Tergerak pula untuk menulis soal GEMURUH dalam mencuba memiliki cinta. Cepat-cepat Bro Razzi mengukirnya di sini sebelum terlupa…

  • You see…  SELAIN dari kena BERANI mengejar CINTA… kita juga kena BERANI menerima penolakan cinta…agar GEMURUH kita itu akan mudah hilang…

Fuuhhh… bagai terasa-rasa lagi saat pertama kali Bro Razzi teramat gemuruh giler bila mana perasaan cinta mulai bersemi pada hanya pandangan pertama. Jadi, I feel like to share my old story lah kat you all… something that I treasure…sebuah cerita tentang masa dolu-dolu hehehe… 😆

Well, Razzi ni kalau masa muda-muda dulu lah… cukup terkenal di kalangan kawan-kawan, seorang yang main langgar je… as in langgar tu, kalau berminat dengan girl tu, terus pergi direct kat dia dan terus ajak keluar…terus minta nombor phone, terus ayat dan ayat dan ayat… tanpa menghiraukan girl tu suka atau tak suka hahaha…confident giler!

To me, semua girls MESTI suka kat I lah hahaha… biasalah masa kita muda remaja mana fikir apa orang fikir… Yang kita tahu, apa kita nak je… which is I nak dia, so I nak dia lah…

Mungkin, secara tidak sengaja atau tanpa plan… tanpa I fahami pun sebenarnya… rupa-rupanya wanita ni sukakan lelaki yang daring, confident, outlaw sikit-sikit macam I lah hehe. So maybe because of that…kalau Bro Razzi memikat awek… I tak pernah gagal laaa…

  • All this kisah dulu-dulu la, now dah banyak kali gagal dah 😀 hehehe

Time goes by…I terus BERANI untuk memikat girls. You see, Razzi ni bukan ada apa-apa pun, orang kampung je, tak kaya, tak ada pekerjaan yang hebat, rupa I pun kira boleh je laaa… sekarang lagi hensem rasanya hahaha…. (perasan)

Tapi I AMAT BERANI mendekati any girls lah… Kadang-kadang kalau I memikat girls ni, bukan hanya untuk I saja, sampai untuk kawan-kawan sekali… So, I admit sometimes tu… tetiba je, group kami jadi besar sebab I bawa habis semua girls join kami huhuhu 😛

  • NAMUN…biasalah kan, sehebat mana pun manusia itu suatu hari dia akan berjumpa lah juga dengan lawan dia!

The minute I tersedar saat pertemuan dengan lawan ku itu… baru lah I tahu kenapa I begitu berani selama ini. Rupa-rupanya, sebab I tidak pernah menyimpan perasaan kepada setiap girl yang I pikat tu. Niat I semuanya hanya untuk berkenalan dan berkawan… that’s all…Razzi ni memang suka berkawan, maklumlah kan “Berkawan biar seribu…” nak cukup kan seribu girls la tu hahaha…

  • So at last, one day saat aku KECUT, TAKUT, GEMENTAR untuk mendekati seorang gadis adalah saat aku mempunyai PERASAAN terhadapnya.

Yaaa…suatu malam tu, bila I melihat saja gadis ini, tiba-tiba badan I menggeletar, hati nak sangat kenal, jiwa nak sangat jadi boyfriend dia walaupun baru pertama kali tengok dia… seolah-olah I boleh nampak dia memang akan jadi my girlfriend la… So, eventhough takut, I cakapkan pada diri sendiri, “What is the worst thing that could happen?” – Takkan selama ni aku boleh tackle girl senang-senang tanpa rancang, tanpa menunjuk kehebatan…tanpa sda apa-apa…well, apa bezanya with this girl kan?…

So, I comeback to my senses and start fooling around seperti biasa yang I lakukan…BUT entah macamana… Razzi yang biasa smooth talker… jadi tergagap-gagap. Razzi yang funny,  jadi tak kelakar lagi, Razzi yang relax, cool, confident jadi menggelabah, nervous, serba tak kena… at last, dia hanya sengih kat I and that’s it! Dia belah…Dammnn!

…. The next time, I terserempak lagi dengan dia dekat Pizza Hut. Again I jadi kelam-kabut dan tak tahu apa nak cakap… BUT for sure she knows I’m interested in her lah kan so, dia bagi phone number. I’m happy sangat but even I yang biasa ngayat awek kat phone ni pun jadi dah tak ada modal untuk berbual atau bercakap apa-apa lagi, giler…

Semuanya kerana?

  • Yaa… kerana aku menaruh harapan atau boleh dikatakan aku tergiler-giler sangat kat dia lah…jiwang karat, cintan habis…terus goyang beb, maluuu ADOI!! at the end… sememangnya aku melepaslah, dia hanya memandang aku dari jauh senyum dan terus beredar bersama lelaki lain… So… begitulah ceritanya…

All I want to share here is…It’s not about the girl…nor bout me being daring BUT about me yang gemuruh giler akibat terjatuh cinta pandang pertama….

My advise : Jangan risau sangat sekiranya kita nervous, hilang kata-kata, menggelabah apabila berdepan situasi begini atau berdepan dengan orang yang kita minati… Just remember, itu menunjukkan kita mempunyai perasaan kepadanya.

Apa yang kita perlu lakukan adalah :

  • Cuba backoff a little bit… cuba tarik nafas panjang-panjang dan buangkan seketika perasaan cinta yang sebenarnya sudah memuncak dalam diri kita tu… Kerana, perasaan itulah yang akan menggagalkan kita, mengaibkan dan merosakkan personaliti kita yang sebenarnya, tidaklah seteruk itu.

Hanya kerana perasaan cinta yang berbuak-buak itu, ianya akan membuatkan jiwa kita bergelora dan menjadikan hati dan perasaan kita teramat gemuruh sehingga, tak tahu nak buat apa lagi. Suspen, nervous, kelam-kabut…

Semua orang boleh cakap, kita kena cool…relax… be confident yaaaa…cakap boleh la kan… but HOW? Okay, I’m telling you all right now…

  • BUANGKAN rasa cinta, rasa minat, rasa naaaak sangat kat dia tu…buang seketika. Simpan sedikit… You’ll see, you all akan lebih cool dan relax.

Anggap saja, jika dia jodoh aku… InsyaAllah whatever happen, dia akan tetap menjadi milik aku… so for now, letak tepi jap perasaan yang tengah menggila tu… dan berkawanlah dengan dia…berkenalanlah… sulamkan silaturahim dan mesrakan perhubungan tanpa memikirkan sangat soal cinta!

Sooner or later, keikhlasan dan keluhuran kita itu akan menambat hatinya dan GEMURUH cinta kita pasti akan terkawal  cantik… Kerana, hanya dengan ketenangan di jiwa kita sahajalah ia akan mengeluarkan keistimewaan dalam diri seseorang yang pasti dapat  memikat insan yang diminati…

All the best guys, believe in love dan selamat mencuba!

p.s. : Ketahui berbagai-bagai lagi tip cipta dari Brother Love @ Razzi Rahman – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [5] Comments