December 2010



Sepanjang 2010, berbagai topik cinta telah Bro Razzi tuliskan, hampir 300 artikel cinta telah pun saya paparkan untuk kita kongsi bersama tentang segala-gala persoalan cinta. Most of it adalah about KECEWA CINTA. Yaaa… sadly, kisah dan pengalaman mereka yang kecewa cinta ni BANYAK sangat.

I sendiri pun turut merasa kesedihannya kerana dalam ramai-ramai yang telah pun saya bantu, tetapi masih ramai lagi yang kecundang dan tersungkur dalam perhubungan cinta masing-masing, – whatever the outcome maybe, I should be greatful that I’ve help many… Alhamdulillah!

Okay, dalam banyak-banyak topik dan sebab-sebab berlakunya kekecewaan dalam cinta, for our NEW YEAR 2011, Bro Razzi pilih untuk bercerita tentang “TAKUT BERCINTA!” –

Yes… in 2010, memang ramai yang mengalami dan melalui saat, :-

  • Takut untuk bercinta
  • Takut untuk meluahkan rasa cinta
  • Takut untuk berubah dari being a friend to a lover
  • Taut untuk menyatakan perasaan yang sebenar
  • Takut dikecewakan lagi

Honestly, Bro Razzi sendiri pun pernah juga melalui saat sebegini, dan pernah merasa seperti mana yang you all rasa!

So, please tell yourselves that it’s okay! 1st sekali apa yang kita kena ingat, semua orang takut dan nervous, bukan you saja. So it’s okay to be afraid untuk meluahkan rasa cinta, taKut untuk bercinta, takut cinta tidak diterima, takut malu, takut dikutuk, takut kehilangannya… All kinds of takut dalam meluahkan hasrat cinta tu… It’s okay!

How about AZAM untuk CINTA 2011 adalah to keep telling ourselves that, “Things ARE OKAY!” – dengan syarat, “WE KEEP  on TRYING!” – Okay? Janji ya hehe…

Ada satu kisah benar, that happen to my own friends, last year…
======================================================

Dua perhubungan cinta gagal kerana kedua-dua pasangan, TAKUT untuk meluahkan perasaan mereka how they feel yang sebenar…

oUR friends ni, Bibi dan Riki dah lama kawan dan sangat rapat tetapi tidak pernah declare as couple. Tidak pernah menyatakan rasa cinta. Tetapi, kawan-kawan kita orang memang dah anggap dia orang ni couple la sebab asyik berdua je kat mana-mana kita keluar or hadiri…

But memang obvious bila cakap pasal cinta je, pasal couple, masing-masing mengelak! Malu tapi mahu la tu kan, dan selalu meletakkan alasan, “Fikir karier dulu…masih muda lagi…kawan saja lah lagi senang… nanti kalau bercinta, takut bergaduh pulak…” – the actual fact is, memang dia orang saling cinta sebenarnya huhu…

Antara Bibi dengan Riki, yang paling ketara nampak nak sangat couple is Bibi, tetapi kerana Riki slow sangat…akhirnya Bibi menerima cinta dari lelaki lain, Zamrul. Mamat ni bukan group kami la… memang kami semua tak suka la mamat ni, biasala anak orang kaya ni ada la sombong sikit arrr…

Dan sebagaimana kami jangka, Riki mesti melenting la kan. Tapi sebab keegoaan dia… dia tak tunjuk rasa marah, cemburu, geram dia pada si Bibi & Zamrul.

Isihati  Bibi, surely dapat merasa apa yang Riki rasa. Dia dapat menggagak Riki mesti marah dan jeles punya… but what can she do? Zamrul cukup strong mengorat dia, tunjuk love, tunjuk caring… BUT cinta Bibi, sememangnya untuk Riki, tetapi dia takut untuk meluahkannya…same goes with Riki la kan. Masing-masing tersekat dengan rasa ego, pendirian hidup, segan, malu, etc …

At the end of the day, apabila Zamrul dah mulai nak masuk meminang… perrghh, kita orang pun suspen masa tu… Riki lak lagi lah tension, semakin kecewa, semakin jauh dengan Bibi dan at last, give up dan dah tak mahu kawan lagi…

Bibi pulak merasa dia patut mengalah dan lupakan rasa takut dia… so lastly, Bibi pun buat keputusan untuk melepaskan Zamrul. So they breakoff… Zamrul faham la sebab dia memang nampak si Bibi ni, duk masih cinta kat Riki la kan…

Setelah Bibi dan Zamrul breaks… Bibi punya suka, melompat-lompat tak sabar nak jumpa Riki dan excited giler nak cakap kat Riki yang dia dah free, single…dan mahu sangat menyatakan yang dia dah ready untuk mulakan perhubungan cinta dengan Riki…

