February 2010


Syukur Alhamdulillah, Satu pencapaian yang mengejutkan, i would say…hanya dalam masa lebih kurang sebulan album kami dilancarkan… lagu KERANA, ciptaan bro IK, perform oleh Razzi & IK, telah mencapai tempat ke 2 di dalam carta THR Gegar!

Terimakasih kepada semua peminat yang telah mengundi, yang sms dan terimakasih sangat-sangat kepada yang selalu membuat permintaan lagu KERANA di THR. Kami berdua berharap you all teruslah melakukannya agar lagu kami ini akan menjadi JUARA!

Sebagai tanda terimakasih kami, kami ingin membawa you all yang suka mengikuti perkembangan kami dengan notes singkat ini. Here are some pics khas untuk you all k, enjoy ūüėČ

So the whole week ni, kami amat sibuk mempromosi album terbaru kami, “Razzi Rahman & Irfan Khairi”

“Photoshoot dengan Berita Harian¬† 23 feb 2010 – Bangsar Shopping Center”

“Amacam? posing habis lah tu kikiki¬†:D”

“Ini pulak, punyalah kekok sebabnya, jurugambar tu cun punya girl la hehe ūüėČ “

“Photoshoot for BIPOP – 24th feb 2010 – Vistana Hotel”

“Photoshoot for Kosmo / Utusan – 22feb 2010″

“Interview¬†Metro Ahad – 22 feb 2010 – Cute kan Press Syakila ni…dah berpunya dah!”

“NST – 25feb 2010 : Tersengih je bro Razzi ni, nak ngacau orang lah tu hehehe”

OVERALL… the whole promotions, interviews and photoshoots memang enjoy! we had a real good times dengan all kind of reporters, all different kind of questions… BUT, best part… our answers are all the same… to all, which is :-

Album ini adalah minat kami, apa yang kami enjoy dan love doing it. It’s our passion for music! It’s about¬†RAZZI &¬†IK ROCKING!!

So guys, jangan lupa untuk mendapatkan semua newspapers ini k. Date akan diberitahu kelak. For now, terus mengundi, dan terus memilih lagu KERANA…vote for no 1!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman & Irfan Khairi
www.razzirahman.com/muzik



Apa komen anda? : [7] Comments


¬†“Segala-galanya bermula dari sebuah persahabatan!”

Ramai sudah tahu¬†Bro Razzi¬†selalu menulis dari pengalaman-pengalaman lama juga dari apa yang dipelajari dari kegagalan demi kegagalan yang¬†dilalui. Saya juga cukup suka berkongsi kisah-kisah cinta saya yang lampau. Dan kali ini, istimewa untuk anda…sebuah lagi kisah cinta Razzi yang cukup menarik dan menyayat hati. Semuga anda mendapat manfaat darinya…

Semasa saya bertugas dengan M.A.S di airport dulu, saya mengenali ramai pramugari. Asyik duk bercinta dengan pramugari je lah hehe. Habis, kat situ je kehidupan saya siang dan malam. Mengendali operasi penumpang antarabangsa keluar dan masuk negara kita ni. So, salah seorang pramugari yang pernah saya kenali ialah Nita. Dialah pramugari pertama yang saya pernah jatuh cinta dulu.

  • Namun, bagi Nita saya hanyalah seorang sahabat bukan kekasih…

Masalah yang sering saya alami dengan Nita ialah, cara Nita melayan saya seperti seorang yang cukup benci kat saya…

  • benci dengan cara saya,
  • benci dengan penampilan rock saya
  • benci dengan apa yang saya perbualkan,
  • benci dengan pendirian saya tentang hidup.
  • Malah apa sahaja pelawaan saya, dia akan menolak dulu‚Ķtapi kemudian baru menerima. Huuhhh…moody semacam!

Kalau ajak keluar, mesti ON!. Keluar makan ke, tengok wayang ke sure nak. Yang paling¬† dia suka ialah ronda-ronda KL dengan saya. Pelik tak??…Benci, tak suka itu dan ini tetapi mahu. Nak kata dia punya boyfriend, tak ada pulak tu. Hari-hari tunggu saya call je‚Ķkalau tak call mulailah bad mood. Kalau call pulak, macam tak suka!

Aii…orang pompuan ni ya, memang kompleks betul! Hehehe…Jangan marah arrr…

Walau macamana sekali pun, saya sangat-sangat sukakan dia dan Nita adalah cinta pandang pertama saya. Bagi saya, jatuh cinta tidak perlukan masa, cuma jika untuk serius dan bersedia untuk berumahtangga pastinya memerlukan masa untuk kenal dengan lebih rapat lagi. But for falling in love, jika saya dapat merasakan, ‚ÄúNak!..nak!…nak!‚ÄĚ itu bermakna saya telah jatuh cintalah kan.

…dan Nita pula, adalah seorang gadis yang sangat cantik, manja, lembut. Kulitnya putih gebu tapi bukan kerana anak mat salleh…Nita adalah seorang gadis melayu tulen dengan hidung tirus menunduk ke bawah, uhh… paling saya suka, pinggangnya yang ramping, fuhh Nita memang lawa giler!  Seorang pramugari yang sangat manis apabila melayan penumpang. Haaa…saya ni jarang puji-puji orang ni, tapi bagi saya kalau yang mix ni tak real la kan. Hehehe…itulah citarasa saya.

Perhubungan kami berlarutan beberapa bulan, tapi…

Nita tidak pernah mahu declare yang dia tu Girlfriend saya jauh sekali kekasih walaupun kami seperti belangkas. Berkepit je 24jam.

Jadual kerja kami juga selalu ditukar agar mendapat waktu yang sama-sama dekat so boleh lah pulang bersama. Hampir setiap hari saya menghantarnya pulang…

Tapi sampai sudah, saya tidak dapat melihat cintanya bersemi. Berbagai pemberian, masa dan wang ringgit telah saya habiskan seikhlas mungkin demi CINTA NITA…apa yang saya dapat hanyalah sebuah persahabatan…

Saya kecewa, kecewa yang teramat sangat. Selalu juga saya terjerit-jerit seorang diri di bilik atau di depan pantai yang terbentang sunyi. Apa lagi?…apa lagi yang perlu saya lakukan untuk memiliki seorang kekasih??…untuk mendapat walau secebis cintanya‚Ķfrust beb!

Akhirnya saya terasa seperti dipergunakan. Apabila hendak keluar bersiar-siar, makan atau menonton, saya dikehendaki. Tetapi apabila saya bercakap serius tentang perhubungan kami, kata Nita,

  • ‚ÄúKan kita selalu jumpa‚Ķapa lagi yang you mahu?‚ÄĚ

Apabila saya kata saya perlukan seorang kekasih dan ingin diyakinkan yang Nita milik saya, katanya lagi,

  • “NO!, I bukan kekasih you, I bukan nak bercinta dengan you‚Ķbukankah kita ni masih muda lagi? I tak berminat dengan komitmenlah¬† Razzi.‚ÄĚ

Bagai tersiat isi dan kulit muka saya ni. Semput rasa dada menahan sabar. Itulah ayat yang selalu diulanginya, setiap kali saya bertanya atau mulai berbual soal perhubungan. Senak dada beb! Terseksa batin wa ni beb adoi…

  • Akhirnya, saya telah membuat keputusan untuk berpisah dengan Nita. Dengan berat hati saya memberitahu Nita yang saya mahu berpisah dan mahu mengenali orang baru dan mencari seorang kekasih. Nita hanya mendiamkan diri, wajahnya langsung tidak ada reaksi apa-apa…entah dia suka, entah tidak, tidak pulak saya tahu.

