Mungkin anda tidak pernah terfikir samada, wajar atau tidak wajar pasangan anda berada di dalam friend list anda, di Facebook kan? 🙂

Well maybe anda tidak mempunyai apa-apa yang perlu disembunyikan dari dia kat facebook anda, kerana anda adalah manusia paling jujur dalam dunia. So…baguslah kut ya, pasangan anda in your friend list. (Hehehe so sarcastic bunyi dia kan…)

Not trying to say that you’re not jujur…

  • Cuma, pada pendapat Bro Razzi, amatlah tidak berapa selesa sekiranya pasangan anda berada di dalam facebook anda sebenarnya…

In fact, kata penulis buku, “LOVE in the time of COLIC” Ian Kerner Ph.D co-author with Heidi Raykeil :

“It’s a terrible idea for spouses to be Facebook friends with each other,”

Buku yang menuliskan bagaimana untuk menghangatkan kembali perhubungan cinta dan perkahwinan ini juga menyatakan,

  • “Relationships are already filled with enough banality. I want to preserve what little mystery there is, which means I don’t need to see my wife’s latest check-in with her third-grade pals on her Superwall.”

Pada asas perhubungan cinta itu sendiri sebenarnya, sudah dipenuhi dengan berbagai-bagai perkara yang boleh memeningkan kepala serta mengacau jiwa yang tenang… SO, kita tidak perlu menambahkan lagi pening dengan :

  • mengetahui siapa kawan facebook pasangan kita
  • dengan siapa dia memberi komen
  • siapa yang menggatal di wall dia
  • siapa yang beri komen mesra-mesra
  • siapa pulak yang pasangan aku mengorat ni…ADOI!

Hahahaha 😀 …aiseyman, ALL THAT, are NOT important lorr… dan dalam masa yang sama, dia juga tidak perlu tahu siapa di wall anda, tidak perlu kenal dengan siapa anda berkawan di facebook… well, tentu saja sebab anda jujur kan? Ke anda jenis suka curang? Hehehe…. (Sarcastic again)

Well, jika anda suka flirting, suka mengorat di facebook, suka mengayat, suka mesra-mesra, suka memberi komen sexy, ayat power, suka memuji, suka whatever with opposite sex… itu tidak bermakna anda curang la kan… maybe anda hanya, seorang yang friendly. (ARE YOU? or ARE YOU NOT?)

At the end of the day, anda tetap cintakan dia kan? Well same goes to your partner la …jadi, true enough… it is NOT a good idea to have your partner on your facebook!

The truth is sekiranya anda atau pasangan anda adalah seorang yang suka ‘check mengechek’ ni…obviously anda belum bersedia untuk memiliki pasangan yang ideal. Kerana itu adalah perangai budak-budak lagi beb…tak matang langsung!

  • Jika betul cinta, mengapa anda kena bimbang dia berlaku curang dengan orang lain di facebook? Jika dia nak curang, anda ingat hanya di facebook dia boleh curang? tak perlu nanti di facebook kalau nak curang beb 😉
  • ATAU yang sebenarnya…anda dapat rasa cinta anda dan dia sudah berkubur? atau mungkin anda rasa cinta dia tidak segagah mana? Mungkin dia sememangnya tidak boleh dipercayai? JIKA begitu… “What the hell are you doing with him/her for?…chioaw la beb” 😛

You takkan nak hidup dengan jiwa kacau setiap masa beb, asyik nak tahu apa dia buat, dengan siapa dia berhubung, … lepas anda tahu, apa anda nak buat? Sakit hati  la kan…. Lepas tu konfrontasi…lepas tu gaduh… bertekak…break sekejap…

Tak bertegur dah… tapi sebab masih geram,… guna pulak akaun lain, menyamar… senyap-senyap check lagi siapa yang komen kat wall dia… tengok-tengok, dia bermesra-mesra pulak dengan orang lain, sikit punya romantik, sayang menyayangi la pulak… DAH TAMBAH GERAM!!

  • “hahaha…apasal laaaa suka sangat nak menyeksa jiwa tu, adoi! Apa dapat beb cam tu?”

Kalau pasangan anda memang bangsa gatal…atau suka curang… nak tunggu apa lagi? GET OUT of that relationship la… jelas dah yang dia bukan bagus untuk masa depan anda.

WHAT’S THE IMPORTANT THINGS TO SEE?

  • Kita kena tengok last-last tu macamana… adakah dia kembali kepada anda, selalu bersama anda, sentiasa mempunyai masa untuk anda setiap hari… jika begitu, syukur Alhamdulilah la kan.
  • Selebihnya dia di facebook, or di Ym chatting ke atau kat mana sekali pun… itu tidak penting… Kerana masa yang terluang sebenarnya dia habiskan bersama anda. Jadi berapa banyak sangat masa dia tanpa anda kan… biarla dia kat facebook dia tuhh…
  • IGNORE je…remove dia dari fb anda dan buat tak tahu, jangan peduli sangat…jangan asyik nak fikir yang bukan-bukan, barulah ianya akan lebih menenangkan fikiran anda la kan.
  • TETAPI,  jika MASA sudah berkurangan bersama. Jumpa-jumpa pun jarang-jarang sekali. Call pun tak ada, bbm pun tak jawab, sms jauh sekali, …dia dah jadi ketagih di facebook TANPA ANDA, itu kena mulai bimbang la hehe…

BUT basically… anda juga perlukan masa untuk anda sendiri bersama kawan-kawan di facebook, agar hidup kita bukan hanya berkisar antara kita dan dia saja. Maksud I, KITA perlukan masa untuk diri sendiri tanpa pasangan kita tahu apa kita buat di facebook… atau untuk kita merasa risau takut dia jealous over nothing!

That way, perhubungan kita dan dia akan lebih tenang tanpa dihabiskan dengan bergaduh, bertekak, cemburu tak pasal-pasal… KERANA…

“Banyak lagi perkara lain yang lebih penting untuk anda dan dia fikirkan dan lakukan bersama dari being together ON FACEBOOK!”

REAL Life is out there…not just in cyber space! Cool? For that, Bro Razzi ucapkan, Good luck and always believes in LOVE!

p.s. : Ketahui berbagai-bagai lagi tip cipta dari Brother Love @ Razzi Rahman – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [8] Comments