Home / Tips Cinta /

Percintaan Jarak Jauh…

Percintaan Jarak Jauh…

Comments are off for this post.

Ramai yang telah lama meminta saya menulis tentang Long Distance Relationship atau PJJ ni. Bukan Bro Razzi tak nak tulis, tetapi takut ada pula yang berkecil hati. Kut-kut apa yang diperkatakan dari pengalaman saya dan dari pandangan dan pendapat brother love, tidak sebagaimana yang diharapkan…

But today, mungkin keharuan biru yang sedikit mengguris di hati menggerakkan tangan ini bagai mahu mengukir barang sebaris dua sentuhan listrik, hempedu jiwa yang meronta-ronta hilai ketawa yang penuh dengan lakonan semata.

Heavy stuff, what i’ve just said…anyway, personally… I HATE, I repeat…I hate long distance relationship! No one in the right mind would go for this kind of relationship. Tapi, seperti banyak yang berlaku, contohnya,

  • Jatuh cinta dengan suami orang…bukan mahu, kalau boleh tak nak…tetapi, terjatuh jua.
  • Jatuh cinta dengan dia yang berada jauh…bukan mahu, kalau boleh tak nak…tetapi, terjatuh jua.

Apa kita boleh buat, kan?

So, TAK SALAH menjalani perhubungan Percintaan Jarak Jauh, juga TAK SALAH percintaan dengan suami orang TAPI ini lain topik, kita bincang next week :)

Kalau kita lihat, orang bercinta yang selalu berjumpa, yang senang bersama, tempat tinggal pun dalam KL je, kira sama-sama dekat lah tu kan….PUN, mempunyai masalah curang, tidak sependapat, tidak serasi, berkelahi, ibu bapa tidak dapat terima…SO, tiada banyak bezanya actually… BUT…

The chances to happen, the risk ….sure lah lebih kepada yang berada jauh tu :-

  • Bila berjauhan, banyak masa terluang seorang diri jadi mudah kesunyian…mudah pula untuk diisi kesunyian itu oleh orang lain yang berada berdekatan.
  • Bila berjauhan, fikiran juga turut melayang memikirkan yang bukan-bukan.
  • Bila berjauhan, cinta mudah luntur bila tiada yang dapat menahan rayuan dari hantu dan syaitan yang bertopeng manusia. Hehehe 😀

Well, kalau nak cakap bahaya bila berjauhan ni memang banyak la kan. So lebih baik kita fokus kepada apa yang boleh kita lakukan untuk menangani masalah Percintaan Jarak Jauh!

1. ~ First sekali, sekarang ni dah zaman high technology…kita jangan ketinggalan! Kita sekarang dah ada web cam yang mana kita boleh buat Video Conference…which is bercakap, sambil tengok wajah kekasih lagi kat laptop tu kan.

2. ~ Dunia hari ini juga mempunyai hand phone 3g yang juga boleh bercakap sambil melihat wajah kekasih. So, setiap hari, setiap malam mengadap benda tu je lah…barulah terasa dekat dengan yang tersayang, betul tak?

3. ~ Anda juga boleh amalkan Yahoo messenger which is, tak boleh percaya sangat tetapi boleh menahan kekasih anda dari pergi kemana-mana di waktu berjauhan ni hahaha… chatting je lah kerja anda dan dia 24-7 …mampuih, apa kerja pun tak terbuat!

4. ~ You all juga perlu kan kepercayaan lebih dari percintaan biasa…kalau tidak, asyik bergaduh je lah. Buang masa tul!

5. ~ Tidak boleh tidak…you all mesti melawat each other.  Mesti berjumpa!! …kalau berbulan asyik main kut online, itu macam tak ada perhubungan cinta dah tu. At least once a week…jumpa!

So, kalau kesemua perkara ni anda amalkan dengan yang tersayang di waktu bercinta jarak jauh ni, mungkin perhubungan anda akan kekal lama. Tetapi, my advise…always prepare for the worst time. Especially bila, tunggu-tunggu kat YM, dia tak muncul-muncul. Kat webcam, dia tak online…call tak jawab…sms pun berhari-hari diam, so be strong…

Itu adalah tanda-tanda yang dia tidak berminat atau sudah tidak menghargai perhubungan itu lagi. It’s okay though, at least you tahu yang dia bukanlah orang yang baik untuk you dan you tahu dia tidak menghormati perasaan you…which is to me, things yang you kena expected it akan berlaku apabila berjauhan.

My personal advise, lebih baik bersama orang yang tinggal berdekatan dengan you yang you boleh reach dia bila-bila masa pun. Daripada you nak duduk menunggu dia yang jauh…duk fikir macam-macam, duk ingat dia duk buat jahat dengan orang lain, duk merana seorang diri…adoi, buang masa je lah kan…but, it’s all up to you…

As I said earlier, yang dekat pun boleh juga berlaku the same… kat YM, dia tak muncul-muncul. Kat webcam, dia tak online…call tak jawab…sms pun berhari-hari diam. Cuma yang jauh ni lagi mudah berlaku… so tok sah nak pening-pening, yang dekat, ramai!! 😆

So to all of you out there….All the best for those having a long distance relationship. May you succeeded together to the end 😉

“Untuk you yang I selalu sayangi, telah berkali I katakan…this life is too short to be grieving over the spilt milk! Have fun while you still can, fill in our life with all the joy! Penuhilah hidup you dengan kegembiraan, sayang…tak perlu nak sedih-sedih, nak pening-pening, rasa serba salah, bingung…just enjoy the moment babe!”

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article

Comments

  • along
    July 20, 2009

    yup.. agree.. itu yg menyebabkan i still single.. why? because yg kenal semua laki orang smeua nye long distance..

    i tak naka kawan dgn suami org sebb tak sanggup tgk orang lain sedih sbb kite pun pernah kehilangan org yg paling kita syg.. takmo melukakan yg lain..
    pasal long distance ni.. along dah lama membujang dan kalo boleh nak sentiasa suami di sisi.. nak share everthing.. nak hidup susah senang bersama.. nak ada kepercayaan dalam hubungan.. kalo jauh takut sbb dunia skrang macam2 ada.. kite baik macam mana pun.. kalo telah di goda senang je terlupa.. so bersabar.. bersabar.. bersabar.. kerana insyaallah ada sesuatu yg istimewa yg allah nak berikan kat kita.. so tunggu dan usaha dan belajar kenali kaum adam…… just 20sen nye pendapat

  • put3polaris
    July 20, 2009

    Assalamualaikum….

    Adoi topik best nih… Pernah melalui gak nih… Sumenye gagal.. wihihi…

    Betul2 pe bro ckp tu… Dok pk macam2 n dok merana sorg diri, erm mmg buang masa… Kalau YM pun wat invisible tak pun ckp busy… Last2 i kantoikan dia abih citer… Naluri kita mmg benar kan bro??? huhu

    Tp buat member2 yg CJJ kalau ada yg dok pk bkn2 tu tak pyh la pk bkn2 wat sakit pale je. Kalau berani,,,,, uji ah kejujuran dia… Jangan terlalu percaya… Pape pun, Tuhan tau org yg jujur org yg ikhlas…. Selalu berdoa n berusaha, Allah akan tlg kita beroleh cinta yg sejati… Percayalah… Never give up… yuhhu….. Semoga sumenye bahagia selalu……

  • July 21, 2009

    ai ABG..XMA LG SY bakl BJauHN dgN sdia..sy XSGP Lah tp SY tgk DYE CooL JER..

  • Along – tu lah kan, tergoda kerana digoda tanpa disedari.

    Bukan minta, bukan mahu tetapi apabila kesunyian, ia bagai mudah berlaku. Well, yang berdekatan pun mudah juga berlaku, tapi apatah lagi yang berjauhan dan tiada siapa bersamanya…adoi!

  • Put3 – ya betul tu, naluri memainkan peranan yang amat besar di sini.

    Search your inner feelings, feel it inside you…agak-agak dia suka, benci, curang, semuanya anda boleh rasakan jika dia benar-benar ada connections dengan anda.

    Menguji your partner, thats a good idea tu Put3, hehehe…bro Razzi ada tulis in my book about menguji pasangan ni. Reality is, tak uji tak tahu…that’s it! 😉

  • ezme
    July 22, 2009

    haluuuu Bro..n frens

    btw thansla Bro bg support n advice cjj..
    n to my sweet fren ling put3..tenkiuu
    n to my bes fren alang n ely..thans 2 to gve more spprt..

    from ur artcle Bro..i dh dpt ap y hati i nak..
    thansss..
    “hormati perasaan pasangan anda”

  • gadez
    July 22, 2009

    salam bro…

    gadez nak BREAK dgn dia =(

    i’m so upset~

  • gadez
    July 22, 2009

    mybe gadez patut undur diri dari dlu lagi..

    bro..kan bagus blh cite kat bro personally..

    gadez buntu =(

    what should i really do~

  • gadez
    July 22, 2009

    * ops..pasl topik kite…ape yg penting is kepercayaan n kejujuran…
    klu ade dua perkara tu dlm diri msing2..insyaAllah..tak mustahil utk satu2 hubungan PJJ itu berjaya..percayalaaa…

    my bestie, die bcinta dah 8 tahun da..since die skolah smpi da keja nie..die kat cni bf die kat sabah..dugaan tu mmg ade..tp itu yg mjadikan cinta itu indah..kerinduan itu akan jadi satu penyeksaan yg indah kn…

    well..bout gadez..
    gadez pny pengalaman..seriously,i cant~!gadez prefer dgn org yg dkt ngn gadez..yg blh jaga gadez..yg blh slalu ade dgn gadez..sush seng gadez..gadez nk sentiasa ade ngn die.. =)

  • Ezme – You’re welcome n benar begitu :)

    Gadez – Kalau rasa nak break tu, break je lah. Pasti ada sesuatu yang berat telah berlaku. Thats why you nak break, so tak perlu cerita kat i pun tak pa.

  • Indah ke percintaan itu jika dipenuhi dengan penyeksaan?

    I don’t think so!

    Cinta itu indah jika merindu yes, duk teringat je kan, duk rasa kalau lah dapat bersama, dapat peluk-peluk :)

    Cinta itu menyeksakan jika kita kena berhadapan dengan orang ketiga yang dekat dengannya, tapi kita tak boleh buat apa…aduuuuhhh SEKSA!

  • ezme
    July 23, 2009

    andai cinta ini
    masih tersemat di hati ini
    ku msh bertahan..

    andai cinta ini
    dilanda badai
    terus menyeksa diriku
    ku izinkan cinta ini
    pergi membawa citra y terindah

  • gadez
    July 24, 2009

    knp ek bro..

    tanak gadez cite pd bro..

    gadez xharap ape2..cume sikit nasihat n panduan yg blh bantu gadez buat kptsn..

    *mybe bro ade reason tersendiri tanak tahu ttg nie..its ok.. :) *

    i may knock the wrong door.. tata guys

  • along
    July 24, 2009

    kite tak tahu keupayaan akal kita dan kesetiaan .. baik macam mana kita pun kene di duakan juga.. DAH TOLONG MACAM PUN MASIH PANDANG ORG LAIN.. KATANYA .. TERJATUH CINTA NAK BUAT MACAM MANA.. DAH QADA’ DAN QADAR…

    susah org skrang.. tak tahu apa yg di kehendaki dan yg di nilai oleh mata mereka..hanya mampu berdoa …

  • Gadez – You ni salah faham ni, relax dik…

    I cakap kalau you nak break dgn partner you so tak perlu cerita lagi lah. Tapi kalau you masih nak, then you ceritalah…see what I can give my opinion.

    Its all up to you beb.

  • zurin
    July 25, 2009

    ur comment bro very negatif..rasanya bro ada pengalaman pahit cinta jarak jauh…for me nak citer jgn too negative…for ur info i x bercinta jarak jauh..tak sokong mana2…but i think the comment from bro too personal

  • Zurin – One thing for sure, sesiapa pun tak boleh happy kan semua orang. So i faham kalau you tak puas hati…

    TAPI, which one yang very negatif Zurin? Im very open for discussion.

    I siap bagi cara-cara menjaga percintaan jarak jauh lagi tu… So far all my articles are positive.

  • Maisara
    July 25, 2009

    Ye lew Zurin, Mai pown nk tau gaks ni ahakss, pa yg bro tulih negatif tew??? kita salu bc blog bro ni xprnh negatif. Ooppss sori bro eks nyibuk sket ahakss

  • Girls
    July 25, 2009

    Sori ye, betul kata bro tu. Dia bukan bleh puaskan hati semua org. Zurin salah satu la…

    Sy bukan nk belah mana2 pihak la. Tp Zurin sy rasa, sebelum awak komen dan terus kata bro gitu, awak kena baca balik dan nilaikan smula.

  • Rita skeeeter
    July 25, 2009

    1st sekali bro, i rasalah cara2 bro utk menangani PJJ ni maybe can works laa bro tp kan bro im sure they still can lie.

    2nd, to Zurin…Bro Razzi ni dh bersusah pyh menolong ramai bloggers di blog ni sudah brtahun2…logik ke awak ckp dia negatif???! apa komen bloggers semua??

  • sya
    July 25, 2009

    assalamualaikum…

    percintaan jarak jauh..very the sinonim one time ago..ape yg sya pegang that time was…patient and trust…curiosity is good..but dont overdo…but then..its up to HIM to arrange everything…if he/she is not for you..not meant for you…walau camane kite pertahan kan pun..akn smp satu tahap..where something..wat i can call as ‘funny’ thing happened…something odd…and then..meleret2..n akhirnya break..it might be the worst part for one sight..or the best part for the other sight..we will never know…but..it also happen utk yg dekat..cume..’the game’ will be different…as long as we know that..we already tried our best …tak kira..utk jauh atau dekat…because..it will need 2 person to make that ‘feeling’ alive…which is you and your partner..when the ‘feelings’ gone from one person..nothing more can be done….so…enjoy every moment with your partner :) at least.. u tried…hehe Bro..ade menyimpang ke…dlm topik lagi kan…