Sampai kat Mc Donald tempat kita orang lepak selalu, Riki pulak tak ada di situ. But kita orang semua memang excited for Bibi la kan, dan sangat gembira la akhirnya, gang kita orang ni akan couple gak akhirnya…

Akhirnya Riki sampai…BUT, teramat sedih sekali buat Bibi…kerana, Riki datang dengan ex girlfriend dia la pulak! Adoi…rupa-rupanya, dalam kesedihan kehilangan Bibi, Riki yang rasa kalah, kecewa, dan kehilangan bibi pada Zamrul, telah kembali menjalinkan hubungan dengan bekas kekasihnya, Sal.

  • Adoi!… frust giler Bibi masa tu, dah lah dia break dengan Zamrul…now dia kehilangan Riki pulak…

Tapi apa boleh buat… dah terlambat, kami semua pun turut feel sad for her la, but at the same time…have to be happy for Riki la kan sebab dah ada girlfriend. Bibi pulak terpaksa la buat-buat happy for Riki…

…dan untuk tidak mengeruhkan keadaan, Bibi tak cakap pun yang dia dah single balik…From this disspointment, Bibi meneruskan hidup dia tanpa bercinta dengan sapa-sapa pun selepas tu…The last time I heard, Bibi dah kahwin dengan Mat Salleh dan hidup kat Cape Town, betul ke tak… tak tahu lah. However pun, I doakan Bibi bahagia lah dengan apa saja pilihan hidupnya… jauh disudut hati, I sangat yakin yang Bibi masih cintakan Riki…

 FIN.

You see… love & life is about ‘Taking Chances’ – Kita tidak akan tahu selagi kita tak cuba. Apa saja peluang yang hadir, kita kena anggap itu adalah takdir dari Tuhan, pemberian dari Allah s.w.t so…give it a shot, try it out! Give yourself a chance… Who knows, maybe yang tidak kita suka itu adalah yang terbaik untuk masa depan kita. BUT kalau percubaan kita gagal, it’s for the better I’m sure… terima dengan tenang, dan keep your options open dan TRY AGAIN!

So, Azam Cinta 2011 kita apa? “BERANI BERCINTA…BERANI GAGAL…BERANI MENCUBA” InsyaAllah, dengan usaha dan tawakkal, rezeki akan hadir untuk kita!

P.s. Check out all my ebooks that are helpful for your relationship click here 

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [6] Comments



Sex…sex? sex!!! 😀  …tak ada benda lain ke nak buat? Asyik ngadap benda tuuuu je, cuba buka mata kepada perkara-perkara yang boleh sama-sama bergelak ketawa ke, sama-sama menjana kesihatan dan menambahkan stamina ke, atau melakukan sesuatu yang boleh menambahkan pengetahuan dan pengalaman ke?…

TAPI…semua tu pun dapat kita alami dengan hanya melakukan sex kan? Alamak…hehehe…but thats not the point! The point is, dengan melakukan berbagai-bagai perkara lain selain dari melakukan seks, kita akan mempunyai sebuah perkahwinan yang lebih interesting sebenarnya!

Laaa…ingatkan apa lah tadi ya dengan tajuk my blog post this time around. Sex, sex, sex…Yup! It’s not about sex but it’s about having sex and everything else. Not just sex, sex and sex je…. And this particular articles is expecially for married people and for those who are going to be married soon. BUKAN untuk mereka yang mengamalkan sex bebas dan belum berkahwin. Itu gua tak masuk campur! 😉

Semua orang tahu, melakukan seks atau hubungan kelamin or having sex as in ‘making love’ adalah satu keperluan di dalam perkahwinan. Malah, sesetengah wanita yang bro sendiri temui, sampai ada yang tak puas-puas dengan suaminya dan ada pula sehingga meminta cerai. Si suami juga ramai yang ‘makan luar’ kerana isteri sudah kecut dan longlai…

Baru-baru ini, ada seorang isteri ni…came to my place minta kerja. Looking at her applications…she’s married with 2 kids. Desperately need a job. Ini adalah sedikit dari perbualan kami :-

“Mengapa selepas berkahwin 3 tahun ni baru nak mula berkerja?”
“Saya dalam proses perceraian, jadi saya tengah cari kerja lah Encik Razzi”
“Oo…macam tu, emm minta maaf lah…boleh saya tahu mengapa nak bercerai?”
“Saya tendang suami saya!”
“APA?!!…awak tendang suami awak? Pasal apa?!”
“Dah bertahun-tahun saya sabar dengan dia Encik Razzi, tapi dia asyik 5 saat je…ada satu hari tu, saya sangat-sangat nak….faham lah kan? …lepas tu, dia sekali celup je, terus selesai?!…marah lah saya…itu yang saya tendang anu dia!”
“ADOI!!!”

