That’s life is all about.

“Sallallah hu ngala Muhammad, Sallalla hu ngala hi wassalam, Sallalla hu ngala Muhammad, Sallalla hu ngala hi wassalam…”

Selawat nabi masa sembelih korban lembu?? Hehe…bro tak biasa tu. Walau ini hanya baru kali ke 2 tunaikan ibadah korban, tiap-tiap tahun bro selalu ikut kaum keluarga yang lain, menunaikannya. Selalunya, buat akad bayar dan wakilkan kepada pemilik lembu or tukang sembelih tu then tarik tali lembu tu kasi lembu tu jalan sikit….beres.

Raya Korban Razzi Rahman

Namun, sesuatu yang baik dan mengikut nas-nas Islam, bro sokong sangat. Maka sewaktu penyembelihan ‘Mr Black’ tu, bro pun selawat sama lah, ikut Ayah Alang yang begitu pro sekarang, dulu dia takut-takut je 😛 . Tapi, rasa masa sembelih dengan berselawat tu memang menenangkan jiwa. Hmm…mungkin selawat nabi helps. I wonder tho’ itu adalah amalan biasa ke or mungkin tidak biasa, bro tak tahu ( Jahil ke gua ni? 🙂 )

Korban Raya Razzi Rahman

Sesuatu yang bro rasa this time around…suasana kampung yang begitu tenang dan nyaman sekali dengan angin yang bertiup, pelan-pelan kasi pipi bro terasa relek je  hehehe…dulu-dulu asyik nak duk kat bandar. Tak sangka, di kampung ni best sangat rasanya.

Korban Raya Razzi Rahman

Daging MUSIR…sibuk Uchu, Atih, Pak Su, Pak tam yang takut tengok darah tu begitu teruja menengok lembu yang dah terkerat leher tu pun, tapi masih boleh berjalan lagi ni. Tough betul ‘Mr Black’. Tapi Abah dan Ayah ALang lah yang sibuk, “Daging Musir!..daging musir…kerat daging musir dulu!”

Raya Korban Razzi Rahman

Apa ke benda daging musir ni, yang bro tahu, daging steak, daging cincang, daging merah or kalau yang mentah ni….daging batang pinang la 🙂 . Rupa-rupanya, daging Musir ni adalah bermaksud daging yang paling lembut dalam bahasa Arabnya…

So, sebelum siap semua daging dilapah, daging Musir dikerat dulu untuk Mak dan kaum perempuan yang ada, memasak buat menjamu mereka yang bekerja sakan untuk menyelesaikan upacara korban itu. Menarik sangat cara orang-orang kampung berjiran kan.

Razzi Rahman & SonAbah dan Mak orang besar kerajaan tapi tetap tidak menyombong dan masih mengamalkan cara orang kampung. Close sangat dan saling hormat menghormati. Bersama-sama berkerja. Rasa macam happy sangat. That’s life is all about. Caring, respecting each other, no matter what or how you have to go through the hard time, love the moment you had and cherish!….

Bro begitu teruja about this situation sebenarnya, you know why?…well because, all of them that I’ve mention earlier are my wife’s family not mine.

My family??…my father, bapa saudara, mak saudara dah past away semua…my mother kena stroke masih di kerusi roda, adik-beradik ada yang close dan sayangkan adik dia ni, namun ada juga yang teramat benci dengan Bro.

So, Allah Waalam!  

Leave your comment here :-

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *