May 2009


Pada masa yang tidak berapa lama dulu, seorang pembesar negara yang sangat mengambil berat  tentang masyarakat sekelilingnya, melawat sebuah hospital sakit jiwa….

Penghuni – penghuni hospital sakit jiwa itu, memiliki berbagai-bagai jenis penyakit gila. Ada yang bercakap dengan dinding, ada yang tersengih-sengih seorang diri, ada yang menangis sambil mendukung bantal, ada yang dalam ketakutan melihat apa sahaja di sekelilingnya dan macam-macam lagi. :)

Setiap orang gila ini, telah dilawati pembesar negara yang begitu baik hati. Dan kepada setiap pada mereka, dia telah duduk berbual, walau pun kebanyakannya tidak menghiraukan kehadirannya jauh sekali untuk menjawab sebarang pertanyaan dari pembesar itu.

Hinggalah sampai kepada seorang pesakit jiwa yang berada di hujung bilik itu, yang kelihatan sedang mengail di dalam sebuah baldi besar. Dari jauh, pembesar ini mulai terasa, mungkin lelaki gila itu mahu berbual dengannya. Lalu, pembesar itu mendekatinya dan menegur…

  • “Tengah buat apa tu, asyik saja nampaknya?”
  • “Tak nampak ke apa saya buat?” lelaki gila menjawab.
  • “Nampak…awak sedang mengail, kan?”
  • “Huh!!…dah tahu, tanya pulak!” dengus lelaki gila tu.

Pembesar itu tersenyum :) , memahami akan lelaki yang sakit jiwa itu. Kemudian dia bertanya lagi,

  • “Tapi, awak mengail apa?”
  • “….mengail ikan la, awak nak saya kail beruk ke kat dalam baldi ni?”
  • “Hehe…tak lah, cuma…ada ke ikan dalam baldi tu?”
  • “Ehh?!!…AWAK GILA KE? MANA ADA IKAN!!”

Naaahhh 😀  …pembesar itu pula yang dikatakan gila. Jadi, moral cerita ini…tidak ada gunanya jika kita bercakap dengan orang gila, kita pula yang jadi gila, hahaha!! 😛

Begitu juga, di dalam sesebuah perhubungan. Kalau pasangan kita tengah ‘GILA’ tu… maksud I, tengah marah ke, panas ke…ada lebih baik kita mendiamkan diri, menjauhkan diri…biarkan dia. Biarkan until dia sejuk atau reda amarah dia…

Kerana, “Bagai bercakap dengan orang gila… tiada apa pun yang memberi makna!”

Jangan sesekali mahu menyelesaikan masalah di kala panas membara, marah memuncak. Alamatnya, naik gilalah nanti. So, relax je, cool… sabar. Ada banyak masa lagi nanti untuk selesaikan masalah yang berbangkit. Alright?!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [14] Comments


Elemen kejutan di dalam sesebuah perhubungan amatlah penting! Ada berbagai-bagai cara memberi kejutan kepada pasangan anda sehingga boleh membuatkan si dia bertambah sayang. Salah satunya adalah, “Kejutkan dia dengan PERCUTIAN!”

“Tak sangka, Pulau Perhentian masih lagi cantik, tourist pun ramai”

To me, menerapkan 2 elemen terus ke dalam sesebuah perhubungan, PASTI akan memberi satu anjakan berbeza. Elemen kejutan + rawatan. Hehe… bagi bro Razzi,  pergi bercuti tu seperti merawat jiwa yang kacau laa… it’s Remedies time!

Razzi Rahman

“Alangkah tenangnya jiwa ini berada di pulau yang jauh dari kota”

Well, what I meant, pasangan kita yang selalu macam bermasalah saja, yang mungkin sarat dengan problem kerja tak settle lagi itu pastinya tidak akan membahagiakan kita kan? Jadi…selalunya, semua orang yang tengah pening-pening dengan kerja atau berserabut dengan berbagai-bagai masalah, akan merasa tenang apabila dapat pergi bercuti, betul tak?  So, going for a holiday is something that really can help your relationship.

Razzi Rahman

“Yes, I love island. Im an island boy who loves island girl” :)

I suka sangat beaches… Ahhh…melayang sekejap ke destinasi-destinasi pulau yang pernah bro lawati. Bercuti di kepulauan, memang akan membuatkan kita merasa ketenangan dan rasa cinta pasti melayang beralun…so percutian, mesti letak dalam your to do list. 😉

Razzi Rahman snorkeling

“One of my hobby…snorkeling!”

Kalau dapat snorkel di laut jernih macam great barrier reef tu, baru lah ngam…bersih je, ikan pun cantik-cantik. Kat Malaysia ni, hmm agak keruh dan kelam air nya hehe… tapi Phuket not bad! Phi-phi island tu…but tsunami sudah langgar arrr…ayo wa takut dah nak gi sana 😀

“One thing about me, pulau or not…I will NEVER take chalet”

Well, kita pergi bercuti sebab nak kan ketenangan, happy and enjoy so its good to do some saving la barulah percutian kita tu puas hati. Tempat tinggal pun best sikit, resort yang ada air-cond, hot shower, ada swimming pool, lepas tu package dengan barbeque pulak, good food…barulah best. Kalau tak, nak cari ketenangan, yang jumpa kehampaan adoi! :)

Razzi Rahman holiday

“Razzi Rahman, yang suka sangat holiday…dah terbakar kulit” :)

Well, that’s all guys…my holiday story this time around. So far, I dah cover few places kat you all in my blog ni kan. so make sure you all refer balik all my info. As for me, you all know, I jenis go all out if its for a holiday, even Tanjung Jara Beach Resort 1 ribu a night pun I try…. as long as it makes me feel good!

To me, life is about… membawa diri kita kepada satu level dimana kita boleh membahagiakan diri kita sendiri, DEMI untuk kita membahagiakan pasangan kita nanti. Selagi kita belum bahagia, mana mungkin kita dapat membahagiakan orang lain?!

So, all the best and good luck…bersungguhlah menghargai diri.

p/s : Untuk mengetahui tip & cara memikat pasangan lelaki anda dengan lebih lanjut, dapatkan ebuku 101 cara “how to keep your man” , sila klik di sini! 

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [20] Comments


This week, I ada 2 kisah cinta yang sangat menarik untuk you all. Kisah yang bro nak ceritakan kat you all ni, kedua-duanya, hampir sama. Both pasangan telah memberi alasan dan helah yang langsung tidak disedari…

Kisah 1

Sometimes ago, I’ve met satu sweet girl ni. I memang interested sangat kat dia. Betul-betul kena dengan taste I lah kira. Baik, sweet, manja dan suka bergurau senda. Kami selalu bergelak ketawa dengan apa sahaja yang kami perbualkan, sehingga kami boleh berbual-bual berjam-jam.

Tapi, the problem that we had. Not we lah, me actually. So the problem that I had…dia sudah berpunya. Sudah dimiliki seorang kekasih hati yang katanya sangat menyayanginya dan deeply in love gitu…

So, you all mesti wondering why dia asyik melayan I aje kan. Sedangkan dia dah ada boyfriend. Dan walau dia tahu yang I sangat crazy for her, dia terus layan I. We can really be a great couple, memang sehati sejiwa. Cuma…to her, dia hanya mahukan teman di waktu sunyi, sebab…dia sudah berpunya.

I pernah tanya dia, “mengapa tak break je dengan mamat yang tak sudah tu. Bukannya dia nak kahwin dengan dia, bukannya dia selalu ada di situ menemani dia. Pernah mengaku yang dia tidak percaya kepada perkahwinan. So, what the hell are you waiting for him lagi?”

“It’s not easy, I do really love him so much. Dan dia pun loves me very much too. Tak baik lah jika I minta putuskan perhubungan kami sedangkan dia begitu baik pada I selama ni, cuma dia tak nak kahwin je. Mungkin belum masanya lagi.”

So, perkenalan kami berakhir di situ. I memang sayangkan dia. Well, kami masih berkawan tapi tidak seperti biasalah. I pun tak nak hati dan perasaan I terus dipermainkan…I want to search for my happiness and move on!

Kisah 2

Last few weeks, a guy called me nak bertanya jika si Razzi Rahman @ Brother Love ni buat personal consultation :) He wanted a sort of Dr Love yang boleh heal kan sakit cinta dia. Well, this is not the first time orang datang bertanya begitu pada I. Cuma, selalunya wanita, this time around, it is a MAN!

So, we talked. And I, as usual being a good listener to him or whoever yang mahu meluahkan perasaan, mendengar dengan penuh teliti ceritanya.

So, the problem yang dia hadapi pula ialah, pasangan wanitanya yang sudah 4 tahun bersama, TIDAK MAHU kahwin. Well, itu memang unusual problem. Selalunya lelaki yang tak mahu kahwin, kan, ini wanita! So I guess, mungkin sebab dia janda beranak tiga. So, tak heran sangat dengan perkahwinan ni, kut.

You all nak tahu apa my advise to him? macam biasalah…because I paling sedih bila seseorang diperdaya tanpa disedarinya. So, “Tinggalkan je dan cari wanita yang mahu berkahwin dengan you je lah.” ….Tapi you all tahu apa dia cakap,

“It’s not easy, I do really love her so much. Dan dia pun loves me very much too. Tak baik lah jika I minta putuskan perhubungan kami sedangkan dia begitu baik pada I selama ni, cuma dia tak nak kahwin je. Mungkin belum masanya lagi.”

BAMM!!…jawapan dia kat I SAMA dengan my ex gf punya jawapan, sebijik! Hehehe So, You all nampak tak? Bagaimana satu situasi yang merugikan anda, anda menerimanya dengan rela hati kerana cinta anda kepadanya. Sedangkan lama-kelamaan anda yang PASTI menyesal!

My opinion & advise :-

Kalau pasangan anda tidak mahu kahwin, ia seumpama dia TIDAK MENGHARGAI anda. Dia tidak kisah anda hidup bersentuhan dengannya secara haram. Dia tidak kisah akan maruah keluarga anda. Dia tidak peduli dengan umur anda yang semakin lanjut. Can you imagine betapa ramainya orang susah mencari jodoh apabila umurnya sudah lanjut? SUSAH! Susah sangat.

Dan bukankah perkahwinan itu menghalalkan hampir segala-gala yang haram? Jadi, mengapa pula tidak mahu berkahwin? Perkahwinan itu juga membawa rezeki yang melimpah ruah, jadi mengapa nak tolak rezeki? …Melainkan ada agenda lain lah, kan?

HATI-HATI dengan tipu daya pasangan anda yang TIDAK MAHU BERKAHWIN. Mungkin apa yang dikatakan, semuanya alasan belaka!

Sila fahami alasan-alasan yang biasa digunakan ini :-

  • “I mahu kahwin tetapi ibubapa I tak bagi I kahwin sebab mereka sudah punya pilihan sendiri.
  • “Duit tak cukup lagi, kereta tak ada lagi, rumah pun belum ada.”
  • “Belum bersedia untuk buat komitmen kerana karier tengah naik”
  • “I boleh kahwin dengan you tetapi I tak nak terikat, I mahu bebas melakukan apa sahaja.”
  • “Kita kan dah happy begini, I tak mahu mengubahkan perhubungan kita yang sedang bahagia ini dengan sebuah perkahwinan, takut nanti kita akan selalu bergaduh.”

Ini hanyalah sedikit daripada alasan-alasan yang selalu digunakan. Ada banyak lagi helah, tricks, sandiwara yang dipraktikkan supaya mereka tidak perlu berkahwin. Dan selepas alasan-alasan ini pula, mereka dengan sengaja menghilangkan diri, sengaja tak menjawab call, sms, sengaja berkasar, merajuk, buat-buat cepat marah, sentiasa pula menyalahkan anda. PADAHAL, dia mencari alasan untuk berpisah!!

So, apakah yang anda boleh pelajari dari pengalaman bro Razzi sendiri ni?…

Yang paling simple, apabila pasangan anda mulai memberi berbagai-bagai alasan, itu bermakna dia mencari jalan untuk breaking off. Alasan-alasan pulak semuanya seperti anda yang salah, itu bermakna dia mencari jalan mudah untuk putuskan perhubungan anda berdua.

Yang kita ni pulak, pergi rasa kesianlah, pergi rasa bersalah untuk dia lah. Kita pula yang jadi lemah untuk dia. Kita pula yang memberi alasan untuk dia. Sedangkan dia dalam proses mengecewakan kita beb!! :(

Jadi, my advise …be sensitive dengan tindakan your partner. Kenali cara kebiasaannya dengan cara luar biasanya. After that, be in control of your life NOT just waiting for your hukuman gantung diri sendiri, ok?! Good Luck!

~ Untuk mendapatkan tip & cara memikat pasangan lelaki anda dengan lebih romantik lagi, penuh intimasi dan seksi, dapatkan ebuku 101 cara “how to keep your man” , sila klik di sini!  Brother Love menjawab segala masalah cinta anda di dalam ebuku ini!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [21] Comments


eksklusif'

(Tip & Cara ini adalah sedikit dari petikan  ebuku Cinta Razzi Rahman @ Brother Love yang TERBARU : 101 cara “How to keep Your Man!”)

Apa pendapat anda sendiri sekiranya anda melihat seorang wanita yang berpangkat tinggi atau menjawat jawatan executive? Begitu eksklusif sekali kan cara penampilannya. Anda tengok pun gerun dan mungkin begitu hormat sekali kepadanya. Kena pulak, dia yang berjawatan tinggi tetapi begitu merendah diri pula, bertambah lagilah sanjungan anda kepadanya. Apatah lagi lelaki sekeliling yang memandangnya.  😉

Wanita seperti ini pastinya akan dipandang tinggi dan dihormati oleh masyarakat sekeliling, cuma jangan sombong dan bongkak sudahlah…kalau jenis menyombong tu, walau jutawan sekali pun langsung tiada siapa yang nak pandang!

So, bolehkah anda jadi seorang wanita eksklusif dan menjadi pujaan ramai? disanjung dan dihormati ramai lelaki? Jika anda sememangnya seorang yang eksklusif, mungkin mudah untuk anda lakukan, tambah pula anda adalah seorang executive di syarikat besar.

Tetapi, bagaimana jika anda bukan siapa-siapa? Hanya seorang wanita biasa, atau seorang gadis yang tak berkerja, atau bekerja sebagai kerani biasa. Boleh ke? JOM BINCANG!

~ Untuk mendapatkan tip & cara memikat pasangan lelaki anda dengan lebih romantik lagi, penuh intimasi dan seksi, dapatkan ebuku 101 cara “how to keep your man” , sila klik di sini!  Brother Love menjawab segala masalah cinta anda di dalam ebuku ini!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [12] Comments


 (Tip & Cara ini adalah sedikit dari petikan  ebuku Cinta Razzi Rahman @ Brother Love yang TERBARU : 101 cara “How to keep Your Man!”)

Secara psikologinya, lelaki akan merasa wanita adalah milik mereka jika wanita itu selalu melafazkan cinta dan sayang. Sebaliknya, untuk memiliki lelaki yang setia…anda perlu buatkan dia rasa TIDAK SELAMAT.

Masalahnya, 😀 wanita …apabila sudah cinta, “I love you, I rindu you…you rindu tak kat I? you sayang I tak?” Lepas tu asyik call setiap 10minit, sms 20 kali sehari! Kira fahamlah tu, minah tu tengah gila kat dia lah tu haaa…kan dah tersengih, bro tahu mesti you buat macam tu punya betul tak…hehe apa daa

Ini membuatkan pasangan anda amat yakin anda milik dia. Apabila dia begitu yakin anda miliknya, lelaki akan mulai merasa selamat dan lama-kelamaan akan merasa bosan. Kebiasaan lelaki yang boleh bertahan lama berada dalam sesebuah perhubungan ialah apabila mereka tidak yakin yang mereka akan terus memiliki anda atau kemungkinan mereka akan kehilangan anda.

Dalam erti kata lain, lelaki merasa agak kurang selamat membiarkan anda. Jadi, mereka akan selalu berjaga-jaga dan mengharapkan curahan cinta yang lebih dari anda.

Kurangkan melafaz kata-kata cinta, kurangkan nak berdating, jangan call jika tak penting, sms pun pendek-pendek je…mahal-mahal sikit. Ini mempastikan penjagaan perhubungan anda agar lebih berpanjangan. Tapi jangan tak cakap langsung pulak…lari pulak dia nanti hehehe 😉

Untuk mendapatkan tip & cara menjaga pasangan lelaki anda dengan lebih romantik, penuh intimasi dan seksi, dapatkan ebuku 101 cara “how to keep your man” , sila klik di sini!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [19] Comments


Sesungguhnya, hebat-hebat wanita zaman ini…dah susah nak cari yang single dah, yang bujang tu ramai la, BUT NOT available laa… hehe :)

Yang masih available tu memang susah. Selalunya, orang punya daaa! Namun walau hebat, walau berilmu, walau claim yang dia pandai menjaga suami, kekasih, boyfriend, hakikatnya ramai yang tersandung… rebah tersungkur berciciran.

Ramai yang dikecewakan lelaki. Yang sudah berkahwin pula, ramai yang bercerai… RAMAI SANGAT!

Semuanya adalah kerana terlalu percaya, terlalu yakin dan pastinya merasakan yang mereka saling cinta, sayang menyayangi. Sedar-sedar, si lelaki entah hilang kemana, sms tak berbalas, panggilan telefon tak berjawab, ym, msn, icq, im…apa sahaja bentuk hubungan…langsung tidak mendapat respon. GHAIB!

Hebat-hebat lelaki zaman sekarang ni, pandai magic! Bila masa duk tergila-gila, bila nak sangat dan masih ‘tidak dapat’, boleh muncul di segenap penjuru, timbul dari ceruk mana sekali pun. Tapi bila dah bosan, ada kasih yang lain, inginkan kebebasan kembali, dah kecapi madunya…apa lagi ghaiblah dia. Yang merana…kaum wanita!…issshhh…kejam betul kaum lelaki ni ya! ALAMAK bro ni pun lelaki jugak ni. 😛

Brother Love pasti anda dari wanita golongan-golongan ini, atau paling tidak, pernah merasa ditinggalkan, dikecewakan, pasangan berlaku curang, pasangan hambar, tutur kata berubah kasar, tidak dimanja lagi atau pun hidup dalam tertanya-tanya samada si dia ada kasih yang lain atau tidak! Betul tak? …hehehe, sorilah bro agak-agak je. Sekali terkena pulak ya. Kesian kat you…that’s why bro tulis ebuku 101 cara “How to keep your man” tu 😉

Anyway, ramai pasangan bercinta rela berubah apabila sudah serius dalam cinta ataupun apabila sudah berumahtangga. Baguslah perubahan dilakukan demi kebahagiaan bersama. Nabi Muhammad s.a.w pun menyeru umatnya melakukan hijrah (perubahan) dalam diri untuk kehidupan yang lebih baik! Ramai juga yang tahu mereka patut berusaha atau berubah kearah yang lebih baik…tetapi tidak bertenaga atau kurang bersemangat untuk melakukannya. Jadi, sebelum anda membuat keputusan untuk melakukan perubahan itu ingatlah pesanan bro yang amat penting ini,

“Berubah kerana mahu bercinta adalah jauh lebih baik daripada mahu berubah kerana cinta!”

