Tell the truth or LIE?


“Which one that you prefer? The truth or The lies?”  …Mesti THE TRUTH kan? Mesti mahukan kebenaran. TETAPI… kebenaran itu amat menyeksakan! Boleh ke hadapinya?

Minggu ni Bro Razzi nak talk about this matter over satu kisah masa kecik-kecik dulu. You see…Being right is good but it suck! Sucks bad, when we have to tell other person, the truth…especially the truth about their lover’s, that cheat! Sucks when we have to report terjumpa laki dia dengan perempuan lain adoi!

Memang the right decision is to tell the truth, but it does not going to make anyone happy! That sucks! Obviously doesn’t make me feel good pun for all these many years!

When I was small, sekolah rendah lagi. I pernah stay back at school konon ada tuition, but actually I nak gi rumah my friend dekat dengan sekolah. Nak cakap kat my mom, takut dia tak bagi pulak hehe… So what I did, I minta my mom datang ambik lewat sikit lah…sebab ada ‘tuition’ huhu… 😉

On the way to my friends house, konon nak lepak main game. We lalulah  rumah-rumah jiran dia and you know what, tengok-tengok my 2nd cousins punya husband tengah melangkah keluar dari salah sebuah rumah tu dengan seorang gadis, much younger dari my kakak dua pupu ni!

  • I said hello n smile hahaha…adoi! and deep inside me, “what the hell is he doing in this house with this girl?”

Then what I do, the minute I balik, I terus pergi cerita kat my 2nd cousin…Well, she just laughed hearing story from a kid like me, telling the truth about her husband ada perempuan muda hehe… I pun ketawa la jugak. Ketawa because it’s ridiculous la to us, at that time…takkan suami dia yang sudah bertahun-tahun setia ni ada girl lain…

And knowing my kakak 2pupu ni, depan orang memang la dia gelak je. Belakang kita orang, sure dia berang dan konfrontasi lah dengan hubby dia punya… Aiseyman!! All because “wa pi report kat dia… ya lah kan, apa wa tahu huhu”

  • And memang betul lah sangkaan I, memang hubby dia ada bini muda, aduuhhh…and siapa bongkarkan rahsia dia?? ME!!! Siapa tell the truth? ME!! Ayo koyak beb!

Then after the truth came out, and I being right about it… Nobody’s laughing anymore la kan! – They get divorced, the children are seperated from the parents…all because of ME!! 🙁

Fuhhh…now I’ve being right, …okay. Tell the truth is great, …okay. In fact semua agama pun mengajar supaya tell the truth, ibubapa, guru, semua ajar kita “Do not lie, must tell the truth!” wokeh semua! BUT why don’t I feel right about it?, I’m not happy! … especially, tengok anak-anak dia orang terpaksa menghadapi semua ni, ibubapa pula bergaduh, kemudian bercerai. Hell! …they are all NOT HAPPY! …how can I be happy? – end of story.

Today, ramai yang bertanya Abang Razzi about their partner, their lover, their loved ones and most of them takkan happy with my answers…

  • Siapa nak dengar, pasangan mereka jahat, siapa nak dengar suami mereka curang? Siapa sanggup menerima kebenaran yang sebenarnya cinta itu sudah tiada lagi selepas bertahun-tahun, habis gitu je? Siapa nak dengar, kan?

Most of them lebih rela dengar I cakap,

  • “It’s okay, don’t worry boyfriend you baik…dia hilang sekejap je tu. Tak pa lah, suami you tak mesra lagi sebab dia letih la tu. Kekasih you tak call dah sebulan tu sebab dia busy, takkan dia nak curang dengan orang lain sebab, tak ada girl yang lebih hebat dari you…” – (ya right!)

I can say that… but I would be lying la kan. Dan itu hanya memanjangkan lagi waktu you all ditipu, dan terus terpedaya, kan? Same thing with my 2nd cousin tadi… I can just keep my mouth shut… jangan report, jangan beritahu laki dia curang, jangan beritahu laki dia ada isteri lain… BUT adakah ianya HELPING HER? adakah ianya ADIL untuk dia? Membiarkan dia ditipu bertahun-tahun?

You see…kalau its true that, things are OKAY, memang I would LOVE to say it is okay, tapi IF IT’S NOT?…I tak boleh nak hipokrit, telling you LIES, just untuk buat you rasa selamat, rasa dicintai, just to make you feel good! I SIMPLY CAN’T!

“Kebenaran itu amat menyeksakan! The truth hurts so much, tetapi kita kena hadapinya dengan tabah…”

I TAHU, memang pedih nak ditelan, terseksa batin, jiwa dan raga… memang you all akan rasa teruk menerima THE TRUTH…namun, teruk lagi I yang terpaksa memberitahu hal yang sebenar.

Telling the truth and being right doesn’t make me feel good…but someone got to do it! Let it be me 🙁

P.S : Dapatkan pakej Beli 1 Percuma 2 ebook karya Razzi Rahman, klik di sini sekarang

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *