November 2010


Apabila kita bercakap tentang masa di dalam percintaan, ianya seumpama TIDAK digunakan. Masa berlalu tanpa kita sedari, hari-hari berlalu begitu cepat, penantian untuk pertemuan pula begitu lambat! Semua kerana cinta, kerana kita berada dalam perhubungan yang meliputi kasih dan sayang…

Solat pula cukup je time happy, doa-doa meniti di bibir. Tapi bila time marah, bergaduh, solat tah kemana, doa berganti maki hamun, sumpah seranah kegeraman. It’s all because of love…

Hebat betul penangan cinta ni kan…sampai kita boleh pinggirkan Tuhan sendiri hehe… funny pulak sometimes bila difikirkan, funny kerana kita tidak punya rasa takut pada Allah s.w.t tetapi kita begitu takut akan kehilangan orang yang kita cinta.Not preaching ya, but admiring those people yang begitu giler mengadap cinta. Which is to me…I DON’T BLAME THEM.

Dulu-dulu masa terkena kat Bro Razzi sendiri, I pun lebih kurang gitulah jadinya… hilang pertimbangan…terlalu taksub kepada dia yang kita cintai…Alhamdulillah now, I’m tripple better!

Teringat lagi dulu, after 2 years…

I masih cintakan gadis yang tidak cintakan I, GILER TAK?! Within those 2 years I tak ada rasa nak bercinta pun dengan orang lain…to me, she’s the one and to me yesss…she is still my lover! Padahal dia dah bercinta 2-3 kali dah dengan orang lain…

But why 2 years je? Some of my friends lagi giler…ada sampai 7-8 tahun masih cinta! Sedangkan pasangan dia orang tah kemana dah… and in my case,  apabila ketahui  yang dia solo kembali so I thought i have a chance again! Saya pun excited la kan, bersiap kemain lagi, dressing up, perfumes, shaves, handsome habis…perrghh, but bila bertemu, HAMPA!

I would bersyukur kepada Allah, kerana setelah 2 tahun dia bertemu saya kembali …Tuhan telah membukakan hati gadis itu untuk menghina saya, menjatuhkan maruah saya dan langsung tidak menghormati perasaan saya… (Very sure, dia takkan kahwin-kahwin dah dengan perangai dia macam tu!)

I Sedih giler babe! Sebab, I bukan nak lebih-lebih pun, just sekadar A CHANCE to show to her that I can make her happy…itu pun dia tak nak tahu malah cakap I ni nothing that she wants ..and it knocked me down babe, tersungkur rebah ke tanah kerana terkejut betapa bodohnya aku selama 2 tahun ini kerana terus mencintai gadis yang langsung tidak cintakan aku, all because  atas alasan kononnya,

  • “Cinta aku hanya pada mu…aku akan terus setia menanti kerana kau lah satu-satunya cinta hati ku! Aku sanggup berkorban apa saja demi mu”

KOYAK BEB! 😀 …kita ingat setelah bertahun-tahun dia mencari cinta dengan orang lain dan telah breakoff  beberapa kali dengan 2-3 orang lain, so dia boleh sedarlah yang cinta kitalah yang terunggul dan sejati, huhh…buat dia menyampah dengan kita lagi ada beb…adoi mak! MALU!

2 years to make me realised that she’s sucked! Auk giler! 2 years it makes me realised, yang dia tak lawa beb, bila tengok betul-betul…aikk? :) Ini yang aku duk giler-giler? Just imagine gadis yang cun sangat selama ni, lawa, sweet…tiba-tiba berubah jadi hodoh dan looks OLD! Why?

Because manis di dalam percintaan itu sudah hilang, ketaksuban kepadanya juga langsung hilang…all because tersedar dari 2 tahun bermimpi di dalam sedar!

Jadi kawan-kawan semua, Bro Razzi share this old story all because I hope you all tidak melalui saat kebodohan ini. Tidak bermimpi di siang hari…tidak mengepikan agama dan keluarga kita, hanya kerana cinta. Lantas bertahun-tahun setia tak memasal! Kononnya agung lah cinta kita tu kan…sedangkan dia hilang tah kemana, sedap-sedap menjalani hidup dengan orang lain…Yang kita ni, kononnya berkorban melepaskan dia pergi…kononnya setia…KOYAK sekali lagi beb!!

Pengorbanan ada tempat dan caranya, kesetiaan ada hadnya…Like I always said,

“Accept the failure, to get better!” …faham tak? Bro Razzi sendiri pun tak berapa nak faham tu hahaha, well “Terima kegagalan dan kekalahan untuk jadi berjaya”

it means, kegagalan itu adalah satu pengajaran yang sangat bermakna…learn from it, BUKAN live in it hingga bertahun-tahun. Kita gagal, okay cool…let’s look back apa yang kita buat salah, perbaiki di dalam perhubungan baru! BUKAN menanti dan terus menanti macam orang bodoh… biarlah I aje melaluinya, I tak sanggup you all merasa apa yang I rasa. Okay guys and girls… You all are the best of humankind that Allah have created, “LOVE YOU MORE!”

P.s. Check out all my ebooks that are helpful for your relationship click here 

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [11] Comments



Tahu ke apa maknanya tu? Hehe… ‘kalu ore kelate gak pehe sangak lah tuh!’ But for you all, tak faham kan?

Well… it’s easy je, perkataan yang sebenarnya adalah “MAIN ANGIN” Main angin ni bermaksud, MENYEDAPKAN HATI orang lah, atau pun dengan lebih detail lagi,

Memberi ruang dan peluang untuk anda merasa senang hati. Membiarkan anda bercakap tentang betapa bagusnya anda, atau betapa hebatnya kejayaan terbaru anda. Membenarkan anda berbangga tentang apa sahaja…dan dalam masa yang sama kita memberi sepenuh perhatian kepada anda, walau kita tidak kisah sangat sebenarnya hehe.

So kita biarkan ANGIN dia bertiup laju dengan elok, tanpa menghalang! Ma’ing Anging la tuuu hehehe…

Why I want to talk about this is because too many people lately yang kadang-kadang tu TIDAK SEDAR, bahawa yang sebenarnya lelaki itu atau wanita itu sebenarnya HANYA ‘MAIN ANGIN’ – Walhal dia tidak berminat pun dengan kita, of all we know, he or she JUST BEING NICE…hanya main angin je….

Maybe sebab kita ni boss ke, seseorang yang terpaksa dihormatinya atau sebab kita ni best friend ke, atau someone yang pernah dia terhutang budi. Dalam erti kata lain, TERPAKSA!

Sedih juga bila kita menyedarinya bahawa selama ini dia hanya main angin je…Yang mana sebenarnya dia tidak berminat pun dengan kita kan. Kita rasa dia baik sangat, kita rasa macam dia ni ada hati kat kita, yang kita buat joke dia gelak sakan, apa yang kita buat semua dia admire sangat, segala-gala cara kita dia setuju…so in a way, kita rasa best betul!

Angin kita pun elok je la kan…but the truth is dia hanya JUST BEING NICE hanya main angin. Well, kita nak marah ke kat dia? Takkan kut kan…  orang berbuat baik pada kita.

Lesson here is,

IKHLAS atau TIDAK IKHLAS cara dia melayan kita… kita seharusnya terima cara dia. Dan as usual my advise… relek beb! Jangan cepat sangat jatuh cinta atau menyimpan perasaan kepadanya. Relek dulu…survey dulu, ketahui dulu status dia.

Adakah dia sudah berpunya? Adakah dia sudah bertunang? Adakah dia sudah 10 tahun kahwin dan mempunyai masalah rumahtangga? Apakah feeling dia sebenarnya? Check semua dulu… adakah dia sebenar-benarnya ikhlas main angin dengan anda…atau sekadar nak ambik hati.

Ini penting kerana jika kita terus menyimpan perasaan, TANPA doing the survey…silap-silap, buat malu je apabila kita menyimpan perasaan kepada orang yang hanya menganggap kita sebagai, “Just a friend or just a boss or just another human!” …tup-tup, kita jatuh cinta kat dia…aduuuhhh, dia nak cakap yang dia tak ada perasaan kat kita pun, dia takut kita kecewa atau terasa hati nanti…

At the end, kita juga yang malu… so, better watch out apabila seseorang itu hanyalah ‘Bermain Angin’ sahaja!

All the best and good luck! …”SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA”

FREE DOWNLOAD Muat turun eBook Salam Cinta dari saya yang cukup memberi semangat untuk anda berjaya memiliki sebuah kebahagiaan yang sejati. Sila klik di sini

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love

p.s : Kongsikan di facebook, klik ‘SHARE’



Apa komen anda? : [5] Comments



~ Coretan secebis kisah lama yang benar-benar telah dilalui oleh bro Razzi Rahman…semuga kisah ini memberi manfaat kepada kita semua ~

Razzi RahmanSewaktu aku masih menjadi penyanyi dulu, populariti lagu-lagu nyanyian ku seperti Syakila dan Rembulan Kesiangan begitu mendapat tempat di hati peminat. Sehinggakan lagu Syakila, terpilih memasuki final Juara Lagu TV3 dan Rembulan Kesiangan pula berada di no 1 pada setiap carta-carta Radio hampir 10 bulan termasuk di Brunei dan Singapura.

Namun, dulu dan sekarang…aku tidak pernah berubah. Aku tetap adalah seorang yang jenis santai dan sederhana sahaja. Cuma dulu lagi kurus lah hehehe…

Mungkin juga kerana aku begitu popular, seorang model yang sangat cantik serta manis, tinggi dan cerah kulitnya telah terpikat kepadaku dan telah menjadi kekasihku yang sangat setia. Namun, satu kejadian pelik telah mengubah cara hidup dan perhubungan kami.

Dia yang teramat ku sayangi tiba-tiba telah menghilangkan diri!! Tanpa sebarang nota, tanpa mesej, no calls, tanpa sebarang alasan dan tanpa memberitahu aku apa pun kalau-kalau dia mahu berpisah…dia hanya terus hilang!. Aku masih ingat…

  • “Abang…kalau abang nak pergi mana-mana cakap kita tau…jangan pergi senyap-senyap aje, nanti kita risau tau…” Dengan penuh manja, dia berpesan kepadaku dulu. Kini?…apa yang telah berlaku?!

Aku kebingungan, kemanakah dia?! Adakah dia dilanda mala-petaka apa-apa? Kemalangan? Semua orang tidak dapat aku hubungi…phone tak terjawab, lalu aku ke  rumahnya, tidak ada siapa-siapa. Pelik?! Kemana semua orang pergi? Kemana dia pergi??

Berhari-hari hilang, dan belum sempat aku membuat laporan polis, aku histeria! Aku kepeningan dan hampir-hampir pitam kerana begitu panik memikirkan kekasih yang tersangat aku sayangi, HILANG!

Beberapa hari kemudiannya, entah apa yang telah terjadi padaku ketika itu, yang aku ingat, aku meracau, menangis, menjerit dan meraung-raung di rumah. Aku macam sedar di dalam tetapi, luaran aku tidak dapat kawal. Seolah-olah aku sedang berada di dalam tubuh orang lain. Sehinggakan Ibuku terpaksa memanggil doktor datang, bomoh pun datang untuk ubatkan aku. Akhirnya aku pengsan…

Aku tidak mahu jadikan ini sebagai alasan utama aku berhenti menyanyi dulu tetapi sedikit sebanyak, kerana dialah hampir hancur seluruh kehidupanku…

Berminggu-minggu kemudian aku terlantar di katil, seperti berkabung, bersedih dan menitiskan air mata kecewa! …Uurgh…sedih…sedih…di waktu aku begitu memerlukan dia, di saat aku sangat sayang padanya, mencintainya sepenuh hati…dia pergi…pergi hilang entah kemana…

Setelah berbulan lamanya, fikiran aku sedikit tenang dari biasa dan apabila terpandang di cermin mukaku yang cengkung dan sudah berjambang, aku mulai sedar yang aku sudah lama tidak menjalani kehidupan yang normal.

