June 2008


Razzi Rahman

“Love-Hate…bukan sekadar ungkapan…bukan sekadar panggilan, tetapi kenyataan yang amat memilukan!”

Pernah satu ketika…seorang gadis yang agak confused dengan feeling that she’s having in her life. Katanya, “I love you, eventhough  I know I don’t want to love you.” Faham ke?…bro pun tak berapa nak faham tuhh hahaha….  Mari kita fahami sama-sama…

“I cinta kat you walaupun I tahu, I tak nak cinta you.” Lebih kurang begitulah kan…haa bolehlah. Fahamlah tu sikit-sikit hehe 😉 kira macam…Dia Love you tapi, at the same time dia hate to be in love with you…

CINTA & BENCI…cinta yang tidak diundang namun tetap bersemi dengan penuh kekeliruan. Cinta yang dibenci…namun tetap hadir dan teramat perit untuk dihindarkan! That’s what we want to talk about!…LOVE & HATE!

Cinta yang dibenci bermaksud…cinta terlarang…cinta yang tiada penyudah dan penghujungnya. Selalunya perhubungan cinta begini ialah apabila, “Bercinta dengan suami orang!”  Kita tolak tepilah, wanita yang sengaja mencari suami orang untuk dibuat laki dia! Bro nak kita fikirkan sejenak akan mereka yang sebenarnya tidak pernah terniat untuk bercinta dengan milik orang.

Reality Check : Through bro punya experience yang mengenali tak terkira ramainya wanita ni, apabila seorang wanita itu tahu atau mengenali seorang lelaki yang sudah beristeri…hilang terus hasrat cintanya yang terpendam tu beb! Ingat dia orang macam, “Ah laki orang, okey aku nak bercinta dengan dia” Ingat cam tu ke? hehe 😀

Bagi wanita selalunya, at first tu laki tu tak cakap dia sudah kahwin. Ada juga kerana layanan mesra lelaki itu yang selalunya suami orang ni…cara layanan dia orang lebih berwibawa dari mereka yang belum kahwin haaa…tak ada kegelojohan, 1st class treatment! Haa, lelaki single ni…banyak yang gelojoh beb, tak pandai menghargai wanita, tu lah masalahnya….hehe sedap je bro ngata ek 😛

Razzi Smiley

Jadi itulah cinta yang dibenci…namun cinta jugak! Mereka ni terjebak…kebetulan pulak, satu ofis atau buat projek sama ke. So memang tak boleh nak elak. Niat nak kawan biasa sebagai teman sekerja je…jadi, bagi bro mereka tidak bersalah beb. Mereka hanya terkeliru…Issh, bukan senang untuk menolak cinta yang sudah sekian lama menjadi impian…lebih-lebih lagi apabila kita kesunyian, cinta hadir dan dicurahkan dengan sepenuh kasih sayang pulak, aduuuuhhhh….best beb! 😉

TAPI, bro yakin…semua wanita ini, kalau dapat yang masih bujang, 1000X lagi mahu daripada laki orang! Bukan senang bercinta dengan laki orang. Tak ada wanita yang sengaja mencari perang, tak ada wanita yang sanggup berlawan dengan bini tua beb!

Bukan mereka mahu…jangan salah sangka. BENCI…TAPI CINTA! Tiada siapa di dalam dunia ini yang inginkan sebuah perhubungan yang pasti mendatangkan kesusahan! Ingat saja-saja suka nak ke? 

Ada satu kisah benar yang berlaku kepada kenalan bro,

Gadis ini Fai namanya. Fai telah jatuh cinta kepada seorang lelaki yang sudah berkahwin. Dia dan lelaki itu tidak pernah plan untuk bercinta. Pertemuan mereka juga tidak dirancang. Persahabatan mereka juga adalah semata-mata kerana lelaki itu mahu menolong masalah cinta yang Fai hadapi.

Tidak pernah terfikir oleh mereka, ingin menjalinkan sebuah perhubungan cinta. Tetapi masa yang diluangkan bersama setiap hari telah merapatkan mereka sehinggalah mereka telah jatuh cinta. Namun, bagi Fai…dia tidak mungkin dapat menerima lelaki itu kerana dia tidak mahu lelaki itu menceraikan isterinya kerana dia cukup faham hati wanita yang dikecewakan, apatah lagi diceraikan pula… Fai juga tak boleh terima jika anak-anak lelaki itu membeza-bezakan dia dan ibu mereka. Untuk jadi isteri kedua juga dia tak sanggup bermadu…so situasi ini jelas sekali…LOVE-HATE!

“Dia amat cintakan lelaki itu tetapi dia teramat benci dengan status lelaki itu.”

Apa yang bro mahu you all fikir sejenak ialah hati dan perasaan wanita yang bercinta dengan suami orang ni. Janganlah fikir mereka jahat, atau sengaja nak curi laki you…mereka sendiri pun menghadapi kesukaran dan kekeliruan yang teramat sangat. Mereka juga terluka…sedih tau…

Bayangkan satu perhubungan dan kasih sudah berada di depan mata tetapi hanya dapat melihat saja. Betapa pertemuan yang sudah terjalin bagaikan sudah terlewat. Bagaikan sia-sia saja cinta yang terjalin…Cinta sejati penuh di hati tetapi tidak dapat disentuhi apatah lagi untuk memilikinya…sedih…pilu…yang hanya dirasai.. :(

Nak break, nak putus…hati sudah sayang…cinta sudah bersemi…rindu semakin rindu…benci macamana pun…hati tetap cinta. Yang pasti, perhubungan cinta sebegini tiada akhirnya…mereka yang berada di dalam situasi ini pasti akan terkecewa, dan mengharungi kesedihan yang teramat sangat kerana pada akhirnya, demi cinta, demi kasih dan sayang…dia terpaksa melepaskan cinta itu pergi… Wasalam! 8)

p/s : Semasa bro menulis artikel ini, bro telah mendapat berita dari bloggers yang selalu mengunjung ke blog bro ni CM, iaitu “NURIN aka Love n hate” telah mengalami kemalangan jalanraya…bro doakan agar beliau cepat sembuh INSYAALLAH!

Dedicated this article to you my dear friend, Love&Hate!

Ikhlas oleh,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [55] Comments


Maaf jika ada kaum wanita yang mungkin tersinggung atau akan sedikit terasa dengan apa yang bro tuliskan ini. Tapi what else is new? As for all of you knows that, Bro selalu menulis secara terus-terang dan direct from my own experience. Like it or not, it’s Reality Check!! 😎

1st of all…tarik nafas dulu ya akak-akak…adik-adik, bawak bertenang, idok pun sesabor sikit! Teman bukan nak mengate…Cuma teman dah terlalu kesian melihat pompuan teraniaya! Ramai bebenor dipermainkan! Hehe… 😛

Mengapa wanita hari ini terlalu lemah? Mudah terpedaya sehingga berkorban apa sahaja demi lelaki yang baru dikenalinya. Hanya kerana cinta yang didamba, hanya kerana sayang, maka ku serah jiwa dan raga…mengapa???

Bukan nak menyalahkan kaum wanita, tetapi itulah hakikatnya. Seolah-olah lelaki ini bagaikan Superman yang boleh membawa wanita ini terbang, hanyut dan khayal di awan-awangan…Bro tak nak cerita pasal sex lah…itu dah jauh. Kita cerita pasal bagaimana boleh terjerumus di awal-awal nya itu kemudian…ditinggalkan…dikecewakan…dibiarkan begitu saja…forget about setelah dapat madu sepah dibuang…itu dah terlalu deep di dalam perhubungan tu…Razzi Rahman.com

Pada awal perhubungan tu…mengapa wanita begitu lemah dan cepat terpedaya dengan lelaki? Hanya kerana layanannya yang begitu baik? Kerana dia seorang yang penyayang?Loving? Caring? Romantic cam bro ni? hehe… 😀

You know…bro kenal seorang gadis ni, memang lawa…dan sweet sangat! Memang jatuh cinta dengan kecantikannya, keayuannya dan manjanya. Sebagai seorang lelaki, pastinya bro berusaha sedaya upaya untuk memikatnya, hampir semua orang disekeliling kami memang menganggap kami couple…tetapi hakikatnya dia begitu gagah menepis. Sememangnya dia telah jatuh cinta pada bro…tak jatuh cinta macamana…gua ayat power beb, romantik lagi, hahaha…then, berbagai hadiah bro berikan, lepas tu sentiasa meluangkan masa bersamanya, mengambil berat tentang dirinya, dan benar-benar meluahkan isihati serta kasih dan sayang kepadanya setulus hati …

TETAPI…jawap dia, “Kita baru kenal baru berapa bulan…mana boleh kita jatuh cinta? At least 2-3 tahun!”

Tanya bro pada dia, “What??…2-3 tahun?…I’m confused, you ni tak rasa love kat I ke?”

“Sayang…tentu saja I ada feeling kat you, tapi kita kena betul-betul saling kenal isi hati yang sebenar, saling kenal keluarga, kita terus berkawan rapat laa, sehingga kita dapat melihat kehidupan yang bakal kita lalui bersama, barulah boleh buat keputusan…”

Can you all imagine?…kalau lelaki lain bro pasti, terus ayat punya…selagi tak dapat. Tapi, dari sini bro dapat melihat dia adalah seorang yang benar-benar mengetahui what is she talking about. So, nak ayat lebih-lebih dah tak guna. Yang penting kita berkawan, kalau ada jodoh…adalah, Cuma kenalah selalu memasang niat suci, betul tak?

Tapi sekarang ni, persoalan kita, mengapa hampir semua wanita hari ini terlalu lemah dan tidak boleh menjadi strong seperti gadis manis yang bro kenali itu? Berpendiran tegas dan tetap. What happen to all this women?…Bukan wanita kat blog atau forum bro laa…wanita di luar sana la, yang kat sini baik-baik belaka 😆 …

Mereka ni, di awal-awal dah terima cinta lelaki…Mengapa begitu cepat jatuh cinta? Mengapa begitu lemah dengan pujuk rayu lelaki? Ikut je apa lelaki minta, percaya aje apa lelaki cakap…Man, will always be man!…selagi tak dapat, selagi itu dia akan adjust sampai dapat!…buat macam-macam yang terbaik, cuba dan terus mencuba …jadi, tugas kaum wanita adalah mengelak! Menepis! Bukan baru sebulan dua dah macam belangkas!…Wake up women, love takes time!!

Bila dah terpedaya, bila dah tertipu…merana seorang diri, duk berharap yang itulah juga…nak buat macamana, dah terlanjur bercinta…

Ramai wanita yang bro temui berkata :-

  • “Dia sayang sangat kat saya bro…tapi kebelakangan ni, hambar…tawar..”
  • “Dia janji nak sehidup semati dengan saya bro…dia memang nak kahwin dengan saya.”
  • “Dia janji nak tinggalkan isteri dia untuk saya bro…kesian kat dia…rumahtangga dia tak bahagia.”
  • “Isteri dia selalu hina dia, tak layan dia…itu yang dia duk cari saya aje bro.”
  • “Dia janji nak bayar hutang dia tu, tapi duit projek dia tak dapat-dapat lagi. Bila dapat nanti bolehlah kami kahwin.”
  • “Boyfriend saya kata, hujung minggu nak bawa saya jumpa mak bapak dia…”
  • “…biarlah ada seribu lelaki lain yang nak kat saya, saya nak jugak kat dia bro camana sekali pun!”
  • “Dia memang selalu keluar dengan kawan-kawan dia…dan tak suka saya keluar sama-sama.”

Hakikat kepada kesemua kata-kata ini adalah… “TIDAK KESAMPAIAN!” Yes!…semuanya tak menjadi, semuanya hancur! Sedar tak kaum wanita semua…apa yang anda katakan itu adalah alasan dari mulut pasangan anda!!…bukan dari anda, yang anda pulak tolong cover kat dia…

Akhirnya, segala-gala harapan yang menjadi taruhan…tinggal harapan. Dia hilang entah kemana, janji tinggal janji…cinta terbiar begitu saja bak kapal laut yang kehilangan nakhoda, tersadai di tepi pantai, walau dipukul ombak deras…namun langsung tak bergerak…makin lama, makin reput…hingglah tak berguna lagi…

Begitulah juga wanita-wanita ini, berbulan malah ada yang bertahun menunggu dengan penuh kesetiaan. Si jantan pula lesap…berkurun bahagia dengan yang lain…namun, wanita ini masih menunggu, merana sendirian…semuanya hanya kerana mulut manis seorang lelaki!

So, from now on…all women, BE STRONG!!! Anggap diri anda …andalah wanita yang sejati!…anda lebih berharga dari segala-galanya! Anda bukan barang mainan, anda bukan perak, bukan gangsa anda adalah adalah emas dan permata yang tak ternilai harganya!!

Ikhlas oleh,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [36] Comments


Razzi Rahman

Dah lama kita semua tahu berbagai cara untuk memikat lelaki/wanita untuk menjadi pasangan. Kita semua juga tahu berbagai cara menjaga pasangan. Tapi yang Brother Love hairannya, masih ramai lagi yang kecundang! Terkecewa dan akhirnya give up! “Malas aku nak fikir soal jodoh!”

…sebenarnya, apabila kita selalu dikecewakan, selalu gagal, itu adalah seumpama satu latihan untuk kita menjadi orang yang lebih prihatin dan bijak serta akan berjaya kelak.

Sebagai contoh, cuba anda dekati mereka yang selalu gagal, atau lihat diri anda sendiri yang berpengalaman dikecewakan. Sure, berbagai pendapat, pendirian, pengalaman yang anda dapat. Malah, anda juga semakin tahu erti cinta dan pasangan yang bagaimana yang anda harus miliki. Kalau balak/minah nak senang-senang kelentong, sure anda dapat meneka punyalah…. betul, tak? Hehehe…Jadi, jika anda putus asa, rugilah segala pengalaman yang sudah anda lalui itu. 😉

