Desperado dalam CINTA!


If you tertanya-tanya apakah the best way untuk memenangi hati kekasih, mengembalikan cinta dari yang tersayang, jawapannya sangat simple! JANGAN jadi “Desperado dalam Cinta”

Maksudnya, you kena berubah hari ini juga dan AVOID being desperate! Ubah diri anda dari menjadi seorang yang terdesak atau seorang yang terlalu mengikut emosi sehingga kelihatan lemas dan over reacting. Dalam ertikata yang sama, DESPERADO!

“I tak terdesak, tak desperate…tak kisah pun!” – is that what you’re saying? Great! Tetapi, adakah you di dalam golongan seperti di bawah ini? Jika ya…that means, you’re Desperado dalam Cinta ngeh! ngeh! ngeh! 😀 :-

So, adakah anda :-

  • Selalu mahu bersama dengan yang tercinta 24/7? Setiap masa asyik nak bersamaaa aje sehingga mengadu tidak cukup masa berkasih sayang? Adoi!
  • Menyambar handphone kekasih anda semata-mata mahu tengok siapa yang call? Melompat  ke atas dia untuk merebut membaca message yang diterima? Adakah anda sentiasa membaca dan memeriksa handphone dia? Adoi sekali lagi 😀
  • Tidak membenarkan dia keluar bersama kawan-kawannya? Tidak suka dia keluar tanpa anda? “I nak you bawak I sekali keluar dengan kawan-kawan you!” Haaaa… sedangkan anda tahu ianya membosankan? Jelir sekali 😛
  • Hanya lakukan apa yang anda suka lakukan?, dan tidak mahu melakukan apa yang dia suka? Adakah anda tidak membenarkan dia lakukan apa yang dia suka lakukan?
  • Mengajar pasangan anda untuk berkelakuan seperti suami isteri walaupun anda hanya sepasang kekasih? Berambil, berantar, sambil memanggil diri ‘Mama & Papa’ ? Adoi!
  • Selalu merajuk, menangis dan buat-buat minta dilepaskan… sedangkan anda belum pun berkahwin?

JIKA YA, JELAS SANGAT…you all are too desperado beb! Jika all in this list, you all sedang melakukannya, it’s so obvious you all sedang Desperado dalam Cinta yang mana hanya akan membawa Disaster in a relationship. I’m pretty sure you… mungkin perhubungan anda tidak akan kekal lama.

Simple point to be consider :

  • Lagikan binatang sukakan kebebasan. Ini pula manusia! Apabila terpaksa berkepit dengan loved ones 24 jam, itu tak boleh buat, ini tak boleh, kawal itu dan ini, mana freedom nya? Baik lelaki, mau pun wanita… semua ingin lakukan apa yang mereka suka, dan semua mahu berkawan, keluar dengan kawan-kawan, tanpa sebarang halangan dari sesiapa.
  • Apabila menerima panggilan atau message, yes probably ada yang nak mengorat. Biarlah, tengok pasangan you handle macamana. Tengok dia flirt sampai mana…kalau betul-betul dia cintakan you, dia layan sekejap and thats it la. Itu biasa la, ramai peminat. So, di sini lah letaknya kepercayaan. Jika you all tak boleh nak trust, you all will never be happy. Then forget it la beb.
  • Sekiranya pasangan you tu memang jenis gatal or suka melayan sampai terjadi skandal… well, if you know that sedari awal, why you nak kat dia lagi? Belah la… tak perlu nak ubah dia, tak perlu nak kawal dia, nak control the relationship and hope things change, itu yang akan buat you jadi DESPERATE. Buat apa? …masih ramai yang baik-baik di luar sana. Just get over it and start fresh!
  • Another important point yang I nak cakap…Jika you all dah nak kahwin, lain lah…tetapi, If you all masih coupling, masih boyfriend, girlfriend… nasihat I, enjoy your youth, have fun with you all punya relationship beb, feel the young love…JANGAN desperado nak act like a married couple. Adoi!!…Belum kahwin, jauh sekali ada anak sudah panggil diri, ‘Mama & Papa’ laa… ‘Mommy & Daddy’ laa… create nama anak-anak laa… Bila merajuk, bergaduh, minta dilepaskan seolah-olah isteri minta cerai. Padahal nak sangat lagi, cuma nak test mamat ni nak lepaskan aku atau tidak…adoi kali kedua! Desperado habis… orang dengar pun geli beb. 🙂

LOOK! Lelaki atau wanita yang berkelakuan desperado ini, suka control, suka buat apa yang hanya dia suka buat. Act like old people sedangkan diri masih muda. Semua ini hanya akan menghancurkan perhubungan you all je.

Relek beb… be cool, lepaskan dia dan have some trust. Jangan terlalu emotional sangat dan jangan sibuk nak mengawal perhubungan anda. Yang nyata…kalau nak jadi curang, jadi jugak! Kawal lah macamana pun. You ingat dengan check handphone, stop dia dari keluar dengan kawan-kawan, you all selamat lah?

“The truth is, you can never control him/her or your relationship but you can control yourself to be better, and make the relationship happier and interesting!”

Makes him/her loves you more… that you can do! Dengan cara… :-

  1. Memberi kebebasan kepadanya tanpa you membebankan fikiran sendiri.
  2. Relax and set your mind : I do love you, but if you dont really loves me.. masih ramai yang will love me!
  3. Tell yourself everyday, “I’m charming, great lover and loveable!”
  4. Jadikan dia yang menagih cinta dari you dengan buat, seolah-olah you endah tak endah cinta darinya.
  5. Finally, inside you…Feel young and free forever macam Bro Razzi ni. Enjoy life to the fullest dan jangan act macam orang dah tua, longlai, terkurung dalam penjara yang dibina sendiri!

If you do all this, pasangan you pula yang menjadi tak keruan…tak percaya? Cubalah!;)

p/s : Checkout keluaran buku terbaru di http://www.razzirahman.com/buku

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *