November 2009


Sometimes, apabila kita sudah selalu bercinta, ada waktu kita dilamun cinta, ada pula yang mencintai kita, kadang lepas putus cinta terus saja jatuh cinta lagi…Kita rasa kita sudah kenal dan tahu tentang cinta. Tanpa ragu, kita rasa kita bijak bercinta.

Tetapi, apabila kita tersungkur dan terduduk dikecewakan cinta masa itulah kita mulai terfikir,

“Apa yang aku buat salah?…aku cintakan dia dan sayangkan dia seikhlas hati, tetapi mengapa dia tinggalkan aku?…mengapa dia curang?…mengapa dia menghilang?…mengapa dia tak jawab call tak balas message aku? mengapa dia kecewakan cinta suci aku? Mengapa? Mengapa?”

Jawapannya :-

1. Mungkin anda Terlalu mudah – I sangat faham jika seseorang, wanita especially begitu mudah jatuh cinta dan memberi jiwa, raga dan akhirnya body…kepada lelaki yang telah lama menjadi idamannya. Because to her, inilah cintanya, inilah kasih dan sayangnya…dia mahu serahkan segala-gala kerana dia terlalu dan amat cintakan lelaki itu. Susah bila dah cinta ni…tetapi, to tell you all the truth… sekiranya begitulah caranya you all menunjukkan cinta, siapa pun akan cepat bosan! “Dah dapat madu, sepah dibuang” bukankah itu pepatah orang tua-tua?…

TIP 1 : Baik wanita maupun lelaki, jangan terlalu mudah memberi cinta, meluahkan rasa cinta. Biar kita mudah mesra, dan baik hati tetapi sangat susah meluahkan rasa cinta. Biarkan cinta lumat di dalam jiwa namun tidak sekali kuluahkan haaa…Barulah CINTA akan BERGETAR di dalam jiwanya. So, pendam dan simpan cinta anda tu…dia akan dapat merasa walau tidak diluahkan, itu baru benar-benar cinta!

2. Mungkin anda Cepat mahu komitmen – Bagai menghalau dia pergi, begitulah apabila perkenalan yang sesingkat itu sudah lafaz kata cinta, sudah anggap kekasih sejati, bercakap bagai sehidup semati, terus-terusan berbual soal anak-anak nanti, sudah berbahasakan diri Mama/Papa…Bila keluar berkepit macam tak nak lepas…WO!!

TIP 2 : Bukan tak mahu komitmen, tetapi jauhinya dulu. Setiap perhubungan perlukan satu penyesuaian yang betul-betul serasi, barulah boleh anda membuat komitmen, barulah boleh declare couple. Takkan baru keluar dating sekali dah couple? Takkan baru siang malam chatting belum jumpa dah jadi kekasih sejati? Berikan ruang kepada anda dan dia…cuba mengenali hati budi masing-masing at least setahun dua…biar di jiwa tu meronta-ronta barulah CINTA BERGETAR then mungkin, barulah boleh serius! Jangan cepat-cepat nak kan komitmen beb, relax…

3. Mungkin anda Terdesak – Hehehe… ini memang biasalah bagi mereka yang kurang pengalaman dalam cinta. Atau yang baru putus cinta. Nampak begitu teruja sangat nakkan cinta. Terlampau terdesak dahagakan cinta. Sehinggakan yang lelaki nampak macam nak makan wanita, yang wanita nampak macam dunia dah nak kiamat. “aku nak kat dia, aku naaakkk…dia lah saja yang aku nak, tak ada orang lain dah yang boleh ganti tempat diaaa!!” ….AYO?!!

TIP 3 :  Relax beb, jangan over…sebenarnya jika anda kurang tunjuk mahu, buat-buat macam tak mahu. Orang akan lebih berminat dengan anda. Buat mahu tapi malu…atau seolah-olah tidak berminat tetapi dalam hati BERGETAR-GETAR CINTA…well dia juga akan bergetaran cintanya!

4. Mungkin Emosi anda melampau – Sikit-sikit marah, menangis, cemburu, benci dan tak suka itu dan ini. Perkara kecil pun dibesar-besarkan. Belum ada ikatan apa-apa pun, bergaduh, bertekak, tak setuju itu dan ini. Jelaslah anda telah memberi tekanan yang amat dasyat kepada pasangan anda haaaa…memang cepatlah putus cinta! Tak perlu nak tanya mengapa lagi lah.

TIP 4 : The best thing to do is, JANGAN tunjukkan langsung emosi anda. Biarkan dia tertanya-tanya dan ternanti-nanti, “Eh apa yang dia rasa ya…macam tak ada apa je??!” Haha…padahal Tuhan sajalah tahu betapa anda ingin menunjukkan emosi anda. Biarkan!…biarkan ia menjadi tanda tanya. Dia mesti ingin anda tunjuk emosi belas kasihan, sedih, rindu, sayu, sendu, marah,…tapi anda buat tak tahuuuu je….haaa, sure CINTA BERGETARAN kegeraman!

5. Mungkin anda Membuka pekong – Oleh kerana terlalu cinta anda asyik bercerita kepada dia tentang kisah anda sehingga anda menceritakan segala-gala kisah hitam anda dulu-dulu. Habis anda ceritakan segala-gala pekong di dada. Segala keburukan anda, kejahatan anda, kesyaitanan anda semua dia tahu. Do you think dia akan tunggu anda lagi?

TIP 5 : Yang penting sekarang, bukan dulu! Nak terima cinta …terima yang sekarang. Sekarang anda sudah baik, sudah berubah itu yang dikira. Yang dulu tidak perlu dicerita, tidak perlu pun dia tahu. Kalau nak tahu sangat boleh belah! Dalam bercinta, kita kena buatkan diri kita misteri, sudah berkali-kali bro Razzi cakap ni hehe…tetapi masih ramai yang suka menceritakan kisah dirinya sekaligus 100%. Koyak laa… you all kena simpan at least 20-30% of your life, biarkan ia jadi misteri, sehingga dia tersangat ingin tahu, amat curious tentang anda, “Isshh, siapa dia ni sebenarnya? Apa rahsia dia? Apakah perkara yang dia tak nak beritahu tu walau berkali aku tanya?”…ahh, keep it as your secret je. Biarkan dia tertanya-tanya…keep it to yourself, barulah CINTANYA BERGETAR!

Pastinya anda akan bertanya ALL this tips, berapa lama nak tahan ni hehe :) Well, kalau I, I akan cuba tahan selama-lama yang mungkin…at least bertahun-tahun amacam? Boleh? Good luck boys and girls 😉

p/s : Thank you for all your support, email ucapan Selamat hari raya, sms raya, private mesage raya. Thank you so much to all fans, friends and bloggers!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [23] Comments


Satu phrase yang cukup mendalam maksudnya dan sangat bererti bagi kita semua. Dimana, di dalam kehidupan kita, kita kena lalui hidup dengan mencuba apa sahaja yang kita mahu serta boleh buat kita happy. Kita jangan takut nak cuba tu, takut nak cuba ni…takut gagal. NO!

Kita kena live a little …rasakan hidup ini walaupun hanya secebis…barulah our life’s complete! Then kita akan sangat happy, confident, have a clear mind… kerana kita dah dapat mengecapi apa yang kita inginkan!

Razzi Rahman & Irfan Khairi

Look at me and bro Ik, kami ‘lepak’ je …relax punya bro’s. Berapa banyak halangan dalam hidup kami??… tapi kita face it dan enjoy the good and the bad times. Dan kita buat apa yang kita suka dalam hidup kita…which is besides doing our own business, kita teruskan our passion for… music! 😉

Kita semua kena capai this ultimate feelings of freedom, rasa ketenangan, rasa girang and…happiness! I tell you kalau I berjumpa dengan IK je, memang kami bergelak ketawa je la 😆 …when we talk about success, kita happy, but when we talk about kegagalan pun kita ketawa sakan juga!

You know, hanya setelah you all rasakan yang you all benar-benar mengecapi RASA HIDUP ini, only then baru you will find true LOVE!

Razzi RahmanNow…this is me living a little of life. I ada business on my own, I menulis buku-buku cinta dan menyanyi, I sing my heart out!! Why??…because I Love it!! It makes me happy! I love making money, I love writings and I LOVE MUSIC SO MUCH!

That’s me…you bagaimana pula? Apa yang you suka? always ask yourself that question. Jangan sibuk fikir soal cinta dulu, jangan buang masa duk tanya, “Mana pasangan aku ni…mana cinta aku ni…aku sunyi!” NO!!…tanya diri you dulu… apa yang you suka dalam hidup you??…then buat!

Buat apa yang you suka. Apabila you happy dengan kerja you…happy with things you do… rezeki akan datang pada you, cinta akan hadir dalam hidup you, insyaAllah!

Well, I pun macam you all jugak dulu. Tak happy…down…sad…lonely… tak tahu apa nak buat with my life. Until I jumpa my sifu, my blood brother… Bro IK. He taught me that… do things that you like. Lepas tu Bro Razzi experience sendiri perbezaannya di dalam scenario business, life dan cinta :) hehe…

Irfan KhairiWe come to Irfan Khairi a.k.a IK the Jutawan Internet! …siapa yang tak mahu jadi dia? dah lah kaya, successful… dan dia melakukan apa yang dia suka! Mengendalikan rancangan TV di awani, mengacara program radio 24, menulis beberapa buku best seller DAN KINI? ….

Mencipta 3 lagu yang bakal hit dari album kami pula di samping hampir kesemua lirik ditulis olehnya dan juga bersama bro Razzi. You see…sky is the limit! That’s what i can say about my bro Irfan.

Untuk kita…at least kalau tak boleh semua, secebis pun jadi lah… barulah namanya, kita live a little of life …kita rasa itu dan ini, kuih tu kuih ni, pergi situ pergi sini, buat itu dan ini….

Jangan sesekali, “Alaa…aku tak boleh la, aku tak biasa la, aku segan la, aku tak biasa buat tu, aku benci tu…” Well I tell you, kalau kita sentiasa berperangai begitu, sampai bila-bila lah kita tidak akan berjaya dalam hidup jauh sekali berjaya dalam cinta!

Kalau nak kira, kesemua zon yang kami berdua ceburi ni, jauh dari selesa…tetapi kami mahu buat kerana itu yang KAMI MAHU! sebab itulah, saya sangat bersyukur dapat mengenali IK dan dapat pula bersama-sama mengusahakan projek istimewa kami ini… Sebuah album yang bertajuk “Suara” – memuatkan 12 lagu terbaru!

Razzi Rahman & Irfan Khairi - album

Semuga kami mendapat sokongan you all! …setinggi-tinggi harapan kami mendapat tempat di hati you all. Kerana, kami ni tiada sokongan mana-mana company, tiada recording company, tiada radio station, tiada media… kami hanya berusaha dan berserah pada yang Esa. Dan kami lakukan dengan minat yang mendalam… seikhlas hati dan nurani, itu yang membezakan kami. We are full of passion 😉

So itulah Razzi Rahman & Irfan Khairi, oleh kerana itu juga bro Razzi telah memindahkan website kami ke sini. Yes! semuanya berada di sini check it out here >> http://www.razzirahman.com/muzik

Razzi Rahman & Irfan Khairi Muzik

Kami juga memberi beberapa lagu untuk LISTEN & FREE download :-

Akhir kata, “Live a little of life… FOR ME!” means for me tuuu…is YOU! Do it for you…yourself. Buatkan untuk diri you sendiri, bahagiakan diri you, cintai diri you! Orang lain… later! 😉

p/s : Nantikan lagu hit kami lagu/lirik Irfan Khairi : “KERANA”

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [18] Comments


Salam to all Brother Love’s fans, friends and bloggers! …minta maaf terover due pulak artikel bro Razzi kali ni. Too busy menyiapkan proses akhir buku-buku terbaru yang bakal berada di pasaran December ini. Di samping, recording lagu-lagu terbaru…BUT, I came out with a very SPECIAL 5 HOT TIPS this week… “Bagaimana menjadi The Charmer”…

Maksud The Charmer di sini ada few… :-

  • Penarik – Mereka yang mempunyai daya tarikan yang hebat
  • Pengayat – Mereka yang bijak menggunakan kata-kata untuk memikat, hehe kaki ngayat la tu :)
  • Pesona – Tanpa rupa yang hebat, anda dapat mempesonakan orang hingga mereka terpikat pada anda!

So, adakah anda “The Charmer?” …adakah anda pandai mengayat? adakah anda memiliki daya tarikan orang? adakah diri anda mempesonakan?

Jika tidak, then artikel dan tips-tips ini adalah untuk anda, no doubt! :-

Tip 1 : BERCAKAP DENGAN SEMUA ORANG – Malu nak menegur dan bercakap?? …hehe, simple je tu. Mulakan dengan eye contact…bila saling berpandangan, senyum…sure ianya bertambah mudah untuk anda memulakan perbualan. CUMA, kita ni kan, hanya nak menegur dengan yang hensem/lawa sahaja. Kalau yang tak lawa, tak bergaya, pandang pun tak mahu. That’s wrong! …get to know everybody, talk to everyone! 😉

  • Kita kena bercakap dengan semua orang setiap masa. You all jumpa sesiapa sahaja, hitam ke putih, lawa ke tak, senyum dan tegur. Kemudian berbual-bual lah. Then jumpa orang lain pula, tegur dan berbual-bual lagi. Jika you all selalu menegur orang di sekeliling you… selalu berbual-bual seketika dengan sesiapa sahaja yang anda jumpa, tanpa you all sedari…you sudah menjadi seorang yang menarik, cara you bercakap juga akan lancar/smooth dan relax!

Tip 2 : CAKAP APA YANG DIRASA – Malu?  Cakapkan apa sahaja yang berada di fikiran you all di ketika itu. Let’s say… masa tu you tengah fikir nak makan apa, then you pergi ke restoran…then nampak seorang lelaki/wanita yang sedang beratur untuk membeli makan, terus cakap kat dia, “Saya suka makan nasi, awak suka makan apa?” ….the simple line macam ni pun, you all sudah boleh memulakan perbualan. Takut? Cubalah dulu…soalan macam tu, sure dia akan beri jawapan….

  • Or, you pergi shopping …membeli pakaian. let’s say pergi Parkson lah… “lelaki pergi ke section wanita, wanita pergi ke section lelaki” baru boleh berjumpa pasangan, betul tak?? 😆 ..then you all nampak seseorang yang berkenan di hati.  So, what you do is, pergi rapat dengan dia dan minta tolong konon-konon you nak belikan hadiah buat kawan,  kalau wanita buat-buatkan nak beli kemeja la, kalau lelaki buatkan konon nak beli dress la, “Excuse me, I nak belikan hadiah kat kawan tetapi I tak pandai pilih pakaian yang sesuai , you boleh tolong?” <— this line sentiasa menjadi!! I dah buat banyak kali 😀

Tip 3 : BERTANYA PENDAPAT – Selalu menjadi satu soalan yang PASTI akan memanjangkan perbualan…dengan bertanya pendapat. Dan ia boleh dilakukan kepada sesiapa sahaja. Dengan bertanya pendapat tentang berita semasa, apa yang berlaku hari ini, berita sensasi…you all dengan mudah dapat ‘break the ice’ atau memulakan sesebuah perbualan dengan mudah.

  • Why mudah? sebab you hanya tanya…let’s say, you guys talk about KERETA. “Eh, What do you think of the new Exora?” Pastinya dia akan memberi jawapan dan cuba explain pendapat dia, so dia yang bercakap panjang bukan you. You hanya keep on asking je. The next questions will be, “Tak mahal ke kereta Malaysia macam ni?” ….then, “Kalau I pakai you rasa elok ke tak? Or maybe I beli kereta Honda atau Toyota?” …you see, mulakan dengan bertanya pendapat then you akan end up with a long conversations, …from there, tukar pula kepada dia, “Jap-jap…i rasakan kalau you yang pakai kena tau…sesuai dengan figure you” —— Well, actually…you boleh tanya just about anything, tanya tentang food preference, life, family matters, IT, work, fashion…anything beb! 😉

