Home / Tips Cinta /

Mengapa lelaki curang? – Part 1

Mengapa lelaki curang? – Part 1

Comments are off for this post.

 Pernahkah you all terfikir, mengapa lelaki berlaku curang?… 😛 Adakah mungkin kerana wanita lain lebih lawa lagi? 😀

Ramai wanita menjawab, “Nama lagi lelaki…memanglah curang!…tak boleh percaya!”  Namun yang nyata jawapan itu tidak akan membuatkan wanita merasa tenang juga kan?. Menyakitkan hati lagi ada. In general, it’s down to individual…

Pada pendapat Bro Razzi, ianya adalah lebih kepada suka-suka at first… Kerana I rasa setakat ni, lelaki tidak mempunyai sebarang sebab atau alasan yang kukuh mengapa mereka berlaku curang. Malah jika ditanya dengan lelaki itu sendiri, semua jawapan yang diberi so cliche, most of them sendiri juga tidak tahu apakah sebab utama…

“I wonder if, ianya mungkin kerana, pasangannya dah gemuk, tidak seperti di awal perhubungan? :)

Honestly speaking, if its ever happen to me, maybe I sendiri pun tidak tahu menjawabnya. You know, kadang-kadang tu terasa nak tergelak mendengar alasan-alasan yang diberi by some man apabila tertangkap berlaku curang.

In fact, i’m very sure kita semua pun pernah dengar alasan seperti, “I rasa tersisih semenjak kita ada baby…you lebih pentingkan baby dari I…itu yang I cari ‘Baby’ lain!” hehehe…

YES, memang dia orang tahu apa yang dia orang nak…tetapi untuk memberi sebab utama, it’s kind of tough though… mulailah ‘idea hebat-hebat’ datang memberi berbagai alasan yang tak masuk di akal ‘ter rekacipta nya’ huhu :-

Kata lelaki, Masa awal-awal dan masih cinta…

  • “Kalau you busy macamana pun…tak apa, I tunggu.”
  • “You tak pandai masak pun tak apa, kita boleh makan luar je”
  • “I akan tetap cintakan you walaupun fizikal you berubah.”
  • “I suka you sexy, menaikkan semangat I tau”
  • “I’m a good listener, you can talk about anything to me.”

Kata lelaki, setelah tertangkap berlaku curang…

  • “You selalu busy…I kesunyian so I cari lain lah.
  • “You tak pernah nak masak kat I, so ‘makan’ luar lah”
  • “You dah gemuk…I nak yang slim-slim.”
  • “Pakaian you terbukak camana pun…semangat I dah hilang kat you.”
  • “You cakap banyak sangat…bingit telinga I, BOSAN!!”

Cepat je berubahnya ya…Hehehe…terkena kaum lelaki minggu ni. Relax arrr…bukan Bro Razzi nak menyalahkan sesiapa cuma I sendiri curious and wondering, why do men cheat on women?! 

Tidak ingatkah janji lelaki itu pada yang tersayang dulu-dulu? Mengapa mesti lelaki curang dan sampai hati pulak melukakan wanita?…Pernah I bertanya pada seorang lelaki yang pernah curang dengan isterinya sehingga membawa kepada berkahwin dua, nama dia Tam.

  • “Encik Tam, best ke ada dua isteri ni?”
  • Jawab Encik Tam, “Dalam 10, sedapnya hanya 1…tak sedapnya ada 9!”
  • “Habis tu, buat apa Encik Tam kahwin lagi satu kalau banyak yang tak sedap?”
  • “Masa tengah gatal dulu, tak tahu…jadi saya kahwin lagi satu, tapi setelah setahun kahwin, dah ada anak…rupa-rupanya sama aje. Balik-balik jadi macam bini yang pertama jugak!…Sekarang, mulailah nak menggatal cari yang ketiga hahaha!”
  •  “Ai, Encik Tam…biar betul!”
  • “Hehehe…gurau aje..tak larat dah aku pun.”

Jadi, kesimpulannya hari ini, basically…

You berlaku curang hari ini, bahagianya atau ‘SEDAP’ hanya seketika. Hakikatnya, apabila you bersama yang pada pandangan you lawa, cantik dan masih sexy itu…apabila sudah beberapa lama…you akan JEMU jugak akhirnya.

MAYBE that’s the answer!!…LELAKI CURANG KERANA MEREKA CEPAT JEMU & BOSAN with the same girl all the time. Bila dah jemu, mulailah mencari yang lain. Yang mana sebenarnya, after a while…yang lain itu adalah wanita yang sama sahaja. Kesian orang pompuan! 😛

Some Tips to try – untuk lelaki :

Carilah wanita yang benar-benar you suka luaran dan dalamanya. Sukakan segala-gala tentangnya. Suka cara bercakapnya, cara berfikir, lenggoknya, suka personaliti…suka semualah. Kemudian bayangkan yang you akan grow old together…kalau boleh nampak bahagia…then Bro Razzi pasti cinta akan hadir dengan sendiri, mengikat hati anda berdua.

Some Tips to try – untuk wanita :

Pandai-pandailah mengubah scenery kehidupan anda berdua agar pasangan anda tidak mudah jemu. Tukar-tukarkan cara berpakaian, style rambut, ubah cara sentuhan dan panggilan! Pelbagaikan pulak perkara yang dilakukan, tempat yang dikunjungi, persoalan yang diperbualkan. Kalau biasa duduk belah kiri, duduk belah kanan pulak. kalau biasa di bawah, kenalah di atas pula. Kalau semua dah biasa…fikirkan sesuatu agar everything menjadi luarbiasa. Barulah happening dan teruja pasangan anda tuuu…kikikiki 😀

Alright semua…so, apa pendapat anda pula?…adakah cara-cara lain yang boleh anda fikirkan untuk dikongsi bersama?…keluarkan apa yang anda rasa boleh membantu antara satu sama lain and let it out here. 😉

P.s. : TUNGGU “PART II” pulak okay? :) for now, how about you Check out all my ebooks that are helpful for your relationship –> click here 

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

Share this article

Comments

  • June 15, 2008

    Salam Bro…heheheh CM datang menyibuk lagi ni.

    Interesting topic laa ari ni, nak kata lelaki yg terkena tapi bila dah baca sampai habis rupa2nya pompuan pun terkena gak, kira bro pukul keliling ni..hehehe.

    CM setuju ngan bro bila bro kata yg org lelaki ni actually tk der excuse bila kantoi curang tuh. Bila kantoi mulalah bagi reason2 yg ntah apa2 tu

    “you masak tak sedap laa”
    (walhal setiap kali makan betambah smpai 2 pinggan)

    “you terlalu sibuk, sampai tk leh layan I”
    (walhal setiap kali berbual2, si lelaki ni sampai tertidur2…tak layan aper ni…?)

    “you tk pandai urus rumahtangga”
    (uiksss ni kerja isteri jer ker…??)

    …..dan banyak lagi reason2 yg datang “on the spot”…pasal lelaki ni otaknya bergeliga dan idea2 boleh datang xpress..ahaks.

    Tapi CM nak bagi pandangan pasal org pompuan ni yang selalu melabel orang lelaki seperti:

    “Orang lelaki ni sama jer…tak leh harap”
    “Dah nama pun lelaki…cam tu lah”
    “Lelaki kalau tk menipu org pompuan tak sah”

    So, sudah2 laa, jgn lagi terlalu prejudis terhadap org lelaki dan masih ramai lelaki2 baik kat luar sana macam bro dan CM ni….hahahahhah (bro, kita masuk bakul sama2 laa)

    Actually kalau nk kata ramai lelaki curang, rasanya tak kot tetapi kalau kata ramai lelaki tend to curang (means ada intention utk curang)….rasanya ramai kot, tetapi kita berbalik kepada konsep tanggungjawab & dari segi kerohanian/keagamaan. So, perkara2 ni lah yg akan membantutkan tindakan curang tersebut tak kira lah samada lelaki atau pompuan. Percayalah, kita perlu kembali kepada 2 asas ni.

    Tapi…yupp there is “Tapi” dlm apa jua tindakan or perancangan hidup kita. When it comes to “JODOH” kita dah tak leh buat2 apa2 lagi, so lupakan persoalan curang tu, dan terimalah segalanya atas dasar ketentuan ALLAH. Tapi ingat balik…kalau kantoi “makan luar” tak kira lelaki or pompuan, itu bukan ketentuan ALLAH ooiii, tu cari bala ALLAH tu…hehehehe.

    Sorri bro dah terpanjang ler plak, CM terlupa ingatkan tadi blog CM rupanya CM menulis ni kat blog bro plak….heheheheh. Jangan maraa bro.

    Kita tunggu respon2 lain…..pastu CM komen lagi, boleh ker bro…??? Ada limit ker…??

  • rafeah
    June 16, 2008

    Dear Bro,

    Wow such a simple yet a great article.Bro tulis dgn pendekatan paling realistik n gaya bahasa paling mudah difahami.dlm mengena ada nasihatnya.great tips as well Bro. N i cant help but to agree with CM on his words.

    Just to share a thought,variasi dlm perhubungan mmg sgt membantu utk refresh kembali sst perhubungan tu, esp bagi yg dah lama berumahtangga.Yelah, ibaratnya kalau kita hari2 makan nasi lauk yg sama je..mestilah bosan kan.so variasi dan warna tu mmg sgt2 membantu.when i say ‘warna’ doesnt mean warna baju ke or warna cat rumah sahaja, what i meant was to put on some colours in your relationship.mcm Bro cakap, tukar benda2 or perkara2 yg mnjadi kelaziman dlm daily routine kita.Kalau kdg2 terasa nak lepaskan the ‘child’ in you, go ahead..why not.Kita sendiri yg akan rasa benefitnya.Hati jadi lebih senang,jiwa terasa lebih bersemangat, konfiden pun meningkat n for sure pasangan pun akan lebih happy dan terasa bangga.

    :) Happy Father’s Day again to u Bro. Juga kepada Ayahanda saya yg tercinta – En. Md Yusof bin A Rauf –
    ‘Jasamu tak mampu ku balas hatta dengan segunung intan sekalipun. Hanya Allah sahaja yg mampu membalas segala jasa, budi baik, pengorbanan dan tunjuk ajarmu membesarkan kami sekeluarga.Kak Long sayang Ayah’

    p/s:sorry ye Bro,tumpang dedicate for my Dad.hehe..

  • Rafeah : Thanks a lot for the compliments. Macam bagus je bunyi bro tu, Rafeah. Bro biasa-biasa saja. 😉

    Lama tak muncul awak ni, hope everything is good with your life though. Hubby okay?

    Pendapat you juga cukup bernas dan hampir sama with what I’m trying to say. Kira mcm rafeah ngan bro satu kepala arrrr… 😀 Really hope all of us takkan melalui saat pabila terpaksa menghadapi pasangan yang curang…bukan apa seperti CM kata tuu, bro pukul keliling hehehe…nak buat camana, beego pun cakap jugak, bukan lelaki je yang curang…wanita pun ramai jugak :(

    Tapi ada satu lagi perkara, especially happen bila si dia tertangkap curang… Kita nihh…masih nakkkk jugak kat dia, walau dia curang!!…lepas tu salahkan pasangan dia pulak, bukan salahkan dia…macamana tuuuuu??? 😉

  • ixora
    June 16, 2008

    bestlaa artikel baru bro
    199% i setuju
    cuma kes i dah adoooo ler
    anyway di sini salah satu i belajar ttg cinta
    wah kire bro ni “sekolah cinta”

    bestlaa

  • ixora
    June 16, 2008

    hmmmmm sebab tu zmn laa , lelaki or wanita = kuat….hehehe zmn dah globalisasi
    wanita pun tak mau merana dan sedih2 kan

    ngeri ooo dgr citer beego….
    hmmm apa mau kata
    tu yg jadi
    tak ketahuan
    coz tak dpt melawan kesepian
    mungkinkah itu tanda
    skandal cinta di sebabkan
    sudah tidak sempurna akal fikiran semua org?

    oleh itu
    jagalah hati dan iman paling penting
    bila ada problem, kena tgk org yg kita curahkan prob so that bukan kurang masalah tapi TAMBAH MASALAH (konon kesian….isk2)

  • rafeah
    June 17, 2008

    Bro – I’m extremely fine bro, thanks tapi sekarang bz biasalah,juggling with works and everything.hubby alhamdulillah ok..in fact he is now in japan la bro..huhu..kerje kat sana for a month.huhu…sedihnye sebab rindu..hihihi..anyway sorry la sebab lama tak singgah.but now i already did, so i’ll try my very best to keep in touch ok..
    Ye la bro it looks like kita satu kepala kan, cuma muka n jantina je berbeza.hihi..

    Dlm sesuatu perhubungan tu adalah sgt penting adanya rasa percaya yg kuat terhadap pasangan.this is the main pillar of relationship.tp jgn pulak kita take advantage atas rasa percaya pasangan terhadap kita.kedua2 pihak memainkan peranan yg penting dlm proses mengekalkan sst perhubungan.iman kena kuat,keikhlasan jgn pernah pudar,rasa kasihan mesti sentiasa ada dan jgn berhenti berdoa kpd Allah agar pasangan yg kita cintai tu akan sentiasa bersama2 kita kalau boleh sampai ke syurga Allah.bukan sampai anak cucu je ye tak.Allah menduga kita dgn bermacam2 dugaan dalam prhubungan tu selain dr nak menguji sekuat mana iman kita,juga salah satu sbbnya ialah kita sering lupa pada Dia.masa tgh syok2 bercinta, rasa bahagia, kita sering terlupa siapa yg kurniakan rasa bahagia tu.so kita seharusnya bersyukur sentiasa.ni tidak,kalau dah susah baru nak menghadap Allah.
    betul tu bro skarang tak kira lelaki ke perempuan ke,kalau masuk bab curang2 ni,dah lebih bersifat unisex.takde kene mengena dgn jantina dah.tapi apa2 pun,doa jgn pernah putus.:)
    satu ingatan untuk diri sy sendiri jugak..

  • Alma
    June 17, 2008

    CURANG. yg Dicurang selalu tertanya Apa Puncanya. yg Mencurang pula selalu overlooked Apa Akibatnya. Haiz.. Kisah tak abis mcm ini! Sebetulnya si Pencurang tadi ingatkan boleh venture kat luar situ with intention to Find The Right One. Atau sekadar ‘Pleasures of the Moment’. Walhal kenapa tidak BE THE RIGHT ONE?? Kita tak akan jumpa the right one selagi kita sendiri tak Be The One. Agree? ini cuma pandangan saya jer. Saya sendiri sentiasa melalui badai yg bergelora ni. nak kata dia dah jemu kat saya, kekadang sikap si dia yg tak proaktif tentang menjaga keutuhan rumahtangga kami yg sebenarnya ‘menjemukan’ saya. boleh dikatakan, perkara ini terjadi setiap tahun, 2 atau 3 kali! pelik tapi benar. bila bertanya, alasan yg diberi tak rationale. Bila Insan tidak bersyukur maka dia mulailah lupa diri. Walaubagaimanapun, saya masih mengharapkan kami bahagia seperti sedia kala. Saya masih ingin terus memperjuangkan dan mudah2an dpt menyedarkan si dia dari terus ditenggelami dosa. Sebagai isteri, saya sentiasa berdoa semoga Allah swt melindungi dan menunjukkan kami ke jln yg diredhai. Amiin..

  • nissya
    June 17, 2008

    hai all…hmmm…lelaki curang????
    Actually dah sama ramai antara lelaki dan perempuan yg buat peel mcm gitu…tapi lelaki curang ni memang dah sebati dalam kehidupan seharian kita.
    Selagi manusia tu diberi naluri dan perasaan..tak kira lelaki atau perempuan…pasti ada keinginan dan tak terlepas dari membuat kesilapan…well bagus jugak lelaki ni curang di awal usia muda…walau pun kalau boleh dielakkan lagi bagus.Bukan nya apa saya berkata begini…bukan nak menggalakkan lelaki berlaku curang terhadap kaum wanita…tetapi biar mereka belajar natijah dari kesilapan yg lebih kepada kebodohan akal dan nafsu mereka.

    Kaum wanita jangan cepat melatah…dunia hari ini sudah berubah…jangan ditangisi dan meratapi si dia yg curang…pandang kehadapan dan teruskan kehidupan.tak guna berdendam kerana ia membinasakan diri.

    Jaga diri..pasang badan…tinggikan cita-cita…tingkatkan azam…tunjuk kan pada kaum lelaki yg mengecewakan anda bahawa
    kita tak rugi walau secuit pun dengan kecurangan kaum adam ni…tapi…biar dia sendiri pikir la….{BAK kata si Nabil RajaLawak}Dengan kecurangan mereka terhadap kita..menjadikan kita semakin kuat dan lebih bersemangat…malah lebih baik dari si dia yg dia tergila-gilakan sehingga sanggup curang terhadap kita…

    Dan…berdoa sentiasa agar kita diberi kekuatan dan hati yg tenang untuk menongkah arus hidup berdepan dengan spesis lelaki sebegini….adios!!!!

  • Alma : ‘Pleasures of the Moment’. Hehehe, bro suka quote tu. Maybe that is man is all about. Tiada kepuasan lalu mencari kepuasan sementara di luar. klau yang dah ada anak2 maybe bro faham sebab apa tak nak lepaskan isteri. TAPI yang masih belum mempunyai anak…mengapa masih bersama kalau tak puas…pelik kan??

    Another thing that I like what you’ve said Alma, “Kita tak akan jumpa the right one selagi kita sendiri tak Be The One.”
    That’s really true…kita kena work it out! Usaha ke arah itu, tunjukkan effort yang kita ni berharga untuk sekadar dipermainkan begitu!

    InsyaAllah, bro akan siapkan buku semua persoalan ini secepat mungkin. Mungkin dari situ, kita sama-sama boleh mendalaminya, soon!

    Thank You all for the feeback. really infomative!

    p/s wei Nissya…lama hang tak jenguk blog bro nooo…hang pi mana? Cheq duk contek hang, tak balas punnn :)

  • June 20, 2008

    1st time here… a lot of knowledge huh?? erm.. thanks…

  • Annika
    June 20, 2008

    bro, ermm..u sendiri as a man..pernah curang tak?

  • FIZA : Hi…welcome, I’ve seen your blog just now, I guess you must be Mariah Carey fan… “Bicara si rama-rama”

    Went to see your photopages,seen some of your pictures too hehe 😉 Thank you for dropping by. Jenguk-jenguk lah selalu. Yang bro paling suka kat blog you…ada gambar my idola, my own real pemimpin islam! 😉

  • Annika : Hehehe…tricky question! Hmm…bro jawab soalan masalah cinta je, not my personal agenda. 😀

    Tapi, kerana you setia di blog bro ni, I will tell you this, as a man… I’m just a normal man, not extraordinary neither an angel!…

    Jika berlaku kecurangan, bukan bro plan atau berniat untuk melakukannya. Bro akan avoid as much as I can laa…

    What about you Annika? I guess, you pun bukan berniat untuk menduakan pasangan you kan? Tapi mungkin kesunyian yang menghimpit diri you, maka you mulai rapat dengan seseorang?? 😉

  • June 20, 2008

    “I’m just a normal man, not extraordinary neither an angel!…”,

    “Jika berlaku kecurangan, bukan bro plan atau berniat untuk melakukannya. Bro akan avoid as much as I can laa…”

    setujuuuuuuuuu 100% bro…hehehheeheh
    CM pun camtuh gak kot…. 😉

  • June 20, 2008

    yes i’m… maybe after this, ur blog akan fiza kunjung ari2… to add my knowledge… hehehe…

    alhamdulillah… susah nk jumpa pemimpin yang baik sekarang ni… :)

  • kayro_bariyah
    June 27, 2008

    masalahnyer…..kekasih sayer tinggalkan sayer sbb dier kater dier takleh berjauhan..therefore, dier cari lain…sdngkan hubungan dah 3 tahun…banyak dah kasih sayang sy curah kat dier…sebenarnya takder jodoh kot…entah la..

  • Hi Kayro : I guess the reason dia kata xleh berjauhan tu pun dah kira dia mencari alasan untuk bercinta dengan yang lain.

    Anggaplah sahaja dia mungkin tidak akan dapat membahagiakan you walaupun you all dapat memanjangkan perhubungan. Mungkin Tuhan akan menemukan you dengan lelaki yang lebih bagus lagi? Who knows!

    “Just dont give up on love, then love will never give up on you!”

  • June 30, 2008

    ehmmmmmmmmmmmmmmm……..x2ly x taw nk ckp pe…..problem……….xtaw nk plih spe n nk pcye spe

  • June 30, 2008

    problem sy ni start ble sy knal ngan 1 boy ni…sy sygkn dy tp org kt skliling sy xske sy bsme dgn dy..:( sy ad rmai kwn n agak rpat ngan sorg kwn laki ni..dy ok tp kje n life dy b`bze ngn sy…ehmmmmm…jaat ke klu fall in luv kt dy ni..???ptt ke sy time dy..???sy pnye bf skrg ni pn da start lpekn sy…sy rse sdeyh sgt..:(..

  • Jia : Apa yang hati Jia mahu sekarang ini? Itu yang you perlu tanya. Kerana, hidup kita ni kita kena bahagiakan hati kita terlebih dulu…baru kita fikirkan kebahagiaan orang lain. Sebab kalau kita sendiri lemah, bagaimana kita nak fikirkan orang lain?

    Pilih dia yang you yakin boleh membahagiakan you, jangan fikirkan apa orang lain kata!

  • noni
    August 3, 2008

    Assalamualaikum,bro
    saya br berkenalan dgn seorg lelaki. mula2 tu slalu msg. tp lama2 lmbt bls msg dgn alasn tertido, x top up lagi la. pdhal 2 hari lepas br top up… sy test dia ari berikutnya guna no lain…bls plak msg tu. dlm masa sama, sy msg tnya khbr….lama br dia bls katanya dia br top up. pdhal smalm janji nk msg…da top up x msg sy sebaliknya jwb msg org lain…adkah itu tanda dia x berminat ngan sy? harap bro x pening jwb soaln sy

  • August 4, 2008

    Noni ~ Tak pening Noni…simple aje tu, bf you nakal lah tu, mulai bosan dengan perhubungan anda berdua. Mungkin juga dia sudah curang…

    Bersemuka lah dengan dia dan minta dia berterus-terang supaya Noni tidak membuang masa menunggunya. Kalau masih sayangkan perhubungan itu minta dia berubah, kalau dah suka…putus saja. 😉

  • kayro_bariyah
    August 7, 2008

    agaknyer sayer tak cantik kot, that is why my ex cari perempuan lain….dier agaknyer couple ngan sayer pn semata2 takder perempuan lain pandang dier maser degree dulu…dulu maser dier tak berkeje, takder pmpuan pn nak pandang die. Bila dier bekerja, perempuan mulalah nak kenal2….lepas tu dier terus berubah hati…perempuan cantik biasanya didahulukan dahulu dalam hubungan….

  • Kayro Bariyah ~ Jangan risau akan perkara remeh macam ni…apabila you pernah bercinta itu bermakna ada lelaki yang dalam kategori menyukai you.

    Kalau bf you dah pergi kepada perempuan lain…itu maknanya dia bukanlah lelaki yang baik untuk anda.

  • Kyo
    November 28, 2008

    Salam bro,

    Saya & gf saya dh bercinta 5 tahun. Begitu ssh saya nk tackle die dulu mkn mse 2 tahun baru dpt. Sayang sgt sayangkan die..ckit pun xpnah tgikan suara dgn die..baru2 ni die kuar ngn lelaki lain..die ade mnta izin saya..die ckp diorg juz treat each other mcm kwn je..saya benarkan ble tgk die btul2 treat cm2 & die layan saya sbg bf die dgn baik..tp sek ni makin kerap die kuar..saya xtahu ape patut saya bt..ble saya xbg die marahkan saya ckp saya kongkong die xbg kwn ngn sape2 pn yg die nk kwn..bdak tu mude lg dr ktorg & die kate bdak tu juz anggap die cm kakak je..mslhnye klau anggap kakak nape die ajak gf saya kuar tp2 mlm..kite tahula lelaki ni ble tackle cane coz kite pun lelaki..kitorg ni bercinta jarak jauh..bdak tu lak dekat ngn die..saya xtahu nk btpe sek ni..saya sayangkn die..sayangkn perhubungan kitorg yg dh lme ni..die baik sbnrnye..mslhnye ble die suke layan lelaki lain sjak akhir2 ni..ble dh layan nnti msti terjebak ngn cinta punye..mne ade lelaki ngn pmpuan yg berkwn baik kuar berdua tp2 mlm..msti lmbat laun akan timbul bibit cinta..saya rsau sgt…sedih..jd murung..rse hilang matlamat hdup..tlgla bro..bgla paper nasihat yg patut..

  • November 29, 2008

    Bro rasa dapat feel yang Kyo feel sekarang ni…mesti terseksa batin nih, geram je kan…torture tuuu bila gf keluar dengan lelaki lain tiap2 malam pulak tu.

    Tak kira lah sebagai kawan ke, sebagai kakak angkat ke…because macam Kyo cakap lah kan…kita lelaki, kita tahulah macamana lelaki…hmmm, I pity you man!

    The problem sekarang ni, you bercinta jarak jauh…so memang 50/50 peluang untuk berjaya tau. So tak boleh nak salahkan dia…mungkin dia boring, you pun tak ada.

    Macamana boleh bercinta ni jauh-jauh?

    Jika you mahu percintaan you ni ON terus…kena bawa berbincang secara depan-depan. Tak leh nak cakap kut phone, sms jauh sekali. Kena slow talk betul-betul dan tunjuk yang you benar-benar serius.

    Girls yang baik…akan dengar cakap lelaki dan tidak akan keluar dengan lelaki lain… demi maruah lelaki yang disayangi nya. 😉

  • Kyo
    December 2, 2008

    Sek ni saya dh hilang sabar ni bro. rse nk gi cari je bdak tu bg penumbuk sbiji dua br die xbrani nk kcau gf org. patut ke saya gi cari bdak tu? xkn nk bia je? rse dayus & tercabar ni. klau saya xsayangkn gf saya tu saya xpduli pnyer. sbb sayangla saya pduli sgt2 smpai tertekan cmni. jiwa kacau..

  • aisyah
    December 17, 2008

    bole beri pandangn x?sy dh bcnta 4 thn lbh,baru2 ni sy nampak perubhn yg mdadak dlm dri dia,kuasa allah dia kantoi bila sy tbc msj dari pompuan smpai kol 3pg diorg bermsj.alasan bf sy ‘kawan’ tapi logik ke sebagai kwn bermasej smpai lewat pagi.dgn sypun x pernah camtu.dia pernah bgtau dia takut berubah hati akn dtg, sebelum ni dia xpernah izinkn sy berkawan nagn lelaki,ok sy ikut tapi sampai satu tahap dia sudh berkerjaya,dia membenarkan saya berkawan ngan lelaki lian,hanya satu alasan sebab dia pun ada rmai kawan pompuan ok sy bole terima kalu dia ada kwn pompuan,sy pun bukn jenis mengongkong,tapi bila kantoi saya bc semua msj ya allah memag hancur hati sy,sebelum ni dia lelaki yg pyayang,baik tapi berubah sekelip mata,dia sanggup tipu sy yg dh 4 thn bersama hnya krna pompuan yg baru 3minggu dia kenal,pompuan tu 2thn lbh berusia dari bf sy.bf sy juga prnah kuar ngn pompuan tu tapi bf syckp ramai2 tapi saya yakin mereka kuar bertiga.tapi nape dia sanggup bohong sy,bila sy mtk kol dia bg alasan ngantok,beteri nak habis…..tp saya perlu ada kata putus samaada teruskan @ putuskan saja.camane pendapat kwn2 semua.

  • December 20, 2008

    Aisyah ~ Break aje lah. kalau belum kahwin pun dia boleh menipu you dan bagi alasan macam-macam…

    Takkan you nak kahwin dengan lelaki seperti dia? Semua alasan yang dia bagi tu adalah alasan kepada dirinya yang tidak tahu bagaimana nak memutuskan perhubungan dengan you. Mungkin dia hanya tinggal rasa kesian atau takut you marah je lah actually…

    Sabarlah Aishah…mungkin Tuhan mahu menemukan anda dengan Lelaki yang jauh lebih baik dan menghargai diri you.