Seperti kita semua semasa kecil dulu juga, mencuba untuk naik basikal, mesti you all berkali-kali jatuh dulu, kan? Bro pun sama, mana boleh terus bawa je. Mesti rebah, sure luka…kemudian barulah boleh berkayuh 2-3 kali, then jatuh lagi. Setelah berkali-kali mencuba, lama-lama barulah kita pandai menaiki basikal, berkayuh bukan main laju lagi. Tapi jika semasa anda berkali-kali jatuh dulu, anda terus berhenti, giving up dari mencuba untuk menaiki basikal lagi, adakah anda akan pandai? Adakah anda boleh mengayuh  basikal? Tak mungkin, kan. 😛

So, jika gagal..teruskan usaha anda untuk mencari kebahagiaan yang anda impikan itu! Ingin bro berikan sedikit panduan khas untuk you all menjadikan diri berpotensi kearah perkahwinan. Haaa…bro ni memang suka sangat kalau you all kahwin! Cuma, janganlah lupa ajak bro pulak nanti, bro ni memang favourite makan nasi minyak 😀

Okey, cuba anda praktikkan 3 cara mengundang jodoh dari brother love ni :-

Cara 1 :  Sentiasa merasa gembira untuk orang lain. Maksud bro, bila kita lihat orang berpasangan, kita gembira untuk mereka. Bila kita lihat orang mahu berkahwin, kita rasakan gembira untuk mereka. Ini tidak, bila orang kahwin, mulalah kita nak mengata.

  • Relekla dulu, muda lagi…
  • Alah bukan bagus sangat mamat tu. Tak hensem pun…
  • Eee…macamana minah tu dapat mamat cam tu
  • Mas kahwin pun sebuah quran je, apa kelas
  • Kerja kuli je pun nak kahwin
  • Ishh minah tu bekas ni laaa…tak padan ngan lelaki tu…

Mungkin, ianya sekadar menyedapkan gossip sesama kawan. Tetapi, tahukah anda bahawa, sekali anda mengata tentang jodoh orang, seribu kali Tuhan lambatkan jodoh anda! Haaa…amacam? Kita selalu bertanya, manalah jodoh aku, mengapalah tak datang-datang jodoh aku…  😀

So, ubah diri anda terlebih dulu! Jadikan diri anda happy melihat orang bahagia, happy melihat orang berpasangan, happy melihat mereka yang berkahwin tanpa sebarang perasaan hasad dengki. InsyaAllah, jodoh anda akan happy datang kepada anda!

Cara 2 : Kelilingkan diri anda dengan mereka yang berpotensi, elakkan dari dikerumi mereka yang tiada masa depan. Cuba anda lihat diri anda sendiri, bro yakin you all sendiri pun melihat siapa disekeliling si dia yang nak diminati tu dulu kan? Kalau dia dikelilingi dengan kutu malam ke, jobless ke, penagih ke, tak normal ke…adakah dia berpotensi untuk masa depan anda?

Contoh : Jika anda wanita,

  • Kelilingkan diri anda dengan lelaki-lelaki yang berkarier, mempunyai keluarga yang baik. Berkawan sejujurnya dengan lelaki yang mempunyai personaliti yang menarik. Ramaikan kawan-kawan lelaki yang masih single tetapi inginkan sebuah perkahwinan.
  • Elakkan dari dikerumi terlalu ramai wanita supaya hanya anda yang menjadi tumpuan. Elakkan dari berkawan dengan mereka yang tiada masa depan, agar anda tidak dilihat sebegitu juga. Elakkan bersama wanita yang tidak minat lelaki. 😉

Untuk lelaki pun, lebih kurang samalah. kelilingkan diri anda dengan wanita-wanita yang baik, beragama, berkarier, personaliti yang menarik dan elakkan dikerumi wanita yang tidak baik serta lelaki yang meminati hanya lelaki 😉  Basically, ubah kawan-kawan anda agar penampilan anda juga turut berubah ke arah mengundang jodoh dan kebahagiaan yang anda ingin kecapi selama ini.

Cara 3 : Bantu seramai yang mungkin untuk ke jinjang pelamin. Apabila ada kawan lelaki atau wanita yang inginkan pertolongan, bantu mereka! Janganlah merasa kecewa jika si dia tidak berminat dengan anda. It’s okay! Apabila kita tolong dia, ramai lagi nanti yang akan menolong kita untuk giliran kita ke jinjang pelamin. PERCAYALAH!

Jangan risau sangat jika jodoh anda masih belum ditemui. Teruskan membantu mereka menemui jodoh mereka, bantu dengan seikhlas hati. Teruskan memudahkan kawan-kawan anda mendapat jodoh mereka. InsyaAllah, jodoh anda juga akan bertambah mudah.

Simple je kan? Sudah tentulah…3 perkara ini adalah perkara asas je yang perlu kita praktikkan dalam hidup kita sebenarnya. Bro harap you all terus berpegang dengan 3 cara dari Brother Love ni ya…InsyaAllah, berkat! :)

ikhlas,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [35] Comments