July 2008


The Legend Resort - RazziRahman.com

 Betul…10 markah kat Dekno and Wawa 😀 , bro kat Cherating Beach, The Legend Resort. As usual bro suka buat review about the hotel or the place that I’ve stayed. Ada cerita yang sangat-sangat mengejutkan sebenarnya…TETAPI, before that…bro nak story you all tentang something that touch my heart there…

Razzi Rahman

Dalam duk relax-relax tuu..bro tak sangka, kenangan lalu mengusik kalbu sepanjang percutian bro kali ini. Mungkin juga kerana terbayang ‘The Island girl’ atau juga kerana kasih dan sayang yang begitu menyentuh jiwa kecil ini… my childrens…

Razzi Rahman

3 hari di Cherating, hanya my 2 heroes that’ve been on my mind. Macamana sedari kecil lagi bro duk jaga mereka yang very closed to me. Cam cute-cute tak? Sure hensem ni besar besok hehehe 😀

Razzi Rahman

And bagi bro, they are very cute boys and sangat nakal actually…namun, mereka selalu buatkan bro terharu kerana, punyalah manja dengan bro mereka berdua ni. Kat sana, duk tengok je gelagat mereka, itu yang buat touching tuuu…

Razzi Rahman

So, I do really enjoy staying at The Legend Resort, especially kerana biliknya yang facing the beach. Buka je balcony, terus pantai. Nice room I can say that, tak mahal…tak murah, about RM200 a night. Tak boleh lah nak compare dengan Tanjung Jara Beach Resort yang bro duduk dulu…Rm1000 a night! Tetapi yang buat lebih interesting is because I got the chance to spend my time dengan my 2 heroes and of course…my loving and special gf 😉

Razzi Rahman

Cuaca, tak berapa elok this time around…so spend masa kat beach not that long, bahaya gak laa tengok ombak memukul tu punya kuat. Jadi, I just watched my 2 kids playing and trying to build sand castle yang tak jadi-jadi 😆 hmmm…

Razzi Rahman

So we decided to stick to the swimming pool je, if not nak gak naik jet ski ke, or banana boat. Next time je laa… Kat kolam mandi, ada berbagai-bagai pandangan yang menyeksakan batin…hehehe, tapi bro masih dalam mood touching dengan Adam & Adib yang sudah semakin besar dan asyik berperang je…

Razzi Rahman

Jadi, bro tergelak sendirian tengok dia orang ni, ahhh…best betul ada those boys cam ni. They make me realised,  dia orang lah segala-galanya dalam hidup bro, ada isteri ke tak ada, ada girlfriend ke tak ada…it’s not matter, what matter’s most is them!

Razzi Rahman

Tapi kalau duk bercakar je, bro ingat nak selamkan je dia orang dalam kolam tu 😀

Razzi Rahman

Aik??…kecik-kecik dah pandai nak main mata, nak mengayat lah tu… 

Razzi Rahman

Before, bro bertolak pulang…terasa nak try belajar memanah. So memanahlah dengan Encik Syukri…very nice person, pekerja bahagian sukan dan aktivitis. Besssst…maybe memanah, I can put in my list of hobby, selain dari menunggang kuda dan menyanyi 😉

Remember tadi? Bro kata ada cerita yang mengejutkan di The Legend Resort?! …I want to start to say, This Hotel IS NOT RECCOMENDED!!! Why?…pada pukul 2 pagi dalam bro duk best-best menulis buku terbaru bro yang akan dipasarkan tak lama lagi…tiba-tiba…TIKUS melompat keluar dari tong sampah dalam bilik!!….melompat bro, fuuuuuuuhhhh Legend Resort ada tikus??….patutlah bilik busuk semacam, terpaksa minta dia orang datang spray pewangi…rupa-rupa ada tikus…giler ke apa?!!!…Kalau hotel Hong Thiang bro faham laaa…ado!!

1st time happen in my life yang dah travel around the world masa with MAS dulu…aduuuhhh, teruknya!! Terus komplen kat front desk and terus dapat tukar bilik…nasib baik…kalau tak gua saman lu orang!!! So, sorry The Legend Resort management…your staff semua are very nice and kind, polite, courteous…beautiful resort BUT…for now, your resort are banned!

