“Would you like to go for a coffee?” …jom, minum?! – Maybe teenagers tak suka minum kopi, probably minum teh tarik kedai mamak la kan hehe… Normally, those yang agak matang or late 20’s and above would love to go for a coffee.

Having coffee maksud Bro Razzi di sini BUKAN lepak ramai-ramai kat kopitiam yang bising tu ya, also BUKAN minum kopi kat gerai, rest & relax, mamak stall, kedai kopi cina etc NOPE!

BUT, having coffee at a cozy place, soothing music, soft environment yang mana you and your date dapat berbual panjang, dan probably dapat kenal lebih mesra!

You see… Lately ni ramai yang email Abang Razzi tanya soalan yang sama, kalau you all perasan kat facebook saya ni pun ramai tanya soalan ini iaitu – “Macamana nak pilih THE RIGHT ONE. Or takut terpilih yang salah. Maybe takut tersalah pilih lagi dan akhirnya terkecewa AGAIN and AGAIN!”

  • So, salah satu cara TERBAIK yang I would suggest adalah “Go for a coffee!” – well besides that, bukan minum kopi je la kan hehehe…you don’t even have to order coffee pun, can order anything hehe 😀

YANG PENTING, the reasaon you go for a coffee tu, which is TO TALK! 😉

Just to talk…this is my answer if you nak tahu pilihan you baik atau tidak, that’s all it takes, TALK! Having a great conversations over a coffee. That’s love is all about TALK! … 20min to 30mins just to talk is good enough to know you into the person or not!

If perbualan you all boleh berlarutan sampai 3-4 cawan kopi or 2-3 gelas apple juice, That’s a great sign! Tetapi, kalau satu cawan coffee pun tak habis or orang kata, sebatang rokok pun tak sampai, that means he or she is NOT for you! – Still, it’s good lah untuk you all kan, awal-awal dah tahu rather then later, buat koyak jiwa je hehe…

BUT, as I always remind kita semua…and reminding me too… “tentu saja TIADA kepastian dalam mana-mana perhubungan pun kan”

– Kita tak boleh nak kata sesebuah perhubungan itu PASTI bahagia dan kekal selama-lamanya. Kerana, tiada manusia yang sempurna dalam dunia ni. Semua mengikut takdir dan usaha kita. SO… Apa kita boleh buat adalah berusaha. Jadi, Ini adalah salah satu usaha kita…

“Berbual, bertukar pendapat, bercerita tentang personal life, UNTUK sama-sama mengenali lebih dulu sebelum memulakan sebuah percintaan.”

Very sure, akan ada macam-macam alasan lah pulak lepas ni :-

  • Takkan baru kenal nak ajak gi minum-minum bro!
  • Boleh ke tahu hanya dengan pergi minum kopi Bro Razzi?
  • Saya tak suka la keluar-keluar minum nih
  • Guna sms je atau call je cukup dah untuk berbual tuu…
  • Tak perlu nak keluar pergi berbual, zaman teknologi dah now, guna YM je, FB je, chat kat internet setel

INI LAH SILAPNYA!! – Yang nak guna sms, mms, bbm, webcam fb, ym or whatever teknologi tu YES gunakan lah! I pun guna. BUT jangan tinggalkan cara tradisi ini keluar minum-minum dan duduk berbual panjang!

Its totally different I tell you! Bila keluar, you dapat bersua muka dan dapat menatap wajah dia dan memandang tepat ke matanya untuk merasai keikhlasan diri seseorang itu. PLUS, body language, nada suara, tingkah laku… Ini yang penting!

Ramai yang silap tafsir apabila hanya bergantung pada internet dan phone line untuk mengenali seseorang. Sehingga ada ramai coupling sebelum berjumpa pun, hanya chat kat internet je dah boleh menjalin perhubungan… “How sure are you kejujurannya?”

– Sedangkan yang kita bertemu hari-hari pun boleh curang, boleh menipu bulat-bulat inikan pula yang tak berjumpa…

Yang malu, tak suka, takut nak keluar minum etc… Look, you all keluar bukan nak meraba, nak menggatal, nak berkepit… Keluar untuk “HAVE A GREAT CONVERSATIONS OVER A COFFEE!”

That’s the idea! And it works…dari sini lah anda dapat membuat keputusan he’s the one or not! Dari the one and only coffee date ini lah anda akan dapat membuat keputusan dengan lebih yakin dan menepati citarasa anda. This is where you can decide the beauty within him/her!

After that, soalan yang perlu ditanya, “Adakah aku akan having the 2nd Coffee date?” Hehe… Hanya anda yang akan tahu… So, “Wanna go for a coffee?”

=======================================

P.S : GIRLS, Jangan Biarkan diri anda kesepian tanpa lelaki yang menghormati, menghargai  dan menyayangi anda! Dapatkan  “A MUST READ” koleksi 3 ebook cinta paling popular – milikinya hari ini!

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [5] Comments