Siapa suka “A bad boy” ?

Siapa suka lelaki ‘bad boy’? …well to answer you, RAMAI!

Tapi, Nama pun dah BAD boy, jelas sekali maknanya dia adalah seorang budak jahat! Budak Lelaki yang tidak disukai ramai, lelaki yang pasti selalu dilarang ibubapa untuk dijadikan boyfriend. Lelaki yang membuatkan gadis selalu kecewa!

NAMUN, mengapa begitu ramai wanita tertarik dengan lelaki perangai ala “bad boy” from look and life style ni? Bagi wanita ini, bad boy ni kira susah untuk mereka hindari, dan apabila kenal je, akan tersangkut meminati, suka dan tergila-gila kan mereka. Pelik tak?

Lelaki baik, gentleman selalunya dianggap membosankan. Dull, not exciting enough. Terlalu biasa hubungan itu nanti. Dan ada pula yang suka memberi tarbiah tidak mengira tempat dan waktu, lagi lah wanita-wanita ini menyampah!

Ada satu kisah, 2 orang sahabat lelaki. :-

Man, seorang yang sangat budiman dan tampan, cakap pun lembut je. Rom, seorang yang tidaklah tampan, biasa-biasa sahaja. Cakap pun main lepas… brutally honest!

Suatu hari sewaktu mereka sedang minum-minum di luar sebuah restoran terbuka. kelihatan kawan lama mereka, Ina namanya, seorang gadis yang sangat cantik, berlalu kegelisahan. Man yang terkenal dengan sikap gentleman dia tu, dengan penuh sopan santun bangun menegur sebelum Ina sempat berkata apa-apa,

  • “Hai Ina …lama tak berjumpa, Ina sihat? Ina buat apa kat sini ni?”
  • “Eh Man?, Hai, err I nak cepat ni, kena pergi interview la, tapi dah tertinggal bas pulak.”
  • “Kalau ya pun jawablah saya tanya khabar awak ni” balas Man dengan lembut dan tersenyum. Kemudian berkata, “Man boleh hantar Ina, jangan risau!”
  • “betul? Terimakasih Man! You’re a life saviour!”
  • “Sama-sama”
  • “Eh Rom pun ada sama? …masamnya muka, tak senyum pun kat I”

Rom yang sedari tadi berdiam diri, hanya duduk di kerusi dengan tenang tanpa memberi sebarang senyuman, walau wajahnya tepat memerhati gadis cantik itu.

  • “Eh Rom, aku pergi dulu lah….kena hantar Ina la” kata Man pada Rom sambil mengambil kunci kereta di meja makan.
  • “I nak kena senyum kat you la ni?” tiba-tiba Rom bertanya sambil bangun perlahan-lahan. Ina tersenyum dan sedikit tercengang sambil menjawab dengan menganggukkan kepalanya.
  • “I tak berapa sukalah orang nama Ina ni…tapi you cantik, so kira okaylah, I senyum now!”
  • “Eh?…errr..hehe.” kebingungan Ina seketika, tersenyum lebar dipuji sebegitu.

Man kelihatan agak kurang senang dengan tingkah laku kawannya Rom, lalu dia cuba menegur.

  • “Rom, mengapa kacau Ina macam tu, tak baik…marilah Ina, saya hantar awak.”
  • “Err… it’s okay, I dont mind” jawab Ina. “Err…Rom tak nak hantar Ina sekali?”
  • “Malas lah, tapi, kalau I sorang je yang hantar you, I nak”

Man terpaku dan tecengang dengan kenyataan Rom…Ina juga turut tersipu-sipu dan agak kebingungan dengan pelawaan Rom. Hingga membuatkan Ina serba salah…

  • “I nak you ikut I, sebab I nak turn you to evil…berani?” tanya Rom pula….

Ina berdebar-debar, kegelisahan semakin memuncak, soalan Rom membuatkan dia takut dan teruja. Akibat tercabar, Ina menjawab, “BERANI!”

  • “betul berani? nanti I bawa you to darkside, habis lah you tergila-gila kat I!”
  • “Hehe….perasan lah tu, I tau jaga diri I okay. Lagi pun I tahu you ramai girlfriend.”
  • “Memang I ada ramai girlfriend, so kira I nak buat you jadi my girlfriend yang ke 12 lah boleh?”
  • “Eh Rom apa kau nak layan Ina macam tu, tak baik tu….sudahlah. Ina dah lambat tu, jom Ina mari saya hantar!” celah Man yang semakin kegusaran.
  • “Errr…emmm, tak apa lah Man, Ina ingat…Ina nak ikut Rom je lah…”

Man terkejut dengan kata-kata Ina, dia langsung tidak menyangka yang Ina lebih terpikat kepada Rom yang hanya lelaki biasa.

  • “Hah Ina? Tapi Rom tu…he is a bad boy!”
  • “It’s okay…thrill lah Rom ni, teruja I dibuatnya hehe!”
  • “Huh? Okay lah kalau macam tu…Rom, hantar betul-betul Ina tu, jangan melencong pula.”
  • “Alaaa….aku nak bawa dia ringan-ringan dulu laa”
  • “ROM!” bentak Man marah…
  • “What?….ala, gurau je…aku hantar Ina betul lah ni.” jawab Rom selamba.
  • “Terimakasih Rom.”
  • “Tak perlu berterimakasih ya Cik Ina, sebab I takkan layan you macam Princess kat dalam kereta I okay dan I hantar you ni bukan free,  ada bayaran tau! Dan tolong ya, tidak dibenarkan menjawab handphone or any sms, sepanjang perjalanan. Sebab I nak you concentrate tengok kat muka I yang hensem ni sahaja.”
  • “HAHAHAHA!!!…okeylah, alright Man, bye….thanks for everything and thank you for being a good friend!” kata akhir dari Ina.

So, itulah kisahnya…moral of the story, Jangan jadi seorang yang terlalu lurus, ia amat memboringkan bagi wanita!

Cuba perhati dan bandingkan jawapan Man dan Rom, setelah Ina mengucapkan TERIMAKSIH. Jawapan Man – sama-sama – memang ok la, tetapi terlalu biasa sangat! Not interesting….but, jawapan Rom? Telah membuatkan Ina ketawa terbahak-bahak! Akibatnya, Man turned out to be enough for just friend!

Being a bad boy, doesn’t mean you kena jadi BAD. NO! Just be sort of bad at what you saying, nakal dengan perangai you, being naughty here and there. Bend the rules sometmes 🙂 …do things and answer unusually way… SUPAYA anda kelihatan lebih menarik dan exciting! Kita be ‘bad boy’ TAPI hati kena good beb…

“Dunia ini terlalu singkat to live a dull life, be interesting and excite your partner, baru lah dia akan terus terpikat kepada anda setiap masa!”

Lihat tip-tip cinta seterusnya dari Brother Love klik di sini

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

 

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *