Wo…happy? Exciting? Jatuh cinta…me? Oopss…bunyi macam bro Razzi bersorak riang kerana jatuh cinta je kan …sorry, hehe…Apa yang I maksudkan ialah, Yahoo Messenger atau most of us call it YM.

Dan dari chatting di YM ni ramai yang jatuh cinta, walau tidak pernah berjumpa, walau tidak pernah bercalling-calling… tapi boleh jatuh cinta? Sejauh mana kebenarannya?…

Well, I boleh cakap kat you all…memang telah terbukti beberapa kenalan bro Razzi sendiri yang couple akibat jatuh cinta melalui YM! Some bloggers in my blog ni pun ada yang coupling dah hehe… Asalnya, komen-komen, then chatting kat my private chatbox then dia orang kasi lagi private, chat kat YM pulak….lama-lama gua ngayat lu….lu ngayat wa, terus terjatuh cinta.

You camana pulak?Β Pernah jatuh cinta kerana YM? Ke sampai sekarang ni duk tengah bercinta dengan dia ke? Atau, dalam stage usha mengusha di ym? Hehehe πŸ™‚

Well, I pulak sebenarnya juga mempunyai pengalaman tersendiri di dalam kancah Yahoo messenger ni. Pada mulanya, memang I tidak pernah percaya pada chatting dimana-mana sekali pun. I do it just for the thrill of it!

Tapi baru-baru ini, ada lah seseorang ni telah dapat mengubah pendirian I terhadap YM. Dia juga telah hampir-hampir dapat mencuri sesuatu milik bro Razzi tau, tapi I rasa macam 10% je la kut hahaha….I have a very wide, huge concrete wall πŸ˜‰

Anyway, apa yang I nak cakap kat sini. Jatuh cinta melalui chatting atau di YM ni boleh…bukan tak boleh. Malah chatting di YM ni memang thrilling sangat. Cuma yang tak best nya…bila orang yang kita chatting tu tidak 100% jujur dengan kita. SO…you all MESTI pastikan, orang yang you chat tu is FOR REAL!!

Pastikan :-

  • Gambarnya tu betul. Better kalau dia ada friendster atau facebook yang banyak mempamerkan photo dia yang sebenar. So kita tahu rupa dia macamana, bukan hanya sekadar brat pitt atau JLo, rendah ke tinggi…muda ke tua…dan sebagainya.
  • Also,Β jika dia orang yang jujur, dia juga meletakkan gambar yang real sikit. Contoh macam bro Razzi ni, kat facebook ada gambar time smart and time selekeh. Ada time slim, ada time boroi. Ada yang time photo shoot with makeups n lighting. Tapi juga ada time without makeups. So Im for real…bukan hipokrit.
  • Also, kalau boleh at least bukan sekadar chatting tetapi juga pernah call and talk on the phone.
  • Baik kah dia?…yes ini kena pastikan kebaikan seseorang itu dalam masa yang lama sedikit. Sebabnya, kalau orang tu bangsa kasar atau tidak baik, ia akan muncul juga dari perbualan semasa chatting tu. Awal-awal semua ok, tapi bila kena provoke sikit-sikit, terus melenting hehehe…
  • Try to talk about life, agama, family, pendirian, pendapat tentang dunia semasa, tentang pengetahuan am. JANGAN asyik mengorat dan cakap soal cinta je beb… memang asyik, memang best tetapi…you all tidak dapat memastikan orang yang chat dengan you seorang yang bijak, inteligent atau sangap! Ngayat kampung je ….lama-lama bosan! Kena test IQ dia… barulah chatting you all always interesting.
  • Jokes is great!…banyak-banyakkan jokes. Tapi jokes yang bertamadun la…jangan lawak bodoh. Sometimes apa yang kita perkatakan tentang soal semasa pun boleh membuatkan kita ketawa dan tersenyum… Kalau ada Kuiz jokes lagi interesting! πŸ˜‰
  • Cerita soal sex? Boleh juga…tapi kalau dah lama bercinta la, takut kan nanti ada yang tak suka, terus benci. Skip kepada pengetahuan sex… itu lebih berguna. Daripada cakap, β€œEh I steam la tengok body you dalam gambar ni. Tak sabar nak kahwin dengan you.” Ini khas untuk yang dah couple lama laaa wei…
  • The best is selepas seminggu dua duk berchatting tu, set a date laaa…sampai bila nak bercinta di alam maya je. At least jumpa sekali, gi minum kat public food court ke, so kita tahu macamana orangnya di luar. Caranya, tuturnya, fikirnya… dapat kita perhatikan.

Bottom line, make sure semua REAL!! barulah chatting itu amat mengasyikkan…lebih-lebih lagi orang yang kita chat tu kita kenal sangat tetapi tak dapat berjumpa atau can’t be reach. Maybe sebab jauh di seberang πŸ˜‰ Mulalah merindu, mulalah angau…tersengih sorang-sorang, tengok cermin pun senyum je seolah-olah dia ada kat depan kita kan.Β Bamm!! tiba-tiba dia BUZZ je, terus teruja giler, kan! Sometimes bersorak… β€œYAHOO!” πŸ˜›

Some other nights, kita tercari-cari dan tertunggu-tunggu sebab dia tak online. Itu tandanya, kita sudah jatuh hati…rasa sayang dan pastinya ingin bercinta jika tiada apa yang menghalang.

My final say, well…weΒ can chat kat ym…who knows, mungkin you for me and Me for you…, so siapa nak jatuh cinta kat YM? Add me and jom chat, see if you can break my wall! πŸ˜€

Ikhlas dari,
Razzi RahmanΒ @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [60] Comments