“Azam Cinta” 2011


Sepanjang 2010, berbagai topik cinta telah Bro Razzi tuliskan, hampir 300 artikel cinta telah pun saya paparkan untuk kita kongsi bersama tentang segala-gala persoalan cinta. Most of it adalah about KECEWA CINTA. Yaaa… sadly, kisah dan pengalaman mereka yang kecewa cinta ni BANYAK sangat.

I sendiri pun turut merasa kesedihannya kerana dalam ramai-ramai yang telah pun saya bantu, tetapi masih ramai lagi yang kecundang dan tersungkur dalam perhubungan cinta masing-masing, – whatever the outcome maybe, I should be greatful that I’ve help many… Alhamdulillah!

Okay, dalam banyak-banyak topik dan sebab-sebab berlakunya kekecewaan dalam cinta, for our NEW YEAR 2011, Bro Razzi pilih untuk bercerita tentang “TAKUT BERCINTA!” –

Yes… in 2010, memang ramai yang mengalami dan melalui saat, :-

  • Takut untuk bercinta
  • Takut untuk meluahkan rasa cinta
  • Takut untuk berubah dari being a friend to a lover
  • Taut untuk menyatakan perasaan yang sebenar
  • Takut dikecewakan lagi

Honestly, Bro Razzi sendiri pun pernah juga melalui saat sebegini, dan pernah merasa seperti mana yang you all rasa!

So, please tell yourselves that it’s okay! 1st sekali apa yang kita kena ingat, semua orang takut dan nervous, bukan you saja. So it’s okay to be afraid untuk meluahkan rasa cinta, taKut untuk bercinta, takut cinta tidak diterima, takut malu, takut dikutuk, takut kehilangannya… All kinds of takut dalam meluahkan hasrat cinta tu… It’s okay!

How about AZAM untuk CINTA 2011 adalah to keep telling ourselves that, “Things ARE OKAY!” – dengan syarat, “WE KEEP  on TRYING!” – Okay? Janji ya hehe…

Ada satu kisah benar, that happen to my own friends, last year…
======================================================

Dua perhubungan cinta gagal kerana kedua-dua pasangan, TAKUT untuk meluahkan perasaan mereka how they feel yang sebenar…

oUR friends ni, Bibi dan Riki dah lama kawan dan sangat rapat tetapi tidak pernah declare as couple. Tidak pernah menyatakan rasa cinta. Tetapi, kawan-kawan kita orang memang dah anggap dia orang ni couple la sebab asyik berdua je kat mana-mana kita keluar or hadiri…

But memang obvious bila cakap pasal cinta je, pasal couple, masing-masing mengelak! Malu tapi mahu la tu kan, dan selalu meletakkan alasan, “Fikir karier dulu…masih muda lagi…kawan saja lah lagi senang… nanti kalau bercinta, takut bergaduh pulak…” – the actual fact is, memang dia orang saling cinta sebenarnya huhu…

Antara Bibi dengan Riki, yang paling ketara nampak nak sangat couple is Bibi, tetapi kerana Riki slow sangat…akhirnya Bibi menerima cinta dari lelaki lain, Zamrul. Mamat ni bukan group kami la… memang kami semua tak suka la mamat ni, biasala anak orang kaya ni ada la sombong sikit arrr…

Dan sebagaimana kami jangka, Riki mesti melenting la kan. Tapi sebab keegoaan dia… dia tak tunjuk rasa marah, cemburu, geram dia pada si Bibi & Zamrul.

Isihati  Bibi, surely dapat merasa apa yang Riki rasa. Dia dapat menggagak Riki mesti marah dan jeles punya… but what can she do? Zamrul cukup strong mengorat dia, tunjuk love, tunjuk caring… BUT cinta Bibi, sememangnya untuk Riki, tetapi dia takut untuk meluahkannya…same goes with Riki la kan. Masing-masing tersekat dengan rasa ego, pendirian hidup, segan, malu, etc …

At the end of the day, apabila Zamrul dah mulai nak masuk meminang… perrghh, kita orang pun suspen masa tu… Riki lak lagi lah tension, semakin kecewa, semakin jauh dengan Bibi dan at last, give up dan dah tak mahu kawan lagi…

Bibi pulak merasa dia patut mengalah dan lupakan rasa takut dia… so lastly, Bibi pun buat keputusan untuk melepaskan Zamrul. So they breakoff… Zamrul faham la sebab dia memang nampak si Bibi ni, duk masih cinta kat Riki la kan…

Setelah Bibi dan Zamrul breaks… Bibi punya suka, melompat-lompat tak sabar nak jumpa Riki dan excited giler nak cakap kat Riki yang dia dah free, single…dan mahu sangat menyatakan yang dia dah ready untuk mulakan perhubungan cinta dengan Riki…

Sampai kat Mc Donald tempat kita orang lepak selalu, Riki pulak tak ada di situ. But kita orang semua memang excited for Bibi la kan, dan sangat gembira la akhirnya, gang kita orang ni akan couple gak akhirnya…

Akhirnya Riki sampai…BUT, teramat sedih sekali buat Bibi…kerana, Riki datang dengan ex girlfriend dia la pulak! Adoi…rupa-rupanya, dalam kesedihan kehilangan Bibi, Riki yang rasa kalah, kecewa, dan kehilangan bibi pada Zamrul, telah kembali menjalinkan hubungan dengan bekas kekasihnya, Sal.

  • Adoi!… frust giler Bibi masa tu, dah lah dia break dengan Zamrul…now dia kehilangan Riki pulak…

Tapi apa boleh buat… dah terlambat, kami semua pun turut feel sad for her la, but at the same time…have to be happy for Riki la kan sebab dah ada girlfriend. Bibi pulak terpaksa la buat-buat happy for Riki…

…dan untuk tidak mengeruhkan keadaan, Bibi tak cakap pun yang dia dah single balik…From this disspointment, Bibi meneruskan hidup dia tanpa bercinta dengan sapa-sapa pun selepas tu…The last time I heard, Bibi dah kahwin dengan Mat Salleh dan hidup kat Cape Town, betul ke tak… tak tahu lah. However pun, I doakan Bibi bahagia lah dengan apa saja pilihan hidupnya… jauh disudut hati, I sangat yakin yang Bibi masih cintakan Riki…

 FIN.

You see… love & life is about ‘Taking Chances’ – Kita tidak akan tahu selagi kita tak cuba. Apa saja peluang yang hadir, kita kena anggap itu adalah takdir dari Tuhan, pemberian dari Allah s.w.t so…give it a shot, try it out! Give yourself a chance… Who knows, maybe yang tidak kita suka itu adalah yang terbaik untuk masa depan kita. BUT kalau percubaan kita gagal, it’s for the better I’m sure… terima dengan tenang, dan keep your options open dan TRY AGAIN!

So, Azam Cinta 2011 kita apa? “BERANI BERCINTA…BERANI GAGAL…BERANI MENCUBA” InsyaAllah, dengan usaha dan tawakkal, rezeki akan hadir untuk kita!

P.s. Check out all my ebooks that are helpful for your relationship click here 

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *