February 2020


Adakah selepas 10 tahun saya tidak merakamkan lagu, boleh buat saya cool saja bila dapat peluang menyanyi lagi? Sudah tentulah saya keterujaan yang amat sangat. ūüėÄ

BILA – Adalah single terbaru Razzi Rahman. Sebuah lagu yang membuatkan saya terasa HIDUP di dalam jiwa ini yang sentiasa bersemangat bila dapat mendendangkan lagu-lagu cinta. Ya, apa lagi apabila saya ditawarkan oleh Producer/Penulis lirik lagu BILA, Dalin Lienda, memang tak terkata la kan. Terkinja, melompat kegembiraan.

The last time I record lagu cinta was, KERANA, 2010 seingat saya. Sempat menduduki carta THR gegar no 2. Dan album pertama saya dulu, Syakila (Final Juara lagu 1992) dan Rembulan Kesiangan yang menjadi hit di seluruh radio Malaysia, Singapore dan Brunei. Lagu Ke Dasar Cinta Mu, 1995, pula telah menjadi OST lagu untuk Filem Putera, lakonan Erma Fatima dan Joe Wings.

Kini, BILA – satu kepuasan buat saya, seperti satu nafas baru gitu yang dapat saya rasakan. Loving this song so much actually

1st of all, sangat teruja dengan hasil kerja Bro Syahir, my music engineer. Cara susunan muziknya sangat kena dengan jiwa Razzi. I love Modern Rock. Dalam masa yang sama, Bro Syahir juga menyuntik elemen emosi, kejiwangan ūüėõ dalam kesyahduan iringan backing vokal. Memang sesuai sangat. Love it so much. Alunan gitar solo beliau juga, membangkitkan semangat bagi yang mendengar, especially part chorus, perrghh… pemilik Longan Garage Studio ini, memang talented! check it out www.longangarage.com

Tanpa pengalun melodi, tanpa penulis lirik, kosong pulak lagunya kan. Dan saya turut berbangga dapat berkerjasama dengan pencipta-pencipta yang masih muda dalam menjayakan lagu BILA.

Lagu BILA ini, istimewanya dicipta oleh 2 orang. Alipp Aripin dan Yush. Kedua-duanya berkata, mereka telah lama study lagu-lagu Razzi. Haha ūüėÄ ooo buat kerja dalam senyap ya. Kata mereka lagi, mereka juga follow lagu-lagu yang Razzi cover. Dari situlah tercetusnya melodi BILA ni. Jadi, syukur Alhamdulillah, dari demo yang diterima, Razzi dapat rasakan betullah mereka ini cukup genius, dan bijak dalam mencipta lagu dalam menyesuaikan cara nyanyian penyanyi dengan melodi ciptaan mereka, great job guys!

Dalin Lienda, www.dalinlienda.com   yang juga berada di dalam gambar di atas adalah Producer muda, untuk production kali ini. Beliau juga adalah penulis lirik BILA. Sejujurnya, lirik lagu ini langsung tidak ada perubahan apa-apa. Bagaimana ia ditulis dan diterima Razzi, itulah juga yang saya  nyanyikan. Seolah-olah lirik ini begitu sempurna sekali bagi saya. Sebab apa yang saya baca, terus saja saya dapat rasakan betapa ramai wanita di luar sana yang merasai seperti penulis lirik ini rasakan.

Ramai di luar sana yang terasa diri mereka dipersia-siakan, sedangkan kasih dan sayang mereka begitu mendalam. Namun langsung tidak dipedulikan, langsung tidak dihiraukan. Amat perit bagi yang merasakan. Bayangkan bila diri anda dianggap seperti sampah, langsung tak bermakna apa-apa. Adakah anda masih merasa kuat untuk menempuh hidup ini? Betapa hancurnya hati dan perasaan seseorang apabila diperlakukan sedemikian rupa… Wahhh, kita dah melalut jauh dah tu, terlalu asyik dengan lirik lagu ini kan.

Apa-apa pun, Razzi Rahman amat bersyukur dengan lagu cinta BILA ini, kerana ianya satu buah tangan Razzi buat peminat-peminat semua.

Sebab bila kita nak bagi hadiah ni, kita nak yang the best untuk kita hadiahkan kepada orang kan. Jadi, BILA adalah yang terbaik dari Razzi, dari Dalin Lienda, Syahir, Alipp dan Yush untuk anda semua. Moga ianya menjadi siulan, igauan dan kenangan yang tidak dapat dilupakan buat semua. Saya tinggalkan anda, dengan Video lagu BILA bersama lirik di bawah.

KLIK PLAY, like, share dan subscribe to my youtube channel… thank you.

Lagu : BILA
Lyricist: Dalin LienDa
Composer: Alipp Aripin, Yush
Music: Longan Garage Studio
Publisher: Fusion Records

Engkau bunga yang ku puja
Tulus ku baja dan ku siram
Menggunung harapan agar mekar
Di tangkai hatiku ini

Hilang kasihmu menambah derita
Tak pernah kau anggap ku ada
Entah bila ku bisa mendapatkan
Tulus cintamu

Aku yang selalu di sampingmu
Tak pernah kau anggap ada
Biarlah ku bawa cintaku
Pergi meninggalkanmu

Bila kau tersedar nanti
Tak mampu lagi kau putar waktu
Dan takkan bisa dirimu kembalikan cinta

Bila kau tersedar nanti
Tak mampu lagi kau putar waktu
Dan takkan bisa dirimu kembalikan cinta
yang telah pergi

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Klik like and Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : No Comments


Bayangkan seorang lelaki yang hanya average looking guy,  average income, kehidupan yang biasa-biasa saja, tiba-tiba menemui seorang  wanita, jelitawan yang lawa, anggun, lebih berjaya darinya…  tetapi dapat ditundukinya, sehingga wanita itu mahu berkahwin dengannya…

Wahhh sikit punya bangga brother kita. Kawan-kawan yang selalu mengejek kini senyap dan sepi. Terdiam sendiri pula. Keegoaan diri si suami mulai muncul… terasa hebat dan sedikit bongkak dengan kejayaannya.

Hidup bahagia… seketika, dapat baby pun cantik juga… NAMUN, tah macamana keegoan diri mulai menghantui… kerana akibat kejayaannya itu memiliki isteri cantik yang tak sepadan dengannya, dia terasa hebat, lalu mulai terasa nak try yang lain pula.

Aiiii… melekat lagi pulak tu, mudahnya gitu. Lalu sibuk melayan yang baru, isteri di depan mata sudah tidak dihiraukan lagi.

BUKAN semua lelaki begini… hanya segelintir sahaja yang tak sedari diri.

Apa yang saya nak katakan di sini…

HATI-HATI, mungkin kita rasa kita boleh dapat semua awek, semua wanita yang kita cuba. Mungkin kita pandai melawak, mungkin pandai mengayat dan sebagainya.

TETAPI, ingatlah isteri yang telah berkorban apa sahaja demi kita sebelum ini. Ingat anak-anak di rumah. Jangan sombong…

JANGAN sampai ISTERI NEKAD untuk berpisah. Di saat itu mungkin anda masih tak kisah. Tapi ketahuilah… selepas itu, di saat tiba-tiba Tuhan nak tarik kehebatan kita, tak siapa yang suka kita lagi. Tak mudah lagi untuk kita memiliki sesiapa pun, akibatnya… kita keseorangan diri. Akhirnya menangis tak berlagu… ini pernah terjadi, tak mustahil anda juga kan merasainya nanti.

Hargailah dia yang ada di samping mu selalu itu. Sayangilah dia sepenuh hati… itu saja pesanan saya.

Takut bila sampai waktu, anda mulai tersedar, di saat itu segala-galanya sudah terlambat.

KLIK BUTTON PLAY!

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Klik like and Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : No Comments


Orang tua-tua cakap, ‚ÄúJangan sampai terhantuk baru nak terngadah!‚ÄĚ maknanya simple je, ia mengingatkan kita agar sentiasa berhati-hati dan beringat-ingat.

Jangan sampai menghancur hati seseorang tanpa memikirkan risikonya. Ingatlah HUKUM KARMA itu real. Bukan hari ini, esok, bukan esok bulan depan, bukan bulan depan, mungkin tahun akan datang. Yang pasti, balasan tetap ada ikut mana-mana.

Mungkin kita terlepas, tetapi mungkin anak cucu kita pula yang menerimanya. Sebab itulah kita kena selalu beringat-ingat.  Jangan sampai mengecewakan orang dan menghancurkan harapan dia yang menanti dan berharap sepenuh hati.

BERBUAT BAIK TAK HABIS DUIT PUN… apa yang susah sangat? Mengapa kena kecewakan orang?

Kalau tak suka, jangan beri harapan. Jangan cuba-cuba nak bercinta. Hanya sebab tengah sunyi, anda mulai main-main ayat manis. Yang kesepian akan mudah terpengaruh dan percaya. Sekelip mata percaya kepada kata-kata manis anda. Lalu menggunung harapannya. Anda hanya sekadar ‚Äėtest ngayat je‚Äô habislah kalau cam tu‚Ķ kesian dia.

Berterus-terang sedari awal ada lah yang terbaik. Beritahu situasi sebenarnya bagaimana. Tapi itulah kadang-kadang tu ada juga yang bila kita dah beritahu everything pun, dia naaaak jugak J yang ni tak boleh nak buat apa la kan.

Namun walau bagaimana sekali pun ada lebih baik kita hindarkan dari mengecewakan hati orang. Tak baik dik… berdosa pun.

Ada pula yang pada mulanya memang cinta, memang sayang, tetapi kerana akibat berjaya memiliki cinta, dia terasa hebat, lalu mulai terasa nak try yang lain pula. Aiiii… melekat lagi J mudahnya gitu. Lalu sibuk melayan yang baru, yang lama sudah tidak dihiraukan lagi. Pelbagai pengorbanan sudah dilakukan tapi langsung tidak dipedulikan… yang baru juga menjadi igauan. KESIAN dia di situ menanti…

Situasi-situasi ini sebenarnya, saya sendiri pernah merasainya… tiada yang baik keluar dari sini. Dan di saat saya menyedari akan perbuatan saya. Ianya sudah terlambat.

‚ÄúYang dikejar tak dapat, kehilangan yang sedia ada pula‚Ķ‚ÄĚ di kala itu, menyesal tak sudah. Berkali-kali cuba untuk mendekati dan merapati kekasih lama, dia sudah hilang rasa kehangatan itu. Dia pula yang tidak menghiraukan saya, malah soalan seperti, ‚ÄúApa khabar?‚ÄĚ sudah tidak dijawabnya‚Ķ sedih ūüôĀ

Pelabagai cara dicuba untuk kembalikan cinta… tapi gagal. Akhirnya, sendiri kecewa… itulah yang membuatkan lagu yang saya nyanyikan ini amat terasa di jiwa ini. Mencucuk dalam, sedih tak terkira. Harapnya sesiapa sahaja yang mendengar lagu ini, mendapat sedikit kesedaran…

Sesungguhnya, kita tidak mampu menukar waktu dan takkan bisa kembalikan cinta…

KLIK BUTTON PLAY!

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Klik like and Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : No Comments