August 2008


“Falling in love is easy, but keeping the love strong is hard!”

Razzi Rahman.com

Pernahkah you all merasakan yang diri you all begitu dicintai suatu masa dahulu? Bro pernah… Pernahkah you all rasa, bestnya bila selalu saja kekasih call, sms…nak jumpa je selalu. Pernah, kan? Bro juga pernah…

Pernah tak, semua important things dia mesti nak cakap kat kita. In fact, semua perkara dia tanya kita, dia nak bincang dengan kita, dia minta pendapat kita jika dia ada masalah… tak dapat kerja ke, perselisihan faham dengan kawan-kawan ke…anythinglah, dia mesti cakap, kan? Thats a relationship is all about…someone to spend everything with!

Malah, sampai satu waktu…walau berjauhan, kita begitu yakin dia cintakan kita, kita yakin yang dia sayangkan kita dan tak perlu tunggu a call from her/him …we know dia pasti contact! best betul kan… ahhhh…

Tapi…sedikit demi sedikit, kita kehilangan saat itu… kita bagai tertanya-tanya, apa yang telah terjadi? Mengapa sms sudah tidak seperti dulu?… Mengapa sudah tiada perbualan mesra? …mengapa sudah begitu jauh terasa, padahal hanya sedekat cuma? Just a minute away… just a call away, tapi kita rasa sudah tiada kemesraan…sedangkan hati masih cinta…

Paling menyedihkan apabila, perasaan kita yang sentiasa ingin berkongsi dengannya segala kejayaan kecil maupun besar, sudah tidak dapat dilakukan lagi. Malah dia sudah tidak bertanya tentang apa-apa dengan kita lagi, segala pendapat kita juga sudah tidak dihiraukan lagi…segala masalah yang dihadapinya juga, mahu diatasinya sendiri… kejayaan mendapat apa yang dihajati selama ini juga…. sudah tidak diberitahu, tidak dikongsi lagi, …sedih…sedih…sedih sekali…kita rasa terpinggir…

Ingin kita putar kitaran waktu, merebahkan segunung cinta ke ribanya, ke pelukannya, ke senyumannya…ke lirikan matanya… kepada yang tercinta, tapi langkah ingin bertapak, jiwa terasa bagai rabak…bagai longlai…pilu… Ingin merungkai hatinya, ingin tahu…apa lagi yang perlu dilaku… tapi ternyata…pintanya di dalam kabus malam… yang sudah itu… sudah…

Kita masih ingin, inginkan cinta terus kekal, inginkan gelak ketawanya yang mencairkan hati ini… inginkannya, inginkan cinta nya terus padu… namun kita dipinggiri…usah apa yang mahu digubah lagi…ianya terlalu sukar…sukar…

“Beribu-ribu malam ingin ku penuhi dengan canda, pujuk rayu walau hanya kuisan…aku ingin, namun malam makin kelam…walau separuh nafas ku belum terhembus, walau pun tak sampai ke hujung satu malam…”

…..well, jika masing-masing masih mahu, berbagai-bagai cara dan uasha yang masih boleh dilaksana demi untuk “Keeping the love” tetapi, jika sebelah pihak sahaja yang masih ingin cinta…sebelah lagi ingin bebas. Walau ia amat perit, amat memilukan.., biarlah dia berlalu pergi… walau kita terkecewa…ada lebih baik kita juga mula berlalu, pergi mencari kehidupan baru, dunia baru, bersama kawan baru, orang baru, cinta yang baru…

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [24] Comments


Langkah 1 : “Be Happy for others”

Tahu tak yang semua agama mempunyai satu suruhan yang sama di dalam satu quote ini, “Be happy for others!” …maksud sebenarnya, bergembiralah melihat kebahagiaan orang lain. Ianya adalah kerana, apabila kita gembira dengan kebahagiaan orang lain, sesungguhnya minda, hati dan jiwa kita seolah-olah telah set sendiri yang, “Aku pun akan bahagia seperti dia.”

Jadi, apabila mind set kita sudah begitu positif dan hati dan jiwa kita begitu teruja untuk kebahagiaan diri maka dengan sendirinya diri kita akan bertindak mencari dan mengumpul segala faktor yang boleh membawa ke arah kegembiraan dan kebahagiaan itu. Barulah diri anda benar-benar ready for love.

