Sedari Potensi Cinta Anda!

Razzi Rahman @ Brother loveSepanjang in KL city beberapa hari ni, I’ve been visiting shopping complexes a lot! Hehe… biasalah kan, catch up movies yang tertinggal, tak tengok-tengok lagi. So dapat peluang free macam ni, watch 2-3 movies sekali gus 😉

But knowing me who, suka tengok gelagat peoples around, and comparing with my book readers and bloggers at my blog, friends and fan kat facebook and for sure those yang menghantar email masalah cinta, also yang mengambil personal advise service with Brother Love…

I must say, most of them agak TIDAK berapa sedar akan potensi diri mereka. Whereby I see in them are much differently. Much-much more potential… Kalau penyanyi, they always say “Boleh pergi jauh lagi ni…”

In our love matters, we say… “Boleh dapat pasangan yang lebih baik lagi nihh!” 🙂

So the questions is, pernahkah anda terfikir tentang potensi cinta anda sendiri? Atau adakah anda sudah menganggap…what you have is good enough? And tahukah level mana anda berada di dalam memilih untuk bercinta dengan siapa? …atau untuk berkahwin dengan orang yang macamana?

Maybe you rasa you tahu, or you rasa he or she is good enough. BUT, if you tak happy or if you selalu je bermasalah dengan dia. Malah jika both of you susah, even untuk berkomunikasi, tak boleh nak berterus-terang, sentiasa hidup menipu…Well, there’s must be something wrong with your relationship, kan?

  • Tetapi you teruskan juga kerana…bagi you, he or she is good enough. Walhal…yang sebenarnya, you boleh memiliki pasangan yang lebih baik daripada dia lagi!

Kadang-kadang kita melihat di sekeliling kita, couple yang teraniaya dengan pasangan nya yang menyeksa mereka fizikal dan mental. And most of the time pun kita juga selalu melihat pasangan yang tidak layak pun untuk dia. Some of them pula kerana rasa rendah diri lalu hanya memilih ala kadar sahaja. Sedangkan dia layak untuk mendapat pasangan yang lebih baik.

I’m very sure most of us pernah berkata…

“Ishh…pasal apa lah dia masih dengan dia tu, sedangkan dia tak happy… sedangkan dia kena pukul… hidup melarat… ishh why la? Sedangkan dia berpelajaran… berkerjaya tinggi… tapi dihina, eeiihh, macam dah tak ada orang lain!

Well, the answer is… “DIA TIDAK SEDAR AKAN POTENSI CINTA, DALAM DIRI DIA SENDIRI!”

Kadang-kadang, yang kita gila-gilakan tu, sebenarnya, tak layak pun untuk kita. We can get better! Kadang-kadang yang tolak cinta kita itu pun sebenarnya, tidak punya keyakinan untuk memiliki kita, malah segan dan takut kehilangan kita…lalu menolak cinta kita. We thought, kita yang kurang…kerana kita tidak sedar akan potensi diri kita untuk bercinta dengan sesiapa.

  • You see… TIDAK semestinya dia kaya OR tidak kaya OR sederhana, dia boleh bahagiakan anda. TIDAK semestinya dia lawa OR cantik OR hensem OR tak lawa, tak cantik OR sederhana OR WHATEVER…lalu dia boleh bahagiakan anda…

YANG boleh bahagiakan anda adalah yang MAHU membahagiakan anda, yang BERUSAHA untuk membahagiakan perhubungan anda berdua, yang BERUBAH dari masa ke semasa demi masa depan yang cemerlang for both of you, TIDAK KIRA…kaya atau miskin, tua atau muda, hensem atau tidak, cantik atau buruk, hitam atau putih…NO!

Yang dikira adalah kemahuan dia, usaha dia, the effort to change to make the relationship better, the needs and hunger for happiness! Itu yang dikira…

So, jangan fikir anda sudah cukup dengan siapa yang anda ada jika anda tidak berpuas hati atau tidak bahagia bersamanya, think back…dan cuba sedari “Apakah tahap potensi diri aku dalam cinta sebenarnya? Dan siapakah yang benar-benar layak untuk aku?”

p.s. :- Ingin mengetahui lebih lanjut tentang buku-buku Razzi Rahman yang cukup memberi semangat di dalam cinta? sila klik –> http://www.razzirahman.com/buku

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *