Takut Meluah Rasa Cinta…



Mungkin ramai yang terpaksa melalui saat kesedihan di dalam hidup mereka akibat takut meluahkan rasa cintanya kepada dia yang menjadi idaman… malah most of them probably hanya mendiamkan diri dan tidak pun mahu menyatakan masalah ini kepada sesiapa…

TAKUT… membawa kepada MALU…membawa kepada GAGAL. – Orang tua-tua selalu berkata, “Malu bertanya sesat jalan!” – Mengapa malu bertanya? Ianya adalah kerana TAKUT!

  • Takut tidak dilayan
  • Takut dimalukan, dikutuk
  • Takut diperdayakan
  • Takut diperbodoh-bodohkan
  • Takut yang paling takut adalah…takut GAGAL!

Tanpa kita sedari, yang kita takut itu sudah membawa kita kepada kegagalan! Ingat tadi? Takut -> Malu -> Gagal

Let me tell you a story about my friends :
===============================
Kalau you all biasa baca kisah kawan-kawan Bro Razzi, you all tahu lah how closed we are. Girls and boys macam adik beradik arr… well, this time nak cerita sikit about our ‘little sister’ ni si Ina.

Ina ni ada la syok kat mamat ni, nama dia mula dengan A, Azman ke, Asrol ke tak ingat hehe…but yang kita orang ingat Ina selalu panggil dia Ajo! – Si Ajo ni tak lah hensem mana, boleh laaa… tapi cukup baik hati punya mamat la hehe… baik hati sebab, dia selalu belanja kita orang kat mamak stall la haha, so memang kita orang suka kat dia 🙂

Anyway,  Ajo ni pun syok kat Ina, sama lah dengan Ina tu… tapi masing-masing macam jual-jual mahal, take time la konon. In a way, it’s good la but… jangan la takut-takut lak, sampai beri-beri hint, cam tak da peluang lak kan. And because of that Ajo pun mulai renggang sikit la dengan kami…

Ina ni bukan apa la, dia asyik takut cinta tidak diterima, takut kena kutuk, takut Ajo tu tak nak kat dia, so dia pendamkan perasaan dia, kita orang yang kat belakang ni memang lah bersungguh-sungguh duk suruh dia luahkan perasaan dia hehe…kita berani la, cuba suruh buat untuk diri sendiri …sure tak berani jugak. Masa dulu-dulu laa 🙂

But itulah kan, akibat Ina takut itu dan ini, si Ajo pun lebih kurang…so, 2 hati yang sepatutnya bersatu… gagal, kerana kedua-dua orang takut untuk meluahkan perasaan cinta mereka dan tidak berani CUBA menyatakan apa yang mereka rasa sebenar-benarnya…

Ina…sebenarnya ada la balak lain jugak yang nak kat dia… duk syok kat dia dah lama, so dia macam layan tak layan jugak lah mamat ni. Mungkin sebab, loaded dan hensem sikit la pada si Ajo tu…sampai Ajo jeles dan frust… ye lah, walaupun bagi Ina, Ajo dan mamat tu tidak ada ikatan apa-apa dengan dia, tapi Ajo mesti terasa gak kan. Member dah lama simpan perasaan…

Kita orang pun dah lama jugak duk push-push si Ina ni, go ahead je couple dengan Ajo… tapi dia la duk takut je… But, akhirnya, Ina yang dah lama duk gila-gilakan Ajo, beranikan diri… dan 1st step dia, berhenti melayan mamat loaded tu…

  • Semuanya kerana ingin memberi peluang kepada diri dia bercinta dengan Ajo. Tapi last-last, masa Ina dah mulai nak luahkan perasaan dia kat Ajo… tiba-tiba kita orang terjumpa si Ajo ni, dah berhubung balik dah dengan ex girlfriend dia dah pulak…aisey man. Ajo dah bercinta balik dah dengan ex dia… pergghhh!

TOO LATE BABE!

…Apasal laaa benda yang sama je duk asyik bermain-main dalam group kita orang, adoi…Frust menonggeng-nonggeng si Ina, tu la kita orang pun dah cakap dulu… tapi dia takut. Asyik duk kata,

  • “Ye ke si ajo nak kat aku, Ye ke… takkan kut, Ajo tu hensem sangat la untuk aku huhu” Sekarang…melepas!

The truth is out of this story… kita orang pun boleh nampak Ajo tu bukan lah happy mana pun dengan ex girlfriend dia. Boleh rasa yang Ajo ni kira macam nak menghilangkan rasa kecewa dia dengan Ina je lah… dan jelas sangat setelah beberapa lama , we all find out… dia dah break dan tah pergi hilang mana dah…

  • So, NOT only one person Ina yang frust dan kehilangan cinta… Ajo juga turut sama terlepas cinta yang diidam-idamkan.

FIN.
=======================================

You see… Bro Razzi akui, apabila kita sorang diri jatuh cinta dalam diam terhadap seseorang, kita akan merasa gementar sangat, kita rasa excited tak boleh nak cerita. Sehingga kita tidak dapat berfikir secara rasional.

It’s okay,  memang ramai yang mempunyai masalah sebegini. Bro Razzi sendiri pun pernah merasa sebagaimana yang you all rasa. Until I saw with my own eyes apa yang terjadi terhadap kawan-kawan I, kehilangan cinta yang sangat berharga bagi mereka. Sehingga, I sendiri pun terlepas peluang untuk bersama dia yang I inginkan…MENYESAL tak sudah DAN masa tu hanya terfikir :

“At least aku try lah kan… dapat ke tak dapat ke, itu besides the point. Ini tidak…NOW, lagi lah aku tak tahu, terlepas peluang bersama dia lagi… at the same time aku tak sure pun samada, aku boleh berjaya atau tidak masa tu…ruginyaaa rasa!”

SOLUTIONS :
1st sekali apa yang kita kena ingat, semua orang takut dan nervous, bukan you saja. So it’s okay to be afraid untuk meluahkan rasa cinta!

Rasa takut cinta tidak diterima, takut malu, takut dikutuk, takut kehilangannya… All kinds of takut dalam meluahkan hasrat cinta tu…BIASA, It’s okay! What comes next is what you kena tanam dalam diri iaitu your biggest fear… GAGAL!

Yaa…kita semua takut gagal! Siapa tak takut? Semua orang ingin berjaya. BUT… kita harus ingat, setiap orang dalam dunia ini, PASTI gagal dulu, baru berjaya. So go ahead…

Kalau dia tak layan, kalau dia tak terima cinta kita, tell yourself  IT’S OKAY, at least… aku BERJAYA meluahkan perasaan cinta yang terpendam dalam diri aku. Itu adalah kejayaan yang sebenar! Daripada tidak luah langsung, tidak try pun… buat apa? Betul tak?

Takkan lah Tuhan itu zalim? Sehingga membiarkan kita gagal dan terus gagal? PASTI di suatu ketika, Tuhan akan berikan kita kejayaan. TAPI,  bagaimana kita nak dapat kejayaan jika kita tidak mencubanya? Tidak grab peluang yang hadir? – So that’s why kata-kata akhir dari saya…

“Berhasil atau tidak serahkan kepada Tuhan Yang Maha Esa , yang penting BERANIKAN DIRI MENCUBA! – LUAHKAN PERASAAN CINTA YANG TERPENDAM ITU!”

P.S : Jadikan diri anda penuh dengan keyakinan. Jangan Biarkan diri anda kesepian tanpa lelaki yang menghormati, menghargai  dan menyayangi anda! Dapatkan  “A MUST READ” koleksi 3 ebook cinta paling popular – milikinya hari ini!

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *