HOT NEWS!!…

Berita baik untuk anda !! Okey, apa kata this time around, kita buat different sikit. Kali ini, ANDA YANG MULA DULU…best tak??? Haaa…sure best punya! Sesiapa sahaja boleh menghantar “prolog” , bro akan pilih prolog terbaik untuk disiarkan pada hari isnin ini untuk kita semua sambung!

Guideline?…NO GUIDELINE! It’s FREE! You all boleh buat apa cerita sekali pun. Tapi janganlah panjang sangat. It’s a prolog, ‘PERMULAAN’ Okey… 😉

BUT…kepada yang berminat, bro nak kongsi beberapa tip yang cukup menarik yang pernah bro belajar dulu.

Tip1. The Roman poet, Horace pada kurun ke 14 pernah berkata, 

Grab your reader by the throat from your very first sentence.” Maknanya, sedari baris pertama lagi kita kena buat mereka yang membaca giler kat cerita kita, pilih perkataan berbisa, yang akan menarik semua orang terus membaca dengan penuh minat!

Tip2. Selalu sangat penulis dinasihati, menulislah dari sesuatu yang anda tahu. Supaya cara penulisan anda lebih senang dan berbeza. Bagi saya itu… “KARUT!” :mrgreen: Kita ambil 1 contoh novelist yang bro sangat admire :

J.K Rowlings yang menulis novel Harry Potter. Saya telah membaca keenam-enam novel beliau (Now dah ada yang ke 7) Macamana dia boleh buat kita terus membaca dengan ketebalan antara 300 hingga lebih 900 muka surat?. Adakah Joanne pernah menjadi ahli sihir? Adakah dia tahu tentang dunia magik? Fantasi? NO!…dia hanyalah insan biasa yang tinggal di Edinburgh, Scotland, rumah buruk je…dulu la now dah multi millionaires dan novel-novelnya telah terjual lebih 325 Juta unit seluruh dunia!

So…yang penting, 

Daripada menulis mengikut apa yang kita tahu, adalah lebih baik kita menulis mengikut apa yang kita suka, minat or really love doing it!

Kerana…apabila kita suka sangat, cinta, sayang…kita akan mengambil tahu tentangnya, do the research, belajar mengenainya, cuba mengetahui dan akhirnya, kita lebih tahu tentangnya!  So all the best! 😆 Bro tunggu your prolog. Please hantar sebelum hari Ahad! to info@razzirahman.com 

Jom bikin e-cerpen : LIBRARY

New Logo

Share This Post

Share this article

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *