg i kawin ni bkan perkare main2..so please gve me a chance to test my heart.. They both suit my taste n byk persamaan. My bf cn be categorized as hensem n this new guy so hot..sdgkan i ni biase2 je. Just to think of my future.. Should i still hope for this guy..who i never meet n talk to or just be loyal to my bf -_____-

  • fabuloussarah
    May 6, 2013

    hai salam bro..i have a question need a clearing from my head..masalah isi hati laki jugak la ni..my bf ada ckp die nak kawen dgn i n infact die kate akan msuk meminang n tunang lepas raya ni..tapi masalahnye sekarang ni die buat tak tau je kat i..da jenuh i msg die tapi tak balas langsung..time bercinta dulu bukan main,tk leh lekang dengan hp langsung..la ni call pun jarang nak angkat..kalau saya merayu kat dia suruh jawab telefon barula die layan saya..fyi bf saya duk di kuching sarawak tp i di kl..adakah sebab jarak yang jauh menyebabkan dia begitu..kami pun da 8bulan tak jumpa..n die slalu kate die bz..i tak tau la bz kerje ke hangout dengan kawan2..tapi 1 thing i notice kalau dengan member dia amboi bukan main lagi layan nya..kalau member laki saya boleh terima lagi tapi member perempuan yang ‘dikawannya’ tu..itu pun saya tau sebab saya stalk fb dia..hehe..so, macamana agaknye..die still lagi setia dengan saya atau suda ada orang lain..sekarang saya cuma pegang pada janji dia je..janji-janji dia ni boleh dipercaya atau hanya sekadar kata-kata..thanks

  • amalina
    May 20, 2013

    slm bro. saya nak minx pndapat bro sgt2. hope boleh tlg ya. saya dah bersama dgn si dia 6 tahun dh. kami pn bcdg nk kawen lpas tmat pgjian. dia pn serius sgt nak kahwini saya. tp mslhnya skrg, sya nh kuat ragu2 pda dia. mgkn kmi jauh. tapi alhamdulilah stakat nh blum lg lah dia curang atau x jjur pda sya. mak ayah sya pn dia dh knal. mknanya, dia mmg serius la dgn sya. tp sya nie x tau mcm mana lg nk buat, kuat rgui kstiaan dia, walhal xda apa pn. kdg2 sya tlalu rsau dan asyk bpesan pda dia jgn mesej perempuan lain, jgn wassap pmpuan lain dsb. sdgkn bnda2 cmtu x prlu pn utk dipkirkan xda apa pn. entahla mhon bro nsht saya :-(

  • scha
    May 22, 2013

    salam bro…
    sy rase prob sy kecik je sbnrnye..tp sy still nk tau jgk pe pndpt bro ttg bf sy ni. actualy bf sy ni sgt loving n caring..kami x byk masalah…dh hampir 2 tahun kami create hubungn ni..di awal hbungn kami, dia salu call sy every single day. bole dikatekn setiap ari 3-4x dia call. tp sjk sy mule bekerja, sy jrg agkt call dia. bukan niat mengabai tp time dia call tu salu x kene mase! haha. at first, dia marah…bila sy dh slalu x agkt call dia n explain dat situation, dia faham n bole trima. since dat, dia x call sy dah until now. dia akn call sy when emergency case. cth, bila kami plan utk kluar, then baru dia call. but he always text me n dia juga yg mulakan..everyday! the way he show his love,care bout me n all still the same. even dia x call sy stiap ari, sy x penah rase kehilgn cinta dia..dia salu care n tnjuk prhatian kt sy melalui text. kasih dia kt sy x penah berubh. sy penah trbaca tulisan bro yg lalu, ‘Sering saya ditanya, adakah dia benar-benar cintakan saya. Sering juga jawab saya… “Adakah anda benar-benar dapat merasakannya?” – Kerana, Cinta takkan dapat dilihat dengan mata, tetapi hanya dapat dirasa di hati!’ yeah! im felt it! i trust him. sy rase lebih selesa mcm ni. sy tau bf sy x spt bf org lain yg slalu call n brgayut berjam2 lame tgh2 mlm dgn gf dia. bg sy, apa yg dbualkan same je spt kite msg kn? huhu. cuma, sy nk tau dr pndpt bro lah kn, bf sy ni lelaki jenis mcm mane ek? adakh ‘call’ tu slh satu bnde penting dlm satu hbungn tu? n adakah klu dia x call sy lgsg mean dia x syg sy mcm dulu? coz kwn sy ade persoalkn ttg ni kt sy sblm ni. lps tu baru sy trfikir psl ni n ia sedikit menganggu sy. so, how bro? perlukah sy lakukn sesuatu atau abaikan saje ckp kwn sy tu?

  • Bella Samsol
    June 10, 2013

    hi Razzi Rahman,

    sya pon ada crush tapi masalah nye saya xthu sama ada dia thu sya suke kat dia or x.

    dia bekerja 1 company dgn saya, dahulu waktu mula2 kenal, kami just kawan biasa, tiada perasaan suke or apa pun kat dia.tetapi saya mula tertarik padanya bila dia sentiasa menjaga solatnya. waktu kami keluar bersama2 beramai2, kami singgah di masjid utk menunaikan solat maghrib,dan waktu saya menunaikan solat maghrib, dan sujud terakhir, wajah crush saya ttiba muncul. Saya terkejut, xsangka wajah nya yg muncul, hari semakin hari hati saya semakin suka pada nya. Baru2 ini, dia mcm dh tahu, dan akhir2 ni suka kacau saya, dan di twitter, di FB kalo saya update sesuatu, walaupun x sebut nama nya, nnt dia pon update membalas di twitter nye ckp benda yg sama. persoalan nya sekarang, saya binggung, dan rasa nya dh lama sgt untuk saya pikir kan. patutkah saya teruskan dgn permainan dia or just give up? Bantu saya ~T_T~

  • EENA0509 – WHY NOT!… do anything for you…love you, think of you…you… you! 😀

    MIA – Jangan takut mencuba, biarlah cara dia macamana pun, kalau you ADA RASA, you go ahead. Kalau gagal, don’t worry there many more guys out there! 😉

  • MON – Hmmm kalau lelaki seperti ini, sekejap suruh carikan gf kat dia, sekejap marah you pulak hang out dengan lelaki lain… I would say this guy, cukup tak matang!

    If it’s me, I takkan pilih lelaki cam ni coz in the future you juga yang akan merana kelak.

    If you ever falling in love with other guy, cari yang TEGAS, FIRM, YAKIN dengan diri sendiri dan tahu apa yang dia mahu. That’s different story 😉

  • BLACK – Betul dah cara you tu, kalau tak buat cam tu, maybe sampai bila-bila tak tahu…Be strong… there are many other fish in the sea! 😉

    YEN – Ada 2 kemungkinan, A) Maybe kawan dia yang paksa dia dan beria-ia suruh dia introduce. B) maybe dia fikir dia tidak layak untuk bersama you.

  • ALEEYA – Lebih kurang la, he cares about you but not enough to love you. Sabar k… sometimes, yang kita mahu itu sebenarnya bukan yang baik buat kita.

  • MRS BAHAGIA – Lelaki, is always LELAKI! Dia akan suka berkenalan dengan mana-mana girls yang nak kenal dengan dia. Apatah lagi nowadays facebook are easiest way to know people.

    Kalau you boleh sabar, tidak cepat melenting, tidak cepat marah dan tahan cemburu… you boleh saja act seperti you ni BEST FRIEND LELAKI dia…

    In a way dia akan rasa dia boleh share semua isihati dia dengan you… Cubalah buat seperti you tak kisah, tanya dia FOR EXAMPLE : “Eh lawa dan seksi lah girl tu… you tak suka ke tengok kat dia?” atau “So dah berapa ramai girld di facebook yang gila kat you? Tell me lah… I tak jeles punya. It’s okay I’m cool”

    Hehehe… boleh buat ke 😀 …if you boleh buat, he will respect you and you will gain his trust.

  • LADYCATS – WOOO….panjang giler! 😀 …I’m reading it, dah 3 hari tak habis lagi ni tapi malam ni habis la 😛

  • LADYCATS – Okay DONE baca story you yang MAHA panjang pernah I baca kat my blog ni haha 😀

    So, basically your conflict is only about yourself being naughty 😛 …just joking!

    Okay…okay serious, first of all In my humble opinion ni, you all are not really serious rasanya. The facts of love tu so far, havent seen it in your story. Kalau I nak explain…hmmm secara ringkasnya, EFFORT from both side are not beyond words.

    So, nasihat saya take your time lah like you plan tu. You’re right dah for making decision to support your family and focusing on your career tu… relek dulu la kan, buat apa nak cepat-cepat and rush into marriage.

    What I’m afraid kahwin sebulan, menyesal… dah ramai yang terjadi belum apa-apa dah bercerai. In fact, baru-baru ini lagi lah, baru kahwin, terus mengandung, and bergaduh besar sampai nak bercerai… imagine kalau divorce, anak yang dikandung?

    Kahwin bila betul-betul ready nak kahwin… BUKAN kerana orang suruh, BUKAN kerana kawan-kawan kahwin, BUKAN kerana dah tak ada orang nak kahwin 😉

  • FABULOUSSARAH – 8 Bulan tak jumpa? and calls pun jarang-jarang, sms pun berat… WHAT TELLS YOU?

    Like I said la, lelaki akan menggila dan bersungguh-sungguh usaha untuk hanya mndengar suara gadis yang dicintainya… walau dimana dia berada, kalau tak ada lagi tu… ada berbagai makna,

    1. Mungkin sebab sudah bosan dengan kekasihnya.
    2. Mungkin sebab sudah ada kawan baru.
    3. Mungkin sebab merasa ada cinta baru bersemi…

    :( sorry for you…

  • AMALINA – Perkara curang ni bukan kita boleh control pun kan… kalau you pesan jangan kenal girl lain, jangan message, jangan chatting, jangan mengorat, jangan berkawan all jangan, jangan… Kalau dia nak buat, dia buat juga, bukan you tahu pun. Jadi, baiklah you buat tak tahu perkara ni… berserah pada Allah. Kalau betul dia baik orangnya, dia akan setia pada you… jika dia tak setia, maknanya Tuhan nak berikan kita pengalaman mengenali lelaki yang tidak baik untuk dijadikan suami…

    Kejayaan dan kebahagiaan selalunya dikecapi dari kegagalan dan kekecewaan lampau. Renung-renungkan… 😉

  • SCHA – To me as long as you rasa everything is still the same, so it’s NOT a problem la kan.

    You hanya perlu risau apabila, everything berubah dan tidak sama lagi. Contohnya, dah susah jumpa, susah berhubung, cakap pun dah tak semesra dulu. Then you perlu take some actions lah kan.

    CALLS or TEXTING sama saja… as long as BERHUBUNG setiap masa. Some man suka call, some tak suka… it depends la. Yang buat bahaya apabila no calls, no texting, and jauh sekali nak chatting ke, nak inbox kat fb ke… 😉

  • BELLA – Mengapa nak bingung, go ahead and ask him terus je… be daring! 😀 …it’s now or never

  • gadis nogori
    June 19, 2013

    salam bro..dulu bro pernah cakap cinta bagi lelaki adalah permainan yg dia x suka di kalahkan..jika dia bersaing dengan lelaki yg “kureng” dari dia n dia kalah dengan lelaki itu,adakah dia akan tetap berusaha untuk dapatkan pompuan itu jugak atau dia akan terus surrender..

  • amalina
    June 19, 2013

    betul kata bro. thanks ya saya akn cuba la pjuk dri sya hati saya perlahan lahan utk percaykan dia, dan bserah kpda allah. amin. herm, thanks rgt2 bro, really appreciate it!

  • amalina
    June 19, 2013

    btw, satu lagi soalan saya. bab2 cek hp boyfriend nie. pndapat bro, perlu ke? herm.

  • amalina
    June 21, 2013

    perlu ke saya risau kalau bf saya guna teknologi mcm wassap tu eh bro? yela dulu cuma boleh text message, tp skrg mcm2 dh ada ka :-(

  • ayu
    June 28, 2013

    abg,sye nak bertanye..

    situasi skrg ni buat sye jd bingung n agk nganggu tumpuan sye sem ni.

    dulu swaktu awal2 brcinte, dia rajin call n msj..then,dia ade bgtau, dia kne cr duit lebih sbb roadtax kereta n motor mati bulan 5..last kami jumpe bln 4,sblom dia outstation 3 ari.
    skrg ni dh bln 6,nk msuk bln 7…dia bz smpai xmsj sye pun,2 mggu dh..sblom ni smggu ade la 2 kali..dulu dia pnah ckp,busuk2 pun klau bz ade la 3 @ 4 msj bg kat sye utk tnye kabar..skrg lgsung xde.
    Sye kol pun xagkt,pnah 1 mlm tu sye kol brtalu2,mgkin dia kpenatn,dia marah dn bahasekn diri dia ‘saye’.
    dia sbuk bkerje,jd mmg sye xbrharap sgt la dia bls msj sye tu..cume sye dh rse xsedap ati..3 4 ari ni mmg sye buat research sndiri tntg lelaki,dn br ari ni sye trjumpe blog abg.Dan sye nak tahu sbenarnye,dia cube menjauhkan diri a.k.a dh xsayang saye dah kan?

    jadi ape saye kene buat?saye xlarat stiap malam menangis sabitkn dia…tlg saye…

  • Gina
    June 29, 2013

    Hello,
    I need to clarify a thing.
    I dpt tangkap my bf cheating on me. He flirting in fb and exchanged fon number.With not one but many. More, when i discovered this…he begged saying that he really loves me and want me to give him 1 more chance. Should I believe him?Coz my heart ached a lot. Worst, i imagine that he flirting with girls even till now.Bila dia x kol and message…i feel like he cheats on me again.
    Should i leave him? should i give him lesson? idk…i really nid ur advice.

  • zara
    June 30, 2013

    Hai bro,

    i baru kenal sorg guy ni dalam 4 bulan,but we all selalu sangat jumpa coz tempat keje sama.and masa 2bulan pertama,dia rajin sms,sekarang ada juga,tapi dah petang macam tu,baru ada 1 text. and selalu saya yang ajak dia jumpa.dia ajak tu kadang2 sangat.and dia ada kata yang di nak kenal saya.tapi dia juga kata anggap saya sebagai kawan.but at the same time dia akan kata yang dia nak kenal saya detail lagi before buat apa2 keputusan.confused,apa yang dia nak..nak macam mana saya should react actually.

  • July 1, 2013

    salam.. saya seorang gadis yg cepat rasa cemburu dan tergugat kalau teman lelaki saya berborak dengan perempuan lain. Saya akui, dalam bercinta, saya memang queen control. Sebab itu, setiap kali dia cuba berkasih sayang dengan perempuan lain, saya cepat tahu.
    Saya dengan selamba memarahi perempuan tersebut dan mengancam mereka. Segala jenis akaun laman sosial bf saya seperti facebook, saya yg pegang. termasuklah kata laluan dan sebagainya. Masalahnya sekarang, baru saya sedar, saya terlalu kawal dia.. dan tak hairanlah saya ramai musuh perempuan.. Patut ke sifat QUEEN CONTROL nie diteruskan?
    minta pendapat.

  • ezdiani fudhlana
    July 2, 2013

    As Salam Abg Razzi,

    Ni bukan pasal cinta tapi saya nak confirmkan mengenai hubungan dgn staf saya dipejabat. Saya selalu keliru antara gurauan dengan kenyataan. Staf saya ni bukan lah nak mengorat saya pun sebab kami masing-masing dah kahwin. Sejak saya berpindah masuk ke unit ni saya bercadang nak berubah, nak berbaik dengan staf, maksudnya hubungan tu rapat bukan sekadar staf dan bos tp sebagai kawan juga. Di awal perkenalan saya bertanyakan ttg family kononnya nak bina rapport. Tapi malangnya tak lama lepas tu dia cam tak puas hati dgn saya pasal kerja dan sejak tu hubungan kami dingin. Dia langsung tak bercakap dengan saya.Sebagai bos takkan saya tak baik dgn staf, so saya tegur la dia. Lama-lama hubungan kami OK la berbanding dulu, namun kerapkali kami bertekak. Org kata kami ni frekuensi tak sama.

    Dia ini dikenali sebagai org yang ada strong character..Cara bercakap mmg rude dgn bos lebih tinggi pun kdg kala begitu. Dalam masa sama dia suka bergurau juga, pada masa sekarang saya keliru sama ada dia mmg bergurau atau he meant it.

    Contohnya, saya pernah bg suvenir kat dia lepas sy balik bercuti dia boleh cakap taknak (org lain semua ckp terima kasih). Saya dan dia tak pernah bercakap kalau bukan berkaitan kerja dan dia takkan tegur atau tersenyum kalau dia nampak saya dimana-mana. Dia takkan duduk kat meja pantri kalau dia nampak saya ada disitu.

    Tapi kami boleh je gelak2 kadang2 bila saya bercakap dgn dia di workstation dia. Pasal kerja mmg OK. Cuma tak semua arahan saya dia akan ikut dan kalau dia ada bangkangan dia takkan ckp baik2 dgn saya.

    Spt yg abg razzi cakap, lelaki ni straightforward je, kalau dia cakap tak nak means dia taknak la kan. So kalau dia mmg tak tegur saya mengenai hal bukan kerja maksudnya mmg dia tak berminat nak ada apa-apa hubungan dengan saya la kan selain hubungan atas dasar tanggungjawab yang kami ada sekarang.

  • nina
    July 10, 2013

    Salam Abg.Razzi.

    so good thing about this site to share the problems..;)
    i actually do not know how to start this story.but i tried b’coz it was stuck to find solutions from.
    dipendekkn crita..i dah kenal bf ni selama 12yrs.couple 11yrs.dalam kitaorg couple tu ada msa jgk surutnya tambahan lg ktorg jauh nk jumpa pn jarang n kena plan.dlm setahun tu 2@3 kali je jumpa.tp 12yr ni mix dgn break yang lost contck tu sekali selama hampir 2thn krna dia keja kat luar negara & trouma krn ayahnya pass away.kemudian ktorg break yang mmg sgaja xnak berhubung tu 3bulan.i tak pasti pasal pa ktorg ble putus.i jgk yg putuskan.pas break yang ats sebab merajuk cz bf i ni byk bagi alasan.xtau la alasan tu betul ke tak cz dh muak i dgr alasn dia.sebnyk 4kali.biasanya xlebih dari 14hari akan sambg balik. i jgk yang putuskan.sebabnya i ajak dia kawen tp kta
    1.xda duit lg.
    2.kerja xstabil lg cz 8bulan xda yg tetap.dok rumah je.
    3.duit tgh kumpul x cukup lg.dan yang sekali tu mmg i curang la kat dia tp tu sebab i keliru dgn alasannya yg xhabis2 nk mgelak bila ditanya bla nk kawen.rasa mcm dimain2kn je..tp kdg tu mmg betul la jgk klu bab yang xda keja stabil g.
    sehingga la ke tahun ni dh kira sesuai la masa yg ktorg plan kawen bulan 11..dia dh 36 i dh 29 thn dgn persetujuan semua pihak belah i n dia dh ok.psediaan pn dh 4/10 yg dibuat last2 tu ‘toptap’toptap’ dia nk putuskan atas sebab pakcik dia dh ada pilihan untuk dia dan nak buang dia dari family sekiranya nk teruskan juga niat ktorg tu.i tanya knpa baru skrg yg dok bz nk prepare ni timbul crita mcm tu.bf i kata pakcik dia baru je inform kat dia.pastu nak minta masa untuk berpikir slma seminggu i dh tunggu sebulan dh xdok jgk jwpannya.i call,sms,email semua xmendtgkan hasil.i xtau apa nk rasa dh mcm2 yg i rasa..apa salah i smpi sanggup bf i bwt i tertunggu2 & trtanya2 smpi la ke hari ni.nk cari feedback kat family pun x mndtgkan hasil jgk..dlm kitorg berdiam diri ni timbul plk seorang ni yang mmg perna i kenal dlu tym bljar tp setakat kawan je la..tp myb dia pnya feeling lain kot sbb nk msk meminang plk tym raya ni.so skrg family i xtau g krisis psl i ngan bf..i xda kekuatan g nk crita kat dorng.yang mamat muncul ttiba ni xtau nk bwt cmna.i rasa skrg ni i dlm dilemma.
    i tak tau nak pikir apa dh.
    mohon abang razzi dapat berikan pandangan/pendapat buah pikiran.
    plz sgt2.

  • syaheera
    July 11, 2013

    Salam,bro.senior di kelas saya selalu signal yang dia meminati saya.tapi dia tu pemalu orangnya.saya mengambil tindakan untuk meluahkan cinta padanya.ternyata sangkaan saya benar dan dia mengaku bahawa dia suka pada saya(tapi tak declare couple pun..).saya tak tau macam mana perasaan dia terhadap saya,tetapi saya yakin dia mencintai saya.tapi cara dia treat saya membuatkan saya rasa dia tu bestfriend instead of boyfriend.saya try juga buat tak tau dekat dia tapi dia steady je and selalu bersangka baik dengan saya seperti mengirimkan text “take care” “jaga diri elok2″.so sebenarnya apa status saya ni?apa yang harus saya lakukan kerana dia ni lurus orangya.infact saya adalah cinta pertama dia.nanti saya pulak yang kena melamar dia.hrmmm..

  • butterfly811
    July 15, 2013

    Salam Bro,

    apa maksud kalu bf sy tu dlm diam kuar ngn ex dia. bila sy kol dia xpick up..after 2-3kali kol br pick n dgn selambanya ckp ngn ex dia n ank dia n bff dia. fyi, dia ni duda. tp b4 this ckp sbnrnya dh xde hope ngn ex dia lgi b4 this. siap ckp kata drg ada family xtvt lg time tu. n jwb kta borak next time..sakitnya hati saya..padahal sblm ni ckp syg n nk kwn ngn sya..adakah dia xleh move on?? or masih sygkan ex dia..padahal mereka dh divorced 4years ago. dan ex wife dia pun sudah bertunang pun dan akan kawin xlama lagi..
    need ur advise…thanks!

  • July 19, 2013

    Thanks for a tips…
    Saya (DULU2 laa) kalau tau org suka kat saya @ saya suka kat org tu..saya amik pendekatan jauhkan diri..hihihi…serammm…ada yg sampai saya putuskan hubungan as a friend sbb tak lalu dgr luahan cintan cintun nie..tk tahu knpa…
    But now..saya da kahwin dan lalui brmacam2 dugaan..and still standing here… with my 2 son…
    semoga saya kuat kuat dan terus kuat menghadapi dugaan hidup ini… Aamiin…

  • shayna
    July 22, 2013

    Hi Bro,

    Minta tolong, M too confused!!!
    I really like this guy, and we knw each oth since i was 9. He is much older than me, and we have family relationship because my great grandfather had 2 wives and he is granchild of the 2nd one. Family relationship are very close and his fmly like me vry much as same for mine to him. We only be closed since last year, and being in touch. He only txt me if he want to ask me something. But he never skip or not reply any of my msg to him. Conversation is good between us. His fmly knw he likes me and i likes him.. but problem is he nvr tell me he likes me n i am not brave to ask him whther he likes me. Macam mana nak tau dia suka kat i ke tak?? He really care of me in his msg.
    I tak berani nak tanya.. tp i nak tau.. he always talk about me to his friends and his friends told me he is positively likes me.. but i nak tau sendiri dari dia..

    Tolong bro… Man is really complicated… huhuhuhu

    Thanks bro!

  • eiza
    July 28, 2013

    assalamualaikum,

    salam bro razzi,

    sy nie dah knal guys nie dah 18 thn,dulu kami sklh bersama dr zmn seklah dier secret admirer sy..dulu dia seorang yg lembut skrg dier dah berubah seorang gentlemen.bza ngan sy seorg yg kasar kni dah berubah jd gdis yg agak ayu.

    disngkatkan kisah, kami satu sekolah,ms di sklh ramai yg tau ksh kmi tmsk guru tpi diorg diamkan kerana kmi x pernh date..just posmen by mmbr…setiap kali besday sy dpt kad dr dia ada tandatangan dia termasuk yg lain2 mmbr..then bila dah bis spm..sy ada serahkan something kepda dia…sekeping gambar untuk simpanannya.
    kmdian kmi sma2 ambik STPM..dia dan sy berbeza sklh tp x kmi x lost contct still contct each other…slps tu ditakdirkan allah dia dan sy stu university…di university sy jd siswi yg aktif dlm seni dia tak suka then kami gaduh..tp sy ttp tau perkembangan dia..dan dia juga still ambik tau perkmbagn sy…bila grad sy berkerja dhulu…, sebelum dia hilangkan diri dia ada dtg jguk sy di tmpt kerja ktanya..nak tahu keadaan sy sedangkan pada ms tue sy tak tau dia akan bertolak ke sbah mengajar di sna…ms tue sy dan dia ada berkata..kalau 9 atau 10 thn dr skrg kta bertemu kmbali ..ms tue kita tiada sapa2..mungkin allah dah takdirkan itu jodoh kta berdua..itu ikrar kami..selepas tue dia lenyap terus..tapi kmi mash berhubung menerusi telefon…sehingga kini…sebenarnya bro..sy sentiasa berkongsi suka dan duka idup sy dengan dia walaupun dia jauh..slalu sms la yag jd penghubung kmi..dia jenis yg mulut laser juga bla bgi nsht tp sy tau dia tak nak sy wat benda yag slh berulang kali…apa sja mslah rahsia sy semua ditangan dia..hanya dia yg mengetahui…
    hujung 2012, dia blk cuti, dia mtk nak jumpa sy coz ktnya sy dah janji nak belanja adik sedara dia yg dapt UPSR5a..sedangkan seingat sy x pernah plak sy ckp mcm tue..tapi sebabkan berjanji dengan budak sy keluar jumpa. sebenarnya bro 6 bulan sblm tue dia dah pernah gtau sy dia dah ditunangkan jadi sy terus diamkan diri sehingga ujung thn 2012…bila jumpa sy mtk nak tgk pic tunang or apa sja berkaitan dengan tunang tpi dia kta x ada.sy juga ada mintak semula gambar yg pernah sy bagi (passport)..tapi dia kata x ada..dah terbakar n sebagainya.(pic nie sy bagi ms sy mtk dia janji, jika sy bukan pilihannya mtak dia kembalikan kepda sy)…then sy terus Tanya kalau tunang tau keluar ngan sy x marah ka..dia kata tunang dia brutal n tak kisah…yg paling sy heran dia Tanya saya suka warna apa kalau kawen, mtk tlg temankan cr brg hantaran, dah tue mtk sy ingat betul2 tarikh kawennya…ada ker patut..sy ckp mgkin ms tarikh kawen dia sy x ada kt sini..jd dia terus gelabah…itu yg sy heran..lg satu dia mtk sy bg kad kawen kalau ada..then sy kta yg bertunang dia bukan sy..sy msh belum kpnyaan sesiapa mngapa msti sy yg bgi kad bkan dia..sy juga ada tnya bila tunang dia yg dkt oversea nak blik ktnya bln 2 2013..
    then bla msuk thn 2013 sy tnya lg tunang dah blik ke dia kata belum blik nanti bulan 6…tpi alih2 sy terkejut bila dia bgtau yg balik bulan 6 bkn tunang dia tpi dia blik bertugas di negeri kami bulan julai ini…apakah tanda semua nie..sy pening bro razzi…napa dia wat mcm nie kat sy..sy mmg syg dia wpun dulu cinta monyet ms sklah..skrg dah jdi stu cinta yg x dpt sy lupakan sehingga kini…rmai rakan2 sy berpendapat this guy tdk bertunang tp itu alasan dia untuk uji sy lgi, mna tau tarikh tue sebenarnya rancangan dia untuk meminang atau menikahi sy, sy dah takut nak taruh apa2 harapan bro..dah byk ujian yg dia bgi spjng sy knal dia bro sgt byak…harap pendapat bro razzi plak.

    ksh kmi bermula bila dulu sy lbh kpd sorng yg tomboy

  • GADIS NOGORI – Lelaki lain, semangat dia pun lain. Kalau yang tak putus asa pasti akan terus mencuba, kalau yang cepat putus asa belum apa-apa dia akan give up je.

    AMALINA – Kalau you nak risau dan takut tentang boyfriend you chatting dengan girl lain kat whatsapp ke, fb ke, wechat ke… buat apa you nak ada dia lagi? Seorang lelaki yang betul-betul sayangkan kekasihnya, tidak akan membuat pasangannya merasa risau atau cemburu over a stupid thing.

  • AYU – Sorry to say this, tapi selalunya kalau dah begitu caranya dia sudah tidak berminat lagi tu. :(

  • GINA – A man do that, means he’s not ready for a serious relationship. Probably he still want to have fun, flirting, etc.

    Try give him a lesson, something like, seperated for a while ke, sambil tengok what really happen if that situations applied.

    If he really loves you, he’ll change. But if he still like that means, he just too childish to be with you. Time to move on.

  • ZARA – Mengapa tak tanya direct je apa yang dia nak… tak tanya takkan tahu punya. Better tanya… The best way is to make like a questions in general. For example :-

    Tanya tentang citarasa girl yang dia minat
    Tanya tentang bila dia nak serius having a relationship.
    Tanya tentang plan dia buat masa terdekat…

    Macam-macam lagi soalan yang boleh ditanya, but all answers from this questions, boleh memberi you info tentang situasi sebenar.

  • RINA – You nak control lelaki sampai mana? You ingat dengan semua password you pegang, semua benda you ada, dia tak boleh tipu you ke?

    Kalau nak menipu terlalu mudah la nowadays. Akaun facebook pun boleh ada unlimited. Email pun boleh ada berapa banyak nak. Susah kat FB, boleh guna medium lain untuk having affair.

    BUT tanya pada diri you sendiri, NAK KE LELAKI SEBEGITU DALAM HIDUP YOU? MENGAPA SALAHKAN WANITA LAIN SEDANGKAN BOYFRIEND YOU YANG MELAYAN?…SO WHY NAK KAT DIA LAGI?

    Seorang lelaki yang benar-benar cintakan wanita, akan membuat wanita itu menjadi lebih baik dan lebih bijak… BUKAN jadi cemburu dan queen control tak menentu.

    “A worst guy, will brings out the worst thing in a women. But a great guy will bring out the best of that women.”

  • ezdiani fudhlana – You bertanya soalan, kemudian you jawab sendiri dah 😀

    Basically you already know la kan, but you nak confirm kan saja. Well, I dont simply write whatever things if its not true. You can test it lah kan. Maybe I’m wrong. 😉

    Anyway, as a boss… we should draw the line between staff I rasa la. Kena ada gap.. Ada sedikit waktu saja untuk berbual mesra, but that’s it. Most of the time kena serious and firm. Stand your ground.

    Cara untuk tangani orang yang kasar dan strong character ni selalunya exclude him from a meeting or a project. Makes him feel not needed. And jangan layan :)

    It works for me. Tak tahu lah yours macamana.

  • NINA – Let me be firm with you and give direct answers.

    STOP kidding yourself! Dah 12 tahun penuh dengan masalah, sudahlah tak tegas pulak tu, tak berani buat keputusan, you nak go on lagi dengan mamat ni buat apa?! STOP HOPING, STOP GIVING HIM REASONS, STOP IT…FORGET IT! End of story.

    Tell your parents, tell everyone IT’S OVER, THE END!

    Start a new life, bagi peluang kepada diri you sendiri untuk bahagia. Give a chance for you and whoever yang serious nak bercinta or nak apa-apa dengan you. KENALI many-many more man in this wide world, Ya Allah… lelaki bukan seorang ni saja dalam dunia ni NINA!!