“Tapi, kalau beri free dinner buffet and free stay kat resort yang lain pulak…boleh bincang laa 😀 ”

Razzi Rahman

Anyway, bro cukup tak suka meninggalkan tempat yang buat kita feel dan terharu of good old days. Touching gak lah, because…beaches memang makes me missing someone special…but what can I say…some things are just not meant to be…and I hate goodbyes!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [38] Comments


“Orang yang berjaya adalah orang yang mengaku kesilapannya!”

www.razzirahman.comIkuti kisah saya secara eksklusif…

KISAH 1 : PERTAMA KALI DIKECEWAKAN
Bro ni boleh dikatakan sangat suka jatuh cinta dan sangat suka dicintai. Suka sangat bercinta sehingga dunia bagai berada di alam lain. So, cinta pertama bro tidak kesampaian kerana my own mistakes! Bro telah ‘menipu’ tentang umur bro sendiri… Kerana masih muda tetapi kelihatan sudah dewasa, jadi mula-mula bercinta bro sudah melakukan kesilapan iaitu memulakan percintaan diatas dasar TIPU. 😉

Apabila bro betul-betul cintakan dia, I felt bad then…tentu saja I want to tell her the truth kan?! BUT…everyday duk cari the right time, lastly it became so many years…dan bila I finally have found the time… segala-galanya sudah terlambat. Dia sudah tidak dapat mempercayai bro lagi. SEBAB UTAMA, kerana dari mula lagi, bro dah menipu dia, bertahun-tahun pulak tu. SO…eventhough we are still in love, there are no more trust involved. Everything I said, dah jadi was-was dan curiga. All because I lied to her before. In the end of the day…she can’t stand it dan minta putus. Bro telah dikecewakan buat pertama kalinya…sedih sangat kerana it’s because of my own stupid mistakes! :(

KISAH 2 : TIADA PENIPUAN, TIADA LAGI RAHSIA
I’m a Capricorn…terkenal dengan sifat “determination” maksudnya, kalau bro nak…I will get it! Jadi, bila bro inginkan sebuah cinta, bro akan terus memburu cinta itu, all out!! So, kisah seterusnya ialah apabila percintaan yang lepas gagal, I’ve learned my mistakes. Bro tidak mahu menipu dan tidak mahu berahsia lagi…kerana apa yang bro belajar, pasangan kita inginkan “sepenuh kebenaran.”

TETAPi sekali lagi bro melakukan kesilapan… kesemua kisah hidup bro, telah bro ceritakan kepada kekasih baru bro itu. Segala-gala tentang perangai baik dan tabiat buruk bro, telah bro luahkan kepadanya. Segala rahsia hidup, cinta dan sebagainya telah bro bongkarkan kepadanya tanpa ada sebarang rahsia lagi! Kebetulan, dia suka bertanya. Kita pun, jujurlah…sebab tak nak buat the same mistake twice kan!
Tidak disangka-sangka, semua pengetahuan tentang diri bro, dulu dan sekarang telah dia jadikan SENJATA untuk mengenakan bro, menghina dan mengaibkan setiap kali berlaku perselisihan faham. Bagaikan tertikam pisau sendiri!…bro teraniaya atas kesilapan bro sendiri…well, bro terkecewa lagi. :(

KISAH 3 : DEMI CINTA KU TERUSKAN JUA
Capricorn juga adalah orang yang sangat setia!! Haaa… Jadi kesilapan bro yang seterusnya adalah, jatuh cinta membuta tuli dan juga beranggapan yang pasangan bro juga setia. Tetapi malang terus menimpa, berkali-kali pula kekasih bro itu berlaku curang! Terkena lagi beb, gua kecewa lagi arr…

Namun sebagaimana yang bro katakan tadi, I am a very LOYAL person. SANGAT SETIA beb. Tekad dan azam bro juga sangat strong. Bro tak suka berputus asa atau mengalah dengan cinta atau dengan apa perkara sekali pun. Dalam cinta, bro tidak akan berundur dari terus mencari cinta yang sejati malah, bro tambahkan lagi keinginan dan impian….kemudian memasang niat….

Niatnya :
Dulu hanya mahu mencari cinta tetapi kini, mahu mencari cinta dengan seorang gadis yang cantik, berkulit putih cerah, berbadan tinggi, berpelajaran, beragama, cantik…oops niat sekali lagi yang ini. Hehe..ahh, apa salahnya!

Alhamdulillah…di dalam pencarian, akhirnya bro berjaya temui seorang gadis dengan kesemua ciri-ciri yang menepati citarasa yang bro cari…bro juga telah berjaya memiliki sebuah cinta yang sangat bermakna dan yang telah lama diimpikan, dialah CINTA SEJATI saya!

TETAPI perlu diingat, sesebuah perhubungan itu…TIPULAH kalau bro kata sempurna, tiada pertengkaran, tak puas hati dan sebagainya. YANG PENTING, kita jangan berputus asa untuk mencari kebahagiaan. It’s out there…be prepared for it!!
And remember, sesebuah Kejayaan dan Pertemuan cinta itu adalah setelah beberapa kali kecewa dan tidak terkira berapa banyak kali bro gagal di dalam percintaan. Namun sifat bro yang susah putus asa, telah mendorong diri ini berazam untuk terus mencari dan mencari cinta yang sejati itu….

Bro pasti, you all semua dapat belajar dari kisah-kisah bro ni, kan?…harapan bro, seperti biasa, agar you all dapat menemui kebahagiaan di dalam percintaan, Insyaallah! 😉 …. “So anda semua juga ada kisah cinta?? Apa kata kongsi bersama di sini!”

 p/s : Sekiranya anda berminat mendapatkan ebook-ebook tulisan Razzi Rahman. Klik di sini untuk maklumat lanjut. *Dan dapatkan juga 3 pemberian percuma yang cukup menguntungkan anda hari ini. 

