Sad-Girl-in-Love-e1330939593612

Pernahkah anda merasa seperti tidak logik penolakan cintanya? Alasan yang diberi membuatkan anda masih boleh question itu dan ini. Semakin anda tanya, semakin berbelit jawapannya malah semakin tak logik!

Besar kemungkinan ada sesuatu di sebalik alasan itu. Apa agak-agak? Tak apa, nanti kita jawab di hujung artikel ini. Tapi for now, apa kata kita tengok balik alasan-alasan yang biasa digunakan untuk anda berdua berpisah atau membuat keputusan untuk putus, walaupun anda berdua sebenarnya, ‘MASIH CINTA’ …masih cinta? Betul ke?

Alasan 1

  • Setelah sekian lama bercinta, perhubungan cinta anda berdua dikatakan mengganggu kariernya yang semakin busy. Sehingga pekerjaannya itu ‘terusik’ jadi kerana ingin fokus, tidak mengganggu dan terus berjaya di dalam kariernya, anda berdua perlu berpisah!

– Adakah alasan ini boleh pakai? Bertahun bersama tak apa pula ya, sekarang baru mengganggu dan hilang fokus.

Bagi pendapat saya, ini agak kurang logik. Dari pengalaman sendiri, mempunyai pasangan yang menyayangi dan mencintai kita, akan membuatkan kita lebih berjaya di dalam pekerjaan. Malah boleh memberi inspirasi kepada kita untuk lebih kreatif dan membentuk masa hadapan yang lebih cerah. Kena pula dengan pasangan yang selalu memberi semangat dan menyokong usaha kita, lagilah berjaya!

– KEMUNGKINAN alasan yang diberi ini adalah salah satu jalan untuk dia putuskan hubungan kerana sudah bosan atau selama ini dia menyedari yang bersama anda, adalah satu kesilapan kerana tiada keserasian, well it can be for any reason, but definitely BUKAN kerana nak lebih fokus kerja la.

Alasan 2

  • 3-4 tahun bercinta, tiba-tiba dia kata ibu bapanya sudah mempunyai pilihan sendiri dan mahu jodohkan dia dengan pilihan yang mereka sukai. Selama ini dalam diam mereka tidak sukakan anda kerana anda adalah, janda/single mother/lebih tua dan sebagainya. Mereka mahu anak teruna mereka kahwin ‘normal’

– Adakah alasan ini boleh diterima? …terima tu boleh jika dari awal-awal lagi sudah diberitahu, kan? Bukan selepas 3-4 tahun bersama la kan. PLUS, 3-4 tahun bersama, takkan family dia tak pernah mendesak dan menghalang, why only now?

Bagi pendapat saya, JIKA benar-benar cinta, dan sungguh-sungguh jujur dalam perhubungan, pasangan anda seharusnya berterus-terang sedari mula tentang ibu bapanya. Dan menghentikan perhubungan itu dari awal, BUKAN selepas 3-4 tahun. Mungkin betul keluarganya tidak dapat menerima status anda untuk menjadi menantu mereka, tetapi dia juga sepatutnya FIGHT for you, bertegas dan cuba sedaya upaya, berbincang dari hati ke hati dengan keluarganya dan jelaskan yang anda berdua sudah lama bersama dan benar-benar mahu berkahwin. Usaha dan usaha, BUKAN selepas bertahun bercinta tiba-tiba minta putus!

– KEMUNGKINAN dia ada orang baru? Kenal someone new? Someone single dan younger? Lalu dia guna alasan family yang tak suka? Padahal dia tahu memang family tak suka tapi selama ini dia berkeras, lalu keluarga telah mengalah. BUT now, mungkin ada penyebab lain (New love) …Allah Waalam.

Alasan 3

  • – Sebenarnya dia sudah berkahwin! Bertahun-tahun mengaku bujang dan dia tak beritahu sebab dia plan untuk bercerai, tapi sekarang terpaksa putus dengan anda kerana kesian kat isteri…

Adakah alasan ini anda boleh terima? Hehe… kesiannn isteri ya, bertahun-tahun selama ni tak kesian? 😛

Bagi pendapat saya, jika anda betul-betul jujur dan gentlemen, cakap awal-awal la sudah berkahwin. Kemudian atas wanita itulah samada mahu meneruskan juga perhubungan itu atau tidak. BUKAN selepas the girl dah bertahun sayang giler pada anda, then baru nak cakap. Kemudian minta putus dan tak boleh nak continue lagi… mana pergi bertahun-tahun percintaan itu? …nampak sangat ada sebab lain.

KEMUNGKINAN selama ini dia hanyalah mahu mempergunakan anda sahaja. Mungkin anda hanyalah bahan mainan baginya. Jika mahu menyembunyikan status awal-awal sekali pun, ianya tidak mengambil masa bertahun-tahun, mungkin sebulan dua SEBELUM declare… itu barulah jujur.

3 situasi, dan 3 alasan berbeza…yang menjawabkan kepada HANYA SATU jawapan iaitu, “PENIPU!” – yaa… alasan-alasan ini adalah alasan bagi seorang penipu! Jika yang jujur dan betul, bukan beralasan begini. Tidak semudah itu mengaku kalah dan terpaksa putus.

Seorang PENIPU akan berlakon, bersandiwara dan sewenang-wenang mempergunakan keluarga dan sesiapa atau apa saja, semata-mata untuk menguatkan alasannya untuk berpisah. Dialah si Pengecut yang tidak berani berterus-terang dan bertanggung jawab di atas tindakannya. Tidak ada logik dalam kata-katanya, tiada asas dan tidak ada kebenaran langsung!

  • Hati-hatilah apabila anda tiba di peringkat ini. Persoalannya, adakah anda mahu meneruskan hubungan dengan ‘penipu’ ini? Atau anda dengan rela hati melepaskan dia pergi, melepaskan cinta yang terbina sekian lama?

Hakikatnya… sad to say this, cinta sudah lama tiada, segala-galanya hanyalah khayalan anda sahaja yang cintanya masih bersemi. TIDAK ADA orang yang sanggup berpisah dengan orang yang benar-benar dicintainya, tambah pula memberi alasan-alasan karut…jelaslah dia hanya ada NAFSU sahaja dan TIADA PUN PERASAAN CINTA  sebenarnya…

Ikhlas,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

p.s. : Dapatkan EBOOK Promosi istimewa, BELI 1 FREE 2 karya Razzi Rahman @ Brother Love – klik di sini