Breaking the rules!

When talk about breaking the rules, I teringat kepada pesan orang tua-tua… “hati-hati di jalanraya” 🙂 hehe I say man… do you guys ingat tak, lagi banyak pesan orang tua yang sebegitu, lagi banyak dan lagi bersemangat kita nak break the rules, langgar undang-undang jalanraya!

Hahaha…yang most of us buat is, jalan je la eventho’ traffic light tengah merah and paling simple thing yang kita tak nak buat is avoiding dari memakai tali pinggang keledar. Sampai kerajaan terpaksa berbelanja berjuta-juta ringgit just to make people ingat… “Pakai tali pinggang keledar” 😀

The fact is, manusia as in you and me are all the same… don’t say otherwise lah kan. It’s in human nature, to do things that against the rules and regulations. Tengok berapa banyak dosa yang kita lakukan everyday? Why? …sedap buat dosa ni, kan? 🙂

So, it comes to our conclusions …

“Setiap apa yang TIDAK BOLEH dilakukan, KITA AKAN lakukan!”  …it’s thrilling! It’s interesting, challenging, exciting sangat! Best giler rasanya bila kita dapat buat sesuatu yang tidak sepatutnya kita buat, betul tak?

Malah whoever yang tak pernah breaking the rules ni, is consider BORING!! square, nerdy, gig hahaha… sorry lah kalau ada yang terasa. Kerana ianya begitu jelas sekali, sekiranya you all jenis ikut je undang-undang, buat je apa yang sepatutnya dibuat, well most people akan merasakan you adalah dari golongan yang AMAT MEMBOSANKAN!

Well, itu baru mukaddimah!!

Aha..what I really want to talk about is as usual… LOVE! I nak bercakap tentang, “How to avoid falling in love with the wrong person, and make them love you more?”

Senang je jawapannya… “BREAK THE RULES!”

Im very sure semua orang tahu dan faham and definately akan interested dengan you jika you jadi seorang yang menarik, spontan, jadi seorang yang outrages, charming, exciting. But, how to be that? …the answer is, Break the rules!

Bukan jadi criminal!…bukan pergi lakukan jenayah! Tetapi, instead of you jadi seorang yang sentiasa mengikuti ‘undang-undang dunia cinta’ ni, sometimes… go against it!

Contoh :-
1.  The rules says you kena setia :
Instead you setia kepada pasangan you dengan tidak bercakap dengan orang lain kerana takut dia cemburu… You banyakkan berbual-bual dengan orang lain, flirts sikit agar dia cemburu! – Pasangan yang tidak buat pasangannya cemburu, adalah pasangan yang membosankan!

2.  The rules says you kena berhubung selalu : Instead you call/sms/phone pasangan you 30 kali sehari…limitkan 1 kali sehari sahaja – Buatkan dia tertanya-tanya dan risau kat you sikit, barulah relationship interesting!

3.  The rules says you kena duduk rumah : Instead of terperap di rumah sepanjang hari/minggu/bulan hanya kerana ingin menjaga hati pasangan you, jadikan keluar rumah setiap hari is A MUST! – Barulah menarik dan tidak membosankan hidup you. Biar setiap hari ada sesuatu yang perlu dilakukan di luar. Pergi Gym ke, watching movies, shopping, lunch, dinner …whatever! As long as you out of your house!

4.  The rules says you tak boleh seksi : Instead of memakai pakaian yang sentiasa longgar dan tidak seksi ( This goes to man & woman) …you kenakan pakaian yang ketat sikit serta seksi la sikit. At least pakai, pakaian yang memberi keyakinan kepada diri you sendiri agar you kelihatan lebih menarik dan tidak out of date. (watch e-fashion channel everyday!)

5.  The rules says you kena dengar kata : Instead of sentiasa mendengar kata pasangan anda, buatkan selalu mempunyai pendirian anda sendiri. Buatkan seperti anda mahu lakukan apa yang anda mahu lakukan untuk kepentingan sendiri! Jangan cari gaduh, bertekak, berkelahi…NO! Berbual dengan lebih berilmu … ( Must do a lot of readings)

Haaa…amacam? Hehe… bukan break the rules/law apa lah kan, cuma melakukan perkara yang tidak seperti yang biasa dilakukan. Melakukan sesuatu out of ordinary. Supaya anda akan kelihatan berbeza dan menarik.

Why kena buat begini? Ia adalah bersangkut paut dengan human nature… Manusia akan cepat boring dan bosan dengan perkara biasa, cerita biasa, orang biasa dan perhubungan yang biasa-biasa saja… INSTEAD,

Manusia akan jadi sangat tertarik dengan sesuatu yang luarbiasa dan pelik, sesuatu yang melawan arus, sesuatu yang tidak dapat dimiliki, sesuatu yang susah dicapai, sesuatu yang membuatkan mereka geram, benci, marah TAPI SAYANG!!

And you tanya mengapa ramai orang always fall in love with the wrong person? …you tanya mengapa you sendiri pernah jadi mangsa jatuh cinta with the wrong person? Well, jawapan dia senang je.., The wrong person always do things out of ordinary…always “breaking the rules!”

So, instead of you selalu jadi mangsa…why not you become ‘The Wrong person for a change?!’ 😉

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *