January 2011


 Pernahkah you all terfikir, mengapa lelaki berlaku curang?… 😛 Adakah mungkin kerana wanita lain lebih lawa lagi? 😀

Ramai wanita menjawab, “Nama lagi lelaki…memanglah curang!…tak boleh percaya!”  Namun yang nyata jawapan itu tidak akan membuatkan wanita merasa tenang juga kan?. Menyakitkan hati lagi ada. In general, it’s down to individual…

Pada pendapat Bro Razzi, ianya adalah lebih kepada suka-suka at first… Kerana I rasa setakat ni, lelaki tidak mempunyai sebarang sebab atau alasan yang kukuh mengapa mereka berlaku curang. Malah jika ditanya dengan lelaki itu sendiri, semua jawapan yang diberi so cliche, most of them sendiri juga tidak tahu apakah sebab utama…

“I wonder if, ianya mungkin kerana, pasangannya dah gemuk, tidak seperti di awal perhubungan? :)

Honestly speaking, if its ever happen to me, maybe I sendiri pun tidak tahu menjawabnya. You know, kadang-kadang tu terasa nak tergelak mendengar alasan-alasan yang diberi by some man apabila tertangkap berlaku curang.

In fact, i’m very sure kita semua pun pernah dengar alasan seperti, “I rasa tersisih semenjak kita ada baby…you lebih pentingkan baby dari I…itu yang I cari ‘Baby’ lain!” hehehe…

YES, memang dia orang tahu apa yang dia orang nak…tetapi untuk memberi sebab utama, it’s kind of tough though… mulailah ‘idea hebat-hebat’ datang memberi berbagai alasan yang tak masuk di akal ‘ter rekacipta nya’ huhu :-

Kata lelaki, Masa awal-awal dan masih cinta…

  • “Kalau you busy macamana pun…tak apa, I tunggu.”
  • “You tak pandai masak pun tak apa, kita boleh makan luar je”
  • “I akan tetap cintakan you walaupun fizikal you berubah.”
  • “I suka you sexy, menaikkan semangat I tau”
  • “I’m a good listener, you can talk about anything to me.”

Kata lelaki, setelah tertangkap berlaku curang…

  • “You selalu busy…I kesunyian so I cari lain lah.
  • “You tak pernah nak masak kat I, so ‘makan’ luar lah”
  • “You dah gemuk…I nak yang slim-slim.”
  • “Pakaian you terbukak camana pun…semangat I dah hilang kat you.”
  • “You cakap banyak sangat…bingit telinga I, BOSAN!!”

Cepat je berubahnya ya…Hehehe…terkena kaum lelaki minggu ni. Relax arrr…bukan Bro Razzi nak menyalahkan sesiapa cuma I sendiri curious and wondering, why do men cheat on women?! 

Tidak ingatkah janji lelaki itu pada yang tersayang dulu-dulu? Mengapa mesti lelaki curang dan sampai hati pulak melukakan wanita?…Pernah I bertanya pada seorang lelaki yang pernah curang dengan isterinya sehingga membawa kepada berkahwin dua, nama dia Tam.

  • “Encik Tam, best ke ada dua isteri ni?”
  • Jawab Encik Tam, “Dalam 10, sedapnya hanya 1…tak sedapnya ada 9!”
  • “Habis tu, buat apa Encik Tam kahwin lagi satu kalau banyak yang tak sedap?”
  • “Masa tengah gatal dulu, tak tahu…jadi saya kahwin lagi satu, tapi setelah setahun kahwin, dah ada anak…rupa-rupanya sama aje. Balik-balik jadi macam bini yang pertama jugak!…Sekarang, mulailah nak menggatal cari yang ketiga hahaha!”
  •  “Ai, Encik Tam…biar betul!”
  • “Hehehe…gurau aje..tak larat dah aku pun.”

Jadi, kesimpulannya hari ini, basically…

You berlaku curang hari ini, bahagianya atau ‘SEDAP’ hanya seketika. Hakikatnya, apabila you bersama yang pada pandangan you lawa, cantik dan masih sexy itu…apabila sudah beberapa lama…you akan JEMU jugak akhirnya.

MAYBE that’s the answer!!…LELAKI CURANG KERANA MEREKA CEPAT JEMU & BOSAN with the same girl all the time. Bila dah jemu, mulailah mencari yang lain. Yang mana sebenarnya, after a while…yang lain itu adalah wanita yang sama sahaja. Kesian orang pompuan! 😛

Some Tips to try – untuk lelaki :

Carilah wanita yang benar-benar you suka luaran dan dalamanya. Sukakan segala-gala tentangnya. Suka cara bercakapnya, cara berfikir, lenggoknya, suka personaliti…suka semualah. Kemudian bayangkan yang you akan grow old together…kalau boleh nampak bahagia…then Bro Razzi pasti cinta akan hadir dengan sendiri, mengikat hati anda berdua.

Some Tips to try – untuk wanita :

Pandai-pandailah mengubah scenery kehidupan anda berdua agar pasangan anda tidak mudah jemu. Tukar-tukarkan cara berpakaian, style rambut, ubah cara sentuhan dan panggilan! Pelbagaikan pulak perkara yang dilakukan, tempat yang dikunjungi, persoalan yang diperbualkan. Kalau biasa duduk belah kiri, duduk belah kanan pulak. kalau biasa di bawah, kenalah di atas pula. Kalau semua dah biasa…fikirkan sesuatu agar everything menjadi luarbiasa. Barulah happening dan teruja pasangan anda tuuu…kikikiki 😀

Alright semua…so, apa pendapat anda pula?…adakah cara-cara lain yang boleh anda fikirkan untuk dikongsi bersama?…keluarkan apa yang anda rasa boleh membantu antara satu sama lain and let it out here. 😉

P.s. : TUNGGU “PART II” pulak okay? :) for now, how about you Check out all my ebooks that are helpful for your relationship –> click here 

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [29] Comments


“No matter what they say…, believe that you’re beautiful, don’t let anyone tell you otherwise!”

Memang di dalam masyarakat kita, ada yang pemalu dan kurang keyakinan tentang diri sendiri. Don’t worry, me used to feel the same before. Dan Bro Razzi yakin ramai di antara kita juga selalu ada rasa RENDAH DIRI…

Well, its okay. I pun dulu-dulu juga sama. Rasa rendah diri, tidak yakin dengan penampilan diri sendiri, segan dan takut orang mengata. Takut tak modern, takut tak updated… Kebetulan, I memang pernah kena kutuk pun. Dikatakan kampung dan tak pandai berbual, terlalu pemalu…outdated Hehe :)

Well, honestly some of it is still ada, tapi kebanyakan nya dah tak ada la now. Now, I would say that I’m alright lah. Lebih berani untuk berbual dengan siapa saja dan bercakap di depan beratus-ratus orang. Apatah lagi pernah menyanyi di depan puluhan ribu penonton di Dataran Merdeka, stadium-stadium, Pesta Pulau Pinang, Pwtc…etc.

Teringat lagi kisah masa dulu-dulu…

Masa tu, Bro Razzi baru-baru je datang KL. Masih belasan tahun, belum pun jadi selebriti lagi lah kan. But I ni memang suka Menyanyi dan Menari, kalau sesiapa pernah tengok I di Final Muzik-muzik lagu Syakila, siap menari komtemperari dengan ballet girl lagi hehe…

So, dulu-dulu biasalah duk menyewa ramai-ramai kan, since that I ni suka menari, my house mate ajak la gi Club! Wahh… Masa tu tak tahu apa, teenagers lagi sure lah nak keluar ramai-ramai nihh… nak enjoy, nak menari!!

Masuk di kelab tu, dengan muzik yang bising dan rancak for sure la nak sangat menari la kan, itu yang I minat, tapi punya la malu tak tahu nak cakap apa hahaha… Dah lah member-member semua dah siap dapat partner masing-masing dan semua orang dah kat dance floor, I je tersipu-sipu sorang-sorang, ayo! Takkan nak menari solo, buat malu je. So, mahu tak mahu kena la cari partner…

  • Woohoo…kecut perut giler masa tu hahaha ingat lagi! So, first time la ni nak approach girl…

Survey kiri kanan, kat corner-corner, akhirnya ada la macam this girl yang kind of main-main mata, dan senyum-senyum dari jauh, so Bro Razzi rasa nak usha lah, this is it la. This is the girl that I’m going to dance with… EXCITED!

Dengan terketar-ketar lutut ku ini hahaha, seram sejuk habis seluruh tubuh, I beranikan diri untuk approach this sweet girl… Hahaha wooo TAKUUUTTT!!!… 😀

Masa tu, she was sitting with her 3 other friends tak ada lelaki around them, so I fikir I surely have a chance la kan, so bila I dah rapat dengan dia, I pun make my move dan menegur la dia…

  • “Hi, I’m Razzi… Would you like to…”
  • “NO, Not interested!” jawab the girl.

Fuuuuhhhh… Belum pun I cakap or even ajak for a dance, dia dah jawab NO, sambil menggeleng kepala! Jelas sangat dia not even like me being around her…nak dengar apa I nak cakap pun dia tak nak, apatah lagi nak menari! Fuuu malunyaaa… I berdiri kaku kat situ tak tahu nak buat apa!! Hina rasa… Plus, her two girls friend pulak mengeletik ketawa kat I…

Perlahan-lahan I undur diri, nak terus berdiri kat situ dah tak tahu nak kata apa dah, dan belum pun I berundur jauh, tetiba datang pulak lelaki-lelaki, maybe kawan or boyfriend dia orang ni la, ketawa kat I pulak, lepas tu kutuk-kutuk…

“Sedar diri la kau tu buruk, tak hensem langsung, pakai pun macam budak kampung… Tak ada kelas nak tackle awek kita orang!!.., busuk la wei!”

  • BAMMM!! terasa macam kena siram dengan air longkang beb!!

In my life, memang banyak benda yang trigger me to be what I am today! Banyak insiden, things that happen in my life, peoples fault, my fault… All kind of situations yang membuatkan I tak mahu orang lain melalui dan merasa betapa pahit nya pengalaman yang telah I lalui…

How I wish, I dapat membantu all of us agar menjadi seorang yang tabah…strong dan lebih menyayangi diri because, “You’re beautiful!” – cantik bagi yang menyukai lah kan, tak cantik bagi yang tak suka…Orang ni tak suka, ramai lagi orang lain yang suka. So one thing that I always tell myself, “I’m beautiful… I’m loveable, many people loves me!”

