Seriously, bro tak tahu lelaki lain macamana, but me…through my own experience, I always fallen for my friend! πŸ˜€ Yup! Dari kawan menjadi kekasih…dari sebuah persahabatan ianya bermula dan berakhir dengan percintaan.

Bila kita nak kata, β€œFriendship to lovers…will never work!” well, ramai juga yang BUKAN dari kawan, mula bercinta terus pun…gagal juga kan?! Dan ramai pasangan amat gembira apabila perhubungan mereka seperti teman akrab yang saling faham memahami…

SO, siapa yang lebih faham dan boleh menjadi teman baik anda yang juga bercinta dengan anda? Pastinya, your own trully friend, kan? Yaa…teman baik anda sendiri lah πŸ™‚

Yang penting, dari sebuah persahabatan itu, Bagaimana mahu ia berjaya? Bro tahu ni ramai yang berkawan kan? Tapi tak tahu bagaimana nak ubahkan situasi kawan itu, persahabatan itu kepada percintaan…OK, here is the way…

1. BERTANYA – Perkara yang paling utama tetapi paling susah orang nak buat selalu ialah. BERTANYA…. Mulakan dengan sebuah pertanyaan yang seperti meminta pendapat, tanya dia, β€œApa pendapat you tentang seorang kawan yang mahu memulakan percintaan dengan kawannya sendiri?” So dari sini, you tahu jawapan dan pendirian dia terhadap persahabatan anda kan? Tanya lagi tentang dia suka atau tidak, pendapat dia tentang apa-apa saja tentang bercinta dengan teman karib ni…Tanya sehingga anda puas hati yang dia juga mempunyai perasaan yang sama dengan anda. Kita tak mahulah bila kita nak mula bercinta dengan kawan kita, sekali dia tak berminat, camana? Maluuuu….

2. SAMA – Let’s say lah anda bernasib baik, dia juga mempunyai perasaan yang sama seperti anda. Sama pendirian dan pendapat…sama means, sama-sama inginkan percintaan itu. Haaa, jangan anda seorang je yang nak bercinta, kawan anda tak rasa apa pun hehe…So, bila sama rasa, sama hati…kena selami jiwa masing-masing dan bayangkan yang anda berdua bercinta, ada nampak sesuai tak? Serasi ke? Ingat balik persahabatan anda dan selaminya, amcam? OK? Kalau ok, oklah!

3. KOMUNIKASI – Next step…kedua-dua mesti berkomunikasi dengan cara banyak mendengar. Apabila memulakan percintaan dari sahabat yang sudah lama kita kenal, pastinya segala tabiat buruk dan baik dan yang kita tak suka sudahpun kita tahu…So, mungkin keadaan agak kurang selesa. Jadi, anda berdua seharusnya sama-sama berbincang untuk mencari keselesaan. Jangan duk syok sorang je, kononnya dah declare cintan lah kan…adoi, kena check pasangan kita…dah selesa bercinta atau tidak. Maklumlah dah bertahun kawan ni, mesti segala jenis perangai dah tahu.

4. MULA SEMULA – Satu perkara yang amat penting, yang anda mungkin tidak expect bakal terjadi. Mungkin anda sudah berkawan 10 hari, 10 minggu or even 10 tahun…dan anda dah kenal sangat kawan anda ini…Bercinta dengan berkawan adalah teramat lain! Walau dah sekian lama mengenali sebagai kawan, the minute anda bercinta…segala-galanya akan bermula semula! Mula mengenali pasangan anda semula dan kali ini sebagai seorang kekasih. Yang mana, its a bonus for you kerana dah tahu banyak his/her SHIT! Hahaaha…

5. TRIAL PERIOD – Haaa…ini lagilah tak ada orang nak buat, apa daaa…Dulu, Bro cukup frust dengan ada seorang girl ni. Dia tak nak buat trial period?! Adoi…at least, you buat trial period dulu, tengok dulu, rasa dulu, ok atau tidak ok. Kalau ok, go ahead…kalau tak ok boleh je back to your old situations jadi benda tu tak lah jadi pelik yang mungkin anda rasanya, kan. Buat perjanjian, kira macam…within 1 month ke..kita tengok, rasa macamana…best atau tak selesa? Jangan terus-terus nak berpeluk, bercium segala!!…baru je declare, mentang-mentang dah bertahun kawan, duk menahan nafsu lama dah barangkali, terus nak ngap!Β πŸ˜€ hahaha….sabar-sabar…buat trial period dulu, buat tempoh percubaan untuk lihat anda dan pasangan anda tu serasi atau tidak. Kalau dah 2-3 bulan semua macam best je…terus kahwin je lah beb!!!

SO, bagi bro personally, I memang rekomen bercinta dengan teman baik or sahabat or kawan seperjuangan ni. Mostly ia lagi mudah mesra dan saling memahami kerana kita dah lama kenal pasangan kita itu. Nak tahu dia bullshit pun mudah….sebab dah tahu his or her bullshit all these years hahaha…

NAMUN, kalau ada yang tak setuju tu, itu pendapat anda sendiri…and for your info, bro ni jenis tak kisah langsung dengan orang yang tak setuju dengan my own piece. Because all my articles and tips adalah dari my own experience. Kalau you tak setuju or tak percaya then too bad!! Ramai orang hanya ada pendapat saja tetapi tidak sendiri mengalaminya. Tidak seperti bro Razzi, I talk to talk, and I walk to walk. Bammed!! πŸ˜‰



Apa komen anda? : [28] Comments