August 2007


Merdeka! :) Semangat sikit ekk…tapi yang buat Bro lagi teruja ni hah… “Jeans” Yep…nampaknya e-cerpen pertama kita sudah hampir kepada penghujungnya. Remember the deal?…Sabtu 12mlm adalah penamatnya.

So, you all dah fikir ke ending cerita ni macamana??!…pening gak kan…tapi interesting! Siapa yang nak buat ending tu tak tahu lah…mungkin sesiapa saja…fuhhh! Berdebar-debar gak ni :)

Alright before that, nak announce sikit ni…the e-cerpen program is ready and inilah covernya…cam? Seksi? hehehe 😆 Seksi tapi simbolik…Im very sure you all faham punya apakah maksud cover itu…gempak tak? keh!keh!… SOON, Boleh DOWNLOAD FREE!!…bro kena edit dulu la cerita tu, kasi masyuk tul2…

Ok, I got reminder sini sikit:-

  • Nama you all, nickname is okay tapi biarlah ada nama tu…nanti takkan bro nak tulis kat dalam ecerpen tu nanti, penulis : Tahun2020 atau ###$$$Rimau haaa leceh lah hihihiihi…Kita pun nak dikenali kan, manalah tahu besok jadi terkenal. Apa ada pada nama??… NAMA ADALAH SEGALANYA 😉
  • Bro ada detected salah seorang telah main ‘TIDAK ACI’ punya 😛 …yep! Ada la orang tu kan, dia sambung dia punya sendiri… dont la like that friend… Bro tak nak lah delete post tu pulak nanti… lebih-lebih sikit2 Bro tak kisahnya… Janganlah sampai buat 2 nickname pulak. Kalau pakai nama sendiri lagi DIGALAKKAN!
  • The next idea yang Bro ada ni, hope you all boleh fikirkan bersama. Idea ni Bro punya Sifu yang cadangkan, memang ngam arr…Ok cam ni, kita akan bikin e-Cerpen secara berkumpulan pulak, boleh? Ok…you all fikir-fikir dulu then cari-cari team mate dulu. YANG PENTING, bukan orang yang sama la… Bro boleh tahu…wo 😉

ON MONDAY kita akan ada NEW STORY… it will be different, dan mungkin juga lebih santai. Ceritanya dah ada, nak tahu tak??…hehehe, ok tak nak rahsia2 kali ni. It’s about LOVE, tapi kasi nangis sikit la 😛 . BUT it’s all up to you guys, Bro boleh start anything, tapi you all yang mencorakkannya…nanti Brother Love celah-celah ler dan sambung…sambung…

**03 September 2007 : Sebagaimana yang dijanjikan, anda boleh dapatkan e-Cerpen anda di sini…It’a a FREE PRODUCT and NOT FOR SALE! GO HERE >>> FREE E-CERPEN DOWNLOAD

New Logo



Apa komen anda? : [22] Comments


   Oleh :

Razzi Rahman, Shed, Lizz, Dini, Samara, Azwa, Shah, Aisyah

“Aaarrrrgghhhh!” Jeritan nyaring gadis berwajah bujur sireh itu benar-benar membingit suasana rimba sehinggakan bergegar dedaun pokok menggugurkan embun jernih di pagi hari. Tersedar dari lenanya yang panjang, dia kebingungan memandang sekeliling…

   “Di neraka kah aku ini?” suaranya yang mendalam berbisik sendirian sambil mencuba untuk berdiri walau seluruh anggota tubuh badannya masih terasa lemah…

   Tiba-tiba, “Hello Jeans…” tegur lembut satu suara seorang lelaki dari belakangnya yang dia cukup kenal dan sekilas itu juga seperti satu ingatan ngeri terpancar bercahaya di depannya.

   Mata tajamnya terbeliak membulat terkejut, lantas sepantas kilat, dia terus lari dengan lajunya merempuh hutan tebal membiarkan kakinya yang agak panjang membawa dia kemana sahaja tanpa mengira arah tujuan. Dalam seketika, sinar harapan terpancar di wajahnya apabila terdengar bunyi seperti memekik di keheningan pagi. Dia terus berlari mengikut bunyi yang masih bergema di telinga.

   “Tungguuu!!!” Jeritnya dengan nafas yang sesak dan tersekat-sekat…Namun, kehampaan jelas terbayang ketika melihat ekor gerabak sudah pun menghilang melalui landasan yang membengkok ke barat, dengan bunyi nyaring seperti wisel turut lenyap di kejauhan. Asap dari enjin bergumpalan di udara seketika sebelum dihembus pergi oleh deruan kencang angin panas yang melecetkan pipinya yang gebu dan memedihkan rongga hidungnya yang tirus.

   “Errhh…mati aku…” 

New Logo



Apa komen anda? : [25] Comments


Mungkin ada la yang masih mengenali saya…Razzi Rahman, bekas penyanyi dan pelakon. Pastinya ramai gak yang langsung tidak mengenali saya. Itu biasa ler…hidup ada masa kita kat atas dan bila tiba kat bawah tu…perit je kan?! Tapi kalau tak da semua tu, bukanlah hidup namanya…ADO!

Razzi RahmanTAPI, yang saya nak cite di sini ialah…cuba lihat gambar kaset album sulung saya yang dah berkurun lamanya ni…hihi, cuba perhatikan betul-betul tajuknya…Nampak tak??…Apakah tajuk album pertama saya tu?  

Hehehe… Well, itulah kisahnya saya ni…beratus-ratus novel baca, banyak karangan di sekolah yang tulis. Rupa-rupanya minat paling giler sejak kecil adalah menulis cerita! Hinggakan tajuk album saya pun bergaduh2 ngan producer & bosses kerana mahu namakannya… CERPEN!

ADO!…now I’m the boss! Hehehe… tapi tetap berpijak di bumi yang nyata. Itulah sebab utama Bro dan Catriona Ross boleh memiliki syarikat penerbitan bersama iaitu Gold Mind Publishing…hanya keranaaa… “Kita dua olang arr talak sombong punya loh…” 

Alright…Bro harap you all dah ler baca apa site yang kita layari ni dan tahulah serba-sedikit tujuan dan syarat-syarat menulis e-cerpen di sini.  

Untuk 1st karektor utamanya bro dah adaaa!! OK…Dia adalah seorang gadis berumur lingkungan 20an yang memiliki renungan matanya yang tajam dan rambutnya yang lurus dan panjang. Berbadan agak tinggi dan lasak orangnya, tetapi sangat manis. Di sebalik wajahnya yang cantik, tabiat buruknya, dia selalu tertidur dan terlena diulik mimpi di mana sahaja dia berada . Nama gelarannya… Jeans!

Power tak? hehehe, ok ceritanya…terserah 100% kepada anda kerana andalah yang mencorakkannya! Sambung je dari prolog dan seterusnya dan seterusnya. Apa yang bro minta, you all jangan malu dan jangan segan. Be creative! “Always believe in what you do!” 

*TIP MENULIS FIKSYEN :

Setiap perasaan yang dipamerkan, yang diceritakan…pastikan ia membayangkan apa yang dia akan lakukan nanti, keputusannya, pilihannya, sebabnya haruslah konsisten dengan emosinya.

So, Aug 27 Monday 12 noon, Boleh mula?? Test tengok… 

Jom bikin e-cerpen in the making :

New Logo



Apa komen anda? : [18] Comments