So, semenjak dari waktu I face berbagai-bagai perkara yang menyedihkan, menghinakan, menyakitkan hati, I keep telling myself, I TAK AKAN FIKIR apa orang nak kata hodoh about me. Apa yang I tahu, hati I baik, niat I ikhlas dan I suka berkawan dengan semua orang!

Kalau ada yang datang nak sound ke, nak cakap apa ke… ‘You boleh bercakap sorang diri you lah!’ sebab ianya tidak akan menggoncang diri I atau membuatkan I rasa rendah diri!

SAME GOES TO YOU beb! I hope kita semua tabah dan percaya pada diri sendiri. Kerana yang PASTI kalau ada seorang yang benci dengan kita, ada 100 orang lagi yang suka kan kita. Kalau ada satu, dua, tiga orang yang menolak cinta kita, PASTI akan ada yang menerima cinta kita nanti!

  • Percaya yang no one can shake you down because “You’re beautiful!”

P.S : Jangan Biarkan diri anda kesepian tanpa cinta, tanpa dia yang menyayangi anda! Dapatkan  “A MUST READ” koleksi 3 ebook cinta paling popular – milikinya hari ini!

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [6] Comments




Dalam setiap perhubungan, semua orang mesti suka disayangi, dikasihi, dimanja, dicintai, diberi semangat, dibantu dan berbagai DI lagi… hehe Yes, I pun suka, I do!

BUT all this akan lebih disukai dan diminati jika ianya diselitkan dengan sedikit cabaran dalam percintaan itu atau “A CHALLENGE in CINTA!”

You see, minda separuh sedar kita sebenarnya selalu memberitahu kita, yang geram, marah, benci adalah perkara yang TIDAK kita suka… Akan tetapi, PERASAAN itulah yang kita asyik fikirkan, betul tak?

Contoh :
Cuba pasangan kita tiba-tiba berbual dengan seseorang yang kita tidak kenali dan mesra-mesra pulak, bergelak ketawa lagi! Marah tak? Geram? Sakit hati? MESTI punya…

So, apa kita buat? Adakah selepas dia berbual mesra, kita lupakan saja perkara itu?… atau kita terus-menerus memikirkannya? Adakah kita akan mulai menyoal dia? …atau kita mulai cemburu dan kegeraman, tambah marah lagi bila dia kata, “Alaaa… Tak da apa lah, kawan lama je tu”

Hehe…sure marah punyalah kan, very sure you all pernah face this kan. So, apabila perkara ini berlaku pada you…esok tu, you dah lupa atau masih ingat?

You see, what I want to say here is… Sebenarnya secara tidak sedar pasangan anda telah memberikan “Challenge” pada anda! Yang membuatkan anda rasa marah, geram, dan benci sangat tu sebenarnya adalah anda rasa tercabar…anda rasa, ada orang yang cuba merampas dia dari anda…

NOW, ramai yang tanya macamana cara nak membuatkan perhubungan cinta lebih menarik, lebih exciting, lebih dicintai?

“Give your partner a challenge of his life time!” – Instead of anda yang terasa tercabar, apa kata tukar pulak… Buatkan dia yang rasa tercabar! Baru interesting beb…

  • Kita selalu cakap, “I dengan dia dah bertahun-tahun couple, tak tahulah pasal apa dia tinggalkan I, dia minta break!”

Jawapannya : Well…sebab, bertahun-tahun dengan you, dia rasa teramat BOSAN! Kerana, tak ada cabaran! Boring! Asyik buat benda sama… hingga dia YAKIN you sudah miliknya! – “Tak leh beb cam tu, buat dia takut sikit…” 😉

  • FLIRT your way around a little bit. Flirt je… Bukan berlaku curang!

Tahu ke apa maksud flirt tu? Hehe… Kira macam, berkenalan, berbual mesra, berchatting, etc, TAPI that’s all la jangan lebih-lebih… BUT do it openly. Biarkan pasangan anda tahu…BUT, at the same time while flirting, you kena TAMBAH KEMESRAAN dengan pasangan you.  Jadi, walaupun dia rasa geram dan tercabar, at the same time dia tetap sayangkan kita dan PERCAYA kat kita la…

In a way, you all sama-sama kena trust each other, so barulah you all boleh survive the challenged! Kalau TANPA KEPERCAYAAN, jangan cuba laaa! :p

By this time… Your relationship akan bertambah kukuh lagi kerana kegeraman dan kemarahan yang membakar jiwa dapat disejukkan dengan kesabaran dari TRUST tadi… Barulah perhubungan anda sentiasa exciting dan cukup teruja, tidaklah bosan!

… Ni asyik, mengadap dia je bertahun-tahun, ikut je, buat je apa disuruh, tengok muka dia je, dia tengok muka kita je…. Uuuuu, bosannyerrr….Put the challenge to the test, see how strong your relationship can be, BECAUSE

“Having someone wonder where you are or what you do 24/7, is like having someone crazy in love with you! 😉 ”

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [11] Comments


“Would you like to go for a coffee?” …jom, minum?! – Maybe teenagers tak suka minum kopi, probably minum teh tarik kedai mamak la kan hehe… Normally, those yang agak matang or late 20’s and above would love to go for a coffee.