Jadi, bergembiralah untuk orang lain, demi kebahagiaan kita…jika terus diamal, bro pasti jodoh akan hadir  ke dalam hidup anda! Instead, kalau kita merasa dengki, benci dan geram melihat orang lain bahagia, hati mendidih dan marah dengan kebahagiaan orang lain, secara dengan sendiri pemikiran kita, mind set kita akan berubah menjadi negatif sehinggakan memberhentikan usaha kita ke arah kegembiraan dan kebahagiaan yang bakal kita kecapi. Akibatnya, kita akan terus hidup di dalam duka…lama-lama, boleh jadi gila! 😛

Langkah 2: Belajar mengenali bila orang TAK MAHU

Ramai yang membuat kesilapan ini! Mereka tak ready for love tetapi, terus berkenalan dan bercinta tanpa membuat persediaan. Sehingga mereka tidak dapat mengagak atau mengetahui bilakah waktu pasangan sudah meluat atau masih sayang. Malah, ramai yang bro jumpa…masih ingat yang mereka sedang asyik…massyuuk cinta menyintai walaupun yang sebenarnya, pasangan mereka sudah jemu dengan perhubungan itu. Adoi penasaran kan… 😛

Anda seharusnya cepat-cepat menangkap maksud pasangan anda. Jika nampak dia tidak serius, tidak menghubungi anda, tidak mengambil berat, anda seharusnya berpendapat yang dia bukanlah untuk anda. Janganlah tunggu berhari-hari, teruk menderita baru nak lupa. Ada juga yang masih menunggu-nunggu walaupun sudah berbulan-bulan pasangannya buat tak tahu. FYI, sebenarnya, hanya 1 hari langsung tiada berita, sudah cukup untuk memberitahu yang dia sudah tidak berminat dengan anda. (But Be, I wait for u) 😀

Kerana, setiap insan yang bercinta, mereka tidak sanggup berpisah walau sesaat. Jadi kalau dapat call, bercakap itu sudah cukup. Jika tiada call, tiada sms, busy, sibuk dengan itu dan ini. Masa untuk anda mulai mencari yang lain. Jangan buang masa kerana masa adalah perkara yang anda tidak ada. Let’s get READY FOR LOVE!

Langkah 3 : Semangat untuk BERNIKAH!

Bagi bro, to be ready for love, langkah ke 3 ni adalah yang paling penting! Semangat yang ada dalam diri ramai orang adalah semangat untuk bercinta, tetapi tidak ramai orang yang mempunyai semangat untuk hidup bersama-sama FOREVER! BERNIKAH! KAHWIN!

Kesilapan yang dilakukan selalunya, niat di hati yang tidak berapa tepat. Contohnya, “kita bercinta dulu la, see how it goes, ada rezeki, ada duit banyak kita kahwin laa…” ITU YANG SILAPNYA!

Kahwinlah dulu barulah Tuhan bagi rezeki! Jodoh itu kan rezeki, menangguh rezeki pulak? Pelik ni …Memang lah kalau ada rezeki kita kahwinlah. Jadi, bila jodoh tu datang, ada rezekilah tu…kahwinlah cepat-cepat, barulah bertambah rezeki. Hehehe…. nanti Tuhan kata, “Amboi sombong! Aku bagi rezeki kau buat bodoh aje ya. NO REZEKI FOR YOU!” Haaa…itu yang tak kahwin-kahwin tu hahaha 😀

Tolonglah sedar beb…”Bila ada duit banyak tak kahwin dah…cari lain punya dah beb!” Apabila sudah suka sama suka, niat dan hajat anda itu mesti betul, barulah perhubungan anda juga akan menjadi betul. Kalau yang dah lama bercinta tu, hati masing-masing dah kenal, family dah setuju. Lamar dia segera!! nikah laaa 😛

p/s : Tapi bro punya case lain sikit…Bro selalu nasihat agar kita bersahabat terlebih dahulu, kenal betul-betul then only bercinta, kan. In my case, Bro lamar my girlfriend after a week! Tapi selepas berbulan-bulan duk survey laa 😉

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [22] Comments


Satu perkara penting untuk kita bersama-sama memikirkan persoalannya di sini ialah tentang sebuah perkahwinan. Sekali lagi bro ingin bertanya, tetapi kali ini lain macam sikit pertanyaannya…

  •  Mengapa anda ingin mencari cinta/jodoh?
  • Apakah tujuan anda berkahwin?
  • Apakah impian anda selepas berkahwin?

Cuba anda renung sekejap…adakah jawapan di dalam kepala anda itu adalah truly your answer? Or you not sure what is the answers? Seriously…I myself only can answer the first two questions…the third one…sampai sekarang ni duk termenung tanpa sebarang jawapan. You all yang singles…let’s say you kahwin…lepas tu? Apa impian anda selepas berkahwin?

Well, macam-macam jawapan boleh diberi…tapi adakah itu jawapannya? bro sendiri tidak yakin. Seriously, Im not sure… apakah impian I selepas berkahwin? is it because,

  • Mahu mempunyai anak?
  • Mahu menggembirakan pasangan kita?
  • Mahu hidup bahagia bersama pasangan?

That’s all? itu impian selepas berkahwin? dimana istimewanya impian itu?…so we back to square one…apakah impian sebenar selepas berkahwin? and maybe some of us, tak tahu pun mengapa anda ingin bercinta kan? apa tujuannya?

One thing for sure, when you go into a realtionship, kita semua inginkan kesempurnaan. Dan apabila kita bertemu so called ‘JODOH’ ….kita dikaburi dengan kegembiraan yang kononnya hidup kita akan perfect, perkahwinan akan bahagia, kita bakal disirami cahaya… he’s or she’s the one forever! ….sapa yang tipu kita? Diri kita sendiri… diri kita yang mahu percaya jodoh kita itu, complete us! jodoh kita menyempurnakan diri kita.

Macamana kita nak kata jodoh/perkahwinan kita itu akan sempurna jika kita sendiri tak tahu apakah impian sebenar selepas berkahwin? Sampai ada yang memilih-milih pula untuk berkahwin…yang tu tak perfect, haa yang ni baru sempurna. At the end…hancur juga!

Kepada yang single tu…just give it a shot laaa…tiada perkahwinan yang sempurna…pilih camana pun, you’re still not sure. All i can say is this…

“Tiada perkahwinan yang sempurna, tetapi kita boleh berusaha ke arah kesempurnaan itu dengan mengetahui impian selepas berkahwin.”

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [36] Comments


www.razzirahman,comApa kata anda beri pendapat, atau cara pemikiran anda, atau pun pendirian anda di dalam persoalan ini. Janganlah risau untuk memberi pendapat anda. Bro tak pernah makan orang yang tak selari dengan bro ni hehe…

Cuma, bro sendiri ingin tahu dari anda semua, “Mengapakah

cinta itu boleh berubah?” Mungkin dari pengalaman anda, sebab-sebab dan kemungkinannya berbeza dari pengalaman bro sendiri. Mungkin juga sama. Tetapi yang penting di sini, kita nak bincang sama-sama tentang topik ini yang mungkin boleh membuka minda kita bersama :-

Di sini juga bro ada beberapa soalan untuk anda jawab. :-

  1. Mengapa setelah sekian lama bercinta, pasangan boleh berubah hati dalam tiba-tiba?
  2. Mengapa seorang suami boleh melupakan cintanya kepada isteri, lalu bercinta dengan seorang gadis baru?
  3. Mengapa wanita/lelaki tidak mahu menerima hakikat yang cinta sudah berubah?
  4. Mengapa kita masih menanti, walau jauh di sudut hati kita sedar cinta sudah tiada?
  5. Sekiranya cinta berubah kerana kehangatan seks sudah tiada, apakah cinta boleh berjaya hanya kerana ada tarikan seks?

😛 Boleh jawab semua soalan ini? Boleh beri pendapat anda? Cantik lah…bro pun nak tahu juga apakah yang anda semua fikirkan. Jika nak jawab 1 or 2 dari soalan tu pun boleh. You’re free to do so. Jom, kita bincang-bincang!

============================= 

25th August ~ Pendapat Brother Love ~

Semua komen dan pendapat you all sememangnya cukup strong untuk memberi sebab mengapa cinta itu boleh berubah. In fact semua jawapan boleh dikatakan betul belaka. Cuba kita sama-sama baca semula komen-komen yang diberi.

Jadi, sekarang…lebih kurang kita dah tahu sebab-sebabnya. Malah pada pendapat bro, kita semua sudah tahu sebenarnya. Cuma, kadang-kadang tu kita tidak mahu percaya dengan apa yang kita rasa. Dan sometimes kita sengaja buat degil kerana jauh di sudut hati kita….kita masih menaruh harapan.

So, I guess the most important thing right now is, MENGATASI PERUBAHAN ITU! betul tak?! ….5 langkah mudah tetapi penting untuk kita renung sejenak…

  1. Well, menaruh harapan adalah salah satu cara untuk kita merasakan perhubungan itu masih hidup…alive! 😉 Seterusnya mungkin dapat mengatasi perubahan yang berlaku.
  2. Cuba mengingati kembali saat-saat manis dalam percintaan juga dapat mengembalikan perasaan cinta yang pudar.
  3. Melupakan jauh-jauh keegoaan masing-masing juga satu cara untuk mengatasi perubahan perasaan cinta itu, buang ego dan bincang.
  4. Berani untuk meminta penjelasan boleh mengelakkan dari terus terkecewa
  5. Berani menerima kekalahan.

Unless, kalau kita sama-sama mahu memperbaiki cinta yang pudar, mahu berjaya di dalam perhubungan itu, maka… sama-samalah kita cari cara dan berusaha mengembalikan cinta itu. Salah satu cara yang sangat penting ialah dengan meraikan cinta itu semula! Raikan dengan holiday ke, travel ke tempat baru, romantic dinner pun best jugak, …or, have a great sex! 😛

Ada satu cara meraikan cinta dari kawan bloggers kita Pesal, yang bro nak share dengan you all. This way, kalau cinta tu pernah berubah pun, ia akan kembali hangat!

Well, I start with a quote of mine…

“Tiada perkahwinan yang sempurna, Tetapi ada berbagai usaha ke arah kesempurnaan itu.”

and for that, bro congratulate you Pesal! 😉

Aduuuhh…cutenya Nur Qaseh ni, geram bro tengok. Fuuu…dah lama dah nak baby girl. Hmm dah tak berpeluang nampaknya. :(  Anyway, I’m very happy for you Pesal.

Tiada anugerah yang lebih besar dari pemberian satu nyawa dari zuriat kita sendiri. Tiada kebahagiaan yang melebihi kebahagiaan memiliki anak-anak yang menarik rasa cinta luarbiasa dari dalam diri kita.

May Allah blessed you Faisal and Lynn with all the happiness. 😉

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [71] Comments


Razzi RahmanSalam semua,

😛 Happy to share dengan sahabat-sahabat bro semua dan pengunjung setia blog brother love, yang my upgrade version, “101 cara brother love ~ Mencari Cinta” kini hampir siap. 😉

Kepada semua yang sudah pun mendapatkan version lama iaitu “99 Kunci Mencari Cinta” ~ Ebook Upgraded Version ini akan diemailkan kepada anda apabila ianya complete.

Penting!!
Please email to info@razzirahman.com dengan tajuk “EBOOK NEW VERSION” untuk reconfirmation your bonus. Takut-takut you all nak tukar computer ke untuk membaca, or dah tukar email ke.  Also, please beri sedikit masa untuk penghantaran tu, sebab ramai sangat yang order tu. Bro dah confused dah ni ok, thanks. Kerjasama anda amat bro hargai.

Just to share all the upgrades that you going to get from “101 cara brother love Mencari Cinta” :-

  • New design and colourful
  • Pengisian lebih teliti dan santai
  • Penulisan di sunting semula untuk lebih mudah dibaca
  • Pengalaman brother love lebih personal
  • 1 kisah cinta Razzi sendiri
  • 2 extra teknik rahsia
  • 101 tip pendek dari brother love

“Lagi banyak kemahuan anda untuk bercinta, lagi hampir cinta itu kepada anda!”

“Sebuah karya Razzi Rahman yang terunggul, cukup santai dan menggelikan hati. Direct dari penglaman tersendiri yang cukup menarik untuk dikongsikan bersama dan amat membantu. Anda pasti terujakan cinta”

So, sekiranya anda belum mendapatkan lagi tawaran istimewa, sempena ulangtahun pertama ini, tamat pada 2359 hours, 15 Aug. Untuk mengelakkan anda dari terlepas peluang mendapatkan ebook yang sangat membantu ini, Beli sekarang sebelum terlambat! Sila Klik di sini.

*Jika ada sebarang pertanyaan letakkan di ruang comments. Kalau ada nak cakap apa-apa pun disitulah cam biasa gak 😉

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [21] Comments


www.razzirahman,comSelalu kita berkata, “Orang yang banyak berfikir adalah orang yang berjaya di dalam hidupnya!”

Cuba kita tarik nafas seketika cik kiah dan tenang sekejap kakak-kakak, abang-abang 😀 …kerana, mungkin apa yang you all bakal baca kali ini agak hushed dan merodak jantung anda. BUT…demi kebahagiaan anda juga 😛

Jangan salah faham ya…maksud bro yang sebenarnya adalah ~

Banyak berfikir bagaimana untuk menambahkan pendapatan, itu bagus! Tetapi terlalu banyak berfikir tentang masalah cinta, akan menyusahkan diri dan mendorong kita melakukan perkara yang  lebih menyakitkan hati dan perasaan.

Apabila kita menghadapi perpisahan, atau kekecewaan dalam cinta, kita selalu akan terus menerus fokus kepada perasaan kecewa sehingga hati kita yang terluka itu telah benar-benar merobek jiwa, mengguris perasaan sehingga menambahkan sedih di hati. Makin difikir, makin sakit hati, marah, pilu dan sayu…

Ada pula yang fikir bagaimana hendak melupakan dia, bagaimana nak hilangkan rasa sedih, bagaimana nak hidup seperti biasa kembali, bagaimana nak memulakan semula kehidupan yang lebih menggembirakan…

“Kurangkan berfikir tetapi banyakkan bertindak!”

  • Mulakan aje lah…kalau nak lupa…
  • lupakan ajelah…kalau nak benci,
  • benci ajelah, apa nak fikir lagi?

Mengapa mesti masih nak fikir, nanti duk jumpa dia laa, nanti dia call merayu-rayu laa, nanti dia sms, nanti dia buat tu buat ni…sibuuuuk je fikir takut tu dan takut ni. STOP THINKING OF ALL THAT!

MOVE ON! Move on with your life. Get a new life!! Jangan memalukan diri anda sendiri yang hanya menunjukkan anda tersangat lemah!

  • Apakah anda fikir yang jika anda tunjuk anda terus setia, kekasih anda akan kembali?
  • Apakah dengan berkata “Aku tetap milik mu.” Dia akan kembali?
  • Apakah dengan menutup pintu hati anda pada yang lain, anda akan dihargai semula?

Please lah..fahamilah beb, ketiga-tiga perkara di atas ini jika anda terus lakukan, ex kekasih anda hanya akan bertambah bosan, malah menyampah melihat anda dan cukup memualkan! Sorrylah…tetapi, itulah kenyataan! 😉

Ada pula yang cakap kat bro, “Walaupun kita berpisah bro, tapi dia masih ingin jadi kawan saya…saya kena consider dia”

Beb, Itu semua alasan zaman tok nenek kita lagilah beb. Alasan cara baik menyatakan yang, “Aku dah tak nak kat engkau” …kalau kata macam tu kan nanti anda terlalu kecewa pulak. So the best thing, “I masih anggap you my closed friend…walaupun kita tak bersama.”

Ada pula yang cakap kat bro,

  • “Eh bro tak boleh macam tu, kena fikir juga.”
  • “Saya masih sayang lagi kat dia, mana boleh nak senang-senang  berubah bro.”
  • “Kami masih bertemu kerana famili sama-sama rapat, kena fikir juga perkara ni.”

Now, bro nak tanya… “You nak lagi kat dia ke atau tak?” Kalau dia dah ada kekasih lain, kalau dia hanya nak berkawan sahaja, apa lagi yang nak difikirkan lagi? …nak kat dia lagi? “…bukalah hati you pada yang lain, kedegilan you hanya akan membuatkan you terus sakit hati dan amat kecewa!”

JUST ACCEPT IT….IT’S OVER! The love has gone! MOVE ON!

p/s : Lihat kesemua karya penulisan Razzi Rahman, Klik di sini.

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [24] Comments


www.razzirahman,comSometimes bro agak confused dengan masyarakat kita yang cukup susah untuk menyatakan sayang or even to say, “I love you, sayang.”

Time bercinta, bukan main lagi hehe..  Tapi apabila sudah berkahwin…segala-galanya pudar. Usah nak ucap kata-kata cinta. Mendengar saja dah naik bosan dan muak.

Ni orang lelaki lah ni selalunya. Tidak kurang juga dengan si isteri yang malu bila dipeluk-peluk suami dikhalayak ramai. Pipi nak dicium suami pun ditepisnya…. alasannya, malu. 😛

Berlainan dengan Bro,

I really love to be in love, suka sangat bercinta. Dan pasti mahu mengucapkan kata-kata cinta dengan sepenuh perasaan…haaa bila bro sebut, “I really love you, Be” …itu memang datang terus dari hati nurani lah. Hangat rasanya di dalam jiwa ni, hingga bergegar dada diketuk jantung yang bergendang kencang…fuuhhh, tarik nafas jap. Sabar…sabar…hehe 😆

Ada pula sesetengah tu, hanya menunggu waktu-waktu tertentu untuk mengucapkan, “I love you.” To me, why wait?…Mengapa kita hanya menunggu hari Valentine sahaja untuk celebrate cinta? Contohnya. Kalau Valentines day bukan main lagi menyambutnya. kemain lagi hadiahnya, dinnernya…dan berbagai-bagai lagi. Tak boleh ke kalau kita raikan perhubungan cinta kita itu setiap hari? Bukankah ia lagi menarik.

Sudahlah pertelingkahan tu diamalkan hampir setiap masa. Asyik bertekak tak kira masa pula. Yang bergaduh tak apa pulak dibuat setiap hari ya? Mengapa kita tak boleh nak bercinta setiap hari?.

RazziRahman.comKatakan, ucapkan cinta setiap hari. Mengapa kena tunggu waktu dan ketika yang sesuai? Mengapa kena tunggu harijadi? Tahun Baru, Ulangtahun perkahwinan…Valentines day,

….okeylah kalau you all kata takut boring, fine!…tapi mengapa tak boleh nak buat 2-3 hari sekali ke, seminggu sekali ke….haaa lama dah tu…

TAPI, bagi bro kalau cinta…mengapa mesti bosan? Kalau bosan, itu maknanya sudah samar cintanya. Kalau teori, Ucapkan kata cinta setiap hari ini membosankan…olahkan cinta jadi pelbagai caranya. Contoh :-

  • Day 1 ~ Bercinta di pantai atau dikolam renang…mandi-manda bersama dan ucapkan kata cinta
  • Day 2 ~ Kejutkan dia di tempat kerjanya dan keluar lunch ke Restoran makanan exotic…then ucapkan kata cinta
  • Day 3 ~ Jangan tunggu waktu harijadi baru nak bagi hadiah. Hadiahkan dia hari ini juga sesuatu yang small, simple but fancy and meaningful. Kali ni, ucapan cinta hanya di kad gifts tu…

So, kan setiap hari ucapan cinta dapat dilakukan dalam pelbagai cara tu. Takkan boring lagi. 😉 Kalau macam 3 days ni, agak-agak anda atau pasangan anda akan bosan ke? Lagi interesting adalah, kan! Eh kata cinta…kata sayang…mananya? 8)

 p/s : Sekiranya anda berminat mendapatkan ebook-ebook tulisan Razzi Rahman. Klik di sini untuk maklumat lanjut. *Dan dapatkan juga 3 pemberian percuma yang cukup menguntungkan anda hari ini. 

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [35] Comments


As simple as it is…apa pilihan anda? Bro ingin sangat tahu dari you all yang mungkin mudah untuk dijawab tetapi mungkin juga agak sukar atau berbelah bagi. Apakah pilihan anda? “Love or Money?”

Yang sedapnya bila dapat pilih dua-dua lah kan. Kalau pilih money, tak ada love…boring arr. Kalau pilih love pulak…no money, nak buat apa-apa dengan lover kita tak leh lak. Haaa….fikir sekejap…boleh ke? Love pun dapat, money pun ON! “Bolehkah kita memilih kedua-duanya sekali?” :roll:

Well, mungkin anda ada jawapan nya dan mungkin bro juga ada jawapan bro sendiri BUT, before bro jawab soalan itu. Bro nak ceritakan sedikit kisah bro 2 tahun lebih dahulu…

Kisahnya bermula apabila, bro begitu buntu dan hilang arah untuk menjalani hidup. Mungkin dalam soal kekeluargaan, cinta dan kasih sayang…bro cukup bersyukur…Kerja yang ada juga memang agak memuaskan tetapi, cita-cita bro masih belum tercapai. Iaitu, menerbitkan buku sendiri setelah 3 tahun serius menulis. Sememangnya bro meminati bidang penulisan & nyanyian sejak dari kecil lagi.

Dalam kebuntuan kehilangan arah itu, bro telah mendapat hadiah sebuah buku dari kakak. “Rahsia Jutawan-jutawan internet terbongkar” tulisan Irfan Khairi yang telah menjadi jutawan sewaktu umurnya baru 25tahun.

 Buku ini telah mengubah segala-galanya…keperibadian Irfan Khairi membuatkan bro ingin mengenali beliau dengan lebih lagi…lalu, bro telah meminjam duit dari kakak, Rm1000 untuk ke Kuala Lumpur, dan join workshop Jutawan Internet Irfan Khairi. You all tahu…segala-galanya berbaloi…amat berbaloi!

Irfan telah mengubah hidup bro, dari yang kehilangan arah, saudara Irfan yang kini bro panggil Sifu telah memberi sinar harapan baru dalam hidup bro. Beliau telah menunjukkan jalan dan membimbing bro menjadi insan yang lebih berpengetahuan dan teratur. 

Razzi RahmanKini, bro sudah mempunyai 2 business online hasil dari bimbingan Irfan. Publishing company, yang bro telah dapat menerbitkan 1 buku dan 4 ebuku serta sudah menjual ke serata dunia dengan Halalgelatine.com yang telah mendapat pesanan bukan saja dari seluruh US & UK, tetapi jauh hingga ke negara German! …Japan, New Zealand…hampir ke seluruh dunia! Alhamdulillah…

Namun, yang bro paling terharu sekali bukanlah kejayaan bro menjual ke serata dunia hasil dari bimbingan Irfan Khairi tetapi…Irfan juga telah menjadi Mentor kepada bro Razzi di dalam kehidupan seharian juga! In fact, hampir setiap hari bro meminta pendapat dan nasihat beliau. Kadang-kadang naik segan pulak 😳

Tidak seperti sesetengah mereka yang sudah bergelar Jutawan, Irfan amat sayang kepada isteri dan anak-anak beliau. Setiap kali apabila bro berada di rumah Irfan, bro dapat rasakan Irfan mempunyai satu keluarga yang sangat bahagia….tengoklah sendiri, betapa lovingnya Irfan dan Shaz, isterinya…menitis air mata gembira, melihat kemesraan mereka…bukankah ini yang kita semua inginkan?….itulah yang amat bro admire dan kagumi Sifu bro ni.

Malah caranya yang bersederhana, santai, trendy, tenang, kelakar dan fun telah memberi contoh yang sangat baik to me and bro rasa to all of us. Bro amat berbangga mempunyai Mentor seperti Irfan Khairi!

Segala kehidupan beliau, telah menggambarkan bahawa, mempunyai duit…bukanlah segala-galanya, tetapi amat menolong di dalam semua segi untuk mencapai kebahagiaan! Itulah yang diajar oleh Mentor bro ni. Contohnya,

  1. Kalau isteri sakit, atau hendak melahirkan anak…kalau ada duit, boleh bawa isteri ke Private Hospital yang lebih selesa dan diberi rawatan khas. Kata sayang isteri 😉
  2. Anak-anak sakit…kalau berduit, bolehlah kita memberi rawatan yang terbaik, tidak perlu meminta derma atau tidaklah terpaksa menanggung kesakitan berbulan-bulan kerana tidak mendapat rawatan yang bagus.
  3. Kalau kita kehilangan harta atau tempat tinggal…kerana apa-apa bencana, kalau ada duit, tidaklah keluarga kita merempat.
  4. Well, kalau tak ada duit…macamana nak dapat cinta? Kerana cinta memerlukan duit…sebab nak kahwin kan? Nak menyara anak orang, nak belanja kenduri,  nak buat hantaran, nak belanja semualah.

Macam-macam lagi contoh yang anda sendiri pun tahu… and all of this, memberi kebahagiaan kepada perhubungan cinta kita kan?…So…jawapan kepada soalan di atas, “Bolehkah kita memilih kedua-duanya sekali, love & money?”

YES! Kita boleh memilih kedua-duanya. In fact, kita MESTI memilih kedua-duanya. Kita mesti ada cinta, dan kita mesti ada duit….dan untuk dapatkan kedua-dua…kita mesti ada guidance, mentor!

As for me, bro merasakan bro amat bertuah kerana mempunyai mentor seperti Irfan khairi yang banyak membantu bro baik dalam perniagaan maupun dalam kehidupan… Supaya hidup kita mempunyai tujuan. Bukan tiada arah…

Mungkin orang jutawan ni pemikiran mereka berbeza dari kita yang bukan jutawan. Sebabnya, apabila bro membaca ebuku terbaru dari Irfan iaitu, Mentor Jutawan jelas sekali temubual ke lapan-lapan Ikon Jutawan di dalam ebuku ini mempunyai set of mind yang sama seperti Irfan juga.

Cuma rahsia kejayaan mereka berbeza, cara kegagalan mereka juga berbeza…haaa, nak jadi kaya ni…selalunyalah, gagal dulu hehehe 😆

Contohnya seperti yang ada dalam ebuku Mentor Jutawan ni :-

  • Irfan Khairi sendiri bercerita tentang bagaimana susahnya dia bermula… 
  • Dato Fadzilah Kamsah …beliau juga telah menceritakan bagaimana kesusahan beliau dulu sebelum berjaya.
  • Begitu juga, saudara Azizi Ali, Jutawan Hartanah…juga pernah gagal
  • Dato Hisamudin pengasas karangkraf juga teramat susah sebelum menjadi Jutawan….
  • Sama lah juga dengan Jutawan senyap Chef Li, Datuk Azman Ching, Billie Lim, Abang Abu. Serta, mereka juga berkongsi rahsia kejayaan dan tips-tips untuk menjadi kaya dengan cara mereka tersendiri…

Fuuu….bila bro baca ebuku Mentor Jutawan ni…sememangnya bro amat teruja untuk menjadi seperti mereka. Sebab, bro sendiri pun pernah melalui kegagalan…pastinya bro juga akan menemui kejayaan. I mean..Im sure some of you pun pernah melalui sangat kegagalan kan? So I guess, kita boleh relate to them beb 💡

Dahlah mentor bro sendiri bercerita tentang kisah beliau, fuhh, I really hope someday I also can become one of the Millionaires, Insyaallah! dan bro yakin you all juga mempunya niat yang sama dengan bro, betul tak? 😉

Wanita atau lelaki…sama!! Sebab, alangkah mudahnya perhubungan cinta itu sekiranya kita punyai wang…let’s be real! Kalau tak ada duit, macamana nak dating? Nak keluar minum-minum…nak pakai lawa-lawa untuk kekasih…nak shopping…nak beli hadiah…nak kahwin…nak beli handphone…kekasih nak sms, mms…etc

so it may sound bad…but Love needs Money, that’s it! Bila cinta perlukan duit…anda perlu petunjuk untuk mudah mendapat jalan rezeki, anda perlukan bimbingan…anda perlu mentor…atau pemberi semangat. Macam bro, kenal satu Mentor Jutawan pun dah berubah cara kehidupan…Cuba bayangkan jika kita dapat mengenali kesemua mentor jutawan ini? Perrghh!…

Apa kata anda kenali 8 IKON JUTAWAN ini dengan lebih lanjut lagi dan motivate diri anda agar lebih berjaya. Jom klik di sini sekarang!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [32] Comments


Lets be real, dunia hari ini…hampir semua manusia pandang pada rupa, harta dan pangkat. Mungkin masih ada segelintir yang tidak. Namun, bro rasa pendirian sebegitu sudah lama pupus. Kalau ada pun…at least the family want to see bakal menantu adalah orang yang mempunyai masa depan! (Pandang jugak lah tu) 😆

So, what can you do about it? Kenalah builds up your credibility kan?, juga taraf hidup dan personaliti yang menyakinkan…

Tip 1 : Berbicara dengan ilmu

Maksudnya, bukan berbual kosong! Segala apa yang disampaikan penuh makna, bukan sekadar berbicara. Pengetahuan am anda juga mesti sangat baik dan anda banyak mengetahui berbagai-bagai berita semasa.