Untuk itu, anda perlu ketahui 101 cara memikat pasangan anda, menambahkan sayangnya pada anda, membahagiakan anda berdua. Dapatkan 101 cara how to keep your man hari ini, klik di sini sekarang! 

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [10] Comments


(Tip & Cara ini adalah petikan dari ebuku Cinta Razzi Rahman @ Brother Love yang TERBARU : 101 cara “How to keep Your Man!”) 

Ciuman ke bibir dengan hanya satu ciuman sekali sentuh adalah satu move yang menyatakan anda ikhlas sayangkan pasangan anda. Lebih-lebih lagi sekiranya ciuman itu berbentuk mesra, BUKAN nafsu!

Ciuman mesra ini bagaikan anda cuba menyampaikan maksud yang anda kasihkan dia. Okey, tetapi itu bukanlah tip yang bro nak beri kat you, 😆

Adakah anda tahu yang sekiranya pasangan anda menerima sebuah ciuman mesra dalam tiba-tiba, ia memberi satu kejutan yang begitu hebat sekali? Ia akan membuat dia kegelisahan dengan perasaan ingin tahu dan tentunya dia akan tertanya-tanya,

“Mengapa you tiba-tiba gave me a kiss? apa hal?…what’s up babe?”

 Yeeeapp!!…kejutkan dia dengan ‘a sweet kiss’ ia pasti menjadi salah satu cara untuk menawan hati pasangan anda agar jiwanya sentiasa hangat mencintai anda. Okey, tapi bagaimanakah cara-caranya yang terbaik untuk anda lakukan?

tip brother love : Anda boleh lakukan kejutan sweet kiss ini dengan apa cara dan apa situasi sekali pun actually…tetapi, ada beberapa cara dan tempat yang cukup berkesan untuk anda lakukan.

Cubalah beberapa cara yang menarik ini :-

  • Apabila anda dan dia sedang bersiar-siar, perlahan-lahan…kiss dia!
  • Sewaktu dia sedang berbual-bual dengan anda dan menceritakan sesuatu…kiss dia!
  • Semasa dia baru sahaja keluar dari bilik air, peluk dan berikan ciuman mesra
  • Kejutkan dia dari tidur dengan sebuah ciuman mesra
  • Apabila dia tengah marah-marah, cium dia cepat-cepat….hehe 😉
  • Nak cara untuk memaniskan lagi kiss itu, letakkan gula-gula pasir manis tu di bibir anda seperti dalam gambar kat atas dan kiss dia!!

Interesting kan? hahaha . Okey, yang penting di dalam percubaan anda memberi kejutan hebat ini ialah, anda mesti buat dengan cara tiba-tiba. Datang entah dari mana, dalam duk buat benda lain, tiba-tiba anda berikan ciuman mesra kepada yang tersayang.

Surprised kan dia dengan just a small sweet kiss kat pipinya ke or even ke bibirnya, then selamba, buat tak tahu je….biarkan dia tertanya-tanya. Hahaha… tapi jangan buat selalu sampai 20 kali sehari NO!…itu dah tak special lagi macam tu, buatkan setiap hari tetapi pilih waktu dan ketika yang menarik seperti yang bro list kan tadi, BUT oopss…

WAIT* cium-cium juga…tapi semua yang bro maksudkan di dalam topik ini adalah hanya untuk mereka yang sudah berkahwin laaa…yang belum berkahwin tu jangan buat, berdosa! Tetapi, boleh get ready for it lah kan, timba ilmu rumahtangga so apabila dah berkahwin nanti, mudah bahagia hehehe…

Anda suka dengan Tip & Cara ini? …Ada 101 cara lagi untuk membuatkan pasangan anda semakin terpikat, bertambah sayang dan inginkan anda lebih dari biasa di dalam ebuku 101 cara “how to keep your man” sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut, sila klik di sini!

Ikhlas dari,
Razzi Rahman @ Brother Love
www.razzirahman.com



Apa komen anda? : [22] Comments