10 cara melupakan bekas kekasih

blog80

Satu soalan yang sering ditanya oleh ramai pembaca saya adalah “Bagaimanalah cara untuk kita dapat melupakan bekas kekasih kita?”

First of all kita harus tanya adakah dengan melupakan dia, kita akan bahagia? Tidak kecewa lagi? Truth is, he/she is not the problem. The problem is kita! Kita yang membuat keputusan untuk memilih kebahagiaan atau sebaliknya.

Sebelum I beri 10 cara melupakan your ex, Sedikit coretan dari article lepas bertajuk, my “Ex Cinta” : :-

I selalu treasure my feelings for them. I selalu embrace my good times with them. Sometimes, I duduk sorang-sorang kat my condo balcony, I ingat balik kenangan-kenangan terindah….places that we went together…. things that we did bersama…best! It keeps me going… Tak semestinya I nak kat dia balik… tetapi, bagi I mengenangkan saat-saat manis bersama my ex’s, ia membuatkan I rasa I ni adalah orang yang sangat bertuah. I pernah melalui saat yang terhebat dalam hidup I…saat yang menggembirakan. Why must I lupakan? I love the feelings…I use to love her…

Yes, dia tinggalkan I, Yes…dia curang, dia ada balak lain, dia nak break, dia tak boleh terima I yang lower standard dari dia masa tu, and yesss… I tidak berjaya lagi di kala itu dan dia mahu kan lelaki yang lebih berjaya. Well fine!

    But to me, Thats not enough reason for me to hate or to forget my ex’s. I boleh biarkan… I boleh terima, walau pun sakit di hati. Meronta di jiwa…geram dan terkecewa, BUT I had a good times, I pernah dapat rasakan betapa mereka sayangkan I, dapat rasa cinta mereka…so to me, I will never forget my ex’s! Boleh nak lupa jika mahu…but buat apa?!

And you know what…dengan cara Bro Razzi terus menghargai saat-saat indah bersama ex’s, dan dalam masa yang sama mahu mengalaminya dengan lebih hebat lagi bersama cinta yang baru, ianya membuatkan I merasa cinta yang baru jauh lebih hebat, dan tanpa I sedari kisah-kisah cinta lalu…segala kenangan manis bersama ex girlfriend semuanya perlahan-lahan menjadi hanya tinggal kenangan…masih ingat, tetapi tanpa rasa cinta.

I guess that’s the secret of how to forget your ex’s …

    The more you think and accept the past has gone with the greatest time of all, the more you forget and redeem yourself to be better! – Bila kita sudah boleh menerima dan redha dengan situasi itu, kita akan lebih bahagia, dan boleh lupakannya for sure!

“As for me, I still love the old moment but my time with my real love now is beyond better, loving and so much beautiful!”

Boleh follow cara bro Razzi ke ni hehehe… Masih berkawan dengan my ex’s TANPA memikirkan feelings, just purely friend. Tahan dan sabar tengok dia dengan cinta barunya… boleh? Kalau tak boleh jangan buatlah… nanti lagi merana. Like me, I’m strong kuat iman hahaha (perasan) 😛 …tapi bila perasaan cinta kepadanya dah tak ada, sure boleh berkawan saja, coz tak ada makna apa-apa.

  • So for those yang nak melupakan kekasih yang berkali-kali menduakan kita, curang dan curang lagi, yang telah menghancurkan hati dan jiwa kita. For those yang nak menghindarkan dari duk teringat-ingat kat your ex’s hingga memberi kesan buruk pada kehidupan anda hari ini, ini ada beberapa cara penting untuk anda lakukan…
  • Before that, I nak cakap, “Orang yang kita benci pun SUSAH nak lupa, malah ingat selalu. Inikan pula orang yang bertahun-tahun kita cintai, sayangi dan amat kasihi, mestilah lagi susah!”

But kita boleh cuba… Okay, First sekali kita kena bersedia, READY TO LEAVE EVERYTHING BEHIND! – are you ready?

Ini untuk orang yang bersedia untuk melakukan MAJOR changes! Perubahan besar dan drastik, Ready?

  1. First sekali, Delete handphone number dia. DELETE SEKARANG! Delete semua nombor dia.
  2. Removed and block his FB account now! or any social media!
  3. Stop visiting his blog, his wall, his pages, his sites, he’s depan rumah, he’s jalan, he’s lepaks place, STOP IT!
  4. Stop asking about him/her, ni asal jumpa kawan dia je, “Eh dia apa khabar? dah ada orang baru ke?” STOP IT!
  5. Delete email contacts dia, dan buang semua email-email lalu, ecards, atau cara berhubung dengannya.
  6. Stop calling, stop smsing, stop chatting, stop whatsapping, stop contacting dia …no last call, stop everything for good!
  7. Kalau boleh, buang apa-apa saja yang boleh mengingatkan dia.
  8. Delete lagu-lagu dan movie cd’s yang dia suka. Apa saja pemberiannya yang boleh you mengenangkan kisah lalu, jangan bagi balik kat dia, tetapi BUANG!
  9. Lose everything, every single thing hingga tiada cara nak trace balik lagi.
  10. Okay, yang terakhir sekali adalah MEMAAFKAN DIA. From your heart dengan tulus dan ihklas, maafkan dia… biarlah dia pernah menjahati kita, pernah curang dan menghancurkan hati kita, it’s okay itu antara dia dan Tuhan, yang penting… dengan memaafkan dia, kita sudah terlepas darinya. Selagi kita menyimpan marah dan berdendam selagi itulah kita tidak akan dapat melupakannya.

Ada berbagai-bagai cara lagi untuk melupakan bekas kekasih anda, tetapi Masalah yang anda hadapi sebenarnya,

Anda tidak boleh melupakan cinta lama ni adalah kerana anda masih dwell to the past, sengaja mengingati kisah dulu-dulu, masih duk khayal dengan cinta lama, saat indah bersama masa dolu-dolu …kalau macam tu sampai bila-bila lah you tak akan dapat melupakannya…

Gagah dan tabahkan diri anda, percaya kepada Allah yang anda akan bertemu dengan jodoh anda yang sebenar-benarnya, soon! Mulakan dengan sembahyang hajat pohon ditunaikan hajat anda untuk memiliki jodoh yang beriman, jujur, baik dan menghormati, menghargai dan sangat sayangkan anda dunia akhirat!

Really hope it helps, and I wish you all the best and good luck!

p.s. : Ingin mengetahui ebook-ebook karya Razzi Rahman dengan lebih lanjut? – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…

Share this article

Comments

  • lululala
    February 25, 2011

    yes! its true
    tak semua sejarah yg hitam tu buruk, sakit di hati
    dwell it rationally, ade hikmah disebalik pertemuan & perpisahan
    jgn salahkan pertemuan kalau kita berakhir dgn perpisahan
    tu caturan Tuhan. Jangan salahkan takdir. tu dah macam tak percaya kuasa Tuhan
    sakit mana, perit mana, yakin lah, Tuhan tak pernah menguji hambaNya diluar kemampuan batas kita
    and Dia uji kita, sebab dia sayangkan kita. Sayanglah Dia, Dia pasti sayang kita lebih lagi
    Insyaallah, dia pulangkan reward terbaik (jodoh) untuk kita nanti 🙂

  • Hana maria
    February 25, 2011

    tapi sekiranya kita putus ngn ex’s bkn atas kehendak kita bagaimana plak?? dan bila masing2 tidak dapat melupakan kisah cinta yg terkubur disebabkan oleh keluarga bagaimana untuk kita lupakan. begitu sukar untuk melupakan dan menerima hakikat. ada x tips yg dapat saya lupakan kerana dah 8tahun saya cuba still can’t…

  • February 25, 2011

    LULU – Thanks for sharing your thoughts. Betul tu i agree sangat.

  • February 25, 2011

    HANA – Dah lapan tahun?? Uihhh lama tuuu…

    Mengapa harus menyeksakan diri sebegitu lama Hana, kesian Abang Razzi tahu Hanya macam ni. Please…jangan macam tu. Tak kesihan kah Hana pada diri Hana sendiri?

    Kita sebagai manusia, tidak seharusnya membiarkan diri kita terseksa hanya kerana kegagalan yang lalu.

    Sama lah seperti, kita belajar dan mengulang kaji pelajaran siang dan malam bertahun-tahun, tetapi akhirnya, masuk exam, cikgu bagi markah rendah sangat hingga buat kita gagal dalam peperiksaan. Adakah kita kena marah atau salahkan cikgu tu? Dan kita asyik memikirkan usaha kita bertahun tu dipersia-siakan… mana boleh…

    Apa yang kita perlu lakukan adalah memperbaiki cara kita, mungkin cara kita tak betul… Kita mengaku salah kita dan kita move on!

    Semua orang yang berjaya dalam hidup mereka akan mengaku kesilapan mereka dan perbaiki, come back with a better life! Itu yang Hana kena lakukan…

    Kenangan lalu, kegagalan lalu jadikan panduan kerana ia adalah satu pengalaman yang sangat berharga. Tak boleh dapat mana-mana. Seperti di dalam artikel I dah tulis…

    “Orang yang kita benci pun SUSAH nak lupa, malah ingat selalu. Inikan pula orang yang bertahun-tahun kita cintai, sayangi dan amat kasihi, mestilah lagi susah!” – Tetapi apabila kita hargainya dengan berazam untuk melakukan semula dengan kehidupan baru nanti… InsyaAllah, Hana akan lebih tenang dan dapat melupakan kesemuanya dengan mudah.

  • February 26, 2011

    Salam Bro,

    Artikel kali ini memang I dah tunggu lama… emm… betul lah bro memang susah nak lupakan ex girl..

    Bercakap mudah tapi nak melupakan memang sukar… diam tak diam dah 3 tahun tak jumpa… dan terus tak tahu di mana tapi still ingat..kerana dia hidup merana hingga melibatkan pekerjaan dan taraf hidup….

    Walaubagaimanapun perkara yang berlalu I jadikan iktibar dan sedang mencari cinta baru…

    Kalau tak jumpa cinta baru tahun ini sekurang-kurangnya I tak kan patah hati lagi kerana blog ini sentiasa menjadi teman motivasi sampai bila-bila.

    Mudah2an… Allah berkati usaha Bro menulis tip2 cinta yang berguna untuk tatapan generasi sekarang dan selamanya. 😉

  • February 28, 2011

    1. gua still ade surat2 yg pnh dia bg kat gua seminggu sekali masa 5 tahun ktorg bcinta dulu.pasal ttiap minggu selama 3tahun pertama dpt surat.imagine aaa byk mana ade bawah katil ni.

    2. gua simpan lg gambar2 gua n dia zaman kamera analog dulu.masa tu nk bgambar sama malu,so suh kwn tlg candidkan.bler review blk nmpak cute plak gua n dia dlm pic candid tu.skg xde sape nk candidkan gua n awek current gua.

    3. stakat nombor tepon,emel,fb n bnda2 tu suma bleh aa buang2.tp dua bnda atas ni cm payah lak.gua pnh ckp,nnt nk kawin nnt gua buang aa.bakar dlm api.tp perlu ke tggu smpai da nk kawin baru buang.siot tol laa ppuan tu..wat gua jd cmni lak.pdhal cter zaman2 bdak2 skolah jer pun.ish! (~~)

  • Hana maria
    February 28, 2011

    Abg Razzi, thanks 4 ur advice..Hana really appreaciate…

  • miss stupid
    March 1, 2011

    Bro, im doing what u suggested, but still hv strong feeling that he’s the one… menyesal plak buang, bakar semua hadiah2 dia dulu… skrg yg tinggal hanya telefon num (tu pun dia yg call dulu) FB contact, dh lama xtegur… visit wall dia selalu, huhuhu… 🙁

    bro, keep believing that he’ll back to me, in future is good or bad, but im not nagging him, juz looked at him from far… 🙁 while my insticnt strongly said, we are meant to be together 🙁

  • ENKI – Hehe hopefully you don’t dwell to the past man. Sentimental value things ni mengusik jiwa beb, boleh buat haru wo…

    But I believe you can manage lah. Cuma in my experience lah, memang agak susah membuang all those things tapi CUBA TEKAD AND DO IT, YOU’LL FEEL DIFFERENT!

  • REZA – All the best to you, semoga bertemu dengan dia yang diidamkan. Always believe in yourself!

    Hana – You’re welcome 😉

  • MISSTUPID – It’s okay kalau nak ikut insticnt you tu…

    BUT it’s not okay jika instinct you tu lebih kepada mengikut emosi. Tambahan pula dia langsung tidak menghiraukan anda.

    Unless, jika dia tetap baik dengan kita walaupun tidak mahu bercinta, itu lain. Kemunkinan berpeluang untuk menjadi mesra kembali…

    Whatever you do, dont just closed the door… open to any possibility!

  • Yukie
    March 5, 2011

    Hello…

    Abg Razzi terlupa nak suruh diorg lakukan ape2 je supaya bz n automaticly forgot their ex.

    To me, I rasa x slh klu kite still contact ex kite slps kite memaafkan diorg sbb klu kite x lyn ex, dingin dgn die, nnt si die pulak yg akn rse b’slh kat kite n mungkin jugak akn mintak couple sbb… rase bersalah.. nnt kite 2 kli sakit hati..

    So, the better way.. FOR ME, is maafkan die, still berbual ngan die tp pde mse yg sme, find the new love!!

    Sorry lah klu komen ni x bagus sgt..
    (^-^)

  • mia
    March 11, 2011

    But bro,

    mcmana pula kalau my husband still contacting and keep in touch with his ex..
    memang la just sembang2 biasa but I felt very sad because both of them don’t care about my feeling..
    me and my husband dah berbincang tapi dia tetap mempertahankan perbuatannya and says I’m too jealousy.. huaa!!

  • ziyma aziz
    March 11, 2011

    tp, sye still ttp syg arn.. ex_bf sye..
    cm ne ye.. nk upew arn dye..???
    pleZzz!!!!
    Erm.. kalo at sk0la dye slalu pandang sye..
    lg r.. wt sye rindukan dye…
    Hmmm… nk dye balek!!!..

  • YUKIE – Thanks for your opinion, dapat rasa keikhlasan anda. Keep it up!

  • MIA – You cuba tanya your husband tu, kalau you berhubung balik dengan your ex dia suka tak? Pastu tanya pulak macamana dia rasa, kalau you duduk berchatting dengan your ex setiap malam kat YM…

    Tengok dia kata apa 😀

  • mIsZ W
    March 30, 2011

    hyeee…i juz nk share n dptKn pndangan..adUh seksaNya biLa puTus cinTa!!waLopun hBubGan ney jUz brTaHaN 4 blN jee tp kesaN Nye periT xtrkata!!i cinta dye sgt2..tp dye trgamak maInkaN aTi i..n yg paLing pedIh dye sTill nk menipu sedaNgkan buKti da dpn maTa!da byK kaLi dye tiPu i tp i still nk brsama dye,smpai cm2 tahap syg i pd dye!but then smpai 1 tahap i sedih sgt bila dye kantoi wat FB bwu n dye kutuk i pd pompuan len.n 2 pon bab i siasat giler2 bwu dpt bukti penipuan 2!trus I msg dye n mnx break.but dye xbls msg I n until now dea snyap xckp ape2!n I da block dye dr Fb i n whatsoever!but 2 b honest, i xley block mind i dr ingatkan dye..itz really hard 4 me..n jauh d sudut ati I still arap dye kmbali pd i,tp i taw dye xkn berubah!kisah i ney xubah cm lagu Faizal Tahir 2, BENCINTA hu2..i benci dye tp dlm masa yg sama i cnta dye!help!!i nk lupakan dye!!

  • RyZALyNN
    April 6, 2011

    salam bro…
    semenjak i kerja opis nie, internet d ujung jari…everyday i visit ur blog…lum pun bc smpai abis lg..huhu…. really2 love ur blog….it coloured my day….sng ckp kn ur blog is a love medicine for all love problems…oppss melalut lak… ok2….

    like this topic, i cant forget my ex…
    for the love that we have been shared before n for what he has done to me…dier x curang…he didnt give me a logic reason to break up..juz he said he want some space for himself, a life without me n love…he didnt give a chance for me to change my mistake…but i accept his request, so we broke up….
    so start the day, ianya menjadi dendam to me…i hate him..i cant forget him… i dont want him back but i x puas ati and sakit ati for what he has done..
    even i find a new love that more beautiful n meaningful…the one who really2 love me…
    but stil i cant forget him…aarrgghh…
    it hurt actually…. ~ from all the ways to forget our ex like bro wrote here, only one is really work! ~forgive him!

    ya….after i forgive him deeply from my heart, i tenang…no more dendam… rase lepas 1 beban, rase lbh happy…..
    but like bro said, the memories stil remain…and i dont want to forget that thing… i njoy the moments with him before, at least i pernah rse happy with him….satu kenangan manis yg ttp terpahat…but xkan berulang!..

    now i befriend with him….nothing to do with feelings….past is past…. for what he has done, i forgive him… ~ but i never told him that i forgive him! i stil want he become guilty…haha… even he has told me that he regret for what he has done… to love him back -> NEVER!

    ~ i njoy my life now with new job new love.. =)

    so who those who susah sgt nk luper tue
    -> JUZ FORGET HIM! in love there is no 2nd chance…forget the person who didnt appreciate you from the first…
    ->NO KESIAN2! ~ feeling sorry for urself dulu…
    -> FORGIVE HIM ~ but not say to him -> i maafkan u..jgn wat lg..then couple blik..bukan woo… ~ maafkan dr sudut ati plg dlm nnt konfem rse legaa..lepaz 1 beban beb….jgn biar jd dendam…its didnt change anything juz sakit ati!

    gud luck to those want to try….jgn tutup hati hny kerana cinta sejati yg terang2 bkn sejati pun klu dier wat cmtue….wake up! open ur heart ur eyes!

    to bro -> thanks! =)

  • April 6, 2011

    Kita boleh melupakan bekas kekasih kita jika kita dah jumpa dengan yang lebih baik! 😉

    Sejujurnya untuk melupakan semuanya pasti tidak.

  • RYZALYNN – Bila baca kisah you ni, I terasa macam you sedang bercerita kat depan I 😀

    Nice experience, and I’m so glad that you sharing it here. Also, I love when you too give your opinion on it… so readers semua boleh lah juga kongsi pendapat not just from me kan. Great! 😉

  • April 10, 2011

    hmm..ske petua yg terakhir tu..MEMAAFKAN ex kite..drpd pngalaman saya, makin sy marah die, makin sy benci die, makin susah nk lupekan..but once i try to forgive him, then automatically i will forget him…now, i’m soooo happy with my new boyfriend..much better than past..hee~

  • RyZALyNN
    April 11, 2011

    😉

  • adiel
    April 16, 2011

    abg razzi sy cdih sgt…semalam bf sy call cite sometim dlu dia da ada kekasih lame..dia cite kt sy dia da pernh buat smthing tp xsampai terlanjur…tp u know that…abg razzi.. rase mudah k dia nk lupakan perkara tu…sy xle nk time lepas dia ckp cmtu… sy terkejut sgt…n really upset… sy tny dia betol k dia dh lupakan ex -gf dia dlu..dia ckp dah…tp logik k sume benda dia cite kt sy bout his memories…i dont think dia dh lupakan ex-gf dia dlu…really need ur oppinion..;(

  • ADIEL – Ya, I agreed dengan you Adiel, most probably your bf ni belum dapat melupakan ex gf. BUT maybe dia dalam stage BERPERANG dengan hati dan perasaannya sendiri.

    But this is the time you kena spend more time dengan dia dan cuba sedaya-upaya memberi semangat kepada dia, sokongan yang tidak berbelah bagi.

    JANGAN asyik menyalahkan dia, atau memenuhkan fikirannya dengan berbagai pertanyaan. Instead, HENTIkan bertanya tentang kisah lalu, jika dia nak bercerita, cakap kat dia yang you sudah tidak mahu tahu langsung lagi tentang apa-apa sahaja tentang kisah lama.

    Now, just nak focus FORWARD! FUTURE! Slowly kisah lama dia tu akan menjadi tidak penting lagi untuk dia ingatkan 😉

  • April 18, 2011

    saya ingin give up dgn dia, saya nak lupakan dia tp setiapkali saya ingin give up, saya lost.saya tetap tak dapat lupakan dia.
    last2, saya dah give up utk give up.
    just let it be.

  • adiel
    April 20, 2011

    mksd abg razi bperang mcmane..huhu sori sy xfhm..??

    sy pom rase camtu..tp sy xnk dia ingat lg psl tu..it makes me really disappointed ;( if dia betol2 lupe kt ex dia..dia xspatutnya story kt sy kn a.razzi…???huk3

    tp tens abg razzi… ur opinion make me more relief…=)

    i try to fget what he had done..n start a new 1…tp kadang2 mesti ingat balik ape yg dia dh cite..=(
    emm really need time…

  • RyZALyNN
    April 21, 2011

    adiel ~
    berperang mksud bro tue ur bf sndiri xleh luperkan aper yg dier dh wat n his ex gf n the same time he try to b good to you…
    at least dier jujur untuk bercerita kisah lalu…wpun agk pahit…
    mgkn adiel should give him a chance to change…
    but if you cannot accept that maybe you should think back abt ur relationship…tkot nnt u stil xleh luper then jd ungkitan….time tue btol2 perang dunia ke3 la jwbnyer….
    ~tny sama hati~
    but something u have to b aware ~makesure he will not do the same thing that he had done wit his ex gf to you!

  • CLINA – Mungkin you belum mendapat kegagahan dalaman. Ini selalunya terjadi pada mereka yang kurang berkawan dengan opposite sex.

    Kalau a girl, kena berkawan dengan ramai KAWAN lelaki so, dia akan jadi lebih tabah dan berpendirian tegas. Serta mempunyai kawan-kawan yang boleh support her emotionally.

    It’s okay kalau tak dapat melupakan dulu at first tu. Slowly berkawan dengan lelaki-lelaki yang ikhlas HANYA untu berkawan, bukan bercinta. Nanti you akan lihat everything is going to be different.

  • AGREED dengan Ryzalynn tu. Adiel, that’s the answer lah. Thanks Lynn!

    dan juga Adiel selalu fikirkan kebahagiaan you for your future, kerana… kalau asyik fikir perkara buruk, yang buruk itulah yang akan terjadi pada kita.

    So fikir yang baik, maka baiklah yang akan kita dapati. Setiap kali teringat je, cepat-cepat cakap,

    “Ahhh…buang masa je, baik aku fikirkan perkara yang lebih baik untuk aku!” 😉

    All the best and good luck!

  • adiel
    April 23, 2011

    tens ~RyZALyNN n abg razzi~… tol ape yg dh dckpkan…~ past is past n i must focus forward~

    i try 2 accept lynn..bcoz i love him eventhough im not sure wif wat i fel now…;( hukhuk..

    he said cos he want me to know all the thing about him…no secret…dats why he tel me bout his past..

    bt i dont know wat da motif..hoho…

    emm..kdg2 kejujuran tu pahitkan..!!!

    hopefully hes changed…=) dats wat he tel me..amin… tens 4 ur opinion lynn.. hope u hepy forever wif ur love..=)ur strong ..

    n abg razzi “Ahhh…buang masa je, baik aku fikirkan perkara yang lebih baik untuk aku!” FOCUS FORWARD K !!!!

    i try to think in dat way …tens ya..:)

    wish my happiness =)

  • April 28, 2011

    salam…hurm bro..dgr prob anis plak boleh..anis dah break ngn dye lame gk lah..dekat 8bulan..anis dah maaf kan..sume dah..bro ckp lupekan sume tentang dye kn..hurm..before nie kiteorg xde la dekat..tp tibe2 anis kene posting keje dkt ngn tempat dye belajar..betul betul depan u dye office anis..anis rase mcm sedih sangat..lagi susah anis na lupekan dye..lg kuat anis ingat dye..so mulalah anis cari cari dye..anis harap sangat dye marah anis bile anis still msg msg dye..tp sebaliknye..dye xpernah nak marah..anis harap kalau dye marah lg senang anis na lupekan dye..tp x..xpernah langsung marah..anis dah cube lawan hati and perasaan nie supaye xcontact dye dah..tp xleh..anis selalu megeluh kenape anis tercampak kat tempat dye..ade gak kwn kwn nasihat..kwn ckp..”allah tempatkan ko kat situ sbb allah na ko selesaikan masalah ko yg xsudah..so ko kene selesaikan and kuat..”tp masalah anis xkuat..cene anis na kene buat lg bro??

  • ANIS – Tak ada kawan-kawan lain lagi ke? Kita kalau mahu lebih tenang dan yakin dalam hidup, kena banyak bergaul dengan berbagai lapisan orang. dari situ pemikiran kita lebih terbuka.

    Tetapi apabila kita kurang berkawan, kurang bergaul, kita akan jadi seorang yang penyegan dan takut. Sebab itu lah kita jadi tak kuat, lemah dalam membuat keputusan.

    Kalau ada ramai kawan tu, kekasih ada depan mata setiap masa pun sudah tidak ada rasa apa-apa lagi.

  • April 28, 2011

    hurm anis nie jenis bile kwn sorg sorg toh jela..i mean bile couple ngn sorg toh..kwn kwn len anis kurang sikit..even just sbgai kwn..setie xbertempat..hurm rase mcm org bodoh pon ade terhegeh hegeh kat dye..btw thanks yup bro..anis harap anis kuat..xnanges nanges lg..:)

  • sal
    May 22, 2011

    saya dah berpisah selama 25 tahun dan kini saya gagal menlupa kan nya,perpisah terjadi kerana family tidak menrestu dan kini kami menjalin hubungan cinta semula.patut kah kami berpisah lagi?

  • SAL – Kalau ada masa depan bersama, go ahead give a last shot lah. Daripada you duduk teringat kat dia sepanjang hayat you. Baik lah you kahwin dengan dia. Berjaya atau tida itu atas rezeki you la kan.

    The problem seseorang tidak boleh melupakan bekas kekasih adalah kerana TIDAK MAHU melupakannya. Masih hidup di zaman lalu, masih buka email lama, masih usap-usap hadiah2 lama, masih mengenangkan saat manis bersama… MEMANG sampai mati pun takkan lupa punya.

    Cuba jangan buat semua tu… dan tell yourself AKU MAHU LUPA, InsyaAllah berjaya.

  • June 1, 2011

    oh no…entri ni buat saya rasa nak nangis. patut lah belum tenang walau dah buang semua perkara yg ada kaitan dgn diam rupanya saya belum maafkan dia lagi….thz bro love for the nice entry. 🙂

  • June 8, 2011

    salam abg razzman. hmm. camna nak ckp ye?
    sy da kapel, dulu dye syg sy sgt. so did i am. at d 1st moment i accept him in my life, hati ni utk org len. tp i tried my best to love him n i did it. skang, dye ckp nk break sbb dye keliru sy n first love dye. point dye? sy xphm npe dye wat camni. sy tau dye syg sy, tp clap dye just bila dye keliru. sy xnak tggal dye bcoz i love him so much rite now. mcm mna? ap ptot sy wat? please…. i need ur opinion 🙁

  • GADISBUNGA : You’re welcome and good luck trying. I wish you all the best ya 😉

    NURAIN MAISARAH : Abg Razzman? Short form Razzi Rahman ke apa hehehe…

    Anyway, kalau I jadi you, I tak nak ada boyfriend yang TIDAK TETAP pendirian dan jenis cepat keliru. Sebab, dia akan jadi keliru sampai bila2. Better ada boyfriend yang YAKIN dan TAHU apa dia mahu yang sebenarnya 😉

  • hamba allah
    June 11, 2011

    salam abg razzman..

    saya baru je putus ngan boy sy..but i am still not forget him..saya msh sygkan dia dan hubungan ni..dah 5 tahun sy ngan dia..bnyak yang kami lalui bersama..family msing2 dah kenal..tp saya terluka dgn dia..dia tipu dan sakitkan hati saya..dia buat kesalahan yang amat besar bg sy.dia terlanjur dgn org lain.bukan sekali tp dah bnyak kali…kesalahan dia yg pertama sy dapat maafkan walaupun hati sy msih sakit dan xbleh lupa apa yg dia dah buat kat saya..tp bila dia ulangi kesilapan dia buat kali yg ke 2..hati sy sgt2 hancur..rasa nak bunuh diri pun ada..xsangka dia buat sy mcm ni..kenapa dia xputuskan saya dri dulu lg…now saya dah buntu..dah xtau nak pikir apa lg..hati sy sgt2 kecewa..tp hati ni msh mengharapkan dia akan berubah..sy harap abg dpt bantu sy..sy xnak hidup sy mcm ni 🙁

  • June 11, 2011

    hehe. kinda.. bole jugak jd razzman kan?

    hmm. tp, ati nyh berat nk putuskan hubungan(kami maih kapel).. susahnya la. i cant face it alone without him.. 🙁

  • hamba allah
    June 11, 2011

    abg razzman please say something and reply my comment..i need u opinion

  • HAMBA ALLAH : First of all my name is NOT Razman. It’s Razzi Rahman 😛

    2nd of all : Minta maaf banyak-banyak tetapi dari pengalaman saya, perhubungan anda ni tidak akan menjadi baik, tetapi akan bertambah buruk!

    Sekali curang, menipu, cukup mudah untuk dia lakukan lagi. Begitulah selalunya. Jadi, tak perlulah mengharapkan dia lagi kerana segala-gala sudah terlambat.

    Perkenalan 5 tahun tidak menjanjikan apa-apa dik…NOTHING! Orang yang berkahwin 20 tahun pun boleh cerai. Saudara saya sendiri kahwin 11 tahun penuh kasih sayang pun boleh berubah hati.

    JADI, kuatkan iman dan semangat…LUPAKAN LAH segala-galanya! Buang segala-galanya! Hidup ini jauh lebih berharga dari menghargai lelaki seperti itu… Mengapa cakap nak bunuh diri? Itukan berdosa dan dilaknat Allah?! Sampai bila-bila tidak akan masuk syurga… mengapa mahu menyeksa diri sendiri sedangkan bukan anda yang buat salah?

    SAYANGILAH DIRI ANDA DULU, HARGAILAH MARUAH KELUARGA ANDA DULU… JANGAN HANYA KERANA LELAKI ANDA LUPAKAN AGAMA DAN KELUARGA. PLEASE… ramai lagi lelaki yang 10x ganda jauh lebih baik dari boyfriend anda yang berkali-kali berlaku curang itu.

  • NURAIN : Kita jangan jadi lemah…dah lah semua orang kata wanita ni lemah, lepas tu kita buktikan pula memang betul-betul lemah. Mana semangat you ni?

    CUBA KATA BOLEH…mesti boleh! You kata berat la, susah la, …memang la tak boleh. You kena percaya pada diri you sendiri beb. Belum cuba lagi you dah mengaku kalah… macamana ni?

  • hamba allah
    June 12, 2011

    sory coz salah taip nama… 🙂

    saya harap sangat saya dapat lupakan dia..walaupun hakikatnya saya msh sygkan dia..tp kalau ditakdirkan kami ada jodoh macam mana?? perlu ke saya terima dia semula..walaupun dia benar2 dah insaf dan berubah…nak ikutkan hati saya nak dia bertanggungjawab dgn pompuan tu..tp dlm waktu yang sama saya nak hubungan kami mcm dulu..ya allah saya betul2 lemah..sy harap saya kuat hadapi semuanya..kadang2 saya pikir perlu ke saya bagitahu hal ini pada family saya…tp saya xkuat..saya xnak mereka sdih marah bila tau hal ni..sekarang ni saya hanya mampu berdoa je..doakan saya k abg razzi..agar saya dapat memilih mana yang baik dan mana yg buruk untk sy…allah tu ada..mungkin ada hikmah disebalik ujian yang dia berikan pada saya..

  • juz a simply girl
    June 25, 2011

    sy ari2 nanges…mmg skrg ad org lain yang mengganti tp stiap saat hanya mesej dwe yang saya harap,setiap mis kol yang masok saya harap ad no yg x sy knali dgn harapan itu dia,stiap friend request di fb sy hanya harapkan dia…mase time xam semester sy nk dia yang msg bgi semangat cm dulu2…nyanyi tok sya brejam2 mse tgh sdey asignment x lepas…post kat wall lagu3 cinta tok sy…

    skrg sya suke dgr lgu english je..lagu mlayu wat sy nanges je..tp insyaallah kte kne kuat..study dulu..balas jasa mak ayah…kerana saya yakin cinta kerana hawa nafsu x kmana… this is my story…

  • juz a simply girl
    June 25, 2011

    sy ari2 nanges…mmg skrg ad org lain yang mengganti tp stiap saat hanya mesej dwe yang saya harap,setiap mis kol yang masok saya harap ad no yg x sy knali dgn harapan itu dia,stiap friend request di fb sy hanya harapkan dia…mase time xam semester sy nk dia yang msg bgi semangat cm dulu2…nyanyi tok sya brejam2 mse tgh sdey asignment x lepas…post kat wall lagu3 cinta tok sy…

    skrg sya suke dgr lgu english je..lagu mlayu wat sy nanges je..tp insyaallah kte kne kuat..study dulu..balas jasa mak ayah…kerana saya yakin cinta kerana hawa nafsu x kmana… this is my story…

  • hamba allah
    July 3, 2011

    hati saya masih belum dapat lupakan dia

  • ima
    July 6, 2011

    hai…saya ada problem n…semalam, bf saya terus terang sal status dia sbenarnya..dia dah kawen..dah ada anak sorang…saya rasa kecewa sangat…rasa macam xpercaya…jauh dalam hati saya memang harap semua tue tipu…tapi dia kata dia sayang, cinta saya sangat2…dia nak saya dalam hidup dia…dia sayang saya n isteri dia…saya xtahu nak buat apa…saya sayang dia sangat..xboleh tinggalkan dia…tapi, saya xboleh terima jadi isteri kedua dia…saya xnak sakitkan hati orang lain terutama isteri dia…masalahnya macam mana saya nak lupakan dia??? saya sentiasa ingt kenangan kitaorang…setiap masa saya teringat..dan bila terpikir dia dah kawen, saya jadi jeles ngan isteri dia…dia pun asyik call, mesej..saya xboleh lawan diri saya sndiri, xreply mesej, xangkat call dari dia…saya tahu..saya kena lupakan dia…saya xnak jadi perampas suami orang…tlg ah…apa harus saya buat..huhu

  • HAMBA ALLAH : All the best to you dan teruskan berjuang! kuatkan semangat! Ingatlah Abang Razzi selalu mendoakan semua fan and friends agar kuat menghadapi dugaan hidup, InsyaALlah berjaya jika kita selalu cakap pada diri kita yang kita berjaya!

    juz a simply girl : Same goes to you…be strong okay. I’m here to support you.

  • IMA : Hanya ada dua pilihan, teruskan atau lupakan.

    1. Kalau nak teruskan, kahwin. Jangan main-main, nanti dulu ke, sabar dulu ke, no! Go ahead kahwin. dapatkan payung emas disyurga nanti.

    2. Kalau nak lupakan, lupakan betul-betul! Jangan main-main atas pagar, sekejap nak, sekejap tak nak. Sekejap fikir sayang…NO! Kerana itu hanya akan menghancurkan harapan Ima sendiri. Lupakan bermaksud, BUANG SEGALA-GALANYA, bukan buang sikit2! Clean terus… Hidup ini lebih besar dari hanya hidup Ima dan dia. Tiada dia, tidak semestinya tiada lagi hari esok! Be strong!

  • nadnad
    July 31, 2011

    best topiknye . 🙂
    sni sy nk cte ksh sy ngan ex boyfie . ( skrg boyprend sy ) 🙂 kteorg pnah kapel 3 thun lps , almost 2 years then break up . die yg mintak . lps tu kteorg keep going dgn life msg2 . die dh de kksih bru n sy pon dh btunang . die n girfie die pon ade dtg mjlis tng sy coz kteorg kwn mcm biasa lps pts tu . the things sy nk cte kat cni , lps mjls ptngan sy tu , sy dh xde jpe , xdgr khabar lgsg psl die n girfie die tu . tup2 , jpe blik dlm kdaan msg2 dh solo balik . sy pts tng n die pon dh pts ngan girl die tu . wat a coincidence rite ? die ckp die kne tgal ngan girl die tu . smp skrg xtau ape mtif dorg clash . die kne tgal dlm pd mse die syg sngt2 kat girl die tu . sparuh mti di buatnye . nk d jadikan crite kteorg bkwn rpt blik , and kapel blik lps 3 thun bwk dri msg2 . lps kteorg kpel blik , sy slalu tnye die , awk sayang sy x ? die jwb , sy syg awk , tp sy xleh syg awk spnuhnye . agk sentap jgklah dgn jwpn tu . tpi sy fikir positif , mybe die ssh nk lpe ex girl die tu . abg razzi rse mcm mne ? die btol syg sy ke ?

    disebabkan sy bkwn jgk dgn ex girl die tu , kenkadang die slalu jgk tnye sy psl ex girl die tu . tensionnye nak jwb soalan psl ex die tu . 🙁 ade ke ptt die tnye sy sal ex girl die tu lgi sdgkan skrg sye girl die yg bru . (wlpn kteorg pnah kpe dlu)

    die mcm ssh nk lpe ex die tu sbb die kna tgal tnpa kerelaan die . pndpt abg razzi tntg hbgn kteorg ni mcm mne ? bleh ke die lpekan ex die n tme sye yg pnah jgk jdi ex die dlu .

  • hanna
    August 3, 2011

    assalamualaikum, abg razzi..
    hanna da kapel ngn syed ni 1 thn 3 bln n bp ari tah.. hehehe..die bf hanna yg ke 5..
    spnjg tempoh kapel 2.. bp bln je kami contact..
    die slalu ckp, die bz, need a space, jz fren wf those gurls, xde kredit, xperasan… mcm2..
    xpnh ada gurl yg sgt penyabar ngn die.. (die admit sndr) ngn lifestyle die yg ‘misteri’, bz, ex die x thn.. hanna je yg sgt penyabar ngn die.. die pnh ilgkan diri dr hanna 4 bulan lbh.. n die muncul mcm biase.. mintak mf, n die kata die bz.. hanna trime n hanna x mara die.. bnyk kali kat fb tnjuk die mlayan gurl lain even die kata dorg 2 kwn…dlu die in a relaionship ngn gurl lain,.. skg.. getting worse lg ble die da snyp lbh sbln dr hanna even die on9 fb shari tah bp kali.. hanna im, pm, kol, msg, die x pnh respon.. dlm sbln 2 2x je kami ym jap n 16.7 ari 2 die bg 1 msg je… 2 je.. dlm ms sbln 2 jugak hanna bc kat profile syed, kwn die komen yg die dgr cte yg syed ni skandal ngn sorg gurl.. syed x bls pon komen 2.. n td hanna tgk ada sorg gurl tlis imy kat profile die.. then die bls kat wall pmpn 2, imyt n iny.. dat time, tros hanna give up dr sabar, bg peluang…. hanna x pnh mara die even die mgkir jnji, die hilang, die x msg, die tpu, n mcm2.. hanna bkn bodo, tp hanna mls nk bsg2.. hanna jns let it be.. tp ngn pe yg hanna tgk td.. hanna rs hanna jgn tgu, sbr ngn die lg..
    wt pengetahuan abg razzi, dlu die yg ngorat hanna.. 2 thn br hanna trime die.. tp skg, die wt hanna cmni.. even die pnh kata hanna gurl tbaik die, die x kan lpaskan hanna, die syg hanna n x leh lupa hanna cm2 je..
    hanna x nk jd lembut lg ngan sume 2… tp kali pts nagn ex2 dlu, hanna akan amek 2 mgu utk ngs, muram,n mcm2.. tp lpas 2 mgu, hanna hepi mcm biase.. hehehe..tp ngn syed ni tah la..
    leh x abg razzi bg extra advices kat hanna utk jd lg kuat…? 🙂

  • NADNAD – Manusia ni ada satu masalah, yang tak dapat itulah yang diingat dan dikejar-kejarkan. Sejak dari kecil lagi…kanak-kanak selalu mahukan toy yang dia tak ada, padahal dia sudah banyak toy yang lain.

    So, jawapan kepada soalan you… NOPE! I dont think he can just forget his ex girlfriend. Lebih-lebih lagi perpisahan berlaku tanpa kerelaannya.

    Apa yang you boleh buat sekarang adalah, cuba BANYAKKAN NEW BEAUTIFUL MEMORY dalam hidup dia. Kalau boleh elakkan perkara-perkara yang dia selalu buat dengan ex dia. Elakkan pergi ke tempat-tempat yang dia pernah pergi dulu.

    Instead, buat perkara baru… pergi melawat ke tempat-tempat baru…penuhi dengan new experience in both of your life.

    Jangan jadikan perkara lama itu satu masalah. Sebaliknya jadikan ia satu perkara yang membantu you all dalam memiliki sebuah perhubungan yang bahagia.

  • HANNA – Waalaikum salam… Hanna… sebenarnya dengan menulis masalah Hanna di sini dan menceritakan segala-galanya secara hampir terperinci itu sudah menunjukkan Hanna ni adalah seorang yang kuat semangat! Dan dari cerita yang Hanna ceritakan itu, jelas sekali yang Hannya ni tahu baik dan buruk serta bukan mudah untuk diperbodohkan sebenarnya.

    Cuma, Hanna tersangkut akibat sudah cinta! So, ianya tidak salah. Betul lah tu kan bila orang dah jatuh cinta, memang lah begitu jadinya. Walau diperdaya, ditipu bulat-bulat, dibiarkan kesunyian… tapi hati dah sayang… marah-marah juga, geram-geram juga, tapi bila dia muncul depan mata, segala-gala yang marah, geram dan benci tu hilang serta-merta….

    BUT, tentu saja ianya ada tahapnya kan. Dan selalunya apabila seseorang itu sudah sampai ke blog Abang Razzi tu maknanya… dah sampai tahap tak tahan dah lah tu 😉

    So far, I rasa Hanna cukup memahami situasi semua ini kan. Like I said earlier I know you adalah seorang yang STRONG!

    CUMA, apa yang Hanna perlu buat sekarang ini adalah…lebih tabah lagi MENERIMA KEGAGALAN INI! Selagi kita berat untuk menerimanya, selagi itu kita akan ada kelemahan apabila terfikir balik tentang dia.

    Cara untuk menerima kegagalan ini secara total adalah dengan MEMBUANG segala-gala tentang dia… boleh ke? Hehehe… mungkin berat tetapi boleh dilakukan.

    First of all… checking his wall at facebook is not a good idea. Ianya hanya akan membuatkan you marah, geram, atau pun kecewa. Bila itu berlaku, ianya hanya akan buat you jadi tambah lemah. SO…

    Remove him from your facebook. Block him! Remove everything about him… jangan sampai ada sesiapa atau apa-apa yang boleh reminded you of him…

    Remove him from YM, IM, SMS, MMS, whatever cara perhubungan lagi lah… Buang semua yang boleh buat you sedih!

    INI kalau nak lebih stronger lah…kalau nak terus berduka, go ahead je hehehe… Sebab, ramai orang makin kecewa, makin lemah, makin gagal dalam hidup apabila…bertahun-tahun masih mengingati ex dia yang telah lama hilang… Dah break pun asyik duk check lagi wall ex boyfriend. Dan bila dia ada girl lain… frust. Ini bukan you lah… girl lain. Lepas tu pulak, duk asyik ingat kenangan manis yang lepas-lepas….Macam tu sampai bila-bila pun akan gagal!

    So…everything is up to you! You make the choice. 😉

  • hanna
    August 4, 2011

    assalamualaikum abg razzi..
    wah.. dpt advices dr abg razzi mcm dpt oscar award lah.. hehehehe… hanna pon ada pk nk ilgkan dr trus dr die.. n fb pon hanna nk diactivated.. no hanna nk tkr… hanna x pnh mara ngn pe yg die wt, dendam jauh skali.. kte kne trime sume ni dgn senyuman + ngs sket2(hihihi..)x slh kan kte ingt kngn dlu tp smbil senyum… sbb bg hanna, ngn cr 2 lg mudah utk kita sedar diri dan trime keadaan..
    time kasih ya, bg sbb bg nasihat..
    really cheer up my day.. :):):)
    time kasih….

  • SITI NOOR UMRAH
    August 6, 2011

    SALAMMM..
    sy baru putus pakwe sy 2mggu..sy xtahu mcm man anak lupakan dia..aper dia bt pada sy tlaku sakit…
    dia datang merisik sy bln 2 2010 pas sebulan dia terus berubah..dah setahun setengah dia xpernah cal sy…msj 1 hari 2 or 3 msj…xpun xdak lgsung..klu sy xpaksa xtegur xdak laaa msj 2…akhirnya sy meberontak sbb rindu..sy minta putus n dia lepaskan 2 mggu lepas..tp sy xpuas hati sbb dia kata bz kerja tp ada masa komen btina kat fb..dulu sy tahu pasword dia..tp dia dah tukar…hub terus dingin,,,xtahu knapa….skrg dah putus…syg cinta slma 3thn hancur…cincin yg dberi smasa merisik xbererti…sy jd xkeruan sbb terlalu menyintainya…tp dia xlayan sy pun…sy bdoa siang mlm agar dia berubah sbb km merancang untuk bkawen…skrg dia ckp dia xnak kawen dia nak enjoy dulu…klu nak enjoy naper datang merisik sy dulu…sy akan menempuh exam kementerian pd bulan 9 nt..tp sy xblh fokus krn rindu..3thn km bcinta km bjmpa 6x..sbb dia dselatan sy diutra..s

  • SITI NOOR UMRAH
    August 6, 2011

    SALAMMM..
    sy baru putus pakwe sy 2mggu..sy xtahu mcm man anak lupakan dia..aper dia bt pada sy tlaku sakit…
    dia datang merisik sy bln 2 2010 pas sebulan dia terus berubah..dah setahun setengah dia xpernah cal sy…msj 1 hari 2 or 3 msj…xpun xdak lgsung..klu sy xpaksa xtegur xdak laaa msj 2…akhirnya sy meberontak sbb rindu..sy minta putus n dia lepaskan 2 mggu lepas..tp sy xpuas hati sbb dia kata bz kerja tp ada masa komen btina kat fb..dulu sy tahu pasword dia..tp dia dah tukar…hub terus dingin,,,xtahu knapa….skrg dah putus…syg cinta slma 3thn hancur…cincin yg dberi smasa merisik xbererti…sy jd xkeruan sbb terlalu menyintainya…tp dia xlayan sy pun…sy bdoa siang mlm agar dia berubah sbb km merancang untuk bkawen…skrg dia ckp dia xnak kawen dia nak enjoy dulu…klu nak enjoy naper datang merisik sy dulu…sy akan menempuh exam kementerian pd bulan 9 nt..tp sy xblh fokus krn rindu..3thn km bcinta km bjmpa 6x..sbb dia dselatan sy diutra..sy xpernh minta dia dtg cini sbb sy tau dia xdak duit..sy hanya suruh msj cal sbg
    pngerat kasih syg…2 pun dia xmampu nak bt..xtahu ape yg bz sgt…sy syg dia abg razzi sy masih bharap dia kmbali….tp dia tidak..emmm apa yg harus sy bt…kawan2 kerja dia kata dia ada ppuan lain..tp sy xnak pcaya….

  • nadnad
    August 8, 2011

    oh , bru sy tau . i made a mistake . we both dh pegi tmpt2 yg die pnah pegi dgn ex die . i used to refused tp die nk pegi jgk , coz die ckp xkan nk biar die ade kngan dgn ex die je kat stu , nnti asal tringat tmpt tu , msti ingt sal die + ex die . so , sy pegilah jgk . 🙁

    sy akan cbe ape yg abg razzi ckp tu . and mmg betol , xsng2 die nk lupe ex die tu cz latest die ade bg tahu sy , jauh di sudut hati die , die syg ex die lg n in da mean time , die xnak hlg sy dlm hdp die . complicated btol tpi sy smcm dh xambil port sgt dgn prasaan die kat ex girl die tu coz sy tahu hkikatnye mmg die sygkan lg ex die tu even die tau ex gurl die tu dh de org lain skarg . asyik je die fkir psl kmgknan ex girl die mgkn cri die balik . and asyik tnye sy , what if kalo bbtol ex die dtg cri die balik . 🙁
    by the way , thankx for the suggestions . i appreciate it and akan try to create new memories . 😉

  • August 8, 2011

    salam abg razi..dulu anis pernah tanye kan kat entry nie..tp..still tak da jalan penyelesaian..anis dah leh lupe..anis tak pernah harap dah dye msg..tp baru nie dye wish selamat berpuasa..anis tau maybe dye send to all kan..tapi anis tibe tibe teringat balik kat dye..then mase nak tido anis baru msg dye balik..anis cakap bile puasa nie anis teringat mase kapel dulu..dye wish selamat berbuka..then dye reply..”dye akan wish setiap kali nak berbuka nanti..dye tak kan pernah lupe semua toh..”..then sabtu baru nie dye bawak anis jumpa opah dye..buka ngan opah dye..kenal dengan pkcik mkcik dye..anis rasa mcm terharu sangat and anis rase nak sangat hubungan baik mcm dulu..abg ade tak tips macam mane nak pikat hati dye/lelaki balik..and nak mintak pendapat abg kalau dye bawak anis jumpa opah dye..family dye..ape maksudnye..

  • rose
    August 10, 2011

    salam..sy mmg nk lupakan ex..kapel dlm 5thn,b’tng xsmpai 3bln mula renggang..dia mula jauhkan diri,msj xjwb,kol xnk angkat,xnk jmpe,sy je slalu b’alah sbb ms 2 still p’caya mgkn dia akn b’ubah..ms b’cnta xmcm 2..bila dh sthn lbih,fmly pn dh desak sbb xnmpk mcm nk kwen..last,dia mengaku xleh bg komitmen..plg sy t’kilan,fmly dia pn sma m’jauhkan diri pdhal ktorg dh rapat sgt2..skrgni sy nk sgt mula hdup br tnpa pk dia..sy ngaku still dendam n xpuas ht sbb t’tnya2 apa slh sy n fmly sy dorg 1 fmly wat mcmni..nk putus pn xde adat ke..msj n brg sume sy dh buang..bila free,kngn 2 dtg blk..nyampahla..sy dh cuba cr pengganti,sbukkan dri,tp still ingt gk..bro,lg sy mcmna nk wat…tq..

  • aen
    August 14, 2011

    salam,abg razi..sy stiil inginkn kekasih lme sy pdahal dia dah ade kekasih baru,,tp yg peliknya mak dia dtg utk tngkn kami dan dia setuju,sy x tau same ade dia trpkse atau ikhlas nk tunang dgn sy.tp dia still senyap dan masih ade hbgn dia gf bru dia 2..n yg pling sdih skrng ni sy baru dpt tau dia ade knl ngn gdis lain n hmpir couple dgn gdis yg baru ni plk..ape patut sy lakukn??pdahal prtunangan kami x lame lg..sy sngt sdih n msih sygkn dia wlaupon aty skit bila dpelakukn mcm ni…;(tlg sy…

  • ieqa
    August 15, 2011

    salam ramadhan buat abg razzi…
    smge allah m’berkati kehidupan mu..=)

    first of all..sy rase happy sgt2 sbb dpt jmpe blog ni..rase smgt sy telah kembali…!!

    juzz nk mntk pndpt drpd abg razzi..

    sy dh pn b’cnta dgn A hampir 4thn,,cinta jarak jauh..skrg sy tgh stdy..die dh kje..(askar)..untk pengetahuan abg razzi,, dh 4x sy putus tp smbung balik,,mcm2 dh die buat hal..tp sy sabar je..dn tahan kn je dgn perangai die…syg gile punye pasal..

    dh bnyk kali die t’kantoi ngn sy die de pompuan len tp sy diam kn je..geram tp disebab kn xde bukti yg kukuh sy sbr kn je hati ni..

    sy amek mse 1thn nk trime die..sbb sy mmg susa nk trime cnte laki..tah nape ngn die ni leh sangkut plak..

    smpai la 1 kejadian ni b’laku..die kantoi ngn sy tido ngn pompuan yg baru die knal sebulan…die kantoi bile mlm 2,.pompuan yg agkt fon die..mase 2 tuhan je tau betape sdeh dn hancur nye hati sy..mcm kacang tumbuk je rase nye mse 2..

    sejak drpd 2 sy m’diam kn dri selame 1 bln..
    and die merayu2 n kol2 sy mntk peluang n jnji nk brubh konon nye..disebabkn syg n sy pnah t’lanjur ngn die..sy trime balik die..
    sy menyesal sbb sy dh bg bnde plg b’hrga pd lelaki yg bkn sah..dn itu la kali pertame dn t’akhir..sy taubat xnk buat lg..
    mgkn sbb 2 jgka la hati sy berat nk tggal kn die…

    die pn de ckp..dlm bnyk pompuan..sy yg plg susah die nk tggal kn..mgkn sy ni terlalu baik..dn sabar sgt ngn perangai die..tah la..kate2 laki ni bkn leh caye sgt kan..tp sy tau bkn sume..huhu

    lpas 2..kami b’cnta mcm biase dn dgn hrpn die btol2 brubh…tp malang nye… baru2 ni..kantoi lg ngn sy kt fb die yg die ngah kapel ngn pompuan lg tua dr kitorang..26thn umur nye,,dh kje n tgh stdy master..kami sebaye..bile sy tnye die x ngaku,,tp sy dpt rase die mmg tgh b’cnta ngn pompuan 2..

    tnpa pengetahun die..sy wat account fb len add pompuan 2…n bile sy bace komen2 dorg..ya allah sakit nye hati..mesra mmg mcm org tgh b’cnta..die pnah bgtau sy die ngah pening nk pilih sme ade sy or pompuan 2..die kate pompuan 2 bg ksh syg stp mse..x mcm sy..jrg jmpe n pompuan 2 ari2 dtg jmpe die rupe nye..hati sy mmg sgt sdeh abg razzi..selame ni sy setia ngn die..smpai hati die wat sy cm ni..

    n skrg ni sy mcm dh patah hati..n ade niat nk tggal kn die cm 2 je..die ade kol tp sy x layan..sy mcm dh serik..tp sy still syg die lg sbnr nye,,dn brharap die akn brubh tp blh ke die 2 brubh..???

    patut ke klau sy tggal kn die tnpa kate2 ape2???? sbb sy x sanggup nk ucp kn slmt tggal..sdeh nye la..ya allah…

    dn abg razzi rase laki mcm 2 die siyes ke ngn pompuan umur 26thn tu?? ye la sy ni x abs stdy lg..pompuan 2 plak tgh amek master n dh de kerjaya tetap..

    sorry sy punye crite ni pnjg sgt..
    sy harap sgt abg razzi dpt bg pandangan dn nasihat sbgai seorang laki dn b’pengalaman..

  • Noreen
    September 4, 2011

    Hai Abg Razzi…

    Sy baru je break dgn my ex…mmg sakit la,that for sure. Sblm berpisah kami da bermaaf-maafan.There’s no use nak bermasam muka bagai. Tp mmg tak smpai hati la nak pndg wajah dia,bkn sbb benci tp sbb msh syg. Dia pun ada ckp..something like dia pun terluka dgn perpisahan ni.
    Fyi,ni perpisahan kali kedua kami..
    Instinct sy kuat berkata yg he’s the one n satu hari nanti dia akn kembali.
    Buat masa ni sy dekatkan diri kpd ALLAH n slalu ckp kt diri sendiri “pe yg terjadi ada hikmahnya..n don’t worry,satu hari nanti dia akan balik semula”
    Sy msh menyayangi dia…

  • September 12, 2011

    ANIS – What happen laaa… aisehman, camana ni? Ingatkan dah break why la pergi balik kat dia… nanti kecewa lagi. 🙁

  • September 12, 2011

    AEN – Follow your heart, rasa macamana sekarang ni? Kalau rasa boleh bahagia… take the chance! If not, be firm dan buat keputusan sendiri.

  • September 12, 2011

    IEQA – Panjangnya cerita… tapi okaylah kan sambil-sambil meluahkan perasaan. 🙂

    Sebenarnya Ieqa, Abang Razzi rasa macam tak perlu nak jawab la soalan Ieqa tu. Sebabnya, in my opinion Ieqa ni sudah terlalu baik hati dan terlalu lembut dan masih lagi memberi peluang kepada dia…

    Yang sudah tu sudah lah, peluang sudah diberi, tapi masih tidak berubah juga. Makna sampai bila-bila pun dia akan terus bersosial dan memperdayakan you…

    It’s time get out of his life and DELETE everything. Jangan sibuk-sibuk lagi dengan facebook dia orang. BLOCK EVERYONE! and MOVE ON!

  • September 12, 2011

    NOREEN – My advise, start a new life, pandang ke depan kepada dunia baru yang lebih membahagiakan.

  • juliet
    September 20, 2011

    hai abg Razzi..

    sy hrp sgt2 abg Razzi dpt beri pndangan n dorongan sbb perasaan sy skrg ni seperti disorong tarik smpai stress dibuatnya..

    sy sedang mgalami masalah cinta 3 segi dah 2tahun 2bulan. bf (1st bf) sy curang sewaktu kami bjauhan dan gf barunya sndiri yg bgtahu ttg hbgn mereka..waktu itu mereka baru 5bulan bsama..masalahnya bf sy tu kata nak tinggalkan dia sy pun berilah dia peluang sbb sy pun syg sgt kat dia..

    tapi hal berlarutan smpai bgini lama, gf barunya B juga tahu sy masi bsama dgn bf sy tapi B ttp tak nak lpskan bf sy..sy semakin tseksa nak lari tapi tak dpt sbb xboleh terima mereka terus bsama sdgkan sy terus mnderita..hbgn B dgn bf sy sgt bbeza dari sy..mereka ada kaitan saudara, kenal family masing2..

    sepanjang 2tahun ni sy bsabar dan bharap dia akan kmbali dan sy berulang kali juga meminta B jgn ganggu hbgn kami tapi sy pla yang dituduh mnganggu..sy sgt sakit hati. bf sy jga seolah2 xda perasaan buat sy bgini. sy tahu B juga sakit hati tapi sy xspt dia, dia lbih byk pgalaman bcinta.

    dah byk kali sy minta bf sy beri kptsannya nak bsama dgn siapa dan B jg pnh tanya dia tapi dua2 kami dia beri jwpn yg bbeza. dgn sy kata nak, dgn B jg kata nak. sy tahu dia bingung n last2 kata nak dua2 tapi skjp tu ckp nak sy xnak dgn B.

    tapi sy rasa B lebih dipilih krn hbgn mrka lg rpt lebih2 lagi ada talian psaudaraan. sy sakit hati tgk Fb yang mrk kongsi bsama, letak gmbr mesra2, post kata2 romantik…mreka tahu sy boleh dan sering Fb mrka..B ttp kata dia sakit hati mcm sy pdhal dia xtahu sy lg mnderita nmpk kmesraan mrk di Fb.

    hmpir 4 tahun sy dgn bf tmsuklah 2thun dia dgn B. sy nak tglkan dia tp sy xdpt kuatkan semangat utk betul2 pegi…bila tembelangnya pecah bmesra lebih dgn B kat Fb sy rasa tertipu lagi, dia pla mcm tak kisah bila sy luah perasaan dan kmarahan sy. sy kata nak break dia dgn sng hati dpt terima…B pla buat xtahu..

    sy nak sangat lepaskan dia..biarlah meraka bsama tapi mmg susah..sy masi myimpan hrpan dia akan sedar dan kmbali. dah byk pgorbanan sy lakukan utknya tp dia xhargai tu semua..sy dua hati utk lepaskan dia. sy jga xdpt terima mereka terus bsama selepas apa yg mereka lakukan thadap sy..

    sy nak bpisah secara damai..kalau boleh biarlah dia jujur utk terakhir kali..sy nak tahu apa dia anggap sy slama ini..

    abg Razzi tlg lah sy..buntu sgt..lama dah pendam perasaan penuh keliru ni..please reply me asap:(

  • September 27, 2011

    JULIET : Face it… it’s over beb 😉

    Sedih, sakit, perit dan sebagainya tetapi begitulah apabila diri kita dikecewakan, kita akan sakit hati, kita akan jadi obses dengan kehidupan dia…

    Sedangkan dia? …terus menerus bahagia dengan orang lain!

    Juliet, you kena terima… it’s OVER! Lama dah over…tapi you tak mahu terima dan masih mengharap. You see… selagi you terus macam ni sampai bila-bila you akan terseksa!! REDHA beb… MOVE ON!

    NOW… you kena FORGET about everything, tak perlu nak tunggu dia orang menyesal ke, sedar ke apa ke… THEY WILL NOT do that beb!

    Dia orang sudah mempunyai kehidupan lain… dan you’re not in the picture.

    Dah lah tu… start a new life, new world, new facebook, new everything! Remove them from your fb and block everything. Jangan nak follow-follow lagi…

    BE STRONG, BE BOLD, and accept IT’S OVER, JULIET.

  • nurin najwa
    September 28, 2011

    mr.razzi,
    i love ur blog!act i pon de terrible love history yg mostly ruined my life.but e question is, y la lewat sgt jumpe blog neh.bukan waktu critical injured dulu.hihi..but ur blog sgt2 helpful!keep it up bro!!!!!

  • nurin najwa
    September 28, 2011

    ups, one thing…..bc ur blog….sungguh menarik….mcm nk perhati tiap satu words yg appear kt skrin tkut terlepas even a single word.

  • September 29, 2011

    morning bro..best sgt bace blog bro…stp hari sy bace..sbb aper..nk bg smgat kt sy utk lupakan dia..wpon die sering sms utk balik terima diea smula..huhu..sy leh bro..fmly sy pon dh bengang sgt ngn dia..apth ag sy..wpon syg ade ag..tp sy kene lepaskan die..sbb die khianati cinta sy…huhu..bile sy teringat rase sayu, sy berdoa kpdNya dn membuka blog bro,..thanks sgt..teruskan usaha…skrg ne berusaha utk mencri dn menggu yg terbaik utk sy…

  • October 1, 2011

    Nurin – Appreciate very-very much… hope you continue reading ya. Ada lebih 300 artikel tentang relationship tu… slowly, go through okay and have fun reading! 😉

  • October 1, 2011

    ARUWANA – I doakan you semoga perolehi kebahagiaan yang you cari… just remember… one day kita down, failed… one fine day PASTI, kita akan up and success… itu sudah janji Allah! Setiap yang kehilangan pasti akan ada pertemuan…

    I believe you’ll see the light very soon!

  • hana
    October 3, 2011

    salam..akhirnya Allah telah bukak mata sy..sy mtk putus bbrp minggu yg lalu kerana hubungan yg makin hambar, dan sy dpat rasakan die ade awek lain.tapi dlm bbrp minggu kitaorg pts, die tiap2 hari sms sy..menyebabkan sy menaruh harapan yg hubungan kami akan baik semula..die sms sy mcm masa mula2 kenal dulu dgn panggilan manja, dgn gurauan mesra..sy jd lbh syg kat die n sy nekad nak bagi peluang kat die..bila die balik, tiap2 hari die ajak keluar..sy pun dgn bodohnya setuju jgk kuar…n semalam sy perasan hs die asyik berbunyi, so sy tanya “awek baruke?”..die ckp xdalah..tapi otw balik tu, org tu call n sy tau suara awek n cr die ckp pun mcm dgn buah hati..omg..hati sya sa nak pecah..remuk..Allah je tau cmne perasaan sy dgr org yg saya syg berbual mesra dgn awek baru die..hbs je die borak, sy mengamuk dlm keta..akhirnya die mengaku yg die dah ada awek baru..time tu sy menangis sekuat2 hati sy..sakit sgt2..hati saya berkecai..hari ni sy nekad nak lupekan die..sya mtk kat Allah supaya die dpt permudhkan usaha sy nak lpekan die..skrg sy tgh mencari jalan cmne nak maafkan die sbb sy x nak tanggung kesakitan ni lg..tips lain yg bg razzi bg say dah buat..sy dah block fb die..cuma brg die je msh lg kat sy..x sampai ht nak buang..sy nak bg balik..prinsip sy, bila sy break sy x pernah buang brg dieorg bg..telekung yg ex sy yg dulu2 pun sy msih lg guna..beg pun msh sy simpan..tapi yg ini sy x taulah cmne nak lpe..skit sgt2..blm sampai 24 jam ..so hr ni sy cume msmpu nangis sorg diri

  • alin
    October 3, 2011

    hi abng razzi..super duper like ur tip…really good..lps baca tenang jer n smpt tersengih mcm kerang busuk…ada jgk terselit kata2 yg mencuit hati..

    sy dgn bf dah couple since sek..tp on off on off..imagine brp lama dah…cinta antara 2 benua la kononnya dia di perak..sy di singapore…sy selalu blk perak sbb parent disana..so tiap kali blk take advantage la jumpa….tp tu la dlm diam rupanya dia dah ada orng lain…ptt la tiap kali nak jumpa asyik sy je kena ke perak ..bila ajak dtng KL dia x nak…trying to lupa kan dia skrng….baru 3 hari dia sms cari psl..ni sy diam jer..sy pk x nak dah sms/call..nak trs diamkan diri sampai bila2..biar la dia happy dgn new love dia….kiranya sy x ckp nak break tp trs hilangkan diri….cuma lps ni agak ssh sbb rumah parent kami dekat ..so nbo choice bila blk perak ttp akan jumpa….x kisah la as long perasaan pd dia akan hilang..so bila terjumpa x ada rasa apa apa dah kan

  • neena
    October 3, 2011

    hi..abg razzi
    sy putus dgn ex bf sy sudah hmpir 8bulan..tp smpai skrg sy msh xdpt lupakan dia..kami prnah duduk bersama selama 2 thn…sy tau berdosa,tp kerana nafsu n syg sy pejamkan mata..dlm 2 thn kami harungi hdp susah sng bersama..kami pnh merancang untk berkahwin..sehingga la pd akhir thn lpas sy kehilangan keje dan dia yg menanggung perbelanjaan kami..krn tdk bekerja sy kerap plg ke kmpg dan dr situ dia mula berubah..pd 1 hari kami bergaduh besar n dia tlh keluar dr umah..sy pun mengambl keputusan untk plg ke kg..dlm 2 bln pertama kami msh lg berhubung n pnh brjumpa tp sy dpt rasekan yg dia sgt dingin..hnga pd 1 hari dia menukar nombor n xpnh menghubungi sy lg..dia juga blok sy dr fb nye..mulanye sy redha,n bl teringt kngan kami sy jd rindu sgt kat dia..sy tlh bukak 1 acc br n alangkah trkejutnye bl lht gmbr nikah dia..luluh sgt hati sy ms 2,so sy just wish dia happy dgn perkahwinan dia..sy paksa dr utk lupakan dia..hga la br2 nie dia hbgi sy smla n bgtau dia slalu ingatkan sy..dia imbas blk kngan kami dl..dia bezakan sy n isterinye…sy cuma ckp sy xnak ganggu dia krn statusnye sbg suami org..tp dia nak berjumpa ngan sy scr rahsia…sy cuba utk tdk menganggu khdpn dia..tp sbbkan msh syg,sy minta penjelasan samaada dia sygkan dia..tp dia jwb dia cuma sygkan isterinye…skali lg hati sy hancur remuk n dia xnak sy call n msj untk menjaga ht isterinye..sy terkilan sgt dgn skp dia..sy hrap abg bleh bg nsht mcm mane untk lupekan dia trus dr hdp sy..

  • neena
    October 4, 2011

    sy hrap abg razzi leh bg nasihat mcm mane nak lupakan dia dlm hdp sy….wlupun dia bkn kekasih pertama sy,tp sy mmg susah nak lupakan dia…4 ur inf,1st luv sy dl mencari sy kembali setelah 7 thn ..tp sy xdpt menerima dia kembali wlupun dia slalu memujuk n ingtkan kngan manis ktorg dl…sy terlalu sygkan ex sy yg skrg,sbb 2 sy xdpt terima org lain

  • annisa
    October 7, 2011

    kalau boleh lupakan orang yang pernah tinggalkan kita merupakn satu perkara yang amat mengembirakan.sy nak lupakan ex sy tapi sy slalu pk jdoh sy n dye kuat…tak tau kenapa..masa dapat tau dia dah tunang rasa frust sangat,dah lah masa tu ngah trial stpm…alhamdulillah sy bukan jenis yg akan menangis berhari-hari bila kecewa walaupun nie first time dikecewakan…huhuhu.. wlwpn tak menangis behari-hari tapi setiap kali dududk sorang-sorang sy sntiasa tringat kat ex sy then mula lah menangis..bukan sengaja nk pk kn dye tp bb hati msh sayang..ssh nk lpekn..sampai skrg sy tak tau mcm ne nk lpekn dye….bleh tak abg razzi tolong bg cadangan??

  • ika
    October 11, 2011

    neena… sy berminat nak share story… contact sy yer…sofie_atika@yahoo.com

  • October 14, 2011

    HANA : Very-very sorry to hear that from you… kesiannya. I pun turut bersedih untuk you.

    TETAPI, I harap you janganlah bersedih lama-lama ya. Cuba baca my new artikel… “HIDUP SELEPAS PUTUS CINTA” …hopefully ianya akan memberi kekuatan dalam diri you nanti.

  • October 14, 2011

    ALIN : Hi Alin, glad that you like my blog and my writings 😉 COOL…

    Dont worry lah about your bf tu… from the way your comment I dapat rasa you ni very strong orangnya… and I guess you’re still young kan? Banyak masa lagilah untuk HEAL and start a new life with a better future ok.

  • October 14, 2011

    NEENA : Hi Neena, Im so sorry to hear your story ni… kesian sangat. Sudahlah pengalaman hidup bersama telah dibiarkan begitu sahaja, kemudian sudah kahwin pun boleh hancurkan lagi hati dan perasaan Neena…

    I hope you can recover soon… be strong dan bangkit demi kebahagiaan diri Neena sendiri, PLEASE love yourself MORE!

    You know, dari apa yang selalu Razzi dengar pengalaman orang yang pernah staying together ni… perhubungan mereka itu is like a CURSE!

    Tahukan? macam satu sumpahan… pada asasnya perhubungan itu, dilaknati ALLAH. Dan kebanyakan mereka yang staying together sebelum kahwin ni, akan sentiasa dalam keadaan panas… pergaduhan juga selalu berlaku, penipuan juga bagai satu kewajipan.

    Dalam 10, yang sedap hanya 1… jadi, apabila perhubungan itu sudah dilaknati Allah, sampai bila-bila pun ianya akan mengecewakan Neena sajalah.

    Jadi my advise… kena kembali kepada Allah swt. InsyaAllah mungkin hanya dengan keampunan dari Dia, Neena akan lebih tenang dan mudah melupakan segala-gala kekecewaan….

    Dari hari ini, FIKIRKAN hati dan perasaan Neena, fikirkan bagaimana untuk bahagia bersama lelaki yang menghormati dan menghargai diri Neena… BUKAN yang Neena hargai dan mahu bahagiakan, tetapi yang mahu memberi segala-gala kebahagiaan kepada Neena!

  • October 14, 2011

    ANNISA : cadangan sudah banyak diberi di dalam artikel tu… sudahkah Annisa lakukan kesemuanya?

    I mean lakukan KESEMUA SEKALi jangan tinggal satu pun 😉

    Jika belum better start doing it now. Jika sudah buat semua tips itu… dan Annisa masih lagi teringatkan dia… MAYBE, Annisa sendiri secara tidak sedar, sengaja TIDAK MAHU?

    Kena ada kemahuan yang tinggi untuk berjaya melupakan dia. Dan, mesti buang HARAPAN PALSU yang kita tanamkan dalam diri kita sendiri tu… itu hanyalah hasutan syaitan untuk buat kita terus khayal dalam kekecewaan…

  • mcda
    October 14, 2011

    mslh i lak,ex bf i 2 skelas ngn i…hari2 i kne tgk dia.mmg la kami clash sbb i yg mtk..tp now,dia dh ade awek len..n sibuk duk berasmaradana lam fb..but now dia dh remove i from his fb.skit ati gak..i bknnye nk blk kt dia,c0z i mmg xnk srius pn ngn dia.tp i jd skit ati bile tgk dia.xtaw la…jeles pn ade…n yg plg pntg,i rse x puas ati c0z i dpt dia blk..

  • k_lee
    October 17, 2011

    cara paling ez nak lupakan x ialah dgn dating a new guy…even that’s the hardest part. I hate dating..bro please help. Ada tak lagi lelaki di Malaysia ni yang into cordially friendship and not jumping into the idea of relationship? We girls pun nak bersahabat sejati juga belum terus nak steady yall..

  • hayati
    October 31, 2011

    assalamualaikum..a.razzi..
    hub sy ngan bf sy ade mslh..sbb sy jande,ibunye tk mau die cple ngan jande..
    ade satu mse tu die diamkn dri selama dua mggu,mulenye sy pn diamkn dri gk dlm dua ari..tp sy rndukn die so sy msj die..sy mnt maaf..sy tnye npe diamkn dri.,.suh die trus trg..mcm2 cara sy msj tp die ttp diamkn dri gk..hub kami jrk jauh..sy di johor die di N9..sy ade cntct kwn die tnye ttg die ynpe pgtahuannye..so ari yg ke empat bls tu sy g tau die sy ade cntct kwn die sbb nk tnye about die..klu tu yg wt die mrh sy mnt maaf..n then bru die rply n trus trg kt sy yg mk die tk kasi die cple ngan jande..n die mrh sy sbb lbtkn kwn die..ps tu die diamkn dri ag lbih krg semggu…ps tu die ade msj sy ckp klu sy nk jmp tk de hal..sbb die nk dtg ke johor ade cycling rkn mude..sy pn bls msj die..ckp bole gk..lps tu die cll sy discuss psl tmpt nk jmp..n then die cm nk bermnje ngan sy..sblum ni die selalu ckp psl seks bile cll sy..jd kali ni die cll sy bile die tgk sy dah ok die cube nk ckp psl seks lg ..tp sy cube elkkn ngan bncng psl kje..tp ps tu kdt die abs..die msj sy ckp kdt abz..n then die tk cntct sy smpi dua tiga ari..sy msj tnye psl dating kteorg tu jd tk..n then lst2 sehari sblum die dtg johor tu die msj g tau tk jd jmp sbb prgram die penuh..so sy kte tk pe la,sy fhm..n then sy dpt tau yg die akn sggh di tmpt kje sy sbb boss sy nk sediakan mkn tghari utk peserta cyling tu..tp die msj sy suh sy wt tk knl je kt die agpon die kte kte tk de ape2 pon..sy tau die bmbng nti klu sy jmp die kt tmpt kje sy nti smpi fmly die dpt tau..sbb yg join cycling tu kbyknnye knl ngan fmly die..so sy pn fhm..sy lngsung tk jmp die pn mse die dtg johor..sy cume msj kt die..take care..die dtg ofs sy pn sy tk g jmp die lngsng sbb sy tk nk kwn2 die tau dn nti smpi mk die tau plk..so ble die da blk n9 pn sy diamkn dri dn tk cntct2 die..tp esknye tibe2 die msj sy..die kte..bkn tk nk jmp tp tmpt yg die g tu jauh dr umh sy..sy kte sy fhm..wlpun sy tau tu alsn die je..sbb klu die btul2 nk jmp bole jmp mse die dtg ofs sy..lg pn sy fhm dn trme alsn die sbb sy tau ade mslh plk klu jmp kt ofs..esknye die msj plk..klu fhm bgus la..bkn tk nk jmp kn..sy bls msj die..btul3…esknye plk..die msj sy sbuh2 lps solat subuh..klu ader org ajk kwin on je..kan umo da lnjut..sy tk rply msj die lbih krg dua ari..ps tu mlm n9 lwn tgganu tu..bile n9 mng je sy nsj die..tahniah n9 mng 2-1,..die pmnt setia bola..ps tu die bls..bwu blik dr stdium s alam tgk kt sane..
    esknye sy bls..oh b g tgk kt stadium ea..ptut aa nmpk cm muke b kt dlm tv…hehe..sy gune kn pggln b(pggln couple kami)..ps tu die bls..ujung thn ni sy tunang ngan gadis dr melaka..jgn la pggl b lg..pelik tol….sy jwb blk..oh..srry sy tk tau..tahniah ye…sy sbnrnye amat sedih dn rse die yg pelik..sbb skjp bg hrp kt sy..skjp lain..sy fhm die ttkn sbb mk die tk restu hub kami..my be die wt cm ni spy sy jauhkn dri dr die..sy sdih sgt a.razzi..sblum ni yg die kjp jauh kn dri dn g tau mk die tk restu..sy rse mse tu sy da redha dn twkkl pd Allah rupe2 nye ble die msj g tau die nk tng ujung thn ni sy sdih giler..rupe2nye sy blum redha dn twkl spenuhnye..bntu la sy..sy msh smpn hrpn dn tkd nk berdoa pd Allah agr dlmbutkn ht die dilhrkn dijiwanya cinta yg suci dn sjati pd sy..dn dlmbutkn ht fmly die sup terima sy..
    tolong ber pndpt a razzi..tlg la..

  • November 16, 2011

    MCDA – You still syok kat dia la tu hehehe… biar je la dia. What do you expect? Sure la dia akan ada awek lain habis tu single kan… yang you tak mengorat orang sal apa? 🙂

    KLEE – Eh ada ramai laaa… you just need to ‘KEEP GOING’ means tak leh berhenti when you found one… Orang tua-tua pun cakap… BERKAWAN BIAR SERIBU …tapi yang kita selalu ingat bercinta biar satu 😉

    kena ingat juga berkawan biar seribu!

  • November 16, 2011

    HAYATI – I rasa eloklah lepaskan saja dia bertunang dengan orang lain tu. Anggaplah itu satu pengorbanan you kepada orang yang you cintai…

    Lagipun tak baik kita mendoakan perpisahan orang lain. Apa pula perasaan bakal tunangnya jika dapat tahu ada wanita lain dalam hidupnya?

    Betul tak… Jadikan ini sebagai satu pengajaran. I’m sure you all terlalu cepat membuat keputusan untuk couple. Lain kali kena lebih clear tentang status dulu… kalau semua okay, baru on. IF not lebih baik kawan-kawan biasa je okay.

  • RAISHA
    November 21, 2011

    asalamualaikum a.razzi….
    sy berumur 25 thun dan mmpunyai planning untuk berkhwin dgn bf sy yang telah sy knl 11 thun.ape yg mnjadi permasalahan sy ialah sblum ni sy ade rapat dgn seorng laki yg study 1 tmpat study dgn sy.dlm diam sy tlh mnjalinkan hbbgn dgnnya slama 4 thn sehinggalah bf sy dpt mnghidu perhbungan kami.pd mulenye sy mule syg pd kwn laki sbb kami sentiasa berjumpe.sehinnga sy hampir melupakn bf sy.sy byk tipu bf sy…untuk memendekkan cerita akhirnye sy memutuskan hbgn dgn kawan laki sy yang hmpir 4 thun kami knl ats masalh tertentu dan sy kmbli semula pd bf sy.tetapi apa yg mrunsingkan sy sekarang…kami kerap bgadoh..bertekak..dan sy mmng seorang yang pns baran …cpt melenting dan marah.sehinggalah 1 ari kami bergadoh dan bf sy mnyebut ‘gi mamposkah ko…babi sial g jhnam lah ko’!sy btol2 terprnjat dan akhirnye kate putus kuar dr mulot bf sy……sy terasa sgt down skank ni…..ape perlu sy wat a.razzi?

  • tasha
    December 1, 2011

    hai

  • December 1, 2011

    RAISHA – Uuhhh… teruknya bergaduh sampai maki hamun macam tu sekali… scary beb! 🙁

    Adakah dia selalu menggunakan kata-kata kesat sebegitu? Atau baru first time? I wonder la kan because kalau betul-betul masih cinta, masih ada rasa sayang… seelok-eloknya berbincang dan mengalahlah sekiranya kita bersalah.

    Namun, mestilah dengan perjanjian dan syarat agar sama-sama kembali setia dan tidak mengulangkan lagi pergaduhan sebegitu….

    Apa yang ditakuti, ianya berulang kembali.. takut susah pula nak dilupakan episode tragis itu… nanti you pulak trauma untuk bercinta dengan sesiapa saja.

    From now on, cuba anggap macam ni lah… kita nak marah-marah nak geram-geram nak panas buat apa? …bukan dapat apa-apa pun, puas hati sekejap selepas tu bila teringat, sakit hati balik kan…

    Banyak-banyakkan mengucap… the best thing to do now, is to sit and talk about it…. IF tak boleh better move on rather then wait and wait and listen… 😛

  • nana
    December 4, 2011

    salam..

    abg razi cmne sy nk lupakan ex sy..ktorg bru couple sthn lbh..dulu ktorg bhgia je sume dkongsi lama2 die smkin brubah..kdg2 bnda kecik pn ktorg gaduh..da smnggu lbh ktorg ptus..ase cdih sgt2 bila die putuskn hbgan nie pdhal ati sy msh sygkn die..die bgtaw die da bosan asyk gduh bnda yg sama je..tp baru2 nie die msj n nk still sbg kawan je..die nk knl ati budi sy blk,nk blaja mmahami sy blik..die ckp nk kwn dulu n bila ase ok die nk cple blik ngn sy..perlu ke sy still trima die sbg kwn..n perlu ke sy setia mnunggu die..sdgkn die sndiri xpasti ngn keputusan die..sy betul2
    buntu skrg nie..sy masih sygkan die bgitu juga die..hope blh tlg selesaikan mslh ktorg..sy ase nk lupakan die tp sy tkt xmampu..

  • yaya
    December 18, 2011

    salam…..
    xpernah t’lintas difkirn sya yg dia ada org lean ketika dgnku…..pada awlnya,aq hnya m’anggap dia sma mcm llki lean..so,bgiku mcm couple main2….lama kelamaan..dia pndai myakinkn ku…smpikan dia b’janji setinggi langit..nmun aq xprcya…dia cuba lgi mengambil hatiku sehingga hati egoku ini…cair dgn tingkah lakunya…kini.sygku..cintaku..mkin mendalam&setiap kali solat..doaku memohon agr diberi petunjuk jika dia jodohku…maka berilah aq petunjuk…bila hati ini dah btl2 kuat myatakn diala jdohku..ketika itu jga dia meninggalkan ku….perit…seksa..krna dia cinta pertamaku..nmun aq pasra….segala rintihanku..rayuanku…langsung dia xhiraukan…Ya,Allah..apa dose&silapku…smpai dia snggup lakukan sebegini pdaku?????….

  • December 21, 2011

    salam abg razzi !!
    kerana tiada tempat lain lagi untuk minta pandapt saya trfkr mahu tahu tentang pengaman you..

    i dngn ex dah 4 bulan break
    break kerana dpt putri yg cntk
    so saya live kn dia,demi kebahagian tu perumpuan..bg saya its ok je yg ptng d omna dia bahgia saya dsna juga bahagia..saya serakan kpd allah je

    then time ni sy hairan tiba2 dia tnya hal
    paribadi saya ..selalu minta pertian
    bila aku tngk lain dia selalu pandang aku
    oi..bingung sya mcm mna ni

    then time ni sya hairan dia tiba2

  • December 22, 2011

    NANA – Kalau tak mampu, tak perlu nak lupakan lah. Dapat berkawan dengan dia pun bagus juga daripada hilang terus kan? Susah nak lupakan seseorang yang kita sayang ni.

    Mungkin dimasa berkawan tu, percintaan akan kembali bersemi? Cubalah fahami betul-betul apa yang membuatkan you all bergaduh tu… dan cuba perbaiki perhubungan supaya tidak bergaduh lagi.

    Jangan memberi tekanan pula masa berkawan ni, kena jadi lebih baik dari masa bercinta, kena jadi the best friend that he ever had okay! good luck!

  • December 22, 2011

    PARK SHIN KAEL – Simple, dia masih ada rasa sayang. Rasa caring, those feeling yang buat dia ingin tahu… kalau tak ada feeling, dia takkan tanya apa-apa pun jauh sekali nak tanya you sudah berpunya atau tidak 😉

  • December 22, 2011

    YAYA – kadang-kadang bila dekat dengan ALLAH, Dia lagi mahu mencuba kita. Lagi banyak rintangan dan cabaran diberinya.

    Mungkin ini adalah cabaran dari yang Maha Esa. Anugerah ini adalah untuk membuka mata Yaya kepada dunia yang lebih luas. Kerana sesungguhnya, bukan hanya seorang lelaki sahaja di dalam dunia ini yang dicipta Tuhan.

    Dia juga mahu Yaya mengenali erti cinta sejati… Perlahan-lahanlah belajar, kerana kebahagiaan itu tidak akan hadir hanya dengan sekali mencuba!

  • saz
    December 23, 2011

    Salam saudara Razzi,saya baru terjumpa blog saudara semasa mencari article.Article yg sangat bagus! Terima kasih, keep up the good work!:)

    Saya selalu simpan masalah saya dalam hati tapi, rasanya kali ini saya ingin berkongsi masalah ini.

    Saya telah berkenalan X dalam 4 tahun lepas di tempat kerja. Sebenarnya kami tidak couple pun, tapi kami tahu yg masing2 menyukai satu sama lain.Sms setiap hari, keluar bersama dan kami byk berkongsi cerita bersama. saya tahu yg dia sukakan saya, kerana banyak perilakunya yg menunjukkan yang dia suka pada saya, seperti memberi bunga, barang & prihatin nya dia pada saya. tapi dia tak confessed pada saya pun yg dia suka saya. kami berkawan rapat, hingga satu hari saya berpindah tmpt kerja, kami masih berhubung melalui fon dan berjumpa. Saya telah tinggalkan boyfriend saya Y, pada masa tu kerana hati saya pada X.

    Sedikit demi sedikit dia cuba hindarkan dirinya dari saya. Saya cuba contact, tapi mcm tak ada response dan kalau cakap pun, macam sarcastic.

    Baru-baru ini saya mendapat undangan perkahwinannya dgn bekas kekasihnya, yg pada mana semasa saya berkawan dgnnya dulu, dia cakap yg dia mmg tak suka kan ex dia, dan tak akan kembali kepadanya lagi, walaupun mereka dah lama.Dia byk cakap buruk tentang ex nya. Dia juga seolah-olah memberi hint melalui kata-katanya kepada saya, yg dia suka kan saya dan nak kahwin dgn saya.

    Undangan perkahwinan nya juga seperti ajak-ajak ayam. Saya tak faham kenapa dia boleh kahwin dgn ex nya balik, sedangkan dia dah ckp yg dia tak sukakan dia lagi.

    Walaupun, kami tidak berhubung kerap dalam 2 tahun tapi saya harapkan dia kembali kepada saya.Saya rasa sedih dan kecewa kenapa dia permainkan perasaan saya.

    Rasa bodoh pun ada, mcm tak boleh nak move on. Walaupun saya sekarang ada teman lelaki yg sangat baik dan saya sayang dia, tapi saya kadang2 mcm teringatkan X.Saya pun tak faham dan tak tahu kenapa saya teringatkan dia walaupun saya tahu yg dia dah kahwin and tak mungkin akan cari saya balik.:(

  • lulu
    December 23, 2011

    salam..

    sye kapel ngan die baru la jgk…dalam setahun lebih.n die my 1st love,d problem is..sye ni sgt sgt la jeles dgn ex gf die..coz ex die slalu msg n call die(tapi ni cerite lame la..5month ago,sekarang ex die dah x msg die).. walaupon die ckp die xlayan lansung msg2 n call2 tu sume..n memang dah xd perasaan ngan ex die..tapi sye ssh nk caye yg die boleh lupekan ex die tu..maybe sye ni over jealous.. or sye takut yg die akan baik semula dgn ex die(cz kami couple jarak jauh,sy study oversea,die kat msia)n now.i can feel that his ex gf stalking me on fb(ex gf die skarg dah ade new bf)..sye xtahu ape yg ex gf die nk ngan sye ni..n sye tahu yg bf sye mmg dah lansung xcontact die lagi(fb pon dh removed)hmm..entah la.. syg sygkan die sgtsgt.n i know he love me much too.. ni just sekadar luahan perasaan..sye just nak kan kate kate smgt je..so that sye boleh hilangkan perasaan jeles ni..

  • December 24, 2011

    SAZ – Thank you for reading and I hope you’ll enjoy reading the rest of the article too.

    Anyway, why la you nak rasa stupid? To me, you patut berbangga dengan diri you sendiri… you punya hati dan perasaan yang tidak ramai yang ada.

    You menghargai seseorang itu walaupun orang itu tidak menjanjikan apa-apa, …cant you see betapa mulianya hati you.

    Ramai orang kalau ada yang buat begitu kat dia, dah lama dia benci malah ada yang maki hamun kan… so, embrace what you have dear… that feelings huh, tak ternilai harganya…

    NAMUN, since you sudah mempunyai someone special, you should focus on him too, what Im afraid… he’s not special enough for you. Takut in the future, akan ada rasa tidak puas hati lantas kesunyian pula yang melanda… better be sure with who want to be with… better be alone if he’s not that enough for you.

  • December 24, 2011

    LULU – Funny la you dear hehe… dont worry too much lah okay. If he memang for you, siapa datang pun he will be yours lah…

    But kalau terlepas tu, or if he change his mind over his ex, itu maknanya dia bukan seorang kekasih yang baik untuk dijadikan suami you la kan?

    First thing yang Lulu kena selalu cakap pada diri sendiri, Lulu are the best, loveable and successful! Say that everyday to yourself. And believed!

    Kita kalau boleh, kena relax banyak sikit… kalau asyik fikirkan dia dengan orang lain, nanti ianya akan jadi betul-betul pergi dengan orang lain, fikir positif. Always think GOOD THINGS…and good things will happen okay! 😉

  • lulu
    December 24, 2011

    i knw im always funny,haha,thanks a lot:) really appreciate it,yup,,always think good things!

  • saz
    December 24, 2011

    Hello Bro Razzi! Thank you for your reply & the wonderful advice.:)

    No matter apa saya buat pun, dia dah kahwin and i should be happy for him kan?:) On the positive side,maybe ada hikmah kenapa Allah tak jodohkan saya dgn dia.

    Pasal my bf tu, hmm ntah la, saya pun tak tahu yang saya ni betul2 in love with him or sekadar nak mempunyai pasangan. Ye la, umur saya pun bukan muda lagi..hahaha seems that all of my friends dah kahwin and ada anak, saya je belum lagi sampai jodoh untuk berkahwin. Well, one of the reason i like him because of his job. I know, tak make sense kan, but I pun sendiri masih tercari-cari apa yang saya hendak..and how do we know if the guy is the right one? It is so complicated! anyway, thanks again!:)

  • December 25, 2011

    LULU – You’re welcome! Keep making jokes, make him laugh all the time, he will love you forever! 😉

    SAZ – Dont get married or be with someone for the wrong reason tho’ – Nanti esok hari SURE akan menyesal tak sudah. I know, I’ve been through that situations before…

    When you trully in love with the right person, EVERYTHING MAKES SENSE! If not, everything seems so wrong, ‘cam ada je yang tak kena’

  • sangsiguy
    December 31, 2011

    bro,awek sye pernah menyatakan yang die x kn dpt mlpekn ex die.ubgn kami pn bru je setahun,x lah lame mane sgt.awek sye jgk pernah bgtau yg no fon yg brunye kpd ex die.yg 2 la sye rse plg x bez.n then before ni awek sye da block fb ex nye,n now,die da unblock blik.sye da cbe slowtalk ngan die.sbb sye dpt rase yg 1 ari msti ad smthng yg akn brlaku.pernah jgk awek sye mntk nk brkwn dgn ex die.tp sye ckp,biasenye slps putus,klo kte nk kwn blik ngan ex,nnti lme2 prsaan cinte 2 scara x lgsg msti akn tmbul smle.sye pernah ckp x bg awek sye keep in touch ngan ex die(berckap melalui telefon),tp dari suarenye saye tau yg die mcm x bpe ske sye ckp cm 2.bro tlg bgtau ea cmne sye as bf nk tlg my gf mlpekn ex nye?wlaupn awek sye ckp die da cbe mlpekn,sye bkn x cye,cme bro fkr2 lah,no telefon baru die da bg,da start mcj wlopn tnye2 kabar,n fb pn da unblock…tuk pgthuan bro,da bnyk kali kami gado psl ex nye 2…n sye bnyk bersabar dgnnye…pernah jgk sye tnye mngnai syg or x,n die ckp rse syg 2 still ad ag tp skit…drpda c 2,pndpt sye mgkn die x brsedie nk mlpskn ex die.cme prsaan sye kuat mgatakan bhwa klo mreka still contact,probblity diorg nk bercnte smule itu kuat..tlg ea bro…sye just sygknnye n xnk khlgn my gf…sye x tau nk wat pe da..(bro,jgn published email ok)

  • Sang putra yg konpius
    January 8, 2012

    Salam bro razzi…disini sy ingin nyatakan mslh sy n gf sy…thats story very similar like komen sangsiguy kt ats ni…plizz..sgt2 prlukn bantuan…ok sbnrnye gf sy ni knl mse dye skola lg..time tu uma dye btul2 kt blkg uma sy…waktu tu sy mmg mnaruh mnat kt dye tp almaklumlah dye msih skola lg n sy bru nk cari tapak berkeja…

    Waktu tu dye pn x tau yg sy cm mnat kt dye ni sampaikan dye nk g skola pg2 sy sggup intai kot tgkap blkg uma sy..nk dpendekkn criter slps dlm 2 taun keja kt kg sy mula nekad mrantau keja di kl…maklum la gj kt kg bpe la sgt…selang beberapa tahun fenomena fb pn brmula..waktu tu mmg sy da ade awek..tp still igt kt gf sy skg ni..sy masih igt nme dye lalu sje cbe nsib kot2 jpe ke kt fb..tup2 sy trsearch owg yg btul2 cm dy kt dp fb…brmula episod sy cbe try mngayat kot2 owg len ke..las2 mmg sah owg yg sbnar…ayt punye ayt..gayut pnye gayut tros ajk jpe…pas jpe sy mmg de tnye sal ex bf dye…mmg lme x lme la time dowg ptus..sy pn tros declare kapel sbb kbtulan sy bru je break ngn gf (kl)

    Slps agk lme kapel bru sy dpt tau yg ex bf dye ttbe cri dye blik…mslhnye da byk kali sgt ex dye tu cri dye walhal da tau yg gf sy da kapel ngn sy…sy soh tkar num tp dye still sygkn num lme dye tu…sy planggan num mxs waktu tu n stat kapel sy tros daftar num clcm dmi gf sy tu…mslhnye gf sy pn x dpt nk lpekn ex bf dye tu…smpaikn kantoi jgk la dye sbb sy tgk de jgk la ex dye duk mcj n kol..tup2 ex dye bekeja kt kl lak skg ni n ajk jpe gf sy ni..sbnrnye da byk kli ex dye ajk jpe sampai la dye trkantoi waktu sy kol gf sy x angkt..las2 bru dpt tau yg dye kua mkn ngn ex dye..sy pnyela frust waktu tu hanye tuhan yg tau…tp sbb syg sy ajk jpe slow talk ngn gf sy ni..mmg dye ngaku x dpt lpe ex dye biapn dye dpt tau yg ex dye pna curang ngn dye wktudowg kapel dlul dlu…ex dye pn cm brkras nk compare ape lbeynye sy dr dye…mslh ex bf gf sy ni mmg sgt mnghantui hbungan kami skg ni…pliss bro razzi mohon solution for me…=( dahla ex bf dye tuduh sy curi gf sy ni dr dye ade le ptt??kalo iktkn sy dlu yg knl gf sy skg dr dye sbb kitowg duk dkt2 je kt kg (maaf la kalo byk sgt karangan kt cni…sy sgt sygkn gf sy skg ni…so far kami da 1 taun lbey kapel skg…

  • January 8, 2012

    thanxs untuk nasihat n tips nie . sekarang sy dh rase lega n bertambah yakin untuk lupakan si DIA 🙂

  • dhia
    January 11, 2012

    bro razzi extreme sungguh lah tips bro ni
    yg paling last tu paling sy suka
    nak tanya ni bro pernah buat x tips di atas ni?? hehehehe

  • January 11, 2012

    SANGSIGUY – Sorry to hear that man… honestly, I boleh katakan, BUKAN lama-lama mereka akan bercinta, cinta itu masih hangat di dalam jiwanya! 🙁

    Maaf sangat-sangat, selalunya begitulah. Kalau dengan ex ni mulai rapat balik seperti yang you ceritakan tu, sebenarnya mereka tidak menjalinkan hubungan cinta semula, hanyalah kerana you ada bersamanya. Itu sahaja.

    Cinta masih panas, sayang masih bersemi dengan ex dia tu. Thats for sure, I know lah perkara ni pernah terjadi pada I juga dulu dengan my ex girl. lastly, I let her go je… sebab, I tahu kalau go on pun hati dia tidak sepenuhnya pada I.

    Biarlah dia pergi dan bercinta semula dengan bekas kekasih dia. Hanya dengan cara itu mungkin ianya dapat membahagiakan dia. tak pa lah kalau I berduka… at least hati I sudah tak sakit lagi. masih ramai yang lain yang dapat menghargai kasih sayang kita….

  • January 11, 2012

    SANG PUTRA : Memanglah tak patut apa yang terjadi pada you… tapi seperti Sangsiguy juga, my opinion tu sama.

    Sebab sudah melaluinya sendiri pengalaman sebegini dan juga melihat kawan-kawan juga pernah terkena perkara yang sama.

    Mungkin you boleh belajar berbagai-bagai tip untuk memikat tetapi, sekiranya hati your girlfriend pada ex dia, agak susah untuk kita betulkan semula cintanya pada kita. Kerana, hati wanita ni cukup berbeza dari lelaki. Lelaki boleh memberi sepenuh cinta kepada 2-3 orang wanita sekaligus. Sebab itulah lelaki boleh kahwin lebih.

    Tetapi wanita, agak susah untuk mencintai lebih dari satu. Jika dia cinta you now, then jatuh cinta lagi dengan yang lain, maknanya cinta dia pada you sudah berakhir. Jika dia masih bersama you tetapi agak hambar dan rapat pula dengan lelaki lain, dan kononnya, ‘Hanya Kawan’ itu sebenarnya sebab dia tidak sampai hati untuk meninggalkan you.

    Hanya kawan di sini hanyalah kerana itu sahaja yang dapat dilakukan kerana terhalang oleh perhubungan yang sedia ada. Jika dia masih single, for sure dia akan kembali kepada bekas kekasihnya itu.

    I’m very-very sorry to say this… I tahu ianya amat menyedihkan dan menyakitkan hati. – Apa yang boleh you lakukan hanyalah… perbincangan terakhir.

    Minta dia berikan kata putus, jika ingin terus bersama you then dia kena putuskan hubungan dia bersama ex. Jika tidak, it’s better putuslah dengan you daripada duduk bergaduh dan bertekak benda yang sama. Tak guna juga.

    Biarkan dia pergi dengan ex boyfriend yang pernah curang itu, nanti bila dia terkena sekali lagi, masa itu mungkin baru dia sedar betapa cinta dan kasih sayang you adalah jauh lebih luhur dan patut dihargai… – Dalam masa yang sama, ada lebih baik you bukalah hati pada gadis yang lebih menghargai you!

    All the best and good luck!

  • January 11, 2012

    SHAFIQA ANUAR – Syukur Alhamdulillah! 😉

    DHIA – Extreem ke? hehe… biasa saja semua tu, something yang I dah buat so I kongsi dengan you all. Anyway, kalau you suka yang last tu maybe you mahu membaca kisah yang pernah I lalui dulu …klik di sini : Kisah Cinta Razzi – Maafkan dia

  • Sang putra
    January 11, 2012

    Thankz bro razzi 4 ur tips…hope my gf dpt pk yg mne lbey baek…sy cme brharap yg trbaek untuk dye…yg laen sy srah pd takdir je…mslhnye ex dye x bnti duk kontek dye 2 psl gf sy igt dye blik…sy dgn ex sy pn hope yg trbaek each other tp ex bf dye ni cm lg nk rosak hbungan kmi ni…camne cara nk sdarkn ex bf dye ni?ade tips x?

  • Misz eiKa
    January 12, 2012

    salam abg razzi. .
    bla bca bl0k abg dpt juak aq lepazkn ia seketika niey. . abg razzi cam na l0h ta xbule lupakn ia?? tlalu egat jak kat ia bb ia pena jnj kat kita yg kita niey kkasih t’akhirnya.. sebenarnya abg kmi xda kata ptuz ag kmi gad0 c0z lasan nya aq cerewet. . aq pai t’egat jak katia bng. . susa nk lupakn cam nk gela aq l0h aq lupakn..tlggggggg bng!!!!!!!!!!! 🙁

  • siputuscinta
    January 15, 2012

    huhuhu,,ade x cara2 nk tarik blik ex bf kte ke pangkuan kte blek,,? asal nya mmg sye yg slh,,sya ego,asyik ikut khendak sndri,ska nk besa kn hal kcik,klo die slh skit,sye trus mtak brek,,tp die x pnah stju klo sya mtak brek,,slama 3 taun die bsabar dgn krenah sya,,die bnyk korban kn tnaga,duit dan masa utk sya,,tp sy x pnah nk hrgai,malah sya slalu crik ksalahan die,,n last skali,,die kantoi ade fb lain,,kt fb tu die comment dgn pmpuan len gune ayt yg nmpak cm die nk ngorat pmpuan tu,,,die ckap fb tu juz utk ske2,x de niat nk smbunyi kn dr sye,n pmpuan tu juz kwn stu kolej die,,tp sy x pcaye,,die mrayu btol2 kt sye spya pcaya kt die,,tp sya bkeras x nk pcaya,n btol2 nk mtak ptus,,lpas tu dia sroh ingt blek,yg sya pn pnh kantoi curang,tp die ttp sbar n mseh nk sya blek sbb syg sngt kt sye,,,tp sy tlalu ekt kn emosi n bkeras nk ptus,die pn lpas kn sye,,n btol2 jauh kn dri dr sye,,dan skrg sya yg mnyesal tramat sngt krana tburu2 dlm mmbuat kptusan,,skrg dh 4 bln kte ptus,,tiap hri sya mrayu nk die blek,,tp die ckap die x nk ade apa2 hbngn dgn sya lg,,die ckap 3 thun die cuba ptahan kn hbngn kami n bharap sy lh yg mjadi isteri ny suatu hr nnti,,,tp sya lngsung x de usaha nk ptahan kn hbngn kami,,skrg bru sya sedar sya bnyk wat silap kt dia,,sya nk dia blekk,,sy tau die mseh syg kn sya,,sy nk mule kn hbngn bru dgn die,,sy btol2 mnyesal dgn prangai sya,,baru sya sedar dia lelaki tbaik pnh sye jmpa..

  • sangsiguy
    January 16, 2012

    thanks bro…tp kn,cmner plak klo my gf tol2 ckp yg die nk just kwn je ngan ex die?sye srbe slh gak nk bg or x,sbb sye xnk la konkong2 die..tp nmpk cm nk sgt die nk kwn ngan ex die tu..pernah jgk sye trpkr nk lpskn je die,tp risau sye x dpt nk thn..n die pnh sckp kat sye,x boleh ke sye terime ex die tu sbhgian dri idup die(my gf)..

  • January 20, 2012

    SANG PUTRA – About her ex tu I rasa the best thing is buat tak tahu je. Tak guna kita nak menyusahkan diri sendiri. Your girlfriend pun boleh fikir sendiri. Kalau dia masih tak nampak yang mana bagus, that means she herself masih kurang matang untuk memiliki seseorang yang boleh membahagiakannya.

  • January 20, 2012

    MISS EIKA – Terlalu ingatkan seseorang atau terasa seperti tidak boleh hidup tanpa dia adalah kerana, kedegilan kita sendiri yang TIDAK MAHU mencuba.

    Mungkin mulut kita kata kita dah cuba, hakikatnya kita masih duduk mengenangkannya, masih tengok barang-barang yang diberinya, masih baca email-emailnya, masih baca surat, nota, dan sebagainya, masih asyik pegang-pegang hadiahnya, masih survey blog dan fbnya, masih ingat saat manis bersamanya, masih itu dan masih ini…

    Sudah cuba ke untuk TIDAK melakukan semua itu? Cuba gagahkan diri, kerah semangat dengan tabah BUANG DIA 100% insyaAllah boleh!… Cuba IGNORE, lama-kelamaan, dia akan menjadi seseorang yang sudah tidak bermakna lagi.

  • January 20, 2012

    SIPUTUSCINTA – Selalunya begitulah kan, apabila kita kehilangan dia barulah kita nampak dia yang terbaik dan mahu kita hargai. Sewaktu dia bersama kita, kita terus memberi tekanan kepada dia sehingga dia sudah tidak tahan lagi.

    I dont think ada cara lain lagi untuk mendapatkan dia kerana sudah bertahun-tahun dia bersabar, kini dia dia sudah berjaya melepaskan diri dari terpenjara dan terperangkap dalam cinta you…

    Tak mungkin dia mahu kembali kepada sengsara? Tak mungkin dia percaya you akan berubah. Sorry for you…

    Tetapi, cuba lihat perkara ini sebagai satu pengalaman yang terindah dari Allah untuk kita belajar menjadi dewasa. Mungkin selepas ini kita akan lebih bijak dalam menangani perhubungan baru bersama orang baru.

  • January 20, 2012

    SANGSIGUY – Cuba tanya dia pulak, adakah dia boleh terima you berkawan dengan ex girlfriend you. Bolehkah dia terima you akan setiap hari menghubungi your ex? Bolehkah dia terima your ex sebahagian dari hidupnya?

    Wanita yang masih berkawan dengan ex boyfriend ni selalunya sebab masih lagi ada rasa CARING dan SAYANG… walau bukan untuk bercinta, satu langkah dari her ex, dia boleh berubah arah!

    It’s a very THIN line between ex’s…

  • Misz eiKa
    January 20, 2012

    thankz bng razzi c0z give me semangat t0k lupakan dia. . mmg bt0ii larr i niey sllu tg0k gift yg dia bri kn kat saya bng. . sllu d0k t’ingat kat dia.. sllu jak ingin nk kmbali kepangkuan nya seperti dlu. hapy jk kat dia, bla da pr0blem luah ngn ia.. skrg i hve a pr0blem sikit p0wn dia xnk dgar alasn dia byk keja nk d buat…, tp mmg xdpt nk nafikn lg ia p0wn x ada perasaan cam saya yg ingin dapatkn cintanya kmbli. malah, dia skunk lbih senang ngn dunia nya.. bla tg0k pic dia kat lam fb lepaz kmi break bkn maen happy ag ia sementara aq niey mengalirkn air mata bb ingin kn ia kembali kat aq n jelez i ngn perkembangan nya yg skrg niey…

    i try jugak t0k lupakn dia, tp makin saya pksa diri t0k lupakn dia makin ingat pulak kat dia bng… bt0ii jugak kata 0ang aty p0mpuan mmg lembut.. susa nk d keraz kn.. nk bl0k fb nya ragu2 jugak naty apa pulak kata kwn2 nya yalaa saya kn rapat jugak kat d0rg.. nk delete n0m f0n dia, sudah jugak i delete tp d 0tak ntah cam na nk delete..fuhh!! merana niey bng tnpa dia.. c0z i need him n i misz him..

  • noe
    January 22, 2012

    hmm..saya plak bgini kisah nyer..saya dan dye dah hmpir 8tahun mnjalinkan cinta, tapi sejak boyfrnd saya memiliki gurl yg lain, hbungn kami smakin rumit..setahun saya besabar dalam hal ni, saya dan dye still lagi couple macam biasa, tapi hbungn kita ada org yang ke-3, dye sayangkan gurl dyer sperti saya jugak, dyer dh terlanjur suka kat gurl tu, nak lepaskan gurl tu pon dye tak de alasan yang kukuh, sbb nyer gurl tu mmg baek sangat dgn dyer..saya mmg la cmburu, tapi dyer slalu pesan kat saya supaya bersabar dalam hal ni, dyer slalu ajak saya kawen..mmg kami bdua lama dh mrancang bnde ni..tapi dyer plu kan masa untuk mnyelesaikan bnde ni..kadang2 tu saya diam je, kadang2 ada jgak saya mlenting kat dyer mngenai bnde ni..sjak ade org yang ke-3 ni kte mmg slalu la kite bdua gaduh…tapi dua2 masih sayang satu sama lain..pnah la jugak masing2 nak lupakan masing2, tapi xbleh p0n..dia slalu cakap dyer sayang kat saya..dyer p0n pernah cakap supaya 2ggu dyer sbb nya saya lah sgalanya bagi dyer..what should I do..? I still Love Him…

  • January 23, 2012

    MISZ EIKA – I rasa dah banyak kali dah I say this to others, but I say it again…

    “Orang yang kita benci, lagi kita ingat! Inikan orang yang pernah sekian lama kita sayang, lagiiiilah kita ingat!”

    JANGAN cuba melupakan dia secara terpaksa, sebaliknya… anggap ia satu sejarah dan kenangan manis bersama. Ambil segala kebaikan di dalam perhubungan itu dan jadikan satu azam untuk dijadikan lebih baik untuk perhubungan akan datang.

    Cara begitu lebih membahagiakan sebenarnya. You go ahead sayangi dia, rindukan dia… but letakkan itu semua di sudut jauh, bukakan satu ruang lain yang lebih besar untuk membahagiakan diri you. You’ll see the different!

  • January 23, 2012

    NOE – Umur you dah berapa? Tak risau ke jika setelah 8tahun bercinta, setelah dijanjikan perkahwinan… akhirnya segala-gala terlepas begitu sahaja?

    Sedar-sedar umur anda pun sudah lanjut… dikala itu tiada siapa lagi yang berminat untuk melihat anda kerana sudah lanjut umur.

    Lelaki semakin lama, semakin muda yang dia mahu lihat dan bersama. Sudahlah sekarang ni belum kahwin pun anda sudah ‘dimadukan’ bagaimana pula setelah kahwin besok?

    Kadang-kadang sejarah bersamanya, keterlanjuran bersamanya mengikat kita dari keluar dari kemelut itu tetapi, fikirlah pada maruah keluarga dan diri sendiri. Sampai bilakah anda harus dipermainkan sebegini rupa?

  • Ony
    January 23, 2012

    Bro, my exbf is my BFF.so we had shared everything. I tau psl past dia,life dia,everything n selama kami berkawan we support each other. sampai la dia sayang i lebih dr seorang kawan. Bcoz i tau perangai dia-ego tinggi, cepat marah,so i jd takut nk couple. But i boleh terima dia seadanya n bersabar.past is past.Suddenly, the end of las year, dia x care ng i n bz. I slalu merajuk n push tya dia either dia stil syg i. He answered, dia dah tak syg i mcm dulu lg coz kami slalu argue n fight.Alasan dia no communicaton.I ajak dia berbincang blk, dia x nak. reason dia i x bole trima iaitu i x paham dia. tapi selama kami berkawan x cukup ke keserasian kami.dia lupa waktu dia susah i ada, support dia.Then i dpt taw, selama kami couple dia chatting FB with other girls. But with dat gurl-dia bhskan anja n syg.but not a couple.I confirmed. Bcoz dia ada chatting with other girls jg. Chatting yg nak berkenal2an.At the same time, dia mmg syg kat i.ada problem stil sharing n care ng i.For him, im the only woman yg dia share everthing even his financial flow.Then we drcide break n berkwan.Then stil tex i n col i. i jd ragu2 Dia stil cari i.So i jadi musykil. I tya dia lg,apa yg dia nak.Dia ckp dia stil syg i coz i fhm diri dia.Dia nak berkawan dgn i mcm biasa.Dia ckp ,dia stil mencari gurl yg sesuai utk jadi wife dia.Dia ckp-kalau ada jodoh x ke mana.So i rasa diri i mcm spare or calon2 isteri dia So i decide,i takkan cr dia dah.I geram, sakit hati. I had lost my BFF n BF bcoz his ego n selfish.Dah 2 weeks, i x start msg, but dia yg start n cari i. Msg twice a day bro. Then still nk jpe i. I rasa dipergunakan. U rasa dia syg i ke? I nak prepare diri i kua dr idup dia b4 dia couple with other girl. It really hard, I hilang tempat mengadu n my listerner. Bro, I really need ur tips. I pun ada ego hahahaha

  • Ony
    January 23, 2012

    Salam, sorry abg razzi..i lupa nak bg salam..geram sgt..hehehe

  • Misz eiKa
    January 23, 2012

    ya… bt0i.. bt0i.. bt0i.. mmg abg razzi susa nk kita lupakan, tp INSYAHALLAH eika try lupakn juak.. mgkn x waktu yg dkat niey kn., abg tauk ia alek cuti p0wn x singgah p uma bng, bear p0wn kmi xda ikatan tp skurang2nya ia singgah larr dtg jengguk mamak aq bb ia rapat ngn mamak aq kn .. n lau bule bear larr kmi kwn jk tp niey lgsung l0st c0ntact jk g2… mmg mlaz larr kat ia suda..

    xpa larr.. aq da besar n da matang s0 bg0z aq fkir matang jk kn bng razzi?

  • Aiiyie
    January 29, 2012

    Thx bro..bile da bace sume cadangan yg bro bagi..rase lega skit..
    Kebnyakan cara tu..da sy buat..
    tp x brape jadi la bro..
    susah utk sy lupekan ex.
    sayang kt die tu..dari dulu..smpai skunk x brubah..
    sy da buntu da cari jalan nk lupekan die..
    tp ape2 pon..
    thx for the tips..
    really appreciate..

  • mawar.bduri
    January 29, 2012

    hubungan saya dan pasangan ada pasang surut nye..kalau kami ada masalah,saya mula menerima lelaki lain..saya takut jika perpisahan betul2 tjadi,saya akan”mati”jika saya terus memikirkan dia sebab tu saya belajar menerima org lain..bila phubungan kami sudah ok,saya meninggalkan”teman gelap”saya itu..susa saya nak tinggalkan dia,dia cinta ptama saya,dan kami bcinta sudah lama iaitu 5 tahun,saya takut menerima lelaki lain yang baru saya kenal..sudah 3 lelaki saya tinggalkan begitu sahaja..sekarang saya sudah btunang dgn dia,phubungan kami sekali lg dilanda masalah,tapi ini paling teruk,dlm masa sama ada lelaki lain ingin bkenalan ngan saya..saya sudah penat ngan sume ini,mungkin ini balasan saya sebab dah bnyak sakitkan ati lelaki2 lain,patut ke saya terima lelaki yg ingin bkenalan ngan saya itu..sekarang saya btekad utk beri peluang pada lelaki lain,tapi saya takut x cukup kuat..bantu lah saya…

  • Rasul Firdaus
    February 12, 2012

    Assalammua’aalikum.. terima kasih kerana untuk mendapatkan nasihat dari abang tidak memerlukan apa2 caj..hehe, first skali saya nak puji abang Razzi, Terbaik..lah!! soal “Bagaimanakah cara melupakan bekas kekasih? ” sebab Abg Razzi macam tahu2 jew apa yang saya alami, dan Abg Razzi banyak menolong saya dalam melupakan kekasih lama saya yang sampai hati melukakan hati saya, just cuma nak beritahu saya bagai memegang hatinya dengan kelembutan tangan saya bak sutera agar hati nya dilindungi dari duka dan keperitan, saya lindung hatinya agar tidak goyah, saya jadi tempat dia berteduh.. saya rela korban apa saja, demi beli ubat ketika dia sakit, dan mengambil berat tentang diri nya sampai dia pown letih dengan saya yang amat gila2 ambil berat kat dya..tapi hakikatnya….saya seorang yang hanya tempat dia berteduh, dia tidak cintakan saya, dia sakit kan hati saya, dia puji perempuan lain dan tidak pernah puji saya, saya faham..lepastu dengan air mata yang belum kering saya menerima satu tusukan pisau yang amat tajam dan bisa, dia tikam2 hati saya..org yg slama ini memberi kasih sayang dan cinta, memberi pengorbanan pada dia, orang yang tidak pernah tinggalkan dia… hati saya parah..tapi bila saya banyak membaca artikel..tentang hal masalah saya tidak dapat melupakan dia, akhirnya saya terbaca jawapannya di blog Abg Razzi, saya gembira sangat kerna Abg Razzi dapat memberi penyelesaian masalah dengan pantas dan baik!! terima kasih banyak2..Abg Razzi (^_^)

  • Rasul Firdaus
    February 12, 2012

    sori..ayat “puji perempuan lain dan tidak pernah puji saya” pembetulan nih ayatnya “puji laki lain dan tidak pernah puji saya”. Saya sorang lelaki..(^_^)

  • February 14, 2012

    ONY – The fact that you still can laugh about it hehehehe that’s good la… means walau tengah berduka pun you masih boleh cool. Thats good.

    I rasa in this matter, you lebih mengenali dia dan mengetahui dia macamana kan?

    From my point of view… i rasa you guys ni, maybe just meant to be friends kut. Not more…

    Sedih tak bila I cakap macam tu? Hehe… maybe sedih kan, don’t worry la, take this as experience yang tidak ternilai harganya. At least you all pernah bersama, berkawan dan bercinta. It’s not easy tuu…

    take all the good things dan bawa kepada perhubungan baru dengan orang baru nanti. Who knows, orang baru akan lebih menghargai diri you. Good luck okay.

  • February 14, 2012

    MAWAR BERDURI – Hmm… soal karma ni susah nak cakap… itu semua Tuhan punya kerja. Apa yang kita boleh lakukan adalah…

    BERANIKAN DIRI, TABAHKAN DIRI untuk menempuh perhubungan yang tiada kepastian.

    Jangan takut gagal… orang yang dah berkahwin 10-20 tahun pun boleh bercerai, kan? Yang penting, kita mencuba.

    Buat apa kita menunggu jika kita tidak bahagia? Mengapa kita mahu berada di dalam perhubungan yang menyeksakan hanya kerana kita takut kita akan gagal di dalam perhubungan lain?

    Bukan kah kedua-dua situasi itu sama-sama susah dan melukakan hati? jadi, ada lebih baik kita mencuba perhubungan baru… moga-moga dengan usaha yang gigih dan dari pedoman kegagalan lalu, kita boleh berjaya dan bahagia!

  • February 14, 2012

    MISS EIKA – Yup, good luck!

    Aiiyie – You’re welcome!

  • February 14, 2012

    RASUL FIRDAUS – Sebenarnya ada ramai wanita sebegini semenjak berleluasanya social network ni.

    Wanita yang sengaja mengambil kesempatan terhadap lelaki. Dalam erti kata lain menggunakan lelaki untuk kesenangan dan kepentingan mereka sendiri.

    Ada sesetengah tu, siap beri harapan setinggi gunung, hakikatnya, mereka hanya mempergunakan kita di saat mereka kesunyian tanpa lelaki idaman.

    NAMUN, ada juga yang sememangnya, OVER FRIENDLY… to her, dia anggap kawan saja. Tetapi to us man, kita rasa macam lebih daripada kawan.

    Wanita sebegini mereka tidak rasa bersalah pun sebab bagi dia, dia tidak minta diberi perhatian maupun pertolongan dan sebagainya. tetapi jika lelaki mahu beri dia ambik dan terima lah…

    I persoanally, AMAT tidak suka wanita sebegini. If I jumpa, or terjatuh cinta, I akan avoid dan pergi sejauh-jauhnya. Kerana mereka inilah racun yang paling bisa… WITCHES yang boleh membuat kita terhasut dan tergila-gila kan mereka…. yang mana akhirnya kita dipinggirkan..

    Rasul… dont worry bro, you teruskan dengan cara you tetapi pada girl lain pula. Biarlah you tidak dihargai kali ini. At least you melakukan perbuatan yang sangat mulia. Moga keikhlasan you itu, Allah gantikan dengan sebuah kebahagiaan yang tidak ternilai suatu hari nanti, mana tahu seorang gadis yang amat mencintai you dunia akhirat!

  • arale
    February 14, 2012

    salam,

    saya nak share smthng, ntahla knapa hbgn pcintaan sy tak seindah org lain..

    dulu sy pernah mcintai seseorg sampai sanggup korban apa saja.. wlaupun masa tu dia xde harta mahu pun kerjaya..

    atas ksilapan kami sy tlh mlakukan dosa yg besar.. (biarlah Allah sja yg tahu)
    dia tglkan sy bila dia da senang dan mpunyai kerjaya sdr.. dia jgk pena ckp takde org lain akn trima diri sy..

    demi myahut cbran dia.. sy berkahwin dgn seseorg yg sy cume kenal dlm masa 2 bulan..ternyata kptsan yg sy ambil tu satu langkah yg salah.. kini sy da bercerai.. dan menjadi single mother d usia muda…

    sy teruskan hidup dan tekad majukan diri demi anak.. alhamdulila allah beri sy peluang melanjutkan pelajaran.. (PJJ)
    tetapi… sy terjumpa semula bekas kekasih.. yg sdh 2 thn x jumpa.. ya allah knapa boleh sy 1 class dgnnya??? aduhh…tensionnya..
    kdg2 trasa nak tegur dia.. sy tgk dia pun x duduk sng..
    mslhnya skg sy still tkenang kat dia.. tak blh lupa dgn sumer yg kami lalui bersama dulu..
    klu la dia tahu skg sy da jadi janda anak 1, tentu dia akan ketawa gembira dgn khidupan sy skg..

    apa ptt sy buat bila bdepan dgn dia dlm klass tu?susahnya nak mgelak dari feeling bodoh ni..isk…

  • February 16, 2012

    ARALE – Since you’re single mother, I nak you also baca artikel yang I tulis dulu about single mother…

    klik sini : http://razzirahman.com/?p=231

    Arale, why you nak fikir pasal apa orang fikir tentang you? Why you nak fikir at all?

    Bukan orang lain yang level kan kita, tetapi kita yang letak level kita. Jika kita fikir diri kita hina, tak bagus, tak baik… begitulah juga orang akan anggap kita. INSTEAD, anggap diri kita hebat, best, loveable…barulah semua orang akan suka melihat kita dan mahu mengenali kita.

    Kalau kita sendiri pun tak suka dengan diri kita macamana ada orang nak suka kita kan? hehehe…

    SO, no worries about what people think. NOW, no point of continuing the class kalau uncomfortable… kecuali you berani hadapi all this.

    Kalau I jadi you, I chow la kan. Buang masa je…nanti apa pun tak jadi asyik fikir kat dia yang tak fikir kita pun. IF tak boleh belah, make a lot of friends, busy kan diri you dengan assignment and friends.

    ALSO, open your heart to a new world la please!! – DONT DWELL TO THE PAST, COME ON!

  • lolita
    March 4, 2012

    abang razi,, saya bukan nak tanya mcm mana cara memulapankan ex.. tapi saya nak tanya kenapa masih egatkan ex kita tu sampai tak boleh nak terima org lain dalam hidup kita?? that love ?? or what ??

  • lara
    March 13, 2012

    assalamualaikum…abg razzi
    bagaimana nk lupakan xgf saya yg rumahnya dkt dgn rumah saya ..x lamelagi dia akan b’kahwin…

  • March 16, 2012

    salam , sy ingin mntk pendapat abg .
    sy ade exbf tp die tgglkn sy begitu saje tnpa sebrang kta . smpai la ke hri ini . sy btl2 sygkn die , tp mak die ckp pda sy lpekn la die , mgkn sbb mak die tk thu bgai mne nk nshtkn ank die lg. mak exbf sy rjin kol sy mntk sy dtg uma die , tp sy tkt nk dtg uma die sbb nty ex bf sy mgkn akn ckp sy terhegeh2 pda die . blh sy mntk pendpt abg ?

  • Ann
    March 16, 2012

    Salam abg razzi..Ann nk kngsi pnglaman jgak..Ann bru puts blan lpas..para mulanya Ann Ingat Ann x blh nk lpakan dy..tp Ann x sngka snang je Ann lpakan dy..memang btul bla kta maafkan org tu kta dpt lpakan dgn snang sgt..bila Ann trngat kt dy Ann trus Cuba sbukkan dri dgn buat krja skolah yang susah2 spt addmath,chemist,dll..hehe Ann still plajar form5..Ann jga slalu brsaing dgn dy dlm smua sbjek..Ann xsngka jgak sjak pisah dgn dy Ann jdi rjin bljar..sbab dlm pkiran Ann hnya nk dpt mrkah tnggi dr dy..dan yess Ann brjaya..huhuh tp x brjaya dlm spm lgi..skrang jga ade org luahkan prsaan kt Ann bkn sorang tp dua org..Ann still xbls lgy prsaan dyrang sbab Ann dh xnk brcinta buat mse ni..dy pn thu pasal Hal ni..kwn2 dy bgitau Ann yg dy jealous..tp Ann dh xpduli yg dy jealous ke x yg pnting Ann bhgia dsmping kluarga Dan Kwan yg slalu brsama dgn Ann..:)

  • nek
    March 18, 2012

    salam abg razzi..mula2 jumpa blog ni terus senyum..betapa bukan saya sorang je yg ada maslh.anyway nk mntak pndapat ckit..saya dan si dia dlu da pnah break.dan cara kitaorg break sgt xbest.(xnak hurai lebih),wlau masa tu sya trlampau sygkn dia.dia bg warning jngn gnggu dia n jngn cari dia lg.saya sdeh tp saya xcri dia.dia remove saya di fb.dia tukar no fon.dan saya tersukn khidupan saya,sya berkwan ngan sorang mamat ni.lbeh kurang 2 bln lpas tu,tiba2 ada msg dia kt fb saya..dek kerana syg yg masih berbaki,saya reply..dan dri c2 saya terima dia blik..tp syg saya ingt dia akn btol2 hargai saya bila saya da bg dia pluang ke2,skarang ni dia buat endah xendah je.dia suruh saya lpkan dia.mmg bnyak sgt sikap dia yg buat saya mkn hati,tp sya ttp sbar,di sdut ati sya msih brhrap dia akn berubah.setiap hari sya yg akn col n msg dia.dan dia xpnah blas pon.bila sya nekad untk cuba idop tnpa dia,saya brjaya untk 2 hari je,lpas tu sya akn col dia ckp sya rindukn di.what a loser kn??dia keje jauh,so sayo col dia melalui skype.sya bgtau dia klau nkk sya lupakn dia tlg tukar pswrd skype dia,sbb skype dia je yg ada kedit.slgi dia x tkar slgi tu sya akn col dia bila trasa riindu.tp dia seakn nk main trik tali.dia mcm nk say col dia.pswrd fb boleh pulak tukar tanpa dsuruh..saya nk lupakn dia,tp sya sygkn hbgn ni,sya sygkn dia,sya xnk org lain…pliss bg advice ckit..

  • LOLITA – Dari segi psikologi, apa yang selalu saya baca. Manusia ni ada sifat EGO, di mana apabila dia tidak dapat memiliki seseorang yang mahu, dia akan merasa geram, marah, dan tidak boleh tenang selagi dia tidak dapat memiliki.

    Ianya sedari kecil kita lagi, cuba you ingat balik time anak-anak kecil dulu kan, selalu saja Toys yang budak lain tu yang kita nak, sedangkan kita sudah pun memiliki toy kita sendiri.

    So di dalam soal melupakan bekas kekasih ni munkin ada kesinambungannya di situ. Mungkin EGO anda tinggi. Apabila anda dikecewwakan ditinggalkan, anda rasa tercabar, anda rasa dipermainkan, anda rasa ‘TOYS’ anda dirampas… jadi, anda mahukan ia kembali…

    Di sini, kita kena mencari kematangan diri, jangan terlalu mengikut perasaan dan cuba fikirkan kebahagiaan dan kebaikan untuk kita! – Apa yang baik untuk kita itu yang kita pilih.

    Masalahnya, kita TUTUP kemahuan kita sebab itulah kita tidak dapat melupakan dia dan tidak membuka peluang pada diri sendiri untuk berjaya dalam cinta bersama orang lain yang lebih menghargai diri kita.

    Cuba BUKA HATI dan semaikan KEINGINAN, KEMAHUAN…yang tetap, yang berkobar-kobar, InsyaAllah jika ada kemahuan untuk lupa dan mula hidup baru, kita akan dapat melakukannya!

  • LARA – Cubalah tip-tip dalam artikel tu dan buat bersungguh-sungguh. lagi pun buat apa nak fikirkan dia lagi, dia dah nak kahwin dah tu. Jangan kacau, berdosa.

  • AWINSENDRY – Pada pendapat Abang Razzi, perhubungan anda Awin dengan mak kepada ex boyfriend ni AMAT TIDAK SIHAT!

    Kesudahannya, Awin juga yang akan menderita. Jika sudah berpisah, jangan ada apa-apa hubungan lagi. Jika ada, ianya hanya akan menambah buruk keadaan saja. Kerana ianya seolah-olah memeberi harapan palsu kepada Awin, sedangkan dia sudah tiada perasaan pada Awin lagi.

    Dia tinggalkan anda pun tanpa rasa belas kesihan. belum kahwin dia boleh lakukan, apatah lagi selepas kahwin, jadi adakah lelaki sebegini yang Awin mahukan?

  • ANN – GOOD JOB GIRL! Abang Razzi sayang Ann lah kalau macam ni… bagus-bagus 😆

    Ann still young and free… buat apa nak bercinta kan, ramai lagi yang jauh hebat-hebat nanti Ann akan jumpa hehehe. Betul cakap Ann tu, for now lebih baik bahagia bersama keluarga dan teman-teman yang selalu bersama Ann. Good luck! 😉

  • NEK – Yang sudah tu sudah lah, jangan buang masa, buang tenaga dan hargailah sedikit maruah anda itu. Jangan begitu mudah dipermainkan orang.

  • asana
    March 18, 2012

    slm abg razzi. sy da byk kli ptus ngn bf sy.tp salu die pjuk sy blek ckp die sygkn sy.mslhnye pe yg die wt tu skitkn aty sy.sy xkn mnta ptus klo die xwt slh.klo hbugn sy ngn die de mslh je die mst cri pmpn len ngdu mslh die.pstu die nk skitkn aty sy die leh syg2 ngn rndu pmpn len. die tw sy xske die chat pmpn len tp die wt cmtu smate2 nk skitkn aty sy.die ckp sy ni kuat sgt cmburu.sy xpnh nk cri laki len. die lgsg xfhm prsaan sy. pnh sy ptus ngn die tp die salu wt slmbe je knon xbrslh ngn pe die wt cm ktorg xptus. die msj ngn tpn sy.kdg ble ptus sy germ sgt sy nk berusha lupekn die tp die lgsg xhm sy nk ptus. asyik ggu sy je.die ckp sy xkn leh lupekn die. die tw prangai sy.aty sy lmbut. knon die je fhm sy. sy pon xtw nk wt cmne lg.cne nk ptus klo cmni?cne sy nk wt die fhm mmg aty pmpn ni lmbut tp leh ke die prmaenkn sy sesuke aty?die ckp die sje nk skitkn aty sy tp klo die syg sy npe nk skitkn aty sy?xfhmla sy ngn laki ni.

  • nek
    March 19, 2012

    saya tau maruah saya sdang dpijak2 si dia..tp sya dah xnk khlangn dia untk kli ke 2,,saya da cuba,tp bnyak knngn yg buat sya jd rindu..saya da tolak ramai org untk bersama dia,,so saya rasa saya kna berjuang untk hbgn ni..tlg la saya,,apa yg spttnya saya buat..

  • ASANA – You betul-betul nak putus, putus je lah. JANGAN layan lagi. Kalau layan jugak, macamana nak putus?

    To me kalau pasangan kita nak buat kita sakit hati dengan orang lain… I tak perlu ada dengan orang macam tu la kan. Cuba kita buat macam dia buat, dia suka tak?

    Cuba Asana mengorat dengan lelaki lain, chat ke apa ke dengan orang lain tengok…

    You jangan terlalu lemah dengan cara dia yang cuba untuk psiko you, konon you tak boleh lupakan dia, konon you tak boleh hidup tanpa dia atau hanya dia yang faham you… I tell you Asana, ramai sangat lagi lelaki lain yang boleh jatuh cinta dengan you malah jauh menghargai diri you!

    Dalam dunia ni masih ramai lagi lelaki single, tetapi wanita termakan kata-kata yang kononnya, wanita ni lemah, wanita itu dan ini… COME ON GIRL!! be strong!

    Beri kata dua pada dia, SETIA atau GET OUT!

  • lynn
    March 20, 2012

    Salam bro,
    Apa pandangan bro jika ex yang dah berkahwin masih contact semula, adakah atas dasar sahabat itu logic atau lebih baik diam dan buat tak tahu sahaja demi menjaga hati ramai pihak

  • March 20, 2012

    sy sekrg berusaha melpekn die , tp sy tk thu apabila sy bkak fb msty sy akn bkak die pnye dlu . password and email die , msh blm tkar .
    sy tk thu la mcm mne nk lpekn die . sekrg ssh btl sy nk percya pda lelaki , gara2 lps ape yg di buat pda sy . Dn sekrg sy dpt merasakan perangai sy mle berubah menjdi pnas baran kembali . sy msh tertnya2 ape slh sy pda dri die .

  • lara
    March 21, 2012

    saya x la kacau dia..bang.. tp sedih gak ari2 lalu dpn umah dia
    x sangka plk lps break ngn dia jap je dia da de pengganti..ea la saya ni byk kekurangan..dia ank org berada..keje bgus..saya ni keje warong je…mybe hidup saya x menjanji kan kebahagiaan..sbb 2 dia beralih kpd yg lain..agak2 org jenis mcm saya x ada peluang ke untuk berjaya dlm berkeluarga???..sepatutnya kita saling bantu membantu…mane yg kurng kita tambahkan..tlg antara satu ssma lain…ni dia tau kite kekurangan..x penah nk membantu…malah menekan kita lg..last2 cari point..kata dia hidup dia telah d tentukan oleh keluarga dia..np lg dulu x ckp mcm 2???..tup2 2,3 mggu kwn saya jumpa dia dgn org lain..x pe saya mengalah saya undur dr…saya harap dia b’bahagia…

  • LYNN – Selalunya itulah permulaannya, bermula dengan sekadar berkawan dengan bekas kekasih yang sudah berkahwin…

    Lepas tu bila dah rapat semula, mulailah chat balik dan cuba ingat balik segala kenangan manis bersama…

    Mulai meluah perasaan… mulai share kesepian dan masalah-masalah semasa… lama kelamaan timbul rasa kesunyian tanpa dia dalam hidup you…

    Finally, you all falls in love again. At least dia sudah berpunya jika anything happen ada la tempat dia pulang bersama dengan orang yang dia kahwini… you? –

    Basically, forget it la kan, don’t waste your time… better penuhkan masa you untuk fikirkan cara terbaik untuk bahagia bersama orang baru. Figure it out macamana nak be in a circle mereka yang sedang mencari. That way your life is open in a bigger chance.

  • AWINSENDRY – Gi bukak FB dia tu yang you kata berusaha melupakan dia? –

    Seolah-olah semua yang saya tulis dan cuba membantu …tak berguna pun bagi awak Awin.

    LARA – Baguslah kalau you dah sedar yang dia bukan lelaki yang suka membantu, bukan lelaki baik untuk Lara. Jadi tak perlu sedih dan tak perlu nak berduka dan ingat apa-apa lagi. TUHAN pasti ada jodoh yang jauh lebih baik dari dia nanti yang Lara akan lebih selesa bersama. Percayalah!

  • rainyqueen
    March 27, 2012

    salam bro razzi..erm,msuk hari ni da 10 ari sy break..sebab ap?dy mintk break coz dy ckp kmi x serasi,sy x fhm dy n dy xfhm sy,katanye la..n kmi jauh,dy berada d ibu negara manakala sy di pantai timur,jmpa pn hny 3x sepanjang kapel(jumpa dsebabkan program bwh 1 jabatan) setahun ni,dy ckp susah hbgn jrk jauh..ntahla,bler sy tny dy da ad pengganti tp dy jwb belum lg n dy xnk fikir..bro,sy mmg lembap cket bab nk fhm reaction or mksud tersirat..mmg kelemahan sgt2..dy sbnrnya asl from negeri bwh bayu tp keja kat semenanjung..sy heran la bro,ms time kapel dulu,dy lyn sy elok tp keesokan harinya dy berubah jd laen n seolah xpedulikan sy..buat pgetahuan bro,ex2 gurl dy slalu cr dy tp dy still lyn n bler dy skit hati ng ex2 dy,dy xpedulikan sy..dy byk berahsia n xshare ape2 ng sy time ad mslh kcuali yg ttentu jela..ntahla bro,sy still ingtkn dy n berharap hbgn kmi akn tjalin kmbli,da hmpir 5 hari sy buat slt istikarah tp sy xnmpk apepn..dy pena ckp kat sy ms kmi bru break aritu yg dy akn ada bila sy perlukan dy..tp bler sy msg n col dy xangkt kcuali skali yg ms sy sgt2 sedih..bler sy cntct lg,dy da diam n no respon..cmner bro??sy buntu..ape yg ptt sy buat..sy ase da mls nk bcinta coz 6x sy da dikecewakan olh lelaki..

  • lala
    March 27, 2012

    salam abg razzi..saya dah putus ngan ex sya..hubungan kami da 3tahun…die terpaksa kawen ngan pilihan kuarga die..tp dalam masa yg sma,pompuan yg die kawen tu kekasih lama die..kuarga die lebih merestui hubungan die ngan pompuan tu..

    mslah nye skrang kite keje satu opis..camner ye nak lupa kat die..die pom da kawen hampir 6 bulan da..tp sy still takleh nk lupe die..

  • lynn
    March 27, 2012

    thanks bro, ade juga sesekali dapat message tapi saya diam je la dia berniat baik tetapi demi kerukunan rumahtangganya dan menjaga hati pelbagai pihak elokla undur diri untuk kebahagiaan orang yang kita kasihi..

  • lara
    March 27, 2012

    tq bang status saya lelaki..:):) saya harap d luar sana yg mane sdg bercinta ke d lamun cinta ke..harap2 saling melengkapi antara satu sama lain..bertolak ansur,bantu membantu,jgn bila berlaku sesuatu msalah,kita menunding ke arah pasangan masing2..jika kita suka-sama suka mengapa kita mesti salah kan antara satu sama lain??kan bgus same2 selesaikan … baru kite bertepuk kedua blah tgn..baru bunyik!!

  • RAINYQUEEN – Hehe… you kata dah buat solat istikharah tu 5X dan tak nampak apa-apa… Jadi, kena terimalah. Tuhan dah tunjuk tak ada apa-apa lagi. Lupakan lah je, I rasa.

    LALA – Tukar tempat kerja. Tukar kerja. Tukar NOW! Anggap ini satu HIJRAH, insyaAllah dengan pertukaran ini nanti, ia akan membuka satu kehidupan baru yang lebih menenangkan fikiran dan memberi kebahagiaan.

  • rainyqueen
    March 28, 2012

    abg razzi,smlm merupakan last sy bt slt istikarah n sy da nekad smlm,if teda ap2 jgk,sy terima ng redha semuanya but guess wht??ms ngah tido,area jam 12.30 a.m,tibe2 dy col sy..sy pelik sbb dy da lma mendiamkan diri,tapi sy da xrasa apa n ms sy bsembang ng dy,sy happy je coz sblm 2 sy ad bce bro punye fb,bangkit dr kekecewaan..then,bila dy tgk sy happy,dy tny sy ok ke,sy jwb ok..betol kan bro,mybe kmi xserasi n mybe we should be frenz only..maybe kot..huhuhuhu..

  • Baby
    April 4, 2012

    aku ada kapel..dekat 4 tahun dgn dia..susah senang aku yang tanggung dia..duit makan ,minum,toppup..last2 dapat mcg dari dia..dia ckp dah ada org lain..dia cakap aku nie x pernah nak hepi kan dia,alwez wat dia menagis..n pasangan baru dia nie alwez wat dia ketawa..lagi sakit bila dia dah nk tunang ngn kapel baru dia nie bulan August nie tahun 2012..aku da bagi macam2 kat dia,tibe2 bole lak ckp mcm tu..ak keje occay gak,gaji besar..siap da simpan tok dia..tapi macam nie dia balas kat aku..aku sayang dia n susah nak lupe kan dia,even dia dah wat aku mcm nie…plezz tlong aku,,,per patot aku wat…?? aku da delete num pon dia..n dia ada missed call aku pakai num baru dia,tu pon member dia yg gtw tu num dia..pas tu die nah contact aku pakai num office dia,aku x pasan tu num office dia,so aku angkt, bila dgr suara dia, aku ase sakit hati n then aku bagi alasan aku bz ada keje..aku da block dia kat FB,sebab aku sakit hati tgk babak kemesraan dia dgn kapel baru dia…tapi aku teteap x leh lupe kan dia..ak ase sakit sgt bila taw dia da nak tunanag…plezzz tlong aku

  • BABY – tak perlu nak sedih or sakit hati dengan lelaki yang tak mengenang budi macam ex you tu beb… NOT WORTH IT!

    You ingat dia akan bahagia ke walaupun dia nak bertunang? Selagi dia tak berubah, dia takkan bahagia dunia akhirat. Tengoklah nanti…

    Sekarang ni, you tak sepenuh hati lagi ni nak lupakan dia. Don’t worry, tu biasa bagi yang melalui proses ini.

    IGNORE dia in TOTAL! Focus pada diri you, hidup you, your happiness. Jangan sesekali fikir orang lain. DO THAT!

  • nurul
    April 6, 2012

    assalam abg….sya xthu cm ne nk lpakn dy…tym thun ptma sya bsma dy family sya x restu tuk jalinkn prhubungan kmi…tp sya x dpt lpakn dy n truskkn hubungan kmi shngga thun k6…skg family sya da dapt thu blik..n swuh lpakn dy….(mainly sbb dy gna kn bantuan syaitan dlm bdn sya tuk bsma gan dy) sya xdpt tma…sya syg dy gan pnuh ikhlas…syg sgt10x…he is my 1st love..n i wants him to b te last…sal 2 saya truskn hbungan sya gan dy even pas kluarga sya x restu..hmmm..agpn tym kmi hngga thun k3..dy ad main kyu 3..4..5..playboy la ktakn..sya x pnh tnya kt dy n mrh dy…hnya sya bdoa agr dy brubh n syg kt sya je..n jd milik sya spnhnyr at last dy brubh n sya hppy sgt gan dy…..tp x sngka dy gnakn bntuan syaitan…sya ase trtpu…=(( tlg sya…sya btl2 memerlukn kta2 smgt…sya x sngka org yg sya syg sngat akn mngunnakn prtolongan syaitan spaya sya hnya trgila2kn dy… keikhlasan sya, kejujuran sya..kasih syg sya dblas dgn penipuan……..hmmmmmmm….

  • aniz
    April 9, 2012

    salam abg Razzi..masalah yg sy hadapi skrg bf sy tlh berkhwin tnpa pengtahuan sy. itupun sy dpt tau dr sedara dia.hncur luluh hti sy & ptutlah dia ttup fon dia sminggu.sy try call dia tpi hampa. bla dngar cte yg dia dah kwin, sy x llu mkn, x dpt tdo & asik ngis..knp dia wat sy mcmni? sy try lpakan dia. pas sminggu dia cal sy balik & mnta maaf tkut sy x leh trma yg dia tlh berkhwin. sy maafkan dia & dlm msa yg sama sy nk ptuskan hbungan dgn dia tp dia x nak & dia x nak bincangkan hal itu apalg bckp psal itu..dia ada ckp masih sygkan sy & sntiasa msj & cal sy..sy jd buntu sbb x nk skit & btmbah skit lg..

  • lelaki jelita
    April 9, 2012

    brother love i never trust love coz love is a liar……i lebh suke perhubungan y di jalinkn dgn prasaan keikhlasan coz ia berkekalan….klau ia trjlin ats prasaan cinta smua nyer tipu…..skrg nie cinta ibarat mee maggie…..

  • NURUL – Bantuan SYAITAN? macamana tu, you mean, dia guna ubat guna-guna ke bomoh kan you ke apa?

    Adoi… Abang Razzi rasa, Nurul sendiri pun dah faham sangat dah kan, kalau macam ni punya manusia yang hidup dengan ilmu hitam ni adalah syirik!! Dan dilaknat Allah swt…

    JAUHKAN diri Nurul dari sesiapa sahaja yang terlibat dalam soal sebegini, takut nanti makin tenat dan melarat hingga jatuh sakit pula, Nanguzubillah…

  • ANIZ – Sorry to hear that Aniz telah diperdaya sebegitu rupa sekali… Abang Razzi amat tak suka sekali bila begitu mudah orang boleh mempermainkan hati orang lain kan… 🙁

    Entah-entah, sememangnya dia sudah lama berkahwin kut? Memang suami orang kut? Selama ini dia hanya tipu yang dia bujang?

    Entahlah kan, manusia ni macam-macam cara tipu daya mereka… tapi kenyataannya di sini, ANIZ telah ditipu buta-buta…. adakah lelaki sebegini yang Aniz anggap kekasih dan bakal masa depan Aniz? dia kah yang akan membahagiakan Aniz setelah menghancurkan hati lembut aniz itu?

    I DONT THINK SO!

  • LELAKI JELITA : Tuhan ciptakan alam ini dengan segala kebaikan & keburukan.

    CINTA, juga adalah ciptaan TUHAN, pastinya ia ada yang baik dan buruknya. Jadi sebagai insan kita harus percaya pada ciptaan Allah swt. Cuma, tugas kita, adalah kita kena terus tabah menghadapi dugaan di dalam percintaan itu.

    Jangan cepat putus asa! Kuatkan semangat dengan sepenuh keimanan, InsyaAllah kita akan berjaya dan memiliki cinta yang diidamkan!

  • aniz
    April 14, 2012

    Thanks Abg Razzi sudi reply sy balik & bagi nasihat..apa2 pun sy kena terima hakikat yg berlaku itu ada hikmahnya..tak nampak hr ni tp insyallah akan dtg. Sy cuma berdoa apa yang sy rasa sakitnya hati ini, biarlah bf saya rasa sakitnya gak..saya tak rasa tersisih malah rasa terpilih tuk sentiasa lebih mencintai Allah kerana Allah tak pernah mengecawakan kita berbanding mencintai manusia

  • zul
    April 17, 2012

    saya tahu soalan saya ni tak berkaitan langsung dengan tajuk..tapi saya amat memerlukan pendapat orang yang lebih berpengalaman macam brother razzi..ceritanya begini, saya ada gf, saya sayang sangat gf saya ni, dia pun sayang saya sangat2. dia cakap dia betul2 nak kawin dengan saya tapi dalam masa yang sama dia mengaku hati dia kuat mengatakan saya bukan jodoh dia tapi orang lain, abang kepada kawan dia. yang peliknya dia langsung tak suka lelaki tu…betul ke kata hati gf saya tu????? im confused right now, i dont know what to do..know im just pretending to be cool infront of her..but im proud of her bcause she was able to confess…btul ke kata hati dia tu???? sy amat memerlukan jawapan..plz help me..those who support me thank you very much…

  • ZUL – Wassup man?! 😉 – kind of weird pulakkan mana dia dapat idea yang the guy is her jodoh? It’s like ada someone yang duk tells her over and over again about it.

    So Zul cakap both of you saling sayang and love each other rite… I guess her feelings tu not a big of a deal la kan? Unless kalau dia sudah semakin hambar feeling kat you.

    How about try to be away dari dia seketika, see how is the outcome…

  • nabilah
    May 13, 2012

    salam…sy nk tny brother razzi skit…sy br putus ngan bf sy…and dia yg nk putus..tp dia still nk berkwn ngan sy…sy prnh tny dia sama ada dia msh sygkn sy lg atau x…dia ckp syg dia pd sy x prnh krg…cuma x mcm dulu…dia dah twr ati ngan sy…in fact, sy mmg syg sgt2 ngan dia….help me please…

  • chinta
    May 14, 2012

    salam…abg razzi…sy dah berkhwin n ada 2 org ank..mslhnya sy x still x dpt lpakan exbf sy…cnta per1 plak 2…bru2 ni sya ada cntct dia blik n kmi brhbung smula…kmi msih brcnta mcm dlu…tp..nk jdkan crita…bru2 ni terkntoi ngan suami tika kmi asyik msj n call..mgmuk abis la si suami…so…skrg ni sy nk lpakn kksih ati sy 2,tp xbleh..dlm msa y sama sy sygkan suami n ank2..tlg sy..sy btul32 nk lpakan si dia…

  • chinta
    May 14, 2012

    abg razzi..sy buntu skrg ni…dua2 sy syang..si dia pn dah ada isteri tp dia kta x bhgia nga wfe dia coz xdpt ank…sy kecian kt dia,dia pn kta syg kt sya nk mau sya blik..plez…abg razi,sy btul2 prlukan nsht….

  • Baby
    May 17, 2012

    Brother love, baby rindu kt ex baby..
    Brother Love ada x contact num, so dat baby leh contact Brother if ada prob nanti…
    baby mimpi ex baby..da kat 6 bulan kami putus..hurm..before this baby ada share sal prob baby kt cni lau Brother love pasan..
    baby buntu dgn pasan nie..baby rindu kat dia, tapi baby taw dia langsung x rindu kat baby sebab dia tgh hepi tgu saat dia bertunang nie..plezz Brother Love.

  • NABILAH – Macamana tuu? Dia nak putus tapi dia masih sayang, tapi kalau sayang mengapa nak putus? Lelaki kalau sayang takkan mahu putus punya… unless dia sudah punya orang lain.

  • CHINTA – Cinta lama ni hanya khayalan semata-mata, bukan real pun. Kalau you nak tahu real atau tidak, cuba you gertak ex bf you tu sikit, cakap you nak kahwin dengan dia, dan nak bawa anak-anak you hidup dengan dia, suruh dia datang jumpa suami you minta suami you ceraikan you.

    Tengok apa dia jawab… I’m very sure dia akan kecut perut punya. Jadi, tak payah lah you nak berangan kisah-kisah lalu… sebab yang lepas tu memang indah, namun masa sudah berlalu… semuanya sudah berbeza…

    KESIANKAN DIRI YOU DULU BEB!… jangan termakan cakap ex bf you tu… jangan cepat kesihan kan orang… You nak kalau suami you yang buat macam you buat ni? Mesti you tak nak punya kan…

    PLUS you dah ikut semua 10 perkara yang dalam artikel ni? Follow semua tu, dan sayangilah suami yang you beria-ia kahwin dulu tu… 😀

  • BABY – Be cool beb, terima lah kegagalan ini dengan heads up and with dignity!

    Akan ada lelaki-lelaki lain yang lebih baik yang akan menghargai you soon. 😉

  • fatimah
    May 26, 2012

    sy terasa terumbang ambing…sgt tertekan.first bf sy curang dan dah hampir 3tahun diduakan. dia xble lepaskan sy dan juga pmpuan tu.tp sy dpt rsakan dia lebih syg dgn pmpn tu sbb sy sedar hbgn mrk lbh mesra dan rapat dan sbnrnya dia sda ptuskan hbgn dgn sy dah 4bulan tp masi bhbg dan jmpa seolah-olah xda prkara blaku.sy sda bkali2 mnta kpastian dan dia ckp dia lg syg kat sy ttp dia xdpt tgglkan pmpn tu lg..

    spjg kmi bsama sy sering dsakiti oleh kedua-duanya, oleh krn syg dan masi mgharap dia akan sedar suatu hari nnt sy terus btahan.sy pnh cba utk mlepaskan diri ttp sy xdpt mlawan perasaan sy. dia jg sma bkali2 ckp nak ptus ttp masi bhbg dgn sy..bkn sy xcb mgelak..tp susah..dia jrg bhbg dgn sy dan sy tau mrk lbh byk bhbg dan bjmpa.

    sy pnh mnta tlg pmpn tu spy kawal dan awasi bf spy jgn mghbgi sy lg sbb sy xmampu btindak sndri ttp sy pla dslahkan..skrg sy dpt rasakan dia akn peg dan lebih memilih pmpn tu..sy sgt sakit hati dan xsngka dia snggup plakukan sy bgni..sy rsa dpmainkan slama ni. sy ikhlas dgn hbgn kmi dia pla bgni..

    tlg la sy..mcmn nak hadpi suma ni???sy nak lupakan mrka..tp dlm masa yg sma sy masi bhrp dia akn sedar dan kmi akan kmbali spt sblm dia curang..sy buntu.

  • alia
    May 29, 2012

    tepat pada masa nya tajuk ni..:)
    sedikit sebanyak apa yg sya lakukan utk forget ex sya tu mmg terdapt dlam 10 cara tersebut..apa2pn sya dh x fikir too much tntng msa yg dh berlalu..

  • FATIMAH – Tak perlu buntu lagi, dan berhentilah berharap. Semuanya sudah lama berakhir, cuma Fatimah saja yang tidak mahu menerimanya, tidak mahu menerima kegagalan ini. Cuba Fatimah MAHU, mesti boleh punya!

    Jika tidak sudah lama Fatimah buang segala-galanya tentang dia dari hidup you. Cuba baca artikel di atas dan tanya pada diri you sendiri, sudahkah kesemua 10 langkah itu Fatimah lakukan? jika benar Fatimah ingin melupakan dia…

  • Nur Nurul Naa
    June 1, 2012

    Abg Razzi, ap yg ptut sy lkukn skrg???

    Cternya cm ni.. Pda tarikh anisary sy ngn my bf, dia ke Kuantan mnakla d’knli sbgai tmpt tggil ex-gurl dia dlu.. Pda ari yg sme dia t’lh ke rumh mk saudra dia kerna ad mjli p’kwenan.. Dlm mse yg sme dia t’srmpk dgn ex-gurl dia tu.. Pda sblh ptg kyaorg akn mcj, but ptg tu dia xad sent or rply my mcj n xp’nh nk jwb pggiln sy… Tba2 mle tu sy dpt tau yg dia dh start b’hbgn dgn ex-gurl dia.. Sy xsggup klau dia msih nk kmbli ke ex-gurl dia??? Sbb my bf bgtau yg ex-gurl dia tu nk kmbli kt dia… Tlg bg respon scpt mgkn…. Psl smpai skrg dia still b’hbg smpai sy abtr mcj xrply n ble sy call dia xjwb… Klau dia bls pn dia just ckp dia bz, ad kje cket, adtu dia bls dia ckp dia nk tlg ex-gurl dia jp… Sdgkn mse tu sy dgn dia pn tgh ad problem… Ap yg ptut sy bt??? Ptut ke sy m’gundur dri sy dn brkn dia b’sma dgn ex- gurl dia tu????

  • NURUL – Rasanya Abang Razzi dah jawab di facebook kan?

    If not – Nurul, as couple you all kena fikir you all nak couple ni untuk happy di masa sekarang saja atau forever?

    Kalau sebagaimana dari cerita you ni, it looks like macam boyfriend you ni belum ready to have a serious relationship. Kalau macam tu, better break je dan be with someone yang lebih serious.

  • emy
    June 13, 2012

    Hi Abg Razzi,
    sy ni ada masalah besar sgt. sy berkawan ngn suami org. mula berkawan of course la xtau..lpas setahun br ngaku..yg peliknya isteri awal2 lg tau tp diam je..xde la kata nk serang sy ke apa ke..pernah la dlu ms lum tau dia kawen..pompuan antar email kt sy tnya psl poligami…bila tnya bf sy dia kata xknal la..skg dh 3 tahun..mmg rancang nak kawen tp lum ckup harta..masalah sy ni kuat cemburu..bila dia ngn isteri dia pn sy cemburu…bila sy bergaduh ngn dia..slalu sy msg kt isteri dia utk ngadu…kdg2 isteri dia nasihat sy..kdg2 wat xtau je..mak dia pn dh tau dia nk kawen lg satu..mmg xde halangan pape..cuma sy ni terlalu cemburu…sekrg ni sy nampak satu pompuan ni mcm nk kt dia..duk tag dia la..like sume post dia kt fb la…dia ckp kawan biasa..tp sy takut sbb pompuan ni mcm nak kt dia…pastu smlm pompuan tu post kt fb dia…dia ckp dia mintak tlg pompuan tu watkan design namecard dia…sy xleh trima nape dia mintak tlg pompuan tu..dh la pompuan tu nak kt dia..makin ngada2 la nt..nt takut diorg jatuh cinta..sy xleh trima ada byk madu dh sbb skg pn sy ckup tersiksa…tp dia marah2 plak sy..ckp sy x pernah bantu bisnes dia la…dia gerak ngn isteri la..bila ngadu kt isteri dia..isteri dia pn sama marah sy…sy pn xtau la…
    mmg sy xnak kt suami org…pompuan mana yg nak kan…tp dh syg…lgpun sy mmg langsung xtau..huhu…semlm dia ckp jgn slalu msg dh sbb sy x hormat dia..dia ckp msg benda2 penting je..sedihla…sy xtau adakah sy yg bermasalah…teringin nak lupakan dia..dh padam no dia..tp masalahnya sy ingat no tepon dia..sy plak x berkwan ngn lelaki..susah nak cari yg baru..wlupn sy agak comey tp sy pendiam…camane nk lupakan dia ni…huhu

  • Mr.L
    June 23, 2012

    Hi..best juga baca blog ni..banyak tips sy dpt..but now im fine..sy putus dgn GF sy bulan may 2012 still fresh..sy putus sebab dia curang..kami da berkawan selama 8 bulan n plan nak kahwin but suddenly dia berubah perangai entah napa??? I ask her wht d reason she say she want to b alone..ok fine..n then d 2nd week i ask her again y don tell me d problem she reply she ok..then i ask for break if continue like this..i hate coz it pain in d heart..she keep saying nothing wrong..d following day tuhan show me d sign of curang..a friend call me ask me saying i still wf my gf ker?? I say yes!! Y..he show me d fb of my gf (another account) rupanya dlm diam2 dia dah keluar n berpeluk dgn lelaki lain..siap2 ayat2 cinta n rindu..oo sakitnya hatiku..so..i make call to her but everything she denies mana ada..last kali i show d picture in her FB..so she silent just silent n malu la tu(kalau la) so i ask putus wf her..now she happy wf d guy but hv x feeling of guilt..bestnya..i sakit hati tersangat la..like hubungan bersama x meaning to her family pun da jumpa nak plan kahwin but she just no feelingg guilt..after that i never call her or sms..everything about her i delete n all her gift i giv her back..now i move on and a pray a better life for me out there..i forgive her but i never forget..this event had giv me a great impact in my life..that i started to pray 5 times daily..to forget her..that my story..until memory of her still in my mind..

  • sun flower
    June 24, 2012

    haii..sa berharap kamu dapat tolng saya..saya betul2 dalam keadaan stress skrg..
    saya kapel ngan bf sa slama 7 tahun..awalnya dia bawa sa kapel, sa lgsg x love dia..sa trus terang ngan dia, sa xlove dia..tapi dia mahu sa blajar love dia..selepas tu, cikit demi cikit, perasaan love sa ngan dia ada hinggala skg ni…sa love dia sgt2 n sa telah berkrban ngan dia segalanya sampainya 1 saat sa tau dia curg sa even after dia buat suma tu kat sa,,.. sa bg dia peluang cuz dia ckp dia x love pmpuan tu and xakn ulang lgi..sa trima dia..cuz dia janji ngan sa da akn btgjwb suma pa tjadi ngan kami..dia buat g2 sbb dia xmahu sa tglkan dia..sa try gv him a change..and tb2 utk kali keduanya sa tahu lagi dia curg..dia ada nombor lain tnpa pengetahuan sa..dia kenal pmpuan tu bulan may 2011 and drg start kapel bulan jan tahun ini..dia janji akn tglkan pmpuan tu, tapi at last dia ckap kat sa. dia xlove sa mcm dulu lagi..love da utk sa cuma 30% kerana kami slalu gaduh..sa mengaku sa prejudis ngan dia.tp suma tu bpunca dr dia..sa percya dia sgt2 tp bila tau dia curang 1st time, sa lgsg xda trust dia lg..dia love tu pmpuan pula 70%..dia xdapat n tdk mahu pmpuan tu tglkan dia even pmpuan tu mahu tglkan dia..sa merayu and minta 1 peluang utk hbgn kami..sa terikat ngan janji dia akn btgwb and berkawin ngan sa..sa xdpt trima dia piih pmpuan tu krna love tapi tglkan sa y pna dicntai dulu n lepas tgjwb apa y berlaku antara kami..pmpuan tu pula tau suma hal kami, dlm masa y sama pmpuan tu macam mahu tglkan bf sa tu, tapi pmpuan tu pna jga ckap, dia xmau bf sa pilih sepa2 antara kami..sedangkan pmpuan tu tau sa terikat ngan janji bf sa..sa xtau sama ada pmpuan tu pndai bermain kata ngan bf sa atau memang bf sa cintakan dia….Love & Responsible, Bf sa pilih love iaitu pmpuan lain..betul ka bf sa lgsg x love sa lg..betul ka dia lgsg xrasa bersalah ?..sanggup dia buat sa sengsara demi cinta baru dia ngan pmpuan tu..dia cakap pmpuan tu memahami dia n sa x cuz slalu prejudis ngan dia..tapi dia lupa..suma tu berpunca sama diri dia..tolong bagi sa pendapat seberapa byak yng boleh..adakah cinta lbh penting bdgkan tnggungjawab n janji bagi kamu??????

  • sun flower
    June 24, 2012

    btul kar lepas dia pilih pmpuan tu,mereka akan bahagia bersama?..betul ka dia x love sa lagi selepas bertahun lami kami kapel?betul ka perasaan dia ngan pmpuan tu lebih dari love dia ngan sa……..sa xdapat terima kenyataan..sa berharap dia menyesal kerana tidak memilih sa 1 ari nanti..

  • mimie
    June 26, 2012

    Terkilan nya baca semua komen2.. Semoga الله perkutakan hati kita semua utk melupakan insan bernama ex.. AmiNnn. Mimie dh berpisah dengan incik ex setahun lebih.. Dia xlah sekacak, sekaya, sempurna.tp xtau la kenapa hati ini sampai laa ni masih xdapat nak lupakan dia.. Banyak yang cuba mencuri hati ini. Tapi satu pun ✗ berkenan. Sampai mak ayah pon dah naik risau sy yg xde bf sdgkn umur semakin tua.. 🙁 sy betul2 nak lupakan ex yg dh lukakan hati sy tu.. 🙁

  • EMY – I rasa you ada masalah dalaman la, sampai nak jeles dengan isteri orang la, lepas tu dengan girl lain la… dont you think semua tu hanya menyusahkan you? – Mengapa pilih perhubungan sebegitu jika ia tidak membahagiakan? Jika nak bermadu, perkara pertama you kena buat adalah menerima isteri pertama dia, dan bersedia untuk dimadukan dengan girl lain pula. Itu sudah lumrah orang bermadu. You kahwin dengan suami orang, nanti akan ada orang berkahwin dengan suami you pula. Jadi kena terima la kan 😉

  • MR L- Thank you for sharing, good experience you had tho, definitely makes you wiser.

    MIMIE – Kena ada KEINGINAN, jujur pada diri sendiri, jujur pada keinginan baru boleh lupa. Kalau selalu memberi alasan, atau selalu mencari jalan untuk katakan TIDAK, memang tidak akan lupa punya. Masalah ramai selalunya begitulah, secara tak sengaja, mereka sengaja mencari jalan untuk memilih DUKA, ini terjadi akibat hasutan syaitan. Kuatkan IMAN, teguhkan agama, fikirkan maruah diri dan keluarga, fikirkan kebahagiaan diri sendiri, insyaAllah akan bertemu jodoh yang terbaik!

  • SUN FLOWER – Manusia akan sentiasa berubah-ubah, apatah lagi hanya sekadar janji mulut. Tidak akan ada kepastiannya.

    Sebab itulah anda tak boleh beri segala-galanya sebelum dia mengahwini anda!

    Pada awal-awal tu mungkin dia benar-benar cinta pada you. Tetapi lama-kelamaan dan apa yang dia mahu pula dia dapat, mungkin dia menjadi jemu pada anda sebab itulah dia sudah lama berkali-kali curang.

    Saya percaya seorang lelaki boleh jatuh cinta kepada wanita lain jika wanita baru itu benar-benar lebih baik dan tidak memeningkan kepalanya.

    Felt Sorry for you…

  • sun flower
    July 1, 2012

    thank you…macam mana buat i lupakan dia lagi?.i x ada kekuatan untuk lupakan dia..help me

  • Nur
    July 2, 2012

    Hi, abg Razzi..sy & my ex da putus 2 bulan & kami x pernah berhubung sejak dr kejadian my ex didapati curang bersama org lain.adakah ini normal bagi pasangan yg dah putus or it mean we both da move on..am i doing the correct choice of leaving him. For ur info abg Razzi, we been couple for 1 year and family dah berjumpa to plan marry. Walaupun hati sudah tawar dan perasaan trust sudah hilang.tapi dlm hati kecil mahukan dia kembali..i hate that feeling.coz sejak kejadian itu dia langsung x ada perasaan bersalah and say sorry..errrr..geram i dont care i juz wanna move foward.but i juz wanna ask manusia yg curang adakah x ada perasaan bersalah atau malu..juz curious abg razzi..anyway thanks and ur blog is great.

  • emylin
    July 2, 2012

    dah 6 bulan saya ditinggalkan. dan 6 bulan ni sy banyak baca blog blog untuk pertingkatkan kembali semangat saya. dan inilah blog yang benar benar sy suka penulisannya (:

    sy ingin share masalah sy dan mohon pandangan brother love. sy dah mengenali ex sy sejak 10 tahun lepas. pada awal tahun 2012, dia tinggalkan saya sekelip mata dan pergi bersama seorang perempuan yg baru dia kenali. pada awalnya saya berjuang utk selamatkan hubungan kami walaupun masa tu saya sakit hati sgt terpaksa lihat dia bersama insan lain. tetapi sejak dari tu, sy selalu tak sihat dan byk perkara aneh yg berlaku pada diri saya. keadaan saya masa tu sgt sgt la teruk hingga menganggu pelajaran saya. akhirnya rakan saya bawa sy berjumpa dgn seorang ustaz, dan ustaz tu bagitahu bahawa ex sy pergi bukan kerana hati tetapi kerana sihir dan saya pula terkene tempias dr apa yang berlaku. keadaan saya beransur pulih lepas dapat rawatan dr ustaz tu. kini, 6 bulan dah berlalu. dan ex saya masih lg bersama perempuan tu. tak ada apa apa yg boleh saya buat lg kecuali mendoakan ex sy tu.

    memang terlalu bnyk kenangan kami berdua sehinggakan sy tak mampu nak buang semua kenangan kami. saya dah maafkan dia dan tak salahkan dia lagi pun bukan salah dia dgn apa yg terjadi ni. sepanjang 6 bulan ni terlalu banyak kata kata caci maki, hinaan yg saya terima dari ex saya. ex sy seolah olah benci sgt pada saya. tetapi kadang kadang dia seperti tersedar dan meminta tolong sy membantu dia dari terus terikat dari perempuan tersebut. tetapi tak lama lepas tu, dia akan kembali membenci saya. dah 2 bulan saya menyepi kan diri. tetapi tak ada satu hari pun saya lupakan dia. saya seolah olah masih terikat dgn dia. saya rasa bersalah untuk membuka hati saya pada insan lain sbb ex saya pergi bukan atas kerelaannya sendiri.

    ex saya pula duduk berdekatan dengan universiti sy. kadang kadang sy terserempak dgn dia bersama perempuan tu. sy masih tak kuat utk lalui semua ni. apa patut sy lakukan? adakah saya patut belajar melepaskan? tiada apa yg boleh sy bantu dia, student seperti sy tak mampu utk membantu dia dari segi rawatan utk membuang guna guna yg ada pada dirinya. perempuan tersebut memancingnya dgn kekayaan, kemewahan. hal ni buat sy rasa rendah diri dan malu utk berdepan dgn ex sy sbb sy hanya pelajar universiti yg masih belum ada apa apa. kadang kadang sy jadi stress apabila mengenangkan diri saya dan selalu membandingkan saya dgn perempuan tersebut. bantu sy brother love. terima kasih.

  • NUR – I agree dengan you, MOVING FORWARD is the best way to find your own happiness. Another best thing to do, is BAHAGIAKAN diri sendiri, biarlah dia tak nak rasa bersalah ke, tak nak call ke, tak nak fikir apa-apa ke… itu dia punya pasal!

    NOW, it’s time for you, you and YOU! Believe in yourself ada ramai lagi lelaki lain yang lebih menghargai diri you!

  • EMYLIN – Pertama sekali, saya tidak percaya ex boyfriend you tu kena buat ubat guna-guna atau sihir. Kedua, jika Emylin sayangkan ibu bapa, maruah keluarga dan sayangkan diri sendiri BERHENTI dari menyalahkan diri sendiri, BERHENTI dari mencari alasan untuk dia! BERHENTI dari menganggap dia pergi bukan kerana kerelaan hatinya!

    Sekarang ni you yang menderita, you yang sengsara, you yang tidak dapat melupakan dia, sedangkan dia bahagia bersama awek yang kaya dan berharta tu… Emylin dapat apa?

    STOP semua tu dan fikirkan diriyou sendiri. Fokus belajar dan berusaha untuk kejayaan yang jitu demi keluarga, demi maruah diri. JANGAN jadikan diri you MANGSA… you’re not!!

    Setiap manusia ada kelebihannya, ada keistimewaanya, begitu juga you Emylin! – Kalau setakat boyfriend yang tergila-gila kat awek kaya tu you nak frust, buang masa je! It shows lelaki tu tidak layak pun mendapat cinta dari you! You lebih berharga Emylin…be strong beb! COME ON!!

    Ramai lagi lelaki-lelaki lain yang lebih handsome, lebih beik dan lebih jujur dari mamat macam tu laaa… come on la…Jangan jadi lemah!! Inikah wanita masa kini? Come on beb! BE TOUGH!!

  • pyqa
    July 10, 2012

    brother love..
    ssh la nak lupa someone yg kite betol2 syg..
    pyqa dah setahun ptus dgn ex pyqa..ex pyqa tue kezen pyqa..ya pyqa bercinta dgn SEPUPU pyqa sendri..
    kitaorg ptus sbb die try to do something bad to me.. pyqa betol2 ta bole trime..
    sbb dye pernah berjnji akn lndungi pyqa..
    pyqa da try mcm2..but it doesn’t work..
    pyqa masih mngharap dia akn tgalkan mkwe bru die and come back for me..
    pyqa nak sgt lupakan diee…
    but i can’t..
    pyqa cube buang semua kenangan dgn die but tak bole..
    setiap kali pyqa jpe die..pyqa dapat rse die lelaki terbaik untuk pyqa..
    pyqa cube lupakan die..
    but i realy realy can’t..

  • Aida
    July 12, 2012

    as salam…entry ni buat saya menangis..ssendiri xkuat unuk melupakan cinta.kdg2 rasa mcm hina n buruk sgt sebab asyik gagal dlm cinta.xjumpa lg org yg akan syg dan terima diri ni seadanya.tpi lps bc entry ni sy tahu ramai lg mengalami masalah yg sama bahkan lg teruk dr sy.INSYAALLAH sy akan cube untuk melupakan org yg xpernah menghargai cinta sy dan pengorbanan sy untuk dia.to all semoga tabah menerima dugaan ni dan just think Allah akan bg kita pasangan yg jauh lbh baik dr yg sebelum ni.amin

  • Aida
    July 18, 2012

    salam hari ni hari ke lima sy xberhugung dgn dia….sy mintak putus sebab xtahan dgn sikap dia yg xserius dlm hubungan sy pon was2 dia ni tol2 nak aku ke..tp dia diam je xde pujuk ape2 si i knw la yg dia mmg xperlukan sy dlm hidup dia..mybe dia dah ada someone else…hurmm….already blok dia kt fb..delete no dia….n now im using new no..hope dia puas hati sebab i xggu hidup dia dah…walaupun sakit ati sedih perit tp apakan daya inilah kehidupan n i mesti kuat..I CAN!!tq muzafar kamal..kerana pernah menerima sy dlm hdp awak….i hope awak bahagia dgn sesiapa sahaja pilihan awak..sy bkn terbaik..sy xde ciri fizikal yg awak nak…sy harap awak akan jumpa perempuan yg menyayangi awak lebih dr sy menyayangi awak….tq alot ….sy maafkan semuanya…n i hope after this i akan jumpa lelaki yg btl2 HARGAI diri ni…semoga Allah berikan sy kekuatan.amin :”(

  • PYQA – Selagi you tak betul-betul buka hati you kepada dunia baru, you takkan dapat lupakan dia…

    Perkara ni samada you nak atau tak nak je… kalau you nak, you boleh mengorak langkah baru ke dunia lain yang lebih membahagiakan. You rasa he’s the best, sebab you tak jumpa pun lelaki lain, dont say he’s the best until you jumpa 10000 lelaki yang berbeza-beza… You’ll see, there are many more…and better!

  • AIDA – I doakan you berjaya dan akan bahagia bersama lelaki lain yang benar-benar menyayangi you dan akan membahagiakan hidup you!

    InsyaAllah, jika you benar-benar percaya pada cinta dan anugerah Allah, hati you akan terbuka kepada new possibilities!

    From here, you akan nampak… ramai lagi lelaki-lelaki lain yang lebih berharga untuk you fikirkan.

    Kenangan terindah yang lepas, tak perlu nak lupa pun, tetapi jadikan ia sebagai pedoman untuk memiliki kenangan baru yang lebih indah!

  • FR
    July 22, 2012

    salam abg razzi..first off all thanks alot sbb buat entri ni walaupun dh lame n sy baru jek dok membaca..act sy sdg kumpul semangat untuk melupakan gf sy..sy baru jek ditinggalkan..memang termatlah sedih sekarang ni..bnyk sgt kenangan yang saya dh lalui bersama..2tahun,2bulan,22hari..setiap hari saya saling ber texting dgn die..so sy hrp dgn adenye tips2 ni,dpt bntu sy untuk melupakan kekasih hati yang dah pergi meninggalkan saya..Ya Allah sedihnya..:(

  • Aida
    July 23, 2012

    as salam abg razzi tq sudi bls ..makin lama makin sy trasa sakit sgt2 kerap teringt kan dia lagi2 MASA BULAN RAMADHAN NI…..peritnyer rasa tuhan sahaja yg tahu :”(

  • fairyda
    July 24, 2012

    assalamualaikum, abg razzi….
    sy bwu je dlm akhr taon lepaz sy tgglkan ex bf sy sbb die curang dgn sy….
    sy setie ngn die tp smpai hatinye die wat sy mcm ni….
    sy rse tkilan sbb sy da bg n wat yg trbaek wat die….
    sy mjd owg yg setia, jujur ikhls n mnerime die ape adenye die….
    mmg ni sy dlm bcinta….
    sbb sy ade pegangan yg ingt ayt ni smpai ble2….
    setiap pbuatan pasti ade pmblasan….
    sy x pnh myakitkan hati ex2 sy walau skalipon….
    i mean melalui pnipuan or curang….
    never!
    tapi sy yg selalu kne mcm ni….
    lets i start about him….
    1 day sy cek phone die tnpe die tau….
    scre snyap2 sy open inbox msg die, pnye la sy sdeh dan tkilan byknye no pmpn n yg die msg sume nye mggunakn pkataan SYG!
    ade MANJE sume!
    sy mngis mse 2!
    rse kpale sy bpusing….
    rse keadaan ni mcm susa nk terima….
    sbb sy mmg sygkn die mse 2….
    lg2 fmly sy sume da knl n tau sy dgn die….
    sy x dpt thn n twos tnye die….
    sy tnye die….
    1) knpe awk wat sy mcm ni? ape sume ni?
    n die ckp sy x de pape prasaan pown dgn dowg
    sume jez kwn2 je….
    2) sy tnye knpe msty nk pggl pggilan yg mcm bcouple? klw awk nk maen2 kn sy ckp je!
    n die ckp ttbe nk mrh sy n mmbentak sy! die ckp knpe msty nk mgongkong?! sy ade mgongkong awk ke?

    sy mmg tsentak mse 2 sbb die tggikn suare pd sy….
    hati sy hncor dgn pangai die….
    n sy ckp dgn die klw mcm ni buat n untuk ape kte bcouple?
    die ckp ske haty la klw x pcye pd die….

    sy blek umh sy think 4 myself….
    mle2 die mnx maap ats sume yg die wat pd sy….
    n mmg pd mlenye sy nk bg ksempatan pd die lg skali….
    tp lepaz sy da pk2 dgn semsak2nye sy rse x gne lg sy dgn die….
    aty sy pown da hncor n tawar aty da pd die….
    sy da kecewa bkn kpalang yg sy rse mmg x bleh lg nk trme die dlm hdop sy….
    laky kn?
    mmg mcm ni….
    walau pown x sumenye mcm ni….
    tp kbykan nye mmg mcm ni!
    sy….ntahla….
    sy amek kputusan utk ptos ngn die pd hari yg sme sy dpt tau die curang ngn sy….
    skejap je sy dpt tau pangai die yg sebenarnye….
    walaupown sdeh hdop harus dteroskn….
    take a positive 4 ourself….

  • Tqa
    August 3, 2012

    Bro, what if ktrg break sbb my own fault? and die da bg i bnyk chances and when the time comes utk i sedia berubah utk die, die kate die da bg bnyk chances, die ssh nak terime sbb da bg bnyk peluang. i btol2 da brubah n syg die sgt2, itu yg i da sedar. Memang i pnah perangai trok n die ckup sabar. But, i still want him.. Advice pls

  • misan
    August 5, 2012

    Salam abg rizzi,
    entah la sy xtau nk huraikn mcmane. hbgn kami 3thn, sy d selatan dia d utara. slama stahun dia tpu sy, rupanya dia dh btunang n bkal langsungkn pkahwinan bln 12 thn ni. sy down..sgt..krna sy postpone 2 further master, nk bg k’utamaan spenuhnya pd kerja n kumpul duit utk khwen. yg buat sy lebih sedey, adik2 dia b’sekongkol dgn dia n sy juga bnyk mbntu dlm kewgn dia…Demi Allah hbgn sy dgn dia utk brumahtangga..hncur hati sy..sy dpt tau dr kwn baik dia sndri..ble sy tnya..dia hnya jwb “x la, mna da”. slma 3thn 2kali kami break..kali ptama sy sggup bhenti kerja bwk diri pegi tmpat lain. then after 3 month dia mrayu..smbil mnnges..hati perempuan mana yg x lembut..sy terima dia balik..dia jnji dgn sy hujung tahun kami btunang..slma tu sy pikir dia xakan buat ssuatu yg myakitkn hati sy lg, wlaupn kami jauh xprnh lupa msg or phone each other, ssibuk mcmane skali pon sy dgn dia..mgkin Allah nk tunjuk dia bukan tbaik utk sy..dia tlepas post something kat fb yg buat sy t’tnya n cuba utk cari kbenaran..akhirnya tbukti…sy call x angkat..then sy msg..”tahniah..xlama lg nk jd pgantin bru”..then i say “thanks sb sakitkan hati saya..pmainkan prsn sy n impian sy”…dia juz bls pggilan nma sy j “mi” tu sahaja…doesn’t say..sorry pon…sy beri hati dgn baik..pulangkn dgn cara yg baik..just terus terang..sy boleh trima..klo dia da pilihn lain…dia msih msg sy..n kol sy…but i don’t care anymore, sy xjwb n sy xbls..enough is enough..sy xnk pujuk rayu dia..juz bterus terang dgn sy..habiskn dgn cara yg baik…dia buat sy mcm ni ketika sy betul2 dlm keadaan ssh..dia x prnh pikir sy mcmane..sedangkan dia btunang masa sy still dgn dia…hbgn kami baik..n whts t point adik2 dia tpu sy…utk apa??…pa slh sy…smpai mcm ni skali dia buang sy…

  • Noorani
    August 12, 2012

    Slm abg, sy cb melupakan dia.. sy buang no fon,sy bngkus sgala brg dia bg, sy block fb perhubungan. tp sy msh ingat lagi no fon dia.. bagaimana sy nak melupakan no fon dia.. dan dia dr hati sy ni? pls abg….

  • netty
    August 13, 2012

    salam brother love, sy n exbf break off xtau sbb apa. mula b’cinta ktorg dok dkt, everyday leh jmpe..tak lama pastu dia ade probs dgn keje n got problem with financial, so dia decide nak blk kampung jap..lps tu dia mmg ade blk dkt ngan sy semula..tp maybe sbb xdpt keje baru, mak dia pun mmg nak dia dok kampung, at last dia blk kampung juga sbb sy ckp sy xkesah kalo mmg tu yg terbaik, asal xlupa sy da la..dia ckp blk kampung pun utk semntara kumpul duit ckit wat modal nak stay dkt ngan sy..dia ada gak nangis sbb serba slah dgn sy. dia mmg byk probs, tp lelaki mmg xsuke nak cerita kan, so sy xpasti la ape probs yg byk tu, cuma yg sy tau byk berkaitan dgn financial..
    lama² sy jd bosan tunggu n maybe sy da mcm push dia kot, da mula pikir macam²..i guess maybe sbb tu kot ktorg break off.
    maybe dia rase rimas sy camtu, dia da mula tukar no fon diam², sy dpt tau pun sbb tnye adik dia lepas call dia slalu xdpt. bile dpt call dia, sy tnye why xbgtau tkar no, alasan dia fon rosak, no tu adik dia punye. fon rosak tu mmg btol, no adik sy xcaye. bape bln pastu, dia suh sy jgn cari dia lg sbb dia xnak seksa sy. agak ssh nk terima.tp sy cuba gak..after 2-3 months, i still miss him..so kuatkn diri try call dia but bebual biase² cam kwn, xde bebual psl feeling²..until we decide nk jmpe, but sy yg nak g kampung dia..coz b4 ni pun da pnah g sana, parents dia knal sy. before date yg diplan, sy rasekan dia cam happy asik msg sy, slalunya sy yg start dulu. dia single je smpi skang, gmbr sy pun dia de smpn dlm fon. 2 sy xphm. after meet, sy rse cam nak lupakn dia terus, actually sy syg nk buang dia, kalo bole kwn je pun xpe, but i think if ktorg kwn smpai bila² pun sy xkan lupa dia, n sy mmg xde t’buka hati lgsung utk org lain. skrg ni da sebln masing² senyap.
    sy nk pendapat brother love,
    1. agak² dia pelik x nape sy diamkn diri?
    2. kenapa dia single smpai skrg, dia break off dgn sy sbb nak single je?
    3. patut x kalo sy mulakan blk kwn biasa, borak, gelak² dgn dia.
    4. patut x sy cuba separuh mati lupakn dia, atau cuba pikat hati dia blk sbb sy da byk phm n nmpk silap sy before ni.
    rasenye mcm pnjg sgt cite sy n byk plak soalan..sy xtenang selagi xdpt pndpt. anyway, terima kasih sbb sudi baca.

  • August 14, 2012

    FR – Dont worry, ada hikmah tu mana tahu insyaAllah jumpa girl yang lebih baik dan lagi cun 😉

    AIDA – Sabar, buatkan ianya biasa-biasa saja, nanti jadi biasa sajalah. Kalau buat luar biasa, nanti bertambah sedih. In time, you akan heal from this. Kawan ramai-ramai, it helps you forget!

  • August 14, 2012

    FARYDA – Sorry to hear about you and your boyfriend. InsyaAllah, kejadian ini mungkin Allah nak temukan you dengan lelaki yang lebih bersedia dan matang dalam perhubungan.

    TQA – Perangai apa yang teruk sangat you, sampai dia tak leh terima you lagi? – Kalau dia dah tak nak tu, biar je laa… cari orang yang nak la… Im sure ramai lagi di luar sana 😉

  • August 14, 2012

    MISAN – Betul la cakap awak tu, Allah nak tunjuk yang dia bukan yang terbaik untuk awak, PASTI Allah ada someone special for you. Anggap semua ini adalah satu perjalanan kearah kebahagiaan, you see maybe kalau you tak break dengan dia, you tidak akan berjumpa jodoh you yang sebenar!

  • August 14, 2012

    NOORAINI – You ingat no phone dia, lepas tu you asyik call or sms dia la? Is it? – Kalau macam tu maknanya you masih TIDAK MAHU melupakan dia, TIDAK MAHU melepaskan dia… kalau you tak ada no phone dia sekali pun, jika you tidak mahu takkan menjadi… you kena ada rasa perasaan MAHU MELUPAKAN DIA, barulah you dapat melakukannya.

  • August 14, 2012

    NETTY –

    1. Kalau dia pelik you diamkan diri, dia dah lama bertanya atau call, tapi dia pun berdiam diri means dia tak fikir pun about it.

    2. Ada lelaki yang RIMAS bila couple, so dia minta break untuk single, untuk rasa free dari tekanan bersama you. BUT you sure ke dia single, maybe dia ada girls? 😉

    3. Patut atau tidak patut untuk mula memikat dia balik tu Up to you… BUT, biarlah you tahu samada dia berminat dengan you lagi ke tak. IF dia pun tak ada respon, baik jangan buang masa.

    MOVE ON la beb… you look like desperate macam tak ada balak lain dah … takkan dia je dalam dunia ni, ramai lagi lelaki lain. 😉

  • netty
    August 14, 2012

    ok, sy pun rasa kene move on. thanks ye brother love. sy baru je start membaca isi² blog bro ni, sy akan terus membaca hope dpt memberi semangat pd diri sy utk menerima org baru. Thanks lg skali bro. 🙂

  • misan
    August 21, 2012

    thanx 4 d advise…but at d same time…sy rasa buang masa..sy bknnye muda lg…raya ptama pg2 buta dia contact sy lg after 1 month sy x reply n jwb call dia… he using different phone no..he try to explain..tp sy xtau utk pa…dia mnafikan smua status dia sbg tunangan org..n dia kata kwn dia cuma nk mjatuhkn dia..but in reality im thnking..utk pa kwn dia tpu sy..bkn dpt apa pun…klo sy pcya sy takut sy kcewa lg..malah akn lebih parah klo dia tipu sy lg…klo sy x prcy dia..sy akn khilangan dia…hati sy bbelah bagi skrg ni…but wht i’m…thinking…sy xkesah…i juz ikut flow jer…pa jd jd laa..ssh utk kenali hati budi org…huhh

  • Fleur
    August 21, 2012

    Hi Bro Razzi, just passing by here and found out your blog is quiet interesting & full of motivations. 🙂

    Actually, it’s not really a matter, just wanna opinions from people yang lebih berpengalaman dalam bab2 percintaan ni. :). Sy dgn bf dah 3thn kenal. Before this, he pernah cheat on me. Masa tu baru 2months couple with him. Oleh kerana masih syg kat dia, i accept him back. But after that, he cheated on me again. He got other new girl. My heart really hurts. I thought he dah berubah, rupa2nya still the same!! Lepas 2bln, i tau yg dia dah broke up with his new gf. Then, he cari sy balik. Start from that, sy dah tak percaya kat dia lg. Dia ckp nak balik lg dgn sy. Even after he cheated on me 2 times, my heart still strong with him. I don’t know why, maybe coz he is my 1st love and I really love him. He promised won’t do that again, I accept him back for the 2nd time. Now, setahun dah berlalu, sy boleh nmpk perubahan dlm dirinya but kadang2 timbul rasa ragu2 dlm diri. Sy takut if he will do the same thing again. Perasaan itu sering menghantui diri sy until now. Even, dia ckp jgn fkir yg bukan2, ckp dia dah berubah, but i still ragu2 kat dia. How can i handle this feeling Brother Love? Pls tell me, i need your advise.

  • sue
    September 1, 2012

    salam.. abg razzi.. sy nk citer sikit.. saya dh berpisah dgn bf sy.. dh hampir 3bulan.tp sy tetap xdpt lupakan dia.. sy dh buat sume yg abg tulis tu tp tak menjadi..walau sy delete numbe hp dia tp sy tetap hafal numbe tu.dan sy slalu kol dia tp dia tak pnah angkat..bila sy msj dia xblas..tiap mlm sy masih ingat dia..stiap ape yg sy lakukan sy ingat pd dia.. dia cinta pertama sy..sukar sy melupakan dia..abg razzi tolg la mcm mana ni..kdg kdg sy merasakn yg dia masih cintakan sy.krana
    tiap minggu kami akan berjumpa di kem… dan masing masing buat mcm xde pape..cuma dia akan perhatikan sy dr jauh..kdg kdg sy perasan dia pandang sy.adakah dia masih mencintai sy hanya dgn pandangan mata. tp kdg kdg sy rasa dia mula membenci sy..ntah perasan bercampur gaul skrg ni.. sy rindukan dia..stiap hari sy mengharapkan yg dia tak akan penah lupakan sy… kami berpisah disebabkn dia yg pilih..dia mengatakn bahawa sy ni seorg yg kurang matang…,mcm kanak kanak..dan xde mase depan.. dan dia ade ckp yg dia cube ubah sy tp sy degil..dan dia juga ckp..dia akan mencintai sy semula jika sy ubah semua tu..tak kira la bpe tahun pun..tp sy confius..adakah dia cube permainkan sy…:-(

  • September 1, 2012

    Salam brader love..saya ni dah tunang..tapi tergantung..tunang saya dah berubah hati..dia mntk putus..tp mak bapak dia suro dia pikir betul2..dia kata dia sayangkan saya..tapi ade perkara yang melibatkan maruah dia dh x dapat terima saya..tapi bukan salah saya pon..salah org laen saya jadi mangsa..memang terkilan lah..tapi saya dah redha..cuma mende ni jadi bila saya dah nak kawin tahun depan..dia tak cuba pertahankan langsung..focus hanya untuk putus..dah mcm2 pujukan saya bagi..tp dia tetap dgn keras hatinya..bnyk dah sy berkorban untuk dia..tp mmg tak dihargai pon..bru saya sedar tuhan tu klu nk amik sesuatu dari kita sekejap je dia tarik dgn nikmatnya..kita manusia ni dlm masa senang pon kne bersyukur..bukan lupa dgn Allah..mungkin masa ada dia saya lalai dengan dunia..doakan saya cepat melupakan dia ya..

  • September 9, 2012

    FLEUR – I know how it feels when you has been cheated many times before. Dah susah untuk simply percaya lagi.

    But you have to ask yourself, adakah dia betul-betul berharga untuk you fight for it?!

    Tidak ada lagikah lelaki lain yang benar-benar menghargai diri ku?

    ASK THIS and ANSWER THRUTHFULLY!

    Percaya pada naluri hati you, rasakan jiwa dalaman you yang sebenar…rasakan betul-betul, jangan ikut perasaan nafsu yang bergelodak… tetapi, inner feelings yang truly honest, you akan tahu jawapannya.

  • September 9, 2012

    NETTY – YOu’re welcome 😉

    MISAN – Buat apa saja decide apa saja, yang penting ianya memuaskan hati dan membahagiakan diri you. All the best!

  • September 9, 2012

    SUE – Kalau Sue dah buat semua cara yang Abang Razzi cakap untuk lupakan kekasih Sue tu, tapi diri Sue sendiri tak nak lupa juga, macamana nak menjadi?

    Sue masih call dia, Sue masih message dia… itu menunjukkan Sue sendiri tidak ada rasa MAHU benar-benar melupakan dia. Takkan jadi punya… kena ada rasa MAHU.

    Dan kalau you call dia tak jawab, kalau message pun dia tak jawab… kat mana lagi ada cintanya? It shows dia tak berminat, apa sign yang mengatakan dia masih cinta?

  • September 9, 2012

    EDDY – Sorry to hear that Eddy, Abang Razzi doakan Eddy sentiasa okay… sometimes, Tuhan tidak perkenankan perhubungan cinta seseorang kerana akan ada cinta lain yang lebih membahagiakan, InsyaAllah, don’t worry bro, Allah maha adil.

  • Fleur
    September 9, 2012

    Thanks for your feedback & advise Bro Razzi. I already ask myself & think deeply inside my heart. I won’t afraid of “FAILURE”. My heart says just give it a try, and I believe the quote of “If you love someone, set them free, If they come back, they are yours, if not they never were.”

    I believe myself I can handle this thing. Maybe the reason i was always curious of him is because of our long distance relationship. I know maybe the reason of he came back to me again because he already knew his mistakes and not appreciate me long time ago. But, so far i know him till now, he is not a same with the old him, dah ada perubahan dah 🙂

    I really hope our relationship will ending with marriage.

    Thanks again.

  • nur
    September 12, 2012

    salam ABG yg budiman…cewahhh
    thanks sb wujudkn blog yg berguna ni..byak info yg boleh dimanfaatkn bersama

  • misan
    September 13, 2012

    yup…thanx bro razzi..i choose 2 move on..mgkin nie yg tbaik..mmaafkn mgkin x mgubah masa lalu..tp mgkin mmudahkan msa depan..entah laa…sy pun xda hati nk pikir apa…moga dpermudahkan smua..

  • nadya
    September 15, 2012

    salam bro razzi..ndya pn lbh kurg senasib dgn2 gurl2 kat ats tu..ndya xthu status skrg..my b da sgle my b blum..lg sblan je ckup la 7 thn kitorg cple..ktorg bcinta jrk jauh..prtmuan ptma,, pd hri ptma btemu la..hehe
    kali ke2 btemu plak hmpir 3 thun cple..
    then, sthun pastu bru btmu kali ke3 n strusnya..tu pn sbb ndya dpt smbg study di u yg sma dgn dia..tme tu mmg hepi xterkata..now, ktorg da hbis blajar dah..

    bro,,cnta yg ndya cuba pthnkn slama ni bgaikn sdh brakhir je..hbgn ktorg smkin ari smkin hmbar..ndya je slalu cntact dia..dia nk msg ndya pn susah,call lg la x.1 miss called pn blum tntu dpt dlm smggu..klu ndya mrjuk,sndri pjuk la..sedih sgt bro ;(

    dlu tme blajar, bla dia bt cmtu, ndya akn +ve thinking..”bkn dia xnk ingt aku,myb dia bz,sbb aku pn bz..” cmtu la slalu pjuk ati kcil ni :(..

    tp skrg ndya da xleh thn,smkin hri,smkin mkan ati..smalam ndya mtak break dgn dia..smpi skrg ni dia xbg any respon pn lg..cm plik gak..dgn kwn2 dia, bleh plak rply msg (thu sbb every day ndya bkk akaun fb dia ).siap ajak kwn2 dia lepak,men futsal lg..cm xda pape berlaku..

    hnya ndya je yg mgharap ‘smthing’ skrg..pdhal dia xksah pn psal ndya!
    da trlalu byk ndya mhabiskn air mta pd dia..
    dia??xnpak, xpduli pn ndya..
    knapa dia kejam sgt..bro,, lelaki cm bf ndya tu, sbnrnya sygkn ndya or x??? (sbb bla tnya dia ckp syg, tp pbuatan cm xsyg..)

    klu dia da xsygkn ndya,ndya xnk waste tme lg dgn ingt dia..ckup la pergrbnan ndya bri slama ni..lgsg x appreciate..ndya nk focus untuk krjaya n future life..hope,,ada kekuatan untk tmpuh smua ni.. 🙁

    bro,,thanks..sbb blog bro ni sdkit sbyk bt ndya lebih tabah.. 🙂

  • anida
    September 17, 2012

    Salam bro,
    Telah cuba sedaya upaya untuk menjauhkan diri daripadanya. Apa pandangan bro bila dia datang ke rumah dengan isterinya atas undangan parent? Walaupun saya tak initiate apa2, cuma entahlah mcmana nak melupakan, sedangkan dia ada sendiri depan mata muncul di rumah. Walaupun dia memang got no feelings for me anymore, sepatutnya dia pun should distance himself..on my side sekadar mendiamkan diri jela takde nak respond apa2..kena jaga hati semua pihak. Semoga bro razzi dapat beri kata2 semangat..tqvm

  • anida
    September 17, 2012

    semua tips yang bro suruh buat dalam blog ni telah dilaksanakan, after dia kawin memang saya put myself a distance. Entahlah sebab orang ni kenal my family kot..hp number dah delete, sms pun tak jawab la banyak mendiamkan diri, mereka bakal menimang cahaya mata. Saya anggap apa yg berlaku urusan between mum and them je sebab saya tak initiate apa2. Cara terbaik adalah untuk melupakan dan menjarakkan diri demi kebaikan keluarga and rumahtangganya. Saya memang dah lama undur diri, tapi tak faham apa hikmah atau message yang ingin di sampaikan. kindly advise

  • anida
    September 17, 2012

    boleh je orang ni buat biasa2 padahal pernah ada something special between us. Ada jugak orang mcmni, if i were in that person situation, i dah ade life sendiri takdenya la nak cari2 ex…entahlah…kalau nak bagi kata dua pun tak kan menjadi punya bertambah sakit hati atau nak gaduh ade la..so i just diam je la..hu hu hu..my family ok je, kena terima itu semua bukan jodoh,on my side saya segan dgn keluarganya dah takde pun nak have a close contact with the mother or family members sebab yelah nanti apa pulak spouse dia kata..dalam hati ni jelah kena tahan dan bersabar. ingatkan dah kawin tu dah la stop le..pegi buat hal sendiri.

  • September 20, 2012

    salam

  • September 20, 2012

    cinta ne memang mnyakitkan..

  • intan
    September 24, 2012

    memang semua yg berlaku adalah brpunca dr saya. dan sya dah menyesal,saya ade bgtw dia yang saya nak balik bersama dia,tetapi dia kata dia kalau ada jdoh ade lah.dalam masa yang sama dia ada kenal dengan seorang gurlz, n gulrz tu lebih tua dr dia.gurlz tu dah mempunyai boyfriend.ex saya mempunyai hati dengan gurlz tu,n gurlz tu pon sama.saya ingin melupakannya dengan remove dia dri fb,tukar no phon lain.masalahnye dia seolah2 tak mahu hilang contct dengan saya.saya betol2 ingin melupakannnya.bila saya fikir2 balik rasa kesian pulak dekat dia.
    adakah dia masih sayangkan saya atau tidak?

  • ain
    October 10, 2012

    mcm saye..msk thn nie..bru sethn lebh putus..n die pon dh nk kawen minggu depan..tp smp skrg sy xbole lupekn die..sy dh m’punyai bf cume mkn hari mkn sy xle time bf sye dan mkn ari mkn sye igt2 exbf sye..mcm mne nk buat..semua sye dh buta,dh delet dh blok evrtg semua dh buang..hmmm..kdg2 sy t’pkr jugak..adakah akn m’jdi anak dara tua??coz sye dh wat smyg hajat,ari2 sye doa xnk igt dkt die n ttp pntu atu sye untk die..jns sye sush nk terima laki dlm hdp..myb dlm 5org yg pnh saye syg n kapel die la yg plg2 bole ubh sye..tp syg hubgn kami xb’thn…

  • Mizz Lieya
    October 19, 2012

    salam bro razzi….hye,im lia….juz nk mntak pendapat from u…i really2 frustrated dgn bf i sbb setelah 2thun i dgn dia, i dpat tau yg dia sudh pn brkhwin..u bygkn i dpt tahu bukn dari die sndri but wife dia sndri add my account fb & i check all wedding photo dia & his wife….oh!damn..i xdpt bygkn apa yg i rsa msa ni..tuhan je yg tau..my bf trus trng dgn i,then dia mntk maaf & say xmahu lpaskn i sbb he’s love me…plz reply my comment in my email…i really2 need your opinion..thanks bro!

  • aira
    October 19, 2012

    memang sedih bila putus dengan couple kita
    tapi tak guna sampai seksa diri kita sendiri
    think 1 perkara, kita sedih2 kat sini
    entah2 dia kat sane tengah enjoys dengan awek dia kat sane !!!
    cara paling tepat LUPAKAN DIA !!!

  • Nurul
    October 19, 2012

    Hai abang Razzi Rahman, saya pun nak minta nasihat ngan abang..saya juga tidak dapat melupakan ex bf saya dan masalahnya kami putus kerana kesilapan saya sendiri..saya terburu-buru tinggalkan dia, masa tu zaman kolej, saya ingatkan nak tumpukan dengan pelajaran tapi saya tidak bagitau alasan itu dengan dia, saya hanya bagitau ‘saya minta maaf tapi plz lupakan saya, kita break’dan dia hanya diam..untuk pengetahuan abang,saya berusaha untuk lupakan dia dengan menerima lelaki lain yg menyayangi saya dan cuba mencintai lelaki tersebut..tetapi setiap kali saya gagal dan bersendirian wajah ex bf saya ini juga yang muncul..rasa seperti hati saya sakit dan nafas saya seperti sesak..untuk pengetahuan abang, ex-bf saya ni seoarang yang baik dan tidak merokok tapi baru-baru ini saudaranya memberitahu dia telah berubah menjadi seorang perokok sejak bertahun-tahun lamanya..kekadang saya terfikir adakah selepas saya meninggalkan dia maka sebab itu dia berubah..sejak 9 tahun kami tidak pernah bertemu..tapi wajahnya sering muncul dalam tidur saya, kekadang orang yang saya jumpa seiras dengan dia..saya pening dan binggung..walaupun saya sangat-sangat berusaha untuk melupakan dia kekadang saya terfikir mungkin salah saya tinggalkan dia..apa nasihat abang..perlukah saya cari dia untuk bertanya apakah dia memaafkan saya?saya risau apakah khabar dia?untuk pengetahuan abang juga..sekarang ini saya telah menerima lelaki lain sebagai teman lelaki saya tapi kenangan dia mengganggu saya dan hati saya sakit rindukan dia…boleh tak tolong nasihatkan saya…

  • serabut hati..
    October 22, 2012

    just nk tanya kan pandangan..saya nie dah bertunang dan x lama lg dah nak berkahwin..tp prasaan dan hati saya hancur selepas kami berdua terjumpa exbf tunang saya semalam..walaupun mereka x bertegur tp perubahan pd wajah dia nampak sgt ketara dan trus dia x bercakap sampai kami pulang..saya da tanyakan pada dia tentang nie dan dia mengaku dia memang cintakan saya tp dia masih x dpt lupakan exbf dia tuh..prasaan saya bila mendergar semua nie memang x dpt byngkan lah hanya tuhan saja yg tahu..apa perlukah berterus terang semua ini kpada saya? adakah cinta utk saya tp syg utk org lain.. harap bro love dapat memberi pandangan tentang situasi ini.. nk share ngan kawan2 tp malu lak..thank..!!!

  • October 23, 2012

    – KEPADA SEMUA : Terimakasih yang tidak terhingga di atas kesudian you all visit my blog. Hargai sangat!

    ALSO, Minta maaf banyak-banyak jika ada yang terlepas pandang atau tak terjawab soalan-soalan yang diajukan. I will try my best to answers all, InsyaAllah!

    TIP : Please read jawapan-jawapan sebelum ini yang telah dijawab dari soalan-soalan yang lebih kurang sama. I’m very sure, most of my answers are very HELPFUL.

  • October 23, 2012

    NURUL – Yang sudah tu sudahlah jangan dikenang lagi. Apa yang you fikir dan rasa itu adalah bisikan syaitan… Very sure you sendiri tak suka jika boyfriend you sekarang pun mempunyai rasa yang sama terhadap his ex girlfriend, betul tak? Ke you tak kisah?

    My advised, PANDANG KE DEPAN, JANGAN PANDANG BELAKANG!

    Life’s ahead of you are still WHITE in colour, pain it nicely and beautifully… ambil pengalaman lalu jadikan pedoman, ambil kenangan lalu,jadikan panduan membina kebahagiaan baru.

    Jangan sesekali terhasut hawa nafsu yang membuat kita angau dan alpa…lupa kehidupan yang di depan kita.

  • October 23, 2012

    SERABUT HATI – Minta maaf cakap pada kaum wanita… selalunya mereka memang LEMAH apabila berdepan dengan ex boyfriend.

    Perasaan kasih dan cinta lalu tiba-tiba muncul semula walaupun mereka sebenarnya telah dikecewakan. Ada sesetengah telah diperdaya, dihina, dinoda, dibelasah, dikeji… tapi masih tergila-gila pada ex bf. Sedih saya bila mengenangkannya seolah-olah girls ni macam sudah tidak ada harga dan maruah diri.

    Sepatutnya, mereka lebih tabah menghadapinya dan BUKAN menerima keadaan yang perempuan itu lemah. Sebaliknya lawan perasaan itu dengan sesungguh hati…

    I doakan you tabah bersama dia, berikan semangat kepadanya dan jadilah yang terbaik buat dia. Jika dia masih berperasaan pada ex dia… well, lebih baik berpisah…

    Biar dia fikirkan sendiri dan rasakan sendiri… tak guna juga kalau kita tunggu, jika hatinya pada yang lain. Bukan hendak you berputus asa tetapi, try bagi ruang untuk dia berfikir dengan lebih rasional.

  • October 23, 2012

    INTAN – Kesian diri you dulu sebelum you kesiankan orang lain.

    Miss Lieya – You nak lagi ke kepada lelaki yang menipu you selama 2 tahun? Imagine what type of man he is…

  • Nurul
    October 24, 2012

    Abang Razzi Rahman, thanks for u advice..I really appreciate it. Mungkin betul itu hanya bisikan syaitan. Saya akan pegang kata2 abang dan saya berharap suatu hari saya akan dapat pujuk sepenuhnya hati saya dan saya juga akan belajar untuk lupakan dia. Terima kasih.

  • Izzue
    October 27, 2012

    Kalau kekasih hati tu dh meninggal cmana ye? i know this guy..die cite smua psl ex die..yg dh 6 thun meninggal..tp die still x blh lupekn..nk kawen ngn sy.. nk tau sbb ape? die ckp blh slalu g kubur arwah gf die..i trase ati sgt.. cmana ek nk treat org cmni..die smpai skrg ni xde lg serius gf..die kate xde ati nk cr..smpai la jmpe i..tu pn sbb i ade iras2 arwah gf die.. huhuhu..sdih2..

  • October 29, 2012

    IZZUE – I ada kenal seseorang ni yang juga kematian kekasihnya dalam accident motor, dimana dia yang bawa motor tu. Dia hidup, gf dia meninggal dunia…

    Bukan Selepas 6 tahun TETAPI 16 tahun, dia masih terus ingat pada gf dia tu walaupun sekarang ni dia sudah berkahwin. Bezanya, dia rahsiakan perasaan dia itu daripada isterinya.

    What Im trying to say is… SUSAH! Kalau you nak go on juga dengan dia, you kena terima ex gf dia dalam hidup you… slowly cuba rapatkan dalam segala hal. Terima segala-galanya sebagai sebahagian daripada lelaki itu adalah kekasihnya yang telah meninggal dunia itu.

    IF tak boleh terima… BETTER break it of, stop now daripada prolong.

  • intan
    October 29, 2012

    trima kasih kerana bagi nasihat.alhamdulillah..dia boleh trima saya balik n hubungan kami pon semakin baik.semoga benda yang lepas boleh mematangkan diri kami dan sentiasa menjaga hubungan ini dengan sebaik mungkin .aminn..

  • Baby
    October 31, 2012

    assalammualikum abg..
    baby before ni pernah share problem baby kat cni..thank you for your advice, now baby dah dapat menerima kenyataan pasal ex baby tinggl kan baby..mugkin skrg ex baby da tunang dan bakal melangsungkan perkahwinan tp xtw bila sebab baby mals dah nak fikir pasal dia, buat sakit hati dan otak baby je..tp baby perasaan yg ex baby cam try nak contact baby balik, dia ada text baby tapi bay x balas pon, dan baby ada terima text from private number tp tu time my bufday, hari raya n raya haji minggu lepas..baby ase dia.tp baby ignore jer, entah laa bagi baby cukup laa ngn apa yang dia dah buat kepada baby..bila baby dah happy n dah lupakan kan dia, tup2 dia datang balik pulak.,oohhoo no way laa baby nak menagis sekali lagi untuk dia..From now, baby nak focus with my life..so bye2 to my ex..u not in my list occay..kepada semua, be strong! mmg laa mula2 susah ket nak lpe kan dia, i pon pai kering x mam, x tito pai 2 hari, semua tu i dah ase bila ex i tinggl kan i..tp kowg kena kuat, doa bnyk2, wat solat hajat, solat 5 waktu jgn tinggl..n cari kawan baru , ajak g keluar mkn n wat aktiviti yg bole wat kowg x pikir sal ex kowg tu…trust me..mmmg berkesan! juz kena kuat kan hati n minda kowg tu jer. 😉

  • gadiz
    October 31, 2012

    salam..nk mntak pndapat…if ex-bf ad girl laen but still aggp kiter kwn..kiter slaloo cntct…ad kmungknn x kiter akn mndapatknye smule???prasaan sy x prnh brubah wlwpon die dh wt kt sy mcm2 b4 nih.huhuhuhu..sy xdpt trime llki len slain dier….adakah sy x layak utk dimiliki dan memiliki????still fobia nk mmulakan prhbgn baru…

  • November 6, 2012

    INTAN – I doakan you semoga menemui kebahagiaan dan pasangan yang benar-benar menyintai you dunia akhirat, insyaAllah!

  • November 6, 2012

    BABY – Alhamdulillah, segala kata nasihat dan pandangan dari Razzi dapat memberi kekuatan dalam diri you. I’m very happy dengan perubahahan you. Itulah yang kita mahukan… Teruskan okay!

    Terus kuat semangat dan memang betul apa yang you lakukan tu, InsyaAllah akan terus memberi ketabahan dalam hidup you… ALWAYS BELIEVE ALLAH akan bawa seseorang yang jauh lebih baik dalam hidup you nanti ya.

  • November 6, 2012

    GADIZ – I faham jika you masih fobia untuk memulakan perhubungan baru… TETAPI itu bukanlah sesuatu yang harus you lakukan sekarang.

    Yang patut you lakukan adalah MENGHORMATI diri you sendiri dan MENYAYANGI diri you sendiri terlebih dahulu!

    Sekarang ni, you hanya membiarkan diri you seperti tidak laku lagi sehingga hanya dengan ex bf you sahaja yang you rapat dan boleh berkawan. Sudahlah dia ada girl lain pulak tu…

    HORMATI diri sendiri dan SAYANGI diri sendiri dulu, barulah orang ramai boleh hormat dan sayangi kita. Jika kita sendiri pun tak hormat dan tak sayang diri kita macamana orang lain nak lakukannya?

    Setiap insan punya maruah dan harga diri… jangan gadaikannya sebegitu mudah. ANDA JAUH LEBIH BERHARGA!

  • boy
    November 13, 2012

    hye..sye ade satu masalah skit disini..masalahnye sye ngan dye dah putus lama dan dalam mase yg sama kami still berhubung tpi kemesraan kami bukan seperti kawan tetapi lebih seperti pasangan kekasih..kami pun ade berjanji yg xkan cri pompuan tau lki len dan disebabkan syg sgt kepada dye..sye berjnji dan langsung xpndg sorang prmpuan pun kerana sye ingt jnji sye dkt dye..sye xnk dye kecewa ngn sye..tpi tiba suatu ari dye x msj,call tau blas msj sye..sye call pun x angkat..sye mse tu mula risau sgt2 tkut dye sakit tau jadi pape..lebih kurang 2 bulan dye diam..sepanjang 2 blan tu sye x berhenti msj tau call dye..dan jln terakhir sye tuk cri dye..sye tnye adik angkat dye..ape yg menyakitkan sye adalah apabila dye kate kakak dye dah bertunang..sye kecewe sgt aty mula hancur perwatakan sye yg ceria jdi pendiam dan penuh dgn kesedihan mse tu..air mata yg jrg menangis tuk prmpuan slain mak sye akhirnye jatuh kebumi setiap kali sye ingt dye..mne jnji yg dye jnji kan dulu tula yg sye slalu ckp dihati..disebabkan mmber sye risau dye cbe call ex sye tu gne no dye sendri dan ex sye angkt fon tu..xke terkejut sye mse tu..kwn sye cte sume nye ttg sye kat ex sye..dan mula msj n call sye pade mse tu hingga la sekarang..tpi mcm sye ckp dye mesra ngan sye bkn seperti kawan tpi seperti pasangan kekasih walaupun dye dah bertunang..dye mara klau sye x pnggil dye dgn panggilan manja seperti syg dan baby..tiba mase tu sye ade couple ngn prmpuan len tuk lpekan dye..tpi sye ttp xleh lpekan dye..dan sye mintak putus ngan kekasih bru sye tu..dan sye ade ckp kat dye yg sye ade couple ngn pmpuan len dan dye mara sgt..sye mule pelik npe dye yg dah bertunang msih mara tau kawal sye dri ske kat pmpuan len..disebabkan syg sye jnji xcri pmpuan len..ade mse tu sye tnye npe mara lau sye ade pmpuan len dan dye kate dye masih sayang dan cintakan sye..mcm tula kisah saye sampai sekarang ni..sye xde pmpuan len sbb xnk dye kecewa..sye ade rse yg dye x bertunang tpi bila ditanya berulang lagi dye tetap kate dah bertunang..boleh x tolong sye tuk selesaikan masalah ini??sye memang nk lpekan dye tpi dye ngn sye sendri xleh nak wat..bile sye mintak dye lepaskan sye mula2nye ok dye trima tpi pas tu dye dtg blik dan nak ngn sye blik..bkn sye xnk tpi dye dah bertunang..sye xpikirkan pasal dye tpi pasal tunang dye..camne lau tunang dye tau tentu sedih dan kecewe..sye xnk camtu bia la sye sedih sendri xnk libatkan org len samaade dye tau tunang dye..sye harap awak leh tolong sye..saye ade wat solat istiqharah untuk dptkn pertunjuk yg btul tpi setiap kli bersolat istiqharah sye mimpikn dye..xpernah sye mimpikan dye tpi bile wat solat tu dye jela yg muncul xde org len..adakah dye btul jodoh sye??tpi dye dah jdi tunang org..sye arap sgt2 awak tolong sye..sye dah buntu nak cri jln..

  • HANA
    November 18, 2012

    salam…
    Saya nk minta pendapat… Saya pun tengah sedih n kecewa lg ni kerana ex saya akhirnya berkahwin smggu yg lalu…
    Kisahnya begini(cube seringkas yg blh),
    Saya mula mmpunyai hubungan dgn rakan sekerja lbh kurang 3 thn yg lalu..masa tu sy sudah dgr desas desus yg mengatakan dia dh brtunang tp dia menafikan yg dia dh brtunang…maka kami pun menjalinkan hubungan tp tidak pernah keluar dating berdua2an..hubungan kami terhenti seketika selama setahun .. Kemudian awal thn lps, dia hubungi saya balik dgn menyamar jd org lain…dan akhirnye slepas beberapa bulan setelah di ayat akhirnye dia mengaku itu adalah dia….selepas tu, saya tanya lg adakah dia dh brtng? Dan dia mengaku yg dia blum bertunang dan berjaya meyakinkan saya bahawa dia blum brtunang wlaupun d fbnye dia letak engaged with someone….tp dia brjaya bg alasan kukuh utk meyakinkan sy yg dia blm brtunang…lgpun tak ade bukti kukuh spti gmbr2 pertunangan dia…sbb tu saya cukup yakin yg dia blm brtng. lps tu dia kata dia msih sygkn sy n akan kawen dgn sy.kemudian bebrapa hari lps tu, dia minta prtlongan utk pinjm duit sy utk mmbeli tanah. Sy bg dia pjm duit sy tu (utk dia byr duit deposit bli tnh..). Sy bg pjm duit sy kpdnye kerana sy yakin dia blm brtunang n janji2 dia utk brkahwin dgn sy. Bulan berganti bulan, janji2 dia utk jumpa family sy tidak jgk tercapai. Sy mula naik angin apb dia masih blm dpt jumpa family sy n fkir dia nk tipu duit sy serta main2kn sy sje. bermula dia pnjm duit sy (setahun yg lps), smpai srg masih blum byr sesen pun n janji2 manis yg dia tabur tu hanye tinggal janji je. dlm masa tu jgk (thn ni), sy dpt tahu yg dia sbenarnye dh brtng (wlaupun dlm hati sy masih 50-50 dgn statusnye kerana tiada bukti kukuh). Sape yg x marah kan apb kite dgr org2 duk bercerita yg dia akan kawen hjg thn ni sdgkan dia x buat pengakuan yg dia dh brtng atau akan kawen hjg thn ni. Dgn itu, sy cukup marah, geram n bengang giler kat dia smpai mcm2 kata cemuhan, makian, hinaan sy lemparkan pd dia…saya juga rasa tertipu sbb dia dh pjm duit sy tp rupenye dh brtng (wlupun sy masih blum yakin dia dh brtng). sy fkir knp dia sggup menipu statusnye dulu?knp dia x trus trg je ckap yg dia dh brtng dulu? Klu dia jujur dgn statusnye yg dh brtng, tentu sy x harap ape2 dari dia n tak teruskan hubungan dgn dia. Mmg sya btol2 sygkn dia tp klu sy tahu dari awl yg dia btol2 dh brtng, sy rela undur diri…sy x nak jd perampas tng org… Dua bulan sblum dia nikah, dia ngaku yg dia msih sygkan sy tp dia tak suka sy slalu maki hamun dia. Dia juga bgtau yg dia bertng dulu pn sbb dia frust kat sy apb dia dpt tahu sy dh ada lelaki lain masa tu…mgkin silap dia jg kerana amik tindakan terburu2 utk brtng cepat dulu. Disebabkan sy masih sygkn dia n yakin dgn janji2 dia sblm ini, smpai ke hari terakhir sblum dia dinikahkan, sy masih blum blh terima hakikat yg dia akan berkahwin wlaupn dia dh edarkan kad jemputan di tmpt keje kami…bgitu kuatnye penangan cinta smpi bleh buat org tidak brpijak di bumi nyata…mlm dia nikah tu, sy msih blum bleh terima hakikat lg smpai la esoknye sy tgk gambar2 prnikahan dia d fb, bru sy bleh trima hakikat n brpijak di bumi yg nyata…hati bgitu kecewa n hiba tgk gmbr2 pnikahan n pkhwinannye. wlupun masih geram sbb dia blm byr smua duit sy tp perasaan geram n sakit ati tu ilang apb perasaan sedih n kecewa lbh menguasai diri sy pd masa itu…ari ni dh smggu berlalu….sy masih blm blh melupakan dia sepenuhnye…setiap ari sy cuba lht gmbar2 khwin dia d fb(sy mggunakan akaun org lain). Bgitu susah utk sy lupakan dia yg kini sudah bergelar suami org…bagaimana utk sy hadapi situasi akan dtg kerana sy n dia satu tmpat keje? (skg kami bcuti pjg slama sbulan lbh). ***Utk pengetahuan, dia mmg sukakan sy sejak prtma kali kami kenal di tmpat keje tp silapnye dia trlalu prcaya kata2 org yg mengatakan sy dh brpunye pd msa tu tanpa bertanye kpd sy sndiri..dgn sbb itu dia brknalan dgn org lain, kmudian trus brtng selama hmpir 4 thn krna tngnye penuntut U..bln 10 aritu tngnye grad, n bln 11 dorg terus kawen. Apa pendapat kalian smua? Adakah dia btol2 nk kawin dgn sy n tggu masa utk putus dgn tngnye tp tak jd putus kerana sy dh byk maki hamun dia sblum ni? Atau kenapa…… ? ?hgga ke saat ni, sy msih blm dpt lupakan dia spenuhnye…ape yg perlu sy lakukan utk lupekan dia?

  • November 18, 2012

    BOY – Dari cerita awak ni, saya dapat rasakan awak adalah seorang yang mulia hatinya dan baik budi pekertinya. Susah nak cari lelaki yang tak sanggup kecewakan wanita tambahan pula wanita itu telah mengecewakannya…

    Tapi you betul-betul jaga situasi ini jadi I respect that!

    CUMA, pada pendapat saya… it is ENOUGH. It’s time untuk you lebih tegas dengan diri you sendiri. It’s time for you untuk find your own happiness.

    Mungkin you rasa terikat dengan girl ni, tetapi sedarlah you’re not… YOU ARE FREE TO DO WHATEVER YOU LIKE!

    Sebab 1st sekali, girl ni sudah bertunang! Jika dia tipu sekali pun, I’m sure dia sudah ada yang punya. – Dan you hanya takut lelaki tu kecewa… what if lelaki/tunang dia mengamuk?

    Sekarang, tak perlu minta lepaskan. Just do it… I rasa better fikirkan kebahagiaan dan masa depan you sendiri. Sudah lama you fikirkan orang, now its time untuk selamatkan diri you sebab… I’m afraid kalau you teruskan begini, one day you akan kecewa lebih teruk lagi jika you terus favor this girl… Cuba you lihat gambaran sebenar…Dia nak ada tunang dalam masa yang sama dia nak dengan you juga…tidakkah girl ni hanya pentingkan dirinya dan perasaannya sendiri?

    My advise, putuskan segala-gala cara berhubung dengannya. Mulakan hidup baru, dengan orang baru yang lebih membahagiakan buat diri you sendiri dan dia tidak perlu tahu pun, and you dont have to tell her, it’s your life!

    I wish you all the best.

  • HANA
    November 18, 2012

    Salam.. Sy nk minta tolong abg razzi rahman untuk bg pndangan n nasihat trhadap masalah sy di atas……sy dh buntu memikirkan….

  • boy
    November 18, 2012

    terima kasih sgt2 atas segala nasihat awak..sye skrg ni mula gembira kembali selepas sye wat segala nasihat awak..dan sye nak mula kan kehidupan baru sye dgn penuh kegembiraan..soal perempuan len sye xnak pikirkan lgi sbb tkut terjadi perkara yg sme berulang..biar lah jodoh dri Allah sje yg sye tggu..walaupun lme..
    TERIMA KASIH KEPADA SAUDARA RAZZI RAHMAN..

  • November 21, 2012

    HANA – Minta maaf ya… nampaknya Hana ni susah untuk percaya pendapat orang sekeliling you yang memberi pandangan dan nasihat…Yang you percaya adalah kepada ORANG YANG MEMPERDAYAKAN YOU dan MENIPU YOU SELAMA INI.

    I faham, sesungguhnya memang perit untuk menerima situasi ini apabila kita ditipu bulat-bulat.

    Sudahlah cinta tak dapat, duit pun hangus… selepas tertipu pula. Jadi… begitulah yang ramai terjadi kepada wanita-wanita yang mudah memberi ni…

    I sangat kasihan kat you sebab sedari awal-awal lagi sudah termakan ayat lelaki ni… walaupun you sudah dengar dia bertunang, di FB dia pun tulis engaged, lepas tu you all tak keluar dating….TAPI you still percaya kat dia dan siap boleh berikan duit lagi.

    INILAH yang selalu terjadi kepada ramai wanita kerana terlalu percaya kepada lelaki pengkhianat dan penipu.

    I harap you jadilah seorang wanita yang lebih menyayangi diri sendiri dan mahu membantu diri daripada fikirkan lelaki dan mahu membantu lelaki yang sebenarnya hanya menggunakan wanita.

  • November 21, 2012

    BOY – Terimakasih kembali. I doakan you berjaya dan menemui apa yang you cari serta mendapat kebahagiaan yang azali InsyaAllah.

  • Mila
    November 24, 2012

    Salam bro razzi.. Hmm.. Saya dah bertunang slama setahun dan kenal lelaki ni da dekat 6tahun.. Tapi baru2 ini disebabkn satu masalah yg remeh jadik pergaduhan yg besar.. Die maki hamun n marah saya utk perkara yg amat kecil, disebabkn tak tahan sikap panas baran nya n tertekan, saya bagi taw Ibu saya.. Bile sy cakp dgn die ibu sya da taw, die kata xnk pijak rumah sbb da malukan die.. Then die xnk contact saya da biarkan saya merana berminggu n mintak putus.. Finally saya tukar nombor.. N bagitaw whole family bout perangai dia.. When saya da bagitaw, die contact al my fam n mintak maaf but my fam nasihat n mara sikit dekat dia.. But still die mintak num baru i, so i pun da bagi. I tot die masih sygkn i n i pun mula mengharap utk memperbaiki hubungan ni n bincang wif family. But rupaya die hanya permainkan perasaan saya sebab die kata die tak bole terima family sy layan die mcm tu. die taw sy sygkn die sehingga saya merayu2 tapi die mintak putus jugak. Sedangkan sume kesalahn berpunca dari die dr mula, saya dipersalahkn kerana bagitaw family n die tak bole terima tu. selama 5 tahun saya gadai maruah n korban segalanya utk die, tapi die tak pertahankn lgsg cinta kami. Die lebih rela melepaskn saya dari dtg rumah n solve dgn family sy. Family sy pn setuju n cakap takpe mungkin die tersilap. But slama 5 tahun, sikap die terlalu buruk cuma saya tahan sebab terlalu sygkn dia, die tidak serius dalam hidup, suka berkawan dgn ramai prmpn, panas baran, tidak hirau perasaan saya, suka mara2 tanpa sebab, suka memaksa dan juga terlalu mengongkong. Saya bekerja besar da gaji agak tggi, sedangkan pendapatn nye tak tetap. Die byk gunakan saya slama ni utk masalah kewangan nya. Die pernah bergaduh dgn saya utk beli rumah, ambik loan secara share, dan bayar duit rumah sama rata. Saya rase die tidak sygkn saya tapi ingin gunakan saya.. Hmm.. Die byk kali pernah mengugut sya utk tggalkan saya dari dulu lagi n saya akan nangis n merayu.. Tapi kali ni saya rasa tak betul sebab die maki hamun n cakap family saya mcm2.. Family saya suru carik org lain.. Sebab die permainkn saya 6 tahun dan tggalkan saya pergi begitu sahaja tanpa fikir maruah saya.. N saya dapat tau die mula contact berjam2 dgn satu prmpn yg die berkawan rapat, bergayut berjam2.. Tolong saya abang razif, saya rasa dizalimi. Keadaan saya terlalu teruk masa 3 bulan ni, setiap hari saya berdoa jatuhkn balasa terhadap org yg menzalimi saya. Kalu betul die sayang saya pasti die da datang jumpa family dan betulkan keadaan.

  • Mila
    November 24, 2012

    Saya berkorban terlalu byk, terlalu sygknnya.. Tapi akhirnya ditinggalkan
    Kerana perkara yg remeh. Di saat2 akhir hubungan pun die permainkan hati da perasaan sy lagi.. Smpaikan la minggu lepas, die bagitaw kite da 2 bulan tak contact, saye xde hati, perasaan, sayang n cinta kat awak lg.. Cinta 6 tahun bole dilupekan hanya disebabkn ego saya tak sgka. Pada mulanya family tak berapa restu sebab status kami tak sama, saya ader ijazah dan die tak. Cuma stpm. Tapi saya teruskn sbb die nampak bersungguh n my fam pun setuju n sokong. Sebab yg pentg hati ikhlas, saya suruh die majukan hidup dia n buat sesuatu in life, but die amek mudah sume tu, die tak serius, die byk main2, lepak wif frens, msg dgn prmpuan, n tak pedulikan segala nasihat me. Pendek kata tak bertggjwab. Banyak saya cuba ubah dirinya tapi xberjaya, suru keje elok2, tapi die berhenti sebab die slalu buat masalh at tempat keje. Suru amek degree, die masuk blaja tapi berhenti lepas 2 bulan, suruh jadik smtg in life die amek tak peduli. Mgkin saya bekerja bagus sebab tu die amek mudah sume ni.. Hmm.. Tapi sebab sayang, saya terima sume kekurangannya, tapi ini yang die buat pada saya, tggalkan saya lepas 6tahun, lepas bertunang, da lepas saya da berusia. Saya rasa seperti dipergunakan. Tolongla beri saya semangat abang razzi, setiap hari saya solat taubat dan hajat spy allah jatuhkan balasan keatasnya. Ibu saya turut menangis sebab die sedih sgt tgk keadaan sy yg tak terurus, sakit, trun berat badan, kerja terjejas. Die taw saye susah hati n sakit, tapi die lgsg da tak pedulikan saya. Hati die terlalu keras ya allah.

  • tekad
    November 24, 2012

    bro dlu lps break slalu doakn yg terbaik utk die n his new gf. n u no what.. ade 1 hari tue tbe2 my pendrive rosak. all the pic hilang n brg2 die my mum buang diam2. betapa tuhan nak menolong i utk melupakn die 🙂

  • ct
    November 25, 2012

    salam abg razzi… huuu.. ntahla xtau nk start dri mne.. sy susah nk lupakan dia my 1st love.. wlupn dh 5thn sy clash.. dlu kmi pts sbb dia ada gf bru classmate dia.. sy undur dri sbb ms tu sy fikir kalu dia syg sy msti dia kan kembali pd sy. sy cuba motivasi dri sndri utk kuat. alhamdulillah lps pts wlupn sgt2 frust result sy naik n dpt grad dgn anugerah NC.

    tp after 2year pts sy jmpe dia blik tp dlm ms 2thn tu kmi mmg ada contact wlupn jarang2. ms tu ingt bole jd kwn lg dgn dia with no heart feeling.. tp sbnrnya sy xmampu.. dia muncul wat jiwa sy kacau.. sy jmpa dia kuar jln 1 ari.. sabtu dia dtg jmpe sy then isnin dia dtg jmpe gf dia plak. dia dri melaka trun kl. ms tu sy dpt tau n sy gaduh dgn dia smpi tukar no fon, remove dri fb n brg2 dia yg ada pd sy sy dh hapuskn.. huhuhu.. ms tu sy cuba trima kenyataan yg dia mmg bukn utk sy… frust mmg frust tp cuba terima pelan2.. lma2 sy dpt terima suma tu.. ms tu sy bru dpt fikir yg selagi kta contact org tu mmg kta xmampu nk lupakan dia.. mksd sy kalu kte dh pts dgn ex-bf kta mmg xbole jd kwn.. tipula msti perasaan tu akn ada wlupn skit.. huhuhu.. tp ingtkn ms tu sumanya dh berakhir.. xde lg cita ttg dia lg dlm idup sy.. lepas tu jgk sy penah nmpk gmbr dia g merisik gf baru dia tu.. ms tu mmg dh kena trima kenyataan yg dia mmg bkn utk sy.

    tp after 1thn stgh lepas peristiwa tu dia tetiba msg sy kt fb… dia ckp dia tetiba teringt n rindu sy.. sy jd xtentu arah.. ms tu dia ckp esk dia nk blik sabah sbb dia keja kt sna.. flight dia ptg tp pg2 dia dh smpi klia. dia ckp kalu bole nk jmpe sy. sy plak ms tu rse sgt nk sgt jmpe dia. spttnya sy xyh g jmpe dia tp ati sy nk sgt g jmpe n lastly sy g jgk klia utk jmpe dia n antar dia smpi dia msuk utk flyin back 2 sabah. mcm sy ckp sblm ni dia muncul wat hati, jiwa n idup sy kacau bilau… huhuhu… ingtkn ni la last skali sy jmpe dia n dia mgkin akn kawen dgn gf dia. tp dia ckp fmly dia xbole trime pompuan tu ats sbb tertentu. dia seolah2 bg sy harapan…. kmi jd friend blik kt fb…huhuhu…

    mggu lepas sy jmpe dia lg slps 1thn stgh sy jmpe dia kt klia dlu. dia masih belum kawen n sy msih lg single.. huhu.. tp sy tau dia ada gf bru melalui fb… tp bila dia dgn sy dia slalu ckp dia xde sape2.. dia xpenah ngaku ada gf bila dia ada dgn sy… sy jmpe dia kbtln xtaula dirancang or kebetulan mmg mcm tu. sy jmpe dia sblm dia flyin back to sabah again.. tp kali ni flght dia mlm.. so kmi spent time dri tgh ari smpi mlm… kekdg terpk adakah dia jodoh sy?? tp tu suma mustahil sbb dia mmg dh ade gf.. kenapa sy susah sgt nk lupakan dia.. xtaula apa perasaan sy sbnrnya… sy masih sygkn dia… kekdg fikir jgk sy ni bodoh sgt msih syg pd org yg xpenah menghargai sy tp sy cuba mcm2 tp sy sentiasa ingt dia.. wlupn mcm2 mslh sy hadapi tp mslh cinta sy dgn dia sy xmampu nk handle.. mslh lain sy bole handle.. so mcm mne ye abg razzi. wut shud i do??? sy pecaya jodoh tu rahsia Allah tp sy xmampu nk buang dia dlm idup sy.. kalu bole nk je kawen dgn sape2 tp jodoh sy blum smpi.. huhuhu.. perancangan Allah tu melebihi perancangan kte tp kenapa dia msih dlm fikiran sy.. really need sum1 to share all dis feeling.. huhuhu… ='(

  • intan
    December 9, 2012

    trima kasih atas doa tersebut !alhamdulillah…hubungan kami semakin baik ! insyaallah intan akan sentiasa menjaga hubungan kami sampai bila2 ! insyaallah…:)

  • hamid
    December 13, 2012

    salam bang..saya baru kapel dgn gf sy ni dlm 3 bln..masalahnya dia xdpt lupakan ex die..apa yg harus sy buat..

  • December 16, 2012

    HAMID – Faham sangat situasi ni Mid, kesian you… I know, memang rasa frust. Tapi kalau you benar-benar sayangkan dia… don’t worry, biarkan dia… biarkan dia luahkan habis-habis kat you pasal ex bf dia tu… just be with her. Luangkan banyak masa bersama dia. Jadi peneman setia dan pendengar yang terbaik.

    Cara ini adalah cara Psikologi…dimana, apabila sudah terlalu banyak perkara itu diluahkan ianya lama-lama akan menjadi tidak ada makna apa-apa lagi.

    In Shaa Allah, jika dia benar milik you Mid, dia akan sedar pengorbanan you.

  • December 16, 2012

    TEKAD – I would say ALHAMDULILLAH kan? 🙂

    INTAN – Great to hear that! 😉

  • December 16, 2012

    CT – Pendapat Abang Razzi seikhlas mungkin….

    Kita selalu bercakap pasal Tuhan, kita selalu menyebut pasal Allah dan Rasulullah… tetapi, memang kadang tu berat untuk kita ikut suruhan Allah, amalkan sunah Rasulullah… Kan?

    Sama juga dalam soal ini… kedegilan di dalam diri kita itu yang membuatkan kita susah untuk meninggalkan sesuatu yang menghancurkan hidup kita… semuanya kerana hasutan syaitan dalam diri kita untuk menerima kebodohan diri, nafsu sarakah yang memaksa kita berduka dan menahan kita dari melangkah ke hadapan dan membuka jalan kebahagiaan.

    Sehinggakan yang kita nampak hanya jalan ke arah kehancuran! …kan?

    Islam mengharamkan umatnya hidup dalam berduka kerana perkara yang membazir dan membuang masa. Rasulullah pula mengajar kita untuk melakukan penghijrahan/perubahan… adakah kita lakukan? – Sebaliknya kita masih menunggu seolah-olah tidak ada akal dan fikiran.

    INGATLAH maruah keluarga dan harga diri… jangan kerana keegoaan yang tidak disedari terus menghancurkan hidup anda… masa bergerak pantas… sedar-sedar, sudah tua tapi masih keseorangan dan tercari-cari… adakah itu yang CT mahu? – Bukankah ibu dan bapa kita bersusah payah membesarkan kita, dengan sepenuh kasih sayang…untuk melihat anaknya berjaya dan hidup bahagia? Takkan kita membalasnya dengan keperitan jiwa dan kesunyian hidup menanti jantan yang hanya datang dan pergi sesuka hati? Setakat itukah maruah diri CT? – Bukankah lebih baik membuka jalan selebar-lebar kepada orang yang lebih baik dan lebih menghargai CT?

    You see… melupakan seseorang boleh dilakukan jika kita mahu…yang buat tak boleh lupa sebab kita TAK MAHU. Kita masih simpan kenangan bersamanya, kita masih buat rutin yang sama dengan nya, kita masih amalkan perkara yang mendekatkan diri kepadanya. MACAMANA NAK BERJAYA LUPAKAN DIA? Takkan berjaya punya… 1st sekali kena ada KEMAHUAN UNTUK LUPA…baru boleh.

    Sekadar untuk renungan…jadi renung-renungkan lah.

  • December 16, 2012

    MILA – First sekali MILA, Abang Razzi nak minta PLEASE, jangan sesekali merasa terhina atau rendah diri…sedangkan Mila adalah seorang yang berjaya dalam hidup dan berkedudukan agak tinggi dan selesa.

    JANGAN hanya kerana lelaki, Mila kecewa…YES, sudah bertahun-tahun bersama dan diperdaya, diperguna dan apa-apa saja…BUT Mila harus anggap yang Mila adalah semulia-mulia manusia kerana sanggup menerima lelaki jauh tidak layak untuk Mila malah tidak bertanggung jawab pula.

    You kena anggap dia yang dalam kerugian sekarang ni. Sekadar kata-kata hina, tidak jejas apa-apa Mila… duit habis belanja, well duit boleh cari. PENGALAMAN? mana nak cari?

    Bukan semua orang dapat lalui apa yang Mila lalui hari ini. JANGAN sesekali merasa rugi all those years pengorbanan semua tu…tak rugi, itulah pengalaman yang tak ternilai harganya. JaDI anggaplah bertahun-tahun bercinta itu adalah ‘Universiti kehidupan’ dimana Mila sekarang sudah layak untuk grad!

    It makes you wiser, don’t worry… you should bersyukur kerana Allah putuskan hubungan yang menyeksakan jiwa dan amat rapuh ini sebelum you all berkahwin. Imagine jika you all kahwin baru jadi macam ni…it shows Allah sayangkan you. – Trust me, sebab sebenar you break off adalah kerana you akan bertemu dengan orang baru yang lebih baik dari sebelumnya…

    CUMA, adakah you akan ambil pedoman dari situasi ini? adakah you belajar dari kesilapan? Berjanji pada diri tidak akan mengulanginya, dan mahu memberi yang terbaik kepada diri sendiri?

    ONE FINAL ADVISE – Love yourself FIRST selepas ini, put yourself in the front… jangan sibuk nak membantu orang…BANTU diri sendiri dulu, can I have a faith in you for that?

  • ct
    December 16, 2012

    thank you so much abg razzi.. Will try the best! ='(

  • Nur
    January 11, 2013

    Hi, abg razzi. Sy pernah meluahkan perasaan sy di blog( rasanya 5 month ago).masa tu sy memang frust la..bila dpt tau BF sy curang..now sy dah x peduli da..walaupun sehingga kini im still single..coz i know my ex bf nyesal..coz he say a lot about me & i say nothing about him to anybody..but still i dont care..im happy wf career & life..Thank bro Razzi..this blog really does inspire me.

  • daniel
    January 16, 2013

    salam…saya mempunyai masalah tentang my gf…dia masih ingat kan ex dia bernama fiq…banyak perkara yg telah saya uat untuk dia…apa lagi???saya kadang2 mcm putus asa tp saya x nak dia keseorangan menghadapi hidup2 dia…kerana dia selalu dilukai…saya dah xtahu nak uat mcm mana..saya sangggup bunuh diri demi dia…tp dia tentang mencintai ex lama dia walaupun ex dia telah curangi dia…

  • January 16, 2013

    saya sayang dia sangat2…saya mencintai dia sangat2..

  • January 20, 2013

    NUR – Great, I wish you all the happiness in the world!

  • January 20, 2013

    DANIEL – WO BRO, Jangan bunuh diri kerana cinta okay… kalau you mati siapa nak take care girlfriend you betul tak… appreciate diri you sendiri Daniel. Tak ramai orang yang punya hati yang sebaik you… keep caring, and loving with full honesty without hoping any returns… Hopefully one day her eyes will open and see the truth!

  • hani
    January 25, 2013

    salam abg razzi, sy ada mslh skit dgn bf sy..bf sy ni masa mula2 b’kenalan selalu boleh je msg call sume, tapi bila dah masuk 6 bulan ke atas, die kata hbgn ni tak payah lah over sgt, tak perlu lah msg call jmpe selalu sume sbb die kata merimaskan die..sy frustrated bila die ckp mcm tu, kenapa die tak boleh just jadi diri sndiri yg mmg tak suka msg call pada awal perhubungan, sekarang ni sy selalu tertunggu2 msg call die, and sy takut nak mulakan dulu call msg sume sbb takut die kata sy merimaskan and dia tak nak layan sy..bila sy tnya sayang sy ke tak, die kata sayang cume tak nak terlalu over sgt..skang ni cuti semester, jadi sy slalu terfikir2 pasal die, hati sy tak tenang gelisah..sy fikir yg sy patut break up dgn die sbb die tak suka b’hubung sgt and nnti masa hadapan bila masing2 makin jauh, peraturan tak boleh msg call sume masih valid lagi..sebelum sy lebih sayang cinta die sgt, lebih baik sy break up sekarang sebelum kecewa lebih teruk nnt.. 🙁 die boleh lahh cakap mcm tu sbb die tak rasa apa yg sy rasa skang tertunggu2 dia, mcm menanti bulan jatuh ke riba..betul ke abg razzi solution sy ni spya sy tak tertunggu die and die takkan rasa rimas lagi dgn kehadiran sy??

  • sadis
    January 29, 2013

    salam abg razzi..

    1st, thankz sy ucapkan atas2 nasihat yg abg dah berikan.semoga ngan nasihat yg sgt2 baek ni hopefully dpt djadikan panduan pd kte smua..(penulisan yg simple n sempoi mudah nk phm…njoy!)

  • January 30, 2013

    salam,abg razzi
    nasihat yg telah ditulis tu semua betul.
    tapi if kita dah try lupakan,tapi dia yg datang balik.then kita layan.dalam masa yg sama kita rasa mcm dia nak balik dekat kita,tapi xtahu la betul ke tak. kadang2 rasa geram sangat. tak tahu apa yg dia nak.lelaki ni tak fikirkan pasal perasaan perempuan langsung.dia cakap sayang,rindu.tapi kadang2 menyakitkan hati.patot ke terus tinggalkan semuanya balik?

  • riya
    February 7, 2013

    salam abg radzi
    sy thun ni berusia 17 tahun,, tpi sy mempunyai bf yg brusia 26.. tpi walau cmne pom sy tetap cintakan dia dan saya tahu dia cintakan saya.. saya dah bercinta dgn dia slma 2 tahun..sya sering pts dgn bf,, tpi last2 berbaik semula.. dh berpuluh kali sya bgi dia peluang..pada awal perknln semuanya indah.. tpi sekrng dia mula berubah perangai, tidak lgi menhargai sya.. sy slalu menangis sebab dia hingga saya mendpt penyakit… tpi dia langsung tak hirau.. tpi sy tetap bersabar krana sy masih sayang.. hingga ada pada suatu masa dia mula ambil ksemptn ke atas sy untuk mnjatuhkan maruah/harga diri sy sebagai perempuan.. tpi sy ingin mjga harga dri sya.. apabila britahu sy xnak buat sume tu.. die sanggup tinggalkn sy.. beberapa week kmi baik smula.. die jnji nk berubah tpi last2 dia buat jgk.. tp sy tetp bgi dia pluang berbaik semula kerna… APE YG PERLU SAYA BUAT?? sya ingin menjga maruah saya tpi sya tak mampu melupakan dia..sy x sanggup untuk melihat dia bersma dgn org lain.lebih2 lgi sy tinggl stu tempt dgn dia dan sering terjmpa.. saya harap abg dapt bgi advice yg terbaik untuk sya dmimjga maruah sume org.

  • ayu
    February 10, 2013

    slm..sy pnh laluinya…sakit yg teramt apathlg dia tgglkn dan berkhwin ngn pmpuan tu..mmbna kerjya yg hbt..sedh sgt..but hdup ini msti dtruskn.syg mcm mna jika bkn jdh kita dgn dia ,xkn ada kcuali doa..yg pntg ati kna redha..maafkn dia.jgn lg mghbgi dia kerna suatu yg dlu xmgkn kmbli walapon skdr kwn.kerna prasaan tu blh kmbli walaupon sedetik.

  • bella
    February 11, 2013

    salam….

  • bella
    February 11, 2013

    salam…. sory td test… sy akn bkhwin pd mei ni…masalahnye skrg sy ragu2 adkah bkal suami sy ni dah mlupakn ex die atau x…die ngn ex die da cpl 6taun…n his ex still xlh trma that we all da tunang..bile tsrmpk ex die cm nk mgamuk2 bgai…sy pnh tny die still lg de prasaan kt dat girl ke.? die ckp xde…n syn pnh ckp if u still de prasaan kt die xpela… kte blh cncelkn dis wedding…coz sy nk kwen ngn org yg 100% hti die pd sy..xnk cinta krna tpksa ke ape…. dsbbkn rsau ex die cri die…sy mcm tkot nk keluar..tkot kalau dorg tserempk n die blek blek pd ex die.. mmg la bnd 2 cm xlogik coz da nk kwen kot… tp 2 la sy lau nk kua ngn die msti cm tkot2 kalau tsr,pk ngn pmpn gile 2.. msa ktorg cpl 3taun lps die ngn ex die bru pts…tp pmpn ni still xlh trma kyataan…so bile pmpn 2pt tau sy gf bru die…pmpn mgamuk2 n serang2 bagai…. so xnk srbot2 ktorg tuka no n pdah…. n now ktorg dtg duk area lme blek coz fmily dok dkt area c2…

  • bella
    February 11, 2013

    smbg blek….hehe sory…. dok area c2 nkt ngn keje .. n sy
    s slalu bukak fb pmpn 2 sbb nk tau die kt mne..so ktrg xkn pgi kt c2…da point is smpai bile nk hdup dlm ktkotan…. tkot lau tsrmpk pmpn 2 wat kecoh lg…. ssh btol la ngn pmpn yg xlh trme kytaan..org ds xnk dala..da 3 taun pts knp nk mroyan2 lg… ktn fb die dem jgkla a cpl pas 2 pts…lpas pts 2 die wt status die xlh lpekn la my ftre hsbnd ni…rindu la… xtau nk cmne dah…coz of pmpn ni xlh trme kytaan buat sy was2 ngn bakal suami..adkh die dah lpekn ex die atauu x? mmg die xnk pn kt pmpn 2…tp tah la…who knows 6taunkn…. ke mslh pd sy…sbb tlalu tkot kalau2 my ftre hsbnd cmeback kt dat girl yg bnyk drma 2….dlu mcm2 nk ugut..bnuh diri la…serang kt umh la.. tp xmat pn…my ftre hsbnd ni jns lmbt…dulu die x nk kecoh2 die ikotkn je… tp nowndie da xcm2…die ckp die tau pe die bt…tp still tkot kalau2 die tcair ngn pjuk ryu pmpn 2…hurmm smpai tmimpi2 mlm td..mmpi tsermpk ngn pmpn gile 2… sy de ckp ngn die lau nk kt pmpn 2 pgi la..xpkse pn…tp die xnk…. but im still cm tkot…myb lpas kwen da xrsau kot…. mslh nye ktorg nk kwen lg 3bln…. 2 yg wat tkt 2…. kng da wt psiapan… mslh ni tmbul plak..adoiii choooiiii jauhkn laa…

  • Mila
    February 15, 2013

    Salam Abang Razzi.. terima kasih atas nasihat abang razzi, memeberikan saya semangat. Family saya da putuskan hubungan tunang bulan december hari tu. Sebab family saya pun nampak die layan saya tak ok, and selepas saya siasat rupanya die tgh contact rapat dgn prempuan lain yg lebih berkerjaya n brpelajaran dari saya. Lepas hubungan tunang da putus, die masih lagi contact saya, walaupun saya tak layan die, xpickup call die, die masih lagi contact saya sampai dia memaki hamun saya, den baru saya reply msg and marah die balik supaya jangan ganggu hidup saya.
    Tapi baru2 ni, die jadik sgt agresif, and mula merayu untuk terima die balik dlm hidup saya. sampai sggup merayu and sujud, die kata nak mulakan hidup baru and die tak bole tanpa saya. sampai die kata akan pujuk parents saya and akan minta maaf dkat setiap sorang family saya. saya pun bingung, sebab family dah mula carik calon2 utk saya.
    Bila saya cakap family da mula carik calon utk saya, die masuk campurkan family die pula, family die pulak call saya siang malam and merayu suru saya maafkan die. Tolong bagi satu peluang terakhir. Saya dengan family saya pun rase serba salah. Bila saya da nak move on, tiba2 die buat mcm ni.

    Saya memang banyakkan solat hajat and istikharah sepanjang tempoh ni, sebab nak dapatkan petunjuk jalan yang benar. Kenapa la die datang balik. Parents saya pun da takut sebab skrg die bole tggalkan and sakitkan saya, bole curang ngan saya, tak mustahil lepas kawin die akan buat bende yang sama. Parents saya tak restu.

  • Syarmila
    February 20, 2013

    abang,mcm mn nk bahagiakan boyfriend saya ni sbb dia selalu jeles bila saya ckp dgn lelaki lain… srang saya nak buat sesuatu yg blh membahagiakan dia… mcm mn nk buat ye abg?

  • February 20, 2013

    HANI – I would say, keputusan you BETUL! – Tapi jangan mengharap.

    Selalunya wanita membuat keputusan untuk break tapi dalam masa yang sama masih mengharap boyfriend dia kembali.

    Selalunya, apabila boyfriend dah mulai rimas dengan panggilan anda, rasa cintanya, sudah lama pudar… Ini adalah akibat terlalu rapat, atau mungkin dia temui orang baru yang lebih menarik baginya.

  • February 20, 2013

    SADIS – Awesome! thank you for the support terus visit my blog ya 😉

    NARI – Love is about happiness, kalau Nari rasa geram, benci, marah, tak senang hati… that’s not love! So, better jangan percayalah kalau dia datang kembali… ayat je lebih tu. Nanti dia akan kecewakan you lagi… siapa yang susah? Abang Razzi jugak yang susah 😀

  • February 20, 2013

    RIYA – Macam ni dik, ingatlah pada IBU di saat kita dalam tercari-cari arah. Jika syurga dibawah tapak kaki ibu, maknanya Allah telah meletakkan darjah yang amat tinggi buat ibu.

    Jadi, sekiranya pasangan adik tidak menghormati adik, it’s okay as long as adik ingatkan Ibu dan maruah keluarga. Insyaallah, ketenangan dan kebahagiaan lain yang akan datang dalam hidup you. Itulah berkat kita ingat ibu dan hargainya. Serta menjaga maruah diri. And You see, seorang gentleman tidak akan mensia-siakan wanita, sebaliknya dia menghormati wanita itu. Jika dia tidak menghormati you that means, dia juga tidak menghormati ibu you… adakah lelaki seperti ini yang adik inginkan?

    AYU – Betul tu, semoga Ayu terus cekal dan tabah menghadapi hari-hari mendatang, don’t worry setiap kekecewaan dan kegagalan, pasti akan ada kebahagiaan dan kejayaan!

  • February 20, 2013

    BELLA – Your tunang dah cakap dia tak nak kat his ex anymore kan, most probably right la…. TAPI kalau dia seorang yang betul-betul jujur serta mencintai you, mengapa kena takut dan curiga?

    Kalau dia patah balik pada ex dia that means, dia bukan lelaki yang baik untuk you jadikan suami la kan… jika dia betul baik, so you kena percaya pada dia.

    BUT about ex’s ni cara paling baik untuk menangani perkara ini adalah HADAPINYA… bukan melarikan diri… beri peluang pada diri masing-masing untuk have a closure. Mungkin dia dan ex dia tidak berpisah dengan cara elok… itu yang jadi melarut. How about you all meet up dan selesaikan masalah ini buat kali terakhir. baru settle, if not sampai bila-bila akan berlanjutan.

  • February 20, 2013

    MILA – You and family kena TEGAS, tak perlu nak kesihan kan orang, kesihan diri sendiri dulu yang masih belum settle lagi tu. Jangan mudah termakan pujuk rayu…. yang sudah tu sudah lah.

    SYARMILA – Biarkan dia jeles… bagus la tu. Lelaki yang tak jeles, akan mulai merasa lemau, hambar dan pudar percintaan you all.

  • alief
    February 23, 2013

    salam..
    sy ade gf ..hubungan kteorang hampir 7 taun da …sal gado2 ni da lali bg kteorg ..gado pn selalu nya sbb cemburu ..tp ade sesuatu berlaku baru2 ni yg destory ubngan kteorg …mle2 nye ade seorang mamat ni nk knl ..and my gf mintak kebenaran nk knl ..sy pn bg jew la bb xkn nk kongkong his life…selepas knl my gf kua bersame laki 2 …dlm kereta dye ckp dye nk my gf jdi tman idup dye …smpai pgang tgn cium ..my gf anye diam shaje ..sy tau ni bb my gf cerita blik ..sy mra dye smpai mcm 2 skali ..tp my gf said kalo da jodoh dye gan laki 2 nk wt mcm mane ..and then tros sy senyap …hari2 kteorg gado pasal bnde ni smpai finally dye wt keputusan break gan sy..sy da wt segala2 tok pertahankn ..tp xdpt ..and now,what should i do??

  • Miasara
    February 26, 2013

    Assalammualaikum..
    Putus cinta memang menyakitkan,apatah lagi kalau cinta tu betul2 dijaga.Ana seorang pelajar Azhar.Ana tak layan langsung lelaki lain melainkan dia.Itupun hbungan kitaorg terbatas,sebab kitaorg menjaga ikhtilat dan takut terlebih batas agama. Ana percayakan dia kerana tingkah lakunya yg beradab,dan dia juga seorang yang beriman.Alangkah indah sekiranya kami disatukan,begitulah impian ana. Tapi tiba2 satu hari,dia memutuskan hbungan,alasannya,sebab keputusan exam x berapa memberangsangkan. Bagi ana alasan begitu,sangat tidak masuk akal.lepas tu,dia tak pernah lagi menunjukkan respon positif.Banyak juga cara yg ana lakukan utk tahu apa masalahnya,tetapi dia cuma diam membeku.Call tak jawab,sms pun x balas. sahabat baiknya,bagitau yg dia tu masih sayangkan ana.Tapi layanan dia langsung tak menunjukkan sedemikian.Ana nak tanya,apa pendapat enta??

  • Tina
    March 3, 2013

    Masalah sy skrg kita org dah setahun bersama dan hampir bertunang .. Last minute nak bertunang dia berubah hati and suka dkt org lain . Semua org dah jemput dan family sy yg menanggung malu sbb dia .. Kita org dah pernah terlanjur .. Dan skrg 3bulan dah kitorang break . Dan dia boleh bermesra dgn perempuan2 lain . Sedangkan sy masih seperti org bodoh teringat kat dia dan syg dekat dia . Dia berubah secara mendadak . Bagaikan dua insan yang berbeza .. Dulu dia sangat mudah menangis sbb sy . Skrg kenapa dia berubah ? Sia2 sahaja sy setia kpd dia . Bagaimana nak forget dia sepenuhnya ? Tlg bantu sy

  • noorsuhada suhada
    March 9, 2013

    saya tak boleh lupa kan bekas pakwa saya dadulu

  • ALIEF – If it’s me, selalu bergaduh, lepas tu boleh pulak keluar dengan lelaki lain… huh! buang masa je!!

    LEBIH BAIK I kenal girl lain je yang lebih menghormati I, yang setia pada I, yang hanya mahu keluar dengan I… yang benar-benar sayangkan I dan tak sanggup untuk bergaduh dengan I pun.

  • misLonely
    March 19, 2013

    btul.!!!!
    sush nk lpakn org yg pernh kita syg n cnta..
    even pun 2 tahun, bnyk kngan an dye..
    smpai skrg sy msih lom dpt g lpakn dye..
    sy syg dye gler2x..
    huhuhu….

  • misLonely
    March 19, 2013

    boleh abg Razzi bg pndpt skit..’

    npe dye tk nk eply mcj sy g…
    i ned dye sebut jk kta maf ..
    sy nk dye mfkn sy jer..
    tp, dye tk pnh nk mfkn sye..
    huhuhuhu…tx tenang..

  • capital a
    March 23, 2013

    asalamualaikum abang razzi . sy bawu clash gn bf. dia mintak putus tanpa sebab . geram betuii , ramai kawan2 sy puji dia , cakap dia baik , xlayan perempuan dn dr pengamatan sy , dia memang macam tu . dia selalu amik dan hntar sy pegi keja , duit minyak dia xmintak langsung sampai sy jd serba salah , lepas balik keja dia akan belanja sy makan . sume duit dia . dia lyn sy dengan baik sekali smpai kwn2 sy jeles dgn kemesraan kami . tp sjk akhir2 ni dia asyk tercakap kasar dgn sy , penah beberapakali sy tegur cr dia dgn hrpan dia x buat lg . then mmg dia try tp sekejap je . sy x thu ap mslah dia . sy xpasti sama ada sy boleh lupa dy or NOT . Pg td sy terima mcg dr dia , mintak putus . mula2 sy terkejut sebab tnpa sebab dy wat sy mcm ni . sy dh x contact mana2 lelaki sejak sy kapel gn dia n dy pn wt copymcg dgn sy . sy betui2 setia dgn dy , bg sy dia lh y terakhir tp ini sume y tr jadi . sy boleh trima kami xdk jodoh tp tologg bagitau napa nk putus dgn sy tiba2 tnpa sebab . sy boleh thn dgn prgai dy y kpala angin sbb sy syg dia . sy nk dy sedar nanti bila sy dh tak dak d sisi dy biarlah dy hrgai ap y sy pernah buat kt dia . pernah sekali dia marah2 sy tepi jalan, sy senyap ja bila dia marah2 sy depan2 then lepas hbis marah2 dy pegang tgn sy dy cakap ‘susah nak cr perempuan mcm syg, senyap bila kena marah’ sejuk ht sy lepas dgr dy ckp macam tu . tp sekarang dy dah mintak putus dgn sy xperlu lg sy nk dgr2 dia marah sy dn sy redha . terima kasih kerana mitak putus awal2 , daripada betahun2 sy terpaksa berkecil hati dengan dia . cuma 1 sy nak cakap , sy betui2 kecewa dgn dia . mungkin ALLAH dah sedia kn jodoh lebih baik untuk saya . sy perlukan kata kata semangat dr abg razi apabila bertemu dgn dia di luar sana dan menghadapi hari2 tanpa dia , tolong saya 🙁

  • wawa zainal
    April 1, 2013

    Salam bro.. Saya ngan dia da lame kapel.. dekat setahun lebih jugak.. tp baru2 ini, sy berbual menerusi phone dgn mak dia.. dan mak dia terkantoi yang dia penah ada pempuan len dulu.. mengikut apa yg mak dia cita, die bersama ngan pempuan tu pada waktu yg sama dia dgn sy jugak.. sy terus telepon dia , untuk mintak penjelasan.. pada mula nya dia tidak mengaku, tetapi selepas di desak, baru lah die mengaku yang die curang.. die tipu sy hampir setahun lama nya.. die kata pempuan (ex ) dia mengandung, terlanjur dgn kawan dia sndri.. sy rasa marah sgt sbb die tipu sy… dia merayu merayu merayu minx bg die peluang utk bahagia kan sy.. die kata die btol2 sudah berubah.. mak die juga turut sms sy minx maaf kerana mak dia rasa bersalah.. mak die juga mengatakan yg dia syg kan sy.. apa yg patot sy lakukan ? adakah patot sy time die kembali .. setelah die menipu sy dgn lama nya ? atau perlukah sy bg peluang kedua tuk die tebus kembali kesilapan nya dulu ? bantu lah saya…. sy benar benar dalam dilemma..

  • Aish_Fatma
    April 1, 2013

    Salam..
    sy sudh mngenali dia nih 5tahun+.. 2tahun kenal, dan 3thun+ rapat. kami tidak ada menggunakan unsur2 ‘kapel’ sbb tidak percye dgn semua itu. tpi kami gunekn unsur sperti sahabat karib yg saling memerlukan antara satu sama lain. slama perkenalan itu, kami selalu bergelak ketawa. kongsi sgala susah senang. di waktu sy susah, dia sllu akan membantu, sama juga sy trhdp dia. kami suka explore mcm2 tempt baru bersama, pegi mana2 sume slalu bersama.. share story semua nya bersama.. senang cter buat ape sumenyer msti bersama lah, n barang pon sllu share gune sesame. smpaikan rasa mcm dh xkisah dh, rasa mcm barang sy, brg dia juga. brg dia, brg sy juga.. kami rapat smpikanla kami masing2 ada perasaan dan niat yg sama, iaitu mahu berkahwin apabila sudah habis study nnti. yes, itula topik yg kami pernah bincangkan.. dan kami pernah menanam hasrat utk mngumpul duit dari skrg utk mase hadapan. mcm2 yg kami bincangkan utk persediaan dari skrg, dgn harapan dpt bersama nanti.. dan dia juga byk kali mmberitahu bahawa dia harap sy akan setia dan happy dgn dia saja. mmg slama dgn dia sy sgt happy dan sgt setia, smpikn sy tidak berminat langsung dgn org len. sbb sy sgt suka dgn sikap dan cara dia. dan sy terima sgala kelemahan dan kkurangn dia.. dan dia pon trima sgala klemahan dan kkurangn sy. sbb dia sndri pernh beri nasihat agar sy dan dia dapat sama2 berubah ke arah Islam dgn cara lebih baik. jadi, kami berubah slow2.. cume kkdg tuh, mmg kami ada bergaduh sllunya bergaduh sbb perasaan cemburu dan inginkan perhatian masing2..

    tetapi secara tiba2 bulan lepas, dia mmberitahu sy dia sudah tidak ada hati dan perasaan trhdp sy,dan tidak ingn berkhwin dgn sy. dia brhrp dia akan khwin dgn org len di mse hdpn, tpi dia mahu focus stdy dahulu. saya berasa pelik scara tiba2 dia berubah, byk kali sy bertnykan sebab2nya dan dia hnya mengatakan ”SY DH XDE HATI, RASA TAWAR, RS SYG TU DH XDE WK FHM X”.. apabila sy igtkn dia smula tntg ape yg kami sudah plan sume dlu, dia jadi marah dan minta agr sy lupekan je sume tuh dan anggp tu sume sbgi pengalaman idop. sy tidak fhm dan berasa pelik. pdhl dlu dia juga yg sllu menasihati sy dan ingin bimbing sy utk jadi lagi better. tp skrg, dia melarikan diri. dan dia tidak selesa apabila sy masih sms dan contact dgn dia. skrg sy thu, dia sllu sibokkan diri dia dgn buat mcm2 aktiviti, dan sllu kluar berjumpe rakan2.pdhl dulunya dia tidak sbgitu. apabila sy ajak utk jmpa dan kol pon, dia sllu mengelak. dia yg sgt kenal dlu sgt berbeza dgn skrg. skrg sperti org len. seolah2 dia mcm dh meluat dgn sy.

    sume kwn2 dan fmily sy terkjot mngthui tntng ini sbb mreka kenal sgt dgn dia, mreka kenal dia seorg yg sgt baik dan sllu buat sy happy.
    skrg sy msih tidk dpt lupekn dia sbb dgn dia sajelah slama ini lelaki yg sy sgt selesa utk bergaul, sbb tidak mudah utk sy rapat dgn mana2 lelaki melainkn dia. sbb dia mmpunyai ciri2 dan sifat2 lelaki yg sy cari slama ini. yg pling mnyedihkan apabila dia mengatakan ”YE SY BERHARAP SY AKAN KHWIN DGN ORG LAIN MASE AKN DTG”, dan alasannye hnya sebb ”SY DAH XDE HATI KT AWK, DH TAWAR’. sy berasa sgt sedih dgn sgala kata2nya dan masih terigt lagi.

    skrg nih sy hnya mendiamkan diri saja dari dia, seems cara itu mmbuatkan dia lebih happy skrg, wlupon sy agk merana. tmbhn plak, bbrpa bulan lagi dia akan fly smbung blajar di luar, mmg sy akan bertmbh sedih nnt pmergian itu. ibarat dia smkin jauh nanti dari idop sy, pdhl sy ikhlas dan setia dgn dia slama ini

  • anisku
    April 17, 2013

    salam abg razzi
    sy ingin brcerita dn bertanye sikit..sy dah bercinta 3tahun..dia seorg yang mengongkong, tapi sy ikutkan sbb syang, smpaikan nk pergi dgn ahli keluarga ke mall pun tak bly, takut org lelaki mengorat sy..sy ikut sbb syang..sy caring pada dia, jaga ati dia, tapi dia tak caring pada sy, jaga ati saya spertimana yang dia nk nak dari sy..kalau sy tak caring ktr dia, dia bising, mrh2..adil ke mcm tu..knapa sy shaja yang perlu bgi sgalanya, caring, jaga ati dia, tapi dia tidak..2 tahun turut2 tak ingt arijadi n anniversary..sy telah mntk putus sbb sy ase ksong, sy syang dia sgt2 tapi sy tak boleh terima knape dia tak caring, jaga ati sy seperti sy buat pada dia..peluang dah byk sy bgi, 31.03 annviversy yang ke-3, akhirnya dia tak ingt jgkk..sy dh ptus ase mgharapkan dia caring, jaga ati sy..betul ke tndakan sy abg razzi..

  • anisku
    April 17, 2013

    satu lagi persoalan sy, knape lelaki ni mula2 shaja dia romantik, kita terpaut pasal dia romantk, buat kita gelak, tapi bila dah msuk 2 3tahun, msj sepatah2, kitalah yang duk cari idea nk berckap tpn,kalau tak mmg senyaplah..sakit atikan?..kita jelah tnye dia itu ini time msj, dia tau jwp sptah2 je..ee..sakitnya atii bila difikirkan..dgn kita payh dah nk gelak2 skrg nie, tapi bila kwn2 dia tpon, ckp lembut, gelak2 , blh plak..salah ke apa yang saya ase..ke tak ptut ke sy skit ati..dia nk kita hargai dia, caring dia, citer smua tanpa ditnya, tapi dia tak buat plak cmtu kat kita, adil ke..sy dh sabar, tapi ati sy ni tak bleh nk terima dah,tak berubah2..apa pendapat abang

  • HANA
    April 22, 2013

    hye brother love.. saya nak mintak pendapat dengan brother love..saya sekarang berada dalam dilema..mama saya meminta saya memutuskan pertunangan saya dengan insan yang saya cintai selama 6 tahun.. kitorang bercinta 5 tahun,then brtunang da setahun..we supposed to get married this jun..tp dy mntk tunda coz masalah kewangan..lagipun my tunang buknlah datg dari golongan yang senang..dis dari keluarga yang sederhana..tak ade ayah..so dialah ketua keluarga..dia yang menanggung segala perbelanjaan keluarga..disebabkan masalah ni, mama mintak saya putus dengan dia..tapi saya tak mampu..macammana saya boleh tinggalkan dia sedangkan kami saling mencintai tanpa sebarang masalah..tiada siapa yang curang atau berperangai menyakitkan..hanya dia tidak mampu menepati janji untuk mengahwini saya seperti yang dirancang..saya tak kuat untuk meninggalkan dia..apatah lagi disaat dia memerlukan saya..tetapi setiap hari mama memaksa saya memutuskan dia..apa yang harus saya lakukan..saya tidak mahu meninggalkan dia..dan saya tak akn mampu untuk memadam segala memori indah kami bersama..terlalu banyak kenangan yang kami kongsi bersama..saya bingung..hampir setiap hari saya menangis mengenangkan yang saya harus meninggalkan dia demi mama..saya tidak ingin ini terjadi..tapi saya juga tidak ingin menjadi anak yang derhaka..kenapa mesti hubungan kami dihalang..apa dosa kami..kenapa takdir tidak mengizinkan kami untuk bersama…bantulah saya..saya bingung..

  • applehijau
    April 26, 2013

    hi abg razi… sy dah lama bercinta dengan kekasih saya ni, dah lima tahun… dia bos saya.. sampi skrg sy masih lg bekerja dengan dia… masalah sy.. sy dh b,kahwin dan dia pn dh berkahwin(dia dah ada 2 isteri. kami dah buat mcm2 dah.. skrg sy rs mcm sy dipergunakan untuk kepuasan nafsunya. saya jadi geram dan insaf serta bertaubat.. sy terpaksa keja lg dengannya kerana mslh kewangan. apabila sy beritahu dia, sy x mahu melayan dia..trs dia buang sy dr hidup dia. katanya..kita putus sahaja kerana diax dapat apa2… sy mmg sygkn dia sepenuh hati tapi sy sdh tidak mahu hidup dlm dosa lg… sy ingin melupakan dia dan menganggapnya sebagai majikan sahaja.. tp dia trs formal dgn saya dan menunjukkan kemesraan dia bersama isteri depan sy.. bagaimana sy hendak berhadapan dgn situasi ni. dr segi keja mmg ok.. tp apabila melibatkan hati dan perasaan sy berasa tertekan sgt2…

  • May 5, 2013

    bca abg pnya tips cm smgat je nk lupakan ..tp ssah jgk kn..
    sya ada kna dgn sorg llki ni..tp myb slh sya jgk…sya nk tggung risiko tu.. kononnya hti ni kuat la…tapi x…
    sya taw dy jht,, dy byk pmpn,,, tpi sya butakan mata..pekakkan tlinga… bt xnpk smua tu.. tp last2 sya yg mkn hati..lma2 sya dh blh fham dy ni..dy ni mmg sweet talker.. mna2 pmpn yg dgr dy ckp mmg blh cair dgn dy… skrg sya dh amek kputusan nk lupakan dy…
    sya rasa xda apa saya nk petahan kan… dy tu xda kja.. education pon xtggi… ska mlepak je kt umah… yg paling sial nya..dy tu ska makn duet pmpn.. bodoh kn.. hahah..sya bkn nk mgata dy ke ape..tpi nk sdrkan dri sndiri..xda apa yg nk sya kjarkan kn..?

  • emma
    June 5, 2013

    slm mr razzi asking your opinion saya sangat susah melupakan kekasih lama saya kami sdh 5 tahun becinta tapi sejak setahun sebelum berpisah kami selalu bergaduh kerana dia sudah tidak memberikan perhatian dengan saya :(.. tidak lama kemudian sy berpindah kerja di pedalaman so makin jauh la jarak kami dan dia pun jarang hubungi saya bila saya hubungi dia slalu kata sibuk kerja.. sehingga la dia suruh saya membuat pinjaman along tanpa kerelaan saya tetapi kerana sayang dan dia berjanji akan tebus secepat munkin saya pun bersetuju memberi kan ic dan kad bank saya 🙁

    selama hampir 3 bulan saya hanya mendapat rm400 sahaja dari gaji bulanan saya alasan nya kena potong bunga n hutang d along saya cukup menderita masa tu x da wang kereta saya pun tertunggak selama 3 bulan 🙁
    apa yg saya mahukan cuma kasih sayang n perhatian darinya saya sanggup x da wang yang penting dia ada untuk memberikan sokongan 🙁

    bila saya call dia mesti buzy hampir setiap hari kami bergaduh dia tidak pernah menjaga hati saya dia cakap banyak mau fikirkan masa dpn dan hutang piutang nya.. dalam ms yg sama ibu sentiasa mendesak untuk saya berkahwin dengan nya tapi dia pula putus kan hubungan kami kerana belum bersedia masih banyak hutang..

    dalam masa yang sama x schoolmate saya telah datang dan meluahkan perasaannya kpd sya sejak di bangku sekolah lagi sya amat terkejut dan dalam hati yg hancur saya terima dia dan memberitahu nya kalau benar cinta dan ikhlas datang kerumah jumpa org tua ku..dia pun bersetuju untuk datang merisik.

    sekarang aku sudah ditunangkan dengan x classmate ku masalanya aku masih belum blh lupakan x bf kerana masih cinta dan sayang
    bro please help

  • m
    June 18, 2013

    Bro! Thanks utk tips tu.. tp skang ni da dekat 5 bulan da sy dok tumbuk2 bantal ni.. hampeh.. when i fall asleep.. shes an angel.. but when i wake up, shes become my nightmare.

    Terpaksa reject 3 org sbb penangan minah ni.. sy still tak bleh nak move on.. kesian jugak kan kat diorang..

    So! Ada lg cara yg lain? Menyibukkan diri sudah.. try cri cinta lain pun sudah.. try nak pindah tmpt kerja pun sudah.. try nak jual kete pun sudah.. baik pakai superbike kan? Naik kete sorg2 pun buat apa.. reply kat sini je bro.. bleh?

  • Pijan
    June 24, 2013

    Salam bro.. Saya nak tnya minta pendapat.. Saya baru je break dgn makwe saya … Dia yg putuskn hubgn kami dgn alasan asal kami bgaduh dia ta, dpt nk concentre pelajaram dia.. Dia kata saya cool je mcm buat tak tau kalau kami bgaduh .. Kami couple bru 4 bulan last2 dia minta putus bgtu sj .. Dia kata nk bkwn dlu .. Kalau ada jodoh tak ke mana .. Perlukah sy nk kwn dgn dia ? Perasaan syg tu still kuat lg bro sbb raya ni bercadang nk bw dia jumpa family sy last2 semua jd mcm ni ,,, aaarrghhhhh!

  • Roosvelt
    June 24, 2013

    Pijan kna kuat mna tw ada jodoh dn ktax2 yg kta ungkapkan 1 doa .wish u dgn dia ada jodoh dn bkekalan .dn jgn keras hti tw buat cool coz dia perlukan kmu pijan..wish u luck ,may god blees u my friend

  • yasmieradiya
    June 25, 2013

    Assalamualaikum abg razi. Saya seorang ibu tunggal yang baru putus cinta tak sampai seminggu pun. Kami dah bercinta selama setahun n hubungan kami tidak penah mengalami masalah selama itu. Dia seorang lelaki yang baik tak pernah meninggalkan solat malah telah byj mengubah cara hidup saya yg agaj liar dulu. Alhamdulillah sy bsyukur dipertemukan dengannya. Cuma satu saja karakter dia yg paling ssh nk di kawal adalah jealousy. Sy bekerja bertemu dgn ramai lelaki tetapi sy tau jaga border di antara kami. Semua masalah timbul bila saya dikatakan curang kerana mengikut client sy ke Singapore sdgkn itu hanya salah faham. Sekembali sy dr spore lsg dia x nk jwb text and call dari saya n he only said that trust is no more. Bagaimana dia bleh kata sedemikian sdgkn I tdk blaku curang. Sbb dia pnh nyatakan if I go to spore jgk he will stop talking to me. But I’ve done nothing wrong. I bkn bfoya2. Til now dia lsg x nk dgr my explanation n pintu hatinya da tertutup buat I. Bila I tanya wether he stil loves me he said yes cuma trust tu da xde. I dun know how he can easily dump me and forget everything. Btw…he is a married man and he said nk concentrate dgn family n bertaubat. Sdgkn cinta kami suci n tergamak dia tglkn I begitu saja. Tolong la abg razi. Apa yg ptt sy buat.

  • aya
    July 7, 2013

    salam .. abg razi .. aya nak tanya pendapat abg tenang bekas kekasih bercinta dengan sahabat sendiri … sy dh knal dgn ex sy tu selama 6 tahun .. hubungan kami kdng2 xbpe nak elok .. asyik putus sambung ..pputus sambung je … then skrang nie sy dpt tahu dia dh bercinta dengan teman bilik sy masa sy belajar dulu .. sebenarnye dia tahu sy masih syg kan dia lagi .. n ramai ckp jodoh sy dgn dia .. sy buntu la abg razi .. kalau nak diikutkan memang la sy yg banyak wat salah .. tp dia sendiri tahu yg sy xleh tinggalkan dia .. tp kini dia dh pun tinggalkan sy sbb dia dh bg harapan tu kat kwn sebilik sy .. sy rse mcm dipermainkan la pulak … hhmm .. skrng nie sy cuba utk melupakan dia .. tp ssh sgt .. apa yg harus sy buat ?? kwn2 sy suruh sy rampas balik ..tp sy xsuka merampas hak orang lain .. sedihnya sy .. hhmmm

  • July 9, 2013

    hai,,bru terjumpa blog ni..hee.. tp kn, law ktorang clash sebab sy y salah.. sy y curang.. sebab geram..ktorang slalu gaduh..tp still bersama .3 tahun da jalin hbungan.. now..dy xnk terima sy dah.. sedih sgt..sebab slame ni,sy xpna curang..bf skrg slalu mrh..coz sy still igt y dulu..sy xtenang ble teringat kesilapan lalu..tp ble wat istikharah, ati ttp berat kat bf skrg walaupun sy xsyg kan dy.. sy masih syg kn y lme..ape perlu sy buat??? :'(

  • princess
    July 10, 2013

    my bf curang haha and i rasa dia da hina i sbb seolah2 i ni tak cukup baik utk dia sedangkan i dgn dia da lalui mcm2 dah.and to compare i dgn dia, i lebih berjaya in academics compare to him. we both dulu sama sekolah,tp bila masuk u dah lain2. know what my bf ni mmg jenis yg tak reti laa nak layan sorang je perempuan. i tak salahkan dia sbb curang i just salah kan diri sndiri sbb setia sangat and trust him alot. hm and the problem now is i tak dapat nak move on sbb i kesian kan dia huhu. selama ni i la yg bg semangat kat dia utk study,utk berjaya dalam hidup and i yg teman dia siang malam bila dia down especially time he lost his mom unexpectedly few months ago. i pun turut bersedih and nangis siang malam bila tgk dia sedih. i pun pelik huhu sampai dpan dia pun i yg nangis dulu tiba2 sbb i terharu sgt sbb dia and family dia boleh kuat atas kehilangan mama diorg. during that time dia ckp kat i yg i ni la the one and he promised me inshaAllah he wants me to be his soulmate. i terharu that time sbb dia ckp face to face dgn i. hm now on is i tak boleh nak move on sbb i rasa dia selesa cerita problem dia dgn i and i know he still loves me and i rasa dia dgn gf dia skrg bkn mcm hbgn kitorg yg dulu yg mcm not just as a gf bf but we also friends and family to each other. i cuba jgk nak stay apart from him taknak reply text dia,taknak pick up call dia smua tu tp i fikir2 i tak boleh selfish i hv to be a good friend to him like i always did before.. i tertanya2 jgk bila masa la dia ni contact his now gf(i pun tak sure dia da couple belum dgn that girl. bila i tanya dia pasal gf dia tu dia taknak jawab and i pun taknak la dia fikir yg i ni nak dia lagi huhu apa yg i cuba sampaikan kat dia ialah im being noce to him now just as a friend bkn sbb i masih syg kan dia ke apa padahal it was the truth huhu 2 years bro u ingat senang ke nak lupa da laa dia mmg baik.. cuma satu habit dia yg i tak boleh nak terima dari dulu smpai skrg ialah dia tu tak reti nak cukup dgn sorang perempuan. and sbb dia baik and he’s quite good looking laa ramai pulak kawan2 perempuan dia yg sangkut dgn dia haha one them is his new gf laaa,that girl is his bestfriend sbb tu laa dia tak sanggup nak reject that girl. haha now i nak pendapat u,patut ke apa yg u buat ni? being a good friend to him padahal i rasa i masih tak dpt nak move on sbb i taknak dia sunyi sbb org yg dia slalu share problem da takde. i taknak tgk dia bersedih, i tak sanggup tgk dia mnangis lagi lepas dia kelihangan mama dia dlu. hm ikhlas ke i ni jadi kawan dia? hmm thanks fr reading :’)

  • HANA – I faham your situations ni. Tak perlu pening kepala. Tak perlu konfius. Bertenang….

    Hana tak nak jadi anak derhaka at the same time tak mahu kehilangan dia yang dicintai…

    Okay, macam ni Hana. First… you kena ingatkan pada Mak you yang you sekarang ni tak mahu derhaka so you akan memutuskan pertunangan. TETAPI… dengan syarat lepas ni Mak you tak boleh halang apa-apa lagi.

    PUTUSKAN PERTUNANGAN dulu dengan tunang you, dengan syarat tunang you akan berusaha 10x ganda lagi untuk menampung perkahwinan dan kehidupan you all nanti.

    You see, pertunangan dan perpisahan itu semua tidak penting, hanya LUARAN semata-mata… yang penting adalah HATI!

    Bagaimana hati dan kesetiaan you all? JIka benar cinta, mesti kena setia, mesti jujur, mesti rela berkorban dan sanggup berusaha bersungguh-sungguh untuk kebahagiaan anda berdua.

    Jika itu tak boleh dilakukan, well memang tidak layak untuk kahwin la kan? I’m sure boleh. All the best ya. 😉

  • khairul
    July 15, 2013

    Salam abg Razzi.. wlaupn dh 5 blan brlalu sy masih x mampu umtuk lupekn die.. kami brcnta dh lame tp die brubh bgitu ketara… 2 hari sblum kiteorng ptus kami ad brjumpa wktu tu die ok sgt2… smpai skrng sy xtau tau ap pncenye….

  • izm
    July 20, 2013

    assalam..
    saya ingin meminta pandangan a.razi..suami saya curang dengan saya..terlalu payah untuk saya maafkan dia..sudah berkali-kali kantoi tp tak serik jugak.pandai pulak berpakat dengan pmpn tu yang mereka sekadar kwn biasa..kalau dh sms bersayang2 tu kawan ape???dan baru2 ini kantoi betul2 kantoi saya berjaya mencari fb suami..segala2nya terbongkar..yang paling menyedihkan pmpn tu isteri orang..dipendekkan cerita saya penat nak memaafkan suami..akhirnya saya minta dilepaskan tp suami merayu tidak bersedia utk melepaskan saya kerana masih sayangkan rumah tangga dan anak.tp susah untuk saya terima kagi walaupun masi ada sayang terhadap suami.keesokan harinya dihadapan saya suami call pmpn tu minta antara mereka dah tak ada apa2 hubungan lagi dan suami minta sama2 menjaga rumah tangga masing2..pertama pmpn tu ok.x sampai 5minit dia call dan sms memaki suami saya..sekarang saya sendiri dalam proses nak memaafkan suami dan bayangan kecurangan suami masi berlegar2 dlm fikiran..dan utk pengetahuan a.razi suami dgn rela hati membawa saya bersama2 ke pjbt agama utk kaunseling..kerana ingin menyelamatkan rmh tgga kami..tp saya masi tak yakin takut semua ini sandiwara lagi..

  • YOE
    August 1, 2013

    askum..
    saye nk mnta pndangn a.razi…saye dah kapel dgn seorang pompuan ni da 5tahun da….da byk kali gado spnjg tempoh tu..tpi still bersatu kmbali…org kapel mne ade xgado kn..and then..lbih kurang 4bulan yg lepas,kami bergado sbb seorang lelaki…kwn kpd kakak gf saya tu…laki tu mula2 nmpk gf sy tu at birthday party anak kakak dia. Lpas tu laki tu mula mngayat through fesbuk..gf sy ada ckp psl laki ni pda sy dan dia ckp laki tu hnya mahu berkwn..jadi,my first mistake…saya biarkan…sbb gf saya tu seorang yg amat peramah dan suka berkwn..saye cube memahami dia…so saya anggap sume tu nothing serius la…and then…untuk pngetahuan a.razi..saya adalah seorang student…dan ada pada satu mggu tu,saya terlalu sibuk dgn exam smapi sy kurang luangkan masa saya dgn dia.Lpas je saya abes exam sume tu, sy kontek2 dia, dia da mcm xlyn saya sprti biasa dah…seperti da tawar hati…after that saye ternmpk gmbar di fesbuk kakak dia ada gmbar dorang berdua sama2 kluar…and dpt thu dorang da salu kuar same the whole week saya busy tu….saye xdpt nk than kemarahan saya,trus sy lontar mcm2 kate yg even sy xmksudkn pun dan kitorang gado..dia betul tersentap dgn apa yg sy ckp.

    ade lbih kurang smggu jgk la kami xkontek.then bila saya kontek dia utk pujuk blik,dia ckp dia da terima lamaran lelaki tu…hancurnya hati sy…dia bru knl lki tu smggu dua…tpi kami da 5thun bersama…dia buat kputusan kahwin tu dlm masa 2 3 hari je..dlm keadaan yg dipengaruhi emosi…saye xprnah mnjangka dia akan buat kputusan sejauh ni.Saya cuba trima sume ni..mungkin dah tkdir..kami xde jodoh…tpi beberapa mggu lpas tu…dia ada cari sy blik…dia ckp dia mnyesal dgn kputusan yg dia buat tu…tpi sumenye da xboleh nk tarik blik sbb smua dah diaturkn oleh kluarga msing2.Kami juge da beberapa kali jmpe dan dia byk menagis dpn saya.Saya dah xtahu ape nk buat….sy xsnggup nk galakkan dia cancelkn perkhwinan tu walopon saya nk sgt2 dia kembali kat saya…saye nsihat dia truskan je…tpi dia ckp ckp bakal husband dia tu..dia nak tetap jmpa saya walopon da kahwin and lelaki tu setuju je…

    Jadi ape pndangan a.razi..apa yg perlu saya buat…saya sgt sygkn dia dan sy tahu dia pn sama cuma dia baru sedar sume tu skrang bila dgn lelaki lain….tpi sy pn xnk dia jdi istri yg derhaka dlm masa sama sy juga mgkin trbuat dosa…saya buntu sgt2 fikirkan sume ni…saya cuba nk lupakan dia tpi xdpt…merana hidup saya asyik fikirkan pasal kenangan..impian..harapan kami mase bersama dulu.

  • langit biru
    August 5, 2013

    Assalammualaikum abg Razzi,
    Saya dn kksih sya dh ptus hmpir 2 thun,sbb sya yg mnta ptussaya kliru dgn dri saya msa tu,sya rsa sya x mncintai diasdngkn dia sngt syg pada sya..dlm msa 2 thun tu dia msih brusaha utk ambil hati sya,tp sya x nmpk smua tu..bru2 ni sy dpt taw yg dia dh nk brtunang..sya jd mnyesal krn tingglkn dia dlu..sya pjuk supaya dia kmbli pd sya,mmg dia msih cintakan sya,tp x snggup utk kecewakn bkl tunang dn fmly..sya kta kat dia apa layanan yg akn dia beri pd bkl tunang dia jika dia msih mncintai saya.?sya trtekan dgn ksilpan sya dlu..fmly sya dh rpat sngt dgn dia & dia pn syg sngt dkt fmly saya…sya taw mmg silap saya dlu..bnyak kngan dlu kmbali dlm ingtan sya..sedih sngt bila trpkir yg sya buat dia mngis dlu..apakh yg ptt sya buat,..stiap kali sya brdoa agr ALLAH kembalikn dia dlm hidup sya.salahkah sya jika sy solat hajat supya ALLAH kmblikn dia pada sya@ adakah lebih baik minta ALLAH hilangkn sgala ingtan tentang dia…

  • nurul
    August 16, 2013

    abg razzi..
    nurul da wt mcm2 untk lpewkn ex bf nurul..tpy smue nyer x brjye..nurul msih ingtkn hbgan kami yg dlu..time nurul nk lpewkn dy..time tuh gak dy cntact nurul..prlu kew nurul tkar 6be fon spya dy xdpt cntact nurul??

  • ayja
    August 21, 2013

    Assalam
    Selm ni sy hnya memerhati segan utk berkongsi isi hati.Tapi rsnya dah spai ms sy luahkn apa y terpendam sejak dr bln 3 2008;(

    Saya nk tnya pndpt mcmn sy nk lupakn exbf sy..dah 5 thn kami bpisah..critenya mcmni..exbf sy jnis y xleh di tegur.ada degree.keje x pnh ttp.spai 1 saat,sy gtau dia,klu still xde keje spai sy abis blaja kitaorg pts.mgkin dia igt sy main2.kamu couple dr 2004.

    Bl sy nk abis blja dia ttp xde keje,sy amik kptsn berpisah.mmg sakit tp sy itu kptsn sy y btol.mmg dia dtg kermh minta di beri pluang tp sy xendah.kami berpisah bln 2/2008 dan sy bertung 6/2008.di sbbkn dah frust sy trima lmran suami sy y sy hnya knl 4 bln.

    Bln 4/2009 kami kawen.ms mula2 kawen sy xrs xde la igt sgt kat exbf sy.tp lama kelamaan makin igt.spaikn termmpi2.slu sy mmpi y dia dtg utk bersm sy n sy mnta berpsh ngn suami sy.

    Sy dah xtau nk bt ape skg…ms raya sy ada pergi umh kakak dia bt knduri akikah.kakak dia gtau y dia dah bertng.hati tersentuh jgk.ape y br sy jiwa kacau,kakak dia gtau ms nk smpn gmbr2 lm..exbf sy amik gmbr kami y lm n gtau kakak dia nk smpn bt kengn.

    Tlg sy bg buah fkrn..skg sy dh ada suamu dan 2 ank.tp exbf sy msh menghntui saya.smua bnda sy dh bt.tq

  • Eyka
    August 25, 2013

    Hai..eyka nk tnya patut tak kita berkawa dgn ex???

  • remy
    September 8, 2013

    tq pd siapa yg wat web ni..sbb kmu tlah mmberi sy kpercayaan untuk mlupakan dia..tq cgt.kerana dia sy xley nk wt ape2..hnye tringat kat dia saja..

  • amalina
    September 12, 2013

    salam bro. saya nak tanya, adakah normal bagi seorang lelaki, dan lelaki tu kekasih saya hampir 6 tahun kami berkawan, kekasih saya tu selalu berkasar dengan saya. cth kalau gaduh pun mesti akan cakap “aku hang” dan mencarut kt saya. sampai 1 tahap saya pn x tahan dia x respect saya sbg perempuan, then saya pun dgn x sengaja mencarut balik sbb saya yg perempuan nie pun dia x respek bro. saya dah x tau apa lagi yg harus saya lakukan. katanya nak kawin dgn saya, tpi bila gaduh ja kerap sgt cakap kasar2 dgn saya. buntu sgt dah xtau nk bincang mcm mna lagi :'(

  • cintakembalimekar
    September 13, 2013

    salam…
    dah lama saya pendam perasaan saya ne kalo kira2 dah hampir 8 tahun.Okla terus terang saya dah pun berkahwin dan ex-bf saya pun dah berkhawin.masing2 dah ade anak.masalhnyer samala tajuk atas tue xdapat melupakan dye.saya dan dye sering bersms dalam fb maklomla nak msj malam2 masing2 dah berumah tangga so time keja mcm ne la dpt sms.masing2 masih mengingat kenangan lama,yela ex saya adelah yg first saya kenal dan sayang,samala mcm dye.kadang2 kalo teringat zaman bercinta dulu2 memg sedih sangat,kenapa kami berdua xdk jodoh sampai ke pelamin.asalnyer kami mula putus saya yg mulakan hal dulu.curang dengan dye sbb dye seorang yg terlalu buzy dgn keja.xtahan kalo time saya cuti dye xdk,keja manjang outstationla..so dah hampir 6tahun kami xjupe ne kami hnya saling berhubung melalui fb.macam manala saya nak lupakan dye,?kalo tgk anak mmg xsmapi hati tapi susah kalo kita berkhawin dgn orang yang bukan kita cintai..

  • lieya
    September 13, 2013

    salam…trus trng i xblh lupakan apa yg ex i buat kat i…slma hmpir 4thun kami couple, i xtau yg die brstatuskan ‘SUAMI ORG’…tuhan jey yg tau apa yg i rsa..sdgkn masa awl pkenalan kami, tidak menampakkan lgsung yg dia tue seorng lelaki yg sudah berumahtangga..serius i sygkn dia tapi dalam masa yg sama prasaan bnci trhadap dia mbuak2..huhuhu..i xblh tipu diri i sendiri..yup! everything about him, contact no or brg2 yg pernah dia bagi kt i,semuanya i dah buang..Persoalannye, dia masih mencari i & terus mencari i..

  • September 19, 2013

    KHAIRUL – As Salam… kadang-kadang tanpa kita sedari cinta yang kita sangkakan kuat sebenarnya sudah lama luntur sebenarnya, kita saja yang tidak menyedarinya awal… Bawa berbincanglah untuk ketenangan diri. Bersedia untuk sebarang kemungkinan.

  • September 19, 2013

    IZM – Memang susah apabila kepercayaan kita selama ini telah dihancurkan. Untuk kembali percaya bukan senang!

    Tetapi demi anak-anak ada lebih baik berilah peluang terakhir buat sekali lagi kepadanya JIKA dia benar-benar mahu teruskan kaunseling, walaupun semuanya sudah baik.

    TETAPI, ini adalah kali terakhir la kan. REMIND HIM that betul-betul akhir. Jika setelah kaunseling semua ini masih lagi tak berubah, ada baiknya berpisah saja. Mungkin itu adalah jalan terbaik.

    Kadang-kadang perkara pahit sebegitu yang kita terpaksa harungi demi untuk menemui kebahagiaan yang abadi nanti.

  • September 19, 2013

    YOE – Kalau sudah family involved itu menunjukkan family mereka semua tidak tahu pun pasal YOE, yang mereka tahu adalah bakal suami gf you kan…

    Agak menampakkan yang dia sendiri confused di situ dan tidak ikhlas dalam perhubungan, hmm… jika benar-benar mahukan perhubungan ini, dan jika dia benar-benar masih cintakan you, ada lebih baik you two berjumpa dengan family dia dan ceritakan segala-galanya.

    Dari situ bolehlah buat keputusan seterusnya. Nak cancel wedding ke, atau Samada you all nak bertunang dulu ke…or even terus kahwin.

    BUT if I yang berada di tempat you. I will not go on anymore la kan, sebab seorang yang tidak tetap pendirian ni amat mengecewakan. I pernah go thru… yang akhirnya I yang merana, so will no go thru that road again la.

  • September 19, 2013

    AYJA – Semua benda dah buat? Tapi masih ingat ex bf…

    YOU SURE semua benda? Macamana you boleh pergi ke rumah kakak dia pulak kalau semua benda you dah buat untuk lupakan dia?

    Cuba you buat 10 list dalam artikel ni dulu, buat 100%… dan jangan menipu diri sendiri. You masih ingat pada ex bf sebab naluri dalam you masih mahu ingat sebenarnya. Hasutan syaitan untuk memecah belahkan perkahwinan…

    Cuba bayangkan jika suami you sekarang yang asyik teringat-ingat dan termimpi-mimpi ex gf dia dan terasa nak tidur dengan ex gf dia macamana you rasa? …JADI, lawanlah betul-betul hawa nafsu anda itu, pasti dapat atasi masalah ini jika benar ada kemahuan.

  • September 19, 2013

    AMALINA – suruh dia berubah untuk kali terakhir, jika tak berubah lebih baik putus saja hubungan. Ramai lagi yang boleh menghormati you.

  • September 19, 2013

    CINTAKEMBALIMEKAR – Buatlah 10 perkara dalam artikel tu, jangan baca saja buatnya tidak. Kalau you betul-betul sayangkan keluarga.