Dengan cara banyak membaca, anda akan mengubah diri anda menjadi seorang yang lebih berilmu. Kalau tak suka membaca pun boleh jugak…banyakkan menonton! Tetapi, janganlah asyik menonton drama, love story… Tontonlah discovery channel, dokumentari, berita dunia dan sebagainya. Jadikan ia satu amalan wajib, agar anda menjadi seorang yang lebih berilmu.

Dengan cara ini, apabila anda bertemu dengan orang yang anda suka, atau berbual-bual di kalangan teman-teman atau pun bakal menantu, anda akan kelihatan lebih menonjol. Anda juga telah menampilkan diri anda sebagai seorang yang berbicara dengan ilmu.

Secara semulajadinya, ramai orang akan mulai tertarik dengan keperibadian anda dan tutur kata anda, yang mempunyai daya penarik tersendiri. Dan anda pula akan lebih bersedia menghadapi satu perhubungan untuk masa depan yang lebih terjamin. Bakal mertua pun sejuuuukkk je hati… 😀

Tip 2 : Banyakkan Network

To tell you all the truth, I only have 2 very closed friends. The rest, hanyalah kenalan. 😛 Kadang-kadang jadi 3 or 4 closed friends…then tinggal 2 balik. Maknanya, bro ni bukanlah orang yang suka berkawan tak tentu pasal. I chosed my friend, because bro tak nak melakukan the same mistake. Berkawan ikut suka…then kena tipu laa, then penagih la…bermasalah laa… “Bila kawan pun hancur…kita akan terikut hancur. Bila kawan yang berjaya, kita pasti akan berjaya juga!”

BUT, I have thousands kenalan laa walaupun memilih. You all pun should too. Dengan kenalan yang ramai, personaliti anda akan kelihatan sangat-sangat menarik. Pastinya, ramai yang ingin mendekati anda. Dan curious siapakah dia ni? Ramainya orang kenal dia…ramai yang baik dengan dia…barulah cinta pun mudah hadir, bakal mertua pun tersenyum lebar.

Banyakkan network, atau maksudnya, ramaikan kenalan. Tak perlu ramai kawan, kerana kita kena pilih kawan. Ada kawan yang betul-betul menolong dan ramai yang menyusahkan! So limit your friendship to kenalan sahaja. “Jangan ramaikan kawan tetapi ramaikan kenalan.” 😉

Tip 3 : Get a steady job!

“Ini yang berat sikit ni bro!!” 😀 hehehe…steady job bukanlah bermaksud pekerjaan tetap 9 to 5 je. It can be menjual suratkhabar even…or berniaga sendiri. Tetapi yang penting, stick to it!! Jangan lompat sana…lompat sini. Kalau dapat gaji lebih tu tak apalah tapi..asyik tak suka jenis kerja aje…haaa, itu yang tak boleh tu.

“That’s why, paling penting dalam hidup adalah memilih apa yang paling anda suka dan minat untuk dijadikan karier atau perniagaan anda. Barulah anda akan enjoy!”

Bila you all fokus betul-betul dengan kerja yang dijalankan. Concentrate with your industry, personaliti you akan kelihatan berubah. Pemikiran you juga berubah! But whatever it is, get a better job yang you ada sekarang la agar lebih terjamin masa depan. Cinta yang hadir pun mungkin akan lebih terjamin jugak. Bro sarankan, jadi USAHAWAN! 9/10 rezeki datangnya dari perniagaan beb! Bukan dari kerja 9 to 5. 😉

Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah kamu berniaga kerana sesungguhnya sembilan bahagian dari rezeki berada di dalam perniagaan.” (Riwayat Ibrahim al-arabi dari Na’im ibn Abdurrahman)

3 tips ini kesemuanya tidak involved, pangkat, harta atau rupa kan? CUMA EFFORT anda and its apply to both lelaki maupun wanita. Jadi berusahalah untuk meningkatkan personaliti anda.

Sebenarnya ada berbagai-bagai cara lagi untuk meningkatkan personaliti anda agar kelihatan lebih menarik. Salah satunya adalah dengan mengetahui bagaimana cara Jutawan-jutawan di Malaysia berfikir…tahu kisah mereka bagaimana dari ZERO menjadi HERO…kegagalan mereka… Bro sendiri sudah mengetahuinya!! You all nak tahu juga? Boleh… ketahui lebih lanjut tentang Mentor Jutawan ~ KLIK DI SINI!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
info@razzirahman.com



Apa komen anda? : [13] Comments