July 2011 / 7 posts found

Pengalaman dalam CINTA

  Yang mana satukah pilihan anda? Pasangan yang banyak atau yang kurang pengalamannya dalam perhubungan cinta? Mungkin ada yang mengatakan better yang banyak pengalaman, sebab dia akan memberi layanan yang amat membahagiakan dan cukup puas di hati. Tetapi, mesti ada juga yang berpendapat, lebih baik yang kurang pengalaman lah… at least dia tak pandai nak menipu atau mudah pula untuk anda kelentong dia hehehe … For the sake of argument, apa kata Bro Razzi beri some few tips…melalui apa yang…

5 tahun Terperangkap dalam CINTA!

 “Bila dah sayang, rela berkorban apa saja demi secebis cinta…”

Berkorban untuk dia yang kita sayang tu memanglah satu perbuatan yang sangat mulia… TETAPI sekiranya kita berkorban untuk dia yang selalu :-

  • Maki hamun kita siang malam kerana cemburunya
  • Mencemuh dan mencerca kerana sikap control freak nya
  • Menggertak dan mengamuk dengan kita hanya kerana tidak mengikut katanya
  • Angkat tangan, membelasah kita tanpa ada apa-apa sebab yang logik?
  • Melayan kita dengan dingin kerana sudah benci melihat rupa kita…

MENGAPA kita harus terus berkorban lagi kepadanya? MENGAPA harus kita tunggu dia lagi?

Share This Post

Percaya Pada Cinta!


“I believe in love…do you?” – Mengapa tidak percaya? Hanya kerana anda dicurangi? Hanya kerana anda dikecewakan berkali-kali? Hanya kerana anda gagal dan gagal lagi?

Percayalah kecurangan yang berlaku, kekecewaan yang ditempuhi, dan kegagalan yang you all alami, BUKAN salah you, BUKAN sebab anda setia kepada dia, BUKAN sebab you percaya pada cinta. TETAPI, itu menunjukkan yang Tuhan amat sayangkan anda!

Allah s.w.t terlalu care for you dan menyayangi you sehingga dia memberi halangan agar, anda terlepas dari bersama orang yang salah untuk anda. Tuhan membenarkan anda dikecewakan kerana Dia mahu anda mengenali lebih lagi tentang kehidupan dan orang-orang yang tidak baik untuk anda. Malah, Tuhan mahu kita lebih bijak membuat keputusan dan terus berusaha lebih gigih dengan harapan apabila kita benar-benar menemui kekasih sejati, cinta yang suci, kita benar-benar menghargainya!

Share This Post

“Aku sudah terlanjur…”

 

“Ya Allah!!! aku menyesal dengan keterlanjuran ini,mengapalah aku begitu bodoh mempercayai kata-kata dia yang kononnya menyintai aku…sedangkan dia sudah miliki yang lain!!”

Menjerit lantang dalam tangaisan itu sahajalah yang dapat dibuat oleh gadis dari seberang ini. Selepas beberapa sesi bersama Bro Razzi, soalan terakhir darinya, “Apakah ada lagi harapan untuk saya yang telah terlanjur ini Bro Razzi?”

Sebenarnya, bukan seorang dua yang mempunyai masalah sebegini menemui Razzi, tetapi RAMAI!! Ramai yang seeking answers from me. InsyaAllah so far, ada lah 2-3 orang yang dapat dibantu mengembalikan semangat mereka untuk menempuh sisa-sisa hidup ini, tetapi kebanyakannya…

Share This Post

“You suka KIDS?”


Pernahkah anda bertanya pasangan anda, “You nak anak berapa orang?” hehehe…  pernah kan? Atau maybe you tanya, “You suka tak budak-budak? …you suka tak baby?”

  • Kalau yang suka ngayat tu or saja nak buat you happy dia akan jawab suka la hehe… tapi untuk dia berbual lamap-lama tentang bayi atau anak kecil ni tak mungkin! Susah untuk dia berlakon suka kalau dia tak suka. You all akan mudah nampak punya… tapi some of us selalu biarkan saja perkara ni kan. Anggap ianya TAK DA BENDA LAAAHHH …
Share This Post

Bahasa Cinta

  P.Ramlee pernah berkata, "Bahasa menunjukkan BANGSA" – Sungguh besar maknanya.  Kalau kita fahami betul-betul apa yang dimaksudkan oleh Allahyarham P.Ramlee itu,  ada 2 maksud sebenarnya. Maksud 1 : Tentu saja maksud pertama adalah Bahasa menunjukkan BANGSA Melayu, Cina, India dan sebagainya. Maksud 2 : Tetapi maksud kedua, maksud tersirat adalah, ianya seperti bermaksud, 'Bangsa sombong' atau 'Bangsa Pendengki, Bangsa Bodoh, atau Bangsa Perasan' dan sebagainya. Jadi, jika CANTIK BAHASA kita,…

“U TEKAN I” dalam CINTA

Bismillahhirahmanirahim… Sometimes I wonder dengan jawapan apa yang I selalu jawab kepada setiap persoalan cinta. Dan apa yang Razzi ingat, ayat yang hampir setiap hari Razzi ucapkan atau jawab kepada soalan yang ditanya adalah, “Keep your options open!” Ianya bermaksud, selagi kita tidak komited dalam sesuatu perhubungan, tidak salah untuk kita mempunyai beberapa pilihan, agar kita berpeluang untuk membuat pilihan yang bagus untuk masa depan kita. That way, kita akan kurang merasa “U TEKAN…