Dah lama tak cerita kat you all kisah-kisah cinta saya masa dulu-dulu… Semalam banyak pula soalan yang diajukan kepada saya di blog dan facebook, soalannya pula lebih kurang sama, … “MENGAPA SAYA DITINGGALKAN BRO?”

…ini membuatkan saya teringat kisah lama ni, sewaktu saya pernah diperdaya oleh bekas kekasih saya dulu. Kisahnya… ex girlfriend saya ni dulu telah pergi bercuti ke London melawat adik lelakinya.

So, setelah about seminggu gitu kita duk berhubung walau jauh… ada la juga bergaduh sikit-sikit biasa la kan, darah muda bergelora gitu kan, hingga the last message dari dia tu cakap dia nak saya datang ke London kalau betul-betul sayangkan dia. Wo, berat jugak tu…tiket ke London, dah berapa. perbelanjaan di London is very high, x7 duit kita at that time. kalau rm700 duit kita, duit pound sterling baru 100.

Cari la tiket paling murah sikit dan I pun pergilah ke London…sayang punya pasal. Sampai di rumah tumpangan ‘Student House’ adik lelakinya, saya agak terkejut kerana dia tak ada. Adik dia pulak macam nervous semacam nak cakap pun takut-takut. Dia biasanya happy la tengok bakal abang ipar dia ni, sebab dia pun tak ada abang. Seingat saya, apa yang terkeluar dari mulut dia hanyalah suruh saya bersabar dan tunggu kakaknya balik. Dah la kita ni tak pernah datang London, dengan sejuknya, dengan tak tahu nak bermalam kat mana lagi. Auntie saya ada la menetap di England, tapi jauh about 40 miles away dari kota London.

Nak tak nak, tunggu je la… sayang la katakan, nak buktikan la ni… saya pun tunggu la kat situ berjam-jam macam tunggul kayu sampai tertidur di kerusi. Lenyap saya dari dunia luar, melayang tah kemana, tiba-tiba bingit terkejut mendengar jeritan yang kuat, nyaring dan lantang, saya terjaga. Rupa-rupanya ex girlfriend saya yang menjerit terkejut melihat saya ada di situ, di london, di rumah adiknya… barangkali tak sangka yang saya benar-benar datang ke London la tu kan, mungkin dia saja gurau-gurau kut suruh saya datang.

  • BUT yang kurang menyenangkan pertemuan itu adalah kerana ada lelaki MELAYU lain yang hantar dia pulang! BAMM!! Hati memang syak, berdebar, jantung dub dab dub dab… hangat! hangat! …ada balak lain sudah masuk daun ni… tapi as usual la, berlakon COOL. Mamat tu pun cool je, salam dan cakap nak balik dulu. So, I was like… okay lah nothing much kan.

Lagi pun segan lak nak cari pasal kat rumah orang, teman-teman serumah adik dia pun ada 2-3 orang lagi tu. , students kat situ. TETAPI, kehadiran saya di situ sememangnya mengubah segala-galanya. – Amat terasa sekali yang saya tidak diingini di situ. Betul-betul terasa sangat seolah-olah saya ni menyusahkan. Saya rasa macam pelik,

  • “kemana perginya kemesraan dia selama ni? kemana hilangnya manja dia, manis dia, …apa salah aku? Aku ada buat salah ke?” macam tu lah dalam fikiran ni.

Ex saya pun kelihatan serba salah, nak peluk saya pun tidak… selalunya la kan kalau dah lama tak jumpa, datang dari jauh pulak kan, sure la “Hi sayang, ..peluk…I miss you so much” Ini langsung tak ada apa-apa… Nampak sangat seolah-olah mahu mengejar lelaki tu yang mulai melangkah keluar… tetapi dalam masa yang sama dia seperti terpaksa menyambut kedatangan saya. Adiknya pula asyik duk minta maaf berpuluh kali kat saya dan juga pada kakaknya… APA HAL?

Lalu saya pun, tarik nafas panjang-panjang sikit, sebelum ku amuk ni kan haha 😀 … dan bagai menyedari, saya tidak sepatutnya berada di situ. Lalu, saya memberi senyuman sambil minta diri dan terus menyembunyikan wajah kesedihan saya, sedih…sedih sangat!

  • Kita faham la kan bila orang dah tak suka kita ada di situ… Lantas saya pun keluar dari rumah itu. Wondering juga adakah dia akan mengejar saya… ternyata TIDAK. Hehe… saya pun macam sudah tahu.

Di luar rumah, lelaki tu masih menyandar di keretanya sambil hisap rokok. Tak balik pun lagi… hmmm, lagi lah saya faham. Saya belah gitu je… but tak sangka pula adiknya yang mengejar saya… dan rupa-rupanya, adik dia yang message saya suruh datang ke London, bukan ex girlfriend saya. Laaaaa… (Stupid tul) – Ini semua kerana melihatkan kakaknya yang sudah begitu rapat dengan lelaki itu dan living in wild life, hampir setiap hari balik pagi-pagi buta.

Tah la… nak kata cerdik, bangang… buat aku datang ke London, habis berapa ribu duit, masa, maruah, …nak kata bodoh, well okay la juga tindakan dia tu, maybe kerana sayangkan kakak dia dan tidak mahu kehilangan best bro dia. I did say thank you to him… tetapi secara sinis la, “Thank you for letting me know…in the hardest way!”

Tidur semalaman dekat cheap hotel buruk, esok pagi tu I pun pergi jumpa my auntie Sofie jap… dia pun dah tua, living with her husband saja, now. Bosan yang amat, ada girlfriend pun macam tak ada… nak balik KL, tiket esok malam. Adoi!! …lepak la layan orang tua. Phone tak kedengaran langsung…senyap… takut bayar bil mahal kut. Hmm… macam-macam la alasan yang aku berikan pada diri aku sendiri, untuk buat diri cool sikit. But all that ternyata HAMPA.

Malam esok tu terus I balik KL. One thing for sure… aku menitis air mata la dalam flight back to KL. Sebab selepas kejadian itu, dia tak ada contact langsung sepanjang waktu di London… frust beb! Frust sangat!

  • Few days back in KL… dia terus senyap. Geram saya tak usah nak cakap… marah saya memang mendidih, tapi bila kita sudah tahu kita dicurangi, dikecewakan, ditinggalkan… pasti kita nak tahu sebabnya… kita nak tahu why, why, why….

BEST PART, duk jalan-jalan menghala ke food court kat shopping mall, BAMM! terserempak dia…bersama mamat melayu tu! SHIT! PANAS giler la kan, balik KL senyap-senyap… dengan mamat yang dia jumpa kat oversea lak tu…terus pergi dekat dia, “You’re such a F%$#*^G B*&$#”

HAHAHA… kelakar la bila ingat balik. Mamat tu kecut perut la badan pun sekeping, mana nak lawan Bro Razzi yang BESAU ini …my ex pulak, tergamam la kan. I terus belah la… tak guna nak bergaduh-gaduh lagi. Dah tertunjuk depan mata… nak tanya why, why buat apa lagi kan…buat lagi bengkak jiwa je.

Nak tanya, “Mengapa awak tinggalkan saya? …Mengapa buat begini? …Mengapa sanggup melukakan hati I? …tak ingatkah bertahun-tahun kita bersama?” ALL THAT SAMPAH LAAA…NO POINT!

Di sini PENGAJARAN yang Razzi dapat adalah,

  • Apabila perpisahan terjadi, atau ditinggalkan, atau kekasih pergi kepada yang lain. IANYA telah bergolak di dalam dirinya, mungkin sudah lama. Sudah lama dia inginkan perpisahan itu. Perasaan cintanya mungkin sudah perlahan-lahan hilang tanpa kita sedari. SEBAB APA? Sebabnya boleh dikatakan berbagai-bagai sebab… dari sekecil-kecil perkara hinggalah sebesar-besar perkara. Mungkin cara kita sendiri yang tidak disenangi, mungkin pergaulan kita, even mungkin sebab bau nafas kita, atau cara kita bertutur, cara kita menegur, sebab family, friends… it can be ANYTHING!

TETAPI yang pentingnya di sini, mengapa nak tahu sebabnya? …selepas you dapat tahu sebabnya? You nak buat apa? …katalah you nak berubah, how about dia jawab, “I dah tak nak kat you lagi, walaupun you berubah!” Apa pula yang kita nak buat?

  • Nak tahu mengapa dia berdiam diri? Senyap selama ini? Takkan tak tahu sebabnya, pastilah sebab takut dan tak tahu nak cakap macamana agar you boleh terima perpisahan itu, tak sampai hati ke nak cakap… takut you bersedih ke, meraung ke, menangis ke. All that laa… same old thing laa…

ASAS nya di sini, apabila dia sudah pergi, atau sudah berkenalan dengan orang lain, sudah berkawan dengan orang lain, sudah bersama yang lain… IT IS OVER! Tak perlulah nak tahu mengapa dan kenapa atau bagaimana… tak pelulah nak balas perbuatannya pula… or nak tahu dia rasa bersalah ke tak. Kalau dia rasa bersalah but still dia nak buat… so what would you feel? Atau kalau dia tak ada rasa bersalah apa-apa? How pulak?

  • …bottom line, BUANG MASA semua tu…of all you know, sekejap je dia dengan orang lain tu, kadang-kadang kehadiran orang ketiga hanya penyebab saja untuk dia keluar dari perhubungan kita yang memang dah lama dia rimas. I know it! – because that’s what happen to my ex… selepas 1-2 bulan gitu she called me ajak keluar-keluar minum coffee. Why? Sebab nak borak-borak coz dah putus with that guy… Huh…aku dah tahu dah, takkan lama. So, I borak masa dia call tu je. Malas ahh nak keluar… awek lain ramai lagi haha…

As for me… what is over, OVER! I will not turn back… I always looking forward. Tak ada masa nak dwell to the past. Dia hanya ujud dalam memori lama aku yang sudah dibuang jauh ke lubuk buaya…oopss lubuk hati ku hehehe.

“I will not forget her…I know, BUT I can make, she’s nothing to me now!”

– inilah pengajaran yang sangat berguna bagi saya dan bagi you all juga. Ambil lah kisah ini sebagai satu inspirasi atau motivasi untuk anda bangkit, bersemangat dan memandang ke hadapan… kerana, “Kita tidak akan dapat lupakan dia, tetapi sememangnya kita boleh buat dia sudah tidak bermakna apa-apa lagi sekarang!”

p.s. : Ingin ketahui semua buku-buku/ebooks Razzi  dengan lebih lanjut? – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share REAL STORY ini, dengan kawan-kawan anda, semoga ianya dapat memberi manfaat dan semangat untuk mereka yang pernah kecundang…



Apa komen anda? : [9] Comments