Having coffee maksud Bro Razzi di sini BUKAN lepak ramai-ramai kat kopitiam yang bising tu ya, also BUKAN minum kopi kat gerai, rest & relax, mamak stall, kedai kopi cina etc NOPE!

BUT, having coffee at a cozy place, soothing music, soft environment yang mana you and your date dapat berbual panjang, dan probably dapat kenal lebih mesra!

You see… Lately ni ramai yang email Abang Razzi tanya soalan yang sama, kalau you all perasan kat facebook saya ni pun ramai tanya soalan ini iaitu – “Macamana nak pilih THE RIGHT ONE. Or takut terpilih yang salah. Maybe takut tersalah pilih lagi dan akhirnya terkecewa AGAIN and AGAIN!”

  • So, salah satu cara TERBAIK yang I would suggest adalah “Go for a coffee!” – well besides that, bukan minum kopi je la kan hehehe…you don’t even have to order coffee pun, can order anything hehe 😀

YANG PENTING, the reasaon you go for a coffee tu, which is TO TALK! 😉

Just to talk…this is my answer if you nak tahu pilihan you baik atau tidak, that’s all it takes, TALK! Having a great conversations over a coffee. That’s love is all about TALK! … 20min to 30mins just to talk is good enough to know you into the person or not!

If perbualan you all boleh berlarutan sampai 3-4 cawan kopi or 2-3 gelas apple juice, That’s a great sign! Tetapi, kalau satu cawan coffee pun tak habis or orang kata, sebatang rokok pun tak sampai, that means he or she is NOT for you! – Still, it’s good lah untuk you all kan, awal-awal dah tahu rather then later, buat koyak jiwa je hehe…

BUT, as I always remind kita semua…and reminding me too… “tentu saja TIADA kepastian dalam mana-mana perhubungan pun kan”

– Kita tak boleh nak kata sesebuah perhubungan itu PASTI bahagia dan kekal selama-lamanya. Kerana, tiada manusia yang sempurna dalam dunia ni. Semua mengikut takdir dan usaha kita. SO… Apa kita boleh buat adalah berusaha. Jadi, Ini adalah salah satu usaha kita…

“Berbual, bertukar pendapat, bercerita tentang personal life, UNTUK sama-sama mengenali lebih dulu sebelum memulakan sebuah percintaan.”

Very sure, akan ada macam-macam alasan lah pulak lepas ni :-

  • Takkan baru kenal nak ajak gi minum-minum bro!
  • Boleh ke tahu hanya dengan pergi minum kopi Bro Razzi?
  • Saya tak suka la keluar-keluar minum nih
  • Guna sms je atau call je cukup dah untuk berbual tuu…
  • Tak perlu nak keluar pergi berbual, zaman teknologi dah now, guna YM je, FB je, chat kat internet setel

INI LAH SILAPNYA!! – Yang nak guna sms, mms, bbm, webcam fb, ym or whatever teknologi tu YES gunakan lah! I pun guna. BUT jangan tinggalkan cara tradisi ini keluar minum-minum dan duduk berbual panjang!

Its totally different I tell you! Bila keluar, you dapat bersua muka dan dapat menatap wajah dia dan memandang tepat ke matanya untuk merasai keikhlasan diri seseorang itu. PLUS, body language, nada suara, tingkah laku… Ini yang penting!

Ramai yang silap tafsir apabila hanya bergantung pada internet dan phone line untuk mengenali seseorang. Sehingga ada ramai coupling sebelum berjumpa pun, hanya chat kat internet je dah boleh menjalin perhubungan… “How sure are you kejujurannya?”

– Sedangkan yang kita bertemu hari-hari pun boleh curang, boleh menipu bulat-bulat inikan pula yang tak berjumpa…

Yang malu, tak suka, takut nak keluar minum etc… Look, you all keluar bukan nak meraba, nak menggatal, nak berkepit… Keluar untuk “HAVE A GREAT CONVERSATIONS OVER A COFFEE!”

That’s the idea! And it works…dari sini lah anda dapat membuat keputusan he’s the one or not! Dari the one and only coffee date ini lah anda akan dapat membuat keputusan dengan lebih yakin dan menepati citarasa anda. This is where you can decide the beauty within him/her!

After that, soalan yang perlu ditanya, “Adakah aku akan having the 2nd Coffee date?” Hehe… Hanya anda yang akan tahu… So, “Wanna go for a coffee?”

=======================================

P.S : GIRLS, Jangan Biarkan diri anda kesepian tanpa lelaki yang menghormati, menghargai  dan menyayangi anda! Dapatkan  “A MUST READ” koleksi 3 ebook cinta paling popular – milikinya hari ini!

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [5] Comments




Mungkin ramai yang terpaksa melalui saat kesedihan di dalam hidup mereka akibat takut meluahkan rasa cintanya kepada dia yang menjadi idaman… malah most of them probably hanya mendiamkan diri dan tidak pun mahu menyatakan masalah ini kepada sesiapa…

TAKUT… membawa kepada MALU…membawa kepada GAGAL. – Orang tua-tua selalu berkata, “Malu bertanya sesat jalan!” – Mengapa malu bertanya? Ianya adalah kerana TAKUT!

  • Takut tidak dilayan
  • Takut dimalukan, dikutuk
  • Takut diperdayakan
  • Takut diperbodoh-bodohkan
  • Takut yang paling takut adalah…takut GAGAL!

Tanpa kita sedari, yang kita takut itu sudah membawa kita kepada kegagalan! Ingat tadi? Takut -> Malu -> Gagal

Let me tell you a story about my friends :
===============================
Kalau you all biasa baca kisah kawan-kawan Bro Razzi, you all tahu lah how closed we are. Girls and boys macam adik beradik arr… well, this time nak cerita sikit about our ‘little sister’ ni si Ina.

Ina ni ada la syok kat mamat ni, nama dia mula dengan A, Azman ke, Asrol ke tak ingat hehe…but yang kita orang ingat Ina selalu panggil dia Ajo! – Si Ajo ni tak lah hensem mana, boleh laaa… tapi cukup baik hati punya mamat la hehe… baik hati sebab, dia selalu belanja kita orang kat mamak stall la haha, so memang kita orang suka kat dia :)

Anyway,  Ajo ni pun syok kat Ina, sama lah dengan Ina tu… tapi masing-masing macam jual-jual mahal, take time la konon. In a way, it’s good la but… jangan la takut-takut lak, sampai beri-beri hint, cam tak da peluang lak kan. And because of that Ajo pun mulai renggang sikit la dengan kami…

Ina ni bukan apa la, dia asyik takut cinta tidak diterima, takut kena kutuk, takut Ajo tu tak nak kat dia, so dia pendamkan perasaan dia, kita orang yang kat belakang ni memang lah bersungguh-sungguh duk suruh dia luahkan perasaan dia hehe…kita berani la, cuba suruh buat untuk diri sendiri …sure tak berani jugak. Masa dulu-dulu laa :)

But itulah kan, akibat Ina takut itu dan ini, si Ajo pun lebih kurang…so, 2 hati yang sepatutnya bersatu… gagal, kerana kedua-dua orang takut untuk meluahkan perasaan cinta mereka dan tidak berani CUBA menyatakan apa yang mereka rasa sebenar-benarnya…

Ina…sebenarnya ada la balak lain jugak yang nak kat dia… duk syok kat dia dah lama, so dia macam layan tak layan jugak lah mamat ni. Mungkin sebab, loaded dan hensem sikit la pada si Ajo tu…sampai Ajo jeles dan frust… ye lah, walaupun bagi Ina, Ajo dan mamat tu tidak ada ikatan apa-apa dengan dia, tapi Ajo mesti terasa gak kan. Member dah lama simpan perasaan…

Kita orang pun dah lama jugak duk push-push si Ina ni, go ahead je couple dengan Ajo… tapi dia la duk takut je… But, akhirnya, Ina yang dah lama duk gila-gilakan Ajo, beranikan diri… dan 1st step dia, berhenti melayan mamat loaded tu…

  • Semuanya kerana ingin memberi peluang kepada diri dia bercinta dengan Ajo. Tapi last-last, masa Ina dah mulai nak luahkan perasaan dia kat Ajo… tiba-tiba kita orang terjumpa si Ajo ni, dah berhubung balik dah dengan ex girlfriend dia dah pulak…aisey man. Ajo dah bercinta balik dah dengan ex dia… pergghhh!

TOO LATE BABE!

…Apasal laaa benda yang sama je duk asyik bermain-main dalam group kita orang, adoi…Frust menonggeng-nonggeng si Ina, tu la kita orang pun dah cakap dulu… tapi dia takut. Asyik duk kata,

  • “Ye ke si ajo nak kat aku, Ye ke… takkan kut, Ajo tu hensem sangat la untuk aku huhu” Sekarang…melepas!

The truth is out of this story… kita orang pun boleh nampak Ajo tu bukan lah happy mana pun dengan ex girlfriend dia. Boleh rasa yang Ajo ni kira macam nak menghilangkan rasa kecewa dia dengan Ina je lah… dan jelas sangat setelah beberapa lama , we all find out… dia dah break dan tah pergi hilang mana dah…

  • So, NOT only one person Ina yang frust dan kehilangan cinta… Ajo juga turut sama terlepas cinta yang diidam-idamkan.

FIN.
=======================================

You see… Bro Razzi akui, apabila kita sorang diri jatuh cinta dalam diam terhadap seseorang, kita akan merasa gementar sangat, kita rasa excited tak boleh nak cerita. Sehingga kita tidak dapat berfikir secara rasional.

It’s okay,  memang ramai yang mempunyai masalah sebegini. Bro Razzi sendiri pun pernah merasa sebagaimana yang you all rasa. Until I saw with my own eyes apa yang terjadi terhadap kawan-kawan I, kehilangan cinta yang sangat berharga bagi mereka. Sehingga, I sendiri pun terlepas peluang untuk bersama dia yang I inginkan…MENYESAL tak sudah DAN masa tu hanya terfikir :

“At least aku try lah kan… dapat ke tak dapat ke, itu besides the point. Ini tidak…NOW, lagi lah aku tak tahu, terlepas peluang bersama dia lagi… at the same time aku tak sure pun samada, aku boleh berjaya atau tidak masa tu…ruginyaaa rasa!”

SOLUTIONS :
1st sekali apa yang kita kena ingat, semua orang takut dan nervous, bukan you saja. So it’s okay to be afraid untuk meluahkan rasa cinta!

Rasa takut cinta tidak diterima, takut malu, takut dikutuk, takut kehilangannya… All kinds of takut dalam meluahkan hasrat cinta tu…BIASA, It’s okay! What comes next is what you kena tanam dalam diri iaitu your biggest fear… GAGAL!

Yaa…kita semua takut gagal! Siapa tak takut? Semua orang ingin berjaya. BUT… kita harus ingat, setiap orang dalam dunia ini, PASTI gagal dulu, baru berjaya. So go ahead…

Kalau dia tak layan, kalau dia tak terima cinta kita, tell yourself  IT’S OKAY, at least… aku BERJAYA meluahkan perasaan cinta yang terpendam dalam diri aku. Itu adalah kejayaan yang sebenar! Daripada tidak luah langsung, tidak try pun… buat apa? Betul tak?

Takkan lah Tuhan itu zalim? Sehingga membiarkan kita gagal dan terus gagal? PASTI di suatu ketika, Tuhan akan berikan kita kejayaan. TAPI,  bagaimana kita nak dapat kejayaan jika kita tidak mencubanya? Tidak grab peluang yang hadir? – So that’s why kata-kata akhir dari saya…

“Berhasil atau tidak serahkan kepada Tuhan Yang Maha Esa , yang penting BERANIKAN DIRI MENCUBA! – LUAHKAN PERASAAN CINTA YANG TERPENDAM ITU!”

P.S : Jadikan diri anda penuh dengan keyakinan. Jangan Biarkan diri anda kesepian tanpa lelaki yang menghormati, menghargai  dan menyayangi anda! Dapatkan  “A MUST READ” koleksi 3 ebook cinta paling popular – milikinya hari ini!

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [18] Comments


 

I was in bed… sick, when my blackberry notifications sound arised I know that sound is for a post in my blog… Never thought, it was her again… gadis yang berada jauh dari tanah ini, gadis yang pernah mencurahkan sepenuh isi hatinya pada ku…dia yang selalu memberi inspirasi kepada aku…the offshore girl, in a state of under the cold breeze…

Happy sangat kan bila kita menerima walau sepotong ayat…especially bila kata-katanya menyatakan yang dia still care dengan kesihatan kita, dengan kerjaya kita…dia tetap memandang kita dari jauh, tahu perkembangan kita, dan dia masih ingat hari jadi kita… walaupun dia dan kita sudah tidak bersama, …touching sangat!

Walaupun kita tahu… dia mungkin sudah berpunya, mungkin happy dengan pasangannya tetapi the fact that she still care, and remembers me, it makes me feels like disayangi…even it maybe we both know, it’s what we called “A forbidden love”

Deep inside you all pun I’m very sure all of you pernah melalui atau pernah tengok bagaimana ‘Cinta Terlarang’ berlangsung, betul tak? :)

  • Dia macam, kita terasa terseksa, at the same time kita rasa bahagia…it’s a mix feelings! And the feelings is outrageous, crazy, out of the world and awesomenessss!! Best giler actually!

You know when you actually tak boleh sentuh sesuatu atau dilarang memasuki sesuatu kawasan, BUT you still do it, you still enter it. Rasa keterujaan dan adrenalin dalam diri kita berbuak-buak, sehingga gementar bersama keluhan dan helaan nafas yang panjang! That’s the forbidden love is all about!

Memang best sangat but at the same time you know you’ll never going to be together. You know its hard, tough to oppose it, sickening inside, maybe you akan terseksa sangat apabila sampai ke tahap you rindu sangat kat dia tetapi…tak boleh nak buat apa-apa… Why tak boleh? Well… there are many reasons that you can think of…

But what important here is, the feelings inside that arousing me…and I’m sure she’s feeling the same too, thaaat is important, that is what I want all of us to feel!

  • Maybe ada waktu-waktunya kita akan berkata, mengapa kita nak teruskan rasa cinta, rasa sayang, rasa care pada dia yang kita tahu bukan dan tidak akan menjadi milik kita… BUT,

Sebagai manusia biasa, I don’t see any reason why kita tidak boleh mencintai sesiapa saja. Tidak mengira kedudukannya, rupa paras, warna kulit, bangsa atau agama or whatever… As long as kita tidak mengkhianati atau menyusahkan sesiapa dan tabah menerima risiko di sebalik halangan dan larangan itu.

To me, kita semua layak mencinta dan dicintai, disayangi, tidak mengira ianya cinta terlarang atau tidak

By doing this, KITA JUGA MESTI sentiasa membuka hati kita kepada apa saja rezeki, jodoh dan chances untuk kita jatuh cinta, bukakan peluang itu kepada diri kita sendiri demi untuk kebahagiaan masa depan…

    MEANWHILE, walau kita tahu, dia tidak mungkin akan mencintai kita seperti seorang kekasih, kita sedar ianya ‘cinta terlarang’ …Kita mungkin juga sudah tahu, dia tidak kita dapat miliki, mungkin dia hanya hadir sekadar dipinggiran sahaja. Kita tahu dia bukan untuk kita, tetapi the fact that dia masih di situ… apa salahnya jika kita menghargai what is left…sementara kita masih solo, jodoh masih belum hadir…so, why not kita…

    “Enjoy the moment together, embrace the little time that we had and treasure it! That’s forbidden love is all about… enjoy it while it last.”

    p.s : I dedicate this article to all my fans, thank you so much for the support for all these years, to all my friends that always behind me, and especially to all my loved ones. With a saying, “Happy Birthday to me,  and to you in advance!” 😉

    Love,
    Razzi Rahman @ Brother Love

    Want to see all my ebooks? Click here

    Share this article at your facebook…



    Apa komen anda? : [6] Comments


    Crazy bila memikirkan soal siapa yang bayar, siapa yang belanja. Why crazy? Because it’s about money…money turned people’s become crazy!

    Semasa anda masih lagi dalam PERCINTAAN… Siapa yang kena bayar bila keluar makan?, Lelaki atau Wanita? Keluar minum-minum, shopping, bersiar-siar, theme park entrance, bowling, bills, car installment, sewa rumah, topups, masuk tandas kat mall… hehehe, tak pernah fikirkan? :)

    Most of us, kalau masa bercinta ni biasalah…kerana sayang, sanggup belanja, sanggup bayar untuk apa sahaja asalkan tidak bergaduh, asalkan sama-sama bahagia. IF HAPPY, okaylah… kalau tak happy? kerana cintakan dia, sanggup berbelanja tak kira apa, berapa harga, bila-bila masa…BAYAR!

    Bukan nak cakap la tapi lately ni memang ramai lelaki suka sangat meminta girlfriend bayarkan macam-macam. BUKAN SEMUA LELAKI,  dan BUKAN LELAKI KAT SINI LA.. hehe 😆 – yang kat sini semua baik-baik, tetapi segelintir… (yang mana marah dan terasa hati tu, haaa dia lah tu!)

    Siap suruh girlfriend belanja setiap kali keluar makan dan minum, even tambang teksi, komuter, bayarkan payment kereta, malah top up pun suruh girlfriend belikan! MELAMPAU BETUL!

    • Okaylah dapat girlfriend anak lord…tapi cemburu buta pulak tu, memaki hamun girlfriend pulak setiap kali cemburu. Lepas tu pakai kereta girlfriend lagi…
    • Kalau girlfriend yang hanya makan gaji tapi berkarier tinggi sikit pun kenaaa jugak…minta belikan macam-macam keperluan dia, siap minta bayarkan kereta dia la, minyak kereta la, nak pergi bersiar-siar pun girlfriend yang keluarkan duit. Tak malu ke?

    SOMETIMES tu boleh lah girlfriend belanja, bukan tak boleh langsung, tetapi JANGANLAH SURUH BAYAR. Kalau girlfriend nak belanja minum, or belikan Tshirt, Jeans… kadang-kadang tu best la jugak kan, but that’s it la! Apa ke benda sampai bayar macam-macam ni? Mana maruah anda sebagai lelaki?

    All this selalunya alasan lelaki-lelaki ini adalah, ‘masih belajar’ – ‘masih menganggur’ – ‘kerja I tak sehebat kerja you’ – ‘I bukan anak orang kaya macam you’ so “Youuu la bayar!”

    Yang peliknya,

    • the girl sanggup bayar pulak tu…dan selalu sebab takut boyfriend cari lain. ADOI! Takkan serendah itu martabat anda sebagai wanita? Kalau kerana anda tak mahu belanja dia, dan dia nak cari lain…BIARLAH! Biar dia cari lain…
    • Some girls pulak maybe fikir, umur sudah lanjut…dah in 30’s so fikir kena suap dengan duit la, kena belanja macam-macam baru lelaki ni nak kat dia…lepas tu dah bertahun-tahun, bamm!! Mamat tu tinggalkan dia!…Beribu-ribu ringgit habis untuk teman lelaki…now tinggal habuk je lah… :(

    Pernah tak anda fikir sekiranya keluarga anda dapat tahu, yang anda menanggung segala-gala untuk boyfriend anda? …dimanakah maruah keluarga anda hendak letakkan? Malu ibu bapa anda nanti… Anak gadis yang diasuh sedari kecil dengan berbagai-bagai ilmu kehidupan dan pelajaran yang tinggi…bila dah besar, menanggung hidup laki yang bukan suaminya!! Aduuhh …malunya!

    Macamana anda boleh terfikir lelaki sebegitu yang layak untuk dijadikan boyfriend? JAUH SEKALI nak dijadikan suami beb?! Takkan lah sampai macam tu sekali anda tak laku? Malah boleh percaya dengan kata-kata dan janji manis…

    • “Nanti bila I ada duit, I bayar semua okay. Duit I dah nak dapat ni…”
    • “Nanti kita kahwin, I tanggung semua okay sayang…sekarang, you la bayar dulu…”
    • “Kan I belum dapat kerja tetap lagi, you bantulah I dulu. Esok dah dapat kerja, you nak apa pun I belikan!”
    • “Bestnya la dapat girlfriend macam you… sayang kat you tau, nanti kita gi holiday you la belanja okay, you kan kayaaa!”
    • “Kalau you tak top up kat I, I tak nak jawab sms you lagi!”

    PLEASE GIRLS! Open your eyes… Inikah lelaki pilihan you all?! Please la beb…

    Dalam hukum syarak pun menyatakan suami tidak boleh menyentuh harta isteri. Melainkan isteri merelakan dengan niat membantu suami. Dan semua tanggungjawab memberi nafkah adalah atas suami, mengikut kemampuannya.

    Pastinya give and take tu baguslah, saling bantu membantu untuk meringankan beban, TETAPI itu setelah berkahwin, dengan kerelaan isteri! SEKARANG BELUM KAHWIN!!…

    Yang sepatut anda cari adalah lelaki yang memiliki ciri-ciri seorang ketua rumah yang provide kemudahan dan kesenangan untuk keluarga. Sederhana pun Alhamdulillah asalkan dia layak dan berkemampuan, kalau dapat yang stabil atau berduit tu…or kaya, it’s a bonus la.

    BUT…kalau yang sangap tak terdaya nak menanggung diri tu, why la you nak bercinta dengan dia?… kalau diri sendiri pun tak tertanggung macamana nak menanggung anak orang? Lepas tu ada hati nak bercinta pulak tu…

    Kalau layan baik, mesra, menghormati, pandai ambil hati keluarga you, menggembirakan hidup you, membahagiakan, tak pa lah jugak, boleh lah beri peluang sedikit masa untuk meningkatkan taraf hidup.…TAPI, layanan buruk pulak tu, kena hina, kena maki, ada yang kena pukul…

    • Guys, kalau tak ada duit tuu, berusahalah bersungguh-sungguh sampai berkemampuan. Then barulah bercinta! Buat malu kaum lelaki je suruh girl bayar… “YOUUU LA BAYAR!!” 😀

    P.S : GIRLS, Jangan Biarkan diri anda kesepian tanpa lelaki yang menghormati, menghargai  dan menyayangi anda! Dapatkan  “A MUST READ” koleksi 3 ebook cinta paling popular – milikinya hari ini!

    Salam Hormat
    Razzi Rahman @ Brother Love
    www.razzirahman.com

    Share this article at your facebook…



    Apa komen anda? : [8] Comments




    Pukul 2:38 pagi, aku masih tak dapat nak lelapkan mata… ada kepiluan mencengkam kalbu, entah mengapa. Minda separuh sedar aku bagai mengatakan, “Kau tahu…tapi kau cuba elakkan dari merasakan apa yang kau rasa…”

    Ya mungkin betul… mungkin betul aku tahu cuma aku tak sanggup menghadapinya… ATAU mungkin juga kerana aku tak yakin… Mungkin kerana aku tiba-tiba teringat SUATU MASA dulu aku pernah bahagia dengan seseorang yang berada jauh di seberang? atau mungkin kepiluan ini kerana aku teringat SUATU MASA dulu aku pernah happy dengan kawan-kawan aku? Dan mungkin juga kerana SUATU MASA dulu aku tidak memerlukan sesiapa?

    Whatever it is, yang aku tahu dan aku amat merasakan at this time adalah SUATU MASA dulu aku tidak pernah merasa teramat sunyi sesunyi ini…

    Kadang-kadang this kind of feelings memang kita tidak dapat nak elak dan kita terpaksa menempuh realiti kehidupan dan menghadapi kesilapan yang lalu…

    Kita mungkin happy dengan keluarga tercinta, pasangan tersayang, kita mungkin happy dengan karier kita, gembira dengan pencapaian kita… but jauh di sudut hati kita… perkara di SUATU MASA itulah yang asyik bermain-main di minda kita…aduuuhhh…

    Betapa aku mahu merasakan saat seperti dulu sekarang nihhh… ahhh, kalau lah dapat aku putarkan waktu, aku akan kembali ke SUATU MASA sebelum aku melakukan kesilapan-kesilapan yang lalu… dan aku tidak akan persia-siakan segala-galanya…

    Sekarang, aku terpaksa menerima semua yang telah terjadi, terpaksa menempuh segala kesilapan-kesilapan lalu… Semoga Tuhan masih memberkati perjuangan yang belum selesai ini, teringat aku dengan lagu M.Nasir ‘Suatu Masa’ pada rangkap terakhir yang cukup sayu…

    Suatu Masa
    Lagu : M.nasir

    Bagaimanakan ku mula
    Tiadakah kata-kata
    Yang indah untuk diabadikan
    Tiap wajah berkisah
    Tiap madah bererti
    Manakah ilhamku

    Cahaya di matamu
    Senyum di bibirmu
    Mengukir seribu tanda pertanyaan
    Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
    Di saat begini aku merindukan

    Berhelai helai surat
    Terbiar di depanku
    Tak dapat aku utuskan
    Ku ramas semua dan ku buangkan jauh
    Dari pandangan
    Lalu aku kesal
    Ku kumpul semula
    Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
    Jika engkau tahu di dalam hatiku
    Mungkinkah kau sahut jeritan batinku

    Dengarkanlah panggilanku
    Dengarkanlah lagu untukmu
    Angin lalu kau sampaikan
    Rasa rindu yang membara kepadanya

    Warna warna cintaku
    Kian pudar bersama
    Malam yang gelap gelita
    Dapatkah kau rasakan apa yang aku rasa
    Atau kau tak endah
    Tapi ku percaya
    Semua telah tertulis
    Dan niat suci ku takkan disiakan
    Dan di suatu masa
    Di hari yang indah
    Ku hulur tanganku
    Lalu kau terima

    P.s. Check out all my ebooks that are helpful for your relationship click here 

    Salam Hormat
    Razzi Rahman @ Brother Love
    www.razzirahman.com

    Share this article at your facebook…



    Apa komen anda? : [2] Comments