Pada hujung tahun‚Ķakhirnya saya telah meninggalkan Nita. Kegembiraan mulai terasa di jiwa saya apabila saya sudah kembali ke arena pemburuan cinta. Setiap hari, itulah di fikiran saya, mencari cinta yang sejati. Rasa terbuang sangat masa bersama Nita. Itu yang saya duk cari cinta je‚Ķkat Airport tu, semua orang tahu lah saya dan tujuan saya ni‚Ķasyik nak cari mak we je hehehe! Bukan nak buat apa beb…nak buat bini lah! Hehehe…

Lebih sebulan kemudian, sewaktu pulang dari kerja dan masih di Airport lagi, saya didatangi seorang pramugari yang cantik dan manis sekali. Teruja saya dibuatnya…ishh, dapatlah kali ini buat girlfriend, dia yang dekati saya pulak tu. Tetapi kegembiraan saya itu hanyalah sementara kerana kedatangannya adalah semata-mata untuk memarahi saya. Saya kebingungan dan hairan…

Marahnya bukan kepalang, semuanya adalah semata-mata kerana saya telah meninggalkan Nita yang rupa-rupanya kawan baik dia yang juga teman sekampung, dari negeri di selatan. Saya cuba menerangkan keadaan sebenar tentang Nita. Namun katanya,

  • ‚ÄúMengapa awak bodoh sangat?…Nita punya sayangkan awak dan amat menyintai awak tau?! Dia saja-saja cakap, tak suka, tak nak‚Ķ‚ÄĚ

Saya terus kebingungan…

  • ‚ÄúAik? apa yang awak cakapkan ni, …Kan Nita kata kami muda lagi dan belum bersedia. Dia juga kata yang dia tidak minat pada komitmen! Tapi… lain pula cerita awak ni?‚ÄĚ

Dengan matanya yang semakin membulat geram dia menjawab,

  • ‚ÄúAwak yang tak pandai, dia bukan serius bila cakap macam tu. Dah hampir setahun kenal, hari-hari dia berjumpa awak.¬†Call 2-3 kali sehari, keluar sama-sama, makan sama-sama, menonton bersama, siang malam duk berkepit ke sana-sini‚Ķitu bukan kekasih ke? bukan girlfriend ke???…nak kena tidur dengan awak dulu baru kira kekasih?! Awak ingat kami pramugari ni hanya for fun ke??!‚ÄĚ

Perrrghh‚Ķterkedu seribu bahasa, terpana dan terduduk wa beb, menangis tak berlagu. Keinginan saya yang sibuk menginginkan satu pengisytiharan yang kami adalah ‚Äėkekasih‚Äô adalah satu kebodohan saya yang tidak dapat saya maafkan!

Mengapa saya tidak sedar yang Nita sebenarnya adalah sememangnya kekasih saya? Aduuhhh‚Ķmengapa? Mengapa saya sibuk-sibukkan perkara remeh, inginkan ucapan kasih, I miss you, I love you…sedangkan kami seumpama belangkas!

Mengapa saya mahu lebih? ahhh…bodoh! bodoh!…Saya tidak menyedari yang kekasih, sayang, boyfriend, girlfriend hanyalah satu panggilan‚ĶYang penting cara perhubungan itu!

Sederas kilat saya berlari meninggalkan pramugari itu, untuk ke kereta saya di parking lot. Kemudian terus saja saya memecut menuju ke rumah Nita. Sepanjang perjalanan, seluruh tubuh saya mengigil-gigil entah mengapa. Rasa gembira bercampur kesal bergelumang di jiwa. Aduuhhh…

Setibanya saya di Kelana Jaya, depan rumah Nita, kelihatan beberapa orang seperti sedang mengeruminya. Saya kehairanan, dan terus tercegat di luar pagar, menanti… Jelas sekali masing-masing seperti teresak-esak dan saya dapat meneka‚ĶNita akan meninggalkan mereka‚Ķ “Oh God!…adakah Nita akan meninggalkan aku?!”

Setelah saya berdiri di situ seketika, mereka mulai menyedari kehadiran saya. Belum pun sempat saya bertanya Nita apa yang telah berlaku, sebuah teksi Comfort tiba.

Suasana menjadi semakin tegang. Nita menangis kuat dan cuba menjauhkan dirinya dari saya. Diusung cepat beg-begnya dan langsung tidak mahu menegur saya, sambil teresak-esak dia meluru ke teksi yang sedang menanti. Saya kegeraman dan merampas beg-beg Nita itu dan melemparkannya ke jalan. Saya menarik Nita dan merapatkan tubuhnya kepada saya,

  • ‚ÄúWHAT HAPPEN?? WHY NITA? APA INI SEMUA??‚ÄĚ

Nita tidak menjawab, malah terus menangis teresak-esak dan menepis tangan saya. Dikutipnya beg-beg dia semula dan terus memasuki teksi yang mulai berlalu pergi. Saya ternganga-nganga, kebingungan dan terus tertanya-tanya, apa yang telah terjadi?…saya ditinggalkan dengan seribu persoalan, seribu kekesalan…

Ya Allah…aduhh, sepatah kata terakhir dari Nita pun tidak dapat saya dengari. Seksanya batin ketika itu…

Namun, walau terseksa sehebat mana, jiwa Nita lebih terseksa sebenarnya. Beberapa hari kemudian, saya mendapat tahu yang Nita terlalu kecewa kerana berpisah dengan saya‚ĶCINTA PERTAMANYA! Lalu Nita sebenarnya tidak melapurkan diri ke Cabin Crew department, gone missing dan telah pulang ke kampung…sehinggalah dia dibuang kerja!

Kekecewaan Nita pastinya tidak tertanggung oleh sesiapa sahaja… Sehingga ke hari ini saya masih merasa bersalah terhadapnya. Dan kerana saya yang bodoh dan inginkan sesuatu yang lebih darinya, saya telah mengecewakan seorang gadis yang sangat baik, jujur dan setia. Akhir sekali saya dengar tentang Nita, dia telah menerima pinangan dari seorang lelaki Singapura yang bekerja sebagai Pramugara Singapore Airline. Beberapa kawan baru-baru ini telah memberitahu saya yang Nita kini sudah hidup bahagia sebagai seorang suri rumah sepenuh masa dan mempunyai sepasang anak. Saya gembira untuknya…namun, jauh di sudut hati saya‚Ķsaya berduka dan akan terus rasa bersalah serta teramat menyesal dengan apa yang telah saya lakukan…

‚ÄúSegala-galanya bermula dari sebuah persahabatan!‚ÄĚ

Itulah yang selalu saya laung-laungkan setiap masa. Ianya begitu bermakna bagi saya, bukan sekadar berkata-kata…. Ianya adalah satu penyesalan saya yang mana saya tidak menyedari persahabatan yang terbina antara saya dan Nita sebenarnya adalah satu detik permulaan sebuah percintaan. Namun, saya begitu alpa dan bodoh sombong untuk melihatnya sehingga saya kehilangan seorang kekasih yang amat menyayangi saya. Sedangkan saya hanya sibuk dengan apa yang saya mahu, yang sebenarnya sudah saya miliki!

Sejujurnya, bro Razzi¬†tidak mahu¬†you all¬†membuat keputusan yang salah dan tidak rela¬†jika ada antara you all¬†melalui pengalaman pahit yang seperti saya lalui. Jadi, pinta saya…

Buatlah keputusan yang tepat dan hargailah saat-saat manis anda bersama teman, sahabat¬† serta yang tersayang … JANGAN¬†sebab anda mahu enjoy, sosial,¬†freedom, konon modern…lalu anda mendedahkan diri anda untuk mudah terpedaya. Kerana… anda tidak tahu bilakah anda akan kehilangan cintanya!

Salam Hormat
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

p.s. Ingin membaca kisah cinta Razzi yang lain? Klik di bawah :-



Apa komen anda? : [11] Comments


Apabila bro Razzi bertanya 101 soalan kepada diri sendiri, WHY? MENGAPA?…APAKAH? Yaa.. ‚ÄúApakah yang membuatkan ‘Dia’ Jatuh Cinta?‚ÄĚ

The answer is so obvious! Sebab dia SUKA kan anda…suka everything about you. BUT, why? I’m very-very sure you all pun ada berbagai-bagai jawapan kepada soalan itu, Mengapa dia boleh jatuh cinta?, Apakah perkara yang membuatkan dia boleh jatuh cinta? Okey, ini list yang i boleh tuliskan, kalau you all ada lagi…okey let us all know :-

  • YES …sebab lelaki/wanita itu amat mengambil berat terhadap anda.
  • YES …sebab dia sangat setia kepada anda.
  • YES …dia adalah lelaki/wanita yang sangat penyayang/loving dalam layanan nya, lembut, baik, romantik.
  • YES …dia sangat funny, menghiburkan, really can talk to.
  • YES …dia adalah lelaki/wanita yang penuh dengan kesetiaan, taat pada suruhan tuhan.
  • YES …dia dengar segala-gala cakap anda.
  • YES …dia adalah lelaki/wanita yang berkarisma, bijak, brilliant, genius.
  • YES …dia adalah lelaki/wanita yang sangat bermaruah, tidak mudah dipikat, bukan senang untuk sesiapa sahaja memilikinya.

Well if you ask me, I will say YES!…jika segala-gala ciri-ciri di atas ada pada pasangan anda or pada you all, then for sure sebab itulah you all saling jatuh cinta antara satu sama lain. So, kalau nak orang jatuh cinta dengan kita, then be like any of the fact in the list aboved.

Tetapi, I don’t know why lah…¬†WALAU ada lelaki yang tidak tergolong di dalam list di atas,¬†LAGI RAMAI yang jatuh cinta dengannya.¬†Let’s say…ada seorang lelaki ni, nama dia ermm…okey, nama dia senang kita letak, Razzi lah kata kan… ūüėČ

So, Razzi ni TIDAK tergolong dalam kesemua ciri-ciri di dalam list di atas. But WHY? Why…masih ada lagi wanita yang jatuh cinta kepada Razzi ni? Sedangkan dia bukan jenis romantik, bukan loving, bukan brilliant, bukan setia, tak suka mengambil berat, not easy to be with…Tetapi, ada girl yang jatuh cinta kepada dia…ramai pulak tu, WHY?

Adakah those girls ni, sukakan lelaki yang tidak baik buat mereka? Adakah wanita lebih suka dengan lelaki yang punya aura jahat atau ganas atau ‘player’ or ‘flamboyant’ or ‘bad boy’ ?? I’m so curious laa hehe…TAPI, ini Razzi dalam kisah ni tau, bukan I laaa ūüėÜ

But on top of all this, I come to one conclusion…

‚ÄúApabila ‘DIA’ sudah jatuh cinta, cakaplah apa saja, buatlah apa pun…dia tetap sudah jatuh cinta‚ÄĚ

So, I tak tahu lah you all punya pendapat macamana, but…basically what I understand dari this situations, untuk seseorang jatuh cinta dengan kita, sebenarnya tidak perlu pun effort dari kita, jika ‘DIA’ sudah jatuh cinta… well dia cinta lah that’s it!

Special poem by Razzi Rahman a.k.a Brother Love :

Watching bright sky with a smile
Thinking of a brighter future for a while
Suddenly the soft smiles stops…
As the dry leafs drops.

Remembered my heart is like a stone
Only one can be broken, by a river lone
My will is like a wind that blows all directions
That too far from effections.

It’s too hard to take my love fly
Guess that’s the answer of, why
It takes more then just a big sacrifice
Maybe many years of mountain cries.

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [13] Comments


Sepanjang minggu ini, bro Razzi asyik mengelamun jauh… Jauh sangat! Jauh hingga melangkau lautan pacific…

How my life has gone to this part of the world, betapa kita sebagai manusia biasa, hanya bisa merancang. Jika tanpa izin dari Allah s.w.t …nothing will go like¬†we plan.

Kita¬†boleh bercita-cita, berangan, bermimpi, kita¬†juga mengharapkan sebuah¬†kejayaan di dalam sesebuah perhubungan. TETAPI, jika tiada izin dari Dia Yang Maha Esa…maka tidak akan terjadi apa saja yang kita mahu ianya berlaku.

Segala-gala adalah ‘kerja Tuhan’ …cuba kita renungkan sejenak…

– Mengapa jiwa ku kosong tanpa nya setelah berkali-kali untuk bersama?

  • Mungkin Tuhan lebih menyayangi mu…kerana mungkin dia sebenarnya bukan untuk mu. Pasti ada yang lain.

– Mengapa pertemuan tidak berlaku setelah begitu rapi dirancang?

  • Mungkin Tuhan lebih menyayangi mu….mungkin pertemuan itu hanya akan mengecewakan mu suatu hari nanti.

– Mengapa percintaan terputus di tengah jalan setelah dicurahkan segala-gala kasih sayang?

  • Mungkin Tuhan lebih menyayangi mu…mungkin sekiranya percintaan itu berterusan, hidup kamu akan merana kerana bersama orang yang tidak¬†benar-benar cintakan¬†mu.

– Mengapa tidak ada sekelumit pun cintanya terhadap ku?

  • Mungkin Tuhan lebih menyayangi mu…kerana mungkin jika kamu bercinta dengannya, kamu hanya akan bersedih sepanjang masa kerana kecurangannya.

– Mengapa tidak panjang jodoh aku dan dia?

  • Mungkin Tuhan lebih menyayangi mu…kerana mungkin Allah punya rancangan yang lebih baik untuk kamu, mungkin Tuhan menyediakan jodoh kamu yang lain yang sebenar-benarnya jodoh mu.

Kita selalu bercakap pasal agama islam, kita selalu berkata tentang hikmah dari Tuhan, kita juga selalu berkata InsyaAllah… tetapi, sejauh manakah kepercayaan kita kepada apa yang kita selalu ucapkan? Kerana, jika benar-benar kita percaya kepada Allah, maka kita kenalah redha dengan setiap apa yang berlaku dan anggaplah ianya berlaku begitu KERANA…

“Tuhan lebih menyayangi mu! …So jika begitu, bukankah we should be happy?”

p.s. : *Untuk mendapatkan berbagai-bagai tip cinta lagi , sila klik http://www.notacinta.com/ebuku.html

Salam hormat,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [22] Comments


“If music be the food of love, play on.”
-William Shakespeare

I love music. And in my blog, I love talking about “love”. As Shakespeare quote, you can’t seperate music from love. I agree it’s true.

KL

Last week, me and my bro IK came up with yet another idea for a new song about KL- if you can remember our first song about KL was called “I Love You KL”. We feel that using music is a great promotional tool to promote our beloved KL around the globe. Check out the list below. Here are a few songs which I think you can put a tune to it. All promoting a city!

  • London Bridge – Fergie
  • Miami – Will Smith
  • Brooklyn (Go Hard) – Jay-Z
  • Chicago – Chicago
  • Kashmir – Led Zeppelin
  • New york-New york – Frank Sinatra
  • Stranger In Moscow – Michael Jackson
  • Viva Las Vegas – Elvis Presley
  • Antara Anyer dan Jakarta – Sheila Majid

How cool will it be if we can add KL to the list!

  • I love you KL – Razzi Rahman & Irfan Khairi
  • All for One Kuala Lumpur – Razzi Rahman & Irfan Khairi

No harm in dreaming right? :)

So, here’s a special treat from us. Our latest song. All for One Kuala Lumpur. Join me and IK for a drive around our beloved Kuala Lumpur. Enjoy!

CLICK HERE ¬†if you would like to keep an MP3 version for your laptop or your ipod. Hope you like it. And dont forget our first KL song, “I Love You KL”, You can download it here.

  • Tell us what you think! Bila lagi nak tengok Jutawan Internet jadi my driver! ūüėČ

p.s : Interested to know the lyrics or just want to listen to the songs? Click below :-

Ikhlas dari,
Razzi Rahman & Irfan Khairi
www.razzirahman.com/muzik



Apa komen anda? : [17] Comments