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [15] Comments


Razzi RahmanAs promised!…setiap 2 hari sepanjang menjelang 15 Aug, anniversary blog “Tanya Brother Love” ini, bro akan memberi berbagai-bagai tip cinta, panduan bercinta, artikel tentang cinta, malah even kisah-kisah cinta dari pengalaman bro sendiri. 😉

So, untuk itu…bro namakan category dia adalah “CINTA 101″ kira macam, photo 101, murder 101, life 101 etc. Maksudnya, tip, panduan atau pembelajaran tentang perkara tersebut lah. In our case… cinta! Jadi, Cinta 101! So for today, let’s us start dengan, “3 – 1st steps”

Pernahkah you all terfikir untuk bersiap sedia menghadapi sebuah perhubungan cinta yang serius? Atau you all hanya membiarkan saja masa berlalu pergi dengan menganggap ada jodoh…adalah!? Wei, don’t be like that arrr…ni yang bro sedih nihh… :(

Okey, bro pasti you all sure pernah dengar seorang gadis yang telah bertemu pasangan dan cukup sesuai pula dengannya, then bertunang then putus di tengah jalan. Pernah, kan? Kemudian gadis lain pula, bertemu jodoh, mendirikan rumahtangga tetapi belum pun setahun berkahwin, dah bercerai.

  • Why?!….. Mungkin ini adalah kerana tiada persiapan diri dalam menerima situasi yang begitu menduga emosi yang tertekan. So??…penuhi hidup you all dengan panduan cinta! 😉

 Langkah 1 : Kenali tentang lelaki/wanita terlebih dahulu

Before that, bro nak tanya you all… “Bolehkah kita mengandaikan perhubungan cinta itu ibarat sebuah peperangan??” Sudah tentu boleh… Contohnya, setiap negara yang berperang akan setiasa menyelidiki pihak lawan terlebih dahulu untuk mengukur kekuatan masing-masing. Sekiranya mereka terus menyerang tanpa mengetahui kelemahan pihak lawan, nescaya negara mereka akan kecundang dengan mudah.

Jadi, mengenali lelaki/wanita ‘pihak lawan’ terlebih dahulu…pastinya akan memberi kelebihan kepada anda untuk memilih dengan tepat. Dengan memahaminya lebih dari biasa juga, akan menambahkan kebahagiaan di masa hadapan. Malah anda juga dapat mengelak dari tersalah pilih pasangan hidup.

Jangan cepat jatuh cinta dulu beb, cubalah memerhati setiap gerak-geri dan tutur kata bakal pasangan hidup anda itu terlebih dahulu. Dari situ, anda akan dapat lebih mengenali diri si dia. Mulakan dengan sebuah persahabatan. Jangan takut kehilangan dia kalau anda tak bercinta…kerana kalau dia hilang juga…cantik lah tu…maknanya dia bukanlah yang terbaik untuk anda. Menghancurkan anda adalah tu. So, kenali betul-betul dulu… Jangan pakai ayat, “Redah je!” itu yang kalah pelajar AF yang guna tag line redah je tuuu… 😀

Langkah 2 : Bersedia menghadapi kegagalan

Peliklah, bersiap-sedia untuk gagal ni langkah persiapan diri? PELIK TAPI BENAR! Itulah langkah seterusnya khas buat anda bersiap untuk memiliki cinta yang sejati.

Sebenarnya, ianya adalah persiapan anda dari segi mental. Ketahanan mental amat penting demi untuk anda tabah menghadapi kekecewaan hidup. Ramai yang berkata, “Ahhh…aku tak kisahnya…aku rock!…Gua tak ada halnya…” Tetapi hakikatnya, apabila ditinggalkan dan pasangan anda pula curang, anda terkecewa, terseksa, merintih dan berduka separuh mati!

As you all knows…bro selalu terkecewa. Frust memang frust tetapi jika anda bersedia. Kekecewaan itu hanya untuk seketika! Trust me, I know!

Jadi, bersedia menghadapi kegagalan adalah salah satu cara untuk anda cekal dalam perhubungan cinta dan menemui insan yang betul-betul serius ingin bercinta dengan anda, kerana…mereka yang tidak serius akan menganggap anda terlalu susah untuk dipermainkan kerana anda begitu teguh untuk dijinakkan, TAPI bagi mereka yang serius, mereka akan lebih berusaha untuk memenangi hati anda kerana anda menampilkan diri anda sebagai seorang yang mempunyai keperibadian yang agak dingin, walaupun tidak! 😆

Langkah 3 : Menampilkan diri mengikut citarasa

Mungkin ianya berbunyi cukup mudah, tetapi sebenarnya ia agak susah ya. Yang bro maksudkan menampilkan diri mengikut citarasa ialah, BUKAN citarasa pakaian anda, BUKAN citarasa ketrampilan diri anda tetapi, citarasa orang yang bagaimana anda ingin miliki. Haa…best ni kan? Bro pun suka buat ni…

Okey, sebagai Contoh:

Sekiranya anda inginkan seorang lelaki yang segak dan tampan, berpendidikan tinggi, baik budi pekertinya dan sopan orangnya. Anda mestilah mengubah diri anda menjurus kepada keperibadian lelaki itu juga. Dan ianya mestilah bermula di belakang dia lagi, maksudnya kehidupan seharian anda mesti turut berubah!