  • AINA
    September 19, 2013

    bro..sy nk mtk pendpt..dlu sy dh ptus dgn my ex sbb dia de pmpn lain.then after a year ktorg baik blk n kapel blk. dia ckp stil syg kt sy,dia xhepy dgn dat girl. dia kata dia tekad plh sy n even dh inform family dia yg dia nk kawen dgn sy n his family agree. tp sy xsempat jmpa family dia lg.baru 2 bln berbaik tbe2 dia ckp dia xde prasaan kt sy n ssh nk percaya pd org sbb trauma putus dgn pmpn dlu tu.

    sy tanya dlu ckp syg kt sy etc tu apa?dia kata dia ckp cmtu spy dia hrp dia dpt blk prasaan dlu yg dia pnh ada pd sy..peninglah sy bro. dia kata dia pn xtau apa sbnrnya dia nk.tp tup tup dia rupanya de pmpn lain…

    sy rs tu sume alasan dia je nk putus dgn sy..pd pendapat bro, lelaki jenis apa dia tu?mula2 ckp lain pastu ckp lain plak..adakah dia xtetap pendirian or what?

  • Miss Lyn
    September 27, 2013

    macam mana nak lupakan dia.. kami da knal 5thun.. masa dia lepaskan sya… sdah 3 bln kami ptus… dan kini kami masing2 ada pasangan than dia nak kembali dengan sya atas alasan dia syg sya…? apa jalan yg terbaik buat saya.. ada kah balik dgn dia atau teruskan hubungan dengan pasangan sya yg baru… sa tak pasti semua ii…

  • ezzy
    September 28, 2013

    mcm mane nk lupekn die .saye dgn si die 1 kolej dan 1 aliran cume kelas berlainan tp clas die bersebelahan dgn saye .saye stdy slme 3 tahun n die pon same . .tiap kali ke clas saye akn terserempk dgn die dan sume kngan akn kembali . mcm mane nk buat untuk lpekn die smentre tunggu 3 thun nie ??

  • insan keliru
    September 28, 2013

    salam..umr sya 18 taon..saya dh knal die ni since frm 1 ag n ye ad aty at sye time 2 tp sye xtau pown..ab zj form 3 die tkar skul laen cz xthan tgk sye rpat ngan oam len…hmpir 2 taon sye x dngar kabar dri die..blan 5 ari 2 sye jmpe die blik..die cte sumeny yang die suke sye dlu n still sygkn sye lg..pd 20/05/ ktoam kapel…sweet cgt tp die kna tgglkn sye lgi cz die dpat matrik p.pinang n sye dpat GMI..lpaz j rye puasa die mcm da lpekn sye…msj n kol jrang skali..sye x kesah pown cz myb die bzy kat sane…heum 1 ary sye kol die n die gtau yg die da syang oam len…ktoam clash pd 04/09…sye sygkn die cgt2 tp mdah j bg die tok lpekn sye..smlm sye mcj die tny kbar..die gtau yg die da kapel mggu lpaz..smlamm sye mnangis cz x sgke die cmni..sye bwu j paz kol die td tbe2 4we die yg jwb..4we die gtau die tad pdhal sye dngar suare die at blkg…mslhny sye x bley nk lupekn die..wjah die slalu ad d fkran sye..sye sygkn cgt2 tp die wat sye cmni…sye arap abg razzi dpt tlong sye…:'(

  • fiza
    October 19, 2013

    Camana nak lari dari boifren yg psiko? Dia terlalu sayang saya sampai saya terkongkong. Pernah nk tinggalkan dia tp dia ugut saya,sy jd takut

  • insan terluka
    October 19, 2013

    Salam….sy da break ngan bf 2011 lg gara2 sikap sy sendiri yg terlalu memaksa dia…sy keliru sebenrnya dia ckp tk leh nk lupakn ex dia..tp dlm wktu yg sama dia still berhubungan ngan sy seolah2 tkde benda yg berlaku cm tk semesra dl.baru2 ni mak dia dtg umh sy sab sy ttp hp sy 2 minggu.tetiba mak dia dtg tanya sy kwn lg tak ngan dia..sbnrnya sy cfius ngan perasaan dia terhadap sy…..

  • kubota
    October 20, 2013

    Pernah brkawan dr zaman persekolahan lagi. Sy mmanggilnya adik dan dia mmanggil sy abang di zaman persekolahan. Ex g/f sy tu baik dan lemah lembut dn penyabar orgnya. Namun bila sy mmasuki U, hati trpaut pd seseorang sehinggalah sy bkahwin. Ex g/f sy tk brkata apa2 dan lgsung tk memarahi cuma die mula mnjauhkn diri. Akhirnya die brkawin dgn lelaki pilihan kluarganya. Jodohnya tk pnjang mahupun sy sndiri wlpun ia adalah wanita pilihan sy sendiri. Sy ingat pilihan sy adalah tepat sbb perangainya adalah kasar dn tk mghargai sy sbg suaminya. Manakala, ex g/f sy berpisah krn bekas suaminya curang du hadapannya.

    Sy mnyesal krn meninggalkan ex g/f sy yg baik dn mmg seorg yg tinggi budi pekertinya.Skrang, atas sesuatu sebab yg tk diduga, kami telahpun bertemu krn sy cuba cari ex g/f sy itu melalui ofis lamanya. Kami mula bermesej dn mnghantar email. Tetapi apa yg sy hrap agar ex g/f sy dpt meberima sy semula namun die hnya buat masa ini ingin menjadi best friend sahaja.

    Tolonglah cadangkan cara bgmana sy boleh merapatkan hubungan ini sbb sekarang kami dah sama2 single. Bila brtemunya utk kali kedua ini, hati sy terpaut benar2 atas jecantikan asli budinya.Sy ingin mnyampaikan supaya berilah sy peluang untuk sy tebus kesilapan lalu namun sy takut sy hanya brtepuk sebelah tangan. Perempuan ini mmg seorg yg baik, yg tk pernah ada dendam wlpun sy yg tinggalkannya dulu.

    Mohon bantuan, saya takut kehilangannya..Bgmana kah cara agar hatinya boleh terbuka menerima sy.
    Sy yg bersalah, dia tidak langsung..

    Terima kasih.

  • dean
    November 3, 2013

    sy ma ex gf sy ptus..hbungan kmi hampir 3thn.. sy sngat kecewa..bnyk da wat tuk dy… dy xdpt meupakan ex nya.. dlam masa yg sama masih inginkan sy..sbb dy ma ex nya x mgkin bsatu dsebabkan ibu bapa mereka tdk merestui hbungan mereka..dsebabkan ex nya xpunyai plajaran tinggi..masalahnya..ex sy ni..suruh sy d pnunggu..ika hbungan mereka x kemana br dy mencintai sy.. pendekan cita sy da degree..kmi blajar sama2 d u 3thn.. n wktu kmi bz..blik ke kg halaman masing2..dy da mla berbah..sy ko..voice mail..sy tw dy mc bhbung ma ex nya..snggup dy pdulikan sy..pdaal 1 mlm sy tnggu dy hbz bkoling..mcm2 kata2 sy hntar tp dy x pdli.. kata2 terakhirnya
    “aq wat ni smua sbb dy x mw aq kecewa n xdpt trima hakikat.yg dy slama 3thn..xda pun prasaan cinta..sy kecewa sngat.. smpai mnagis n bdan bgegar..sakittt sangat.. sy xpnah curang ma ppan..even mw mgurat..sbb sy cinta sngat ma dy.. sy ble amin..xda llki yg leh bg cinta yg lbih hbat dr sy.. dy sh sy jd pnunggu…
    sy bdoa..smbil mgalir air mata..smpai basa tadahan tangan cygg ktika bdoa..sy x tw..dy mn slap ku..aku x tw pa slh ku..jika d fkir aq leh bg kbahagian..kuarga ku pun yg baya smua..smua da degree…
    aku tw..mmg dy pnah cinta aq..tp ex nya mc contact dy..n dy mla berubah..aku yakin 2..tp dy ckp ma aku.. sjak dari dulu dy x pnah da cinta..ya Allah..btapa sakitt nya ati ni..sdangkan kmi d u..bagaikan belangkas..kemana2 kmi besama2..da terfkir aku dpergnakan untuk dy mlpakan exnya..
    PESAN KEPADA YANG XDPAT MELUPAKAN EX KAMU..N ADA OrANG LEN YG MENJAGA KAMU..MENCINTAI KMU SPNUH HATI..TErIMA LAH MErEKA..PLAN2 LPAKAN EX KMU..INSAHALLAH..KEBAHAGIAN MILIK KMU..KBAHAGIAN KMU XAKAN MILIKI IKA KMU X BKOrBAN..BKOrBAN LA..BEr MErEKA DGAN OrANG YG MErEKA CINTA..AKU LLKI..AK YAKIN..TDAK SMUUA LLKI MPErMAINKAN WANITA..N BGITU JGA SBALIKNYA…KUAT KN SMNGAT..SBB KMU BGIT BHArGA..MSIH DA FAMILY..MASIH DA KWAN..
    AKU HArAP..KM SDAr..AK MANGA “EX-EX” NI YG KMU PUJA..SDANGKAN..KM X PErASAN YG SBNArNYA.. ADA OrANG YG LBIH HBAT Dr EX KM..
    MGKIN EX KMU 2..1ST LUV KM LA KUNUN..YG MGAJAr KMU ErTI CINTA..TP PCAYA LA..KMU X PLUKAN YG PTAMA..KM PLUKAN LLKI YG “TErAKHIr’ UNTUK MNAAGA KM..INSAHALLLAH….

  • loly
    November 9, 2013

    bro. sme2 tu aq da wat.. kteor ptus da lme gak ar.. nk dkt staon gak arr.. dye curg,, aq dpt twu pun pas da ptus. mse tu dye mrayu2 pjuk aq aleh2 tngok fb dye ade awex pnggl dye syg.. ap hal an an.. aq gdoh ar ngn dye.. rpenye mmg awex dye.. dorg bru kple tp mse sbuln b4 ptus tu dorg da kontek, pmpuan uw 1st love dye gitu arr. tp an smpai skrg dye cri aq. tp dye still ngn pmpuan tu. acane tu?? dye xpnah gnggu stdy aq aw. pas ptus tu result aq lg gmpak. sng ckp dye x gnggu life aq tp dye gnggu personal aq. so ap ptot aq wt ar..? aq xtwu ar.. cri bru mmg x ar an.. even mmber2 bsing soh cri bru.. bg aq nsihat sket ap ptot aq wat. emm

  • Adam
    December 10, 2013

    Salam bro. . Nak tnya . .cmna nak lupakn yg gf kite pnh curang dgn kita ?sbb sya dh maafkn die ats apa yg die buat tu tpi kdg2 sya msih ingat ngan apa yg die tlh buat pda sya sbb itu buatkn sya jdi sorng pmrh & kdg2 dlm hati nak bls blik je apa yg dia buat kat sya tu. .for ur info lps die curng tu kitorg couple blik. .

  • langit petang
    December 23, 2013

    salam bro & semua kengkawan yg lebih kurang senasib dgnku…

    sy dah berkahwin & idup bahgia dgn keluarga cuma sifat sy dr dulu suka berkawan dgn wanita.kantoi??haha..seterrer tupai melompat,mesti ada tergolek ke tanah.my wife dah x bleh stop & dia x mau check hp sy.mmg ada wasap2 dr girl.sy cuba utk stop,3 th tanpa skandal tp entahlah.baru2 ni dpt kenalan baru.sifat sy,dr awal kenal sy dah info bahwa sy suami org & ada anak.kalau girl tu sudi,kawanlah tp kalau x mau,sy x kisah.sy kwn dgn girl bukan utk tujuan sex(bini ada,masih cantik & sexy tp why masih cari lain??sy sendiri x jawaban..).girl yg sy cari hanya sebagai teman utk ke karoks,tgk wayang,teman naik moto besa sy.kekadang kalau mereka ada masalah duit,kesihatan sy tolong sebagai suami x rasmi..haha.sy kenalkan girl tu sebagai E.sejujurnya,mmg sy mengakhiri semua ni dgn ikatan yg halal tp dia masih blum mahu jd permaisuri yg ke 2 tp dlm masa yg sama kami selalu berjumpa.dlm seminggu sekali.aduyai…semakin lama semakin sayang tp camne akhirnya???

    2nd problem..status agamanya.mmg dia mengaku dia muslim walau blum penah sy lihat dia solat & sy pun x penah tanya why..tp dr sorang kawannya kata ibu ayahnya non muslim & kawannya kata pd sy ‘abg cuba minta E mengucap 2 kalimah syahadah,boleh @ x??’Ya,Allah adakah ini dugaan,cabaran pd saya??

    kalau boleh,sy nk tinggalkan dia skrg sebelum hati sy benar2 dicuri..sy x mau keperitan putus cinta tp andainya sy tinggalkan E,rasa bersalah membelenggu kerana gagal menarik saudara baru(andainya dia non muslim)& susahnya nk melupakan kemesraan kami…aduyai,seribu kali sayang

    ttg keluarga,x penah terfikir utk sy cerai demi E.sy dah bersumpah pd isteri apapun terjadi,dia tetap isteri sy.anak2 tp permata hati sy tp andainya sy kawin lg..itu ketentuan.info,sy menghampiri umur 40 & E umurnya 35.x jauh sgt gap

    maaf la kalau luahan sy ni ada yg menyampah tp sy perlu luahkan pd org lain tanpa mendedahkan identiti sy..sekian

  • Mummy
    December 26, 2013

    Salam, i just being a single mother a few months ago.. so jumpa and berkawan dgn my officemate yg juga single father.. so from there ada terbit rasa sayang dan cinta.. kami baru kenal 3 bulan.. kenal yang membabitkan perasaan.. a few days ago.. he told me that he can’t leave behind memories with his x wife.. and he believed that his x wife will be begging back.. so he can’t decide either to choose me or his x.. I just ckp dgn dia yg i bukanlah option dalam hidup dia.. choose me or leave me.. and demi menjaga hati i, i choose to leave him.. tapi seriuosly..susahnya nak pujuk hati ni.. tertanya2 kenapa dia ungkapkan sayang dan memberikan harapan sedangkan dia masih ternanti2 his x wife.. and the best news semenjak bekas isteri dia tau i berkawan dgn dia, dia dah kerap datang jumpa.. how to forget him..

  • MIRA CHINTA
    December 30, 2013

    Salam abg razzi..

    Sy dh 3thn bersama..sthn lepas die posting utara malaysia trs berubah..siasat pny siasat die ade hbgan dgn bini org.die byk sakitkn hati sy spnjg setahun ni.bila dh kantoi,die mntk maaf tp bkn nk kembali pd sy.sebaliknye die xngaku tu bini org,die tetap pilih prmpn tu dan snggp tingglkn sy yg dh 4thn dgn die..since that,die lngsg xhubungi sy.sy je yg ternanti2 die.sy msih kuat rse die jodoh sy dan akn kembali pd sy.sy syg die.tp dlm mse yg sma sy dh lock semua brng2 die bg dlm 1 beg…tp the problem is sy msih sygkn dan hrpkan die kembali.ape ptt sy buat?lupakn die sy x mampu…tolong sy…

  • anis suraya
    January 30, 2014

    salam abg razi .. apa yg abg razi tulis sngt menyentuhkan hati saya .. bgi saya mmg btol .. saya pasrah semuanya .. skrg saya happy hidup tanpa dia .. tpi kadang2 saya x dpt nk lupakan dia ..

  • February 18, 2014

    MIRA CHINTA – Kalau Mira dah kata tak mampu, macamana lagi I atau sesiapa sahaja yang boleh bantu Mira? Sekarang ni semuanya terletak pada diri Mira sendiri samada mahu terus terpedaya dalam angan sendiri atau mahu mencari kebahagiaan yang baru!

  • February 18, 2014

    ANIS SURAYA – Bukan mudah untuk melupakan dia yang kita cintai. Bertahun-tahun kita sayangi dia tiba-tiba nak lupa…it’s not easy. So it’s okay, pelan-pelan. I pun tak dapat nak lupakan my ex juga, tapi lama-lama bila dah bertemu dengan orang yang lebih kita sayangi, dia akan menjadi seseorang yang sudah tidak bermakna lagi.

  • February 18, 2014

    MUMMY – hmm… my advise dont let yourself to be fool by man yang tidak serius untuk mencintai you. JANGAN kerana kesunyian lalu you layankan. JANGAN kerana dah tak ada lelaki lain, you biarkan diri you dipergunakan. Single mother or single, nowadays bukan ukuran. Believe in yourself you boleh mengecapi bahagia tanpa mengira status diri!

  • April 23, 2014

    saya dah 46 tahun. masa kat kampus dulu ada bf tapi putus tanpa apa-apa penjelasan. saya merasa tertekan dan teraniaya. Syukurlah saya masih mampu study dan dpt degree. Sungguh sukar saya hendak memaafkan dia. Saya mohon pada Allah agar saya dapat memaafkan dia. walaupun saya teringin sangat nak dengar kata maaf dari dia sebelum saya menutup mata. saya rasa alangkah bahagianya jiwa saya kalau dia tidak pernah ada dalam hati saya. saya selalu menyalahkan diri saya kerana dengan mudah menerima cintanya yang hanya disampaikan melalui orang lain. keh2 nasib baik saya baca catatan ini. tk brother

  • Kent
    May 7, 2014

    Salam Abg Razzi..
    saya baru alami masalah ini. setelah 5 Tahun brcinta akhirnya Gf mahu memutuskan hubangan kami. tanpa alasannn yang kukuhhhhhhh.. sayaaa sedih dan sangattttt kecewaaaa dengan apa yg berlakuuu… Dia kata suda tawar hati dengan sayaa.. saya tidak tahu apa kekurangan sayaa.. padahal saya ni Penjawat Awam, dan kekasih sya hnyalah perempuan yang biasa, dan ada dekat kampung skrang. mklumlah sya bkerja di smnenjung, kekasih ada dkat Sabah.. wlaupun dia prmpuan yg biasaa,, Cinta sya dgn dia sngat dalammm,, dri zaman prsekolahan sehinggalah skrng… Keluarga dia kenal dgan saya.. dan sya sangat kenal dgn keluargaa diaa.. Bagi sya dia lh prmpuan terawal dan terakhir syaa.. bgitu susahnyaaa untuk lupakan dia.. sebap belum ada keputusan yg mgatakan Hubungan kami putus. dia cuma minta sya lepaskan diaa. sya kataa sya blum sediaaa untuk lpaskan dia..soo smpai skrng hubungan kmi 50/50. dia ada msge sya jugaa.. tpi pakai “kau” dgn “saya” dulu pakai syanag lah bagai lah.. tpi sya still pngil dia syng.. sbp kptusan muktamad kmi blum ptus hubungan lgi.. ada tak kemungkinan dia akan sayang sya lgi.. 5 tahun kot berhubungan.. bnykkk knangan indah.. adakah sya patut lepaskan dia dan cri yng lain.. ? ikutkan betul, 100 cikaro boleh tumbang dpn sya klo sya nakk mgoratt.. tpi sya spesies yang setiaaa.. lagi lagi sya ni sorng pnjwt awam.. rase mcm nak brenti keja plak klo dah ptus cinta ni.. soo tu jelah yg sya nak kongsikan.. soryy kalau ayat putar belit.. maklumlah dari tanah Borneo sana.. soo bantulah sya..

  • miss2602
    May 9, 2014

    Salam.. abg.. can i email u.. segan nk cerita masalah kat public even though people tak knal. But i really need help.

  • Abg Den
    May 12, 2014

    Salam Abg Razzi.rase btuah sbb dpt jmpa blog nie utk bkongsi pgalmn n pdapat. sy ade kekasih yg sdh 3 thn kmi bcouple dan prnah plan utk bkhwin.apabile sye dipindahkan ke tmpat kja br di sini sye ada knal awek B yg sme tmpat kja.dia sgt cantik n lmh lmbut.pada mula nye mmg sye xda hati ngan dye,tp lama kelamaan dah hari2 tgk muke dye je last2 sma2 jatuh cinta pule.pada mula nya awek B ni ada kekasih dan pada masa yg sme sy pun mgaku sye ada kekasih.tetapi awek B ni prnah crita yg hbngn dye n bf dye ni xdipersetujui oleh org tua awek B ni sbb pertalian kluarga yg dekat.tapi selepas beberapa bulan kmi mula rapat..last2 awek B nie pun break dgn Bf dye..skrg ni Awek B ni btl2 syg kt sye smpai kmi dh trlanjur. walaupn dye tau sye msh ade gf tp dye ttp syg sye.pernah skali dye mau paksa sye putus dgn gf sye.tp sy msh bfikir 2 kali n jdi bingung. sy mmg masih syg gf sy tp pada masa yg sma sy syg awek B ni. perasaan syg sy pada awek B sma mcm gf sye cuma kelebihan awek B ni dye sma tmpat kja sye hari2 boleh jmpa xmcm gf sy yg keja kt tmpat jauh dari sy.tp sye ttp jga xmau memutuskan hbgan dgn gf sye sbb dye cinta prtma sye.awek B ni pernah kate dye xkan berhenti syg sye smpai sye dah kwin dgn org lain. jadi masalah nya sekarang sye dah cuba lupakan awek B ni tp sye msh xmampu.tambah lagi dah 1 tmpat keja hari2 btemu muke..semakin sye cuba utk lupakan smkin sy rasa syg itu kmbali.jdi maslhnya skrg sy xmampu lupakan awek B ni.really need ur help..

  • May 14, 2014

    KAK FASIHAH NABILAH – Really hope what I’ve wrote helps in a way. Sometimes, khilaf ini tak menentu, kadang membantu kadang menyakitkan. Wish you all the best!

  • May 14, 2014

    KENT – “KO OKAY BAH KALO KO” hahaha betul ke slang tu 😀

    Kent, thanks for sharing your story man, Abang Razzi cuba-cuba fahamkan sikit-sikit. Anyway, jarang jumpa lelaki yang begitu setia seperti you sekarang ni hehe… siap 100 cikaro tumbang ya 😛

    Honestly, I’m not sure what happen between you two. Kent rasa macamana? Adakah dia masih cintakan you atau perasaan dia sudah tidak cinta? Macam sudah kurang, kan?

    JIKA Kent masih sayangkan dia, ada lebih baik you teruskan berusaha untu memenangi hatinya balik. Kemungkinan dia sudah ada kawan baru saya rasa di Sabah sana…

    BUT selagi dia belum kahwin, why not…siapa tahu kan. TAPI kena bijak, kena pandai… buat cara lain pula. Jangan buat cara sama. Be different!

    JANGAN terlalu memaksa, takut dia menjadi benci pada you pula, lebihkan kepada bersahabat dan mintakan masa dia untuk dia spend dengan you setiap hari, as friends.

    Masa inilah you kena bijak jadi kawan yang terbaik,gentleman, dan buatkan dia rasa you adalah lelaki hebat dan TERBAIK! Kemudian cuba perlahan-lahan masukkan kenangan lalu dengan cara SHOW her. Ingatkan dia balik setiap perkara yang dia amat suka tentang diri KENT dulu. SHOW it to her, minta dia beri sedikit masa bersama you setiap hari.

    Hopefully it work! All the best to you! 😉

  • May 14, 2014

    MISS 2602 – my email : info@razzirahman.com

  • May 14, 2014

    ABG DEN – Sebaik-baiknya kena buat keputusan cepat dan jangan biarkan ia berlarutan. Kesihan kepada kedua-dua kekasih anda.

    Sekarang ni kena fikir masa depan dan kena buat pilihan yang tepat.

    Pilih A atau B atau A+B, ada berani? 😉
    Hehe gurau je…

    Jika you tanya I, I akan pilih orang yang I nampak boleh hidup sampai tua bersama-sama dan masih SUKA segala-gala tentang dirinya. CUBA renung-renungkan, mesti ada perkara yang you lebih tak suka dalam diri one of the girl.

    SEBAB, untuk jangka masa yang panjang, cinta, kasih, sayang all that ada sikit-sikit saja, yang pasti ada banyak adalah SUKA.

    Dari apa yang kita suka, kita boleh hidup selesa dan bahagia. Walaupun dah tua kerepot!

    SOAL mengecewakan hati salah seorang itu sudah PASTI. You have to face it like a real man bro! All the best!

  • znie
    May 17, 2014

    abang razzman..

    saya baru ja putus ngan teman lelaki saya setelah 10 tahun bercinta. famili dah kenal. dah hampir nak bertunang tapi tiba2 dia mesg saya cakap perasaan dia tak sama cam dulu. dia salahkan saya sebb saya jarang msg, call dia tapi saya dah bgitaw awal2 yang saya akan bz sbb nie sem last saya sbagai student. bla saya contact dia, call dia then dia kata kita macam dulu la. rimas la kerap call, dia tak kisah kalau jarang contact pun. last2 saya dapat detect dia letak pict perempuan lain kat we chat dia (dia block saya) then dia wat fb lain dua thun lepas. macam nak gugur haty saya masa tuh. saya sanggup maafkan dia dan mintak dia pilih saya. tapi dia pilih perempuan tuh dan dia kata dia tak boleh tgalkan perempuan tuh. hancur haty saya…dahla lagi seminggu saya kita habiskan projek dan submit report..tapi saya bersyukur mak abah bagi saya semangat.. cuma apa yang tak leyh diterima akal..mudahnya dia berubah, sangat mudah..dari kami taksa apa2 sehingga dia ada harta sendiri, dia beralih ke org lain dan dia bahgia ngan org tuh..dia siap kata kat saya jangan gitaw pasal hubungan lepas kami berdua pada awek dia.. 🙁

  • znie
    May 17, 2014

    sorry silap call nama abg :)abang razzi !!

  • Abg Den
    May 21, 2014

    salam Abg Razzi.trima kasih byk atas pdpat n nasihat yg bgitu brnas.sy stuju dgn pndapat abg.tp sy kurang faham n tertarik tentang SUKA n TAK SUKA.

    (Jika you tanya I, I akan pilih orang yang I nampak boleh hidup sampai tua bersama-sama dan masih SUKA segala-gala tentang dirinya. CUBA renung-renungkan, mesti ada perkara yang you lebih tak suka dalam diri one of the girl.)

    Apakah yg maksudkan perkara yg “lebih tak suka” yg perlu di renung2kan dlm one of following girl? mmg btl sbb kedua2 nya mmg sye suka.Really need ur help.thanks a lot bro.

  • naz
    May 27, 2014

    As salam.. kenapa xda reply untuk email saya?

  • fida
    June 6, 2014

    salam abg razzi..

    jika abg den ada dua pilihan antara A dan B.. sy pula sbaliknya. kekasih sy mempunyai insan lain. dimana dlmm hbngan ini sy adalah yg kedua. genap setahun sy bersama kekasih, nmun sebulan yg lpas kekasih berterus trang bhawa dia sbnrnya ada insan lain sblm sy dan msih mnjalinkn hbngan. kecewa rsanye bila mdgr stu kbnran yg phit.. sy terlalu mnyayangi kekasih sy.. dia mnyayangi kedua-dua nya, nmun mgata kn dia lebih bhgia bersama sy, sy adalah tebaik buat dia..namun.. die memerlukn masa utk melepaskn insan pertama kerna hbngan mereka sudah hmpir 4 thun. sy mgambil kputusan menunggu dia. namun hati sy tidak tenang.. sy sdang mganggu stu hbngan yg lama terbina, wlupun hbngan mereka goyah. 4thun wanita itu menunggu dia, knp sy perlu hadir utk merampas hak dia. sy jadi serba salah.. jika sy melepaskn kekasih sy, itu bermakna sy melepaskn org yg pling terbaik buat sy.. nmun jika sy menunggu belum tentu sy mjadi pilihannya dan ada hati yg pasti terluka… sy tidak tahu..harus mnunggu atau tinggalkan dia utk org yg sepatutnya menerima… abg razzi.. apa perlu sy lakukan..

  • rania
    June 30, 2014

    salam abg razzi….

    saya baru putus dgn kekasih saya. sbenarnya kami prnah ptus sbelum ni…. ptus yg prtama dlu, dia yg mntak… sbb apa pn sya x brapa nk pasti.. tapi dia ckp dia mlas dh nk pkir2 psal couple ni.sblum dia mntak ptus 2 sbenarnya kami dh jrang contact sbb dia kta dia bz dgn blaja.. tp x smpai sbulan pas 2 saya dpt tau dia dh ade pn pmpuan lain…saya sedih sgt.. saya tnggu dia slama 4 tahun… lpas 4 tahun kami couple balik, dia yg mntak, n saya setuju, sbb saya masih sgt syg dia…pada awlnye kami bhagia sgt.,,, slalu ktorng contct.. tapi sjak beberapa bln lpas, dia dh jrang contact saya… bla sya msg dia x bls, saya call dia x angkat. lau angkat pun nak x nak je ckp..bla saya tnye knp dia ckp dia pnat, dia bz kerja..1 day saya mntak ptus ngan dia sbb sya nk tngok dia pjuk saya tak… saya nak tau sbenarnya dia syg sya lg ke x…2 hari je dia msj saya suruh pkirkan balik keputusan saya… bla saya msg dia hari ke 3 dia x blas dh msj sya… dia ckp dia stuju utk ptus dgn saya.. saya pjuk dia, saya x nak sbb saya teramat syg dia. tapi dia x nak jgak, dia kta dia pun syg saya lagi tapi bg dia masa… saya bagi dia msa.. seminggu saya x contact dia… tapi saya dpt tau dia dh pun couple ngan org lain satu tmpat kerja ngan dia…saya sedih sgt.,.slama stahun stengah kami couple balik ni, bertambah syg saya dkat dia.. tapi kini dia dh ade pmpuan lain… kami kwn dh 11 tahun…mudahnya dia gantikan saya dgn orang lain… saya try lupakan dia, tp x boleh..apa yg perlu saya buat…….

  • Wan bakal jenazah
    July 5, 2014

    Assalamualaikom abg razi dan sahabat2 handai semua sy memerlukan sedikit pandangan dr abg razi dn sapa2 lah..harap semua sihat lah takot yg mana sakit nk baca karangan ni takot bertambah sakit plak hihihi.. 1st mmg sy xtahu nk berkarang2 ni maaf la kalao buat anda semua pening..Ok kisah dia cmni.. Sy dh kawan dgn tunang sy dh smpai 8+Tahun mcm tulah.. So kami pon bertunang bulan 12/2013..dan tarikh perkahwinan kami bakal berlangsung 24/8/2014.. 2nd mmg sy syg gila gila cuma Allah ja yg tahu sy syg dia Cmna (gila kot 8tahon kawan)..dan sy cuba bg apa pon kemahuan tunang walaupun sy xmmpu sebab impian sy cuma nk yg terbaik untuk tunang sy xpercaya boleh tanya kawan2 sy..hihihi…walaupun sy keja kuli batak jaa.. Ok yg sy nk bgtao ni2 berkenaan masalah dgn tunang sy ni dlu ..waktu bertunang tunangan sy bnyakkn abiskn masa dgn kawan2 dia smpai kadang2 terabai la jugak sy ni..sebelum bertunang xmahu plak keluar dgn kawan2 dia..pelik perangai tunang sy ni.. Dan tunang sy pernah ckap “plssss bg msa kat I nnt dh kawin 24jam hadap muka u dan plss bg i masa” bunyi nya mmg lawak sikit tp ni la hakikat sy kna trima.. Dulu sy kongkong lah jugak life tp xlah smpai xbagi lansung keluar ngn membe2 dan sy berubah xnk kongkong dia dh dan berfikiran positif.. So amik keputusan xmao kongkong dia dlm pertunangan ni dan nk biaq dia selesa sikit.. Dlm waktu yg sma dia call pon jarang msg pon jarang nk xnk ja masej semua nk kna sy yg mulakan dlu..sebelum bertunang perhh xtao nk ckp la.. Mcm belangkas.. Berkepit ja keja..mcm nk kahwin la2 tu jugak la..xpercaya tanya kawan sy..tp..Tunang sy mula berubah sikap waktu dlm hubungan pertunangan..dn kadang2 sy tanya pndapat dr org yg dh oldtimer @ makan asam garam dlu..” Bertunang mmg akan rs mcm ni ke?mmg perlu lebihkn kawan2 berbanding aku ke”.. Oldtimer tu pon jawab sabaq lah wan dugaan dlm pertunangan mcm2 boleh jd.. Bab org dok ckp syaitan tengah melancarkan serangan nk meruntuhkan hubungan yg sah..so sbgai umat Islam sy pon mmg kna sabaq Bnyk3 dan sentiasa berdoa dan berfikiran positif.. Ini la dia masaalah untuk ex sy…………. So skang ni masalah sy pulak yg terjadi dalam hubungan pertunangan kami.. Ok kisah dia cmni.. Sy kerja biasa2 ja jd kuli batak jaa.. Sy dh cuba kumpul duit tp X sempat untuk belah ppuan.. Belah laki2 dh cukup .. Sebenarnya duit yg sy kumpul tu nk bg belah ppuan tp tersilap langkah terbagi pulak belah laki..(sebenarnya takot mak n ayah bising) hihihi.. So kja2 bersungguh2 smpai sy berhenti kerja dan p cari kerja baru.. Tempat kerja lama bulan2 boleh la gaji rm1500..kerja tempat baru gaji nk smpai rm1100 pon payah adess dh la jatuh d timpa tangga..(ni dok dengaq kawan cakap ada lubuk duit lah ni bknnya boleh kaya jd last2 kayap lagi la ada) so ingat nk kumpul balik la duit tu..sy pon ikat perot gila2 ..mkn sehari 2ringgit nasib la X merokok.. hari kemuncak semakin dekat tengok2 xsempat jugak kumpoi duit.. Sebab sy berhenti tmpat keja lama sy sebab tunang sy lah..tempat lama sy ct X menentu hr apa2..waktu kerja mmg la susah sikit nk msg2 nk call..sy X mintak banyak dan X Mintak kurang pon .. Cukup la sekadar mengingati sy call @ msg “dah mkn ke belom”.. Sooo sy amat memerlukan perhatian Tunang sy untuk kuatkan semangat sy untuk terus kerja kuat2 ..tp.. Xdak pon yg mcm mna sy harapkn tu.. 🙁 ..tp xpa sy kna pk positif mungkin Tunang sy tu sibuk..Tmpt kerja baru sy ct hari ahad Tunang sy ct hari ahad so senang la ada la msa sikit hangout luangkan masa sikit.. “So salah ke kawan2 sy nk curi sikit masa tunang sy sikit?? ….. Tp.. Tunang sy Bnyk dan lebihkan masa utk kawan2 dia.. :-(.. So smpai la seminggu sebelom puasa sy p la berbincang dgn org tua tunang dia.. “Sy tanya dia depan parents.. awk kita jgnlaaaaa putus plsss sy ckp kt tunang sy dan benda ni boleh bawak berbincang.. dia tanpa memikir panjang terus geleng2 dgn berkata xmahu meneruskan perhubungan pertunangan ni”dan sy tanyalah apa slh sy awak smpai awak sanggup wat macam ni kat sy?? pasal duit tu xpa nnt sy try usahakan(dia suruh pk apa salah sy yg sy dh buat kat dia gila kot nk pikiaq 8 tahun punya kesilapan mmg tebal buku teks r kan) ..dia X pk ke xdak manusia yg sempurna dlm dunia niiii.. Adussss bertapa pedih + hibanya perasaan waktutu .. 30/june/2014.. Parents sy datang ke rumah tunang sy tu untuk tahu kata putus setelah berbincang sama jgak keputusan dia.. Still nk Mintak putus dan sy suruh dia pk dulu @ melanjutkan tarikh perkahwinan kami sehingga tahun depan.. Tp tunang sy tu xmao..sedihnya waktu tu mana bukti2 kata2 janji tanpa memikirkan perasaan ku waktu tu yg sudah8tahun terpatri.. Mmg sedih gila2 bergelumang ja airmata ja cuma X kutitiskn ja air mata ini.. Soooo putus laaaa kami dlm pertunangan …dh la nk raya ni setiap tahun sy selalu p tolong family Ex+tunang sy ni wat open house.. Sedihh betol laaa.. Ok sekang ni nk Mintak pendapat kawan2 semua dan abg razzi………. Ok cmni……. Ex sy ni nk kawan tp balas nk xnk ja ..sy call pon ada ja alasan.. Tp jujur dlm ht sy cuma ada dia ja mmg sy syg gila2 kat dia.. Skang ni sy patot tunggu dia ka @ lepaskan dia ka @ beri masa utk dia ..apa yg perlu sy buat??.. Sebarang maklum balas boleh la di balas dan sangat lah di hargai.. Awanwizard@yahoo.com.my … Terima kasih semua sanggup meluangkan masa mmbaca dan memahami kisah keperitan jiwa sy ini… Assalamualaikom semua ..sy hanyalah insan mencari kebahagiaan dlm kehidupan baik d dunia dan d akhirat..amin

  • Wan bakal jenazah
    July 5, 2014

    Sambung yg td ..ex+tunang sy mahu memutuskan pertalian kami tanpa sebab alasan yg kukuh + X masok akal…

  • Hati Mati
    July 8, 2014

    Salam Bro Razi,

    Saya baru saha break dengan bf.Baru 10 Hari.Dia yang mintak putus katanya tiba-tiba hati dia tawar dan setelah buat isthikharah..dia tidak dapat petunjuk pn yg saya bakal menjadi isterti dia.Memang sy xdapat terima la.sedangkan dia yg sblm ni yg proposed, yg beria nk khwin ape la.cara dia break pn sgt kejam la dikira.hari mula2 dia ada wasup sy just wish day..ke dua ketiga sama jugak.smpai la hari ke empat dh senyap smpai skrg.tp hakikatnya sy terlalu rindu dia.wajar x kalau sy msg dia dulu just tnya khbar supaya xnak kitorg jd musuh.tp sy risau kalau dia xbalas.mesti hati sy tmbah sakit.mohon pendapat bro razi..tq

  • August 28, 2014

    Tips yang berguna yg ke-10 x taw…bole buat ke x inshallah tgh mencuba

  • puppygirl
    October 28, 2014

    Bro,

    5 tahun kami masih bersama dan rapat tapi belum bercinta kerana saya sudah tunggu hati saya masih tetap susah tukar lain.
    saya susah lupa dia. saya selalu keliru dari dia ada 2 perempuan lain. saya tak tahu mahu buat apa.

  • c.maria
    February 10, 2015

    waahhh, sedihnye baca… macam mana nak lupa kalau still sayang, tapi always been ignore by him..

  • yahiko
    March 17, 2015

    assalamualaikum….Sya ni nak bagitau bro razzi Yg Sya ni msi syg kan ex Sya…Sya btl2 x bole nak lpakn dia….sbb asl dah lupa kat dia…..dgn secra tiba2 dia muncul….Sya x tau nak ckp mcm mna…tpi Sya btl x dpt nak lpakan dia…Sya ni dah kwin….wedding Sya dah 3 thun dah….Asal dah lupa dia akan muncul secra tiba2…..kdang2 tu kan dia ank dtg ke rumah Sya…SBB my husband and my brother-in-law is his friend….so I’m afraid I will still love him until now…aand I’m afraid my husband will found out that I still love him…and I’m afraid because of my feeling they will break the friendship between him and my husband…..I’m so afraid that will happen….

  • Resha
    April 10, 2015

    Salam abg Razzi.. sy nak kongsi n mnx advise dr abg razzi. Sy ptus dgn ex da sbulan n sy cba ikt apa yg abg razzi share dkt cni.. gmbr..no fon sy da buang. Tp brang yg die bri sy msh smpn. Pda 4 hari sblm ptus..kami bek2 je. Die pn dtg ke rumah siap blnja n smua ok je. die msh dgn rutin morning wish but 1 hr tu die bgtau yg die da 5 hri x kontek prent die sbb tnpa pngthuan die prent die da jdohkn die dgn plihan diorg. pda awl hbgn kami mmg die da bgtau sy yg prent die brniat utk jdohkn die dgn ank knlan diorg tp bla dtnya dpt ke kami kapel n die bgtau yg x kn smuanya prent die ttntukn? Jd sbb tu sy truskn rltionship ktorg. Tp smpai stu thap sy dpt tahu yg kakak die jga djdohkn dgn org lain tp kakak die truskn prkhwninan brsma plihan hati die smpai mak ex sy x rstu lgsg. N bila ex sy da jmpa prent sy n mrncng ke arah prkhwnan..die ada crtakan skli msalah fmly die brknaan kakak die. Jd sbb tu prent sy bri pluang pda ex sy utk tngguhkn apa2 psl kawen n biar keadaan fmly ex sy damai barula kami truskn prncgn kawen. Tp dsbbkn kes kakak ex sy. Prent ex sy trus mrisik plihan diorg sbb x mahu ex sy sprti kakak die. ex sy pulak dgn rela hati trima n trutkn je prmntaan fmly die wlu sudah dibrthu bhwa die da ada sy. akhrnya die ptuskn sy sbb die nk jga air muka smua org. Cma skg sy rsa mrah sbb die spti brptus asa mcm tu je. Sy rsa mcm die x brusaha apa2pn dmi hbgn kami. Sy akui.. sy ssh nk lpakn die sbb krna trllu ikt nfsu kami mlakukan ksilapan..tp kami x trlnjur. Sy rsa dikhianati n dianaiya.. die lpskn sy tnpa mahu pgg pda jnji n brtnggjwb ats kslahan kami dlu. die rmove fb.. die holdkn nombor sim kad yg die beri. Sy cba utk lpakan die. Tp ssh..kslapan dlu mnghantui sy n bwt sy jd marah.. skg sy dpt tahu hjung thn ni die akn brtunang n die akn brkahwin pda thn dpn. Sy jd kusut bla sy fkr yg slma ni die hnya nk main2kan sy. mcm mna nak lupakn die mcm ni?

  • SHARIFAH AINUR
    July 6, 2015

    Yes. Apa semua yg bro bagitau tu sgt betul. Sebelum saya baca ni saya dh try dan alhamdulillah ia berkesan. Yes. Masalah tak boleh move on ni sbb kita yg paksa diri kita utk still ingat dia dan kita yg tak belajar nak melepaskan dia dan mulakan hidup baru. Masih belum dapat pengganti even dah bertahun tapi alhamdulillah tak ada lah terperap lagi mengenang kisah lama. Thanks bro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *