kahwin

Bila tiba Ramadhan, ramai juga yang bersiap bukan hanya untuk berpuasa, sebaliknya bersedia untuk musim raya, SEBAB? …NAK KAHWIN! Inilah musim keramaian, musim kenduri… yang akan berkahwin tu sure happy je la kan. Alhamdulillah, Bro Razzi doakan moga berkekalan hingga ke akhir masa. Tapi bagi yang tak kahwin-kahwin tu? Adoi… kesiannnn…

Bagi girls lah yang selalunya akan lebih terasa tension dan tertekan akibat soalan dan pertanyaan bertubi-tubi sepanjang ‘Musim Raya+kahwin” ni kan…tapi kan, kita-kita ni yang asyik memikirkan tentang nak kahwin… asyik bercakap pasal nak kahwin, “Nak kahwin…nak kahwin… let me ask you, dah betul-betul ready ke nak kahwin?”

Jangan hanya mulut kata ready tetapi hati, jiwa dan diri masih tak tahu, tak yakin… tak bersedia dari segi emosi, peribadi, ilmiah diri, hmm… macamana nak kahwin tu ya?

Bagi setiap pasangan yang sedang hangat bercinta dan ingin berkahwin, ATAU sedang-sedang PLANNING nak berkahwin tu, CUBA jawab 7 SOALAN tentang KAHWIN ni dulu. Bukan jawab kat Abang Razzi la hehe, jawab kepada pasangan masing-masing. Okay? Let’s starts with the questions :-

  • SOALAN 1 ~ FOR GIRLS : Adakah anda sudah sedia untuk memasak sedap-sedap setiap hari kepada suami anda? – Ooo…nak cari pasangan yang tak kisah isteri pandai/boleh masak ke tak. I tell you, lelaki sekejap je tak kisah, sekejap je boleh la makan luar… Tapi, takkan nak makan nasi bungkus je, takkan nak makan luar setiap masa… sampai suatu masa, mesti nak isteri dia masak. Sebab, dia rindukan masakan mak dia… JADI, boleh masak?
  • SOALAN 2 ~ FOR GUYS : Adakah anda sudah sedia untuk selalu berbelanja makan pada 2 mulut? – I tell you… it’s not the same anymore beb! Selalu belanja sorang tiba-tiba rasa ianya adalah satu kewajipan untuk membelanjakan kepada 2 orang… kemudian-kemudian, kena tambah lak 3, and 4, 5 mulut, ‘poning pok cik’  😛 – Time ada duit masing-masing boleh sering bantu membantu. BUT bila sampai hujung bulan terhimpit? Are you really ready for it?
  • SOALAN 3 ~ Adakah anda sudah sedia untuk meninggalkan kehidupan sosial anda? –  Tidak boleh serapat mana berkawan dengan lelaki/wanita lain lagi, tidak boleh senang-senang keluar rumah lagi, tidak boleh balik jauh-jauh malam. Tidak boleh sangat minta tolong dengan kawan-kawan lelaki/wanita lagi. Semua ni jika anda lakukan jugak setelah kahwin… well, maybe you kahwin dengan pasangan yang sporting dan tak jealous… tetapi ALL that akan membuat dia merasa tercabar! Lama-lama geram kan timbul juga… cemburu kan terbina!  😉
  • SOALAN 4 ~ Adakah anda sedia meletakkan suami/isteri lebih dari semua orang? – Bukan kawan anda, bukan saudara mara anda, bukan kawan-kawan anda, BUKAN semua orang! Semuanya untuk suami/isteri anda, nak buat apa, nak pergi mana, nak makan apa, nak decide apa-apa sahaja… MESTI rujuk pada pasangan, …sekali tak tanya, terus buat je. Boleh perang besar tau! SANGGUP? …I tak sanggup 😀
  • SOALAN 5 ~ Adakah anda ready to be a real housewife?  – Walaupun anda seorang Career Woman, pagi-pagi nak kena pergi kerja. Kena siapkan kerja yang bertimbun… bila anda balik rumah, you’re NOT a career woman anymore, adakah anda ready to face that? You kena kemas rumah, basuh pinggan mangkuk, gosok baju suami, Kalau jumpa suami yang sanggup buat kerja rumah sama-sama, okaylah. Tapi kalau yang malas, amacam? Very rare suami tolong isteri buat kerja rumah…
  • SOALAN 6 ~ Adakah anda ready to be a real a real husband? – Hanging out with friends sudah terbatas beb! Honestly, awal-awal semua akan beri kebebasan. Tapi lama-lama pasti akan ungkit tanggungjawab suami yang kena itu dan ini. At the end, you pergi kerja… balik kerja, makan, duduk rumah tengok tv, tidur dan pergi kerja.. ITU JE LAH yang you akan buat setiap hari sampai bila-bila… Sounds like boring isn’t it?
  • SOALAN 7 ~ Adakah anda sedia untuk menghadapi ibu mertua mu? – Ibu mertua yang akan sentiasa meletakkan anda dalam kategori TAK PANDAI jaga anak dia seperti dia menjaga anaknya sekian lama?  Masakan tak sesedap masakan yang dia masak, bersih tidak sebersih dia. Walau bergunung usaha anda namun satu pun tidak dianggap baik oleh ibu mertua anda, kerana bagi dia, anda telah mencuri anaknya dari dia beb hehehe… sampai bila-bila pun dia akan menyimpan dendam. Cam? Ready nak kahwin?

WAIT… be cool – Bukan ingin menakutkan you all…tetapi Cuma mahu memberi gambaran sebenar. Jika you all betul-betul ready well tentu saja boleh berkahwin la kan. TAPI kalau sekadar nak kahwin,kerana semua orang dah kahwin… tetapi belum betul-betul ready lagi… ada lebih baik jangan berkahwin dulu, takut nanti belum apa-apa dah bercerai. Kerana kita sendiri pun selalu sangat melihat pasangan  yang hanya berkahwin beberapa bulan BAMM!! Bercerai!

PENTING : Ignore je soalan-soalan bodoh dan menyakitkan jiwa bila pulang ke kampung nanti. Tak perlu jawab, dan tak perlu fikir apa nak jawab… BE SILENT! IGNORE… lagi menyenangkan hati. Kalau boleh get away daripada orang-orang sebegini… kerana mereka sebenarnya AMAT MEMBOSANKAN!

Yang perlu kita tanya pada diri kita sendiri, adakah kita betul-betul ready untuk berbagai-bagai perubahan dan kehidupan lain dari yang lain? – JIKA you benar-benar yakin it is THE TIME, Bro Razzi yang akan mendoakan you dulu! I support 100%! Tetapi jika anda masih terpinga-pinga memikirkan if this is the right decision to do, ” Nak kahwin ke tak? Nak kahwin ke tak?”

STOP, take a rest…take a lot of time to rest! KAHWIN is forever… bukan untuk sehari dua… dan sesungguhnya, bila sudah tiba benar-benar MASANYA, you all takkan ada was-was atau hesitations untuk berkahwin. You’ll know IT”S SHOWTIME! 😉

All the best, good luck!

 

p.s. : Dapatkan beratus-ratus tip cipta dari Razzi Rahman – klik di sini

Love,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com

Share this article at your facebook…



Apa komen anda? : [4] Comments