Anda boleh ingat yang anda boleh berlakon di depannya dengan berlagak baik dan sopan. Tetapi jika tutur anda masih kasar, rumah anda masih tidak kemas dan anda juga pengotor. Tentu saja keperibadian anda itu akan terikut-ikut dan terkeluar di kemudian hari apabila anda sudah selesa dengannya. Dan itulah salah satu sebab gagalnya sesebuah perhubungan. Tengok pada pasangan pilihan anda, then berubahlah mengikut citarasa anda itu. Akhir kata dari brother love,

“Berubah KERANA INGIN BERCINTA adalah jauh lebih baik dari,
berubah KERANA CINTA!”

Alright, these are 3 – 1st steps untuk you all have thought about it dan maybe mula pratikkan di dalam kehidupan you all. I wish you all the best! Nantikan my next tip cinta!

p/s : Sekiranya anda berminat mendapatkan ebook-ebook tulisan Razzi Rahman. Klik di sini untuk maklumat lanjut. *Dan dapatkan juga 3 pemberian percuma yang cukup menguntungkan anda hari ini. 

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [9] Comments


Yes!…7th Sept ini, genaplah Blog brother love 1 tahun. Jadi, sempena menyambut my 1st anniversary…ada 2 perkara yang I ingin lakukan 😉

1st – Promosi terbaru!
Dapatkan ebook 99 Kunci Mencari Cinta dan anda akan mendapat 2 free gifts :-
Ebook 99 Rahsia lelaki
Ebook 99 Tip Mutiara  Cinta

On top of that, anda juga akan mendapat free bonus :-
Di dalam masa terdekat ini, Ebook yang telah anda miliki ini akan bro upgradekan dengan new tips, lebih detail dengan new design!!…semua ini, anda dapat dengan PERCUMA!!

Haaa…bro kasi kat all of you GREAT OFFER tau 😀

Klik di sini untuk maklumat lanjut

2nd – Tip cinta setiap masa
Pastikan anda terus melawat blog Tanya brother love ini, kerana bro akan upload new entry setiap masa dengan tip-tip cinta dari pengalaman bro sendiri. Anda juga tahu bagaimana lajunya entry yang masuk, hampir setiap hari. 😉

Jadi, pastikan anda tidak terlepas peluang ini. Kerana, di samping setiap masa anda mendapat berbagai tip dan info cinta, pendapat anda di dalam setiap topik nanti juga adalah penting untuk dikongsi bersama!

All this, simply to share dengan you all yang pernah dan belum pernah membacanya. Walau blog ini sudah dilawati lebih 30ribu pelawat, to be exact…33772 pelawat semenjak tahun 2007…bro yakin masih ada ramai lagi yang belum membacanya. So, 1st year anniversary punya pasal…I’m willing to give everything I got!! Remember date kita …HERE! EVERYDAY! 😆

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [26] Comments


“Apa pendapat bro tentang second wife?”  …mungkin you all tidak pernah mendengar pandangan bro yang akan dipaparkan disini jap lagi. Jadi, apa yang bro pinta, you all semua lapangkan dada dan give it a thought for just a little bit. 😉

To me, meeting a new girl to be my wife adalah seperti I’m having ‘Another life’ menjalani satu kehidupan yang lain dari yang sudah ada. Jika ditanya, “tidakkah akan menyakitkan hati isteri pertama?”

NO!!…TAK PERLU! Kerana to me, there are no 1st or 2nd wife. It’s Only A WIFE!

Satu isteri hidup dengan way of suburb, big family gathering, kenduri-kendara. Satu isteri lagi hidup dengan way of urban nature, conservative, privacy dan modern way of living.

Bagi bro mempunyai dua isteri bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi, bro suka mempunyai kehidupan yang berlainan. Kalau boleh ada 3-4 way of living. Mungkin satu hidup biasa dan satu lagi luarbiasa dan seterusnya. It makes my life more interesting!…so to “1st or 2nd wife” kalau ada laaa…take it as if your husband ada kehidupan yang lain. Yang tidak ada kena mengena dengan you, boleh?? 😀

Amacam? Setakat ni…you all boleh terima lagi ke? Atau dah merah padam dah muka? Hangat membara jiwa? Hehehe…jangan cam tu, ini pendapat peribadi bro je. Tapi you all berhak untuk merasa marah atau geram dengan bro kali ini…I give you the freedom!

Ok kasi bakar sikit lagi,  😈 “Eh bro I dah buat macam-macam dah, pasal apa suami I kena cari lain jugak ke?!” …Macam-macam? Apa yang macam-macam tu? :-

  • Banyak mana usaha yang telah anda lakukan?
  • Jauh mana anda sanggup lakukan demi membahagiakan suami anda?
  • Apakah semua kehendak suami, minat dia anda tahu?
  • His wildest sex dream…sudahkan anda penuhi?

Bagi bro, ramai suami mencari isteri kedua adalah kerana sikap isteri dirumah ;-

  • Yang membosankan! Asyik nak berkepit tak tentu pasal…
  • Tiada cabaran, hanya terperap dirumah.
  • Tidak adventurous and tidak pandai act bitchy
  • Hanya mendengar dan mengikut kata suami
  • Tidak pandai berkomunikasi dengan suami.
  • Tidak menyokong usaha suami
  • Terlalu mengharapkan segala-gala dari suami

Si isteri pulak selalu menganggap segala perbuatannya adalah seperti si suami inginkan. Tetapi, sebenarnya jauh meleset! Si suami yang sudah putus asa dengan sikap isteri, mulailah menerima sahaja rutin yang membosankan itu. Dalam masa yang sama, hati dan perasaannya yang memberontak mulai terbuka kepada dunia baru, hidup baru, muka baru….orang baru! 😉

Dan bila suami kata ada girlfriend baru dan nak buat 2nd wife…isteri pulak kata suami curang! Kalau beritahu nak kahwin tu tak curang lah…amende lu beb?

“Mengapa tidak ceraikan saja isteri pertama?”

  • Pertama sekali, bercerai tu satu dosa besar. Bergoncang tiang arash yang menongkat langit dari merudum ke bumi.
  • Kedua, rezeki pun marah dengan kita. Cuba you all tengok, ramai yang cerai isteri untuk berkahwin lain, akan jatuh susah. That’s why business man selalu tidak akan menceraikan isterinya untuk berkahwin lain.
  • Ketiga, it’s hard for me to see her diceraikan!! Bagaimana pula dia hendak menjawab kepada keluarganya, teman sekerja, kenalan? “Yaa…I dah bercerai!” Woo…bro tidak sekejam itu! Jika bro sudah beristeri, I don’t think I will divorced her. I do respect women so much, you can never imagine…so, mengapa mesti bercerai?

Nasihat dari brother love : 

Kepada lelaki : Having another wife so called 2nd wife is an options for all of us. Tepuk dada tanya selera. Tapi seperti kata Pak Tham, dalam topik dulu “mengapa lelaki curang” Dalam 10 perkara, berkahwin dua ni, sedapnya hanya 1 pahitnya 9!

Nasihat dari brother love :

Kepada Wanita : Carilah apa kehendak suami yang sebenar-benarnya. Jangan pakai langgar je. Kira on je…test the waters beb. Cari dan cari apa yang boleh membahagiakan suami anda. Bagi yang belum berkahwin tu, bersiap sedia dengan berbagai ilmu. Mesti tahu apakah kekasih atau bakal suami anda minat, impian dia…his wildest dreams…

Nak tahu apa suami/kekasih/lelaki suka??…itu kena beli buku bro lah nanti. Hehehe…sat dia mai…

Personal notes : Ramai wanita yang bro jumpa, tak sanggup bermadu. Tak sanggup menerima anak-anak dari isteri pertama. Tidak sanggup dikatakan perosak rumahtangga. Namun, dah terjatuh cinta nak buat macamana. Jadi, bila bercinta, mesti jumpa-jumpa dating-dating. Hmm…sampai bila nak buat maksiat kan? So, to be 2nd wife adalah the best next moved!!… 😉

p/s kepada semua isteri yang membaca post bro kali ni, sabar yaaa…silap-silap suatu hari terjadi kat awak pulak cam? 😆

*Artikel kali ini adalah jika atau seandainya…Jangan salah faham.

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [42] Comments


Bro ni adalah juga berjumpa sesama bloggers. Dari duk di alam cyber, langsung jumpa di alam nyata hehe…

So, hari ni bro didatangi salah seorang bloggers wanita yang bernama Fatt. Cantik orangnya, cute-cute, manis-manis, baru 23 tahun. Dressing pulak cam taste bro lah, simple, pakai tshirt putih dan tide levis jeans. Body huhhh!!…bergoncang jugak iman hehehe… (jeles gf bro ni kalau dia baca!) Sabar B, Ok 😉

Fatt adalah sorang wanita berkerjaya dan bergaji agak besar. Tujuan kedatangan beliau ialah kerana ingin meminta pandangan bro tentang …tentu saja soal cinta. :) The dialogues goes like this…

  • Fatt : “Bro…apa pendapat bro jika Fatt nak mendirikan rumahtangga dalam usia muda seperti sekarang ni?”
  • Bro  :  “Eh baguslah tu…handsome tak pilihan you tu?”
  • Fatt : “Handsome lah jugak bro…tapi tak leh lawan brolah…”
  • Bro  : “Ishhh…apa yang awak mengarut ni, you dah nak kahwin dengan dia, tak perlulah compare dengan bro lak!”
  • Fatt : “Tak adalah…gurau aje.”
  • Bro  : “So, what seems to be the problem?”
  • Fatt : “Hmmm…problemnya, I nak berhenti kerja apabila sudah menjadi isteri dia bro. Okey tak?…sebabnya…”
  • Bro  : “Eh Fatt nanti dulu…bro rasa kurang bersetuju tuh. Pasal apa nak berhenti kerja? Kerja you bukannya shift ke or…sampai tak ada masa untuk suami, lagi pun gaji Fatt kan besar jugak tu for office hours!”
  • Fatt  : “Tahu bro…tapi, Fatt tengok ramai kawan-kawan yang dah kahwin, bila berkerja, suami mulailah menggatal dengan betina!”
  • Bro  : “Amboi…mulut, tak makan saman… why you think like that pulak?”
  • Fatt : “Ya lah…bila isteri berkerja, isteri ada duit…bila ada duit, suami ni mulailah budget! Duit isteri tu disuruhnya kongsi bayar-bayar apa-apa bill. Tak adil kata mereka. So, bila macam tu…suami dah ada duit lebih…bila ada duit lebih mulailah nak belanja untuk perempuan lain!”
  • Bro  : “Jadi, Fatt ingat…kalau duk rumah tu suami tak boleh cari lain lah?”
  • Fatt : “Ya lah bro…tapi Fatt pun tak sure jugak. Sebab tu datang nak minta pandangan bro lah ni…”
  • Bro  : “Hmm…habis tu, kalau tak kerja, Fatt tak ada duitlah macam sekarang nanti.”
  • Fatt : “Eh bro suami Fatt nantilah yang bagi duit. Kan tanggungjawab seorang suami tu!”
  • Bro  : “Tahu…tapi, takkan Fatt nak berharap ngan suami je beri duit kat you?”
  • Fatt : “Ya lah…nak harapkan sapa lagi.”
  • Bro  : “Tapi Fatt…bukankah Fatt hari ini penuh dengan keyakinan diri, rasa nak beli apa, you beli…rasa nak pergi mana you pergi…you berdiri gagah! And all of that is because you berdiri atas kaki you sendiri. You punya pendapatan sendiri…are you willing to lose all that?”
  • Fatt : “Nanti Fatt simpanlah apa yang diberi…pandai-pandailah bro.”
  • Bro  : “Hmmm…okeylah kalau you dah nekad cam tu, tapi…to me you seperti hidup dalam alam fantasi lah Fatt…realiti nya bukan semudah itu. Memang time sayang ni suami atau lelaki mana pun akan beri apa sahaja kat perempuan…tapi, bila dah bosan, nak dapat 5 ringgit pun susah tau!”
  • Fatt : “Mengapa pulak time sayang aje?…dia kan kahwin dengan kita, dia mesti sayang kan kita sampai bila-bilalah bro, so dia kenalah bagi duit kat kita macam-macam mana sekali pun. Itu kan dah tugas suami…”
  • Bro : “Cakap memang mudah Fatt…you sure ke suami you tu memang seorang yang suka memberi duit selalu? Dan berapa sangat yang dia sanggup beri sebulan? Takut besok dah boring…langsung dia tak nak beri kat you, amacam??”
  • Fatt : “Eleh…Fatt report je kat mahkamah syariah bro, haa cakap suami tak beri nafkah!”
    Bro  : “Yaaa….lepas tu dia pasang lawyer, Fatt nak pasang lawyer dengan apa? Even kalau Fatt menang di mahkamah sekali pun…berapa lama baru dapat result. Sementara tu, Fatt nak pakai duit mana untuk hidup?…kerja tak ada, nak makan apa? Balik minta duit dengan mak?”
  • Fatt : “Habis…duit ni segala-galanya lah bro??!”
  • Bro  : “NOoo…but, duit adalah keperluan utama Fatt! You nak masuk toilet pun you kena ada duit, you sakit pun pakai duit…nak cari kerja untuk dapat duit pun perlukan duit dulu…apa-apa sahaja memerlukan duit!”
  • Fatt : “ehhhh…Fatt tak faham lah orang lelaki ni, pasal apa pulak kena ada rasa bosan? Mengapa kena ada time sayang dan tak sayang?”
  • Bro : “Secara logiknya, Fatt sendiri pun ada waktu suka dan bosan kan? Ada Fatt makan nasi dengan lauk sama hari-hari?  Sampai masa boring, Fatt akan tukar lauk lain kan? …atau makan mee goreng ke pulak, kan? …Pakaian Fatt pun hari-hari tukar. Ada you nak pakai baju sama aje berbulan-bulan?”
  • Fatt : “Eh bro ni samakan kasih sayang suami dengan makanan dan pakaian pulak, mana boleh bro…tak acilah macam tu.”
  • Bro  : “…hehehe, aci ke aci, itulah Fatt, inilah realiti kehidupan, jangan kita hidup dalam dunia fantasi…”
  • Fatt : “Hmmm…habis, nak kena kerja jugak lah ni bro? Malasnyaaa…”
  • Bro  : “The best is…you kahwin, tapi you still kerja. Duit you adalah duit you…tak kiralah suami kata tak adil pun. You janganlah ikut kata suami yang minta duit isteri tu. So at least, kalau jadi apa-apa…nanguzubillah lah kan…you know, sekurang-kurangnya you masih ada kerja dan pendapatan sendiri. You nak menyewa rumah balik ke, you nak belanja apa-apa ke…you have your own money!…kalau you tak kerja, sekali bercerai camana nak hidup?!”
  • Fatt : “Alah apa susahnya bro, kalau terpaksa berpisah, Fatt kerja lah balik.”
  • Bro  : “ … berkata-kata memang mudah Fatt, bila you dah tak berkerja bertahun-tahun, cukup susah nak mula balik…then kena mula dari bawah balik, takkan nak jadi kuli…adoi perit beb, then nak cari kerja yang sesuai balik, kena pulak you ada anak-anak…fuuuu, bukan mudah! …bukan nak mintak lah Fatt…tapi kita kena be ready Fatt.”
  • Fatt : “Tapi bro, ramai kawan Fatt yang terus berkerja lepas kahwin…suami dia orang pasti ada girlfriend ! Alasannya, isteri dah tak ada masa untuk suami, isteri tak ambil hirau makan minum suami…baju, seluar tak berbasuh, tak bergosok…Itu yang Fatt nak berhenti kerja nak tumpu pada suami dan jaga dia betul-betul, nak beri sepenuh perhatian supaya dia tak ada nak fikir cari lain lagi…”
  • Bro  : “Tapi Fatt, kalau you duk rumah saja, lagilah senang suami you berpesta kat luar rumah!…dia lagi free nak tengok perempuan lain. Boleh cakap overtime je ke..outstation ke…apa-apa sajalah alasannya. Fatt bukan tahu, duk terperap kat rumah je…”
  • Fatt : “Eh?? Boleh ke cam tu? Hehe..betul jugak tu bro…”
  • Bro  : “At least kalau you berkerjaya, suami pun ada hormat sikit  kat you, nak buat apa-apa pun fikir 2 kali, because you ada duit sendiri. Nak keluar-keluar dengan awek pun, kang terserempak dengan kawan-kawan office you ke, dengan you sendiri ke yang berada di luar rumah. Lagipun, kalau dia nak stop you dari buat apa-apa tak boleh sangat because you are using your own money!”
  • Fatt : “hihi…tak terfikir pulak macam tu…Tak ada jalan lain ke bro untuk Fatt tak berkerja tapi punya duit untuk be ready for my future?…takut jugak kan, kut jadi apa-apa.”
  • Bro : “Hahaha…tak nak juga kerja yaa…Well sebenarnya ada cara lain…tapi seribu dalam satu lah!”
  • Fatt : “Ada bro???!!…wooo, best tu…cakaplah kat Fatt!!”
  • Bro  : “Hehehe…you kena kahwin dengan lelaki cam bro lah!”
  • Fatt : “Haaa???…camana tu?”
  • Bro  : “Kalau bro ada anak-anak…semua mesti ada simpanan pembelajaran untuk masa depan mereka. Dan semua atas nama mereka. Dan kalau bro ada isteri, duit EPF bro letakkan nama dia sebagai pewaris, rumah dan kereta pun atas nama dia, dan life insurance pun akan dibayar kepadanya, jika jadi apa-apa kat bro lah. On top of all that, isteri akan mempunyai simpanan yang dibayar kepadanya jika divorced!”
  • Fatt : “WOW BRO!!…eh, bro dah kahwin ke belum? …hehe”
  • Bro  : “Aik??…soalan tu tak relevan! Jangan tukar topik.”