Tetapi hari itu, satu lagi berita buruk telah aku terima… Sebenarnya selama ini dia tidak hilang, tetapi dia tidak dibenarkan oleh keluarganya dari bertemu aku lagi!

Ini semuanya adalah kerana dia telah pun dijodohkan dengan lelaki pilihan ibunya! Ahhh!!!…hancur luluh hatiku ini apabila aku hampir pulih dari tekanan mental, berita sebegini pula yang aku terima, Aduuuhhhh…

TETAPI…satu kejadian yang “MIRACLE” berlaku kepadaku pada malam hari berikutnya. Di dalam sedar dan tidak sedar aku telah terdengar satu suara berbisik kepadaku, “MAAFKAN DIA…MAAFKAN DIA…” Entah macamana, tiba-tiba semangat aku pulih! Aku mesti pergi berjumpanya, aku mesti mendapatkan penjelasan, aku mesti tahu adakah dia benar-benar ingin berpisah dengan aku??! tinggalkan aku dan mengahwini lelaki pilihan ibunya?

Keesokan harinya, aku bangun dan terus mandi hot shower. Misai dan jambang yang panjang ku cukur habis, aku bersiap! Dengan memakai pakaian kemas, aku melangkah turun dan menuju ke luar rumah. Ibu yang sedang menonton tv, tiba-tiba terkejut sakan dengan perlakuanku lantas terus bertanya, “Nak kemana tu??!”

“Ke rumah Tasya!” jawabku tegas. Ibu tercengang tak terkata.

Tetapi, belum sempat aku pergi…tiba-tiba Tasya muncul dan tercegat di pintu luar rumahku. Ya Allah!…terus saja aku menjadi lemah, cinta yang masih membara di dalam diri ini membuatkan aku terasa teramat sayang padanya di saat itu.  Berbisik hati aku..’Oh Tasya…aku amat rindu padamu’. Perasaan rindu yang teramat sangat membuatkan aku terus meluru untuk memeluknya, Namun…Tasya mengelak!

  • “Tasya??!” aku kebingungan…
  • “Maafkan I, Razzi… Please, lupakan I, I dah tak ada apa-apa
    perasaan lagi pada you, Razzi. Forget about me!”

Suara Tasya yang mendatar, membingungkan aku terus… aku tidak biasa dengan caranya yang seperti langsung tidak berperasaan.

  • “Tasya!, so Tasya datang selepas sekian lama ini untuk apa?? Bukankah sebab Tasya masih sayangkan abang?…”
  • “Sorry Razzi…I datang kerana ibu you yang suruh!”
  • “What??!…why?!”
  • “Sebelum I…err..err..”
  • “Sebelum? Sebelum apa Tasya?!”
  • “Sebelum I kahwin besok…”
  • “WHAT??!!!”

Tasha terus meninggalkan aku di situ. Sekali lagi aku dilanda tekanan mental yang maha dahsyat! Aku terduduk, terpaku dan terpinga-pinga memikirkan apa yang telah berlaku. Semuanya begitu cepat dan amat membingungkan aku. Suara dari sebuah cerita yang sedang ditonton oleh ibuku terngiang-ngiang di telinga, menyakitkan benakku, persoalan demi persoalan menyucuk-nyucuk otak aku yang semakin berdenyut-denyut terasa.

Ohh…sanggup Tasya buat aku macam ni??…sanggup dia seksa batin aku selama ini, kemudian hancurkan harapan dan hati aku?!!  Sanggup dia…Ya Allah, bantulah insan mu yang tersangat lemah ini,

Tiba-tiba…

“Maafkan dia…maafkan dia…”

Aku tercengang! “Dari mana datangnya suara itu yang telah ku dengar semalam?” Perlahan-lahan aku melangkah menghampiri ibu yang memandang pada ku tepat dengan wajahnya kelihatan begitu sedih sekali. Matanya kelihatan bersinar, berair. Sekali lagi suara yang sama menarik perhatian ku…rupa-rupanya, suara itu adalah dari sebuah filem Indonesia di TV…

Aku terus menonton filem indon tu sampai habis…ceritanya sangat menyentuh hati dan kisahnya hampir-hampir sama dengan ku. Bagaimana seorang jejaka yang ditinggalkan kekasihnya yang telah berlaku curang padanya. Lantaran terlalu emotional dan tidak tahu cara untuk melupakan kekasihnya, dia mengalami tekanan mental. Pada malamnya, seorang bidadari telah datang kepadanya dan berbisik, “Maafkan dia…maafkan dia…” Esoknya dia mengambil keputusan untuk memaafkan kecurangan kekasihnya itu walau pun batinnya terseksa dan hatinya terkecewa, teraniaya. Jiwanya parah, tetapi dia masih maafkan gadis itu yang telah pergi meninggalkannya.

Aku ternganga sepanjang cerita itu. Apa yang sebenarnya telah berlaku?? Sungguh ajaib fikirku, namun…aku mengambil keputusan untuk melakukan perkara yang sama. Lalu, setiap hari berikutnya, aku fikirkan Tasya, aku maafkan dia, hari demi hari …aku maafkan dia.  Ya…aku kecewa, aku terseksa dan merana…tetapi, aku maafkan dia! Aku maafkan segala-galanya…

Amazingly, lama-kelamaan aku menjadi lebih sihat dari biasa. Perasaan cinta aku terhadap Tasha semakin hilang. Walaupun aku tidak dapat melupakan Tasha tetapi jiwa aku cukup tenang! Rupa-rupanya, apabila cinta, kasih dan sayang sudah hilang…walau aku masih mengingati Tasha dan mendengar kisahnya yang bahagia dengan perkahwinannya, ianya langsung tidak menyedihkan aku.

Kini, setelah bertahun-tahun kami tidak berjumpa dan aku pun sudah bergelar usahawan, penyanyi dan penulis popular, akhirnya aku kembali mendengar berita dia yang sudah mempunyai seorang cahaya mata. Aku tumpang gembira pula untuknya, hehehe…

Namun sekali lagi, Tasya muncul tiba-tiba di depan kedaiku. Dia kelihatan pucat dengan sekeliling matanya yang agak kehitaman dan bengkak, jelas sekali kesan menangis dan tidak cukup tidur. Aku sedih!…bukan sedih kerana teringat kisah cinta kami…tetapi sedih kerana Tasya rupa-rupanya sudah pun bercerai.

Hari-hari berikutnya pula, Tasya masih datang dan sedikit-sebanyak mempamerkan minatnya kepadaku kembali, tetapi aku langsung tidak berminat kerana aku sudah maafkan dia dulu, dan cinta, kasih serta sayang sudah lama hilang. Dalam hatiku juga, tiada dendam.

Bersama anak perempuannya, 7 years old yang sungguh comel, Tasya seperti terdesak merapatiku, sehingga menceritakan kisah sebenar mengapa dia bercerai. Rupa-rupanya dia selalu disepak terajang oleh bekas suaminya itu hingga turun naik mahkamah untuk bercerai!

Aduuuhhh…apakah ini balasan Tuhan? Setelah apa yang dibuatnya kepadaku? Apakah ini hikmah dari aku memaafkan dirinya? I guess “God work’s in a very mysterious way”

…kita tidak akan tahu, apa rancangan Tuhan terhadap kita. Aku harap segala kejadian bukan sebab aku, bukan sebab doa aku yang memaafkan segala penyeksaan dia terhadap aku, dan aku amat berharap dia dapat meneruskan hidupnya dengan tenang kerana aku telah lama, “Maafkan dia…”

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

p.s. Ingin membaca kisah cinta Razzi yang lain? Klik di bawah :-



Apa komen anda? : [56] Comments



Sebagai penghargaan dari Razzi untuk anda semua yang selalu berkunjung ke blog Brother Love, satu pemberian percuma untuk anda, sebuah eBook dari saya yang berjodol, “SALAM CINTA” …nak tak? Sure la kan, and it’s FREE!! 😉

Please share with your friends too ya… okay here it is :-

Download di sini

Ebook Razzi Rahman

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : No Comments