February 2018


gambar_blog23

Hanya kepada Allah s.w.t sahajalah tempat mengadu, bila sedikit kata bertanya khabar, dihentak marah katanya, “Jangan sibuklah!” …wah, apa salah si isteri ya? Tanya khabar pun tak boleh, tanya buat apa pun marah, tanya kemana pergi tadi pun dianggap  nak menyiasat 😀 aisehman… macamana nak hidup bahagia bersama apabila sudah sampai ke tahap ini hubungan rumahtangga yang asalnya amat bahagia dan mesra selalu kini kian retak menunggu belah… (ada ke situasi begini terbalik, berlaku kepada suami? I wonder…) (more…)



Apa komen anda? : No Comments


seperated
Pernah merasa, suami tercinta berada di depan mata tetapi seperti tidak ada? Dia yang tersayang berdepan dengan kita tetapi seolah-olah entah kemana lamunannya? Apa yang kita kata, bagai berkata-kata seorang sahaja! Sudahlah terlalu lama tiada mesra, tiada lagi kata-kata cinta, semangat berkasih sayang yang menenangkan jiwa pun tah lenyap kemana…

Sebagai manusia biasa, lemah dan tidak sempurna, pastinya kita akan mengharapkan penghargaan dan kemesraan dari insan tercinta, dari kekasih, dari suami or  dari seorang isteri! Dan selain cinta, kasih dan sayang, KEMESRAAN ITU pastinya adalah satu kemestian. Jika tidak ada lagi mesra-mesra, apakah itu boleh dikatakan satu perhubungan yang membahagiakan?

Bukan mahu segunung emas dan selautan permata pun. Bukan mahu bagai belangkas berkepit siang dan malam, bukan mahu bercinta berasmaradana sepanjang zaman… tetapi sekadar secubit mesra, secalit cinta, pun sudah memadai sebenarnya… …TETAPI, yang peliknya, KEMANA PERGINYA KEMESRAAN CINTA YANG DARI AWAL-AWAL DULU TERSEMAI CANTIK? (more…)



Apa komen anda? : 1 Comment


gambar_blog15

Tersenyum lebar kakak-kakak dan isteri-isteri membaca topik Bro Razzi kali ni kan… semua suka semacam je. Tengok tuhh… dah hint kat suami masing-masing dan suruh hafal, well… sememangnya artikel Razzi kali ni khas untuk semua, especially nak-nak dekat raya ni kan 😀

Bagi yang sudah bertahun-tahun follow penulisan Razzi semenjak 2006, dari buku-buku dan ebook-ebook saya, dari blog Brother Love dan facebook, pasti tahu apa yang selalu saya bentangkan. Santai dalam panas, macam tengah berjemur kat tepi pantai gitu…

So, SUAMI! Husbands and what a great father you’re… juga harus senyumlah bila membaca saranan saya ni. Bukan apa, sememangnya kita tahu tanggungjawab seorang suami dan betapa banyak perbelanjaan di dalam sesebuah rumahtangga. Lebih-lebih lagi mereka yang sudah memiliki anak-anak yang bersekolah. Persediaan masuk sekolah pun dah ribu-ribu.

NAMUN, janganlah sesekali merasa gusar atau takut untuk berbelanja kepada keluarga especially isteri. Secara logiknya, setelah isteri yang bertungkus lumus menjaga rumah serta anak-anak, menyiapkan segala keperluan suami dan sebagainya, “She deserved a great treatment from her husband!.”

Pesan ibu saya :
“Esok Razzi kahwin, janganlah takut belanja isteri dan anak-anak, InsyaAllah! berkat dan akan bertambah lebih banyak rezeki nanti!”

(more…)



Apa komen anda? : [2] Comments