Razzi RahmanYes…I wore glasses! Sometimes laa…rabun, but like I said to Fatt…Jangan tukar topik, :D Well, itulah sebahagian daripada perbualannya. Dialog kami sebenarnya panjang lagi…tetapi untuk kita renungkan hari ni bro rasa ini dah cukup. Banyak perkara yang kita boleh kongsi di sini dan fikirkan bersama, kerana ini adalah masa depan kita semua betul tak?

So, single woman? You ada dilemma seperti kawan bro si Fatt tu? Jadi, adakah you nak terus berkerja atau menumpukan sepenuh perhatian kepada rumahtangga? Kaum lelaki?…adakah you all nak isteri berkerja atau sebaliknya?

Mungkin ada teman atau sahabat anda yang mempunyai masalah yang serupa? Mungkin saudara-mara? Adik beradik? Jadi, apakah nasihat anda kepada mereka? Apakah pula pandangan anda dengan the whole conversations ini?

 “Your decisions today, is what you are tomorrow!”

p/s : Thanks Fatt kerana membenarkan bro berkongsi di blog tentang kisah you.

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [25] Comments


“Love is about sacrifice for happiness…happiness is about remedies!”

Walau bagaimana berjayanya anda di dalam memiliki sesebuah perhubungan, jika tiada kebahagiaan…tiadalah gunanya. Mulailah stress…tortured…letih dengan semua orang, naik malas dengan kehidupan. So, apakah yang patut kita lakukan?

REMEDIES! Sembuhkannya…Rawat hati you, bahagiakan jiwa yang bagai mati itu! Hilangkan stres yang tidak sepatutnya ada. Barulah anda akan bahagia, barulah hati mulai ceria. Kalau asyik buat rutin yang sama atau terperap di rumah saja…bukan saja badan akan jadi lemah…minda anda juga akan jadi lembab, writers like me akan dapat ‘BB’ …tau apa? Brains Blocked! 😉

Razzi RahmanHow you remedy?…macam-macam. Up to you really! Some people likes to go for bikes riding, some likes karaoke or watching movies. Most likes to go on a trips. Holiday mana-mana, like bro lah tuu…

So this week, bro just nak share some things that I do for remedy my inner feelings. To tell you all the truth“I’m not the kid’s guy kind of man.”

Tapi sometimes… spending my time with my 2 heroes, helps! Really can give me a big laughed and released stress. Especially when they turned to be cute, bossing me around, nagging me for a movies! “Dad…I’ve been waiting to watch Kunfu Panda for 10years, Dad!” …”Dad, Ironman is dying dad…you likes Ironman do you?” …”Where’s the love dad…I don’t want Icecream, I don’t want anything…jussssssst Kunfu Panda!” ….hahaha how to resist? 😀

Razzi Rahman heroes

How can you not love them? Hahahaha…bila suruh posing, siap buat aksi Kunfu Panda tu. Aihh…budak-budak zaman sekarang ni kan. They are so inteligent just being themselves! 

Razzi Rahman heroes

Yang ni aksi kunfu panda apa mende pulak ni…habis nak diterajangnya. Yang kelakarnya…orang sekeliling penuh kat belakang melihat aksi this 2 heroes! Hahaha…and aksi tekejut kat Trex Ice Age3 pun ada…hmmm besar besok ganti Brat Pitt lah Adam n Adib ni hehehe…

Tu baru Kunfu Panda bro kena nagged, belum Wall-E coming up…Ice Age 3…haaa dulu, Spiderman dengan Shrek sibukkkk aje…nagging! Memang bro pun suka sangat kartun-kartun CGI ni…my favourite la, especially Monsters.inc, The incredibles, etc… Tapi, not while Im busy, working day and night laaa…

BUT when Im free…I can watched 3 movies a day! Straight up! hehehe…so that day, one of my heroes birthday…so we went to see Kunfu Panda, Ironman, Narnia…one whole saturday at Mid Valley! Makan popcorn dengan Chicago hotdogs je la aku hari tu hahaha….

So besides merawat hati dan jiwa yang tengah kacau dengan pergi bercuti…bro suka tengok wayang! With or without anyone…cukup-cukup boring bila dah janji nak tengok wayang sekali my girlfriend, mengantuk lah, letihlah…so, bro no hal…I can just go and watched alone! That’s me….especially latest movies cam The Mummy ni coming very soon! Wooo…sure best giler! “So, GSC….gua dah promote macam-macam lu orang punya film ni…kasilah gold seat kat wa!! Fuhhh Rm40 satu seat tuuu…siap baring berlunjur.”

Razzi Rahman

Well, that’s about it! …now you all know’s some of my reality life or mine! Which is very private. But, for you guys…bro happy to shared. So, remedies guys! Hidup kita ni terlalu singkat untuk terus berduka, kecewa dan sengsara…bergembiralah! Dengan cara bagaimana kebahagiaan dan kegembiraan yang you all nak lakukan itu terserah…

Carilah, mungkin playing golf ke, memancing pun best gak, mandi pantai pun ngam, pergi ke pulau-pulau pun best…it’s one of my favourite lah tu, snorkelling kat pulau-pulau, beach parties. As long as you do things kat luar…aktiviti luaran…then you’ll remedy your inner feelings, minda pun akan lebih terbuka dan relax. 

Cuma, kalau stress dengan perhubungan…janganlah bawa partner awak pulak hehehe…itu menambahkan stress!! Tengok bro ni… “only boys out, girlfriend duk rumah hihihihihi…”

Whatever it is, always remember…

“Langit tidak selalu mendung sayang…berlalu awan kelam, reda hujannya, pelangi pasti kan menjelma!”

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [28] Comments