There you go, sikit punya marah si isteri ni tau. Ingat pada mulanya I kesian kat dia, nak ambik lah dia kerja. TAPI…kang silap-silap ada apa-apa yang dia naik marah, aku pulak yang kena tendang kat anu…lebih baik, reject je laa hahaha!! 😆

Basically what I want to say…there are more then sex in this life. YES, sex is important! Kena pulak yang barang baik, pejal, besar, panjang, memuaskan or whatever…BUT sex is not everything! It’s not something yang 100% boleh membahagiakan sebuah rumah tangga.

Sesetengah pasangan, apabila sudah cinta, dah sayang, dah kahwin, “mainnnn je kerja!” Lama-lama, ianya akan membosankan. Jadi, apa yang anda perlu lakukan ialah, selitkan perkara-perkara luar biasa yang tidak pernah anda berdua lakukan bersama.

Ada banyak perkara-perkara simple yang boleh kita selitkan di dalam kehidupan berumah tangga. Contohnya :-

  • Continue dating, walaupun sudah lama berkahwin. Set a real date, dress up and datang asing-asing.
  • Go for a candlelight dinner. Simpan anak-anak kat rumah abang ke, kakak ke kejap :)
  • Play some sports like bowlings, or swimming together or even jogging bersama gain some stamina…it’s good for sex too.
  • Do something funny, masak bersama-sama, sometimes let the husband cook! Gelak sama-sama kalau tak menjadi 😆
  • Gain more knowledge together dengan hadiri great courses for relationship
  • Go for a holiday kat pulau mana-mana…or take a road trip. Pergi out station…bercinta balik!!

Macam-macam lagi yang kita boleh buat…so, barulah interesting perkahwinan kita tu beb wa cakap lu :) …, at the end of the day, barulah hadap benda tu, then only the sex is so meaningful! 😉 Okey?

p.s : <a href=”http://www.notacinta.com/ebuku.html”>Miliki Koleksi ebook cinta Razzi Rahman yang telah banyak membantu ramai orang – KLIK DI SINI</a>

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
http://www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [8] Comments



“Which one that you prefer? The truth or The lies?”  …Mesti THE TRUTH kan? Mesti mahukan kebenaran. TETAPI… kebenaran itu amat menyeksakan! Boleh ke hadapinya?

Minggu ni Bro Razzi nak talk about this matter over satu kisah masa kecik-kecik dulu. You see…Being right is good but it suck! Sucks bad, when we have to tell other person, the truth…especially the truth about their lover’s, that cheat! Sucks when we have to report terjumpa laki dia dengan perempuan lain adoi!

Memang the right decision is to tell the truth, but it does not going to make anyone happy! That sucks! Obviously doesn’t make me feel good pun for all these many years!

When I was small, sekolah rendah lagi. I pernah stay back at school konon ada tuition, but actually I nak gi rumah my friend dekat dengan sekolah. Nak cakap kat my mom, takut dia tak bagi pulak hehe… So what I did, I minta my mom datang ambik lewat sikit lah…sebab ada ‘tuition’ huhu… 😉

On the way to my friends house, konon nak lepak main game. We lalulah  rumah-rumah jiran dia and you know what, tengok-tengok my 2nd cousins punya husband tengah melangkah keluar dari salah sebuah rumah tu dengan seorang gadis, much younger dari my kakak dua pupu ni!

  • I said hello n smile hahaha…adoi! and deep inside me, “what the hell is he doing in this house with this girl?”

Then what I do, the minute I balik, I terus pergi cerita kat my 2nd cousin…Well, she just laughed hearing story from a kid like me, telling the truth about her husband ada perempuan muda hehe… I pun ketawa la jugak. Ketawa because it’s ridiculous la to us, at that time…takkan suami dia yang sudah bertahun-tahun setia ni ada girl lain…

And knowing my kakak 2pupu ni, depan orang memang la dia gelak je. Belakang kita orang, sure dia berang dan konfrontasi lah dengan hubby dia punya… Aiseyman!! All because “wa pi report kat dia… ya lah kan, apa wa tahu huhu”

  • And memang betul lah sangkaan I, memang hubby dia ada bini muda, aduuhhh…and siapa bongkarkan rahsia dia?? ME!!! Siapa tell the truth? ME!! Ayo koyak beb!

Then after the truth came out, and I being right about it… Nobody’s laughing anymore la kan! – They get divorced, the children are seperated from the parents…all because of ME!! :(

Fuhhh…now I’ve being right, …okay. Tell the truth is great, …okay. In fact semua agama pun mengajar supaya tell the truth, ibubapa, guru, semua ajar kita “Do not lie, must tell the truth!” wokeh semua! BUT why don’t I feel right about it?, I’m not happy! … especially, tengok anak-anak dia orang terpaksa menghadapi semua ni, ibubapa pula bergaduh, kemudian bercerai. Hell! …they are all NOT HAPPY! …how can I be happy? – end of story.

Today, ramai yang bertanya Abang Razzi about their partner, their lover, their loved ones and most of them takkan happy with my answers…

  • Siapa nak dengar, pasangan mereka jahat, siapa nak dengar suami mereka curang? Siapa sanggup menerima kebenaran yang sebenarnya cinta itu sudah tiada lagi selepas bertahun-tahun, habis gitu je? Siapa nak dengar, kan?

Most of them lebih rela dengar I cakap,

  • “It’s okay, don’t worry boyfriend you baik…dia hilang sekejap je tu. Tak pa lah, suami you tak mesra lagi sebab dia letih la tu. Kekasih you tak call dah sebulan tu sebab dia busy, takkan dia nak curang dengan orang lain sebab, tak ada girl yang lebih hebat dari you…” – (ya right!)

I can say that… but I would be lying la kan. Dan itu hanya memanjangkan lagi waktu you all ditipu, dan terus terpedaya, kan? Same thing with my 2nd cousin tadi… I can just keep my mouth shut… jangan report, jangan beritahu laki dia curang, jangan beritahu laki dia ada isteri lain… BUT adakah ianya HELPING HER? adakah ianya ADIL untuk dia? Membiarkan dia ditipu bertahun-tahun?

You see…kalau its true that, things are OKAY, memang I would LOVE to say it is okay, tapi IF IT’S NOT?…I tak boleh nak hipokrit, telling you LIES, just untuk buat you rasa selamat, rasa dicintai, just to make you feel good! I SIMPLY CAN’T!

“Kebenaran itu amat menyeksakan! The truth hurts so much, tetapi kita kena hadapinya dengan tabah…”

I TAHU, memang pedih nak ditelan, terseksa batin, jiwa dan raga… memang you all akan rasa teruk menerima THE TRUTH…namun, teruk lagi I yang terpaksa memberitahu hal yang sebenar.

Telling the truth and being right doesn’t make me feel good…but someone got to do it! Let it be me :(

P.S : Dapatkan pakej Beli 1 Percuma 2 ebook karya Razzi Rahman, klik di sini sekarang

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [5] Comments


Semalaman aku dijangkiti penyakit, ‘Mind Blocked’ …blank otak! Tak ada idea dan tahu apa yang nak ditulis. Monday morning as usual, rutin aku pulak…posting new article aduuhh…

So, bila aku mulai give up, macam biasalah tempat aku berehat malam-malam buta, tempat aku bercakap sorang-sorang… balkoni aku yang mengadap langit kelam, gelap gunung dalam bayu menyentuh lembut ke pipi aku yang agak kesat tak bercukur.

Alhamdulillah, lepas aku berbual dengan diri aku sendiri dalam sejuk embun pagi…teringat kisah lalu, kisah ‘Matahari ku’

Kisahnya bermula sewaktu aku baru-baru mula bertugas di MAS sebagai Passenger Services Assistant. Uniform pun belum pakai lagi masa ni, cakap orang putih pun berterabur hehe…aku dulu, dapat masuk MAS kira nasib baik jugaklah. Ada kekosongan masa tu, kalau ikutkan bertugas di International Airport, English kena power la kan, tapi aku hehe… Yes, No, OKAY SIR boleh lah! Pastu, harapkan muka aku yang cute, tersengih selalu dan very pleasant ni kut (Haha perasan!)

So sepanjang bertugas di International Airport, hari-hari penumpang yang aku jumpa memang mat salleh saja lah! Jadi for sure aku ni asyik kena kutuk kat senior je lah sebab cakap english hancur, guna English Rojak dan pasar… koyak habis, kena gelak je lah…tapi mungkin sebab selalu kena kutuk itu jugaklah aku sekarang terer cakap orang putih hahaha…

Anyway, at the end of the seasons aku dapat la cuti 2-3 hari. Melompatlah aku nak balik kampung, naik kapal terbang free pulak tu hahaha… jakun tak terkira, tapi buat selamba je. So, baliklah aku ke Kota Bharu…

Dalam flight…apa yang aku bayangkan mestilah semua penumpang tu orang Kelantan. Faham-faham je lah, semua orang ‘speaking Italy’ belako dohh hahaha, tapi ada satu girl ni yang duduk 2 baris belakang aku menjadi tarikan aku sepanjang penerbangan 1 jam tu…

Aku pulak sekejap-sekejap tengok belakang, usha dia la apa lagi…lama-lama dia perasan aku duk tengok je kat dia hahaha malu!!… tapi best part, dia senyum! Perrghhh…bestnyerrr!

Bagi mata aku dia cun habis, satu girl yang belum pernah aku jumpa sebelum ni. Aku tahu korang mesti cakap Bro Razzi ni asal kenal girl je mesti yang cantik, cun melecun je…TAPI, serius! Memang cun giler…dan ada sebab aku cakap dia paling cantik pernah aku jumpa! Nanti aku cerita…

So, akhirnya flight landing di Kota Bharu airport. Parked, tangga masuk, pintu buka…tibalah masa untuk penumpang keluar…bising habis semua orang mulai bangun beratur…hehe, aku for sure tunggu dia jalan dulu sampai penumpang lain bengkak dengan aku…tapi, belum sempat dia berjalan keluar tiba-tiba ada pulak makcik kat depan tu tak dapat nak keluarkan beg, dah sangkut!

Kerana aku dah curious sangat about this girl, dah tak tahan nak menegur dia…so dalam ramai-ramai penumpang yang ada diantara kami berdua tu, yang beratur nak keluar, aku pun tegur dia…

  • “Are you muslim?” sambil tersengih macam kerang busuk, itu yang aku tanya??! Hahaha nervous giler. Tapi dia tak jawab, dia hanya tersenyum… penumpang-penumpang habis tengok kat aku, malu!!! hahaha…

…yaa, mesti korang tanya pasal apa aku mulakan dengan soalan sebegitu! Okay, let me tell you how she look like…dan yang buat aku tertanya-tanya adalah kerana, dia GADIS BERTUDUNG, tapi ORANG PUTIH!

Mek salleh betul punya tak ada muka celup melayu langsung…itu yang cun habis! Boleh bayangkan tak? New Zealander, muka macam Liv Tyler yang jadi Puteri Elf dalam Lord of the rings…perrghh cun! Pastu, memakai tudung orang melayu kita, dan take a flight to Kota Bharu…biar betul! Camana aku tak curious habis…

Forget about the people around us, akhirnya kami get to be together dan hang out a little bit semasa ambil bag di arrival hall. Yang aku ni, dengan berterabur cakap orang putih…ada hati nak ngayat ni…

  • “Where go? I go home Kota Bharu” hahahaha…well, memang auk habis lah bila aku ingat balik english aku dulu. But the best part dia faham pulak my english tu.

So, tahu lah aku serba sedikit tentang diri dia… nama dia Suria, dan rupa-rupanya dia mempunyai keluarga di Kota Bharu belah bapa dia. Mak dan bapa dia dah bercerai lama dah, Suria tinggal dengan bapa dia di KL, dan mak dia pula balik ke New Zealand.

Basically, di ketika itu, to me she’s almost perfect…just like a wife to be. Masa keluar dari arrival hall pulak, kakak sulung aku yang datang pun sempat berjumpa dengan dia dan, kakak aku pulak terus suka kat dia. THAT’S ENOUGH laaa to me.. fuhhh, fikir aku, “Ya ALLAH!, AT LAST…I’VE FOUND WHAT I’M LOOKING FOR! …SURIA, MATAHARI KU!”

Then almost everyday kami bergayut je la kerja hehe…oleh sebab nama dia Suria, selalulah aku gelarkan dia Matahari hehe…hinggalah balik KL, kami masih terus bergayut telefon…ya, ya, mesti lah dia je yang banyak bercakap, aku dengar je la… aku? “yes, yes, yaa, I like!” …hahaha nak cakap lebih-lebih tak reti!

Then, kami mulai dating… selalu pergi One Utama, makan-makan, pergi Sunway Piramid main Ice Skating… dia la main, aku mana pandai! Hahaha…pastu kami selalu sangat tengok movie. Kalau tengok movie sure dia angkat both kaki dia kat kerusi, duduk bersila hehe…

One thing about her though, dia memang cun, sweet…kulit putih merah…TAPI, sense of style memang tak ada langsung…fashion dia memang out la!… cam gypsy je pakaian dia. Macam NOMAD traveller tepi jalan yang selalu tahan-tahan kereta tu kan, haaa seluar besar tu hehehe…tapi aku tak kisah semua tu la, aku sangat-sangat enjoy setiap kali dengan dia. Suka tengok karektor dia… ye lah mana pernah aku keluar dengan minah salleh, bertudung pulak tu beb! Bangga giler arrr…kalau gi mana-mana sure mamat-mamat tengok, usha semancam arr…

Hari makin hari kami become closer, boleh consider as a couple la walau kami tak declare tapi dah bagai belangkas je, semua tempat pergi bersama, semua benda buat bersama, cuma satu tempat je aku tak pernah bawa dia, karaoke!

Terasa sangat nak bawa dia, nak juga tunjuk skill aku menyanyi hehe…also nak kenalkan kat kawan-kawan aku, tapi since that dia bertudung, so segan gak la nak tanya. Tambah all my friends tak bertudung laks oops hehe…

  • Namun, tidak aku sangka, keinginan aku untuk membawa dia ke karaoke…telah mengubah segala-galanya!

Sesuatu yang tidak mungkin sesiapa pun dapat menduga apa yang bakal terjadi seterusnya. Aku sendiri pun tak nampak perkara ni…I didn’t see it coming at all babe!

Apabila aku mengajak saja dia untuk ke Karaoke malam nanti, terus saja dia bersetuju… aik? aku pelik, tapi gembira. Wondering jugak…hmm, maybe dia jenis open dan tak kisah sangat…

So, malam tu macam biasa aku datang ambil dia di rumah bapa dia kat Bangsar. BUT…terkejut giler aku apabila satu girl yang tak bertudung keluar, dan tak silap lagi it is Suria! Pergghhh…lawa giler siut! Cuma…satu persoalan berat yang terus bermain-main di benak aku sepanjang perjalanan ke pusat karaoke tu…aduuhhh, why?! Why?!

Tak bertudung satu hal…tetapi mengapa dia memakai RAMBUT PALSU?!

Sampai di Kelab Karaoke, aku dan Suria terus bertemu dengan kawan-kawan aku yang dah lama nak kenal girlfriend aku ni. Memang bangga sangat la sebab semua puji-puji. Dapat pujian dari girls terhadap another girl is really a big thing la kan…

So, malam tu sempat la aku menyanyi 2-3 lagu untuk dia. Dan aku semakin hairan, kerana dia semakin manja dengan aku, setiap kali habis aku menyanyi terus saja kami berpegangan, romantik habis….aduuuhhh…pelik betul malam tu!

Jauh di sudut hati aku…aku agak kebingungan, mungkin dia suka-suka saja kut memakai rambut palsu, dan mungkin juga sebab dah lama dating, it’s time for her to be very closed romantically dengan aku kut…well aku terus kebingungan dan tertanya-tanya sepanjang malam…

The night was over, without we realising it…best sangat! Dapat lepak dengan all my friends together dengan girlfriend aku…I was very-very happy! Suria juga turut kelihatan sangat gembira dan begitu menyayangi aku…

Dalam kami berjalan ke kereta untuk pulang, sekali lagi Suria manja dengan aku dan mahu aku memeluknya. Ahhh…aku memang sayang sangat kat Suria…kami berpelukan sambil berjalan ke kereta… memang amazing feelings la, tetapi…

Kegembiraan aku, bakal hilang! Tiba-tiba saja Suria berkata,

  • “Razzi, I love you…but I’ve to go…tonite is our last night together!”
  • “???!” aku blur giler, out of a sudden…
  • “Razzi the truth is…you don’t love the real me. I’m not the girl that you want to be with!”
  • “What are you talking about?! I don’t understand!”
  • “Razzi, I’m not muslim! My father is…even my mother still pray to Allah, but not me Razzi.”
  • “WHAT? Why not?!” Aku bingung…habis tu? Selama ni dia pakai tudung? Aku merayu-rayu sepanjang malam meminta dia menjelaskan apakah perkara yang sebenarnya berlaku. Apakah perkara yang mengubah dirinya?

Namun Suria refused to tell me all the truth. Yang dia minta adalah perpisahan, kerana katanya dia mahu pulang ke New Zealand dan tidak akan kembali lagi. Berpusing dunia aku malam tu…sebak dada tak terhingga…dalam kegembiraan yang amat menyentuh kalbu, penuh kasih sayang…tiba-tiba yang aku nampak adalah satu cinta suci yang bakal hilang dari hidup aku… apa ni??.. apakah salah aku? Apa yang telah aku lakukan?

Suria terus berdiam diri…dan diam nya membawa berhari-hari lamanya. Setiap hari, aku hanya dapat berdoa kepada Tuhan agar menjodohkan aku dengan Suria yang amat aku sayangi… jika dia bukan Islam, aku boleh mengislamkan dia… tetapi janganlah biarkan aku tanpa sebarang penjelasan, Uuuhh…peritnya hidup, tanpa mengetahui sebarang sebab…

  • “apakah sebenarnya yang berlaku ya Allah?”

Kesedihan aku, mendorong aku untuk bertemu dengannya buat kali terakhir. Walau telah berkali-kali dia mengatakan yang dia sudah tidak mahu berjumpa lagi dengan aku…aku memaksa diri untuk ke rumah dia, sebelum dia pulang ke New Zealand esok hari.

Sampai di rumahnya, kebetulan bapanya tiada dirumah, dan bibik yang sudah lama mengenali aku telah membuka pintu…dalam sedih, aku terasa happy sangat kerana akhirnya aku dapat bertemu Matahari ku yang telah lama tidak menyinarkan hidup aku…

NAMUN satu kejutan yang teramat sangat telah menghenyak otak aku yang telah berpusing laju ini! Sebak dada aku tak terkira, tak tahu aku nak gambarkan bagaimana lagi…

  • “SURIA?!!” itu saja yang dapat aku ucapkan…
  • “NOOO!!! Razzi?!” jerit Suria yang juga turut terkejut melihat aku yang sedang memandang ke arahnya… “No Razzi…don’t look at me like this!!!”

Aku hanya tercengang melihat Suria…tergamam memandang kepada Suria yang hanya… mempunyai seurat dua rambut di kepalanya yang hampir BOTAK!

  • “Ya Allah…Su, what happen?!”

Suria berlari masuk ke dalam biliknya dan keluar setelah memakai tudung…Mukanya kemerahan, jelas sekali dia cukup marah dengan kedatangan aku. Aku pula terus-terusan bertanya tentang rambutnya yang habis gugur sehingga kepalanya hampir botak. Namun, Suria langsung tidak mahu memberitahu aku, apa yang telah terjadi mau pun apakah penyakitnya…

Dia hanya mahu aku keluar dan tidak berjumpa dengannya lagi…aku pula sengaja tak mahu faham. Asyik berkeras ingin tahu, apa kesudahannya…fikir aku, jika dia sakit, ingin aku bersamanya merawat dan menyembuhkan penyakitnya. I want to be with her every step of the way…Namun, Suria tetap berkeras yang dia tidak mahu aku ada lagi dalam hidupnya…dan the last words from her is,

  • “I’m dying! I’m dying okay! …now just GO!”

Kami sama-sama menitiskan air mata…menangis-nangis teresak-esak… jelas sangat kami masih cinta, masih sayang… tapi Suria sangat berkeras untuk berpisah dan tidak mahu aku berjumpa dan melihat dia lagi.

Akhirnya aku mengalah…mengalah kerana telah berkali-kali dihalau keluar. Aku pulang dengan perasaan yang tersangat hampa. Sungguh aku tidak menyangka kisah cinta aku berakhir sebegini rupa. BUKAN kerana orang ke tiga, bukan kerana tidak cinta tetapi hanya kerana Suria tidak mahu aku melihat dia dalam keadaan nazak…tidak mahu aku berkongsi penyeksaan hidupnya… Ya Allah, mulia sungguh insan bernama Suria ini…

Setelah Suria pulang ke New Zealand, aku ada juga contact bibik bertanya khabar tentangnya, tertanya-tanya juga jika ajalnya sudah hampir… tetapi jawapannya hampa… sehampa harapan aku untuk terus bersama Matahari ku yang menyuluh dan menyinarkan hidup aku selama ini…

Sehingga kini, sudah sekian lama, di saat ini pun aku masih tidak tahu tentang Suria entah masih hidup atau sudah lama meninggal dunia. Namun, kesedihan itu sudah lama berlalu…kering…

Sekarang aku sudah melihat dari sudut perspektif yang berbeza… Now, to me… apa yang Suria lakukan adalah satu kekuatan dan ketabahan bagi seorang wanita yang mana dia hanya mahu aku mengingati dia hanya yang terbaik darinya sahaja, dia mahu aku mengenang hanya kenangan manis kita bersama, dia tidak mahu aku mengingati sangat sedih…jauh sekali saat kematiannya…bagi aku, tindakan Suria tersangat mulia, walaupun dia bukan seorang Islam.