Tip 4 : MENUNJUK MINAT – Situasi yang paling ikhlas dan mudah untuk mesra adalah apabila you benar-benar showing to him/her yang you berminat dengan apa yang diminatinya at that time, contoh…

  • Apabila you all nampak lelaki/wanita ini sedang melukis atau sedang designing something di komputer, cepat-cepat cakap pada dia, “Wow!…I sukalah kerja you ni, hebat sangat. I wish I pun boleh buat apa yang you buat. Very interesting!” …again, simple line macam tu, boleh charm dia untuk terus berbual dengan you dan berkenalan. probably untuk have a meeting or even a contact number :)

Tip 5 : CARA MEMUJI – Ramai orang bila tengok yang lawa, yang hensem mulalah tersengih-sengih, mulalah nak menggatal or nak berbaik, kemudian mulailah memuji tak tentu pasal. hehehe :) Well, itu boleh dibuat TETAPI ada lebih baik jika anda lakukan different sedikit. Contohnya…

  • Hari tu Bro Razzi pergi Subway sandwich kan, the girl yang buatkan sandwich tidaklah lawa…tetapi, rambut dia menarik tetapi dia memakai topi subway. So, what i said to her, “Kalau you buka topi ni, mesti nampak lagi lawa rambut you, kan?” …simple line, tetapi I terus buat dia ketawa besar sambil menutup mulut! 😆 …terus je i dapat lebih isi steak hehe, you see… I memberi pujian kepada dia, refering kepada sesuatu yang benar-benar patut dipuji! Memang rambut dia lawa, dan dia tahu tu… that’s why dia terus suka! Jangan puji muka dia jika dia banyak jerawat… sure dia tahu you tak ikhlas dan saja nak mengayat!

So, begitulah beberapa HOT TIPS menjadi “The Charmer” …latihkan diri anda dengan ayat-ayat dan line-line yang simple-simple je, jangan jiwang atau berbunga-bunga…tu semua dah out of date dah beb, abang, kekanda, dinda, “Kaulah permata hati dan pengarang jantung ku” WO!!…stop there!

Buku Cinta Razzi RahmanItu dah berlalu… nowadays kita kena lebih santai, relax dan banyak charm kan dengan actions dan sikap mengambil berat serta ingin tahu the opposite sex, then you akan jadi The Charmer in no time 😉

Wooo…dah banyak dah tip Bro Razzi bagi kat you all nihhh, hehehe, uihhh habih secret-secret semua 😛 Cukup-cukup… ke nak lagi??

IF nak lagi kenalah tunggu buku terbaru Razzi laaa… InsyaAllah, by December atau New year akan berada di pasaran, tungguuuu…

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [38] Comments


Wo…happy? Exciting? Jatuh cinta…me? Oopss…bunyi macam bro Razzi bersorak riang kerana jatuh cinta je kan …sorry, hehe…Apa yang I maksudkan ialah, Yahoo Messenger atau most of us call it YM.

Dan dari chatting di YM ni ramai yang jatuh cinta, walau tidak pernah berjumpa, walau tidak pernah bercalling-calling… tapi boleh jatuh cinta? Sejauh mana kebenarannya?…

Well, I boleh cakap kat you all…memang telah terbukti beberapa kenalan bro Razzi sendiri yang couple akibat jatuh cinta melalui YM! Some bloggers in my blog ni pun ada yang coupling dah hehe… Asalnya, komen-komen, then chatting kat my private chatbox then dia orang kasi lagi private, chat kat YM pulak….lama-lama gua ngayat lu….lu ngayat wa, terus terjatuh cinta.

You camana pulak? Pernah jatuh cinta kerana YM? Ke sampai sekarang ni duk tengah bercinta dengan dia ke? Atau, dalam stage usha mengusha di ym? Hehehe :)

Well, I pulak sebenarnya juga mempunyai pengalaman tersendiri di dalam kancah Yahoo messenger ni. Pada mulanya, memang I tidak pernah percaya pada chatting dimana-mana sekali pun. I do it just for the thrill of it!

Tapi baru-baru ini, ada lah seseorang ni telah dapat mengubah pendirian I terhadap YM. Dia juga telah hampir-hampir dapat mencuri sesuatu milik bro Razzi tau, tapi I rasa macam 10% je la kut hahaha….I have a very wide, huge concrete wall 😉

Anyway, apa yang I nak cakap kat sini. Jatuh cinta melalui chatting atau di YM ni boleh…bukan tak boleh. Malah chatting di YM ni memang thrilling sangat. Cuma yang tak best nya…bila orang yang kita chatting tu tidak 100% jujur dengan kita. SO…you all MESTI pastikan, orang yang you chat tu is FOR REAL!!

Pastikan :-

  • Gambarnya tu betul. Better kalau dia ada friendster atau facebook yang banyak mempamerkan photo dia yang sebenar. So kita tahu rupa dia macamana, bukan hanya sekadar brat pitt atau JLo, rendah ke tinggi…muda ke tua…dan sebagainya.
  • Also, jika dia orang yang jujur, dia juga meletakkan gambar yang real sikit. Contoh macam bro Razzi ni, kat facebook ada gambar time smart and time selekeh. Ada time slim, ada time boroi. Ada yang time photo shoot with makeups n lighting. Tapi juga ada time without makeups. So Im for real…bukan hipokrit.
  • Also, kalau boleh at least bukan sekadar chatting tetapi juga pernah call and talk on the phone.
  • Baik kah dia?…yes ini kena pastikan kebaikan seseorang itu dalam masa yang lama sedikit. Sebabnya, kalau orang tu bangsa kasar atau tidak baik, ia akan muncul juga dari perbualan semasa chatting tu. Awal-awal semua ok, tapi bila kena provoke sikit-sikit, terus melenting hehehe…
  • Try to talk about life, agama, family, pendirian, pendapat tentang dunia semasa, tentang pengetahuan am. JANGAN asyik mengorat dan cakap soal cinta je beb… memang asyik, memang best tetapi…you all tidak dapat memastikan orang yang chat dengan you seorang yang bijak, inteligent atau sangap! Ngayat kampung je ….lama-lama bosan! Kena test IQ dia… barulah chatting you all always interesting.
  • Jokes is great!…banyak-banyakkan jokes. Tapi jokes yang bertamadun la…jangan lawak bodoh. Sometimes apa yang kita perkatakan tentang soal semasa pun boleh membuatkan kita ketawa dan tersenyum… Kalau ada Kuiz jokes lagi interesting! 😉
  • Cerita soal sex? Boleh juga…tapi kalau dah lama bercinta la, takut kan nanti ada yang tak suka, terus benci. Skip kepada pengetahuan sex… itu lebih berguna. Daripada cakap, “Eh I steam la tengok body you dalam gambar ni. Tak sabar nak kahwin dengan you.” Ini khas untuk yang dah couple lama laaa wei…
  • The best is selepas seminggu dua duk berchatting tu, set a date laaa…sampai bila nak bercinta di alam maya je. At least jumpa sekali, gi minum kat public food court ke, so kita tahu macamana orangnya di luar. Caranya, tuturnya, fikirnya… dapat kita perhatikan.

Bottom line, make sure semua REAL!! barulah chatting itu amat mengasyikkan…lebih-lebih lagi orang yang kita chat tu kita kenal sangat tetapi tak dapat berjumpa atau can’t be reach. Maybe sebab jauh di seberang 😉 Mulalah merindu, mulalah angau…tersengih sorang-sorang, tengok cermin pun senyum je seolah-olah dia ada kat depan kita kan. Bamm!! tiba-tiba dia BUZZ je, terus teruja giler, kan! Sometimes bersorak… “YAHOO!” 😛

Some other nights, kita tercari-cari dan tertunggu-tunggu sebab dia tak online. Itu tandanya, kita sudah jatuh hati…rasa sayang dan pastinya ingin bercinta jika tiada apa yang menghalang.

My final say, well…we can chat kat ym…who knows, mungkin you for me and Me for you…, so siapa nak jatuh cinta kat YM? Add me and jom chat, see if you can break my wall! 😀

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [60] Comments