Pernahkah you all terfikir, mengapa lelaki berlaku curang?… :P Adakah mungkin kerana wanita lain lebih lawa lagi? :D

Ramai wanita menjawab, “Nama lagi lelaki…memanglah curang!…tak boleh percaya!”  Namun yang nyata jawapan itu tidak akan membuatkan wanita merasa tenang juga kan?. Menyakitkan hati lagi ada. In general, it’s down to individual…

Pada pendapat Bro Razzi, ianya adalah lebih kepada suka-suka at first… Kerana I rasa setakat ni, lelaki tidak mempunyai sebarang sebab atau alasan yang kukuh mengapa mereka berlaku curang. Malah jika ditanya dengan lelaki itu sendiri, semua jawapan yang diberi so cliche, most of them sendiri juga tidak tahu apakah sebab utama…

“I wonder if, ianya mungkin kerana, pasangannya dah gemuk, tidak seperti di awal perhubungan? :)

Honestly speaking, if its ever happen to me, maybe I sendiri pun tidak tahu menjawabnya. You know, kadang-kadang tu terasa nak tergelak mendengar alasan-alasan yang diberi by some man apabila tertangkap berlaku curang.

In fact, i’m very sure kita semua pun pernah dengar alasan seperti, “I rasa tersisih semenjak kita ada baby…you lebih pentingkan baby dari I…itu yang I cari ’Baby’ lain!” hehehe…

YES, memang dia orang tahu apa yang dia orang nak…tetapi untuk memberi sebab utama, it’s kind of tough though… mulailah ‘idea hebat-hebat’ datang memberi berbagai alasan yang tak masuk di akal ‘ter rekacipta nya’ huhu :-

Kata lelaki, Masa awal-awal dan masih cinta…

  • “Kalau you busy macamana pun…tak apa, I tunggu.”
  • “You tak pandai masak pun tak apa, kita boleh makan luar je”
  • “I akan tetap cintakan you walaupun fizikal you berubah.”
  • “I suka you sexy, menaikkan semangat I tau”
  • “I’m a good listener, you can talk about anything to me.”

Kata lelaki, setelah tertangkap berlaku curang…

  • “You selalu busy…I kesunyian so I cari lain lah.
  • “You tak pernah nak masak kat I, so ‘makan’ luar lah”
  • “You dah gemuk…I nak yang slim-slim.”
  • “Pakaian you terbukak camana pun…semangat I dah hilang kat you.”
  • “You cakap banyak sangat…bingit telinga I, BOSAN!!”

Cepat je berubahnya ya…Hehehe…terkena kaum lelaki minggu ni. Relax arrr…bukan Bro Razzi nak menyalahkan sesiapa cuma I sendiri curious and wondering, why do men cheat on women?! 

Tidak ingatkah janji lelaki itu pada yang tersayang dulu-dulu? Mengapa mesti lelaki curang dan sampai hati pulak melukakan wanita?…Pernah I bertanya pada seorang lelaki yang pernah curang dengan isterinya sehingga membawa kepada berkahwin dua, nama dia Tam.

  • “Encik Tam, best ke ada dua isteri ni?”
  • Jawab Encik Tam, “Dalam 10, sedapnya hanya 1…tak sedapnya ada 9!”
  • “Habis tu, buat apa Encik Tam kahwin lagi satu kalau banyak yang tak sedap?”
  • “Masa tengah gatal dulu, tak tahu…jadi saya kahwin lagi satu, tapi setelah setahun kahwin, dah ada anak…rupa-rupanya sama aje. Balik-balik jadi macam bini yang pertama jugak!…Sekarang, mulailah nak menggatal cari yang ketiga hahaha!”
  •  ”Ai, Encik Tam…biar betul!”
  • “Hehehe…gurau aje..tak larat dah aku pun.”

Jadi, kesimpulannya hari ini, basically…

You berlaku curang hari ini, bahagianya atau ‘SEDAP’ hanya seketika. Hakikatnya, apabila you bersama yang pada pandangan you lawa, cantik dan masih sexy itu…apabila sudah beberapa lama…you akan JEMU jugak akhirnya.

MAYBE that’s the answer!!…LELAKI CURANG KERANA MEREKA CEPAT JEMU & BOSAN with the same girl all the time. Bila dah jemu, mulailah mencari yang lain. Yang mana sebenarnya, after a while…yang lain itu adalah wanita yang sama sahaja. Kesian orang pompuan! :P

Some Tips to try – untuk lelaki :

Carilah wanita yang benar-benar you suka luaran dan dalamanya. Sukakan segala-gala tentangnya. Suka cara bercakapnya, cara berfikir, lenggoknya, suka personaliti…suka semualah. Kemudian bayangkan yang you akan grow old together…kalau boleh nampak bahagia…then Bro Razzi pasti cinta akan hadir dengan sendiri, mengikat hati anda berdua.

Some Tips to try – untuk wanita :

Pandai-pandailah mengubah scenery kehidupan anda berdua agar pasangan anda tidak mudah jemu. Tukar-tukarkan cara berpakaian, style rambut, ubah cara sentuhan dan panggilan! Pelbagaikan pulak perkara yang dilakukan, tempat yang dikunjungi, persoalan yang diperbualkan. Kalau biasa duduk belah kiri, duduk belah kanan pulak. kalau biasa di bawah, kenalah di atas pula. Kalau semua dah biasa…fikirkan sesuatu agar everything menjadi luarbiasa. Barulah happening dan teruja pasangan anda tuuu…kikikiki :D

Alright semua…so, apa pendapat anda pula?…adakah cara-cara lain yang boleh anda fikirkan untuk dikongsi bersama?…keluarkan apa yang anda rasa boleh membantu antara satu sama lain and let it out here. ;)

P.s. : TUNGGU “PART II” pulak okay? :) for now, how about you Check out all my ebooks that are helpful for your relationship –> click here 

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [29] Comments