Itulah legacy atau peninggalan Matahari ku untuk aku dan untuk kita semua jadikan ia satu pedoman …kadang-kadang aku bagai mendengar Suria bercakap melayu, membisik ke telinga ku… 

  • “Razzi, biarlah Su menderita, asalkan Su dapat buat Razzi merasa secebis bahagia dari Su…moga Razzi kenangi saat-saat indah kita bersama, itu pun sudah memadai buat Su…”

Tinggal lah semangat mu bersama ku Suria… ketabahan mu telah memberi kekuatan kepada ku hingga ke hari ini. Aku amat bersyukur dapat bersama mu walau hanya buat seketika waktu… I love you, Matahari ku!…

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

p.s. Ingin membaca kisah cinta Razzi yang lain? Klik di bawah :-



Apa komen anda? : [3] Comments


 

Apabila kita berada di dalam sesebuah perhubungan that so called, “friendship” tidak boleh tidak…perasaan kita pasti akan mengusik di jiwa kita, dengan memberi satu pertanyaan…

“Is she or is she not?” …atau bermaksud, adakah dia yang kita sayangi dan cintai ATAU tidak?

Its vise versa lah, “is he or is he not?” So, it makes us wonder…and wonder sepanjang perkenalan itu. Malah everytime kita habis je berbual dengan dia on the phone, atau selepas berchatting berjam-jam dengan dia. Kita jadi curious, pelik dan wondering is he/she’s the one?

Kita tahu… kita ni berkawan je dengan dia…kita ni baru berkenalan…tetapi, serasi betul! It’s like dah kenal lama. Malah kita boleh berbual apa saja dengan dia, tak boring langsung! Cara dia melayan kita pun CARING sangat….mesra sangat seolah-olah kitalah yang disayanginya, sedangkan cinta tidak pernah terucap…

Hanya dalam sekejap masa sahaja, kita mula membahasakan dirinya “Sayang” bukan sengaja…. tetapi secara spontan dan langsung tidak disengajakan. Kita jadi mudah memanggil dia, Sayang… Sayang… sampai satu ketika, kita sendiri berkata, “Aihh…sedap je I panggil you Sayang, kan?”

Dia pulak, tak komen apa sebaliknya, setiap kali kita memanggilnya “Sayang!”, aihh menjawap pulak dia, “Ya…” bagai mengiakan perhubungan yang sudah melangkah ke satu tahap lain… between friend and lover…

Itu yang membuatkan kita tertanya-tanya tu,kan?! Kegeraman keseorangan, kebingungan dengan persoalan, “Is he/she OR Is he/she NOT?!”

Adakah dia impian kita? Adakah dia yang bakal mencintai kita? Adakah dia yang bakal menjadi kekasih yang amat kita sayangi? Adakah dia? ATAU adakah TIDAK?

Untuk mengurangkan sedikit beban di hati you all, Bro Razzi nak beritahu kat you all, don’t worry about your curiosity, because…dia pun sama dengan kita jugak!! Tok sah nak berdalih lah…dia pun manusia jugak. Dia pun ada perasaan seperti kita juga. He or she may have been cold, atau mungkin juga sudah dimiliki…tetapi dia juga tetap memiliki tahap persoalan tertanya-tanya seperti you all juga. So…relax, and take a deep breath…hehe 😛

Tapi, what’s the answer? Is he/she’s the one? Well, the answer is within yourselves…cuba setiap kali habis bercakap kat phone, selepas habis mendengar suara dia yang menusuk kalbu tu atau habis melayan ayat-ayat cinta semasa berchatting tu….selami hati you seketika, apakah naluri you berkata? Selami dan dengar dengan ikhlas apakah yang sebenar-benar naluri you berkata?

  • Adakah,  “Ya! dia lah orangnya…” atau, “Tidak, dia bukan orangnya!”

…I’m very sure, Ya dan Tidak kedua-duanya bermain-main dilubuk hati you…so what you must do…nilaikan balik, yang mana satu lebih banyak? YA atau TIDAK?! Be honest to yourselves…you’ll know the answer!

Kalau YA lebih banyak….then go ahead, all out luahkan perasaan you kepadanya, BUT kalau TIDAK lebih banyak, jangan pula degil…melawan naluri…kan nanti terkecewa pula, ADA LEBIH BAIK kita treasure the moment we had left together itu TANPA sebarang ikatan serius. Just enjoy the moment with he/she, lagipun kita memang happy pun dengan cara dia yang caring tu kan?

For sure kita wish to have a caring and loving person dengan kita as our lover or soul mate…BUT cuba you fahami my quote ni,

“Being with a CARING person is good enough, because LOVE is about caring!”

p.s : To the girl that I care enough offshore, in a state of under the cold breeze… “hope you like it”  – misses the good old days babe! :(

Lihat tip-tip cinta seterusnya dari Brother Love klik di sini

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [36] Comments